Un produs Blogger.

sâmbătă, mai 14, 2022

Pomisiuni pentru pensii militare echitabile s-au tot făcut .....

65 comments
.....in ultimii 5 ani, dar niciun oficial nu a pus mâna să scrie câteva cuvinte într-o lege sau într-o ordonanță care să reintroducă în art. 60 din L 223/2015 instituția actualizării pensiilor militare ori de câte ori se majorează soldele de funcție și grad ale personalului militar în activitate.
-Structurile asociative se întrec în fel de fel de propuneri de gașcă, de modificare a legii, în loc să ceară introducerea de urgență a actualizării.
Cine a uitat, art. 60 suna așa... înainte de a fi modificat prin OUG 59/2017 a guvernului Tudose:

Art. 60. – (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se
actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului
profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor,
poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, în procentele
stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin
ultima decizie de pensie, astfel:
a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în
rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de
funcţie/salariilor de funcţie îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii
5 ani de activitate, la cererea persoanelor ale căror
drepturi de pensie au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a
prezentei legi;
b) în funcţie de gradul militar/profesional deţinut la data trecerii
în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi media soldelor de
funcţie/salariilor de funcţie deţinute în cele 6 luni alese conform

prevederilor art. 28 pentru drepturile de pensie deschise în baza
prezentei legi.
(2) abrogat
(3) În anul în care pot fi aplicate atât prevederile art. 59, cât şi            (aici au greșit 2 case sectoriale)
cele ale alin. (1) se aplică dispoziţiile cele mai favorabile.
(4) Procedura de actualizare prevăzută la alin. (1) se stabilește
prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării
naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale, emis în termen de 90 de
zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.Ministrul Dîncu, aflat în vizită la Iași, a apreciat activitatea Brigăzii 15 Mecanizate "Podu Înalt", unitate care, în acest an, a împlinit 145 de ani de la înfiinţare. Dîncu a subliniat importanţa alocării unui procentaj mai mare din produsul intern brut pentru apărare, începând cu anul viitor, ceea ce va conduce la accelerarea modernizării Armata României şi a programelor de înzestrare.

"Armata României desfăşoară, în prezent, un program de modernizare profundă, care îi va asigura pentru multă vreme, de acum înainte, tehnologia şi tehnica de luptă modernă de care are nevoie, în condiţiile provocărilor de securitate care se manifestă în regiunea noastră. De anul viitor, vom avea un nivel sporit de alocare bugetară, care ne va permite să accelerăm cele mai importante dintre programele de achiziţii. Dar cea mai importantă resursă a noastră este, fără nicio îndoială, resursa umană. Fără oameni suficienţi, bine pregătiţi, bine motivaţi, care să beneficieze de condiţii decente atât la locul de muncă, precum şi acasă, alături de familii, nu putem vorbi despre o strategie de modernizare realistă şi eficientă. Reiterez ceea ce am mai spus şi în alte rânduri: performanţa profesională trebuie motivată la nivelul celorlalte armate NATO. Avem nevoie de un sistem de salarizare decent pentru personalul militar şi civil care încadrează structurile armatei noastre, de măsuri care să asigure pensii echitabile asigurate tuturor rezerviştilor, indiferent de data trecerii în rezervă. Acestea nu sunt promisiuni de nivel politic, ci priorităţi majore ale mandatului meu de ministru", a declarat ministrul Vasile Dîncu.

65 de comentarii:

 1. Merităm tot ce primim. Pentru că nu am înțeles nimic din ce ni se întâmplă!
  Pentru că am devenit complici la toate astea! Prin tăcere, lașitate și prostie.
  Pentru că am uitat cât de puternici putem fi împreună! Cât de importantă este unitatea și mai ales cât de mult înseamnă să te unesti în disperare!
  Când realmente nu mai ai nimic de pierdut, devii cel mai puternic inamic!
  Structurile asociative să fie urgent ,, actualizate”.
  Până se va înțelege acest fapt, nu ne rămâne să spunem decât: #SlavăProstiei!

  RăspundețiȘtergere
 2. Le-a convenit situația lichelelor gulerate , care au făcut tot ce au putut ca s-o perpetueze. Le-a convenit lichelelor , deoarece făceau economii la buget nedreptățind pe mulți pensionari din cohorta celor care erau candidați să se stingă cam 500 pe lună. Economiile făcute pe spatele acestora , lichelele jigane , roșioare , maciu-pice , ciripe - aipe , scârbo-sluge şi croitorese doctore , le transforma în sporuri salariale și în pensii gonflate cu aceste sporuri.
  În același timp le-a convenit situația și politicienilor care ori erau prostiți de lichele ori nu le păsa. I-am trimis Amabilului un videoclip cum se scremea ministrul politruc sectar , ca să mimeze situația pe care o cunoștea dar îi convenea.
  Apoi , alt ministru politruc din gașca lui Dottore și LOV , care s-a remarcat cu zicerea că la Deveselu sunt rachete balistice habar nu avea pe ce lume trăia. Apoi a mai fost unul de DB care s-ar fi priceput dar tot la fel nu i-a păsat că lichelele gulerate deturnau fondurile MFA-ului nedreptățindu-i pe cei precizați la început.
  Dar , speranța este PNRR-ul și faptul că conducerea UE și a BM au fost informate despre lichelismele coordonate de lechelele gulerate din sistemul de "pensii brotăcare" cum le zice un fecund comentator al gazetei.

  RăspundețiȘtergere
 3. Fereste-ma DOAMNE de prosti,nebuni si de misei ca sa pot face voia TA!

  RăspundețiȘtergere
 4. Am citit, tot ce a cotcodăcit papagalul inmustacit, din *Stiri pe surse,* si gasesc ca ni se intind alte curse cu alte promisiuni deșarte si cu alte vorbe neserioase sa ne poarte pana la moarte, in realitate fiind o prostitualitate desantată sa ne amane pe o alta data, si iar alta data si aia nestiută, adicatelea la sfantul asteapta, sa luam olaia si cand o înțărca bălaia! Bai, Dle Mustacilă cu promisiuni cat cocoasele la camila, dar zi, bre, mai repede ziua, luna si anul cand vom primi banul pe actualizare, nu ne arunca vorbe goale si fara nici o substanta serioasa, acoperitoare, ca asa toti ca dumneata, care au condus pana acum Armata, ne-au taraganat cu promiuni tot asa, de pe o zi pe alta cu lunile si anii pana s-au devalorizat banii, am suferit si suferim extrem de mult si jumatate dintre noi au intrat in pamant! Sa va fie rusine la toata sleahta politica de la guvernare ca v-ati lasat dusi de nas de mafiile clocare din bordelurile brotacare, cu nume de conace pline de nepotisme, pile si amante pitipoance care plimba hartii si ziare intre sertare, poreclite secretare, unde se mutileaza si ingheata pensiile militare! Nu te cred, Dle Musticilă si deja ai inceput sa-mi faci multa silă cu promisiunea dumitale debila!

  RăspundețiȘtergere
 5. Cred ca este nevoie de infintarea Casei Naționale a Pensionarilor Militari din Siguranță Națională și Ordine Publică în subordinea Ministerului Muncii pentru respectarea prevederilor constituționale în ceea ce privește egalitatea în drepturi, fiind în același timp o echitate atunci când vorbim de creșterea veniturilor pensionari ,atât civili cât și militari.
  Totodată, persoane cu funcții de decizie din ministerele de forță nu ar mai putea interveni, asa cum s-a întâmplat pana acum în drepturile pensionarilor militari.

  RăspundețiȘtergere
 6. @radud
  In sfarsit...cineva subliniaza,definind radacina,ADEVARATELE CAUZE.Caci,simple lamentari,ori luat la ochi un fenomen sau altul,ce sunt fie efecte (nu cauze),fie parghii (prin jocuri de imagine si manipulare) care sunt abil folosite in mentinerea ca functionale a exact acelor premise pomenite (letargie,lasitate,complicitate,perdele de fum,prostie,false sperante,dezbinare,si cate si mai cate,caci e un arsenal vast,si studiat de decenii-cel al formarii mentale in scopul controlului maselor).
  Pentru intelegerea tabloului de ansamblu,chiar e nevoie de cunoscut si de pus cap la cap muuulte piese ale puzzle-ului;fara de care,e absolut exclus a se putea intelege ce ni se intampla,cine face jocurile,prin ce mijloace,si in ce scopuri.La acest vast si intresesut tablou trebuie reactionat,nu la petarde si fumigene !

  RăspundețiȘtergere
 7. @Leo, doar Banca Mondiala, UE si NATO, care stiu ce stiu din ceea ce eu mereu le scriu, mai poate interveni otova cu o perversa de Targu Ocna, si e bine de stiut ca eu acolo m-am nascut, in 1955 mai demult, si de aia cu clocarimea si politicienii fac urat, fiind cu ei cel mai critic ciufut!

  RăspundețiȘtergere
 8. Azi va fac invitatia sa audiati melodia, dramatica in zilele noastre datorita destramarii marii Yugoslavii cu ajutorul dat de catre SUA si puterilor occidentale, ,,Zivela Yugoslaviya,'' cantata de Lepa Brena si Miroslav Ilic, aliniindu-se cu acelasi dramatism la actuala stare cumplita prin care trece azi Ukraina, datorita Rusiei fasciste.

  RăspundețiȘtergere
 9. Economiile realizate din înghețarea majorarii/actualizării pensiilor militare dar si multele miliarde de euro imprimutate in ultimii ani au fost dirijate catre inzestrarea armatei. Au fost achizitionate echipamente cu care se poate lejer să-i cucerească pe ruşi până la Urali. Asta aşa, ca un „sprint de sănătate” că dacă-ţi pui mintea iei la pachet nu doar toată Rusia ci şi Mongolia şi China. Cine să ne facă faţă la atâta purcoi de arme? Doar că, dacă ne uităm mai atenţi la dotările armatei s-ar putea să avem surpriza să găsim în continuare tehnica de prin al doilea război mondial.

  RăspundețiȘtergere
 10. Cei care erați rezervisti sau in retragere in 2018 pana cand s-a adoptat OUG 114/2018 ce ati facut???? Ati gandit ca prevederile OUG 114/2018 privind abrogarea actualizarii pensiilor militare va fi o dispozitie pe termen scurt adica pana ar fi urmat sa plece PSD de la putere si sa vina altii in locul lor??? Existau si in 2018 atatea organizatii reprezentative ale rezervistilor si in retragere care au tratat cu pasivitate abrogarea actualizarii pensiilor militare!! Daca atunci nimeni nu a luat atitudine impotriva abrogarii actualizarii pensiilor militare acuma dupa 4 ani politrucii cred ca rezervistii sau in retragere ca s-au adaptat di obisnuit cu aceasta situatie asa încât mai pregătesc o noua etapa pentru diminuarea pensiilor militare, respectiv contributivitatea si impozitarea progresiva!!! La fel organizatiile reprezentative adopta aceiasi atitudine pasiva fata de noile masuri pe care politrucii vor sa le instituie si iar vreo 4 ani vor aparea frământările si apoi obișnuita care se va prelungi pe următorii 50 de ani!!!!!

  RăspundețiȘtergere
 11. @Puiu
  Esti complet în eroare!
  In primul rând actualizarea a fost eliminață prin OUG 59/2017, ordonanța care a fost eleborată în privința modificarii art 60 din L 223/2015 de gulerații din sistemul de apărare... fără să consulte vreo asociație de rezerviști.
  Este o mare neobrazare să ne spună acum că nu pot reintroduce ACTUALIZAREA pensiilor militare pentru că asociațiile de rezerviști nu se pot pune de acord.
  Așa cum au eliminat intempestiv actualizarea, în același mod o pot reintroduce.

  RăspundețiȘtergere
 12. Huzule, citeste art 84, pct. 1 OUG 114/2018, prin care s-s modificat art. 59 din L 223/2015 si prin care s-a dispus de guvernul PSD abrogarea actualizarii pensiilor militare!!! Prin art. 84, pct. 2 din OUG 114/2018 s-a modificat art 60 din L 223/2015 prin care s-a dispus ca pensiile militare nete sa nu depășească media salariilor nete si cu pragul pe care nu trebuie sa il depășească indexarile!!!! OUG 114/2018 a fost adoptata de guvenul PSD condus de prim ministrul Vasilica Dancila!!! Semnatarii OUG 114/2018 au mai fost printre altii de la finante Orlando Teodorovici si de la munca si justitie socială Marius Budai, marele expert in pensii care ii va îngropa definitiv pe rezervisti si in retragere dupa ce a elaborat abrogarea actualizarii pensiilor militare!!! Aveam mai multe pretentii de la tine Huzule, ca esti informat dar trebuie sa iti mai revizuiești cunoștințele juridice si sa numai denigrezi si sa dezinformezi opinia altora!!! Adevarul ca OUG 114/2018 cu abrogarea actualizarii pensiilor nu a adoptat-o chiar peste noapte ministrul Budai care acum nu are nimic de comentat fata de pensiile militare pentru ca cica nu e resortul sau!!! Adevarul ca masura de abrogare a actualizarii pensiilor militare a aparținut guvernului PSD care acuma are din nou prilejul sa îngroape de tot pensiile militare prin introducerea calculului pe contributivitate si a impozitului progresiv care va diminua la multi pensiile!!!

  RăspundețiȘtergere

 13. https://republica.ro/ciuca-nu-e-un-plagiator

  RăspundețiȘtergere
 14. Unul din proiectele UE prezentate pe Twitter de europarlamentarul Guy Verhofstadt: „Conference on the Future of Europe aprobă revizuirea radicală a UE: sfârșitul unanimității, abolirea dreptului de veto, lansarea FORTELOR ARMATE COMUNALE ale Uniunii, liste transnaționale și multe alte reforme...”, care stau la baza tuturor propunerilor care ar putea necesita o schimbare profundă a reformelor tratatelor de gândire a instituțiilor UE.
  https://www.euractiv.com/section/future-eu/news/meps-support-treaty-changes-to-reform-eu/

  Poate atunci se va aplica la nivelul UE o lege unitara a pensiilor militare și, implicit, actualizarea pensiilor noastre.

  RăspundețiȘtergere
 15. @Puiu
  Ăsta e defectul unora dintre noii rezerviști! După ce că sunt afoni juridic, se mai dau și tari în clonț.
  Măi, țâști-bâști, căruia nici nu i s-a uscat cerneala de pe decizie de pensionare, păi nouă ne spui d-ta de când și prin ce act juridic ni s-a luat actualizarea?
  OUG 114/2018 a completat doar art. 60 introdus în lege prin OUG 59/din august 2017, altfel pensiile stabilite după 15 09 2017 nu ar mai fi fost niciodată indexate, pentru că indexarea depășea cuantumul net calculat potrivit OUG 59/2017. OUG 114/2018 a dat posibilitatea să se indexeze mai întâi baza de calculare/recalculare/actualizare.
  Dacă era cum prost ești d-ta informat, primeam și noi, pensionarii, în anul 2018, majorarea de 25% a soldelor de grad și funcție dispusă de art. 38 din L 153/2017.

  RăspundețiȘtergere
 16. Din 15.09.2017 de când s-a "abolit" ACTUALIZAREA pensiilor se vor face ăn Sept. 5 ani de zile. În acest interval de 60 de luni , au dispărut cam 30.000 de pensionari care au fost afectați și pe cârca cărora lichelele gulerate au făcut econmomii ca să-și crească lor salariile și mai apoi pensiile.
  Acesta a fost (și este) scopul clasei politice asistată cu consultanță de lichelele gulerate jigane și anume să dispară toată generația căreia ăncepând cu 01.01.2016 i s-a redus la jumătate pensia cuvenită prin poreclita recalculare/actualizare a pensiilor raportat la nivelul salarizării din 31.12.2009.
  Banda de lichele gulerato - politrucizate sunt în alertă că BM și UE le-a descoperit mizeriile.
  AMR 7 luni până cănd PNRR-ul va trebui a fi aplicat.

  RăspundețiȘtergere
 17. Dl ministru a mai promis, dar să vedem dacă apuca, că Atuci când va fi să facă ceva ,îl rotește siuite așa vine altul care promite....veți ceauy de te✌️

  RăspundețiȘtergere
 18. @ Leo, bun articolul despre porcul bun de Ignat!

  RăspundețiȘtergere
 19. Art 59 dupa modificarea prin OUG 59/2017 :
  2. Articolul 59 se modifică şi va avea următorul cuprins:
  Respingeri de neconstituţionalitate (5), Reviste (1), Doctrină (1)

  "
  Art. 59. -
  Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată."
  Intrucat cresterile salariale prevazute de L 153/2017 urmau sa intre in vigoare incepand din 01.01.2019 guvernul PSD prin OUG 114/2018 au abrogat sintagma ACTUALIZARE pentru a numai exista confuzii intre indexare si actualizare!!!! Practic sintagma ACTUALIZARE a dispărut sau sa evaporat din L 223/2015 prin OUG 114/2018 pentru ca pensiile militare sa numai fie actualizate!!!
  Huzule acuma esti multumit????!!! Actualizarea pensiilor militare s-a abrogat prin OUG 114/2018 intrucat pana la 01.01.2019 nu a fost cazul vreunei actualizari intrucat nu sa aplicat nicio crestere a soldelor sau salariilor nete si brute ale militarilor si politistilor!!!! Din cauza ca aproape nimeni din cadrul organizatiilor reprezentative a rezervistilor sau in retragere nu au sesizat schema PSD-istilor la data elaborării prevederilor privind abrogarea actualizarii pensiilor militare s-a ajuns la aceasta situatie!!! Lipsa de reacție sau reacția tardiva a organizatiilor reprezentative ne adus in aceasta situatie care se va acutiza in conținuare cand se vor recalcula pensiile militare pe contributivitate si se va introduce si impozitarea progresiva!!!!!

  RăspundețiȘtergere
 20. DE ANI DE ZILE,adminul vă spune să nu cereți altceva decât ACTUALIZAREA,și mulți vin pe aici, cu fel de fel de " propuneri",NEIMPORTANTE pentru îndreptarea inechităților privind pensiile militare! La mitinguri majoritatea aveți "treabă"! Asa ne trebuie,stați în fotolii și tastați!!!!Nu vreau să supăr pe nimeni,cine nu poate participa din motive de sănătate,este ok,dar ceilalti......??? Trebuie să manifestăm pașnic și să ne spunem nemulțumirile în număr cât mai mare!!!!Sănătate maximă!!!

  RăspundețiȘtergere
 21. Domnilor:
  ..totuși,în ciuda aparențelor, aici,pe blog,..se pare că.."bate un vânt de.. primăvară" deoarece..se pot spune..și
  multe adevăruri..!, chiar dacă el, adevărul..e adeseori..mai " complicat"
  ..!
  De exemplu, cred că "vina" principală
  a"situației"..pensiilor noastre, în ciuda,iarăși, a aparențelor,e în între gime: a POLITICIENILOR: "incompetenți" , proști= de-a dreptul,de rea-credință .., etc., și care, având ALTE SCOPURI decât.."BUNUL MERS AL SOCIETĂȚII.. ""fac pe dracul în "4"..!""..să-și atingă "OBIECTIVELE"..funeste,impunând
  ,prin forța lucrurilor..prea mult huli ților.."gulerați" financiar-contabili= ajunși..acolo..în funcțiile lor de răspundere.., sprijiniți de..cine (?):
  păi tocmai de cei amintiți înainte = adică de..POLITICIENII = POLI-TRUCI și
  ..AFACERIȘTI,. "dușmani ai poporului",
  POLI-TICIENI,puși/sau NU.."acolo" = LA VÂRFUL SOCIETĂȚII..de către "popor"
  /sau..NU (?)= prin "VOTUL" său..!??.
  Vă întreb,ce e de făcut (?), pt.că mi se pare o..OROARE :LEGISLATIV-CONSTI TUȚIONALĂ (!).."situația"ca..o "LEGE" (de exemplu:..lg. 223/2015), modifica tă prin "OUG"-uri ("urgență"..?) = NEDEZBĂTUTE de ani de zile.., SĂ INCLUDĂ prevederile din respectivele OUG-uri și SĂ PRODUCĂ.."EFECTELE" socio-economico-financiare din ordo nanțe, efecte contrare INTENȚIEI ini țiale ale..LEGIUITORULUI și.."promulga torului" LEGII=ASTFEL PERVERTITE..! = fără REVOTARE și..APROBAREA SAU RESPI NGEREA respectivelor OUG-uri,inclusiv a prevederilor.."pervertitoare" a LEGII ORIGINARE..!

  RăspundețiȘtergere
 22. @Puiule
  Nu mai ciripi prostii!
  Actualizarea pensiilor militare în sensul art. 60 din L 223/2015, modificat prin art. 40 din OUG 57/2015, așa cum l-am reprodus în topic,a fost eliminată prin OUG 59/2017. Spurcații de gulerați, pentru a induce confuzii, au transferat prin OUG 59/2017 denumirea de actualizare asupra indexării anuale reglementate prin art. 59.
  Abia OUG 114/2018 a repus indexarea la locul ei în art. 59.
  Ai bunul simț ca, înainte de a ne demonstra că ai reinventat roata, să citești toate articolele de pe blog din 2017 încoace de la eticheta "OUG 59/2017"
  Ca proaspăt pensionar militar, încă nu faci distincție între indexarea pensiilor militare și fosta reglementare a actualizării eliminate prin OUG 59/2017.

  RăspundețiȘtergere
 23. Mos Huzu Roata multumim pentru toate noțiunile si explicatiile juridice, viitorul pensiilor ne este in cei mai in varsta plini de expertiza in domeniu care si-au adus contribuția ca pensiile militare sa ajunga la nivelul actual!!! Cu siguranta ne vom bucura de expertiza voastra si in continuare in colaborare cu PSD dupa recalcularea pensiilor militare pe contributivitate si aplicarea impozitului progresiv!!!Ne rezolva Marius Budai ca si Olguța Vasilescu impreuna cu fanii si obedientii PSD pe toti respectând obligatiile asumate in PNNR!!!!

  RăspundețiȘtergere
 24. @Huhurez
  Absolut pertinenta argumentarea facuta,insa,ca sa fie si general inteleasa si asimilabila,era nevoie in plus de sublinierea asupra "efectelor juridice diferite" ale istitutiilor juridice diferite,in cazul de fata "actualizare",respectiv "indexare".In justitie,in general,iar in legiferare,in special,un termen ori o sintagma isi are-prin semantica-propriul inteles,ca institutie juridica,si isi produce efecte juridice distincte,conform definirii acelui termen juridic.Chiar si o virgula,creaza o cu totul alt sens al fortei si interpretarii normei legale.
  Este clara mistificarea facuta prin legiferare succesiva,prin ambiguitatea ori alternarea termenilor de limbaj,ba excluzandu-i,ba folosindu-i in mod artificial si intersanjabil.
  Sa nu fim naivi,si sa credem ca a fost nepricepere,si ca nu s-a urmarit exact efectul produs ! Cand si in ce mod raspundem la batjocura,aroganta si hotia asta ? Carcotind,pasnic ?! Cine recunoaste autoritatea imorala,consimte sa aiba parte de ea.E complice ! Cine,oare,sesizeaza diferenta intre "legal" si "moral" ? Legal,inseamna doar ca e prevazut intr-o norma.Insa,daca respectiva prevedere ("legala") nu e mai intai de toate MORALA,adica sa produca efecte in sensul general recunoscut a fi etic si SUBORDONAT intereselor individuale si ale societatii in ansamblu,e alegerea fiecaruia cum se pozitioneaza fata de ea.
  Inflatia,e o confiscare "legala".Cel mai banal exemplu.Cenzura,e si ea legala,ca asa au dictat papusarii,sa se prevada legal,deci prin legiferare,despre asta.Este ea si morala ? Analizati la nivel de principii,scopurile si efectele lor,si aveti calea directa catre adevarurile necesare constientizarii starii de fapt.Omul de rand nu e interesat de a cunoaste ADEVARUL,ci de a-i fi validate cele pe care el le considera a fi adevarate.Insa,acestea din urma,in caz ca nu provin de pe calea propriei analize critice,si informate,ci sunt dintre cele provenite pe calea manipularii,indoctrinarii si preprogramarii mentale,cui vor servi ele,astfel de "adevaruri" (oficiale) ?

  RăspundețiȘtergere
 25. @Huhurez (completare)
  Absolut pertinenta argumentarea facuta,insa,ca sa fie si general inteleasa si asimilabila,era nevoie in plus de sublinierea asupra "efectelor juridice diferite" ale istitutiilor juridice diferite,in cazul de fata "actualizare",respectiv "indexare".In justitie,in general,iar in legiferare,in special,un termen ori o sintagma isi are-prin semantica-propriul inteles,ca institutie juridica,si isi produce efecte juridice distincte,conform definirii acelui termen juridic.Chiar si o virgula,creaza un cu totul alt sens al fortei si interpretarii normei legale.
  Este clara mistificarea facuta prin legiferare succesiva,prin ambiguitatea ori alternarea termenilor de limbaj,ba excluzandu-i,ba folosindu-i in mod artificial si intersanjabil.
  Sa nu fim naivi,si sa credem ca a fost nepricepere,si ca nu s-a urmarit exact efectul produs ! Cand si in ce mod raspundem la batjocura,aroganta si hotia asta ? Carcotind,pasnic ?! Cine recunoaste autoritatea imorala,consimte sa aiba parte de ea.E complice ! Cine,oare,sesizeaza diferenta intre "legal" si "moral" ? Legal,inseamna doar ca e prevazut intr-o norma.Insa,daca respectiva prevedere ("legala") nu e mai intai de toate MORALA,adica sa produca efecte in sensul general recunoscut a fi etic si SUBORDONAT intereselor individuale si ale societatii in ansamblu,e alegerea fiecaruia cum se pozitioneaza fata de ea.
  Inflatia,e o confiscare "legala".Cel mai banal exemplu.Cenzura,e si ea legala,ca asa au dictat papusarii,sa se prevada legal,deci prin legiferare,despre asta.Este ea si morala ? Analizati la nivel de principii,scopurile si efectele lor,si aveti calea directa catre adevarurile necesare constientizarii starii de fapt.Omul de rand nu e interesat de a cunoaste ADEVARUL,ci de a-i fi validate cele pe care el le considera a fi adevarate.Insa,acestea din urma,in caz ca nu provin de pe calea propriei analize critice,si informate,ci sunt dintre cele provenite pe calea manipularii,indoctrinarii si preprogramarii mentale,cui vor servi ele,astfel de "adevaruri" (oficiale) ? Si pot-astfel-afirma ca fiecare isi merita soarta,caci singur isi asterne.Este un curs imuabil,caci nu depinde de preferinta cuiva,ci,e un efect al unora dintre legile Universale,precum cea a Atractiei,si cea a Cauzei si efectului."Ce semeni,aia culegi".Avem ce am ales,prin prisma a ceea ce am ales SA FIM,adica in ce sa ne punem Atentia,Energia si Intentia.Reflectati la acestea,va rog,caci toate fenomenele,si orisicare dintre manifestarile intalnite,numai de asta depind.

  RăspundețiȘtergere
 26. @Carpe Diem
  De acord că gulerații au știut ce fac, iar politicienii s-au pus preș de teama represiunilor posibile din sistem.

  RăspundețiȘtergere
 27. @Calinmihaib
  15 mai 2022, 14:58

  La tot ce ati scris trag eu "concluzia"
  Asa,si....!!

  RăspundețiȘtergere
 28. „...să asigure pensii echitabile asigurate tuturor rezerviştilor, indiferent de data trecerii în rezervă. Acestea nu sunt promisiuni de nivel politic, ci priorităţi majore ale mandatului meu de ministru” ... numit politic.

  Serios? Cine te crede nu doar că e naiv, dar își și merită soarta?

  RăspundețiȘtergere
 29. @Calinmihaib

  Domnule doctor Bosica, nu numai politicienii sunt vinovați ci și noi pentru că alergăm, ca și corp militar, după mai mulți iepuri și nu prindem niciunul. De fapt, e cam fiecare cu iepurele lui.

  Și atunci, unde este unitatea de grup și spiritul de învingător?

  Întreb.

  RăspundețiȘtergere
 30. L-am smardoit la gâlcă azi pe Dîncă, sa se invete minte sa nu mai mintă cu nerusinare batranele rezerve militare! Sa-i fie rusine la obrazul ala gros, cam de astea i-am spus foarte serios, cat si mai multe epitete destul de altoite si piperate, dupa care le-am trimis calare in zare la toate adresele din dotare! Eu nu-l mai suport si gata, pentru ca o data ce ai mintit Armata, si nu o data sau de doua ori, ci de mai multe ori, atunci nu esti decat un nimeni cu mintea cat o nuca si o nulitate absoluta!

  RăspundețiȘtergere
 31. Andrei:
  (15.05.a.c./20:30')
  1.Totuși.,"noi" (eu nu am alergat după .."mai mulți iepuri") ce "vină" majoră am avut..?,în situația că (noi) ne-am respectat (cât de cât..).."contractul social"..?; nu cred că e cazul să ne asumăm o "vină" concretă (legat de această "materie"..a drepturilor socia le și materiale = obligație morală și legală asumată de stat, și ÎNCĂLCATĂ ..ABUZIV, ILEGAL = prin FURT DIRECT, DELIBERAT.., etc!
  Cât privește "unitatea" și "spiritul"
  de..grup/corp..pe care le pomeniți, în condițiile..țării noastre, mi-e greu să mă pronunț..privind "precaritatea" lor..!
  2...citat:
  "Asa,si....!!"

  "15 mai 2022, 18:47",
  ÎNCHEIAT CITATUL..,
  "si"..înseamnă .."și", ..sau.."da"..?, adică ,în context, nu e prea clară.. semnificația.."concluziei"..!

  RăspundețiȘtergere
 32. @Cornelius,l-am vazut azi pe menistorul nostru pe la Elodia TV,ce i-ai facut ca era alb la fata precum varul,tremura tot si se tot ascundea dupa deget de rusine,cred ca saptaluna viitoare isi va da demisia precum ''pisicu''nost'dupa Colectiv.L-ai speriat rau si pe el si pe COCLARII megiesi cu el cica Jiganu a luat-o la goana intre dealuri ,de pe Dealul Spirii catre dealul Cotrocenilor cu Dealu Mare in brate ,cadou de la Isareanu cel Babanu leat cu Velikovo Stefana gagicarul.
  Bravo Cornelius, pune mana pe vatrai si pe melesteul cu blesteme si altoieste-i la mitra .

  RăspundețiȘtergere
 33. Flavius
  Sociologul mustăcios (MUSTAȘ) , nu poate și să vrea a accelara termenele din PNRR .
  Te superi degeaba pe el acum. Vom vedea ce i-a putut pielea prin OCT. iar din IAN. 2023 vom simți pe pielea noastră. El împreună cu Bode , Helvig și Predoiu trebuie să-i dea lui Budăi prin COMITETUL și Comisia de monitorizare și îndeplinire a PNRR , proiecte de soluții.
  Deci ai puțintică răbdare cu MUSTAȘ .
  AMR 7 luni !

  RăspundețiȘtergere
 34. Leo
  Sa traiti bo$$!!
  Pai nu ne-ati f*** dvs la "icre" fo'trei luni, ca ne mai spuneti ceva bla...bla despre pensii in luna mai??
  ....de acolo din sferele alea inalte unde aveti sursele de informatii?
  Ca asa ziceati pana mai deunazi.Sa nu faceti si in sept ca acum in mai, ca e rusinicaaa....
  Sau cititi presa si apoi "ne informati" si pe noi cu cate un link-dic mic de la vreo "jurnalizda" proasta ca noaptea?Ca asa fac si io!....si altii inclusiv "pretenul" meu incornoratul si paricopitatul...hmmmm.
  Oricum de remarcat ascensiunea fulgeratoare si binemeritata a "artistilor" ucrainieni(n.m.-asa se scrie corect) pe cele mai inalte culmi ale artei si civilizatiei mondiale
  Au inceput cu muzica 🤑🤑 Ce daca au fost descalificatii juratii din 6 tari pt a se ajunge la aceasta "performanta"...Ce ne incurcam in "maruntisuri"?
  Merita si meritati sa va iau sub ocrotirea mea.....Ar mai fi unul dar ala minte mai mult ca mine si imi fura si tronul.....plus ca are "umezeala" multa si stinge focu' sub cazane 😎
  Sa inchei asa cum e frumos,cum am inceput
  Sa traiti bo$$!!
  *Slava extraordinarilor si inegalabililor artisti ucrainieni!
  Vedeti ceva ce nu s-a mai vazut 😆😆si nici n-o sa mai vedeti.O capodopera!!!!!!!
  https://www.youtube.com/watch?v=F1fl60ypdLs


  RăspundețiȘtergere
 35. Budai zice că lucrează la inechități, ale cui ,ale militarilor cine

  RăspundețiȘtergere
 36. Da,da,lucreaza ăstia la inechitați de nici noaptea nu pot dormi😁
  Budai,lucreaza pt.civilii lui,poate că se zbate ca pensiile noastre să nu fie incluse in acel procent de 9,4%.Pentru noi se zbat GULERATII sa elimine inechitatile,ca si până acuma de fapt.

  RăspundețiȘtergere
 37. Maciu BILUȚĂ zis și erbivorul eșuat , continuă să jignească comentatorii gazetei Amabilului.
  I-am scis și eu ceva ce nu cred că va publica :
  CRETNULE BILUȚĂ care ai avut o copilărie grea datorită părinților tăi care n-au avut timp de tine , să-l faci idiot pe tactu' care te-a făcut la beţie .
  BOULE needucat și troglodit , eu îți scriu numai ca să-ți răspund obrăzniciei tale de avorton eșuat.

  RăspundețiȘtergere
 38. devine fff probabila plafonarea pe grade si functii a pensiilor militare ori impozitul progresiv ca in tarile occidentale la toate categoriile de venituri -pensii, salarii, rente viagere, indemnizatii ( o varianta: 30% total de la 7000 la 10.000 brut lei ; 40% de la 10.000 la 15.000 lei brut ; 50-60 % la peste 15.000 lei brut).

  RăspundețiȘtergere
 39. May I help ....
  În luna MAY , conf. Art. 6 din Ordinul comul al MF și MMSS ,trebuie să se reunească Comitetul/Comisia PNRR privind R6 din C8 , dar și a promisiunilor lui Budăi din DEC. 2021 că peste 120 de zile ne va spune detalii privind evoluția R6 din PNRR. Deci eu pe aceste argumente m-am bazat când am spus e luna MAY , care este acum la jumătate. Vom vedea dacă Budăi se ține de cuvânt și vine cu detalii după cele 120 de zile pe care tot el le-a cerut ca răgaz. Din ce ar trebui să ne spună Budăi în luna MAY , se pot trage indicii privind soarta pensiilor militare în sensul dacă vor fi trecute pe contributivitate. Dacă nu va face nici o precizare despre pensiile militare , atunci mai mult ca sigur ele vor fi pe o LEGE SPECIALĂ depsre care vom afla prin SEPT. sau OCT. cțnd va trebuyi să intre în transparență decizională și publică.
  AMR 7 luni .

  RăspundețiȘtergere
 40. "Andrei":
  "Și atunci, unde este unitatea de grup și spiritul de învingător?

  Întreb.

  15 mai 2022, 20:38 " ,

  Încheiat CITATUL,

  ..Ne cunoaștem, cumva..?
  ..dacă da..,dați-mi un indiciu..!

  RăspundețiȘtergere
 41. In sfarsit, ministrul Budai sustine in discutiile cu CE si BM Eliminarea pensiilor militare de stat din procentul de 9,4% prevazut in PNRR, punct de vedere sustinut si de mine pe acest blog si comunicat d-lui ministru Budai prin E-mail !

  RăspundețiȘtergere
 42. @Mircea Doagaru si alti reprezenatanti ai altor sindicate ,nu neaparat ale militarilor au discutat in mai multe reprize cu ministrul Budai si primul ministru despre acest aspect din doua motive:
  -fondurile noastre de pensii8 sunt provenite din cei 2,5% din PIB\
  -prin scoaterea noastra din PNNR s-ar mari suma necesara pensiilor civile
  Budai nu s-a sinchisit de emailul lui Leon dar s-a speriat groaznic de amenintarile lui cornelius ca '' asta cand se inerveaza una-doua basculeaza''(din cantecul soferului).https://www.facebook.com/angelarusuartist/videos/944778345883942/

  RăspundețiȘtergere
 43. Daca e sa ne luam dupa PIB 2021 pentru totalul pensiilor(contributive si necontributive) revin cam 22,56 miliarde lei anual. In aceasta suma deci intra toate pensiile indiferent de felul lor, soiul lor, sortimentele lor ca nu vine nimeni din alta parte sa dea banul , tot bugetul de stat e cel care da sumele in cauza. Deci, cu toate straduintele ministrului muncii, cu toate e-mailurile trimise de distinsii nostri postaci, cu toate discutiile si analizele si sintezele de lucru(manual mai mult) , banii pentru pensii vin din aceeasi caciula a bugetului de stat. Si apoi, problema esentiala la pensiile militare o reprezinta la ora actuala nedreptatile si inechitatile , faptul ca unele pensii sunt cam excesiv de avantajoase fata de altele, de 3 ori mai mari la aceeasi situatie juridica pentru cei pensionati recent! Aceasta situatie trebuie rezolvata in regim de urgenta nu ca intra sau nu in PNRR, fapt nerelevant pana la urma, pierdere de vreme !

  RăspundețiȘtergere
 44. Nr 1
  Trebuie rezolvată de urgență și problema soldelor compensatorii.
  Toți pentru unul și unul pentru toți!

  RăspundețiȘtergere
 45. @red
  De câte ori trebuie să-ți repet că o nouă reglementare care să acorde solde compensatorii sau ajutoare la trecerea in rezervă are valabilitate doar pentru cei care se vor pensiona după intrarea in vigoare a noii legi?
  Cele acordate de abrogata Lege 284/2010 nu se mai intorc, asa cum nu se mai întoarce mortul de la groapă.

  RăspundețiȘtergere
 46. @br.1, dupa analiza ta inseamna ca statul acorda 2,5% din PIB pentru armata cu mentiunea ca suma ''X'' destinata platii pensiilor se deduce si se acorda din PIBul consolidat al statului???
  Poti sa ne traduci ''porumbelul'''ce l-ai lansat ? Sau tu ai incredere in cuvintele acestor ametiti care nu prea stapanesc termenii si care confunda marfa cu ambalajul,de la pimul menestrel pan la cel cu Azorel.
  Ex -unde sunte cei peste 5 meleoane de pensionari ca din astia peste un milion si ceva sunt cu tot felul de ajutoare acordate celor care sunt sanatosi dar n-au muncit in viata lor sau au muncit cu ...furatul si inselatul in dauna celor ce le dau acuma pomeni/mita electorala si alte inventii ale mintilor bolnave ale unor alesi din gastile mafiote.

  RăspundețiȘtergere
 47. Huhu
  Pai asta e valabil și pentru actualizare.
  Puteți să mai repetați de câteva ori.
  PS: Nu vă stresați din cauza mea, mă prind foarte repede.

  RăspundețiȘtergere
 48. Da, noile pensii actualizate la valoarea soldelor de grad și funcție pentru activi se vor acorda numai pentru pensiile în plată la data reluarii actualizarii, operațiune care nu presupune și plata din urmă, pe perioada în care actualizarea a fost eliminată.

  RăspundețiȘtergere
 49. Huhu
  Bălării
  Nici nu știți cât semănați cu aia pe care ii criticați.

  RăspundețiȘtergere
 50. reddog spunea...
  VA REZOLVA ..SABRINA BRUNOOOO!!!

  RăspundețiȘtergere
 51. @cezare ,parca,te stiam plecat la pescuit nisetri si balene pe Bega,ba ,chiar am pregatit mujdeiul si am incins gratarul dar vad ca esti mai...trombonist decat astia care ne promit ''marea cu sarea'' si ne dau ,spre zari Elizee,uitarea.

  RăspundețiȘtergere
 52. Buna ziua …!
  Așa cum ministrul Predoiu a găsit calea ….pentru mărirea salariilor/pensiilor magistraților începând cu 2022, așa se putea găsi ft.ușor și legal și pentru militarii activi/pensionari militari .
  Pentru puturoșii din parlament s-au găsit resurse pentru plata pensiilor parlamentarilor cât și plata retroactiva .
  Pentru noi nu se poate nimic retroactiv, la noi sunt legi și ordine când vine vorba de bani pe care trebuie sa ii primim.
  Ma-Ciucă este miezul problemelor noastre .
  Nu vrea și cu asta basta …!

  RăspundețiȘtergere
 53. @nr.1, probabil ca 22,5 mld.lei din anul 2021 au venit de la Bugetul de Stat pentru plata:
  -pensiilor militare=10 mld.
  -pens.de serviciu = 1,5 mld.
  -veterani, detinuti, deportati,revolutionari, cantareti, artisti, pensionari cu pensia minima( 0,9 milioane persoane), indemn.insotitor gr.1, ș.a. inca 10 mld.lei.
  Dar cei aproape 5 mil.pensionari din sistemul public( aici intra si cei 0,9 pe partea contributiva) au fost platiti din BASS cu suma de 87 miliarde lei in mare parte acoperiti din CONTRIBUTIILE DE ASIGURARI SOCIALE de 25% platite de ANGAJATI( BS a mai virat numai 4,2 mld.lei in 2021) !
  Deci in 2021 STATUL ROMAN a platit Pensii si Indemnizatii de aprox.120 mld.lei(9% din PIB).
  PS.Am mai scris pe blog aceste date, dar nu s-au retinut..!

  RăspundețiȘtergere
 54. Leon
  Da, am observat că ești un mare cititor al execuției bugetare publicate pe site-rile CPS a MApN si MAI. La SRI nu prea ai ce să cutești.

  RăspundețiȘtergere
 55. Huhule, partea proasta este ca PIB-ul Romaniei va avea o crestere Nu de 4,5% , asa cum este bugetat Ci numai de 2% adica de la 1317mld.lei vom avea numai 1290 lei in acest an, si in acest caz NU MAI POTI MARI PENSII DEOARECE DEJA AJUNGEM LA 9,4% (120 mld.lei) si nu ne da voie gasca lui Câțu ( cel care a semnat PNRR !)
  Concluzia este ca CIUCA&BUDAI&BOLOS SA CONVINGA C.E. SA ELIMINE PENSIILE MILITARE DE STAT DIN ACEST PROCENT !
  Numai in acest fel se mai pot MAJORA, in acest an, atat pensiile civile cat si cele militare..!!

  RăspundețiȘtergere
 56. @Leon
  Mai este soluția ca în bugetul alocat pensiilor militare să intre numai cuantumul net, nu cuantumul brut al pensiilor stabilite după 15 09 2017.

  RăspundețiȘtergere
 57. @Frate cornelius,pe DIGI s-a anuntat,PNRRul poate fi modificat in functie de necesitatile de momenta ale economiilor tarilor obediente Ioropului iar chestia cu fonduri alocate pentru pensiile meletare de la bujet este o ''gogorita'' aruncata cu un scop precis , din nestiinta sau asa ca sa ne dam ...cucosi.
  Pensiile militare de stat sunt asigurate din fondul dislocat apararii iar cine le amesteca o face ca sa ne deruteze!

  RăspundețiȘtergere
 58. @Rambo2, pensiile militare in acest an sunt platite de Institutiile militare prin alocari la Capitole separate(Asistenta Sociala), prin cele 3 Case Sectoriale:
  MApN=4,5 mld.lei, MAI=5,2 mld.lei si SRI= 0,8 mld.lei, la care sunt arondate si celelalte institutii militare(SIE, SPP, STS.)
  Procentul de 2% la MApN sau 2,5% din 2023, a fost MAJORAT prin Decizii CSAT, in PRINCIPAL, pentru INZESTRARE si nu pentru Solde si Pensi!
  Dar asa este Pensiile sunt platite din Bugetele acestor institutii, cu exceptia anilor 2011-2015 cand aceste bugete veneau de la BASS..!!

  RăspundețiȘtergere
 59. Vorbeam cu cineva despre indemnizația de luptător în revoluție! În 2 ani s-a DUBLAT aproape cuantumul!!!! Acum sunt vreo 4000 lei net,6000 brut!!!! Ce înseamnă o săptămână de......!!!? Mulți nu merită dar pentru ei se găsesc fonduri! Sunt colonei ieșiți la pensie după o viață de muncă,de armată și nu au pensia asta! Cine se "luptă".....câștigă!!!! Pentru noi.... CINE ????

  RăspundețiȘtergere
 60. Pentru o posibilă nouă impozitare,. dece de la,7000,

  RăspundețiȘtergere
 61. Ai dreptate Brenda..de la 5000 si cu 50%...

  RăspundețiȘtergere
 62. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 63. Din fericire justiția este vigilentă!!!

  Un subofițer din Iași va trebui să restituie o sumă importantă încasată fără niciun drept în ultimii 13 ani. Bărbatul este profesor la Școala Populară de Arte „Titel Popovici”, iar ani la rând a luat trei salarii lunare de la stat. Cristian Mandache a încasat bani și de la Ministerul Apărării Naționale, pe lângă sumele luate de la instituția subordonată Consiliului Județean. Profesorul de saxofon s-a ales cu dosar penal și este cercetat de procurorii de la Parchetul Militar.

  https://www.bzi.ro/astea-sunt-grade-de-smecher-nu-de-subofiter-in-armata-romana-a-pus-mana-pe-saxofon-si-s-a-apucat-de-treaba-lunar-a-incasat-trei-salarii-toate-de-la-stat-foto-4450155

  Mai știți o categorie profesională la care să se facă dosare penale pentru că ai muncit?

  PS - a se observa și tonul tendențios al articolului!

  RăspundețiȘtergere

Aviz trolilor și celor predispuși la atacuri la persoană: blogul poate funcționa și fără comentarii.