Un produs Blogger.

joi, noiembrie 17, 2022

De ce pensia medie din Apărare a crescut cu 14% în anul 2021 în timp ce pensia medie din Servicii a crescut numai cu 2%?

22 comments


"Economica.net" a publicat zilele trecute două articole pe baza datelor primite de la Casele Sectoriale MApN și SRI. Dând clik pe link-urile de ma jos, puteți accesa articolele. 

Frapează diferența enormă  de creștere dintre pensia militară medie din Apărare față de cea din Servicii în anul 2021; 14% față de 2%.
Mai rezultă că în anul 2021 pensiile din MApN au costat cu 17,33 %  mai mult bugetul de stat decât în anul 2020... față de numai 4,6% mai mult pentru Servicii, fără să specifice cât s-a întors la bugetul de stat cu titlu de impozite și contribuții și, mai ales, cu titlu de diferență dintre pensia brută fiscalizată potrivit Codului Fiscal și pensia netă plătită celor pensionați după 15 09 2017, potrivit art. 60 din Legea 223/2015, introdus prin OUG nr. 59/2017. Se întoarce la buget cca 26%  din brutul pensiilor stabilite după 15 09 2017. Vezi AICI
Diferența este reală... dar vă las pe voi să scrieți de unde provine.


Pensia de serviciu medie din Apărare depăşeşte 4.700 de lei brut lunar în anul 2021 şi e cu peste 14% mai mare decât în anul 2020 –



Pensiile de serviciu din Apărare au costat 3,76 de miliarde de lei în anul 2021, cu 17,33% mai mult decât în anul 2020, arată o analiză Economica.net pe baza datelor obţinute de la Casa de Pensii Sectorială a MApN. Pensiile de serviciu militare se plătesc doar din bugetul de stat.


Pensia de serviciu medie din Serviciile Secrete a depăşit 5.500 de lei brut în anul 2021 şi e cu doar 2% mai mare decât cea din 2020 – exclusiv

Pensia de serviciu medie brută lunară din Serviciile Secrete a depăşit 5.560 de lei în anul 2021 şi e cu 2,4% mai mare decât valoarea acesteia din anul 2020, reiese dintr-o analiză Economica.net făcută pe baza datelor obţinute în exclusivitate de la Serviciul Român de Informaţii. Aproape 11.000 de profesionişti din Serviciile Secrete au încasat pensie de serviciu în decembrie 2021, numărul acestora crescând cu circa 3% faţă de cel înregistrat în decembrie 2020, arată analiza Economica.net.

22 de comentarii:

Viorel spunea...

Pentru că Legea nr. 168/2020 a intrat în vigoare începând cu luna februarie 2020. Începând din acel moment, mulți care au fost în TO și-au făcut calculele dacă să iasă la pensie sau să mai rămână. Ce și-au spus. Mai bine mai rămân până în ianuarie 2021, prind majorarea de ¼ după care ies. Când au văzut că în 2021 guvernul a înghețat apele, au ieșit la pensie pe capete. Cel puțin într-o U.M. din garnizoană, toate birourilor sunt pline cu SGP. 1.000 de lei la pensie, este totuși o sumă iar dacă ne gândim la nivel MApN, se adună ceva.

Huhu Rezea spunea...

👍🏻

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sunt mainile babelor Omida si Vanga ca si-au bagat in pensiile militare ranga! De aia am eu pensia asa de mare de n-o mai pot duce calare intre picioare?!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Azi, Dl ministru, Bolos mi-a raspuns si semnat personal la o petitie ca sa ma adresez pentru pensiile militare la ministrul Apararii, la alte doua petitii mi-a raspuns seful de cabinet al Dlui ministru... La Aparare oricate ai scrie nimeni nu-ti va raspunde! Vedeti care este diferenta dintre un om educat, cult, inteligent, cu scoli pe bune si cu doctorat fara probleme, si altul care este semianalfabet functional, necioplit si cu doctorat scris de altii?! Eu chiar ca plang dupa Dl Vasile Dancu, un om si ministru remarcabil!

Leon spunea...

"Valorile prezentate în acest articol vizează pensiile de serviciu acordate în conformitate cu prevederile Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu modificările şi completările ulterioare, aflate în evidenţele CPS a MApN."
In primul rand se observa ca se face referire NUMAI la Pensiile de SERVICIU( a se vedea si raspunsul MApN nr.RP 44 din 19.01.2020 catre ANCMRR !) fara Pensiile de Invaliditate si de Urmas !
Cu aceste pensii, Media in MApN este de 4278 lei Brut/luna..!
In al 2 lea rand, diferenta este data de modul cum a solicitat si primit Bugetul CPS a MApN in 2021 fata de 2020, in urma Deciziei ICCJ nr.63/2020..!!
Probabil ca CPS a SRI a calculat Impozitul retinut la fel ca CPS a MAI;
CPS a MApN a fost EXCEPTIA !
.

Relu spunea...

O intrebare de bun simt zic eu: cam cata pensie credeti ca ar trebui sa aveti cei care din diferite motive - disponibilizare, boala - nu aveti stagiul complet? Din tot ce am citit pe aici cei mai vocali si nemultumiti sunt chiar aia care nu au foarte multa vechime.

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Ai scăpat de racheta care a căzut la Lungești?
Diferența este făcută de L 168/2020 care a intrat în vigoare în februarie 2021 când cei din teatrele de operații străine au primit 1000 lei lunar.
Chiar te astepți la cei de economica să facă diferența dintre pensiile de serviciu și cele de invaliditate sau de urmaș?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

De la PSD, o stire foarte importanta:
stiripesurse.ro/psd-explica-modul-in-care-pensiile-vor-creste-diferentiat-nu-incalca-contitutia_2660670.html

Viorel spunea...

Cornele. Vezi care este diferența dintre un Sof. care nu știe să scrie gramatical (adică eu) și cel pe care îl prezinți tu, dar care este Gl. ? „si altul care este semianalfabet functional, necioplit si cu doctorat scris de altii?!”

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, eu cred ca stirea asta, foarte importanta, ii priveste pe toti rezervistii si toti romanii:

stiripesurse.ro/ordin-de-la-ministerul-sanatatii-programul-vizitelor-in-spitale-se-va-face-organizat-noi-reguli-p_2660385.html

Leon spunea...

Am scapat Huhule ..:))
Valeriu Stoica a vazut ca l-am pomenit ieri pe acest blog, si m-a cautat cu o Racheta Antigrindina lansata de pe Podgoria lui de pe Dealurile Dobrusa, dar spre norocul meu, nu eram in zona, plecasem spre Maciuca..!
Imi mentin comentariul de mai sus !
Indemnizatia de Veteran in TO acopera numai 2% din cei 14%( 5808x1000x12= 70 mil/an !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Relu, nuanteaza: Nu-l compara pe un parazit-trantor, fara o zi de vechime, sau cativa ani sporadici de ,,munca,'' sanatos tun si care ia sume mari de bani de trantoreala si bautura, comparandu-l cu cel care a suferit un accident in misiuni ordonate, ca mine, sau a capatat niste boli incurabile! Mai sunt orfanii si urmasii celor decedati, care plang de foame... Crezi ca ai putea trai cu1.200 lei, cu atatea boli si stand pe chirie siutilitati scumpe si intr-o recesiune cu atatea scumpiri? Ce pensie ai si in ce an ai iesit la pensie cu tot tacamul de oskaruri, prime si sporuri, dar pe bune!? Si de aia nu poti tu acum sa traiesti si sa respiri pe planeta asta ca iti luamnoi oxigenul? Alte griji nu mai ai? Ai grija la sanatatea ta sa nu ajungi ca si mine si sa-i intelegi abia atunci pe cei in mari suferinte, caci va fi prea tarziu! Eu iti doresc si urez sa fii sanatos!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

MARE, MARE, MARE ATENTIE CE ZICE AICI CCR:
stiripesurse.ro/ccr-sintagma-sistemului-public-de-pensii-din-titlul-legii-nr8-2006-are-un-caracter-discriminatoriu_2661035.html

Relu spunea...

Nu am zis ca se poate trai cu 1200 de lei.Cine nu are casa iar nu e treaba mea sau a sistemului. Orfanul poate invata si sa faca ceva in viata, sunt destule cadre care nu provin din familie de bogati. Doar am intrebat care ar fi pensia dupa opinia celor care nu au stat in serviciu 25 de ani, mai ales ca sunt cei mai vehementi. Nu am iesit la pensie ca sunt mic de ani - 46 si contrar a ce se crede nu pot iesi la pensie desi am 25 de ani de serviciu.
Si mai e ceva: unii vor sa calculeze ca la civili. Bun, dar la civili se tine cont, de anul trecut cred, de prime si alte sporuri. Atunci daca la ei se tine cont de astea ,de ce unii , frustrati cred ca nu au beneficiat de ele dar daca vreti intram in subiectul asanat poligon si cine facea treaba asta, la noi de ce sa nu se tina cont de ele mai ales ca fiecare ban a fost impozitat pentru toate contributiile catre stat.

Relu spunea...

Uitasem: am si alte griji, cu sanatatea sunt ok-ish ceea ce va doresc si voua.Oxigenul e atat ca e.

Huhu Rezea spunea...

Incă o dovadă că politicienii și guvernanții spun lucruri trăznite despre pensiile militare și se găsesc și mulți creduli să-i asculte printre pensionarii militari.
Cu de la sine putere, în suficiența lor intelectuală, au gâdilat urechile celor care au vrut să-i asculte că pensiile militare n-ar fi pensii speciale ci ocupaționale.
Ieri, Iohannis a promulgat legea de modificare a Codului Fiscal... pentru impozitarea pensiilor administrate privat, a pensiilor facultative și a pensiilor ocupaționale.
Potrivit legii, reprezintă venituri din pensii și drepturile primite în conformitate cu prevederile Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, ale Legii 204/2006 privind pensiile facultative şi ale Legii 1/2020 privind pensiile ocupaţionale.
Asa cum am mai menționat, pensiile ocupaționale sunt numai cele acordate potrivit Legii nr. 1/2020.

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/economie/lege-promulgata-impozitarea-pensiilor-private-si-ocupationale-se-modifica-suma-de-2-000-de-lei-va-fi-neimpozabila-2153389

nr. 1 spunea...

Se vad din nou bunatatile introduse de magnifica , sublima, extraordinara , nemaipomenita si nemarginita lege 223/2015 ! Cei pensionati dupa 2010 si chiar cei de dupa 2017 stau f bine la medie ! In timp ce media la ei creste, majoritatea pensiilor de dinainte de 2010 au stagnat -gheata la mal si chiar au regresat prin cass cele peste 4000 lei! Asta da DREPTATE SI ECHITATE !

reddog spunea...

Dreptate până la capăt!
Cei de după 2010 nu au luat ajutoare și plăți compensatorii..

VICTOR spunea...

https://www.antena3.ro/economic/pensie-5000-lei-romani-ajutor-stat-persoane-vulnerabile-657602.html

John spunea...

Premierul Nicolae Ciucă le-a spus colegilor săi de partid că s-a înțeles cu Marcel Ciolacu pentru un procent de majorare a tuturor pensiilor în România de 6,2% și restul, până la acea anvelopă de 15 procente, să fie acordat sub formă de ajutoare pentru românii care într-adevăr au nevoie.

Vali spunea...

Esti mortal de spiritual ! M ai facut sa rad ! Zi buna !

Leo spunea...

Această temă e în dezbatere la vâscu suge sevă..............