Un produs Blogger.

sâmbătă, noiembrie 12, 2022

Indexările nu înlătură inechitățile create de OUG 59/2017 între pensionarii militari; le adâncesc.

88 comments



Sunt senior și n-am ce-ți face!
 Timp de 3 ani, miniștrii apărării, Ciucă și Dincu, au ținut de vorbă militarii și asociațiile lor reprezentative cu o poveste atrăgătoare... că vor îndrepta cadrul legislativ haiducesc adoptat de guvernul Tudose în anul  2017, cadru care a creat diferențe enorme de cuantum al pensiilor militare, diferențe de cuantum cu atât mai mari cu cât ne depărtăm de anul 2017.... de când a fost eliminată ACTUALIZAREA pensiilor militare. 

Un militar care s-a pensionat în anul 2022 a prins în calculul pensiei toate majorările acordate de Legea salarizării, L 153/2017, pe când toți cei care erau pensionari la data de 31 12 2017 au rămas cu toate elementele de salarizare din baza de calculare/recalculare la nivelul anului 2017. 

In timp ce pensionarii militari existenți la 31 12 2017 au primit o indexare însumată în cei 5 ani ulteriori de cca 8,7%( anul 2018 - neindexare, anul 2019 - 1,3%, anul 2020 - 4,6%, anul 2021- neindexare, anul 2022 - 2,6%) solda de funcție în cuantum compus din baza de calcul a celor care s-au pensionat în anul 2022 a crescut cu mai bine de 2 ori față de cea din anul 2017. De comparat solda de funcție în cuantum compus din Nota de calcul a ultimei actualizări din anul 2017 cu valorile corespondente ale soldelor de funcție din anul 2022, calculate ca produs  cf x salariul  minim pe economie, din Anexa VI a L 153/2017. Vezi AICI.

Cu mai bine de o lună înainte de demisia ministrului Dincu a dispărut orice discuție despre înlăturarea inechităților din sistemul pensiilor militare; a înghețat și vocea Comitetului de consultanță din rândul asociațiilor militare de utilitate publică. Tăcutul Tîlvăr nu a scos vreo vorbuliță despre pensiile militare, iar de la Bode și Hellvig nu sunt pretenții.

S-a reușit diversiunea ca discuția despre înlăturarea inechităților să fie acoperită de o falsă problemă despre caracterul juridic al pensiilor militare, respectiv dacă pensiile militare sunt sau nu pensii speciale și dacă ele intră în reforma cerută de PNRR. 

Deși din punct de vedere teoretic legea pensiilor militare este o lege specială și Curtea Constituțională a fixat pentru pensiile militare, prin Decizia nr. 900/2020,  un regim juridic mai apropiat de pensiile speciale, cei care nu doresc reforma pensiilor militare, în frunte cu domnul premier Ciucă, acompaniat și de șeful PSD, domnul Ciolacu, trâmbițează ori de câte ori prind în mână un microfon, că pensiile militare nu ar fi pensii care să intre în cele 3  criterii de reformă cerute de Comisia Europeană prin PNRR.

Au reușit să  dezinformeze și Banca Mondială, consultantul angajat de Ministerul Muncii pentru aplicarea jaloanelor 214 și 215. In Raportul său, Banca Mondială a scris că pensiile militare sunt deja reformate. Adevărul este că sunt reformate, până la stagnare, doar pensiile stabilite înainte de 15 09 2017, când a intrat în vigoare OUG nr. 59/2017 de înghețare a pensiilor militare la data stabilirii dreptului de pensie. Se dorește salvarea pensiilor militare cu un cuantum de 5 cifre prin sacrificarea celor care s-au pensionat înainte de anul 2018?

Chiar și pensionarii militari mai vechi au intrat în jocul celor care nu doresc înlăturarea inechităților din sistemul pensiilor militare. Au uitat și ei de ACTUALIZAREA PENSIILOR MILITARE, recită  sofismele lui Ciucă și Ciolacu că pensiile militare nu sunt pensii speciale și se bucură dacă în locul ACTUALIZĂRII vor primi o amărâtă de indexare, începând cu ianuarie 20123 

O pensie militară mai mică  de 3000 lei este indexată cu același procent, indiferent dacă e stabilită înainte sau după înghețarea pensiilor militare din 2017. La fel și o pensie militară mai mare de 3000 lei. 

Indexarea adâncește inechitățile.

Recalcularea pensiilor militare, pentru ca și ele să treacă prin cele 3 criterii cerute de PNRR, ar presupune obligatoriu și actualizarea celor mai vechi la nivelul salarizării activilor în anul 2023. Or, cei care au dispus înghețarea pensiilor militare constată acum că sunt prea multe pensii de actualizat. Nici pensiile stabilite în anii 2018-2021 nu sunt actualizate

Cel mai simplu, pentru a evita reluarea unui proces anevoios de recalculare, ar fi ACTUALIZAREA pensiilor militare. Nu s-ar modifica algoritmul de calcul, iar baza de actualizare s-ar stabili rapid, prin introducerea în soft a valorilor elementelor salariale  pentru anul 2023 din Legea nr. 153/2017.

Update 13 11 2022

ACTUALIZAREA a fost eliminată din lege intempestiv, fără nicio consultare a structurilor asociative ale rezerviștilor, prin OUG nr.59/2017. Dacă există voință politică, nu trăncăneala din ultimii 3 ani, ACTUALIZAREA ar putea fi reintrodusă în lege tot prin ordonanță de urgență, cu aplicabilitate din luna următoare. Nici nu ar mai fi nevoie de decizii de actualizare.

88 de comentarii:

mosmartin16 spunea...

Este încă unul dintre motivele pentru care militam - argumentat - pentru eliminarea indexărilor...în documentația din care adminul a creat topicul din 13 februarie !

Liviutatarush spunea...

De-aia a insistat Ciuca ca pensiile militare sa ramana in afara PNRR! Cu 18000 de lei, cred si eu ca nu vrei schimbare! Nu ne lasam oamenii in urma, spunea individul la un moment dat. Astept ziua de 1 Decembrie, atunci e rost de huiduiala, fmm de gras imbuibat!!!

Dunny spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Bataie dejoc si crime pe care le suportam din cauza generalilor de paie copy paste! Ei au mânarit totul sa fie asa!

magda spunea...

Interesanta sintagma ,,Tacutul Talvar'' ...pare ca rimeaza cu ,,Mutu Johannis''. Lasand gluma la o parte,din pacate decizia a fost deja luata in coalitie.Se asteapta doar momentul...parca vad ca saptamana viitoare se vor anunta masurile preconizate in domeniul pensiilor civile iar pe celelalte le vom mai astepta,vorba ardeleanului,,no amu,de ce atata graba''. Ceea ce se intampla acum este de fapt un joc de glezne,un fel de ,,Mircea fa-te ca lucrezi''.Nici sindicatele politistilor nu mai sunt ceea ce au fost,alea militare sunt demult intrate in,,silentio stampa'' asadar guvern mai relaxat ca acesta nu stiu sa fi avut pana acum....cine naiba sa mai faca presiune?Si,cu toate acestea ati observat ca ei se plang...mi-au dat lacrimile in sufragerie incat crescuse nivelul apei pana la pestisorul bibelou de pe televizor cand Ciolacu afirmase ca primarii mor de foame din aceasta iarna( pt cei care nu cunosc inca ,cea mai mica leafa de primar este in jur de 1500$ iar cea mai mare trece de 3400$ pe brut,in cazul lui Nicusor Ban).Spunea El Cholacu ca cam asa,,daca marim salariul minim in privat,nu e normal sa marim si in public?...ba sa mori tu, vorba bulibasei...da invers de ce nu a mers pana acum? Dar atentie Oaste rezervista...fii vigilenta la nuante...Banca Mondiala face vorbire in recomandari ca pensiile militare nu intra in reforma celor speciale din cauza( sau datorita ,nici nu stii cum sa zici) contextului RAZBOIULUI DIN UCRAINA.Pai atunci coane Fanica...daca pe 12.12.se incheie pacea...am belit un cap de miel?

mosmartin16 spunea...

Da, inechitățile catastrofale existente - așa cum precizam în cele 18 pagini ale documentației din februarie - presupun atât eliminarea indexărilor, cât și introducerea actualizării la o bază de calcul formată - exclusiv - din elemente salariale comune tuturor militarilor, indiferent de anul trecerii în rezervă !

Cezar spunea...

Trebuie ACTIUNE PENTRU CONSTIENTIZAREA BM..SI C.E
.DE JOCURILR PARSIVE
POATE CA ÎI AJUTAM PE CIUCA & SA PIARDA CÎTEVA MILIARDE DE EURO..PENTRU PENSIA LUI SI A CRISTINUCAI...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mai exista, se pare, o sansa pentru pensiile sub 3000 lei din Armata, data de catre Silviu Manastire, purtator de cuvant, parca al primului sinistru, care saptamana asta a dat asigurari ca, ,,fiind pensii de sub 2000 lei la pensiile speciale, si chiar destul de multe, si aici trebuie facut ceva, un efort financiar si politic pentru ca acestor oameni sa li se majoreze pensiile, lafel ca la cele publice, pe contributivitate.'' Dar, doar cuaceste sperante desarte, pe muchie de cutit, nu poti avea incredere in ei. Ministrul Apararii, Șpagă Copy Paste, are statutus de mutus din cauza bubelor de pe cap. Eu continui sa-i toc cu petitii peste tot,macar sa-i fac de rahat pela WB, UE si NATO, unele facandu-le cunoscute si unor prieteni, sa nu se creada ca stau cu mainile in san in fata asasinilor de pensii militare... Sunt foarte stresat, depresiv si suparat cu spectrul saraciei la orizont si cu atatea scumpiri in lant!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Lipsa miilor de petitii din partea rezervistilor, care s-au lasat prostiti de sindicate si asa zisele comisii de mediere ca ele vor face ceva, si n-au facut absolut nimic, a dat impresia politicienilor ca suntem multumiti, si se radea de mine ca aproape zilnic trimiteam petitii, ca daca erau cu miile si zecile de mii, inclusiv la adresele externe, unde eu trimit in medie de una sau doua petitii, in serial, aia stiau realitatile din aceste petitii si se mai facea ceva. Sa mai repet nervos că, daca scutecarul chișărcois, oaca-oaca, nu oracăie până i se învineșește moaca, mama nu-i dă țâțele cu papa ca sa poată face caca?!

Brenda spunea...

De multă vreme spuneți așa ceva ,dar dvd nu puteți să le trimiteți pe la cei de la guvern lui Ciolacu sii lui Ciucă tot ce ne spuneți nouă aci ? Acești indivizi ,ori șanț de rea credință ori sânt cretini, CIUCA ȘTIE ȘI A PROMIS CAND INCA ERA LA MAPN,

Brenda spunea...

Să îi fie rusine

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Dunny, ai pensie de grof fromox aranjat, bine alimentat si te simti amenintat? Se bat recoltele in combine de recoltare, nu noi, fostele cadre militare cu demnitate si onoare! Exista si o posibilitate, bine garantata, sa nu te mai obosesti sa mai intrii arțăgos si țâfnos pe Huhu Rezea vreodată, sa nu zic, ca fraierul, sa-ti ajunga aerul!

Alexandru spunea...

@CFI
Ceva îmi spune că se cam șterg undeva cu petițiile, cei din țară, respectiv le aruncă la coș, eventual fără să le citească, cei de afară. A, unul, doi, zece pensionari militari cu niște pancarte la gât, în fața sediilor anumitor instituții (de ce nu sediul NATO), cu presă, televiziuni, parcă atragi altfel atenția.

Xman spunea...

Vor, nu vor,trebuie sa modifice și la militari după modelul "transpirat" în media:5 ani din ultimii zece.Tot în disponibilizati lovesc.Procentul de 65 va fi de fapt 58.5.

Leon spunea...

O Actualizare rapida ar face numai adoptarea in CD a Pl x nr.199/2020 cu intrare in vigoare in Decembrie 2022, iar numai pentru o luna, cu siguranta sunt fonduri !
Deoarece amendamentele sunt sustinute de specialistii MApN inseamna ca au si Softul necesar(au si facut simulari !).

Liviutatarush spunea...

O OUG ar fim mult mai rapida decat PLX-ul vietii! NU SE VREA! PUNCT!

mosmartin16 spunea...

Este o singură soluție de rezolvare a inechităților aberante de la pensiile militare ! Iar timpul a arătat cu prisosință zicerea conform căreia "Câinii latră, caravana trece" !! Soluția este aceea de a "bombarda" - în scris și argumentat - fie individual, fie în grup...instituțiile europene, pentru ca acestea să cunoască efectiv realitatea și nu minciunile cu care le "îndoapă"...mizerabilii de guvernanți de pe la noi !!

mosmartin16 spunea...

Și încă ceva : pentru acest "bombardament" la instituțiile europene...ne-am putea organiza, inclusiv aici !

mosmartin16 spunea...

De sunt doritori în a ne organiza..."io" pun umăru' ! Gând bun, oameni buni !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Am inceput sa cred si eu asta, @Alexandru!

Negritoiu spunea...

Domnule mosmartin16, va rog sa explicati cum eliminarea indexarii pensiilor militare determina disparitia inechitatilor existente.Sau ati vrut sa spuneti ca va mari si mai mult diferenta dintre cele mici si cele mari?
O intrebare: credeti ca introducerea indicilor de corectie,stabiliti prin Plx 199,era la vremea respectiva o masura benefica pt.majoritatea rezervistilor? Micsora sau nu diferenta dintre pensiile stabilite in ani diferiti?
Ii dau dreptate domnului CFI:pe noi ne intereseaza sa se micsoreze pensiile mari(cine stabileste nivelul mare/mic ?) si nu sa se mareasca cele mici!
Ati mai vazut dvs.asemenea mancatorie intre diferite categorii de pensionari? Intreaba vreun grefier de ce V.Dorneanu are pensia pe care o are?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

7media.ro/12496?utm_source=projectagora&utm_medium=contentdiscovery

Brenda spunea...

Înainte de 1989 așa era 5 ani din ultimii 10 ani

csej spunea...

La cata lene zace in noi nu vei vedea ceeace gândești tu.Generalii stiu ce poate pielea masei largi de pensionari militari și nu-și pune nici unul obrazul in joc.Cei pensionari după 2010 sunt mulțumiți si nu vad mai departe .La cum evoluează lucrurile in 4-5 ani pensiile lor vor fi de rahat.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sindicatele militare s-au slugarit guvernarilor, s-au lasat mintite si inselate, s-au imbarligat in comisiile ministeriale, mafiote, pentru maduva unui ciolan putred si niște țoiuri cu borhot ca sa fim dusi cu presul la infinit, in loc sa bata cu pumnul in masa si sa nu tolereze minciunile ordinare, nici o amanare, nici o ducere in eroare! Daca nu esti ,,neam prost'' si rau, negru in cerul gurii ca un dulău, du-te, nene, unde ti-e locul tau, dar nu sta intr-o functie sindicala ca sa incurci mai rau!

Huhu Rezea spunea...

Intrucât numai pensiile contributive sunt calculate în puncte de pensie, numai pentru acestea este neconstituțională majorarea diferențiată a valorii punctului de pensie, nu și a cuantumului pensiei.
De exemplu, pentru pensiile contributive mici, după ce se majorează valoarea punctului de pensie, pe o perioadă limitată se pot adăuga sume tot diferite de bani pentru a se ajunge la un minim de pensie...să zicem 4000 lei.
Peniile militare, fiind complet necontributive, pot fi indexate diferențiat, pentru că nu au acceași măsură de calcul din întreaga activitate.
Gorghiu se referă și ea la valoarea punctului de pensie, nu la cuantumul pensiei.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

S-a trezit si Aluna Burghiu din somn, sarind din bulă in pom, carele altele n-ar sari din înhingere nici pentru 1milion?

Huhu Rezea spunea...

Da' de neterminații care primesc pensii speciale mai mari decât cei cu vechime integrală nu zici nimic?

Huhu Rezea spunea...

Ciolacu a susținut la. Vrancea că majorarea pensiilor va fi diferențiată. Asta înseamnă că se va face o diferențiere după ce în prealabil se va aplica aceeași majorare a punctului de pensie.
Iar l-a lăsat pe Tîlvăr la București, deși este vice al PSD Vrancea. Este foarte ocupat la Apărare.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ministrul, Tâlhar, sereacul, e ocupat cu doctoratul, facand niste retusuri copy paste pe la coaste intr-un birou de la Oaste!

Leo spunea...

1. Eu am înțeles , că ideea spusă de Ciolacu este ca anvelopa pensiilor să fie de 15%. Dar , punctul de pensie va creste cu 11,9% de la 01.01.2023. Restul de aprox. 3% din anvelopa pensiilor , vor fi ajutoare pt. pensiile sub 4000 lei.
- iar pnl-iștii vor ca punctul de pensie să crească cu 15% , fără alte ajutoare pt. pensiile mici.
2. Trebuie UITAT individul INVIZIBIL pus ministru la MFA . Este un NoBodY. Dîncu era un FAR pe lângă el.
Va intra în istorie ca cel mai incompetent ministru al MFA , după Rachetă balistică de rază lungă de la deveselu.
3. Prin derogare de la Art. 59 din L 223/2015 , pensiile militare mai mici de 3000 lei vor fi indexate cu procentul cu care se va majora punctul de pensie.

M spunea...

#Huhu Rezea

Constat că și domnul Cătălin spune ce am zis eu acum vreo două zile. Diferența e că domnia sa nu mai este făcut "nesimțit".

La RTV și reprezentantul sindicatului pensionarilor observa același lucru: a da la toată lumea, otova, 4.000 de lei, și celui care a muncit, și celui care a stat în birt este complet incorect!

El propunea să se dea o sumă fixă (100 de lei) pentru fiecare an muncit!

M spunea...

Să vă spun cum e treaba!

Nu stă madam Van Der Linden sa citească scrisorile noastre.
De unde vine scrisoarea? Din Romania! Dă-o la funcționarul român!
Și aici e problema! Funcționarul român e de multe ori o domnișoară drăguță, cu studii prin afară dar și cu propriile ei idei politice! Iar acum la modă sunt ideile politice neo-marxiste!

Oricum, succes!

Huhu Rezea spunea...

Catalin
Dacă ai avea minte ai înțelege că niciun neterminat nu poate avea cuantumul contributiv mai mare decât cel special; din simplul motiv că are puține stagii. Deci, nu poate rămâne un neterminat... în plată.... cu un cuantum contributiv mai avantajos.
Legea 223/2015 cu modificările ulterioare a încurajat neterminații și pe cei clasați apți limitat și inapți. Pe ceilalți i-a spoliat de vechimi, de spor pentru condițiile de munca, de spor pentru pensia suplimentară, de spor OMM.

Huhu Rezea spunea...

Cătălin
Colonelul pensionat după 2017 poate să fie și el un neterminat, inapt sau apt limitat.
Dacă. diferența de pensie față de mine provine numai din lipsa de actualizare a pensiei mele este corect din punct de vedere legal, incorect. din punct de. vedere moral.

reddog spunea...

Rambo și Cezar sunt neterminați și s-au pensionat în secolul XX
Au primit și ajutoare.
Cred că și cei pensionați in a doua decadă a secolului XXI merita ajutoare.
Ajutoare actualizate! 😁

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Hopaaaa, henț-careu de asi cu popă-n coadă!
Polcovnicul, Daogaru, a zis sus si tare la Romania tv: ,,Cuvantul magic pentru cresterea pensiilor se numeste ACTUALIZARE,'' astfel demonstrand ca slugile si lacheii de sindicat au preluat cuvintele @Onorabilului si i le-au indesat pe substanta cenusie, poate ca prinzandu-le acolo cu pioneze, dar cert este ca i-au ramas in cap! Cam tarziu, foarte tarziu a inteles domnia sa realitatea asta si trebuie totusi apreciat ca a facut-o publica!

Relu spunea...

Daca "mie" mi-au fost calculati toti banii si taxati ca atare, sporuri permanente nu premii ocazionale, de ce sa am pensia la fel ca unu care a fugit de munca?

Leon spunea...

Corect, Huhu..!

Viorel spunea...

Cătălin. Nu te stresa degeaba pe problema pensiilor militare „DE STAT”. Așa fac și eu și mă doare capul îngrozitor. Uite ce postam pe 10 octombrie domnului nr. 1, alt comentariu lui Cornel, când au apărut discuțiile despre PNRR, BM, CE (renegocieri), etc. Mai făceam și câte o glumă. La stână și la toamnă în 2024. S-ar putea ca nici până atunci să nu se elimine inechitățile printr-o actualizare cel puțin, dacă nu vin cu o altă lege și o altă bază de calcul. Vom rămâne doar cu indexările. Eu aștept totuși o rectificare bugetară să văd dacă se iau de la MApN 2 miliarde de lei pentru a nu strica obiceiul și pentru a nu-l păgubi pe domnul prim ministru de 1 miliard la fondul de rezervă al acestuie. Nu poate fi mai prejos decâi fostul prim Orban.
Viorel10 octombrie 2022, 15:30
nr. 1: „componenta destul de consistenta dupa simulari si dupa ceea ce s-a spus ! ?????”. Păi dumneavoastră vă luați după simulări ? Astea sunt niște înșelătorii. Chia duminică am văzut un meci din Superliga României și un jucător a luat cartonaș galben pentru simulare, adică inducerea în erore a arbitrului. Bună, nu ? Hahaha. Mai glumim până în 2024.

Cezar spunea...

Raspuns de la Sabrina Brunoo
-ula....-ulaaaaa -ulaaaaaaa

Leon spunea...

Cam are dreptate Ciolacu:
"Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că este mulţumit de activitatea unui singur ministru al partenerilor de coaliţie de la PNL, considerând că ceilalţi ar trebui să dea explicaţii pentru felul în care şi-au făcut treaba, în special când vine vorba de PNRR. "Câteodată se spune că eu am anumite probleme cu anumiţi colegi de coaliţie. Nu. Nu am nicio problemă cu nimeni. Ei trebuie să dea nişte explicaţii. Trebuie să spună de ce au trecut în PNRR că închid termocentrale, când nu le-a cerut nimeni. Trebuie să dea explicaţii de ce au liberalizat preţul, fără să pună nimic în loc. Nu trebuie să dea Sandu Rafila explicaţii de ce trebuie să plătim un miliard de euro pentru vaccinuri care depăşeau de zece ori populaţia României. De ce nu au prins irigaţii în PNRR şi acum încercăm, cu domnul ministru Daea să prindem acest lucru", a declarat Ciolacu într-un discurs susţinut în faţa filialei PSD Vrancea. Marcel Ciolacu a nominalizat un singur ministru de la PNL de a cărui activitate este mulţumit, anume titularul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş. "Pot să-l laud pe Marcel Boloş. Se vede că toată abordarea de la Ministerul Fondurilor Europene este schimbată", a spus preşedintele PSD."(digi 24)

csej spunea...

Vezi ca nu ai habar?Nu ajutoarele au contat ci salariile compensatorii.Citeste ordonanta7.Salariile compensatorii s-au dorit a fi o recompensa ca a plecat din armata.Nu e cazul meu dar stiu ce se intampla in 1998.Asupra unora s-a exercitat presiuni.

Huhu Rezea spunea...

Avînd în vedere. intervențiile bine documentate ale liberalului Boloș ,de la Fondurile europene, despre jaloanele 214 și 215, nu sunt de prea bun augur, pentru Ciucă al nost' , laudele pe care Ciolacu le-a adus astăzi, la Focșani, pentru cel care va discuta direct cu CE realizarea celor 2 jaloane.

Huhu Rezea spunea...

Catalin
Nu este. asa! Cel care după indexare va avea un cuantum de 3000 lei nu va mai primi nimic în plus în luna ianuarie.
Cel care după indexare va avea cuantumul 2500 lei, va mai primi în ianuarie, dar numai în ianuarie, 500 lei, ca să ajungă și el la 3000 lei.

Alexandru spunea...

Cătălin, fără supărare dar dacă înțeleg din mesajele proprii ești unul dintre cei neterminați, din varii motive după cum încerci să ne convingi, care încearcă să instige pe unii contra altora pe motiv de valoare pensie între cei ieșiți în ani diferiți.
Personal, cred că ești unul dintre cei care profitând de sistem ai ieșit la pensie fiind declarat inapt pentru serviciul militar, deci cu putință vechime și deci cu o pensie mai mică și în imposibilitate de a te mai angaja
Ce nu înțeleg este ura și instigarea când știi că nu poți compara un om cu același grad, chiar cu aceeași vechime dar cu funcție diferită, eșalon,etc.,mai ales că au ieșit la pensie în perioade diferite deci cu venituri diferite și contribuțiile diferite
Aceste aspecte le regăsești și în viața civilă și nu vor fi niciodată surmontare, deci trebuie să înțelegi că nu va mai exista nici o altă actualizare, iar ajustări dacă vor mai fi nu te vor aduce la o pensie egală cu a celui ieșit în anul 2022 spre exemplu
Leo, nu știu dacă este corectă observația dvs de la pct 3, acest aspect fiind neconstituțional. A se vedea ce a fost pentru anul 2022, când cei care aveau pensie sub 1000 lei au fost duși la aceasta deci nu procentual pentru că ar fi valuri de acțiuni în justiție
Nu în ultimul rând, așa cum tot discutăm va fi sigur doar procentul de 5,1/ restul fiind bunăvoința guvernului iar pentru civili 15/ pentru că așa spune KWY
În rest seară bună și inima curată fără ură și cu multă înțelegere a situației în care se află fiecare dintre noi
Pentru cei nemulțumiți de pensia militară le recomand să treacă la pensie civilă și vor beneficia de prevederile legii civile, deci vor fi mulțumiți în viitor.
PS
Întrebați mai întâi pe cei care în 2010 aveau pensie militară și au fost făcuți peste noapte civili dacă a fost mai bine, apoi ne mai auzim

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Corect Coane, Leon! Si eu il apreciez pe mnitrul Bolos pentru competenta, desi pare mistocar-zeflemist, dar poate ca merita sa fie asa cu jegurile incompetente! De multe ori am ras de domnia sa, dar s-a dovedit a fi profesionist, chiar daca liberalii au distrus PNRR-ul cu tampenii el tine pasul jaloanelor de indeplinit. Mai bine s-ar transfera la PSD

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Asa este, @Onorabile!

Huhu Rezea spunea...

Cătalin nu stie că după revizuirea din 2011... pentru cca 80% dintre pensionarii celor 3 Case sectoriale, cam 170 000 de mii din cei cca 200 000 pensionari militari, pensiile au crescut.

Viorel spunea...

reddog. Citiți și țineți minte. Voi reda pe etape ca să înțeleagă și cei care nu cunosc:
1. Urmăriți titlul OUG nr. 7/1998: „ORDONANŢA nr. 7 din 26 ianuarie 1998 (*actualizată*) privind unele măsuri de protecţie socială a personalului militar şi civil, care se vor aplica în perioada restructurării marilor unităţi, unităţilor şi formaţiunilor din compunerea Ministerului Apărării Naţionale”.
Concluzie: Se referă doar la MApN.
„Articolul 7. Cadrele militare trecute în rezerva cu drept de pensie în condiţiile art. 6 beneficiază, pentru activitatea depusa în armata, de ajutorul stabilit prin reglementările legale în vigoare cu privire la salarizarea personalului armatei. În plus, pentru fiecare an rezultat ca diferenţa între vârsta de 55 de ani şi vârsta pe care o au la data trecerii în rezerva se acorda o plata compensatorie*) neimpozabilă, egala cu doua solde lunare brute din ultima luna de activitate”.
„În afara pensiei, art. 7 din Ordonanţa Guvernului nr. 7/1998 (Ordonanţa nr. 7/1998) acorda celor interesaţi o "plata compensatorie" neimpozabilă, calculată pe baza soldei lunare brute. Art. 31 alin. 1 din Legea nr. 138/1999 (Legea nr. 138/1999) le acorda, de asemenea, dreptul la un "ajutor" neimpozabil şi calculat şi el în funcţie de solda lunară brută. Modul de calcul al acestor ajutoare a fost modificat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 136/2000 (Ordonanţa nr. 136/2000), care stabileşte ca baza de calcul valoarea soldei lunare nete”.
2. Urmăriți titlul Legii nr. 138/1999: „ LEGE nr. 138 din 20 iulie 1999 (*actualizată*)privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului militar din instituţiile publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, precum şi acordarea unor drepturi salariale personalului civil din aceste instituţii”.
Concluzie: Au fost introduse toate structurile ce aparțin de SNAOPSN.
Articolul 31. (1) La trecerea în rezervă sau direct în retragere, cu drept la pensie, cadrele militare, pentru activitatea depusă, în funcţie de vechimea efectivă ca militar şi ca salariat civil în cadrul ministerelor şi instituţiilor centrale prevăzute la art. 1, beneficiază de un ajutor neimpozabil stabilit în raport cu solda lunară brută avută în luna schimbării poziţiei de activitate, astfel:Vechime: - până la 5 ani - un ajutor egal cu 3 solde; - între 5-10 ani - un ajutor egal cu 6 solde; - între 10-15 ani - un ajutor egal cu 8 solde; - între 15-20 de ani - un ajutor egal cu 10 solde; - între 20-25 de ani - un ajutor egal cu 12 solde; - între 25-30 de ani - un ajutor egal cu 15 solde; - peste 30 de ani - un ajutor egal cu 20 de solde.(2) Cadrele militare în activitate trecute în rezervă, cu drept de pensie de serviciu, înainte de împlinirea vârstei prevăzute de reglementările în vigoare, mai beneficiază, pentru fiecare an rămas până la limita de vârstă, de un ajutor egal cu două solde lunare brute neimpozabile.
3. Aceleași ajutoare au fost prevăzute și în Legea nr. 284/2010 la art. 20 pct. (1) și (2) din Anexa VII.

Alexandru spunea...

Huhu, din câte știu au crescut doar la cei care aveau o vechime completă sau mai mare de peste 30 ani muncă efectivă, iar la ceilalți au scăzut destul de mult, situație în care vom ajunge iarăși într-un viitor nu prea îndepărtat. Atunci să vezi plânsete pe blog
Și mai știu că toți cei care au ieșit până în iunie 2010 primeau salarii compensatorii, dar nu mai spun nimic despre ele doar li se cuvenea erau prevăzute în lege
Acum când se aplică legea ghinion nu le mai convine, vrem ca la civili

raul spunea...

Ma uitam la filmul ,,Triunghiul mortii" al lui Sergiu Nicolaescu,cred ultimul cu participarea armatei,dar si ultimul in care armata mai reprezinta ceva pt Romania!Sa te manance caiinii popor roman!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Trebuie sa fim iertatori cu novicii si initiatii, care intr-un timp matusalemic se vor rutina, insa nu le-ar mai folosi la nimic, o data ce procesul imaginar de indexari sau actualizari (?) se va sfarsi... tragic!

raul spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...

Mă refer strict la indexare. Dacă anul trecut unii au primit 10% iar alții 2,6%, anul aceste cred că ar fi normal ca prin derogare de la aer. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015, unii să primească 15-20-25% sau cât vrea Ciucă, Ciolacu, etc., iar ceilalți, tot prin derogare 10% în loc de 5,1% cât prevede legea. Inflația a cresut și la noi și aici mă refer și la cei cu 3001 lei.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Vreau sa va fac o dezvaluire care o sa va uimeasca cumva, insa e o realitate: Observand ca tot scriind petitii corecte si intelectuale, chiar savante, autoritatilor de stat si politicienilor, nu eram bagat in seama. Am realizat ca de fapt ma adresam incorect explicativ unor analfabeti functional, cu absolut toate studiile absolvite pe spagi, de la clasa intai pana la facultati, cu functii obtinute pe cumetrii de partid, cu Scoli de Aparare sau docorate copy paste pe șpârle si șopârle,, etc si atunci am schimbat tactica: Nu mai scriu la modul savant, gramatical, corect dactilografiat, cum as scrie unor intelectuali autentici, ci dupa chipul si asemanarea lor, tabula rasa, adica in profunzime analfabeti functional, fie ca e vorba de un Prim sinistru, de un senator sau deputat, chiar si de europarlamentari, asa ca am adoptat un scris usor confuz, delirant, cu ideatici schimbate bolnavicios, uneori la modul delirant si repetitiv obsesiv, cum fac cei de ne liciteaza pensiile, sau ne distrug pensiile militare, fiind grobian si sinuos in sublinierea unor idei pe care le transmit, agramand uneori la modul infantil, lipind cuvintele, distorsionand caracterul cursiv, dand impresia de o usoara beatitudine, intoducand bădănismele, caracteristice doar politicienilor, cu usoare trivilaitati, avand grija foarte mare sa repet obsesiv ca sunt posesori de doctorate falsificate-copy paste, ca sunt impostori in functii, mincinosi, falsificatori de documente europene la PNRR la capitolul Armata, ca sunt rasisti, fascisti, criminali si banditi, cu epitete deocheate... Ei, acum e acum, si sunt foarte curios daca de abia acum ma vor intelege, dupa ce le-am vorbit in limba lor analfabeta in într-un suvoi de petitii nationale si internationale, tinand cont ca la UE se afla tot la fel de multi analfabeti functional, alcoolici si deplasati-deviati cu dovlecele, ca la noi in politica bulevardistă made in Romanistan! Poate ca de abia acum voi fii înteles, poate ca abia acum o sa li se aprinda beculetele rosii si verzi, dupa ce le-am scris pe limba lor de analfabeti functional, si nu ma intereseaza chiar deloc ce cred ei despre mine. Aceleasi petitii le trimit si la toate compartimentele brotacare: Ori cumva astia sunt mai breji decat cei țivili? Intrebare generala de nota 10: Unde sunt mai multi analfabeti functional si posesori de doctorate copy paste mai multi decat in Oastea-prapastia lu' peste prajit, pusa pe chituci de mafiile clocare si gulerate? Regret ca aceste randuri nu le-am versificat savant ca aveam chiar sa-i blochez la mantinela pe analfabetii functional, care ne executa sumar pensiile si destinele din aulele sumbre ale politicii de cartier! Voi continua sa le scriu pe limba lor, avand grija sa nu gresesc gramatical, astfel facand cu ei si un curs condensat de alfabetizare gratuita, neavand pretentii de la ei, decat sa actualizeze toate pensiile militare, in afara de cele ale posesorilor de doctorate copy paste! Noapte buna!

Șoimul spunea...

Cum H. parcă spuneai mai sus , că militarii nu au contribuit, dar avem decizii în care punctele acumulate sunt clar evidențiate.
Vă rog lăsații pe ,, neterminați " au suferit și ei ca și noi, poate mai mult (vezi OUG. 7).
Corect ar fi să ne indexeze ca la civili, la toți care avem calculat Nr de puncte de pensie.
Cine oferă garanția,dacă anul acesta noi vom primi 5.1%, că anul viitor vom primi 15%?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, puteti sa ne traduce si noua contextul, daca se aplica si la noi?:
bugetul.ro/daniel-baciu-presedintele-casei-nationale-de-pensii-aproximativ-5-000-000-de-pensionari-trebuie-sa-beneficieze-intr-un-fel-sau-altul-de-aceasta-majorare-mult-asteptata/

Huhu Rezea spunea...

Expresia, într-un fel sau altul semnifică o majorare diferențiată.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nici dracul nu stie măcar cu mutul ala de Tâlhar, sinistru copy paste la Oaste, care deja a luat-o de la presă la oase!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, Va multumesc frumos!

Viorel spunea...

răul. Explicăte dacă tu nu ești habarnist ci MELEȚIAN sau din altă structură mai puțin din cadrul MApN. Iar dacă ești MELEȚIAN, după restructurarea armatei trebuia să urmați voi cei din MAI. V-ați restructurat ? Nu. V-ați înmulțit ca nisipul mării. Pe mine nu mă interesa dacă și voi ceilalți ați primit sau nu ajutoare la trecerea în rezervă (chiar dacă nu meritați pentru că nu v-ați restructurat, nu v-a dat sistemul afară, nu v-ați mutat în alte garnizoane, etc.), am vrut să-I prezint domnului reddog, OU și legile etapizate privind restructurarea. Deci, ciocul mic și poftă bună. Deci, dacă ești deștept argumentează afirmația ta, dacă nu știi cel puțin taci că faci clă-buci la gură.

reddog spunea...

Viorel
Macar cei din MApN sa beneficieze.
Și eventual Anaconda de la ochiu' și timpanu'

Brenda spunea...

Dar de ce e fixul asta cu4000?

Leo spunea...

Dar spune, spune-ne și nouă ce a zis nou Boloș și bine documentat despre # 214 și #215 ? Că acum 2 săptămâni bătea câmpii ......

Liviutatarush spunea...

Un OUG doar cu actualizarea, nu modificarea limitei de varsta, nu alte prostii. Cum a facut ala e la justitie!

nr. 1 spunea...

Dl Mosmartin are perfecta dreptate cu petitiile. Insa actiunea trebuie gandita astfel incat eficienta sa fie cat mai mare. Trebuie inaintate Petitii atat pe plan intern la: Comisia interministeriala de la M.Muncii, la dl ministru Budai, la dl ministru al Investitiilor si Proiectelor Europene-dl Bolos, la Presedintele Camerei Deputatilor, precum si pe plan extern catre reprezentantii Romaniei in Parlamentul European. Nu e nevoie sa inaintam Petitii catre sefii PE , ci direct catre reprezentantii nostri deoarece: In cadrul Parlamentului European , deputatii studiaza , amendeaza si voteaza textele de lege propuse de Executiv(Comisia Europeana) , incercand sa ajunga la un acord cu Consiliul Uniunii Europene, care trebuie si el sa valideze textele adoptate de Legislativ. Membrii Parlamentului European urmaresc modul in care legislatia europeana este implementata in statele membre si cum aceasta INFLUENTEAZA VIATA CETATENILOR! (deci cum PNRR va influenta viata rezervistillor militari romani cu alte cuvinte). In acest context , este esential ca organismele europene sa fie informate cu celeritate si deferenta asupra situatiei reale in domeniul pensiilor militare de la noi! Deci Petitiile trebuie sa arate adevarata situatie de la pensiile militare-cu numeroase inechitati si nedreptati si discriminari deoarece in mod paradoxal se pare ca unii factori de raspundere de la noi au impresia ca pensiile militare ar fi fost deja reformate si trebuie sa ramana ca in tren! Acest lucrtu este pe placul smecheritilor cu 5 cifre la aktiv carora le convine de minune situatia actuala. Cand ai peste 10.000, peste 15000 ......totul e OK , lucrurile pot ramane asa inca 2-3 cincinale! De aceea ADEVARUL (nu minciunile) trebuie adus la cunostinta factorilor de Decizie INTERNI SI EUROPENI!

Huhu Rezea spunea...

A dat soluția pentru tratarea de obrăznicie a unor supraspeciali care și-au umflat veniturile din baza de calcul.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Brenda, fixul este ca asa considera ei saracia ca ar fi sub pragul de 4000 lei

Andrei spunea...

Bună ziua

În sfârșit, după lupte seculare cu contributivități și alte plecări după fentă am ajuns la ceea ce ar trebui să fie cap de listă la toate solicitările militarilor, ACTUALIZAREA.

Cum toți suntem de acord cu asta, ar trebui să dăm restul deoparte și să ne focalizăm doar pe ea. Restul fiind balast din multe puncte de vedere, inclusiv că sunt personale și ne divid în acțiunea comună.

Așadar DOAR actualizare, restul cum ar fi indexarea fiind deja în lege.

De ce doar actualizare? Pentru că la baza ei se află principiul egalității, principiu recunoscut încă de pe vremea revoluției franceze: Liberate, Egalite, Fraternite.

Revin, avem așadar un punct comun tuturor militarilor și un principiu universal care susține ceea ce solicităm. În plus actualizarea a fost recunoscută de legiuitor ca fiind cuvenită, pusă în lege și scoasă ulterior de acolo de guvernul Tudose.

Timpul este scurt, dar pusă astfel problema, simplificat și cu suport principial, nu avem cum să nu avem impact.

Așadar, ce vor militarii, polițiștii și ceilalți de pe L233? ACTUALIZARE. De ce? Pentru că rezolvă INEGALITĂȚI între pensionari.

Atât! Nimic altceva.

Leon spunea...

Aici avem si interviul cu Daniel Baciu:
https://www.antena3.ro/economic/daniel-baciu-pensii-speciale-reforma-31-decembrie-2022-657040.html
Fiind Presedintele CNPP , Daniel Baciu se refera NUMAI la pensiile platite pe baza de contributivitate, inclusiv cele 6 , care pana la 31 dec. 2022 trebuie sa fie modificata legislatia in sensul RECOMANDARILOR BM !
Despre pensiile militare numai Premierul Ciuca are dezlegare sa comenteze..!

Leon spunea...

Daca Premierul Ciuca doreste cu adevarat adoptarea acestui proiect, Pl x nr.199, sa caute in Arhiva Secretariatului General al Guvernului solicitarea lui Sovaiala prin care se cerea AVIZUL GUVERNULUI( Decembrie 2020), si in prima sedinta de guvern sa dea acest Aviz Favorabil..!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

S-a dus golanul ala balbait si ingalat-ingalonat la Bruxelles mancand borș ca totul e ok la pensiile militare si numai trebuie facut nimic pentru ca toti rezervistii sunt multumiti. A facut asta pentru ca din partea noastra se tace petitionar, fiind vehementi doar pe retelele de socializare, pe care nimeni nu le baga in seama din partea politicienilor. Daca am lucra pe principiul ,,dai in mine si dai bine , dai in fabrici si uzine si ti-ot rag la ocarine cu petitii in on line pana-ti cad chilotii-n vine,'' ar mai fi ce ar ma fi! Petitii pe mail, fratilor,trimise, ca mine la cate 130-150 adrese o data, World Bank, UE, NATO, si de la Presedintie, PM, Senat, CD, ministere, etc pana la ultimul politician, neocolind DNA, DIICOT ICCJ, etc! Pe aici am cativa martori secreti care-mi stiu activitatea, si nici dumnealor nu pe toate sa nu-i plictisesc... Barda, cuțâtul si tocila ii indreaptacu de-a sila, fara sa cunoască mila!

csej spunea...

Alexandru ,eu unul am pierdut 20% daca e sa ma raportez la pensia calculată pe legea 164/2001.Marea majoritate au câștigat.La unii aproape li s-a dublat.Avantaj cei cu vechime completa adica 35 ani.Pilotii,MM din aviație,scafandru,parasutistii,genistii dela drumuri si poduri,cei dela căile ferate etc,într-un cuvant cei ce au beneficiat de niste adaosuri la sol de au pupat mana lui Oprea.Raul a constat ca noua care nu am avut vechime completa sau aproape completa nu ne-a lăsat cuantumul cel mai avantajos.
Pensia mea in plata in prezent aparține legii 164/2001.Recalcularea conform legii 223/2015 este o mizerie.Daca ar fi actualizată as ridica lunar cel puțin 7000 lei.Ciuca si cei activi din vârful piramidei refuză actualizarea pentru ca afortul bugetar ar fi mărit in dauna lor si a înzestrării.

Vali spunea...

Acesti indivizi copy paste cu mult vant in tiuga se comporta asa datorita noua rezervistilor care stam si dormim in bocanci, dand din gura care pe unde poate, fara sa facem nimic practic, nimic concret !!! De asta fac ce fac cu noi rezervistii...

Vali spunea...

Abureala totala in cazul pensiilor militare ! Se vorbeste peste tot doar despre marirea pensiilor civile,,,Armata nu exista !!! Iar noi dormim in bocanci !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

DA, ACTUALIZAREA ESTE UNICA SOLUTIE, NUMAI SA O ACCEPTE ACTUALA COALITIE, TOATE CELELALTE RAPANDULE INUTILE PICAND PRIN PNRR! EU PREFERAM DOUA JAMBOANE, PUSE RĂSCRĂCĂNAT PE GALOANE, SACREASCĂ PENSIA MARE! DĂ, DOAMNE!

mosmartin16 spunea...

Andrei, asta cu actualizarea o susțin și eu și Huhu și alți câțiva....încă de "dinaintea erei noastre" ( de când au scos-o nenorociții din lege ) ! Problema am detaliat-o în topicul creat în februarie și în care am demonstrat - pe vreo 18 pagini - modul corect de stabilire a pensiilor militare în scopul eliminării în totalitate a inechităților aberant existente !!

magda spunea...

Andrei e superba naratiunea ta.....da pe Olguta nu ai intrebat-o? Nu vezi ca ea se lupta cu Sibiul pt cel mai grande targ de Craciun? Nu vezi ca El comandante Ciolaku ot Plescoi plange dupa viata extrem de dificila a primarilor si familiilor acestora? Nu intrevezi de asemenea Andrei ca in luna ianuarie, unii romani vor face atac de panica...cand vor vedea 3800 lei ( in loc de 1200 de exemplu)pe card sau din traista postasului( aoleooo,in ianuarie e risc maxim cu pensiile de cand cu jafurile postasilor) basca bani de facturi,lemne...ehehei ANDREI/Ei isi actualizeaza mereu targetul electoral.Noi suntem importanti poate doar atunci cand undeva pe fasie,nu neaparat in interiorul vreunei localitati,nu are importanta ,va cadea nu prima racheta ci primul element de munitie,prima aripa moarta a vreunei zburatoare din otel,carbon,etc.Dar si atunci exista un mare pericol pentru ei...vor incerca sa faca ce a facut si Maniu ...daca mai au au timp/

Viorel spunea...

Cornele. Am mai spus în unele comentarii (i-am luat apărarea domnului Dîncu) precum că, fostul ministru Dîncu era ca un ghimpe pentru Ciucă și KWI (căpos ca și mine) și nu accepta tot ceea ce voiau stăpânii (pensii și înzestrare pe matoda lor). Tâlhar se mulează perfect pe dorințele lor. După felul cum se comport de când a fost numit (tace și îi periază), dacă ar fi posibil ar fi lăsat aici, nu 6 (ca parlamentar) ci cam 3 mandate de ministru al Ap.

raul spunea...

Ce-ai Viorele tata??Nu vorbeam cu (de )tine!!!!!😉......🐶🐕‍🦺

Viorel spunea...

raul. Atunci scuzele mele. Pentru a evita aceste neânțelegeri, scrieți și cui vă adresați, la ce comentariu faceți aprecieri, completări sau observații.

reddog spunea...

Raul
Pai exista o regula care spune că în cazul cand cineva răspunde la o postare trebuie să menționeze cui i se adresează.
Dacă nu face asta se înțelege că se adresează ultimului comentariu.
Sincer eu m-am prins că mie îmi e adresat. 😁
Deci să înțelegem că vreți dreptate dar nu și pentru căței. 🙄🍗🍻
Valabil și pentru Csej.

Huhu Rezea spunea...

Nu s-a amuzat nimeni de Cântecul Seniorului?

reddog spunea...

Și Cezar ar fi putut merge pe o plaja exotică daca avea pensie cu 5 cifre.
Are doar cu 4 cifre dar chiar și așa ar putea merge.
Dar nu se poate despărți de caloriferul ăla in stil retro de acasă. 😁

Leo spunea...

Bine i-ai mai jălbărit Flavius.
Să te POMENEASCĂ !

Leo spunea...

Se pare că-ți cam cauți de cârcotă cu senioru'