Un produs Blogger.

vineri, noiembrie 04, 2022

Mai 'șteptem puțin.... a zis purtătorul de vorbe al lui Ciucă

136 comments

După ședința de guvern de miercuri 02 11 2022, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvînt al guvernului, a ținut un Briefing în cadrul căruia a răspuns și la întrebări despre pensiile speciale.



 Reporter: Încă o întrebare. Știm că România trebuie să ia o decizie în privința pensiilor speciale până la finalul anului, ne obligă Planul Național de Redresare și Reziliență. Dacă ne puteți spune, care este stadiul discuțiilor în acest moment în privința acestui jalon din PNRR?


Dan Cărbunaru: Bun. Există un grup de lucru constituit, există analize pe care specialiștii de la Ministerul Muncii le fac, există și acea contribuție importantă a Băncii Mondiale. Există, pe de altă parte, și premierul Nicolae Ciucă a subliniat astăzi, inclusiv la vizita pe care a făcut-o la fabrica de camioane Iveco de la Petrești, faptul că pensiile militare, și a accentuat acest lucru, nu sunt pensii speciale, ele sunt pensii care sunt recunoscute ca atare în orice stat civilizat, inclusiv la nivelul Uniunii Europene. Iar potrivit asigurărilor date de către Ministerul Justiției, în privința magistraților, pentru că și acolo au fost anumite discuții, atât deciziile Curții Constituționale, cât și statutul recunoscut la nivel european sunt garanții care trebuie furnizate acestui corp. În privința, însă, a modului final în care România va asambla acest pachet, la finalul activității pe care o derulează colegii de la Ministerul Muncii împreună cu cei de la cei de la celelalte ministere vom avea un pachet final pe care o să-l prezentăm public.


Reporter: Care e deadline-ul?


Dan Cărbunaru: Așteptăm cât mai curând. Există, după cum ați văzut, mai multe elemente. Dincolo de deciziile politice care s-au luat la nivelul coaliției, dincolo de poziția Guvernului, există și această inserție tehnică de la Banca Mondială, deci se vor asambla toate aceste elemente ținând cont de criteriile pe care vi le-am prezentat și sperăm ca în cel mai scurt timp să avem și o formă agregată pe care să v-o prezentăm.

136 de comentarii:

Huhu Rezea spunea...

S-au luat și magistrații după militarii ciucani cu pensii de 5 cifre. Auzi ce zic... că nici ei nu sunt pensionari speciali.

Leon spunea...

Ba sunt cei mai Speciali, deoarece sunt singurii care NU sunt cuprinsi in OuG.59/2017..!
Daca banuia Dragnea ca tot va ajunge la "Mitica", cu siguranta nu-i mai "proteja" de aceasta Ordonanta !!

Huhu Rezea spunea...

Leon
Hai că nu sunt mai speciali decât militarii. Ei au deja pensia calculată și contributiv, militarii ba....

Leo spunea...

Armata lui dottore , jiganu , RED , dr. luK , cirip acipu , petrescolonus , și toată gașca de gulerați MFA .......
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/soldatii-francezi-dislocati-in-romania-sufera-de-frig-si-foame-zn-am-vazut-niciodata-o-asemenea-mizerie.html

Brenda spunea...

Cine o fi in grupul de lucru de la APĂRARE , chiar nu se poate afla de la aceia?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

O harababura, creata numai de Ciuciuletele Pruneîngură, precum in așternuturile gurvelor de pe centură, dupa ce a facut o tură să crape în el o friptură, cu mânării bineînteles, cu alti mafioti, ca si el, la Bruxelles...Jmecherul asta nu are nici un fel de valoare, e doar o slugă caratoare de hârțogăraie pe culuare, de la o cancelarie la alta cancelarie de-a făcut hernie la goaie, si ce sa stie el, sereacu,' decat pe dreacku'?

Brenda spunea...

Adică ,, agreată,,, de cine?

Viorel spunea...

Sunt mai speciali la valoarea pensiilor pe care le încasează, la poziția și prestanța lor în societate și în cadrul intern al lor, sunt mai speciali decât noi în fața clasei politice, guvernanților și chiar președintelor, deci, SUNT „MAI SPECIALI” DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE. Și când merg la WC sunt mai speciali.

Leon spunea...

Atata timp cat pensia medie de Serviciu este de 20 000 lei (BS) putin le pasa ca cea contributiva (BASS) este egala cu Pensia Militara de aproximativ 4 200 lei(BS).

Leo spunea...

Mai STĂTEM puțin a zis purtătorul de vorbe al lui Ciucă ...............

mosmartin16 spunea...

Bre nea "Cărbune"...se vede că ești doar un papagal purtător de vorbe ale lui....Ăăăăă ! Ce poate pricepe un om normal la cap când tu și cel pe care-l "reciți" și-l pupi într-o parte a corpului...repetați ca o moară stricată că pensiile militare nu-s speciale ( neavând nicio prevedere scrisă în ăst sens, nemaivorbind de noțiunile elementare de drept și care vizează legislația genarală / specială dintr-un domeniu anume )...și ceea ce spune Curtea Constituțională - negru pe alb - adică faptul că pensiile militare sunt speciale ( Decizia 900 / 2020 - punctul 118 ) ! Ce trebuie respectat, vorbele voastre de Gâgă sau ceea ce e scris de către instanța supremă în ceea ce privește constituționalitatea legilor, respectiv CCR ??! Citiți de mai multe ori...analfabeților funcțional...întrebați pe cei cunoscători în domeniu și poate or pricepe și tărtăcuțele voastre țuguiate ! Of, greu e cu cei care nu caută să priceapă ori chiar de se preocupă...nu-i prea duce mintea ! Gând bun, oameni buni ! Se poate - din păcate - și mai rău !!

RD spunea...

@Huhu, nu aveti dreptate. Militarii sunt cei mai putin speciali. De ce? Pentru ca militarii nu au calculata partea de contributivitate deoarebe ar fi un minus pentru Guvern. In fiecare an ar creste si acea parte pentru toti pensionarii militari ca la civili. Pensia speciala cu doua componente: partea de contributivitate plus cea de la stat e cea mai profitabila pentru pensionarii militari, insa nu vor cei care guverneaza tara, indiferet de an.. Ce au acum pensionarii militari este cea mai proasta situatie posibila!

Huhu Rezea spunea...

RD
D-ta nu vezi pe blog că mai catîri împotriva calcularii și în varianta contributivă sunt rezerviștii ciucani cu pensie de 5 cifre?
După criteriile de drept referitoare la sfera de aplicare a L 223/2015, aceasta este o lege specială.
Politicienii și mulți rezerviști vorbesc discuții și se cred mari juriști.

Leon spunea...

Cand pensia medie la Magistrati este de 5 ori mai mare decat pensia medie a militarilor, cum putem sa-i numim ??
Si parca spuneau ca au aceleasi restrictii ca la militari..!!
Poate au si trageri in poligon, alarme, aplicatii , misiuni in TO la +/- 40 de grade.. !?

Marcel Orzan spunea...

Bai, mosmartin nouasute16toamna, esti praf! Mai citeste si tu pct. 118 din Decizia 900 si vezi si tu ce spune exact! De 1 an de zile ne freci la cap cu asta si tu habar nu ai ce zice acolo:
[118. De altfel, în cazul pensiilor militare, nu există componenta contributivă, întregul cuantum al pensiei speciale se plăteşte de la bugetul de stat. În acest sens, în Decizia nr.456 din 16 septembrie 2014, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.792 din 30 octombrie 2014, a invocat jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, care, prin Decizia din 15 mai 2012, pronunțată în Cauza Constantin Abăluţă şi alţii împotriva României, a statuat că diminuarea pensiilor militare de stat din România a reprezentat o modalitate de a integra aceste pensii în sistemul general prevăzut prin Legea nr.263/2010 şi a arătat că motivele invocate pentru adoptarea acestei legi nu pot fi considerate drept nerezonabile sau disproporţionate (paragraful 16). De asemenea, Curtea europeană a subliniat faptul că reforma sistemelor de pensii a fost fundamentată pe raţiuni obiective, şi anume contextul economic şi corectarea inegalităţilor existente între diferitele sisteme de pensii (paragraful 15). Având în vedere aceste considerente, Curtea de la Strasbourg a considerat că măsurile criticate de reclamanţi nu i-au determinat pe aceştia să suporte o sarcină disproporţionată şi excesivă, incompatibilă cu dreptul de proprietate, şi nu au fost în mod nejustificat discriminaţi în raport cu alţi pensionari (paragraful 20).]
„Of, greu e cu cei care nu caută să priceapă ori chiar de se preocupă...nu-i prea duce mintea ! ... ! Se poate - din păcate - și mai rău !!”

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, As spune vorba, ca șloaba si cotoarba de baba, cand vede întarită treaba cu malicul ca a rupt chilotul cu boticul:
-,,Ei, iaca acuș pi dracul să mai stau, uncheaș, in rabdare cand piticul s-o facut mare si eu mor di dihăinare si hoame, di tremur ca racitura-n tigaie! Da-i, puturosule, cotonogule si ghebosule mai degrabă bataie la vătraie si trăstoaie, ca mi s-o făcut cu jăgăraie la borhaie de-o sa mor naibii împohtită pi sub plăpumăraie!''

Sense spunea...

Ce nu înțeleg fanii contributivitatii este ca varianta asta (ca e contributivitate pura sau ca e o componenta contributiva) ii rupe pe actualii activi. Când au făcut legea salarizării și au pus sefulsmg pe același nivel cu clovnul de circ sau sgp-ul la coeficient 1, adică necalificat, au distrus orice sens al vreunei pensionari pe contributivitate. Basca ca nici măcar legea aia nu se aplică decât pe jumătate.. Exista încă personal militar care are nevoie de o compensare ca să ajungă la salariul minim. Pe ăștia vreți să-i treceti pe contributivitate? În secunda doi au plecat. Oriunde.
Pana prin 2015 când chipurile s-a revenit de la tăierile lui Boc, un mr/ltcol lua în academie (unap) vreo 2000 lei fără norma de hrana. Aceste salarii vreti sa le bagati în oala contributivitatii? CFI spunea ca în 1989 avea 3200 salariu. Nu știu ce grad și ce vechime dar bănuiesc ca undeva între 10 și 15 ani, subofiter. Comparati 2000 ale unui mr/ltcol cu minimum 15 ani vechime cu cei 3200. Doar în suma absoluta îți dă cu virgula, dacă le mai și raportezi la salariul mediu pe economie diferența creste și mai mult. Toti din generațiile pre 199x își doresc contributiva. Normal, au avut o cariera cu salarii peste media națională, fără tăieri și amputari.

RD spunea...

In primul rand ma intereseaza pensia mea (care este sub 5000 lei) si mai putin celelalte (indiferent ca este de 1000 sau 20000). In al doilea rand, sa recalculeze ce vor si cat vor, dar nu sa-mi scada pensia muncita peste 25 de ani, cu mii de dimineti, dupa amiezi si nopti cu atatea riscuri. Oricum pensionarii militari sunt bataia de joc a civililor, parlamentarilor, jurnalistilor.. Unii prin atacuri verbale, altii prin decizii politice... Ei nu vor sa faca bine pensionarilor militari si au deovedit-o de atatea ori. Daca ar vrea, ar rezolva inechitatile fara sa taie de la altii ca sa dea la alte persoane. Dumneavoastra ati postat doar ceea ce va convine (ma refer la articolele in legatura cu PNNR si reformarea pensiilor militare) fara sa va ganditi si la altii (nu e vorba doar de pensiile mari si foarte mari). Printr-o recalculare ar suferi mii de pensii de sub 5000 de lei, nu doar cele mari si foarte mari. Eu nu gandesc ca dumneavoastra.. Sa va ganditi doar la interesul personal, din ce ati scris probabil ca daca s-ar recalcula cu 65% din ultimele 12 luni ati avea mai multi banuti la pensie, insa altii, nu. Sa fie speciala, ocupationala, sa nu aiba nume! Atat circ de atatia ani in legatura cu pensiile militare, incat nici nu-mi mai pasa de numele pensiei! Doar sa nu isi bata joc unii de munca mea. Schimband formulele de calc dupa bunul plac (politic). Eu as vrea sa fie marite si actualizate si pensiile mici, nu ma gandesc doar la interesul meu personal. Dar multi se gandesc doar la interesul lor fara sa le pese si de altii!
Corect, sunt multi 'juristi' in tara. Dar sa nu uitam: fiecare isi vrea pensia cat mai mare fara sa ne dam ca vrem echilibru la toti pensionarii, scazand de la altii pentru ca asa 'vrea muschii mei'!

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu:

Dar, daca „după criteriile de drept referitoare la sfera de aplicare a L. 223/2015”, in cadrul acestei reforme PNRR, aceasta lege se modifica in sensul dorintei tale de a se stabili „componenta contributiva”, peste care sa se mai dea ceva cu specific militar, atunci L. 223/2015 devine „lege normala” sau ramane „lege specială” si de ce?

Merci

Huhu Rezea spunea...

Orzane, care este contradicția cu @mos martin, că omul spune de ani de zile ce spui că a decis și CCR?
Inseamnă că d-ta nu înțelegi!

mosmartin16 spunea...

Marcelică tată ( Orzan ) e clar cu tine : ești analfabet funcțional !🤣🤣🤣 Bine bre tu ai chiar orbul găinii ??! Sau nu te duce mintea !! Tu nu vezi că acolo scrie - negru pe alb - faptul că "întregul cuantum al PENSIEI SPECIALE se plătește de la bugetul de stat" ??! Mergi bre și caută-ți rațunea că ai pierdut-o in bălării !🤣🤣🤣 Vezi că râd și curcile de tine !🤣🤣🤣

Huhu Rezea spunea...

Dacă L 223/2015 se aplică numai militarilor, politistilor și celor din SN ea rămâne tot lege specială, chiar trecută prin PNRR. Nu vrei să înțelegi deloc că PNRR nu cere desființarea pensiilor speciale ci numai revizuirea lor, pentru a le raționaliza?
Legea cadru este L263/2010.
Pensiile nespeciale sunt acelea care sunt total contributive, fără niciun supliment peste valoarea contributivă, calculată după formula viitoare;
Valoarea punctului de referință x suma punctajelor anuale

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu:

Ok, deci tu crezi ca pt. stabilirea „componentei contributive” pensiile militare trebuie integrate din nou in sistemul public, sau cum? Asa ceva este exclus, 100%!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

https://economedia.ro/pensiile-militare-platite-de-mapn-pentru-angajatii-din-aparare-si-servicii-au-costat-39-miliarde-lei-anul-trecut-din-82-000-de-beneficiari-67-500-au-pensii-speciale-top-10-p

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

https://economedia.ro/breaking-ministerul-muncii-anunta-ca-apararea-si-internele-se-opun-revizuirii-pensiilor-militare-in-cadrul-reformei-sistemului-de-pensii-care-se-va-baza-pe-contributivitate.html#.Y2VcY71ByM9

Leon spunea...

https://www.antena3.ro/economic/pensii-nu-cresc-acelasi-procent-marius-budai-anunt-crestere-pensii-vouchere-iarna-656303.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

m.dcbusiness.ro/ce-se-intampla-cu-pensiile-militare--nicolae-ciuca--anuntul-zilei--sunt-argumente--inclusiv-ale-bancii-mondiale_649617.html

DOREL spunea...

D-le Huhu, magistratii sunt mai speciali decat militarii desi au o parte pe contributivitate. Ei in ultima luna si-au introdus si deconturi medicamente,concedii etc si sume castigate retroactiv in instante pe cand la militari sunt plafonati la net. La magistrati le creste pensia si daca le creste la cei pe contributivitate si daca le creste la cei in activitate pe cand la militari NU. Mie mi-ar conveni sa fim la fel ca si ei la calculul pensiei. Dl Leon are dreptate la ce spune la inceputul conversatiei.

Huhu Rezea spunea...

Nu domnule, pensiile militare sunt cele mai speciale și de tradiție pensii!
Creșterea componentei contributive a pensiilor magistraților are consecință scăderea componentei necontributive cu aceeași sumă, astfel încât pensia totală nu crește.
Pensiile magistraților se majorează per total doar prin actualizare cu salariile celor din activitate.

Sebi spunea...

Multumim Leo, eu am citit si am dat mai departe.
In context, informatiile astea spun mai mult decat orice se scrie, se abereaza si se anticipeaza la noi.
La soldatii straini din NATO dislocati pe plaiul mioritic de basm si mai ales de basme, obisnuiti cu conditii de "lux" ORIUNDE s-ar afla, fata de ai nostri - umiliti in propria batatura.... nu urla nimeni ca au pensii speciale. Nici un individ si nici o entitate mediatica ori, si mai grav, decizionala. Nici dinauntrul, de unde izvorasc respectul si raportarea la profesia armelor, si cu atat mai putin dinafara tarii lor.
In fine, in cazul de fata este vorba despre militarii francezi si marele lor ghinion.
Credeti, stimati huhurezeni, ca ar indrazni cineva, ORICINE, sa se lege de militarii Frantei, inclusiv de Jandarmeria Nationala sau de Pompierii Militari, care fac parte din ministerul Apararii si nu al celui de Interne, dupa modelul sovietic imbecil de la noi? De drepturile lor, inclusiv ale rezervistilor? Presa, politicienii, prostimea, ORICINE?
Desi, slava lui Dieu, Dumnezeul frantuz, patria lor e ferita de amenintari si mai ales de blestemul nostru vesnic de la rasarit......
Nu cred ca ai nostri vor avea tupeul sa infunde si mai mult in rahat pensiile militare, mai ales dupa raspunsul Bancii Mondiale. Exclus, absolument exclus! Nimeni, nici macar politicianul dambovitean tipic, nu poate fi atat de cretin.
Evident, exista si posbilitatea ca eu sa gresesc. Si va jur ca asta m-ar face sa urlu de manie fara nicio legatura cu propria mea pensie. Poate doar, un pic, cu propriul meu discernamant.

Viorel spunea...

Cornele. Când eram copil urmăream un film intitulat „Pierduți în spațiu”. Te rog să revii cu picioarele pe pământ.Articolul prezentat în link a fost postat în data de 12 iulie 2022.

Ionel spunea...

@Mosmartin, degeaba incerci tu sa ii informezi pe oameni cu ce spune Curtea Constitutionala, FOARTE CORECT, pentru ca intodeauna se va gasi cel putin o persoana care va vedea altfel lucrurile, nu mai are importanta ca este de rea credinta sau ca nu intelege efectiv, fara culpa sa. Asa suntem setati noi romanii. De altfel, daca actuala majoritate a votat deja si vrea sa treaca Constitutia si Deciziile Curtii Constitutionale pe locul doi, Viitorul va fi sumbru !

Huhu Rezea spunea...

Dacă ai fi avut pensia înghețată 5 ani, aveai acum alt discernământ și nu ai urla ca pensiile militare să continue a fi reglementate discriminatoriu.
Banca Mondială a făcut recomandări, dar deciziile sunt la CE, așa cum sunt scrise în Jaloanele 214 și 215.
DE aceea le-am republicat ieri.

Huhu Rezea spunea...

@Viorel
👍🏻

Sebi spunea...

Decamdata nu am urlat, dimpotiva: in contextul zvonisticii actuale, m-am exprimat cu o decenta pe care, in locul dvs, as invidia-o.
Dar, lasand la o parte rafinamentele stilistice, evident ca am avut pensia inghetata si sunt de acord ca "reglementarile" actuale sunt discriminatorii, INTRE MILITARI.
Repet sintagma care probabil v-a scapat: "sa infunde SI MAI MULT in rahat pensiile militare".
Sau te pomenesti ca teama de mai rau alimentata zvonistic nu primeaza in fata evidentei ca speranta de mai bine e ucisa de ani de zile?
Va pot linisti in acest sens, si eu imi doresc actualizarea, bunaoara... dupa principiile de bun simt enuntate de dvs si alti cititori.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, remember...

anonim spunea...

...si ca sa va fac seara frumoasa aflati si despre un mic idiot care inca nu a auzit de "condens/condesare"
Nu va agitati e "doar"deputat.Si voi vreti legi corecte??? ha,ha,ha!!
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/ce-sunt-liniile-albe-de-pe-cer-si-cine-le-pulverizeaza-intrebarea-oficiala-adresata-de-un-deputat-ex-aur-2141521

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Coane @Leoane, dar SE MAJOREAZĂ NUMAI ALEA PECONTRIBUTIVITATE, NU SI ALEA MILITARE, ca ci(u)că au patru ovale, a zis la modul imoral Budai in material! Deci, nexa alde noi! Ce boi!

anonim spunea...

Sense
Si tu ai dreptate!
RD
daca te intereseaza doar pensia dumitale fa-ti un blog singur singurel si vorbeste acolo....sau lipeste-te de blogurile politienilor ca sunteti cu duiumul
De ce zic asta? pentru ca sunteti magari si ipocriti sau invers...
"RD
4 noiembrie 2022, 19:42"
"In primul rand ma intereseaza pensia mea..."
.......................................................
si tot el....
"RD
4 noiembrie 2022, 19:42"
.."marite si actualizate si pensiile mici, nu ma gandesc doar la interesul meu personalDar multi se gandesc doar la interesul lor fara sa le pese si de altii!"(adica exact ce ai spus mai sus)
e clar stilul specific "politienilor"
O "trage" cu "militarii" si el si reddogul de zici ca au sange kaki...si ei sunt doar civili vopsiti. Se vede dupa cum gandesc...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Traiască decidentii EU ca trimit pensiile nesimțite, după tata, in bu!

Leon spunea...

"Majorare 10% la pensii 
Impact: 11 mld. lei
- Ajutor - 700 - 1.000 lei, pentru pensia sub 1.500 lei sau 2.000 lei/ lună"
Adica TOATE veniturile sub 2000 lei vor primi un ajutor de 1000 de lei in Ianuarie 2023 , in plus fata de Indexarea de 5,1 sau 10%..!

reddog spunea...

Akord 75
Eu am sânge alb-rosu care are și o tenta kaki. 😁

RD spunea...

@Huhu și eu am pensia înghețată de 5 ani, asta nu înseamnă că e normal să mi se recalculeze pensia cu recomandările BM! Să se actualizeze pensiille militare este cel mai corect!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Vedem noi, dupa 1 Ianuarie, cum sta treaba...

RD spunea...

@akord 75, comportamentul meu nu este arogant spre deosebire de alți oameni (cum ar fi dumneavoastră) pentru că nu avem aceleași păreri.
Așa că nu-mi spuneți mie ce să fac.. Și ce să nu fac! Este normal că mă interesează în primul rând pensia mea, nu a dumneavoastră sau cea a lui 'x'.
Voi, gândiți așa.. Am pensia prea mică pentru cât aș vrea și hai să sufere alții cu recomandările de la BM (65% pentru media de 12 luni, fără adăugarea de procente pentru cei ce au peste 25 de ani de muncă) și mie să-mi iasă una mai măricică.
Păi unde este bunătatea dumneavoastră și egalitatea?
Eu am spus clar că actualizarea pensiilor militare este cea mai bună decizie.
Blogul este pentru interesul celui care-l deține! Doar articole ce îi pe placul lui. Și aprobate pentru unii, iar alții au gânduri diferite!
Dar când cineva depășește limita bunului simț, îmi spun 'sunt mulți de felul acesta pe pământ'.

Huhu Rezea spunea...

RD și toți scepticii
Pierdei din vedere că dacă este recalculare, musai este și actualizare la nivelul din 2023. V-ați scos pentru majorările pierdute în cei 5 ani, chiar daca după aceea lege nu va mai prevedea actualizarea anuală.

Burebista spunea...

Aiurea..
Dumneata chiar și crezi ceea ce scrii pe aici??
Huhu Rezea
4 noiembrie 2022, 16:40
Leon
Hai că nu sunt mai speciali decât militarii. Ei au deja pensia calculată și contributiv, militarii ba....

La magistrați pensia civila pe contributivitate este în medie de 4000 lei brut...
Ținând cont ca un magistrat a avut ÎNTOTDEAUNA UN VENIT MAI MARE DECÂT UN MILITAR rezulta ca și pensia unui militar fie el și general pe contributivitate ar fi în jurul acestei valori... 4000...
Oricum astea sunt decât calcule, supoziții sau dorințe pentru unii...
Eu va spun CKAR ca punctajele pe care la un moment dat prin fraudă lea-ți obținut nu var mai fi valabile niciodată la o eventuala recalculare pe legea civila...
La judecători pensia contributiva se calculează în funcție de 35 ani contribuții, fără sporuri pentru pensia suplimentara sau grupe și mai ales fără Omm..
Eu v am mai scris pe aici... Întrebați ii pe cei care au ieșit la pensie în perioada 2011- 2015 ce pensii pe contributivitate au primit... Și aveau și pensie suplimentară și grupe...

RD spunea...

@Huhu, îmi spuneți că m-am scos de parcă aș fi făcut vreo infracțiune că am muncit și am avut o anumită lege în momentul pensionării.. Dar nu scoateți în evidență că am muncit! De parcă aș fi avut pensia calculată cu 100+% și alte bonusuri ilegale.. Să știți că invidia este un păcat. De aceea nu vă doresc decât actualizarea pensiilor militare și să aveți o viață mai bună decât cea de acum. Eu nu sunt invidios dacă alt coleg de-al meu ar avea pensia mai mare deși a muncit aproape identic cu mine.

Burebista spunea...

Care salarii la magistrați cresc în fiecare an, chiar anul acesta au crescut prin creșterea VRS la salariile din justiție... Fata de restul lumii și nai ales din sistemul de apărare și ordine publica... La magistrați VRS 600 la apărare și ordine publica 178...
Echtate marca huhurez era..
Eu am mai scris oe aici ca huhurez nu are pensie militară...

Burebista spunea...

Nu a răspuns ca este o piesă electronică? Ce se folosea la televizoare, casetofoane, etc.?

M spunea...

Să ne punem deci toți încrederea în jalonul doi și-un sfert! 😂

Huhu Rezea spunea...

@RD
La vechimea de câteva luni pe care o ai pe blog ...te cam grăbești cu criticile. Blogul are o existență de 9 ani și nu ar fi rezistat dacă nu și-ar fi propus ca pe lângă informarea juridică aridă să și destindă cititorii.
Dacă era doar pentru mine procedam ca Dogaru și nu vedeai picior de comentator pe aici.
Obișnuiește-te cu ideea că citind acest blog poți să înveți, dar poți să și informezi cititorii.
Majoritatea subiectelor îmi sunt sugerate de cititori prin comentarii.

RD spunea...

Bine, atunci să-mi rămână doar cititul și să comenteze toți cei cu vechime. Știți că nu doar vechimea de pe un cont, reprezintă certitudinea de când citește cineva pe aici. Mi-am făcut și eu mai multe păreri despre cei care postează pe aici , dar am zis că nu e cazul să fiu ca alții (să jignesc sau să acuz fără dovezi), iar atunci când nu mă mai simt comod să citesc și să postez rar. Să fiți mulțumiți cu toții după ce se va termina treaba cu PNNR.

M spunea...

@Catalin

Slava Ucraina!
Ce are una cu alta?

Nu merge maestre! Ucraina dă lecții întregii lumi luptând cu un curaj și o competență extraordinară în fața unui inamic mai puternic și complet lipsit de scrupule!

Păcat de restul textului scris de domnia ta pe care îl apreciez!

Doar însă să mă edific: eu tot zic că "stânga" este dușmanul pensiilor militare. Sunteți deci de acord că USR este de stânga?

E.P. spunea...

Huhurez...nu contează cât de vechi ști pe blog?.. contează să spui un ADEVĂR..pe care tu nu vrei sa îl accepți..

Leo spunea...

Mai mult decât vechimea , contează BAZA DE CALCUL.
Ia să fi avut Flavius o BAZA DE CALCUL actualizată la nivelul activului din 01.01.2016 și nu din 31.12.2009 , deci o BC de cam 4000 lei la 01.01.2016 (și nu de 1200 lei la nivelul lui 2009 cum i-au stabilit-o LICHELELE MACIU &CO) cu procentul de P = 62% ar fi avut la 01.01.2016 o pensie de 2400 lei și nu una de 700 lei cum i-au clocit-o LICHELELE MAFIOTE DIN MFA.
Azi sunt alte LICHELE IMPOSTOARE ACADEMIC , care merg pe același drum .
Vom vedea repede , repede ce le poate pielea..............

Leon spunea...

"Ca opinie personală, mi se pare firesc ca pensia să nu depăşească salariul în plată. Nu vorbesc şi în numele colegilor, dar o reglementare în această direcţie mi-ar părea în regulă. Dar de aici însă şi până la ce se discută e cale lungă”, a precizat Diana Cheptene-Micu, preşedintele Curţii ieşene de Apel. Ea însăşi a împlinit 25 de ani de magistratură şi ar putea solicita pensionarea şi mâine. Deocamdată nu a făcut-o."

Huhu Rezea spunea...

Leo
Greșești!
La recalcularea din anul 2016, soldele de funcție în cuantum compus și celelalte elemente ale soldei lunare brute din baza de calcul au fost actualizate conform Ordinului M25 /2016.
Numai solda de funcție din componența soldei de funcție în cuantum compus a rămas la nivelul anului 2009.
Notele de Calcul ale recalculării, anexă la deciziile de recalculare, evidențiază concret cum s-a făcut actualizarea bazei de recalculare.

nastyboy spunea...

1926. Sa inteleg, domnule Huhu, ca mai am putin de asteptat. Sa zicem, maximum doua saptamani. Trebuie sa recunosc ca urmaresc cu interes si detasare blogul dvs. de ceva vreme. Desigur, problema contributivitatii si aplicarii acesteia la pensiile militare contine, din cate vad, patru componente. Una onirica, de basm, una diversionista, una SF si una foarte, foarte hazlie. Cand vreau sa râd, arunc o privire aici, la dvs. in curte, si ma binedispun. Dar este timpul pentru lucruri serioase. Sa va dezvalui parola. Sunt fan articole 19 si 26 care vor ramane mult timp, de acum incolo, nemodificate in rau. Eu sper ca se vor modifica in bine cu ocazia trecerii OUG Valentina prin Parlament. Sau macar prin CES. Pentru ca noi, tot poporul, am vrut sa intram in NATO, nu-i asa? Chiar cu pretul reducerii efectivelor la 70000 militari activi. Ori asta ne va costa, nu-i asa? Drept pentru care, am onoarea, d-le huhu. Sa nu uitati parola.. 19 26. Niciodata radu cel frumos drobeta turnu severin. Niciodata in timpul vietii noastre. Servim patria!

anonim spunea...

CFI
Si uite asa ,cand interesul impune, brusc BM devine mai important decat CE
Asta-i "viziunea" lui ciuca,ca doar el a aranjat ce sa-i fie trimis de catre BM...iar aia contracost s-au conformat.....cica se numeste"consultanta" lucrarea asta,facuta "noaptea ca hotii"
UE zice :rationalizare!
BM zice: lasa ba ca-i bine asa.
ciuca&ciolacu zic:👌
rezulta reforma de: 💩 iar UE raspunde: vreti bani?💩
...si asa apare "absorbtia ineficienta" 😁

Huhu Rezea spunea...

Am înțeles!
Ai trecut în rezervă fără drept de pensie, pentru că nu aveai vechimea necesară, ai luat ajutoarele și soldele compensatorii prevăzute de ordonanță, ai lucrat în civilie, iar la împlinirea vârstei standard de pensionare ți-ai deschis un drept de pensie militară, potrivit art. 19.
Vezi că, potrivit draftului redactat de Valentina de Vaslui, este discutabil dacă la calculul pensiei militare se mai adaugă și vechimea suplimentară pentru condiții de muncă prevăzută în articolul 24. Atunci să vezi deliruri, situații hazlii și SF-uri.

csej spunea...

Pentru a aduce valoarea pensiei la nivelul salariului nu există alta cale decat o lege ce ia in calcul valoarea totală a veniturilor in toata carieră militara.Nu ma avantajează.
Ca sa se termine cu tot acest atac asupra pensionarilor militari ar putea să asigure procent din veniturile unui similar activ sub forma de solda.

benji spunea...

M-am interesat pentru dumneavoastră:
1.Generalul Ben Hodges ne învaţă şi pe noi cum e cu direcţia strategică sud-est şi cum să procedăm pentru a sfârşi ca Ucraina să fim ajutaţi din sufletul, de tot occidentul, nu ca până acum, când n-avem voie nici în Schengen. Deja, cineva a fost auzit exersând în baie:..ăăăă vă ordon ăăăăăă să treceţi ăăăă....
2. Avem un nou ministru al apărării, la fel de doctor ca cel mai gras dintre miniştri. Celălat era demodat şi lipsit de energie războinică(ptiu!, voia pace!) şi conform voinţei naţionale dominante, a fost declasat.
3. Războiul deşi vă unge la lingurică, costă, acolo vor fi banii dumneavoastră, dar ca să fim ajutaţi s-a dat pe OZU metodologia de a privi la card, din ianuarie încolo, ca curca în găteje. Altfel spus, cei cu pensii mari le vor avea tot mari, cei cu pensii mici, vor rămâne la fel, doar mila şi slava lui zelenski ne va ajuta, că pe el îl ascultă toată lumea, chiar şi moş Crăciun.

Huhu Rezea spunea...

După 5 ani de înghețarea a pensiilor în plată stabilite pînă în anul 2017, orice reforma a pensiilor militare ar conduce la majorare a peste 60% dintre ele.
Aici este paradoxul în care se află gulerații care au înghețat pensiile militare în anul 2017.
Lumea se va întreba; ce reaționalizare a pensiilor militare ați făcut voi conform PNRR dacă majorați 60% dintre ele? In acest paradox se vor ascunde și pensiile militare cu 5 cifre.

Leon spunea...

"Un astfel de subiect pentru renegociere este cel al procentului maxim de 9,4% din PIB alocat pensiilor și pentru care, în opinia oficialilor români, există o bază solidă pentru renegociere.

„Teoretic, posibilitățile pentru renegociere sau optimizare există. Din punctul meu de vedere, condițiile obiective sunt îndeplinite, cu referire la conflictul din Ucraina și toate crizele care se suprapun. Consultantul nostru, Banca Mondială, care este și consultant al Comisiei Europene, a înțeles că modificarea pensiilor militare în contextul în care este un conflict armat la granița țării nu este recomandat. Încă nu este luată o decizie în ceea ce privește forma finală a proiectului, dar aceasta trebuie luată până la 31 decembrie”, a spus Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii."(dcnews)..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

FOARTE CORECT!

Brenda spunea...

Cum adică se vor majora ,pe ce bază?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, de aia au ,,crescut'' componentele soldelor incat si pensia mi-a crescut atunci, la actualizari si recalculari, de la 1.100 lei la 580 lei, respectiv 610 lei? In nici o tara din lume actualizarile si recalcularile la pensii, mai ales la Armata, nu se fac pe minus, mai ales cu 50% din componente... Mihai Tudose si Olguta Vasilescu apoi ne-au infipt cutitul pe la spate, cu lasitate, ura si dusmanie de fiare turbate! De atunci pensiile mici si medii nu-si mai revin si cresc doar alea nesimtite, beneficiarii fiind cei cu doctorate copy paste!

xxxxxxxxxxx spunea...

Ai dreptate Cătălin, ipocrizia unor "jurnalisti" este peste limita.Invita generali și colonei(analiști militari) sa comenteze acțiunile de război, iar acești ziariști urlă de 3 ani despre pensiile militarilor.

Brenda spunea...

Nu am înțeles ce se întâmplă ce se întâmplă cu cei pensionați cu Art 19 pe 223 cum sa nu li se păstreze condiția de muncă pe care este deja pensionat încă din 2016?

VICTOR spunea...

Pensia mea actuala are inclusă în ea și partea de contributivitate pentru cei 10 ani lucrati in civilie ( pana în anul 2015 inclusiv)
Dacă cerință PNRR este ca pensia sa nu depășească salariul , cum se rezolva partea de contributivitate pentru cei 10 ani ?

Leon spunea...

DE RETINUT :
"În prezent, sistemul de pensii din România are la bază patru piloni. Mai precis, există Pilonul I de pensii, adică bani care intră în bugetul statului și care provin din contribuția datorată la pensii, urmează Pilonul II care este constituit din contribuțiile private obligatorii ale angajaților unde merge o altă parte din contribuția obligatorie la pensii, și Pilonul III, care e reprezentat de fondurile private la care contribuie doar cine vrea, suplimentar, cu cât vrea.

Pe lângă pensiile amintite, relativ recent a apărut un nou pilon de pensii, numit, în mod neoficial, Pilonul IV, al pensiilor OCUPATIONALE, care reprezintă pensii suplimentare, ce vin în completarea pensiilor acordate în cadrul sistemelor de pensii din România. Pensia ocupațională este facultativă, schema de pensii fiind stabilită de fiecare angajator care vrea și poate respectiv are capacitatea financiară de a oferi un astfel de beneficiu salariaților" (DCNEWS)...!

Xman spunea...

Majorarea va fi ajustata prin impozite...Ce-i peste 3,000 se va impozita gradual.Se va reintroduce impozitul grila...Altfel nu au cum sa îndeplinească jaloanele prin reducerea cheltuielilor...
Adio cota unica!Cam târziu,, dar acum PSD va reuși.O aliniere a planetelor mai benefica ,decat aceasta situație, pentru militari nu va mai exista în următorii 50 de ani.Daca nu va fi valorificata de actualul PM,va fi vai si amar de noi.O soluție ar fi ca jandarmii,pompierii si serviciile sa fie incorporate in MApN, incadrandu-se doar in 2,5% din PIB,acesta schimbandu-si titulatura în MFA (economie prin eliminarea bugetelor incorporate),iar polițiștii vor fi sacrificati,fiind trecuți pe 263,având posibilitatea pensionarii mai devreme prin aplicarea grupelor de munca...

Slivă spunea...

Domnule adm. tot ce s-a s ris pe acest blog, este rezumat în postarea dvs. Frica păzește,, bostanaria" guleratilor!
Aprox. 60% suntem vi timele... lor!!

Leon spunea...

Pensiile cu 5 cifre ar ramane o perioada cu ce au in prezent, deoarece sunt pe maximul grilei din L.153 !
Pensiile mici si medii ar avea cresteri, dar scazand Indexarile acordate deja in ultimii ani(aproape 9%), diferenta ar putea fi acoperita de la Bugetul MApN, mai ales ca platim si 10% Impozit, plus Diferenta de aprox.30% ramasa ca diferenta la pensia Neta cf.oug.59..!!

Huhu Rezea spunea...

Calcularea părții contributive a pensiei militare ar presupune reluarea în calculul pensiei contributive și a celor 10 ani lucrați în civilie. Pensia contributivă nu are plafoane.

monteoru spunea...

La aceasta data modul de acordare a pensiei militare e varza.La functii egale,grade egale ,vechimi egale si asa mai departe pensii diferite.O aiureala patronata de autorii legii 223/2015 cu modificarile ulterioare.Pe mai marii armatei si guvernantii nu-i doare nici in cur cat timp nu-i afecteaza pe ei.

Spulber spunea...

In anul 1986 G. A. Z. CINCU avea cam 6000 de mioare, ferma de porci cum vedem astazi la televizor,miltarul nostru umbla cu tenisi fiindcă lipseau bocancii. Nu ne-am plins de nimic. Am vrut străini avem.

M spunea...

Pompierii, jandarmii și serviciile pot fi foarte bine făcuți civili.
La Armată majoritatea serviciilor logistice pot fi externalizate către firme private, de la hrănire până la bazele de reparații și întreținere.
Mai am idei!!! 😁

Dar, cel mai tare, ar fi semnarea unui contract la recrutare care să stipuleze clar inclusiv modul de calcul al pensiei. Nu ca acum să muncești ca prostul 30 de ani cu privirea pe "morcovul" legat de băț pe care ți-l tobe statul român în față și apoi să zică: "ești un nesimțit! Ia de aici pensie ca fratele tău dascăl care a stat 4 luni pe an în concediu/vacanțe și care student fiind era mai mult beat când tu făceai școala militară în cazarmă!"

LEONARD68 spunea...

Corect. Socialiștii de la putere încurajează puturoșii...

reddog spunea...

Arma penitenciare trebuie să rămână alături de frații noștri cu uniforme kaki din MApN.
"Unde-s doi puterea crește și dușmanul nu sporește"
Semper Fidelis!

Leo spunea...

Și Pricină ar fi trebuit să-i atragă atenția Cristinei Ș că el urmeză să-şi spună pdv-ul deoarece a fost întrerupt cu "știrile care sparg" audiența............

Liviutatarush spunea...

Total de acord domnule M! Am avut de ales in 1985 sa ma duc la ATM sau la Politehnica, am luat la ambele facultati. Examenele s-au dat in zile diferite, dupa ultimul examen de la Politehnica am luat trenul de la Iasi la Bucuresti, am mers toata noaptea si am dat probele eliminatorii de la ATM plus examenele de mate si fizica. Au fost 6 zile de cosmar. Mi-am zis ca s-a meritat! Mai bine eram inginer civil, in pana mea. Oricum la ora asta prestez pe topogeodezie si cadastru. Ma descurcam cu un master ca sa ma pot autoriza. Am privit la "morcovul" pe care l-a adus in discutie Xman. Si am luat-o in brate cu succes! Fuck!

Leo spunea...

Astfel cum este Legea 223 inclusiv acum după toate modificările ei , omului îi folosesc cei 10 ani doar pt. majorarea vechimii toatale valorificate, care generează procentul de calcul al Pensiei militare. Cei 10 ani de stagii de cotizare civile nu au nici o legătură cu Baza de calcul a pensiei lui.

Viorel spunea...

Xmax. Carevasăzică, 2% din PIB nu ajungeau (au spus cei de la CPS) pentru actualizarea pensiilor militare. Bagă politicul de la vârf încă 0,5% (știu ei pentru ce sunt, o să vă gândiți la achiziții, nicidecum, pentru vaselină necesară ungerii achizițiilor) și vine domnul Xmax și vrea să introbage în MApN jandarmii, pompierii, serviciile în procentul de 2,5%. Bravo coane. Ești cumva jandarm și ai frisoane ? Tu știi ce pensie are un sof de la SRI ? Fost coleg (Com. și Infm. / Comunicații și informatică) din unitatea vecină, plecat la SRI în 2010, iese la pensie în 2016 ca și mine, în luni diferite. Eu pensie 2.860, el 5.200. Am rămas cu ochii holbați când am văzut decizia. Chiar crezi că serviciile s-ar muta sub tutela MApN. Păi de asta nu se unește Moldova cu România, pentru că dispare un președinte (oare care dintre ei), dispare Parlamentul, Guvernul Moldovean. Ei nu vor și populația rusofonă acest lucru. La salariile și sporurile pe care le au polițiștii (vezi media pensiilor MApN versus MAI), nu vor fi sacrificați deloc. S-ar putea chiar să ai surprise.

M spunea...

Asta în loc de "mulțumesc Franța!" 😁
1. Nu am să comentez până nu am mai multe informații. Până acum doar niște oameni politici ai făcut niște declarații. Să înțeleg că ați ajuns la concluzia că oamenii politici spun numai adevărul?

2. Dacă Rusia nu ar fi un stat agresiv cu o politică neonazistă nu am avea nevoie de militarii francezi. De fapt nici nu au venit până când ruSSia nu a început măcelul! Nu?
Pleca orcii la ei in țară, pleacă și francezii. Simplu!

Viorel spunea...

Domnule M. Problema cu contractual se poate rezolva numai dacă, părinți ar ști ce să le spună copiilor când merg la CMJ / CMZ pentru întocmirea dosarului. Primul lucru pe care trebuie să-l ceară, să fie formularul de contract. Păi nu avem așa ceva, nu asta este procedura. Atunci mulțumesc și la revedere. Ne întâlnim sau mă sunați când aveți acest formular. Dacă 1.000 de candidați ar ști și ar cere acest lucru, presupun că (,) conducerea ministerului ar face acest lucru sau ar găsi o cale de mijloc (,) care să fie bătută în cuie de la stadiul de elev soldat, la pensionar militar. La vecini și prieteni care au copii ce își doresc acest lucru, ar trebui să-i învățăm noi ce și cum să facă.

Brenda spunea...

De ce la,31decembrie

Huhu Rezea spunea...

Leo
Ce ai? Ti-ai pierdut reperele?
Era ipoteza ...dacă se calculează și componenta contributivă.Nu vorbim de 223 în forma actuală.
Calculul pensiei militare se face din 12 luni, calculul contributiv se face din întreaga activitate, inclusiv din stagiile civile, acum capturate în pensia militară.

GO spunea...

Asta este! Daca nu ne-am facut femei de serviciu sau spalatori de vase in Spania. Ori ingrijitori de cai. Ia cititi putin cum ingrijitorul nostru de cai ia 750 euro (3750 lei) pensie din Spania pentru 20 ani vechime lucrati in Spania. Si mai ia pensie din Romania, 360 euro (1800 lei) pentru 39 ani de munca in Romania.

Iar, ea femeia de serviciu, ia 750 euro (3750 lei) pensie din Spania pentru 22 ani vechime lucrati in Spania, si 10 milioane din Romania tot pentru 22 ani vechime lucrati in Romania.

De aici rezulta cu totul altceva. Ca Romania si-a pierdut caracterul de stat social, indiferent de partidul aflat la guvernare. In conditiile in care si Constitutia prevede ca Romania este stat social. Este o ..lula, este jungla. Asa ca am dat-o de gard in ambele oranduri. Asa ca, cum necum, asa cum am reusit sa falsificam comunismul - facandu-l romaneste, asa am ajuns sa falsificam si capitalismul - facandu-l tot romaneste.

Iar noi ca militari/politisti, profesori etc. putem sa spunem ca am luat ...uie bagand scoli inalte si nu stiu ce sacrificii, in loc sa ne facem femei de serviciu sau ingrijitori de cai.

De ce va spun asta? Am pe cineva apropiat, o fata, care desi avea sansa ca dupa liceu (la care a luat si bacul) sa urmeze o facultate, a aterizat in UK, la spalat de vase. De mana cu sotul ei (ca s-a maritat repede) care baga ceva ospatar tot in UK. Eu am avut o discutie cu ea inainte sa plece, ca de ce nu da la facultate etc. Mi-a zis ca nu prea a fost convinsa de utilitate, din moment ce poate sa castige bani si mai multi si fara facultate. In 5 ani, tinerii si-au terminat vila in Romania. Amandoi ultimul racnet de iPhone, BMW chestii. Si in astfel de circumstante, automat iti pui intrebari. Daca nu cumva, cei cu galoane, profesori etc., nu am fost si nu suntem si cam batuti in cap. Si nu doar ei, ci si cei tintuiti in Romania din diverse motive. Aviz copiii nostri!

https://observatornews.ro/exclusiv-observator/au-muncit-22-de-ani-in-romania-si-22-de-ani-in-spania-ce-pensii-primesc-din-cele-doua-tari-roza-si-gheorghe-plecati-afara-in-2000-495925.html

Viorel spunea...

„Mai 'șteptem puțin....”. Nu domnule Dan Cărbunaru, vom aștepta până la sfârșitul anului 2024, când domnul KWI va părăsi funcția de drept. Am avut speranțe, dar au eșuat. „Mandatul lui Jens Stoltenberg la conducerea NATO se va încheia în septembrie 2023, iar jocul între aliați legat de succesorul acestuia a început, scrie The New York Times, care dezvăluie, citând surse, cine care ar fi candidații pentru această funcție. Numele lui Klaus Iohannis nu s-ar afla pe această listă”.

VICTOR spunea...

" Urmarind emisiunea despre pensii a d-nei Crețulescu la Rtv, constat ca ori prostia bantuie in capetele moderatoarei si a unora dintre invitati, ori sunt "in misiune", propunandu-si dezinformarea si manipularea opiniei publice, pentru a crea un curent de opinie negativ impotriva militarilor. In primul rand, remarc prestatia mizerabila a d-lui Ficeac, acesta "rostogolind" aceleasi argumente invechite care vadesc "habarnismul"domniei sale, in pofida cursurilor, titlurilor, "foncțiilor" pe care le inghesuie in CV-ul sau. O MINCIUNA rostogolita de dl Ficeac, d-na Crețulescu, dl Vișan si involuntar, din nestiinta cred eu, chiar si de dl. Zetea reprezentantul PSD, ESTE ACEEA CA MILITARII NU AU AVUT CONTRIBUTIE PENTRU PENSIILE LOR! MINTITI LA MODUL ORDINAR D-NA CRETULESCU, D-LE FICEAC, D-LE VISAN! Inca din regimul socialist militarii au contribuit pentru pensiile lor, inclusiv pentru pensie speciala, pe care Statul Român nu ne-o acorda! Numai ca au contribuit la Bugetul de stat, nu la Fondul national de pensii! Si da, d-le Ficeac, este normal ca unui militar sa i se ia ca baza de calcul a pensiei media veniturilor din ultimele 6 luni! Pentru ca a prestat serviciul militar la ordin, fara norma de timp, 24/24h, 7/7zile pe saptamana, nu a avut voie sa faca afaceri, politica...nici macar sa plece din garnizoana fara aprobare! Ba a mai si fost mutat de colo colo, tarandu-si si familia dupa el! Ba chiar si dupa iesirea la pensie a continuat sa aiba obligatii fata de Armata. Si pentru ca vad ca sunteti extrem de preocupat de pensiile noastre, ale militarilor, faceti d-le o propunere de genul: militarilor sa li se calculeze, sub acelasi regim juridic precum civililor, toate orele lucrate peste norma de 8 ore ce se aplica civililor. Evident, cu sporurile aferente! Angajatorul nostru, Statul Român prin MApN este singurul care are evidenta activitatii noastre, noi militarii neavand carti de munca! Pentru ca profesia militara nu este supusa Codului muncii, fiind de fapt activitate la ordin, "la granita" cu munca fortata de care se straduieste sa o separe art.42 din Constitutia Romaniei. Si veti vedea cam cate ore peste norma aplicabila civililor se aduna : din serviciul de 24 ore pe unitate, serviciul operativ, serviciul de lupta, aplicatii, tabere, trageri, campanii agricole, munci industriale etc Sa ni se plateasca si aceste ore, evident cu retinerea impozitelor, taxelor, contributiilor legale,iar veniturile respective sa se ia in calcul la pensie. Vom avea pensii pe contributivitate mai mari decat cele de acum! Ca sa nu mai vorbim ca trebuie sa existe si o plata pentru interdictia si limitarea exercitarii unor drepturi pe care le-am suportat! Si, d-le Ficeac, sper sa nu comiteti inca o imbecilitate spunand ca alegand sa fim militari am acceptat aceste constrangeri! Raspunsul este simplu: da d-le Ficeac, da d-na Crețulescu & comp, le-am acceptat insa erau la pachet cu asistenta medicala si medicamente gratuite precum si cu pensie militara de stat! Astazi insa, dupa ce noi ne-am indeplinit partea asumata, societatea romaneasca, Statul Roman, prin politicienii sai si la instigarea publica a unor propagandisti mizerabili, nu vrea sa-si indeplineasca partea asumata de el! Se vrea egalitatea in drepturi a militarilor cu civilii! Nu si la obligatii insa! Pai ce fel de egalitate este asta?!? Ce ati vrea : militarii sa lucreze nenormat, fiind la dispozitia societatii permanent, dar sa fie egali in drepturi cu civilii? Vreti egalitate? Foarte tare! Atunci platiti fiecare minut pe care l-am prestat pentru tara asta, dupa regulile aplicabile civililor,precum si compensatia pentru interdictia si limitarea exercitiului unor drepturi prevazute in Constitutie, Statutul cadrelor militare, alte legi, regulamentele militare etc si luati-le pe toate in calculul pensiei pe contributivitate! Doar asa poate fi vorba de egalitate! "

Huhu Rezea spunea...

Brenda
Pentru că în PNRR, Jalonul 215 trebuie îndeplinit în Q4-2022. Citește facsimilele din topicul anterior.

Prodan Aurelian spunea...

Perfect adevărat. Cu prețuire pentru Victor. A. Prodan

marvas66@yahoo.com spunea...

Aia a fost pregatirea de baza a armatei romane...dupa 1992 au inceput sa apara "domnisori" din scolile militare iar lectorii militari s-au transformat in clovni... Nu mai puteau sa tina cursurile si se complaceau in deprofesionalizare... Armata de acum este pregatita de resturile rezultate dupa revolutie... Nu ca ce a rezultat pana la revolutie a fost de valoare... atunci cam 50% erau valori adevarate, fata de ce a rezultat dupa revolutie 0,00%... era destul de mult. Ciuca face parte din cei 50% prosti, dar care fiind lingau politic a ajuns in fruntea derbedeilor politici.... curva la curva trage....

M spunea...

@marvas66@yahoo.com

Aveți și o explicație?
Și eu sunt absolvent de Școală militară înainte de 89 și am văzut scăderea calității candidaților (dar creșterea numărului de candidați pe un loc) după 92-95.
Nu poți să zici că în ăia 2 ani brusc s-au "domnișorit". Nu?

Known spunea...

Bre trolache, ia-o pe aici spre alte bloguri!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

La tv se vorbeste in gol, haotic si in carambol despre pensiile cretine de nu stii pe care sau pe cine sa crezi si o situatie s-o evaluezi, incat la sfarsit nu intelegi si nu mai stii nimic din tot ce aiurea s-a bolborosit. Vorbe, discutii si palavre goale; Col Daogaru, totuși tinandu-se tare pe considerentele domniei sale, a fost interzis de mosi si babe sa zica ceva de pensiile militare; Dumitru Pelican tinandu-ne un soi de spici de can-can electoral fara de habar si doar cerebralul Izvoranu a fost cel mai realist si concret sa-l acopere pe un boșorog inept, venit sa dea lectii de recalculare cu o gura cat o căldare de ii enervase pe invitati, pana la sufocare... Ce scarba am pe putregaiurile cu clampa mare!
Emisiunile cu inepții despre pensii cu pensionari gargaragii si dilii au darul de a ma face sa schimb canalul cu un altul, daca numai ia somnul. Domniile voastre au inteles ceva din toată harababura aia de la tv Ghițâșor Romania?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Asta-i nr de telefon scurt cu Kremlinul pentru lingurică, sau cu KGB, Stelica?

M spunea...

@Liviutatarush

😁 Asta e bună! V-aș povesti și eu din experiența mea dar mă întind la vorbe și nu e locul!

@Viorel

Mai simplu ar fi să fie prevăzut în Statut.
Dacă salarizarea e unitară, dacă m-au asimilat unui profesor universitar debutant, singurul lucru care m-a ținut să nu îmi dau demisia și să plec a fost Legea pensiilor.
Am zis eu E lege, domnule! E dată de România! Eu i-am jurat credință și i-am jurat să îmi dau viața pentru ea. Și chiar au fost momente când eram gata-gata să o și fac! Nu poate România mea să mă mintă! Când îmbătrânesc măcar o să am un trai liniștit.

Acum "România mea" zice că sunt nesimțit!

Când o femeie disperată, ieșită în toiul nopții din casa în flăcări îmi urla ca un animal rănit că are doi copii în casă și să intru eu să îi scot m-am gândit că și eu am doi copii și dacă crăp o să aibă pensie după mine. Că eu credeam în Statul român!
După ăștia mi-ar muri de foame copiii cu pensia de urmaș calculată contributiv!

Acum, să fiu activ? M-aș gândi de un milion de ori înainte! Dacă statul român zice apoi că nu am "contribuit destul", că "punctul 215 din PNRR zice nu știu ce", sau că "ce domnule? Voi sunteți speciali?"
Lasă bă, să intre în foc un dascăl că doar suntem egali! Promit, la schimb, să învăț și eu un mucos tabla înmulțirii!

Liviutatarush spunea...

V-am "furat" articolul si l-am pus pe facebook!!! Chapeau!!!

Viorel spunea...

Domnule M. Am mai afirma, am dat și exemple. Am tot respectul pentru militarii pompieri / ISU. Comparativ cu un militar dintr-o U.M., pompirul își riscă zilnic sau aproape zilnic viața. Cei care îi disprețuiesc, îi va aprecia când le va lua foc apartamentul sau vor intra cu mașina într-un copac și nu vor putea ieși din ea. Atunci, pompierul ar trebui să stea și să admire flăcările și pe cel ce se chinuie să mai trăiască.

Leon spunea...

Cornele, o emisiune de doi bani !
Cand l-am vazut pe realizator ca simula o discutie in direct cu ministrul Budai, desi avusese loc ieri seara, am butonat comanda si m-am relaxat cu Pierce Brosnan și Julianne Moore. într-un film romantic pe Tv.1000..!

Viorel spunea...

Liviutătărush. Trebuia să-l trimiți președintelui, ca să-i aduci aminte că este Comandantul forțelor armate, lui Ciucă, în calitate de prim ministru, fost ministru al Ap. și Șef al SMG/SMAp., președintelui Senatului (Alina – Ștefania Gorghiu), Camerei Deputaților (Ciolacu), Președinților de comisii parlamentare, etc. și etc. Așa, pe facebook, nu prea văd ce succes poți avea.

Negritoiu spunea...

Ce sa mai asteptam? Declaratia Ministrului Muncii : Pensiile care nu se bazeaza pe contributivitate nu vor creste de la 01.01.2023 ! Oare care sunt acelea?

Huhu Rezea spunea...

Păi... Jalonul 215 nu privește indexarea pensiilor speciale ci revizuirea și raționalizarea lor.

Gabi maresalu' spunea...

Armata dinainte de 1989 era o gluma bolsevica de proasta calitate. Baza de recrutare a armatei si calitatea elevilor si studentilor militari era in mod evident mult peste ce s-a intamplat dupa 1989. Profesorii din Liceele Militare si o mare parte dintre cei din Academie, Scoli Militare, mai ales cei de specialitate erau, din nou, mult peste ce avem astazi. Explicatiile sunt simple, romanii inteligenti au inceput sa aiba si alte alternative dupa 1989 decat sa se faca militari. Insa despre jegul din unitatile militare, foamea, bataia de joc, feudalismul practicat pana tarziu in anii 90 de comandantii bolsevici, dotarile expirate, minciuna ridicata la rang de normalitate, brute fara creier devenite ofiteri de comanda (unii doar cu scoala la seral sau proveniti direct din clasa muncitoare), instructia militara asemanatoare tratamentului de lagar de munca, GAZ-urile care hraneau burtile mari ale comenzii unitatii, abuzurile de toate felurile, bataia de joc pe stil rusesc etc. De acord ca toate astea au dus la o camaraderie solida intre camarazii de suferinta, greu de gasit astazi si pe cei pe care nu i-a transformat in alcoolici cronici sau pacienti la psihiatrie, i-a intarit psihic. Insa, dragi camarazi, aia nu era armata....faceti diferenta intre calitatea unora dintre noi/voi (exista si varsovisti si natoisti pe aici, avand in comun calitatea de a fi Roman, de care unii dintre noi mai uita din cand in cand) si calitatea bataii de joc numita armata dinainte de 89 (nu-mi dati exemple exceptii, ca stiu si eu unitati "de elita" unde lucrurile erau aparent altfel decat in descrierile mele, dar ca nota generala.....eram ca armata lui putin de astazi.....rezultatul fiind vizibil in decembrie 1989)

Viorel spunea...

Gabi mareșalu. Eu sunt un fel de Gigi Contra. Chiar de la început, ai (scuze că mă repet și nu sună bine) început prost printr-o contradicție. Fă comparație între cele 2 texte și dă-mi un răspuns. „Armata dinainte de 1989 era o gluma bolsevica de proasta calitate” / „Baza de recrutare a armatei si calitatea elevilor si studentilor militari era in mod evident mult peste ce s-a intamplat dupa 1989. Profesorii din Liceele Militare si o mare parte dintre cei din Academie, Scoli Militare, mai ales cei de specialitate erau, din nou, mult peste ce avem astazi”. Cum vine asta ? Explicațiile nu sunt simple cum afirmi. Românii inteligenți chiar și-au găsit întradevăr alte alternative după 1989 ? Vreau să le aud. Poate de prin 2007 când am intrat în UE, românii inteligenți aveau posibilitatea de a urma studii prin UE sau lumea întreagă, până atunci, cam aceleași alternative. De la românii inteligenți în jos prezinți adevăruri și erori. Cea mai mare eroare pe care ai spus-o a fost critica la adresa cadrelor militare dinainte de 1989 și aici te-ai referit în fapt la marea parte dintre pensionarii de astăzi, inclusiv la noi cei de pe blog. Chiar așa nepregătiți și răi am fost ? Crezi că apucăturile bolșevice cum le numești au dispărut după 1989 sau au continuat până în 2007 când a dispărut stagiul militar obligatoriu (apucături bolșevice afirmi tu). De încheiere, revin și mă repet cu un mic citat, apoi cu o întrebare. „calitatea elevilor si studentilor militari era in mod evident mult peste ce s-a intamplat dupa 1989”. Ce poți să-mi spui despre calitatea de elev / student a domnului Ciucă. A învățat ceva în Școlile militare ? Dacă da (sigur că da, provenit dinainte de 1989), ce părere ai despre activitatea dânsului ca Șef al SMG/SMAp, ministru și prim ministru legat de bunul trai al pensionarilor și modul de aplicare a Legii nr. 153/2017 comparativ cu alte ministere ?

Xman spunea...

BM spune ca toate pensiile sunt contributive și omul asta o tot tine pe-a lui...

Liviutatarush spunea...

Nu pot s-o trimit presedintelui, am folosit niste cuvinte vulgare. Am mai deschis ochii civililor din lista mea si am si politicieni si profesori si muncitori, acopera cam toata plaja...

Leon spunea...

Ar putea fi tot cele 5 categorii de pensii de serviciu care n-au fost indexate nici in acest an cu 2,6%..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, o emisiune comercială, made in TV Românica cu izmeneală si sminteală, cu mimă si multe semne de indoială, invitatii nestapanind problema tematică, esentiala, audienta probabil ca s-a iritat sau a murit de plictiseala, caci subiectele abordate erau deja invechite, din antichitate, arhicunoscute si perimate, deci repetate si nefiind nici o noutate... Un lătrău bătrâncios, osos si galagios chiar fiind cu Dogaru nesimtit si odios, impunandu-i cu infumurare sa nu scoata nici o vorba despre pensiile militare, si asta m-a enervat foarte tare! Aste-s stilurile grotesc si porcesc ale celor care pe politicieni ii ocrotesc, jucand teatral si imoral rolul moderatorului impartial, regizand emisiunile sa le creasca audientele si in aparenta dând impresia aievea ca pentru pensionari vor sa faca ceva, dar de fapt fac un mare rahat, din momentul in care sunt vanduti, pe spagi grasoaie, gastilor politiciane ca sa le apere interesele si ierarhiile speciale! Mai degraba aflam pe @HuhuRezea cate ceva si lejer putem discuta, decat de la televiziunile perpules mucea-crucea de mucava, vandute la cate-o lichea dintr-un partid de stanga, sau de dreapta, care ne-o tot trag fara perdele si de cateva cincinale sa ne zdrobeasca pensiile militare!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, manca-v-as talentul la bunătate, ca le știți cam cate se poate din toate, si sa vadea Dumnezeu sanatate, daca o sa vedem o revizuire si un dram de rationalizare si la pensiile militare, ca asta ar insemna automat si o majorare! Pana una, alta, cu stimă, mai degraba cu rimă sa ne fie ceaiul in canțarola de cantină inainte de cină , vorba lui, @Leo, adică o rangă de... mimă, dată fără milă, de la atârnatul de șindrilă, mister Muilă!

Liviu spunea...

Pensiile militare vor rămâne în aceeași structură. Așa a declarat Ciucă.... și nu vor putea depășii solda netă.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Xman, la șmen asta cu contributeală o zice Uniunea Europeana, nu Banca Mondiala, referitor la orice pensie militara, Banca Mondiala subliniind ca la granite fiind razboi nu trebuie sa fim pe contributiva si noi

Andrei spunea...

Multe state, inclusiv SUA, au anul fiscal din septembrie până în august anul următor. Asta le permite, pe lângă lucrul pe noul buget de la 1 septembrie și calculul ratei inflației pentru anul fiscal încheiat.

Dacă s-ar aplica și în România ar fi multe avantaje, inclusiv cunoașterea în ianuarie a ratei inflației calculată anul nu de acum doi ani, ca acum, ci de câteva luni.

Care este rata inflației la 31 august? X%. Ok, de la 1 ianuarie se indexează pensiile cu X%.

N-ar fi un lucru bun?

Sorin spunea...

@huhu, as fi curios sa vad textul original pt jalonul respectiv. Știu ca exista un ditamai dicționarul englez roman pt asa numiții false friends, adică expresii sau cuvinte care seamănă în engleza cu cele din romana dar au o semnificație diferita.
Ma gândesc la raționalizarea. Cred ca în textul original s ar referi la o așezare pe baze raționale nu raționalizarea care înseamnă de regula reduceri, privari, etc. O opinie

Marcel Orzan spunea...

Pt. VICTOR:

Frumos si corect expozeul dar cui sa-i spui asta cand inclusiv multi „de ai nostri” se fac ca nu stiu lucrurile astea si tot o tin langa cu „contributeala”, „speciala” si alte belarii de gen!
Si poate tangential dar cu relevanta pt. „habarneala” din capetele generatiei nostre, ia uitati gen de Lege clara, previzibila, pe intelesul celui mai neistruit cetatean, scrisa de inaintasii nostri:
Legea nr. 446/1943 pentru legea generală de pensii*
https://lege5.ro/gratuit/g42dkmrz/legea-nr-446-1943-pentru-legea-generala-de-pensii
Art. 4. - Sunt de drept şi obligatoriu membri ai Casei Generale de Pensii toţi funcţionarii publici ai Statului, Administraţiilor locale şi ai instituţiunilor şi întreprinderilor publice pendinte de aceste autorităţi, cari îndeplinesc următoarele condiţiuni:
a) Ocupă, cu caracter permanent, o funcţiune publică;
b) Sunt retribuiţi cu un salariu bugetar lunar;
c) Sunt supuşi dispoziţiunilor Codului Funcţionarilor Publici sau legilor de organizare ale corpurilor speciale prevăzute de acelaş Cod.
Art. 6. - Membrii sunt obligaţi să verse Casei Generale de Pensii următoarele CONTRIBUŢIUNI:
a) Câte o pătrime din salariul bugetar pe primele două luni dela numirea sau reintrarea în serviciu;
b) O cotă de 10% din salariul bugetar;
c) Sporul de salariu pe prima lună în caz de înaintare în grad sau clasă şi de acordare de gradaţii.
Art. 7. -Prin salariu bugetar, în sensul legii de faţă, se înţelege salariul brut bugetar lunar inclusiv gradaţiile pentru funcţionarii civili şi solda brută bugetară inclusiv gradaţiile şi indemnitatea de activitate pentru militari şi asimilaţii lor.
Indemnitatea de chirie, ajutorul de familie, sporul de 20% prevăzut de art. 13, punctul a din legea Nr. 691 din 1941*), precum şi orice alte indemnizaţii sau accesorii ale salariilor sau soldelor nu intră în noţiunea de salariu bugetar.
Art. 8. - Contribuţiunile intră în patrimoniul Casei Generale de Pensii din momentul reţinerii lor.
Sumele reţinute sau vărsate peste contribuţiunile legal datorate se vor restitui, la cerere, înăuntrul termenului de prescripţie prevăzut de legea asupra contabilităţii publice.

SECŢIA II - Calculul pensiilor pentru limită de vârstă, vârstă de pensie şi vechime de serviciu
Art. 27 – Pensia pentru limită de vârstă ..........
Funcţionarii cari au un timp util la pensie mai mare de 35 ani au dreptul la o pensie fixată, în raport cu timpul servit, la următoarele procente din ultimul salariu bugetar primit:
Timp util la pensie Procent
36 ani 92%
37 '' 94%
38 '' 96%
39 '' 98%
40 '' sau mai mulţi 100%
Pe scurt, lege super care ar fi rezistat oricarei analize a BM si oricarui PNRR si care nu zice nimic de faptul ca e razboi, criza si alte abureli sorosiste, cum se tot inceaca astazi de toti idiotii LGBT.
Adica, inaintasii nostrii intelegeau, asa cum era/e in toata lumea civilizata, ca pensia este VENIT DE INLOCUIRE, adica inlocuirea veniturilor pe care le-ai avut CHIAR INAINTE DE PENSIONARE nu pe cele din copilarie si nu aveau nicio treaba cu „punctulete de pensie”, asa cum ne tot aburesc niste huhurezi si mosmartini pe aici.

Stima

Huhu Rezea spunea...

Sorin
Iti poți satisface curiozitatea acesând paginile ministerului fondurilor europene
https://mfe.gov.ro/pnrr/

Brenda spunea...

Ce salariu. avut Ciucă, se aplică și la el

M spunea...

@Andrei

Da, ar fi bine! Dar, totuși, de ce nu s-ar indexa pensiile cu 01.03? Adică fără să dăm peste cap anul fiscal? De ce fixația cu indexarea neapărat cu întâi ianuarie?

A doua idee ar fi decuplarea pensiilor militare de soldele celor activi.
Un articol care ar încerca pensiile militare cu același procent cu care se face creșterea punctului de pensie ar fi muuuuult mai favorabil! 😁 Fără să mai spun că prezentată inteligent această măsură ar satisface parțial și ura unora gen Năsui de la USR care tot mănâncă kit că pensiile speciale au crescut de 36 de ori mai mult decât cele civile!

PS bineînțeles că decuplarea ar trebui făcută după o actualizare pentru a nu mări diferențele între pensii.

Leo spunea...

Pensiile militare vor rămâne în aceeași structură = Acesta este MARELE EȘEC al WB şi EC care dovedesc incompetenţă crasă dacă au ajuns să fie prostite lamentabil și rușinos de dottore & Co.
Dacă nici JALONUL 215 nu va face NIMIC , atunci NIMENI nu va face NIMIC.
România este patria PLAGIATORILOR și a VENTRILOCILOR MIMATORI.

VICTOR spunea...

Dacă s-ar indexa pensiile cu 01 martie , statul nu ar mai putea ajuta pensionarii vulnerabili pentru plata utilităților pentru perioada noiembrie - februarie
Poate doar prin vauchere!
Dar pensionarii cu pensie peste 2.000 lei cum sunt ajutati ?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Catalin, cum ai sucit-o si invartit-o, dar tare bine pe realitate ai brodit-o!

Viorel spunea...

Domnule Leo. Există o explicație spune Leana lui Pârțag din Sadova. Deci, există o măsură, exemplu. Răscoala de la 1907.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, ,,sa statem'' inca o saptamana, sa vedem ce le iese din mână, mai ales ca MFA-ul blocat si baricadat s-a lăudat ca la ei se lucrează si documente se manipulează, si încă ne-a indemnat toți, deloc timorati si tristi, sa fim optimisti! Astepți, treaz si cu ochii deschisi, coeficienții la pensie, măriți si promiși? Deci esti in post, dar trăiești foarte prost si te hrănești doar cu vești ca e posibil sa belfărești, dar macar zi bodaproste ca existi si rezervist te numesti!

Brenda spunea...

Ce tot o amețiți? Indexează sau nu PENSIILE militare?

Huhu Rezea spunea...

Le vor indexa diferențiat ca și anul trecut.
Pe noi ne interesează actualizările.
Indexările sunt doar temporare, până la următoarea actualizare.

Brenda spunea...

Ar fi bine, dar sa vedem ce vor face cu pensiile în plată, ce vor pune în acea ordonanță pe care o vor da in 31 decembrie, când aproape că pe ianuarie nu mai știm nimic ,sau poate că nu se aplică decât după acele90 de zile? Oricum ,sigur că ar fi bine ce spune dl H dar puțin probabil,....vedem ce le bubuie capul.

Brenda spunea...

Se zice că săptămâna viitoare, s-ar discută în guvern ce spune dlH să vedem

Militar de la 14 ani spunea...

Anul fiscal american începe la 1 martie și se termină la 28/29 februarie anul următor. Rata inflației, situația șomajului, actualizarea ratei dobânzilor, IPC și mulți alți indicatori se prezintă de FED (echivalentul BNR) în fiecare lună și se fac ajustări în consecință. Sistemul e foarte bun, nu pune presiune pe instituțiile fiscale în perioada sărbătorilor de iarnă etc. La noi, indiferent de situație, contribuabilul este desconsiderat. Cât despre indexare la pensii militare, cred că și 5,1% le stă în gât. Ce să mai spunem de 15% la anul. Imaginați-vă că inflația pe 2023 e 5%, pensiile civile vor crește cu 5% și nouă să ne dea 15% de la 01.01.2024, adică inflația pe 2022? Media manipulatoare cred că e în aer!

M spunea...

@Militar de la 14 ani

Și Afghanistan tot din grijă de contribuabil începe anul fiscal în martie! 😁
Îmi place cum ați adus-o din condei că e cumva "vina" statului român! E vină statului român, german, italian, bulgar, maghiar, francez, spaniol, suedez, portughez și mai sunt dar m-am plictisit să caut!
Vedeți că și Rusia tot în ianuarie începe anul fiscal.... 😁

@VICTOR

Ăăăăă... Nu înțeleg ce are una cu alta?! Vreți să schimbați întreg sistemul fiscal?

mosmartin16 spunea...

Orzan, eu ți-am mai spus că ești analfabet funcțional !🤣 Dacă ai vedea topicul din 13 februarie și comentariile mele ulterioare...cu toate că sunt șanse spre zero să pricepi ceva...ai putea înțelege că sunt susținător al pensiei militare pe varianta prezentă, dar cu schimbări concrete care să ducă la eliminarea inechităților majore existente ! Varianta contributivă, dar care să aibă și o componentă de la bugetul de stat are și ea destule avantaje, dar ar fi prea mult pentru "tărtăcuța" ta ca să poată pricepe așa ceva !🤣🤣🤣

Viorel spunea...

27 septembrie 2021: „Comisia Europeană a adoptat astăzi o evaluare pozitivă a Planului de redresare și reziliență al României, care va putea primi, astfel, din partea UE granturi în valoare de 14,2 miliarde EUR și împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde EUR în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR), potrivit comunicatului de presă al Comisiei Europene de luni, 27 septembrie”.
Deci, pentru 14,2 miliarde E, Guvernul României a „vândut” pensiilie pe o perioadă de 50 de ani. Parte din acești bani se vor duce pe dobânzile aferente celor 14,9 miliarde ce urmează a fi (sau poate au și fost) împrumutate.
După mai bine de un an, Ciucă vine și se laudă cu: „România are deja 6,35 de miliarde de E din PNRR și se află în plin proces de pregătire a următoarei cereri de plată, transmite premierul Nicolae Ciucă, prezent la semnarea unor contracte finanțate prin corespondența - Valul Renovării – din PNRR”.
„Este un angajament al României să luăm toate măsurile pentru a ne asigura că până la finele anului 2026 vom implementa acest plan”
Păi dacă într-un an și, ai primit deja 6,35 miliarde E, pentru ce îți mai trebuie 4 ani ca să atragi 7,85 miliarde E.
Totuși domnule Ciucă, colegul dv. Cîțu, supărat că într-un singur an a pierdut, rând pe rând, toate funcțiile deținute, cu excepția celei de parlamentar iar cea mai recentă înfrângere este demisia din poziția de președinte al Senatului, nu vrea să ne spună ce a făcut cu cele aproape 40 miliarde E împrumutate. Ne puteți spune ceva dumneavoastră, dacă știți ? 14,2 nu se compară cu 40, nici chiar 14,2+14,9 nu se compară cu 40. Cîțu la cules de vie, ne-a băgat în sărăcie.

Brenda spunea...

Poate apucăm să vedem cum de termină și cu babilonia asta cu Bruxelles, da avem și noi țară.

Brenda spunea...

Și dacă nu mai se da ordonanța aia,să fie lege,, sau legi,, una militară și una a magistraților?......