Un produs Blogger.

miercuri, noiembrie 23, 2022

Republica Moldova pune Sula în coasta României...

47 comments

Expresia "a pune sula-n coaste" semnifică a obliga pe cineva să facă un lucru împotriva voinței lui. Votarea unirii Moldovei cu România de către românii de peste Prut nu ar fi respinsă de România. Ion Sula face din unirea cu România un proiect pentru partidul său social-democrat. 

  Ion Sula, președintele Partidului Social Democrat European, fostul Partid Democrat a spus: 

"Există două căi, una lungă și una scurtă. Dacă ar fi voință politică, cea mai scurtă cale ar fi unirea pentru Moldova ca să fie în UE. Calea lungă, 10 ani e o variantă foarte optimistă. Unirea se face prin vot. Până atunci noi trebuie să ne dezvoltăm, există un acord Unire prin infrastructură, semnat de guvernul Filip, iar o parte din acțiunile care le facem în raport cu România: gazoductul Iași-Ungheni, energia electrică pe care o primim de acolo, este datorită acestui program. Partenerul comercial nr. 1 al Moldovei azi este România."


47 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Rusii ar spune unirii Moldovei si Romaniei: ,,Ie-te sula Marioarei!''

Alkan spunea...

Diversiune în stil rusesc.

https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/presedintele-poloniei-pacalit-de-un-farsor-rus-2222115.html

Margarit Fernand spunea...

Asta ne-ar mai lipsi ! Sărăcia, mafia moldovenească și Transnistria ”în coaste”! RFG, o țară puternic dezvoltată , a avut nevoie de 30 de ani ca să ”niveleze” Germania după căderea zidului, nouă ne trebuie 50 de ani ”să-i asimilăm” pe sărmanii ăia .......dacă ne lasă rușii!!!!

Margarit Fernand spunea...

CE SPUNEȚI DE ASTA? ”Prin derogare de la art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015, cu modificările și completările ulterioare, începând cu 1 ianuarie 2023, pensiile militare de stat ale căror cuantumuri brute aflate în plată la 31 decembrie 2022 sunt de până la 4000 lei inclusiv se indexează cu 12,5%, din oficiu.
(2) Pentru pensiile militare de stat ale căror cuantumuri brute aflate în plată la 31 decembrie 2022 sunt mai mari de 4000 lei , prevederile art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, nu se aplică în anul 2023.”

Huhu Rezea spunea...

Singura indexare din oficiu a pensiilor militare ar fi cea de 5,1%., adică indexarea potrivit art 59 din L 223/2015. O indexare nu poate fi în același timp prin derogare dar și din oficiu.
Politic s-a stabilit că sunt pensii mici cele sub 3000 lei, nu 4000.

Margarit Fernand spunea...

Stiu că nu poate fi in același timp si prin derogare și din oficiu, dar la alin.1, art.XLV din Ordonanța 130/17.12.2021 scrie la fel ” prin derogare......cu 10%, din oficiu”! Paragraful mi l-a trimis un fost coleg care ”pierde vremea ” pe la sediul unui partid!

Leon spunea...

Ce misto !
Cel cu 3600 lei in prezent, din Ianuarie va plati CASS..:)).

M spunea...

Românii pot cere cetățenia Republicii Moldova și ar primi deci drept de vot.

Dacă fac asta vreo 3 milioane de români atunci la următoarele alegeri din Moldova nici nu ar mai intra în Parlament partidele pro-ruse. 😁

Simplu!

Huhu Rezea spunea...

Am discutat de anul trecut că și la Guvern sunt insi care nu cunosc semnificația unor termeni juridici.

GO spunea...

Naivitate, abureli s.a.m.d. Din partea Romaniei. Romania face ce ii spune SUA. Iar Romania a primit ordin in 2016, de la Washington, sa nu se uneasca cu R. Moldova.

https://stirileprotv.ro/stiri/international/ambasadorul-sua-la-chisinau-moldova-nu-e-romania-unirea-nu-e-o-alegere-practica-reactiile-politicienilor-de-peste-prut.html

Huhu Rezea spunea...

SUA nu. a vrut să semneze Tratatul de la Paris din 1920 privind unirea Basarabiei cu România, în schimb l-a semnat pe cel din 1947 care stabilea granița între România și URSS pe Prut și alipirea la URSS, nu la Ucraina, a Bucovinei de Nord și Herței.
SUA nu ar putea să facă nimic dacă moldovenii votează unirea cu România.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

https://www.facebook.com/100040779843134/posts/pfbid035K2wF3m88TPs1BRhJgezDHgu1RpDtSfBQWDnM53Qe9kB5m5TeBSVqNJTtGEqdD6Gl/?sfnsn=scwspmo

GO spunea...

1) SUA au semnat, tarziu, in 1933. Doar fosta URSS si ... Japonia, nu au recunoscut niciodata Unirea.

2) Unirea cu R. Moldova este o pista falsa si asa va fi mereu. De ce asa? R. Moldova include un teritoriu care NU a apartinut Romaniei, respectiv Transnistria. Iar Transnistria este o zona pro-rusa (probabil ca o parte si pro-ucraineana), cu trupe proprii si unde fiecare locuitor detine cel putin o arma. Tancuri, tunuri, tacam complet. Iar o unire cu toata R. Moldova, ar duce la conflict armat intre Romania si ... Transnistria. Prin urmare, o astfel de unire este fantasmagorie.

Prin urmare, pentru realism - o eventuala unire are sanse sa fie efectuata doar cu Basarabia din cadrul R. Moldova. De fapt ar fi reunificare. Pe acest element trebuie sa marseze si ai nostri, si moldovenii de peste Prut.

Transnistria si sa fie luata cu japca si integrata Romaniei, ar fi o belea separatista introdusa intre propriile granite. De aceea orice politician care sustine unirea cu intreaga R. Moldova - incluzand Transnistria, este lipsit de realism. Iar ce mai versati o fac cu intentie ipocrita electorala, stiind bine ca asa ceva este imposibil.

3) Nu mai sustine chestia cu Tratatul de la Paris in 1947. Ca pana si pe Wikipedia scrie ca tratatul nu mai produce efecte, privind impunerile fostei URSS, din moment ce URSS nu mai exista. La fel si in privinta Iugoslaviei.

Paul Puiu spunea...

https://evz.ro/se-modifica-statutul-cadrelor-militare-noua-lege-aduce-si-beneficii-dar-impune-si-noi-obligatii.html
Legea care modifică statutul cadrelor militare a fost promulgată și va intra în vigoare. Actul normativ prevede mai multe beneficii pentru militari, dar și noi obligații.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

In viitor: ,,Cu ce ati reusit sa faceti Unirea?'' ,,Cu Sula!''

Alexandru spunea...

Dar pe noi ne întrebați dragi moldoveni, daca vrem, ce vreți voi😡lasa-tine in plata noastra, asta mai lipsea și punem capac!😡

Paul Puiu spunea...

Pentru a nu putea negocia cu statul sau a se apăra împotriva abuzurilor exercitate asupra sa de către angajator, cadrele militare nu se pot constitui în sindicate ca ceilalți militari din UE.
Pentru semnul onorific „În Serviciul Patriei” în funcție de vechimea în sistem, îi păcălește cu 15%, 20% sau 25% din salariu mediu brut pe economie (nu din al lor) pentru 15, 20 și 25 de ani de activitate, cuantum care nu se va impozita și nu se va cuprinde în baza lunară de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii (deci nu se va lua în calcul pensiei dar se poate adăuga la pensie dacă prin legea pensiilor acest lucru va mai fi prevăzut).
Sa vedem daca este adevărată această știre care spune că pensia militarului /politistului o să crească cu 10-15-20% din SALARIUL BRUT MINIM PE ECONOMIE in loc de salariul lui avut la ieșirea la pensie cum era prevăzut corect Sporul Meritul Militar ( In Serviciul Patriei). Se pare că Guvernul "Lui" nu vrea să acorde drepturile legale pentru care au muncit politistii/militarii și tot vor sa fure macar o parte încercand sa dreagă busuiocul abuzivei OUG 59/2017 data de Olguța Vasilescu și aprobată de TOATE PARTIDELE . Cred că se aplica doar celor care au ieșit după OUG 59/2017 și se încearcă echilibrarea prin tăieri nu prin creșteri. Adică cei ieșiți înainte neplafonati au reținere CASS dar nu au plafonarea de la OUG 59/2017 iar cei ieșiți după au plafonare dar nu plătesc CASS că se retine din plafonarea și lipsa banilor nejustificați pe talonul de pensie. Adică cum spunea Romica Țociu " Ce v-am dat de fapt v-am luat! Că ce da în ianuarie va da în martie și luați în febroarie la sfârșit , că aia e...!"

Huhu Rezea spunea...

Iceparule, vorbește pentru tine, egoistule!

Leon spunea...

Domnule Comisar Sef, de unde ai scos cele de mai sus, cand L.325/2022 spune mult mai putin:
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2022/cd167_22.pdf

M spunea...

Bietul pro-rus Olescu! Nu mai știe cum să o dea! Penibil! Tratate care nu e bune, dar altele e bune dacă ele îi convin, dar unirea e nasoală dacă deranjează rușii dar e mișto cu Bucovina de Nord că e la Ucraina și are drept de autodeterminare dar nu și pentru Kosovo iar dacă îi întrebăm pe transilvăneni cred că peste 50% ar vota să fie independenți.
O varză cu carne specifică marionetelor controlate de la Moscova! 😂😂

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Paul Puiu, Sanki balamaua: Mari ,,drepturi'' de kkt! Mai degraba stângi sau ștăngi in barbi! Dar dreptul la greva, unde-i pentru militarii activi, ca cei din NATOlanit-o? Uite, eu sunt un general de paie, avansat la apelul ciorapilor de pe bocanci, la lumina felinarului de planton, cu stele paralele de pe etichetele de wisky, si am doctorat copy paste, fiind si clocar gulerat, si vreau sa fac fac gâlci cu spume in grevă la Inalta Poarta ca nu mi se da spor de subteran in minele de carbuni si radiatii cu uraniu, dupa sapaturi adanci la secretara din biroul din dotare. Nu-i o grava discriminare sa nu fiu lasat sa ma gâlcesc la portile Ministresului, pana mi se acorda acel drept, mai ales ca mi-o chicat parul din nas de la radiatiile capatate de la munca in răspăr?!

GO spunea...

Am preluat de pe o pagina de FB.

David Metea
Domn Ministru
Am lucrat in industria de aparare
La recalcularea din 2017 ne.ati lasat in afara legii
M25 nu a elaborat metodologie si ptr.cei care am lucrat in uzinele militare.Ptr.functie am avut salariu care la recalculare nu ni sa luat in calcul. Asa ca am ajuns lt.col cu o pensie de 1780 lei
Cel putin acum in ultimul ceas recunoasteti.ne dreptutile.

https://www.facebook.com/groups/1215847435264023

Cezar spunea...

Moldova se uneste cu France
Macron..se "unedte"..cu Maia
Hai sa traiasca..
ViVe..Franco.Moldavia
🤣🤣🤣🤣😝🤪😜🤑🤑😜🤪😝

magda spunea...

ai dreptate...si daca ar fi vreo 30000 dintre ei si militari,atunci armata romana va fi si moldoveana...mori de ras nu alta.

Leon spunea...

Apropo despre Indexarile din 2023!
Stie cineva cu ce Procent se indexeaza Alocatiile copiilor ?
Conform OuG.nr.126/2021, eu cred ca procentul va fi de 5,1%:
" (2) Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică."

Paul Puiu spunea...

Leon asteapta ca face un nou subiect Huhu pe tema asta in scurt timp cu adoptarea modificarilor aduse la L 80/1995 !!!!! Citeste pe net, google si Facebook, ai linkul msi sus!!!!👍👍👍

Leon spunea...

Comparati cu OuG 125/2021, aprobata in aceeasi sedinta de guvern din 15 decembrie:
Legea 127/2019:
" 2. La articolul 86 alineatul (2), litera c) se modifică și va avea următorul cuprins:
c) începând cu anul 2023, valoarea prevăzută la lit. b^1) se majorează cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicați de Institutul Național de Statistică. Majorarea și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat." !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Presa si tv-urile sunt șpaguite de guvernanti sa evite spovedaniile privind pensiile militare distruse si inghetate, sau sa discute si sa ridice problema daca si pensiile militare vor primi majorari, iar Ciolacu, Budai si Ciuca stau ascunsi ca sa nu-i abordeze cineva pe aceste tematici arzatoare. A mai auzit cineva vreo discutie despre pensiile militare? Ziceau ca in 2 zile chestiunea se va rezola, dar nu au specificat si in care deceniu viitor! A mai auzit cineva de actiunile sindicale, viitoare, ale rezervistilor sau ale generalilor ,,revoltați?'' Care găleată!? Muuuuuuuu, muuuuuu, muuuuu....

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, pe noi ne-ar interesa cu cat se indexeaza alocatiile celor care au dat in mintea copiilor cu rusisme!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Aha, asa mai da!

Leo spunea...

BRAVO Leon,
deci pt. anul 2023 se ia în calcul inflația pe 2022 + salariul mediu.
Asta este valabil pt. sistemul de pensii publice.
Nu și pt. pensiile militare prin care indexarea care a înlocuit actualizarea se face cu inflația din anul 2021 pt. anul 2023.
De aceea , din nou pensiile militare sunt lovite.

Leo spunea...

Mircică dorește conversație cu ionel al cristinucă-si și că ăla noul și aerian de la MFA.
Avea mai multe șanse la Ursula von der.....
http://sindicatulcmd.blogspot.com/

Brenda spunea...

Ce zice baba lui?

John spunea...

Respect 100
https://youtu.be/-aDjtHVeFmU

Leon spunea...

Leo, la fel este si la civili, se ia in calcul Inflatia comunicata de INS ptr.2021 de 5,1% plus 50% din cresterea smbe din 2021( asa se interpreteaza articolul de mai sus ).
Numai ca , prin derogare, VPP se majoreaza cu 12,5%(mai mare de 8,8%) la pensiile civile !

Leon spunea...

Pentru Toma Necrendinciosul !
Senatorul Alfred Laurentiu Mihai confirma cele spuse si de mine:
"În România trăiesc mai mult de 3 milioane de vârstnici care încasează o pensie lunară mai mică de 2.000 de lei. Sunt acei oameni pentru care medicamentele de care au atât de multă nevoie au devenit un lux. Sunt acei oameni care sunt nevoiți să își sacrifice sănătatea pentru a reuși să-și cumpere hrană și care nu mai fac față majorărilor prețurilor la energie și la gaze.
Acești oameni reprezintă 70% din total pensionarilor din România.
Începând cu anul viitor, această categorie vulnerabilă va beneficia de o majorare a pensiei cu până la 45%: propunerea PSD a devenit realitate, iar faptul că social-democrații se află la guvernare demonstrează, încă o dată, că un singur partid din România se implică activ pentru a-i ajuta pe cei mai afectați de creșterea prețurilor.
Începând cu data de 1 ianuarie 2023, cele mai mari creșteri se vor înregistra la pensionarii cu veniturile cele mai mici.
În egală măsură, toți pensionarii din România vor beneficia de pensii majorate, după cum urmează:
Pensiile mai mici de 2.000 lei vor crește cu procente cuprinse între 22% și 45%;

Pensiile cuprinse între 1.501 și 2.000 de lei vor crește cu procente cuprinse între 22% și 25%;

Pensiile cuprinse între 2.001 lei și 3.000 de lei, vor crește cu procente cuprinse între 14% și 15%;

Pentru pensiile mai mari de 3.000 de lei, veniturile vor crește cu 12,5%."

M spunea...

„Sunt foarte mulți etnici români care au plecat benevol în armata ucraineană. Mulți au venit special să lupte. Lucrau în Germania sau în alte țări și au revenit în Ucraina special pentru a-și apăra țara de agresiunea rusă. Sunt mulți români care ajută statul ucrainean încă din primele zile ale războiului. Este foarte interesantă această situație. De ce? Pentru că vorbim despre o comunitate românească ce nu era foarte mulțumită de drepturile pe care i le asigura statul ucrainean. O comunitate românească care nu era mulțumită, din multe privințe, cu politicile statului ucrainean privind dezvoltarea locală. Sunt raioane unde comunitatea românească a fost lăsată mai slab dezvoltată. Aceste politici mai defectuoase nu au devenit o barieră pentru români. Românii nu au luat o poziție pro-rusă, dimpotrivă: au demonstrat o solidaritate față de Ucraina. Românii de acolo țin pumnii pentru victoria Ucrainei”, a zis jurnalistul Marin Gherman

Lasă că sunt așa-ziși "patrioți români" care au luat poziție pro-ruSSă stârnind voma. 🤮

Liviu PO spunea...

Inainte de a comenta tot felul de...comentarii ,va rog sa cititi legea bugetului de stat pe anul 2022...Nu trebuie sa ai cunostinte economice superioare,ci doar sa stii putina aritmetica pentru a-ti da seama ca suntem mai jos de groapa Marianelor...Grecia e mic copil fata de noi,numai ca noi nu suntem Grecia...Singurul care a scapat adevarul e ...dl.Rares BOGDAN.Romania ,fara fondurile europene ar fi intr-o situatie foarte,foarte grea,adica cu spatele la zid...Iata unde ne-au adus clicile securist-procurist-militienesti in 33 de ani...Domnul general BALACEANU era intrigat de ce nu se negociaza cu CE.Pentru ca nu mai avem putere de negociere.Ati mai vazut vreun cersetor care iti poate impune cat si cum sa-i dai?Datorita acestui fapt guvernantii nostri doar mimeaza guvernarea,nu pot face mai nimic...Doamne ,vino Doamne,sa vezi ce-a mai ramas din Romania...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Catalin, file de brașoave, Intreaba-l pe @Onorabil de ce nu intram in puritatea Spatiului Schengen, ca sa-l spurcam: Am scris eu la UE, WB si NATO sa nu fim primiti ca stat profund corupt, mafiot si esuat, crunt rasist si discriminator cu pensiile militare! N-ai vazut ca m-a dojenit @Onorabilul pentru acest baros dat in pancreasul mafiei politice si militare?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Patrie si Onoare! La multi ani Eroului!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Baba lui nu mai zice nimic... Il asteaptă chitită sub plapumă, sa-i deschida lozul in plic!

nr. 1 spunea...

Dle Leon, despre civili: multi dintre cei cu pensii sub „1000 lei nu au muncit si nu au contribuit dar 1000 lei tot iau plus alte sume. Va mai amintiti fabula Greierele si furnica? Cei cu pensii de pana in 2000 lei , e adevarat pot include si cazuri cu vechime de peste 35-40 de ani insa au avut posibil salarii mici(pe stat ca patronii si ei insisi sa plateasca putine taxe) , au lucrat pe la negru , pensii de urmas samd. Deci , atentie, cazurile trebuie analizate si definite cauzele , altfel o tot lalaim si ii nedreptatim total pe cei care chiar au muncit zeci de ani , au contribuit din plin si tot cu pensii mici au ramas ! Despre pensiile militare-ce a spus senatorul, cu cat cresc la 1 ianuarie 2023?

Alexandru spunea...

@Liviu PO
Big Like. Ce-ți veni? Deranjezi lumea de la calcule, dorințe, presupuneri 🤭.

M spunea...

😁 Am zis și eu asta acum câteva zile și Huhurez mi-a zis că sunt nesimțit!

Era mai bună propunerea celui de la sindicatul pensionarilor ca ajutoarele să se dea pe numărul de ani lucrați (de exemplu câte 100 de lei pentru fiecare an muncit efectiv cu o plafonare la 3.000 de lei).

GO spunea...

Precis au plecat benevol. Nu, măi! Au fost înhățați! Iar ăia cu benevol, au plecat de ...foame. Sau us tii ca Ucraina a re 4500 dolari PIB pe cap de locuitor? De 3 ori sub Romania si sub Rusia? Cam ca in Africa. De aceea s-au inrolat femeile ucrainene in armata. Mai gasesc o conserva, o haina.

Si apropo, nu mai plange pentru ucraineni, fa-o pentru romani. Eu locuiesc in oras mic si deja ii cunosc pe ucrainenii care isi fac veacul pe aici. Ma lovesc de ei in supermaketuri. In primul rand ca au bani, cand cumpara, cumpara, nu se incurca. Bani dati si de statul roman, desigur! Iar la loc de cinste la cumparaturi sta bautura, in special tariile. Alta chestie! Eu nu stiu cum PLM nu au voie ucrainenii cu varsta intre 18-60 ani sa paraseasca Ucraina! Ca eu vad in zona mea specimene bune de front, cu niste blonde traznet dupa ei si numai cu SUV-uri.

Leon spunea...

Domnul meu, daca mai aud pe cineva ca îi jigneste pe PENSIONARII beneficiari ai Indemnizatiei sociale ( pensia minima garantata) eu NU mai comentez pe acest blog !
In primul rand cei peste 1 mil.de beneficiari au Decizie de pensie si un PMA propriu, si NUMAI Diferenta o primesc de la BS, deci nu intreaga suma de la BAS.
Sa luam exemplu AGRICULTORILOR:
Din totalul de 180 033 beneficiari de Indemnizatia de 1000 de lei, 167 038 au PENSIE PENTRU LIMITA DE VARSTA, adica 92%, deci au intre 15-35 ani vechime (Barbati ).
Am spus de cateva ori, avem si 6 500 de pensii MILITARE in plata cu 1000 de lei pe luna !
PS. Vorbesc serios, si asa imi reproseaza "Generalul" ca stau prea mult cu Telefonul in brate..:)).

magda spunea...

Pai.....hai sa le luam pe rand.. 1.Paul Puiu-comisare-cum naiba te-ai dus dupa fenta celor de la evz.ro?/ ia si ceteste Monitorul Oficial partea I nr.1130/23.XI.2022, unde vei observa un articol cu trei punctulete.Daca tu vei vedea acolo beneficii...trimite-ne si noua o copie.Cititi bre oficioasele si dati stiri adevarate ,nu fake-uri de presa.Nu vedeti ca viata i grea ,toata lumea ne musca de organe,mai bagati si voi munitie expirata... 2.De acord Huhule cu asertiunea ta referitoare la o eventuala unire ...doar o mica completare voiam..inainte musai sa se fi facut blatul cu Romania altfel nema,chiar daca vor ei. 3.Ce a spus Akord 75 ma intristeaza si ma revolta in acelasi timp...anul trecut prin decembrie un abramburici de Buzau...Caciulica,spunea ca bariera CASS la 4000lei a fost stabilita asa intrucat suma aceea reprezinta o pensie buna in Romania. Buuuun...acum ,un Guran si altii de teapa lui ,spun ca 3000 de lei reprezinta o pensie cat de cat buna. Mergand in jos( bai,am luat-o razna rau) pe firul gandirii socialisto-liberale,cea de 2000(este cam media pe acolo) este ,,bunicica''? 4.Leon dragutule,toata stima si consideratiunea,insa...cresterea aia fabuloasa a pensiilor cu procente intre 22%-45% nu este a pensiilor ci eventual a veniturilor cumulate cu mila Domnului,doar in anul 2023.Cine garanteaza ca in 2024 va fi la fel...cine garanteaza ca istoria nu o ia prin lastarish ca sa nu zic cotita. Urmeaza la anul vestita campanie de minciuni fara frontiere,racolari de primari,etc( alea cica nu e trafic de persoane chiar daca sunt cu acordul lor intrucat nu vizeaza sexul)...da in final, tot de bani si voturi e vorba,nu?..