Un produs Blogger.

vineri, ianuarie 13, 2023

Pensiile militare pot fi indexate din oficiu în anul 2024 cu 13, 8%

41 comments

 Să vedem dacă acest indice IPC, publicat astăzi de INS, pentru anul 2022, va rămâne și definitiv, așa cum cere art. 59 din Legea 223/2015


41 de comentarii:

DINU spunea...

Sa nu uitam, (că)Câțu nu a mai acordat indexarea cat a fost mare prim-ministru.
Nu s-a intamplat nimic. Toti am inghitit galusca. Bine, i-a trebuit bani sa le dea fratilor Micula.
Prin urmare, pana la o eventuala indexare pentru 2023 mai e mult. Cine stie ce se mai intampla pana atunci.
Nici indexarea diferentiata nu este in regula deloc.
Cei cu pensii mai mici au zis multumesc, cei cu pensii mai mari, s-au bucureat ca au prins si ei 5,1 % si uite-asa au dezbinat generatiile de pensionari.
Fiecare si-a vazut saci-n caruta si n-a mai zis nimic, cu toate ca, de principiu, indexarea diferentiata nu este absolut deloc corecta. Dpmv trebuia aceeasi indexare pentru toti, indiferent de procent.

Asa ca, pana la anul e posibil sa se schimbe si legea.

Am sa indraznesc sa readuc in atentie si alte doua aspecte, pe care le consider total nedrepte.

In legatura cu retinerea CAS, nu inteleg de ce CCR nu constata neconstitutionalitatea OUG 59 si a OUG 114, avand in vedere acelasi principiu de care a tinut cont cand a declarat neconstitutionalitatea retinerii CAS.
Apropo de asta, care ar fi caile de atac in momentul de fata?

La fel, HG privind cresterea soldei de grad ptr activi.
Cum se poate ca un subofiter (in activitate) sa aiba solda de grad mai mare decat a unui ofiter - fie el si in rezerva. Pana la urma in discutie este solda de grad, nu salariul (solda de functie). A nu se intelege ca am ceva cu subofiterii, dar vorbim de o ierarhie fireasca. In caz de ... fereasca Dumnezeu ... un general ar avea o solda de grad mai mica decat a unui maior si poate decat solda de grad a unui subofiter.

bogdan spunea...

Vor soune.....in loc de 5,1% ati primit 12,5%....acum in loc de 13,8%.....primiti 5,1%......chiar credeti ca se vor indexa cu 13,8%...eu nu cred.

bogdan spunea...

Sa nu uitam ca din acest an au inceput sa iasa SGP incadrati in anii 90. Anul acesta nu, dar la majorarile din 2024 vor depasi Lt.col si chiar Col. ca si cuantum al pensiei si atunci cred eu ( in 2024) vor fi recalcurari /actualizari.

monteoru spunea...

La ce foame au astia de bani nu poti fi sigur de nimic.Niste hoti care fac mare tam tam cand iti da cu o mana si merg pe sustache cand iti ia cu doua maini.Au crescut impozitele pana peste poate si prostii se inghesuie sa plateasca impozitele locala de parca ar fi premiati daca nu le ia cineva inainte.
Observati ca suntem tratati ca militari de mana a treia.Dece dracul ne mai trec gradul pe mandatul postal?Ma pis pe el de livret militar.O hartie fara valoare.Gradul militar stiut de civili imi creeaza dezavantaj.Cunoscutii au impresia ca,corespunzator gradului am pensie de nabam.Voi afisa recalcularea conform legii 223/2015 sa fie vazuta.Pensie sub 3000 lei pentru 32 ani vechime efectiva.
Asta se cheama dreptate stramba.

Iulian spunea...

Ce spune colegu despre indexarea diferențiată cred ca a fost buna

Leon spunea...

@Monteoru, mai bine afiseaza Cuponul din Ianuarie 2023..:)).

luchy19 spunea...

Domnule, Monteoru când ați trecut în rezervă și cu ce grad ? La vechimea pe care supuneți că o aveți este foarte puțin. Trimiteți nenorociților din parlament situația dumneavoastră. Aveți dreptate , foarte mulți din societatea civilă ne arată cu degetul, manipulați de media .....

Leon spunea...

Nu stiu cum se va descurca Ciolacu cu Indexarea pensiilor in 2024, cand VPP(L.263) sau VRS(L.127) va trebui crescut cu Rata medie a Inflatiei de 13,8% plus 50% din Castigul salarial de 4-5%( nu mai zicem si de Recalcularea acestora dupa noua formula !).
In ce priveste Pensiile militare, decat sa fie Indexate cu 13,8%, cred ca vor prefera Actualizarea acestora cf.Pl x nr.199/2020, cu cheltuieli mai mici !
PS. Nu m-ar surprinde daca PSD iese de la Guvernare in aceasta vara si-l va sustine pe Ciuca in Parlament..!!

Inginerul spunea...

In primul rand nu vom fi indexati mai mult ca civilii in veci. Si nici macar egal. S-a mintit atat de mult impotriva noasta ca avem ditamai pensiile ca nu ne mai spala nici 100 de adevaruri spuse zilnic. Deja in mentalul civililor s-a intiparit minciuna. Deci depinde cat se va da la ei. Asta una. Mai departe. Mafia contra noastra n-a murit, e acolo. Mai e si un an complicat: se roteste guvernarea, e o scandenta colosala la imprumuturi mai vechi ale statului iar la anul sunt alegeri. Si in final totul e la bunul plac la primului ministru, nu se mai respecta nimic. Ca exemplu, daca ne uitam la ordonanta trenulet, toate paragrafele incep cu "prin derogare de la...".

Julian spunea...

2024 este an electoral ....si vor caută sa dea nu sa ia ..!!

raul spunea...

Intamplator ,auzit pe A1,salariila STB ,soferi ,vatmani ,soferi trolee,6 000,7000,8000!Basca norma de hrana si alte sporuri!Si voi prostilor ce conduceti MApN ul ,vreti sa se angajeze lumea in armata?Si alti fraieri de pensionari sa zica ,lasa d-le ,sa ne multumim cu ce avem ca n-are tara bani?!Ptiu ,cat de prosti putem fi!

A spunea...

@ Leon
Intradevar ,anul 2024 este an electoral insa PSD nu va iesi sub nici o forma de la guvernare.De aceea ,bag mana in foc ca va proroga 13,8 pentru gusteri,doar pentru gusteri iar la masa votanta desigur 4.-5%. La cati suntem noi nici nu conteaza votul,o parte suparati si nu vor vopta,altii lipsa(schimbat domiciliul pentru totdeauna),sa zice ca 100000 ii vor taxa,pfff,praf in ochi,atat timp cat diaspora e in floare nici la basca nu ii doare.Cat despre HAUR,tre sa fii smintit sa consideri ca aia reprezinta pentru natiune o solutie viabila.
@ Julian
Mai corect e, sa-si dea si nu sa-si ia.Asta e alta discutie.

Leon spunea...

@Adrian, nu vor proroga, vor inlocui "Rata medie a Inflatiei din 2022" cu "Rata medie a Inflatiei comunicata de INS , pentru perioada decembrie 2022-noiembrie 2023" care va fi cu o singura cifra..!!

Gigi spunea...

@Leon Îi vaietati pe guv.și gulerati ca au de crescut VPP cu procentul de 13,8%+50% crestere smbe?
Au la indemana o solutie pt.a nu creste VRS(L.127).
Nu o spun,ptr.a nu le da idei la jigodii.O stoti si d.voastra si dl.H.
Creste PP scad si vrs pin impartire la ......!?

Viorel spunea...

Domnule Leon. PSD nu va ieși de la guvernare. Vor numi în luna mai un prim ministru (nu cred că va fi Ciolacu, poate va accepta pentru a da bine la CV) capabil ca până la sfârșitul anului să aducă bani la buget și creșterea PIB-ului pentru a acorda indexarea de 13,8% și alte facilități, dar în primul rând pentru a decarta în luna decembrie 2023 cât și în anul 2024 până cu 6 luni înainte de alegeri FONDURI PRIMAROLOR PSD pentru organizarea alegerilor. Primarii sunt cei care fac jocurile la nivel local în toate felurile de alegeri. Pomenile nu vor dispărea ci se vor accentua iar oamenii vor accepta mai mult decât înainte pentru că mâine sau anul viitor sunt mai săraci decât astăzi.

csej spunea...

Legea 223/2015 pentru cei pensionari după 2010 muma in schimb pentru cei pensionari înainte de 2010 ciuma.Ale săracului secaturi cand au introdus "la data deschiderii dreptului de pensie" au știut că o mare parte din pensionari nu au avut sporurile introduse de Interesul național si pe cale de consecinta vor avea pensii infinit mai mici.Ca totusi sa dreagă cat de cat busuiocul au plasat cuantumul cel mai avantajos.Numai prin acordarea sporurilor introduse de Oprea se poate eliminarea diferențelor sau o nouă lege bazată pe contributivitate.
Ne-au decupat de activi gândind ei ca nu avem instrumentele necesare pentru a exercita presiune.
Cineva zice ca nu contăm la alegeri.Nu sunt de acord.Avem sotii,avem copii,avem nepoți deci 100000×4=400000 pot face diferența.

RD spunea...

Sa nu ne miram daca marirea pensiilor vor fi date de CE! Adica sefii nostri, stapanii nostri! Trebuie sa fii tampit ca sa accpepti plafonul de 9.4% pana in 2070.

A spunea...

@ Leon
Indexarile,indiferent de sectorul de aplicativitate,chiar si in contractele civile cu statul se fac DOAR cu rata comunicata de INS la sfarsitul anului !RATA se calculeaza in fumctie de indicele de consum.Ceva de genul:Indice este determinat ca raport, exprimat procentual, între indicele mediu al preturilor din anul curent şi indicele mediu al anului precedent (sau alt an ales ca perioada de referinta).
Incepand cu anul 1992, indicele mediu al preturilor unui anumit an se determina ca medie aritmetica simpla a indicilor lunari din acel an, calculati fata de aceeasi baza (octombrie 1990=100).
Rata anuala a inflatiei se calculeaza scazand 100 din indicele anual al preturilor de consum.
Prin urmare 01.01.2024 va trebui sa indexeze cu 13,8 INS,asta e legea ,dar,tu nu il vezi pe CIOLACU(atunci prim ministru)iesind si spunand ca economia ca bla ca bla si ca ar trebui sa fim solidari ca ,bla ca bla ca nu permite bugetul ca PNNR ca....hop se proroga?:)))

Cătălin spunea...

GULERATII S-AU OBISNUIT CU ABUZUL IN SERVICIU SI CU NERESPECTAREA LEGII. SPERAM CA IN ANUL 2024 LEGEA PENSIILOR MILITARE (AMPUTATA) SA FIE TOTUSI RESPECTATA MACAR IN CEEA CE PRIVESTE INDEXAREA PENSIILOR CU RATA INFLATIEI.

Viorel spunea...

Adrian. Tu faci exact ca și olteanul care îl întreabă la mișto pe moldovean dacă mai e mult până departe, la care moldoveanul îi răspunde. Mergi tot înainte și când ajungi la linia orizzontului înseamnă că ești la destinație. E mult până mâine dar până în mai, la sfârștul anului sau în 2024

Cătălin spunea...

SCLAVII GLOBALISTILOR AR VREA SA RE-INTRODUCA CASS INAPOI PRIN LEGE DE DATA ACEASTA SI NU PRIN O.U.G. IN CAZUL PENSIONARILOR MILITARI DACA VOR RE-INTTODUCE C.A.S.S VOR PIERDE IAR LA C.C.R. DEOARECE PENSIONARII MILITARI CONFORM STATUTULUI BENEFICIAZA DE GRATUITATE IN PRIVINTA ASIGURARII SERVICIILOR MEDICALE.

csej spunea...

Există discriminare in sensul art.14 din Convenția pentru drepturile omuluiatunci cand persoane aflate în situații identice sau comparabile se bucură de un tratament preferențial unele fata de altele.
În cazul în care se procedează la recalcularea in minus a pensiei se încalcă art.1 protocolul 1 dat fiind că este vorba de un drept castigat.
O reducere substanțială a nivelului pensiei afecteaza substanta dreptului de proprietate si chiar a insusi dreptului de a ramane beneficiar al sistemului de asigurare la batranete.
Reducerea prin recalcularea a pensiei echivalează cu o apropiere.

Huhu Rezea spunea...

CSEJ
Numai cuantumul contributiv sau numai partea contributivă a cuantumului pensiilor speciale reprezintă drept câștigat.

Andrei spunea...

Nu vor indexa niciodata cu 13.8%. Astia sunt in stare sa faca o mics "greseala" si sa puna virgula mai la stanga. Sa zicem merci daca indexeaza cu 1.38%. E mai bun decat nimic...

Huhu Rezea spunea...

@Andrei
Esti un fel de baba Vanga.
Deocamdată discutăm ce prevede legea, respectiv articolul 59.

Alexandru spunea...

Cred că Andrei atât merită, sa fie indexat cu 1,38! Ce dracului dle, fii mai optimist și gândește mai pozitiv!

A spunea...

:) Viorel,noroc ca nu sunt nici oltean si nici moldovean,ma suparam foc:)
Pe mine personal,ceea ce urmeaza sa se intample m-a dezavantajeaza,insa ,incerc sa privesc lucrurile realist coroborat cu situatia actuala.

Viorel spunea...

Adrian. Dacă erai moldovean, care era motivul pentru care te-ai fi supărat rău de tot. Ar fi trebuit să fii mândru că i-ai tras-o olteanului. Deocamdată nu știm concret ce se va întâmpla. Nu știm ce vor scrie în normele de aplicare.

Paul Puiu spunea...

Nu aud nici un fel de reclamatii despre indexare si indexarea suplimentara din ianuarie 2023 din partea celor trecuti in rezerva pana in 15.09.2017, inseamna ca toata lumea e multumita si prin indexarea diferentiata isi vor va recupera toti lejer si CAS-ul retinut si vor ramane si pe plus cu o crestere substatiala sau semnificativa la net, ceea ce nu este valabil si pentru fraierii trecuti in rezerva dupa data de 15.09.2017 care mai mult de 75% nu au primit decat indexarea de 5,1% !!!!
Dar ce importanta are daca indexarea din 2023 pentru cei trecuti in rezerva dupa 15.09.2017 ca nu i-a multumit, adica pe categoria de rezervisti plafonati ilegal, adica pe Ciucanii, cum ii place lui Huhurez sa spuna, atat timp cat ceilalti au simtit cu adevarat indexarile !!!🤮🤮🤬🤬🤬😡😡😡Important este in continuare ca toti cei trecuti in rezerva pana in 15.09.2017 sa li se actualizeze pensiile si sa-i intreaca pe fraierii de Ciucani cu netul lor si sa obtina toti pensii dublate cu cifra 9 minim in fata sau din 6 cifre!!!!!😜😜😜Daca si indexarea pentru 2024 se va realiza diferentiat iar cei trecuti in rezerva paba in 15.09.2017 vor mai primi inca un bonus de indexare suplimentara diferentiata fata de Ciucani probabil in scurt timp poate vor disparea toate discutiile despre contributivitate, actualizare sau recalculare, insa stai sa vezi atunci cand or aparea alta generatie de rezervisti cu pensii si mai barosane sa vezi atunci iar varsovistii ca iar vor dori o noua actualizare sau contributivitate!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮

Huhu Rezea spunea...

@PP
Probabil că atunci când va exista un singur mod de calcul al pensiei militare în plată va exista și o indexare unitară.
Nu ți-ai dat seamă că... ușor ușor, începe și pensia d-tale să sufere de actualizare.

Cătălin spunea...

HUHU ARE DREPTATE ŞI DE DATA ACEASTA. PÂNĂ CÂND "GULERAŢII" SE HOTĂRĂRSC SĂ RE-INTRODUCĂ ACTUALIZAREA A DOUA CEA MAI BUNĂ VARIANTĂ DE ÎNLĂTURARE A INECHITĂŢILOR ESTE INDEXAREA DIFERENŢIATĂ ÎN FUNCŢIE DE CUANTUMUL PENSIEI MILITARE. PRIN ACEASTĂ METODĂ ÎN CÂŢIVA ANI DIFERENŢELE MARI INTRE PENSIILE STABILITE PENTRU ACELAŞI GRAD , FUNCŢIE ŞI VECHIME SE ATENUEAZĂ CONSIDERABIL DEVENIND UNIFORME IAR ACEST LUCRU AVANTAJEAZĂ ŞI BUGETUL MAPN, PENSIILE FOARTE MARI FIIND INDEXARE FOARTE PUŢIN SAU CHIAR PLAFONATE.

Paul Puiu spunea...

Catalin, tu sustii cs e normal ca in cativa ani prin indexare diferentiata sa se egalizeze pensiile, dar cum raman cu ajutoarele primite la trecerea in rezerva de care cei care vor sa isi egaleze pensiile le restituie, ca Ciucanii nu au primit decat pensii plafonate??🤔🤔🤔🤔Deci dupa tine e o normalitate sau corect ca cei care au primit ajutoare la trecerea in rezerva acum sa ajunga si cu pensiile la nivelul fraierilor de Ciucani care au ramas cu pensii plafonare!!! Stii ce cred eu, unii ca voi gandesc numai la ei sa traiasca cat mai bine si restul sa nu conteze, de parca ati o clasa privelegiata de eroi!!!

Viorel spunea...

Paul Puiu. Regret că sunteți atacat din toate părțile (uneori pe bună dreptate, alteori din răutate), dar iarăși o dați în bară și creați polemici. Țineți cont că în perioada iulie 2010-iunie 2017 mii de pensionari nu am primit ajutoare la trecerea în rezervă. Deci nu amestecați un ac, cu un car de ace. Și chiar dacă unii au luat ajutoare, acești pensionari nu au nici o vină pentru că niște bulangii de parlamentari sau guvernanți au emis OU sau legi dând sau interzicând acordarea acestora. Eu sunt unul dintre pierdanți. Câștigate la Tribunal, prematur la CAp.

Paul Puiu spunea...

Viorele eu m-am referit doar la cei care au luat ajutoare la trecerea in rezerva pentru ca sunt cei mai vocali ca sa aiba pensii ca Ciucanii!!!!Si daca te uiti pe statistica sunt cei mai multi!! Nu mi se pare normal sa uiti asa repede de ajutoarele la trecerea in rezerva,care la vremea respectiva au fost substatiale, si sa vrei pensii la fel ca Ciucanii plafonati si fara ajutoare, iesind plangand cat sunt de amarati peste tot cu deciziile de pensionare din anii 90 si nu cu cupoanele de pensii actuale care reflecata alte cuantumuri mai mari!!! Unii cred ca lor li se cuvine tot si altii nu merita nimic!!!! Sa fim obiectivi Viorele ca indexarea diferentiata a fost o mizerie discriminatorie!!! Nu mi se pare normal ca unul cu o pensie de de 4000-5000 de lei pentru ca a trecut in rezerva pana in 15.09.2017 sa beneficieze si de indexare suplimentara mai mare si altul care a trecut in rezerva dupa data de 15.09.2017, cu pensie tot de 4000-5000 de lei, sa nu beneficieze de indexare suplimentara sau eventual de o indexare suplimentara mai redusa!!! Care a fost logica acestei indexari diferentiata, o recuperare a CAS-ului in detrimentul celor plafonati si fara ajutoare la trecerea in rezerva????🤔🤔🤔🤔🤔😡😡😡Sa fim seriosi asa nu se vor rezolva inechitatile prin discriminare!!! Nu i-am mai auzit pe varsovisti sau neterminati plangand dupa incasarea indexarii si a indexarii suplimentare de data asta!!! Pai asa se poate intampla si in 2024, una e o indexare de peste 10% si alta de 5,1%!!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮

Huhu Rezea spunea...

Comisarul nu mai scapă de obsesia discriminării prin indexările suplimentare diferențiate.

Leon spunea...

Acum am inteles, PP a fost restructurat de la MApN si a gasit un loc caldut la MAI...)).

Paul Puiu spunea...

Bravo rambo2021, acum pot sa vada toti cat au fost de ghinioniști sau amarati rezervistii aia varsovisti neterminati care au beneficiat de plati compensatorii!! Daca au avut fiecare inca vreo 10-15 ani pana la varsta maxima 55 de ani puteti concluziona cat au incasat fiecare rezervist cand si-au primit compensatoriile si ce au putut sa faca cu banii: achizitii de vile, 2-3 masini, altii si-au deschis firme, altii mai destepti i-au investit sau schimbat in valuta si traiesc din dobanda, altii mai destepti au intrat prin partide si au ajuns parlamentari!!! Important e ca statul sa fie bun in continuare cu aceasta categorie de rezervisti care considera ca trebuie sa primeasca privilegii pana la moarte si altii ca Ciucanii sa se multumesca cu pensiile ale BRUTE foarte BAROSANE plafonate cu numai 38% din care au ramas la net cu un procentul de 58,5%!!!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮Faceti un simplu calcul, la o pensie de 10.000 de lei brut cu cat ramane la net un Ciucan, dar daca brutul a fost si sub 7000 sau 8000 de lei oare cu ce pensii nete barosane au ramas Ciucanii, ca doar nu au fost toti sefi de stat major sau comandanti de unitate sau adjunct sau sefuleti!!!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮Imi place ca tot acesti ghionisti sau amarati, dar vocali, sunt in continuare tot privelegiati varsovisti neterminati, care vor actualizari si recalculari ale pensiilor!!! Ce ar fi daca si Ciucanilor li s-ar acorda salarii compensatorii recalculate si actualizate cum au avut acesti rezervisti norocosi si cu vechime mai multa de cand primesc pensii decat au lucrat in serviciu!!!!!😡😡😡

reddog spunea...

Rambo ar fi vrut sa vina la Penitenciare dar nu avea aptitudini.
Plus că nu îl ajuta nici fata.

RD spunea...

@Paul Puiu, Interesul poartă fesul! Si cica vorbim de T0. Sa le-o spuna lui Mutu! Ala de antreaza Rapidul din Liga 1. :) Recalculam pe noua lege si dupa nu mai e nevoie de actualiazare, doar de indexare! Adica dupa ce iese interesul (care-si poarta fesul) vreti doar indexare? :)

Leon spunea...

@Huhu Rezea, este oficial, astazi, 13.01.2023, INS a trecut in Tabel, Rata medie a Inflatiei pentru 2022 = 13,8%..!

Brenda spunea...

Sa fie sănătoși da apucam si2024.