Un produs Blogger.

duminică, ianuarie 15, 2023

Rezistența românilor și a Bisericii Ortodoxe din Bucovina de Nord și Herța împotriva regimului Zelensky

39 comments

 Predica din ziua de Crăciun pe stil vechi, 07 ianuarie 2023, a IPS Longhin, nume de mirean Mihail Jar, etnic român, întemeietor al Mânăstirii Bănceni, Tinutul Herța, localitate situată la 10 km de granița cu România, este o lecție de românism în fostele teritorii românești din Ucraina prin care clericii și credincioșii români rezistă împotriva prigoanei autorităților ucrainiene.

Mitropolitul Longhin este întemeietorul și starețul complexului monahal de la Bănceni care,  pe lângă mănăstirea cu același nume, găzduiește unul dintre cele mai mari orfelinate din Ucraina. Peste 400 de copii orfani, mulți dintre care sunt cu nevoi speciale, sunt găzduiți aici. Părintele Longhin a înfiat peste 30 dintre ei, iar restul se află sub tutela sa.

Ortodocșii români din Bucovina de Nord țin de Biserica Ucrainiană a Patriarhiei Ruse singura care a permis slujbele în biserică și în limba română.

In urmă cu câțiva ani, Zelensky l-a convins pe Bartolomeu I, patriarhul Constantinopolului, să acorde autocefalie Bisericii Ucrainiene, tocmai pentru a rupe ortodoxia din Ucraina de ascultarea Patriarhiei Moscovei.

Clericii români de la Cernăuți preferă să fie acuzați de legături cu Biserica de la Moscova decât să fie asimilați de ucrainieni prin Biserica Ucrainiană autocefală. 

IPS Longhin a criticat dur blagoslovirea războiului lui Putin de către patriarhul Kiril al Moscovei și a contestat  decizia Patriarhiei Constantinopolului de a oferi dreptul de autocefalie Bisericii Ucrainene.


Autoritățile regimului Zelensky au declanșat o serie de percheziții la Mitropolia din Cernăuți și la mânăstirile din zonă.

BOR și autoritățile române ar face bine să intervină urgent în sprijinul bisericilor de credincioși români din Ucraina, concomitent cu solidaritatea împotriva agresiunii rusești în Ucraina.



39 de comentarii:

Viorel spunea...

Înainte de a intervene BOR, îi rog pe cei care în nenumărate comentarii l-au ridicat în slăvi pe Zelensky (nu sunt de acord cu războiul ruso-ucrainean), să ne spună acum un punct de vedere nu numai la topicul blogului ci despre toate privațiunile indurate zeci de ani de către populația de etnie română ce locuiește pe teritoriul Ucrainei. Nu rușii lui Putin au asuprit, jecmănit, etc., populația română din Bucovina de Nord și Herța ci conducătorii și autoritățile ucrainene din aceste zone. Prietenii noștri pe care i-am ajutat la necaz.

reddog spunea...

Rambo
Sunt și unii cu Sclava Rusia nu doar cu Sclava Ucraina.
Sunt la fel atât rușii cat și ucrainenii dar ucrainenii au noroc in conflictul asta pentru că sunt și interesele marilor puteri la mijloc.
Nu că întotdeauna, in primul război mondial a fost momentul de glorie al României.
Au fost și sacrificii imense dar am avut și negociatori buni.
Regina Maria de exemplu.
Dar cel mai important e că armata a invins ajungând până la Budapesta
Altfel negociezi când controlezi teritoriul cu armata ta.

csej spunea...

Analizați si pe urma faceti afirmații.Biserica ucraineană este ombilical legată de patriarhia rusă.Multi ,multi preoți de cetățenie ucraineană refuză să se rupă de Kiril.Mai cititi.Kiril se proclamăsingurul urmaș al Bizanțului.Razboiul militar al lui Putin este dublat de războiul religios al lui Kitul.Incurcate sunt căile domnului.

Huhu Rezea spunea...

@Stelică
Ai percepții groaznic de greșite despre invazia rusă în Ucraina.

reddog spunea...

Regina Maria și aportul său la negocieri.
Primii doi regi au fost nemți, Carol l și Ferdinand.
Carol ll și Mihai au devenit românași cu tot ce înseamnă asta
Adică cu bune și rele. 😁
Cum e prin toate națiunile dealtfel.
Mai mult sau mai puțin.

https://youtu.be/uJIGBhZUvtM

valy spunea...

Cine urlă pro Ucraina - HUHUREZEA, eu m comentat pe blog anul trecut că Ucrainienii interzic unele drepturi românilor și administratorul a comentat că nu este adevărat.
Exact cum face PESEDEAUA interzicând unele drepturi militarilor.

Huhu Rezea spunea...

@vali
Pe d-ta nu te duce mintea să faci deosebirea intre invazia rusă in Ucraina si politica ucrainiană de asimilare a minorităților.
Rusofili cred că dacă Rusia ocupă Ucraina... românii de acolo o vor duce mai bine.
Cu o Ucraina aliniată la principiile europene te vei putea înțelege mai bine decât cu o Ucraină ocupată de Rusia sau aservită politic Rusiei.

Viorel spunea...

Pentru cei care au uitat. 15 ianuarie 1850. Nemuritorul Eminescu. „Basarabia pământ românesc samavolnic răpit”.
I. N-oi uita vreodată, dulce Bucovină,
Geniu-ți românesc, munții în lumină,
Văile în flori,
Râuri resăltânde printer stânci înalte,
Apele lucinde-n dalbe diamante
Peste câmpii-n zori.
……………………
Mână doru-î tainic colo, colo înspre tine,
Ochiul îmi sclipește, genele-mi sunt pline,
Inima mi-e grea.
Astfel, totdeauna când gândesc la tine,
Sufletul mi-apasă nouri de suspine,
Bucovina mea!
II. Auzi! departe striga slabii
Si asupritii catre noi:
E glasul blandei Basarabii,
Ajunsa-n ziua de apoi.
E sora noastra cea mezina.
Gemand sub cnutul de calmuc,
Legata-n lanturi de-a ei mana.
De streang tarand-o ei o duc.
Murit-a? Poate numai doarme,
S-asteapta moartea de la cani?
La arme. La arme dar, romani!
Pierit-au oare toti vultanii
Si soimii muntilor Carpati,
Voi, fii ai chei Transilvanii,
Sunteti cu totul enervati.
…………………………

reddog spunea...

Ce scria Mihai Eminescu despre Rusia, acum aproape un secol și jumătate

"Rusia nu se mulţumeşte de a fi luat o parte mare şi frumoasă din vatra Moldovei, nu se mulţumeşte de a fi călcat peste graniţa firească a pământului românesc, ci voieşte să-şi ia şi sufletele ce se află pe acest pământ şi să mistuiască o parte din poporul român.

Rusia nu a luat această parte din Moldova pentru ca să-şi asigure graniţele, ci pentru ca să înainteze cu ele, şi nu voieşte să înainteze decât spre a putea stăpâni mai multe suflete.


Tocmai puşi faţă în faţă cu viaţa rusească românii au început a fi cu atât mai vârtos pătrunşi de farmecul vieţii lor proprii, de bogăţia şi superioritatea individualităţii lor naţionale; tocmai fiind puşi în contact cu ruşii, românii erau mândri de românitatea lor.

E nobil răsadul din care s-a prăsit acest mic popor românesc, şi, deşi planta nu e mare, rodul e frumos şi îmbelşugat; cele două milioane de români au adunat în curgerea veacurilor mai multe şi mai frumoase comori decât nouăzeci de milioane de ruşi vor putea să adune cândva

reddog spunea...

Nu! Înrâurirea firească a Rusiei ne este stricăcioasă, dar ea nu ne poate nimici. Pentru ca să ne ia individualitatea, Rusia ar trebui să ne dea alta în schimb, şi, cel puţin deocamdată, nu suntem copţi pentru o asemenea degenerare.

De câte ori ruşii se vor pune în atingere cu noi, vor trebui să simtă superioritatea individualităţii noastre, să fie supăraţi de acest simţământ şi să ne urască mai mult şi tot mai mult.

Fără îndoială această ură a fost întemeiată pe timpul când între Moldova şi aşa-numita Basarabia comunicaţia era liberă. Ruşii s-au încredinţat că această libertate este primejdioasă numai pentru dânşii şi pentru aceasta au închis graniţele ermeticeşte şi au curmat atingerea între românii de peste Prut şi restul poporului român.

De atunci şi până acum măsurile silnice pentru stârpirea românismului se iau fără de curmare. Administraţia, biserica şi şcoala sunt cu desăvârşire ruseşti, încât este oprit a cânta în ziua de Paşti "Hristos a înviat" în româneşte.

reddog spunea...

Nimic în limba românească nu se poate scrie; nimic ce e scris în limba românească, nu poate să treacă graniţa fără de a da loc la presupusuri şi persecuţiuni; ba oamenii de condiţie se feresc de a vorbi în casă româneşte, pentru ca nu cumva o slugă să-i denunţe; într-un cuvânt, orice manifestaţie de viaţă românească e oprită, rău privită şi chiar pedepsită.

Sute de ani, românii au fost cel puţin indirect stăpâniţi de turci: niciodată însă în curgerea veacurilor, turcii nu au pus în discuţie limba şi naţionalitatea română. Oriunde însă românii au căzut sub stăpânirea directă ori indirectă a slavilor, dezvoltarea lor firească s-a curmat prin mijloace silnice.

Un stat român înconjurat de state slave poate să fie pentru vrăjmaşii poporului român o iluziune plăcută; pentru români însă el este o nenorocire, care ne prevesteşte un nou şir de lupte, o nenorocire, pentru care nu ne mângâie decât conştiinţa trăiniciei poporului român şi nădejdea de izbândă".

Mihai Eminescu, iunie 1878, Timpul"

Huhu Rezea spunea...

@Câine roșu
E foarte bine că ai adus aici gândurile lui Eminescu despre Rusia Țaristă.
Poate așa se vor vindeca de prostie toți rezerviștii care fac vinovată Ucraina de invazia militară rusă. La vremea respectivă, Eminescu nu vorbea de asuprirea ucrainiană a românilor ci de asuprirea lor de către ruși.

Alexandru spunea...

Huhu, despre care Ucraina aliniată la democrație și principii europene vorbești???
Nu de alta dar ăștia sunt în continuare fasciștii și naziștii care au ucis mii de români și evrei, polonezi și unguri, nu mai vorbim de ruși, etc, așa că dacă nu îi cunoști mai bine rămâi la subiectul propus
Nu de alta dar ca oraș unde acești ,,refugiați", care umblă cu mii și milioane de euro și dolari după ei, vin lunar pentru câteva zile doar că să încaseze banii de la statul român și UE pentru ca mai apoi să îi cheltuie prin cine știe ce locații, cunoaștem mai bine ce fac indivizii ăștia
Apropo, ți ai pus întrebarea cum de a explodat piața drogurilor din Romania de când a pornit războiul și este permisă intrarea liberă a ,,refugiaților"???
Bănui că nu, dar este un subiect pe care îl puteți urmări cu prietenii și foștii colegi

Huhu Rezea spunea...

Eu vorbesc despre o Ucraină a viitorului, integrată în Uniunea Europeană.
De o asemenea Ucraină se tem Putin și toți rusofilii care le țin isonul rușilor. De aceea a pornit Rusia invazia militară.

reddog spunea...

Huhu
Rusia Țaristă însemna și Ucraina.
Acolo vorbește de slavi nu neapărat doar de ruși.
In contextul actualului conflict fiecare înțelege și o da cum vrea. 😁
Poate unii se forțează să înțeleagă mai bine textul.
Sau daca nu vor pot striga în funcție de preferințe Sclava Ucraina sau Sclava Rusia.
Eu am încredere în Eminescu!

reddog spunea...

Rambo visează toată ziua pamanturi.
Probabil e puțin invidios pe Trutulescu de la Sahateni care are conac și pamanturi multe. 😁
Plus că e general și are o fiica bomba sexy.
Nu e cazul la Rambo.

Huhu Rezea spunea...

@Reddog
Eminescu nu avea cum să vorbească de Ucraina, pentru că primul stat ucrainian s-a format abia după căderea Imperiului Tarist prin Revoluția Bolșevică din Octombrie 1917.

Leon spunea...

"Cotropirea rusească din Basarabia de Sud (in anul 1878) a însemnat o nouă etapă de deznaționalizare pentru românii basarabeni. Rușii au interzis folosirea literelor latine și a apelativului de român. De asemenea, liturghiile în limba română au fost interzise, iar Biserica Ortodoxă, supusă Moscovei, a devenit unul dintre cele mai eficiente instrumente de desnaționalizare. Basarabia de Sud a revenit la țara mamă abia în 1918, însă rușii au invadat-o din nou în 1940. Românii au eliberat acest teritoriu în 1941, însă rușii l-au reocupat în 1944. Acum, cea mai mare parte a Basarabiei de Sud face parte din Ucraina. Ca urmare a colonizărilor masive și a desnaționalizării prin școală și biserică, cei mai mulți dintre locuitorii acestui pământ românesc se consideră ruși sau ucrainieni."(rfi.).

reddog spunea...

Huhu
Logic
Pentru el atât ucrainenii cat și rușii erau la fel.
Vorbea de slavi pe acolo.
Putem face și analiza pe text dacă vreți.

John spunea...

Cu sovieticii la granite am fost o tara suverana ,in plin avant economic iesind din saracia posbelica , stapâni deplini pe resursele tarii ,fara datorii , cu invatamant ,sport si sistem de sanatate decent. Se putea si mai bine daca după 81 nu supuneau poporul la unele mizerii nepermise tinand cont de bogatia tarii.
Nu ne-a miscat nimeni un fir de păr din cap pentru neparticiparea la invazia Trataului de la Varsovia in Cehoslovacia.
Cu noii stăpâni am ajuns o colonie in care punctul de comanda este le infometatii lumii care se imbogatesc platind angajatii romani cu salariul minim dupa ce si-au făcut jocul achizitionand pe nimic industria romana iar dece nu au avut nevoie au taiat-o la fier vechi sub aplauzele si batutul pe burta plină a politicienilor hoti si vânduti.
Cum nu vom mai executa ordinele stapanilor vor fi debarasati si tara supusă sanctiunilor .
Acum va plangeti ca nu aveti pensii pe masura. Dar cine să vă asculte ? Doar Cel de Sus mai poate prin bunavoinata si milostenie indrepta ceva pentru omul de rand. Popliticienii ,popchii ,occidentalii si americanii au doar grija facutului de averi fara masură.
Doar niste descreerați pot aplauda infunzia de 40 miliarde dolari in ”Slava Ucraina” pentru a continua distrugerea tarii de un Zelunski vandut si niste fanatici precum nationalistii ucrainieni cu tendinte gestapoviste pentru natiunile conlocuitoare. Si după ce vor toca si cele 40 de miliarde distrugand tara la ce vor mai recurge?
Asa si-au vazut parintii si bunicii nostri de tara si copii pe cand eram vecini cu sovieticii. Si am devenit oameni de nadejde in orice domeniu am activat. Scoala din sat in care am invatat s-a construit prin munca voluntara si parte din donatiile parintilor ,asemenea s-au pietruit ulitele satului ca sa nu se impotmoleasca carutele si tractoarele .

https://youtu.be/X4Rkwp-C3TM

Huhu Rezea spunea...

Evident că locuitorii de la marginea vestică a Imperiului Tarist, pentru ca asta inseamna în traducere u-kraina, tara de margine, au avut alta evoluție, ei mai făcând parte si din alte state în decursul istoriei.
Nimeni nu spune că slavii din Ucraina nu sunt frați cu rușii.
Limba ukrainiană nu este limbă rusă așa cum limba moldovenească nu ar fi limbă română.
In Ukraina s-a creat o repulsie fată de țara mamă istorică, iar războiul prezent a accentuat-o. Este, dacă vreți, ceva asemănător cu percepția pe care o au românii din Basarabia față de România.

A spunea...

@ reddog
Nu mai cere analiza pe text ca te bate istoria.Ti-a spus foarte clar ca la 1878 nu exista nici o Ucraina,exista imperiul tarist.In conceptia ta,populatia de rand de etnie ucraineeana ii asuprea pe romani sau autoritatile?Nu cred ca exista dubii in privinta raspunsului.
Mai mult, daca tot o dai cu slavii,da-i si in vecinii de la sud,si ei slavi si cam toti din jurul nostru.
Faptul ca au luat bulgarii Cadrilaterul a fost vina cui?A Nostra desigur,ca am fost un neam de curve si ne-am intors cu spatele la cine avea sabia mai invartosata!Istoria o dovedeste.

Huhu Rezea spunea...

@John
Ai rămas tot un copil care gândește ca unul care n-a trăit perioada ocupației militare a României de către Uniunea Sovietică până în anul 1958.
Crezi că dacă nu era solidaritatea vestică și mai ales teama că Ceaușescu va organiza rezistența împotriva invaziei sovietice, nu invada Brejnev România în 1968?
Suntem solidari cu Ucraina până când își eliberează teritoriile recunoscute internațional, inclusiv de Moscova, ocupate militar de Rusia.

reddog spunea...

Adrian
Sunt pasionat de istorie dar nu mă consider expert.
A spus Eminescu chestiunea cu slavii nu eu.
La 1878 nu existau multe țări.
E interesant că nu prea aveți dubii.
Așa au învățat unii militari, chiar daca nu te pricepi trebuie sa pari hotărât. 😁
Nu ne băgăm în familia dvs, nu prea ne interesează la cine v-ați întors cu spatele

Huhu Rezea spunea...

@reddog
Ia luminează-ne și pe noi... cine este agresorul în actualul război din Ukraina?
Pe Zelensky îl criticăm pentru politica de deznaționalizare a minorităților, nu pentru că a organizat rezistența împotriva agresiunii rusești.

reddog spunea...

Huhu
Nu va pot lumina!
Am mai scris pe aici cum gândesc despre conflictul asta.
Chestiunea e foarte complicată și are rădăcini vechi în istorie.
Pentru mine atât rușii cat și ucrainenii înseamnă Armata Roșie împotriva careia a luptat Armata Română.
E problema lor, s-au văzut, s-au plăcut și acum divorțează.
Nu e bine sa te bagi in casa omului. 😁
Au fost niste vecini turbulenți care au furat și de la vecini.
Asta abuzata a lui Zelenski vrea să rămâna cu totul după divorț(inclusiv cu ce au luat de la vecini)
Să facă partajul și fie sănătoși și fericiți.
Fiecare pe drumul lui.😁

John spunea...

@ Huhurez
Nascut in 48 am trecut prin balanta timpurilor.
Dar pe langa ce am trait pe viu am si citit cate ceva de la literatura franceza pana la cea rusă.
Nu întamplator ci fiindca era cautata mi-a cazut in mana si ”Razboi si Pace ” de Lev Tolstoi.
Cine nu a avut placerea o mai poate face.
Pe langa drama indusa de razboi m-a impresionat insa un reportaj facut de o televiziune americana prin anii 70 in care o supravietuitore din Stalingradul incercuit spunea in felul urmator ;

Citez ” In Stalingrad nu mai gaseai câini ,pisici sau șobolani ” !

Sa nu uitam ca cele mai groaznice atrocitati in timpul razboiului le-au savarsit nazist-nationalistii ucrainieni si nazistii croati. Este cunoscut ca sarbatoritul recent in Parlamentul ucrainian nationalistul Barbera a organizat uciderea a peste 100 000 de polonezi.

Se pare ca dumneata nu prea intelegi interesul occidentului si al americanilor pentru spatiul sovietic generator de resurse pentru economie si bunastare. Anul asta au umplut depozitele cu energie ieftina de la rusi , la anul va fi altfel. Si atunci ajută Ucraina doar ca sa-și serveasca interesele.

Leo spunea...

Din luna Mai 2022 Biserica ortodoxă Ukrainiană nu se mai subordonează canonic Patriarhiei Ruse a lui Kiril FSB-istul , ci de Patriarhia Greciei.
Dar, clericii din UA la care se referă topicul, NU VOR SĂ SE SUBORDONEZE PATRIARHIEI Greciei ci vor să fie tot sub Patriarhia Rusă.
De ce ? poate că sunt legați prin angajamente de serviciu FSB de Kiril FSB-istul.
Ce știm este că vor și calendarul ortodox pe rit vechi ceea ce este o aberație de la Cateheza Ortodoxă de care ține și orodoxia Română.
Altfel spus , bine le face conducerea UA deoarece acești prelați nu respectă nici legislația UA și nici REGULILE ORTODOXIEI AUTENTICE. Practic sunt o SECTĂ cu mască ortodoxă.

VIOREL spunea...

Se știe mai demult că după așa zisă victorie împotriva rușilor, cu sprijin copios american, roman și NATO, Zelenski a promis și eliberarea întregii Bucovine, a raionululi Bălți și parte din Maramureș, poate și alte teritorii străvechi ale patriei mamă. Ei (ucrainienii) sunt mai importanți și mai utili partenerului strategic, noi, azi maine vom fi în ochii lor doar un loc de campare(bivuac) fără armată proprie(cu accea la CL ca să mâncă și gura noastră oarece).Slavă Ucrainei și războiului acesta care ne va duce la sapă de lemn!

Huhu Rezea spunea...

@Leo
Nu mă așteptam de la d-ta să percepi atât de îngust situația.
Pe întreg teritoriul Uniunii Sovietice a funcționat o singură biserică ortodoxă, cea a patriarhiei de la Moscova. Rușii s-au creștinat în anul 888 la Kiev.
După crearea Ucrainei, în anul 1991, Biserica Ortodoxă Ucrainiană a fost autonomă pâna în august 2022, mitropolitul ei fiind numit de la Moscova.
Dacă prelații români de la Cernăuți spun că vechea organizare le-a permis să slujească în biserici în limba română, hai să nu intrăm în narativul lui Zelensky că aceștia sunt agenți ai spionajului rus. Este o formă de rezistență împotriva hegemonismului Moscovei dar și împotriva trufiei naționaliste ucrainiene. Altfel spus, vor să rămână români.

akord 75 spunea...

Cred ca a sosit momentul unei luari de pozitie ferme si profund politicaly correct a lui "M".Alfel va fi raportat ca nu-si indeplineste misiunea data de noii lui stapani(si haleste nejustificat niste fonduri)
Sa vina "M" sa puna ordine in aceasta "debandada" de comentarii
Cum de va permiteti!😂.....
PS Cunosc pozitia lui "M" in fata stapanilor(de fapt are chiar doua pozitii-de una mi-am dat seama cand i-am vazut genunchii inrositi)

Dodo spunea...

Pt mine Zelenski este un om care nu crede in Dumnezeu...atata timp cat a legiferat LGBT-ismul. Restul sunt discutii si pareri . Sa ne vedem de sensul nostru. Avem destule inconveniente mai stringente aici la noi. In alta ordine de idei...imi pare rau de ce li se intampla preotilor romani si romanilor ..acolo in Ucraina. Ce putem face noi...este sa fim alaturi de ei sufleteste...Dumnezeu sa ne ajute!

Laurentiu spunea...

TOȚI ROMÂNII aflați pe teritoriul rupt samavolnic din patria mamă, SUNT și VOR FI întotdeauna ROMÂNI!
Ei așa simt! Românește!
Cât despre ruși, ucrainieni, orci, porci, ducă-se de-a valma cu toții la groapa de gunoi a istoriei!
ROMÂNIA poate și trebuie să facă TOTUL, pentru ca să-și adune toți copiii ACASĂ!

Calinmihaib12 spunea...

..din comentariile..MAJORITARE la acest TOPIC, privind un subiect dure ros..pt. ROMÂNII de pretutindeni, din păcate ,rezultă că RĂUL profund,..din HĂUL..adânc, inclusiv..ISTORIC, domină și în prezent..ROMÂNIA, dar în forme mult mai perfecționate: când..SUBTILE (aproape imperceptibile..!?), când brutale..!,ceea ce se vede,ca rezultat , în ceea ce trăim..acum, cam toți majoritarii..ROMÂNI, ÎN SOMNUL NOSTRU, CEL DE MOARTE..!
. . . . . . . . . . . . . . . . . .
..cenzurează..,cenzurează..,și (prin tre altele..)..de "aia" vei avea în pagină "personaje" mascate, de tipul "JOHN"= IVAN (!?) și ALȚII, care scriu
majoritatea textelor acestea, la acest TOPIC, care cântă.."SLAVA"..RUSIEI= în contul TRAGEDIEI unor OAMENI a căror ȚARĂ e făcută:..SÂNGE, CIMITIRE fără număr.., PRAF și PULBERE..!

John spunea...

@John din 48 spunea
Mai adăugați ceva la nikname,domnule să ne deosebim😁
Cât despre articol și dedpre tema lui aceasta'i părerea mea:
Rpmânia Mare în vechile hotare!
Zelensky, ai trezit ursul din noi😆
https://youtube.com/shorts/gzjIu7Hnsf0?feature=share

Dodo spunea...

Domnule calinmihai....timpul va demonstra..cine are dreptate. Nimeni dintre noi nu detine adevarul. Hai sa nu ne mai atacam ...oricum celor care " ne vor binele"...nu le pasa de noi...si de nimic. Doar de planul lor nenorocit de a impune frica....disperarea...si in final distrugerea.

csej spunea...

John născut în 1948 pentru unii ocuparea României de către trupele sovietice a fost benefică.Esti fiu de ofițer plecat dela coarnele plugului si trimis la academia Frunze si in acest caz iti inteleg pozitia filorusa.Istoria arată că vecinătatea unui imperiu reprezintă pericol.Rusia in ansamblu ei fie tarista fie comunistă a rămas tot imperiu.
Cand vorbiti de Ucraina și ucrainieni faceti greseli.Ucrainieni s-au răzbunat nu pe rusi ci pe politruci rusi.Uiti ca in perioada stalinistă ucrainienii au fost înfometați?Tocmai de aceea germanii inițial au fost întâmpinați ca eliberatori de unii ucrainieni.Te asigur ca sunt mai bun cunoscător al sovieticilor ca ,comportament după 23 aug 1944 si dupa in Romania,in Ungaria 1956,Cehoslovacia 1968.Vezi ce au făcut unii evrei din aparatul de partid al lui Stalin.Nu toti evreii au fost cu crucea in san.

Outlander spunea...

@Viorel
”Cornel Chiriac prezinta Come down Jesus”
https://www.youtube.com/watch?v=8HkZX-prKIw&ab_channel=CarpatideTimisoara
Această melodie este una dintre cele ce mi-au marcat adolescența!
Sper să îți placă!
Sunt și alte variante mai bune pentru audiție, dar am vrut să îți transmit un mesaj...o trimitere către valori autentice!
C.C. la „Metronom” ne-a transmis, nouă tinerilor, din acea vreme mai încorsetată și fără HI-FI, muzică adevărată, nu zgomot, nu manele, chiar dacă era doar pe unde scurte!
La aniversare, La Mulți Ani!
pentru Viorel, cu sănătate și împliniri,
de la ”Cota Zero”!
Tănase Dorel!
Toate bune!

Viorel spunea...

Outlander. Mulțumesc pentru dedicație și urări. Sincer, nu m-am așteptat la acest gest din partea dumneavoastră, persoană pe care cred că nu o cunosc (spun cred) și care totuși m-a surprins pozitiv comparativ cu altele „apropiate mie”. Domnule Outlander. Când omul va ști să facă diferența dintre A FI (partea spirituală) și A AVEA (partea materială), atunci poate va înțelege rolul său pe acest pământ.