Un produs Blogger.

sâmbătă, iunie 03, 2023

PR pentru Eduard Hellvig... pentru o viitoarea candidatură?

10 comments

 După discursul de  anul trecut de la Universitatea Babeș-Bolyai, un adevărat demers programatic în care Eduard a ținut să se războiască cu dispăruta Securitate dar și să dea lecții politice despre echilibru în cultivarea valorilor naționale, scoaterea  sa în față,  în timpul primirii regelui Charles al III- lea la Cotroceni, pare să fie un alt demers prin care Iohannis încearcă să impună un moștenitor la Cotroceni.

"Una din provocările prezente este discuția despre identitate, despre cine suntem ca oameni și ca popor și despre cât de mândri suntem cu identitatea noastră. Creșteți într-o societate în care se construiește o teză falsă, a unei dispute false între identitatea națională și cea europeană sau globală. Identitatea noastră națională este un motiv de mândrie, la fel ca și apartenența la o societate deschisă, tolerantă și preocupată de drepturile globale, pentru că ambele ne diferențiază de societățile în care nu sunt posibile alegeri libere, libertate în fața legii, libertăți economice sau libertatea de mișcare pe care astăzi le considerăm firești. In această lume... naționalismul nu trebuie să fie apanajul unor discursuri sau abordări pe care le considerăm extreme, ci și un tip de instict pe care trebuie să-l aibă și cei cu gândire democratică și liberală... care astăzi au tendința greșită de a se îndepărta de subiecte precum patriotism sau tradiții" a cuvântat Hellwig în fața studenților din Cluj.


Discursul de la Universitatea BB din Cluj-Napoca

10 comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Paduchele asta vandut tam-nesam lui uncle Sam, ca doar cu buletinul e atasat de poporul daco roman, sa candideze sub auspiciile placutelor suedeze in inaltul prepeleac, in care veleat din 4 in 4 ani sta cate-un fleac de dovleac atarnat ca un carnat răposat?! E prea mic, cat o zare, pentru un jilț atat de mare, si sa nu uitam ca ca e pregatit sa preia un poștalion de la prezentul bufon ca, pas cu pas si ceas de ceas, sa bage Romanistanul in faliment gras si sa i se faca parastas, caci zic cronicile @Reziste, din ordinile sorosiste, ca cei cu nume straine sa nu ne conduca bine si sa ne aduca tara in ruine, facuta harcea parcea de ruptă ca ciorba de burtă pentru a fi hărtanită si impartită, ca la tarabe, marginaselor șloabe honvede si slave! Duca-se pe pustie de stafie, cu tot cu a lui ciupilică-tichie, cu bostanul si bolidul in primul agud ca sa i se citeasca parastasul de bolând, după Talmud, vai de viața mea, ca numai el ne mai lipsea la lingurea!

M spunea...

M-am apucat să îi scriu domnului ministru al Muncii. Ăsta e primul draft:


Mult stimate și iubite ministru,
În numele a sute de mii de militari, activi, în rezervă și în retragere, am urmărit victoria dumneavoastră după întâlnirea cu stăpânii de la Bruxelles.
Vă rog însă să ne lămuriți și pe noi de ce ne bucurăm că nu prea ne este clar!

Iau drept evident faptul că proiectul de lege va trece prin Parlament și analizez rezultatul propunerilor:

1. sistemul public de pensii prevede vârsta de pensionare 65 de ani.
Sistemul de pensii militare prevede vârsta de pensionare 65 de ani.

2. sistemul public de pensii prevede calculul pensiei din întreaga carieră.
Sistemul de pensii militare prevede calculul pensiei din întreaga carieră.

3. Banca Mondială a calculat că valoarea de înlocuire (valoarea pensiei comparată cu câștigul mediu) este de 41-43% în sistemul public pentru munca în condiții normale. Dacă adăugăm sporul de 50% pentru lucrul în condiții speciale de muncă rezultă o valoare de înlocuire de 65%.

Valoarea de înlocuire în sistemul de pensii militare este de 65% adică EXACT egală cu cea din sistemul public pentru un lucrător în condiții speciale de muncă.

Diferența ar fi că la militari sunt o serie de venituri care sunt excluse din calculul pensiei lucru care nu se întâmplă în sistemul public.

4. Deși pensiile militare nou calculate vor duce la o pensie sensibil egală cu cea contributivă, dar pentru că nu vă era de ajuns, pensiile militare sunt și supraimpozitate!

5. Deși pensiile militare nou calculate vor duce la o pensie sensibil egală cu cea contributivă indexarea se va face după o formulă net defavorabilă.

Concluzii:
1. vă bazați probabil pe faptul că militarii și polițiștii nu știu matematică pentru că nu ați fi venit cu o asemenea ofertă în fața profesorilor, oameni care au fost la școli și știu să socotească.
2. din Legea pensiilor militare rămâne doar titlul în rest ESTE O LEGE MAI PROASTĂ DECÂT CEA DIN SISTEMUL PUBLIC!

Cu voia (sau fără voia dumneavoastră) am să trimit acest calcul și Excelenței Sale domnul Vladimir Vladimirovici Putin cu recomandarea de a vă acorda titlul de "Erou al Uniunii Sovietice", titlu mai mult decât îndreptățit pentru lovitura pe care ați dat-o flancului estic al NATO. Felicitări tovarășe!


Dacă aveți propuneri sau sugestii sunt dispus să ascult toate observațiile!

Paul Puiu spunea...

Politicianul pnl-ist Eduard Hellvig la cei 48 de ani ai sai deține o gramada de secrete acumulate despre multe personalități din tara cat si din afara tarii pe care le-a obtinut din 2015 in calitatea sa de director SRI si si-a consolidat pozitia in aceasta functie!!
Nu stiu ce l-ar recomanda pe Hellvig ca sa ocupe functia de presedinte al statului, poate doar ca este sustinut de miliardarul Soros, dar nu cred ca el isi doreste sa ocupe aceasta functie avand in vedere atuurile sale din pozitia pe care o ocupa de atata timp!!!🫡🫡🫡

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@M, scoate ,,mult iubite si stimate'' si lasa simplu, Domnule ministru al Ministerului Muncii. Nu de altceva, dar mutră de ohaia, expert in sabotari si amanari, nu-i nici iubit si nici stimat, ci injurat si stigmatizat si cred ca toata romanimea de el s-a saturat si delimitat...

csej spunea...

Cornelius pamflet ca pamflet dar limbajul atacă timpanul.
M@vezi ca pensionarea la militari la vârsta de 65 ani este de forma si nu de continut.Scade din 65 ani treisprezece si vezi ce rezulta.Renunta la abordarea problemei vârsta de pensionare.
Supraimpozitarea te arde la lingurica.Avantaj eu.

M spunea...

@csej

Aveți informații că la civili nu se va mai aplica reducerea de 13 ani? Ia vedeți anexa 2 la Legea 263 și aflați câte locuri de muncă "civile" au condiții speciale!

Cu "arderea la lingurică" constat doar o jignire nemeritată! Te-ai luat după unul care zice că am zeci de mii de lei pensie?

Îți mai explic o dată: pensia militară are aceeași valoare de înlocuire ca pentru un civil care a lucrat în aceleași condiții de muncă cu un militar (de aceea în calcul scad 13 ani și la unul și la celălalt) și iau drept bune datele Băncii Mondiale.

Dacă formula este identică atunci de ce se aplică supraimpozitarea numai la militari? Mă refer la prevederile din Legea 227/2015 art. 101 alin 3 indice 1 în care se spune:
Prin excepție de la prevederile alin 2 lit. b, în situația în care, cuantumul componentei din venitul din pensie lunar nu poate fi determinat ca urmare a aplicării principiului contributivității, cota de impunere de 30% se aplică pentru partea din venitul din pensii lunar care depășește câștigul salarial mediu brut pe economie.


Deci, pentru ceilalți speciali se calculează partea contributivă și plătesc impozit numai pentru ce depășește și pragul SMB și pe cel al părții contributive, pentru militari se declară din burtă, fără niciun fel de motivație că "nu se poate calcula" cuantumul contributiv. De ce nu se poate calcula? Cum s-a calculat/recalculat când s-a aplicat L263?

Să îți dau un exemplu: militarul X (cu calcul contributiv făcut, fiind pensionat în 2012) are pensia 10.000 de lei. A făcut cerere către CPS să treacă pe Legea 223 și i s-a răspuns că pensia actuală (calculată deci pe legea 263) este mai favorabilă și drept consecință îi rămâne în plată!

Dacă ar fi ORICARE alt "special" atunci nu ar plăti supraimpozitare! Dar fiind militar, legiuitorul declară că "nu se poate calcula" și îi ia impozit de 1.000 de lei adică 30% din diferența dintre 7.000 (SMB) și 10.000 cât are el pensia.

magda spunea...

Asta cu suprataxarea cred ca o sa cada lejer la CCR...NU SE POATE APLICA DOAR LA UNII.Cred ca s-au si antepronuntat deja niste judecatori CCR.Mai degraba cred ca guvernantii au nevoie de o decizie a CCR pentru a oficializa supraimpozitarea pentru toate pensiile din Romania...un fel de preambul la viitoare impozitare progresiva a tuturor veniturilor.
De fapt,prostimea nu stiu daca realizeaza faptul ca odata realese partidele din actuala coalitie si-au decis practic scaderea nivelului de trai pentru urmatorii 4 ani( schimbarea legislatiei in ceea ce priveste aplicarea coeficientului de indexare a pensiilor( bai ,cata marlanie ,cata nesimtire...)impozite cu cel putin 50% mai mari la case si terenuri,taxe exorbitante in domeniul tranzactiilor de auto rulate,cresteri la rovignete,cresteri constante la salubritate desi reciclam din ce in ce mai mult etc....basca impozitarea progresiva din 2025 ,capitol la care ,nu avem indoieli,va fi facuta in cel mai pur stil romanesc.Si sunt sigur ca am mai scapat destule nenorociri ce vor urma. Bine,vor zice multi ca pe cine naiba sa alegem ca nici ce e in opozitie nu este prea promitator.Totusi e posibil sa exista variante...de ce nu ar castiga de exemplu niste mai slab cotati dar care ar avea programe in care sa nu se regaseasca nenorocirile de mai sus? Ba chiar sa existe in programele lor interdicitia de a face aliante cu partidele care de mai bine de 30 ani au pus tara pe butuci...
DOMNULE M...Interesante intrebarile si bune pentru RTV la un interviu cu ministrul muncii...oricare ar fi acela.Vom fi cred prima tara NATO(din UE sigur) in care armata va fi asimilata dpdv al conditiilor de pensionare cu civilii.Tare mi-e ca se realizeaza aici si un mic experiment...poate tine,zic ei. Cata marsavie...

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Calinmihaib12 spunea...

M:

În textul CODULUI FISCAL, modificat prin amendamente, din art.101, citat în comentariu =ai scăpat o mențiune: "CARE EXCEDE CALCULULUI CONTRIBUTIV" = scrisă cu altă culoare, în coloana din dreapta(!), ceea ce înseamnă că, ȘTIINDU-SE (!) valoarea cotei contributive dintr-o PENSIE "SPECIALĂ", alta decât pensiile militare calculate pe legile: 223/2015, 164/2001 și Decretele de pensii.. MILITARE ceaușiste, se va impozita cu 30 % ceea ce depășește cei ~ 7.000 de lei din pensia STABILITĂ PROCENTUAL..!

(sigur,în varianta că legea va fi votată așa cum e = cu amendamentele din tabelul din TOPICUL dedicat..!).

CITAT din comentariul tău:

"Deci, pentru ceilalți speciali se calculează partea contributivă și plătesc impozit numai pentru ce depășește și pragul SMB și pe cel al părții contributive, pentru militari se declară din burtă, fără niciun fel de motivație că "nu se poate calcula" cuantumul contributiv. De ce nu se poate calcula? Cum s-a calculat/recalculat când s-a aplicat
L.263? "

Din ceea ce scrii= un pic confuz = OMISIV(!) în CITATUL de mai sus: trebuie separate cele 2 categorii de pensii militare ÎN PLATĂ ACUM: cele 68 % = pensii stabilite CONTRIBUTIV și celelalte 32 % pensii = stabilite /recalculate și în plată acum pe LEGI PROCENTUALE din trecut și din prezent, și, în plus: trebuie arătat că TOATE PENSIILE CONTRIBUTIVE, INDIFERENT DE CUANTUMUL LOR ACTUAL ÎN PLATĂ = vor fi impozitate ca și PÂNĂ ÎN PREZENT: cu 10 %, după deducerea celor 2000 de lei...!
Dar..din TOT comentariul tău rezultă "ALTCEVA" decât ceea ce susți,și acel "ALTCEVA", ÎN CLAR = și conform celor dorite..prin "amenamente", ar fi:

=MILITARII care au PENSII CONTRIBUTIVE , indiferent de cuantumul pensiei CONTRIBUTIVE= RĂMASE IN PLATĂ = cei 68 % !)..,vor plăti impozitul (10 % ..!) ca și PÂNĂ ÎN PREZENT..!; iar cei cu PENSIILE PROCENTUALE..atenție: care vor fi recalculate/=REVIZUITE CONTRIBUTIV, vor avea regimul de impozitare descris în amendamente, dar numai pt. SUMA depășește plafonul de -~ 7.000 de lei amintit..!

=La fel se va întâmpla și cu celelalte "PENSII SPECIALE", stabilite pe ALTE LEGI "SPECIALE" decât cele militare: dacă de ex.: un JUDECĂTOR are pensia PROCENTUALĂ =.. 20.000 de lei, stabilită pe legea specială.., ceea ce depășește 7.000 de lei i se va impozita cu 15 % sau 30 %, în funcție de cum va ieși votată legea.."nouă".., iar dacă acea pensie de 20.000 de lei e SUMA a 2 pensii stabilite PROCENTUAL sl și CONTRIBUTIV, (teoretic, dar și practic ar trebui să SE CUNOASCĂ VENITURILE BRUTE= BAZĂ DE CALCUL = pt.ambele situații..!) dar fără să se poată calcula COTA CONTRIBUTIVĂ din acea pensie de "20.000" de lei= situație chiar posibilă practic (oare =?) = în cazul pensiilor stabilite într-un trecut mai îndepărtat și în care nu se mai regăsesc în arhive veniturile reale plătite (sau eventual = chiar "reconstituibile" = asemenea VENITURILOR MILITARILOR = din tabelele din OUG.1/2011..!), deci acea pensie de 20.000 de lei se va impozita ca și cum ar fi stabilită PROCENTUAL, dar numai pt. suma care depășește cei 7.000 de lei..!(ar fi o situație..cam de lămurit..cumva..!)

M spunea...

@Calinmihaib

Am înțeles!!!!!

Eu însă interpretez astfel (poate greșesc):

Pensiile de dinainte de L223 au fost calculate/recalculate contributiv.
Vezi art. 109 din Legea 223
Pensiile militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special recalculate în baza Legii nr. 119/2010 .... stabilite în baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, cele plătite în baza Legii nr. 241/2013 ....devin pensii militare de stat în înţelesul prezentei legi şi se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi....

Deci, deși anterior s-au pupat calcula și contributiv acum, cel puțin eu așa înțeleg, legiuitorul ne bagă pe toți la "nu se pot calcula"!

😂 Știți cum e? Dacă refuzi să dai probe biologice la solicitarea polițiștii rutiere pentru stabilirea alcoolemiei atunci se consideră că ești beat!

Eu insist pe ideea (care pe unii îi enervează) că trebuie să avem toți calculată și componenta contributivă.
Dacă nu, pensii noi se va aplica, la supraimpozitare "prezumția de vinovăție" cum că "obligatoriu" pensia contributivă e mai mică decât salariul mediu brut!

Lucru complet incorect!

Mulțumesc de observație! Am să fiu mai explicit!