Un produs Blogger.

marți, iunie 06, 2023

PSD dă semnale că acționează pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari și nu numai

17 comments

L382/2023

Expunerea de motive: https://www.senat.ro/legis/PDF/2023/23b379EM.PDF?nocache=true

Forma inițiatorului: https://www.senat.ro/legis/PDF/2023/23L382FG.PDF?nocache=true

PSD a depus astăzi la Senat un proiect de lege care elimină indemnizațiile pentru parlamentari, prin abrogarea articolelor 49 și 50 ale Statutului deputaților și senatorilor. 

Fișa proiectului n-a apărut încă pe site-ul Senatului, dar din laudele unor parlamentari PSD aflăm conținutul proiectului, inclusiv criticile de rigoare la adresa USR care a omis interesat să includă indemnizațiile parlamentare în PNRR.  

Din expunerea de motive:

„Perioada post pandemică aduce și pentru România posibilitatea accesării unor sume consistente prin Planul Național de Redresare și Reziliență, sume alocate din bani europeni ce vin la pachet cu necesitatea implementării unor reforme. Este și motivul pentru care dorim o reașezare pe baze solide atât a sistemului de pensii de serviciu, cât și a sistemului de indemnizații pentru limită de vârstă acordate parlamentarilor care și-au încheiat exercitarea unuia sau mai multor mandate

De aceea, e nevoie de măsuri legislative care să șteargă inechitățile din sistem, eliminarea indemnizației pentru limită de vârstă a parlamentarilor fiind una din aceste măsuri de înlăturare a discriminării față de persoanele care beneficiază de pensii pe criteriul contributivității”

"Țînând cont de faptul că perioada de exercitare a mandatului de parlamentar constituie vechime în muncă și în specialitate, cu toate drepturile prevăzute de lege (în conformitate cu prevederile din Statului deputaților și senatorilor) considerăm că și parlamentarii ar trebui să beneficieze, la fel ca toți cetățenii acestei țări, exclusiv de pensie în sistemul public de pensii, pe bază de contributivitate. Prezența initiațivă legislativă constituie un pas în vederea asigurații echității între cetățeni, prin abrogarea articolelor referitoare la indemnizațiile speciale ale parlamentarilor"

Ce prevede proiectul PSD:

Art. I. — Capitolul XI Indemnizatia pentru limită de vârstă, conținând articolele 49 și 50, din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările și completările ulterioare, se abrogă.

Art. II. – De Ia data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata indemnizațiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările și completările ulterioare.

Art. III. – Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor va fi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare. 


Incercarea anterioară de eliminare a pensiilor pentru parlamentari a căzut la CCR, pe un motiv extrinsec minor de neconstituționalitate, în sensul că proiectul a fost adoptat prea repede.

E bine și mai târziu, deși se putea acționa imediat după decizia CCR prin reluarea procedurii de adoptare a proiectului.  

17 comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Bibicu, o sa salte si la noi cricul cu manivelele la pensiile militare sa le bage in reforme si recalculare, si cred in asta foarte tare!

Liviu spunea...

Am citit acum pe un sindicat al politistilor de penitenciare faptul ca s-a dat OUG ca toti angajatii Sistemului de Aparare sa fie platiti pe grila 2022 din lg153/2017 mai putin sporurile,deci doar SF!

RD spunea...

Ciolacule, oricum Kovesi va fi președintele României. ;)) Parcă retrăiesc reformările eșuate din urmă cu câțiva ani.

Leon spunea...

https://snpp.ro/salarii-pe-grile-estimari/

Huhu Rezea spunea...

@RD
Nu credeam că și eliminarea pensiilor parlamentariilor te afectează!

Leon spunea...

"Astazi ceea ce dl ministru Lucian Bode s-a angajat la negocierile de saptamana trecuta, a fost confirmat de domnul prim ministru Ciucă si de dl ministru al Muncii domnul Budăi: joi se va adopta OUG care va aduce aplicarea grilei din Anexa VI pentru intreaga familie ocupationala Aparare, Ordine Publica si Securitate Națională, începând cu 01 06 2023 ( restanta incasată se va resimti la plata salariului din 14 iulie 2023)."( din Comunicatul SNPPC).

Arfy spunea...

Da! Psd depune... Dar apare pasarea cuc... pune ea ouăle și cresc puii! Cât e naivi sunt unii! Sunt peste 30 e ani la conducerea statului. Aveau puterea de decizie și a impune legi. Nema! Ce au făcut? Vedem câte tâmpenii și nedreptăți!

RD spunea...

@Huhu,

Nu-i vina mea ca inca mai credeti in anumiti politicieni si/sau anumite partide! Cu ce sa ma efecteze pe mine pensiile parlamentarilor? Dar sunt realist. Orice este posibil in orice moment insa ce stim pana acum? Ca s-a mai incercat o reforma si s-a dovedit cu timpul ca a fost de 'gura lumii' sau doar pentru interes electoral. De ce a venit acest 'proiect marca PSD' tocmai acum? Ca poate va fi Ciolacu premier si vrea sa intre 'in forta' si sa le dea peste nas unora? Ciolacu este si el din sistem si cu totii stim acest lucru. Dar mai bine zis, cine nu e din sistem? :) USR a facut acel proiect pentru desfiintarea pensiilor parlamentarilor de mai mult timp si a fost tinut la sertar. Si hopa, cum vine PSD-ul in forta, aratandu-ne noua, ce suflet mare are partidul. Cel putin pe mine, nu ma mai pacalesc politicienii si partidele de foarte multi ani!

Huhu Rezea spunea...

RD
Negarea exagerată și scepticismul dus la extrem nu denotă realism ci inadaptare. Nici nu trebuie să faci un efort intelectual prea mare ca să pui totul la îndoială.

RD spunea...

@Huhu,

Cu tot respectul, dar eu nu ma pot adapta politicienilor. A, ca n-am ce sa fac impotriva lor este altceva. Bine ca v-ati putut adapta dvs. cu politicienii! Dar nu este roman simplu, fara rude de politician sau altceva, care sa nu fie nemultumit de politicieni, indiferent ca este din Parlamentul Romaniei, primarii, Presedintele Romaniei si asa mai departe. Credeti ca este bine acum in Romania? Au trecut zeci de ani de cand cica suntem 'liberi'. Tot saraci am ramas si vanduti strainilor. La ce bogatii avem.. Ar fi trebuit sa fim printre primele 10 economiii din Uniunea Europeana. Ai mare, munte, campie, toate frumusetile in tara si politicienii ne-au vandut pas cu pas. Sigur ca este vorba de multe si tot n-ar fi timp de scris.

In cazul in care ati uitat.. De la prima varianta a proiectului L4 din Senat eram atat de sigur ca vor fi recalculate toate pensiile speciale incat nici nu ma gandisem ca este vorba de pensiile magistratilor. Iar dvs. m-ati corectat pe buna dreptate si mi-ati spus ca trebuie sa fie scris si in actul normativ ca trebuie sa fie recalculate la fiecare categorie in parte.
Am zis ca vor fi diminuate foarte multe pensii militare cu ceea ce vrea CE, prin reducerea lor, unele vor creste, iar altele se vor situa cam pe la acelasi cuantum din prezent, cum ar fi domnul CFI.
Am zis ca nu vor fi actualizate pensiile militare deoarece ar depasi bugetul pensiilor militare, n-ar scadea.
Am spus ca nu vor fi pe sistemul dual ca la celelalte categorii de pensii de serviciu deoarece tot la fel, n-ar fi scazute pensiile militare, iar in jalon asa scrie.
Singura varianta ar fi sa nu le pese de pensionarii militari si sa fie recalculate pe contributivitate pe 35 de ani. Pai ori vrem dreptate ori nu? Fara nimic supliment. Si majoritatea ar avea pensii foarte mici si mici, mai rau decat acum!
Sunt parerile mele, nimic altceva. Daca nu am parerile cu ale dvs. nu inseamna ca sunt nu stiu cum..
Iar ca tot vine vorba de beneficii.. Spre deosebire de altii eu n-am primit bani de garsoniera, apartament sau masina, ori salarii compensatoare, nici de Oskar. Dar asta este.. Nu sunt de acord ca pensiile sa fie scazute din moment ce au iesit legal conform anumitor legi! Nu pot spune vreau ca eu sa am pensia tot mai mare si altora sa le scada deoarece au primit nu stiu ce bonusuri la iesirea la pensie, lucruri despre care am spus mai sus. Sau ca unora care au iesit mai devreme la pensie deoarece au muncit zeci de ani in conditii speciale sa fie calculati la fel ca la restul civililor care n-au avut interdictii si nici n-au lucrat in conditii speciale/deosebite. Sau ca cei care au fost dati afara candva din Armata si trimisi la pensie. Sunt fel si fel de cazuri, singura dreptate s-ar face cu recalculare cu cuantumul avantajos!

Huhu Rezea spunea...

Cea mai logică motivare a eliminării indemnizațiilor pentru parlamentari este aceasta:
"perioada de exercitare a mandatului de parlamentar constituie vechime în muncă și în specialitate, cu toate drepturile prevăzute de lege (în conformitate cu prevederile din Statului deputaților și senatorilor) considerăm că și parlamentarii ar trebui să beneficieze, la fel ca toți cetățenii acestei țări, exclusiv de pensie în sistemul public de pensii, pe bază de contributivitate.:

xmax spunea...

https://www.g4media.ro/judecatorii-clujeni-someaza-parlamentul-sa-nu-taie-pensiile-speciale-dana-girbovan-sefa-curtii-de-apel-cluj-este-inadmisibil-magistratii-ameninta-cu-proteste.html

Corcodel spunea...

În urma preconizatelor majorari salariale la nivel grilei prevazute de L153 pentru anul 2022 ( profesori ,sistemul de aparare ,ordine publica ) SALARIUL MEDIU BRUT va creste le peste 7500 lei. Voi urma in mod sigur si alte revendicari de majorari salariale (companii de stat ,sistem bugetar) care vor mai adauga la SMBE . Cu un SMBE peste 7500 lei o să fie un recul zdravan pentru multi viitori pensionari calculati pe contrubutivitate.
Crescând salariile in mediul bugetar ,patronii vor trebui sa faca si ei niscai majorari salariale pentru angajati. Înca o crestere a SMBE. Numai ca patronii vor face majorarileca sa-și poata plati angajatii prin inca o runda de majorari de preturi , preturi care oricum sunt inaccesibile pentru multa lume cu salarii si pensii mici. Inca o lovitura pentru pensionarii de la baza piramidei.
Așa ca ar fi bine sa nu va lepadati prea devreme de reformele lui A.I. Cuza si să îmbratisati peste noapte perceptele băsesciene la recomandarea nu știu cui de la BM si UE.
Cer pentru radiolocatoristi grupa AC de munca si actualizarea sporurilor la nivel 2023.

Relu spunea...

In ultimul timp cand a fost ceva marit, au marit la toti, ce va mai mirati...legat de pensiile parlamentarilor alde usr nu le-au bagat in pnrr trambitand ca e un proiect bagat de ei pe circuit dar si asa sunt sigur ca vor gasi o recomandare de la ue asa incat sa ramana cu ele.

Margarit Fernand spunea...

@Bibicu- eu am lucrat vreo 5 ani la un obiectiv ”T” aflat în Munții Bucegi și nu odată am rămas izolat acolo cu militarii care păzeau obiectivul. În ianuarie 1998, de exemplu, am stat izolat cu un subofițer și vreo 70 de soldați timp de 25 de zile și când am mers la comisia de contestații ( cu toate dovezile ) au dat din umeri și mi-au trecut toată această perioadă ca si comandant companie infanterie cu toate că functia mea nu avea nici denumirea și nici vreo legătura cu asta. Concluzia: Nu o să vezi nimic în plus pentru radiolocatoriști indiferent cum se vor calcula pensiile militare!

RD spunea...

Budăi, despre reforma pensiilor speciale: Am explicat Comisiei Europene şi Băncii Mondiale că ne dorim ca această reformă să fie aprobată în această sesiune parlamentară. Reforma nu este blocată

MInistrul Muncii Marius Budăi a declarat, întrebat când trebuie să vină avizul sau opinia Băncii Mondiale privind reforma pensiilor speciale, că ministerul va avea un video call cu reprezentanţii Băncii Mondiale, joi după-amiază, urmând ca în funcţie de aceste discuţii să mai existe o consultare în format tripartit şi cu reprezentanţii Comisiei Europene. Social-democratul a adăugat că reforma pensiilor speciale nu este blocată şi a adăugat că a explicat celor de la BM şi CE că Guvernul şi coaliţia îşi doresc ca această reformă să fie aprobată în această sesiunea parlamentară.

„Nu, nu este blocată reforma. Se lucrează la reformă. Este o reformă care clar este cu interes principal. Eu vreau să vă spun că, de exemplu, o altă reformă care pentru Ministerul Muncii, pentru coaliţie şi Guvern, este la fel de importantă este venitul minim de incluziune pentru că vorbeşte practic de a scoate cât mai mulţi oameni din sărăcie şi este o reformă extrem de importantă. Nu la fel de excitantă din punct de vedere al discursului public ca şi pensiile speciale, dar este la fel de importantă, dacă vorbim de cetăţenii României, tot la fel de mult a stat în n dezbatere în Parlament, atât cu parlamentarii din toate partidele, cu cei interesaţi şi cu Comisia Europeană şi cu Banca Mondială”, a declarat Marius Budăi, întrebat la finalul şedinţei de joi a Executivului când va veni avizul sau opinia Băncii Mondiale privind reforma pensiilor speciale.

RD spunea...

El a adăugat că modul său de lucru este de a purta discuţii aprofundate cu Banca Mondială şi Comisia Europeană privind implentarea PNRR, înainte ca reformele să fie făcute, pentru a nu exista observaţii ulterioare ale CE, iar aceştia să spună că unele măsuri privind reformele nu sunt în regulă.

„De ce prefer aşa? Dintr-un singur motiv. Nu vreau să adopt şi am solicitat liderilor coaliţiei, în principal celor doi, şi vorbesc aici de Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, acest mod de lucru încă de când am început să implementez PNRR, pentru a nu mă întoarce ulterior după aprobare să spună Comisia Europeană că nu e în regulă. De aceea ori de câte ori va trebui să discut cu Comisia Europeană şi Banca Mondială nu voi ezita să o fac, iar după modelul pe care l-am implementat, nu mă laud eu singur aici că mi-au murit lăudătorii, Comisia Europeană apreciază acest mod de lucru şi l-a recomandat şi la alte ministere”, a explicat Budăi.

Chestionat când va veni acel aviz de la Banca Mondială, ministrul Muncii a replicat: Astăzi după-amiază, fiind diferenţa de fus oraş între Washington şi România, vom avea un al doilea video call al săptămânii acesteia cu Banca Mondială, urmând ca mâine, probabil dacă ajungem la nişte concluzii, să avem un video call într-o Comisie tripartită – Banca Mondială de la Washington, Comisia Europeană de la Bruxelles şi noi de aici din Bucureşti, Ministerul Muncii mă refer”.

„Şi cu siguranţă, dacă obţinem un răspuns, ceea ce îmi doresc şi am explicat Comisiei Europene şi Băncii Mondiale că ne dorim ca această reformă (a pensiilor speciale – n.r.) să fie aprobată în această sesiune parlamentară. Au înţeles acest lucru şi colaborează cu noi intens pentru a rezolva această problemă”, a completat Budăi.

Întrebat ce le transmite magistraţilor care au anunţat că nu sunt de acord cu majorarea vârstei de pensionare şi că vor face proteste în stradă, Marius Budăi a răspuns: „Eu nu sunt într-o divergenţă cu nimeni absolut”.

„Noi suntem în postura şi, ca toţi miniştrii de resort care în coordonare astfel de indemnizaţii şi pensii stabilite şi plătite în baza unor legi speciale, să implementeze ce s-a scris în PNRR şi să implementeze reforma la care România la acea dată – 2020, 2021 şi-a asumat”, a adăugat ministrul Muncii.