Un produs Blogger.

duminică, iunie 04, 2023

Ciolacu se angajează că va duce reforma pensiilor până la capăt

168 comments
Până la capăt ... Ciolacu înțelege inclusiv recalcularea pensiilor în plată. 
Reforma care nu cuprinde și pensiile în plată este o reformă neterminată a mai spus Ciolacu, cel care de săptămâna viitoare va deveni premier.

Dialog de la min 6,00-6,30
Reporter:Ce mesaj aveți pentru sindicaliștii care cer ca noile propuneri de modificare a legii pensiilor speciale să nu se aplice pensiilor speciale care sunt acum în plată?
Ciolacu: In această poziție înseamnă că nu mai vorbim de o reformă...iar eu îmi mențin părerea că trebuie o reformă. Și am s-o duc până la capăt.

Or, domnule Ciolacu, pensiile militare recalculate în anul 2016 și indexate în perioada 2016-2023 sunt egale valoric cu pensiile militare care s-ar recalcula în anul 2023 potrivit amendamentelor la proiectului de modificare a art. 28 din L 223/2015 depuse la Camera Deputaților, adică  actualizate cu indicele prețurilor de consum anuale și lunare.  O asemenea actualizare, care nu include creșterile soldelor de grad și funcție prevăzute de L 153/2017 pentru anul 2022, nu ameliorează inechitățile pentru pensiile  militare stabilite înainte de anul 2018.
Pentru e restabili echilibrul între toți pensionarii militari sunt două variante:
1. Aducerea tuturor pensiilor în plată la Momentul T0, adică aducerea soldelele de grad și funcție la nivelul activilor și apoi actualizarea pentru toată lumea numai cu indicele prețurilor de consum.
2. Calcularea/recalcularea tuturor pensiilor militare în sistem dual, procentual și contributiv și punerea în plată a celui mai avantajos cuantum dintre cele două.


168 de comentarii:

xmax spunea...

MINCIUNI MINCIUNI MINCIUNI
JIGODII
Marți acest cuplu ciu-cio ar trebui să își dea demisia și sa nu se mai audă de aceste specimene în veac AMIN
Cine dracu sunt acești nesimțiți sa tot minta???

Bruno Simba spunea...

Daca s-ar face recalcularea asa cum crede Ciolacu sigur mi-ar mai creste pensia.In prezent am o pensie cu 2000 lei mai mica decat valoarea ei calculata contributiv.

Huhu Rezea spunea...

@xmax
De când scrii pe acest bloc numai comentarii scepțice și văicărețe debitezi, ceea ce denotă o lipsă de siguranță în perceperea realităților în care trăieși. Din rândul celor ca d-ta își recrutează forțele politice populiste votanții.

xmax spunea...

Domnule @H cu respect
Îmi vine sa vomit cind vad ce nesimțit ne conduc
Credeți ca acest mod de guvernare generează o stabilitate și o siguranță?
Fiți convins ca pe mine personal nu ma vor racola astfel de jigodii.
Este un punct de vedere
O zi minunata domnule @H

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eu cred in Ciolacu, indiferent ce ar spune despre el unul sau altul, caci cat ar fi el de criticat, sau adulat, sa nu o dam la intors ca n-ar fi si serios, si nefiind un vute vânt sa nu se tina de cuvant, numai eu trimitandu-i zeci de petitii cu fel de fel de reclamatii, si, daca o sa-i urmariti mandatul de premier cu caracter, va fi pentru romani si Romania pumnul de fier care o sa-si faca datoria! Fiind de stanga, asa-mi spun gandul si inima!

akord 75 spunea...

CFI
Nu confunda stanga cu pomana.Nu se potrivesc 😃

Leo spunea...

E MIMĂ !
Și să vrea n-o mai poate face.
Trenul a fost prost pus pe șine de la început.
Totuși,
SĂ VEDEM ZISE ORBUL !

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Corcodel spunea...

Regretabil ca stimatii comentatori nu remarca faptul ca prin cresterea salariior profesorilor si politistilor la nivelul prevazut de grila din L153nu au de suferit decât pensionarii si viitorii pensionari.
Asta deoarece salariul mediu pe economie se va duce spre 7500 lei. Si nu sunt ultimele majorari . salariatii din bugetar si companiile de stat vor pune presiune pe guvern prin greve cerand la randul lor majorari salariale.
Drept rezultat patronatul ca sa-și mentina angajatii va fi la un moment dat nevoit sa mareasca si el salariile . Va fi o alta crestere a salariului mediu brut pe economie.
Problema pensionarilor este ca daca mediul privat majoreaza fortat salariile , plata lor se va face dintr-o noua etapa de majorare a preturilor ,un dezastru pentru pensionari.
Ca si consecinta a majorarilor salariale multi viitori pensionari ,mai ales din mediul privat si chiar si bugetar, la nivelul noului salariu mediu brut pe economie nu vor realiza nici macar 0,5 puncte pensie. Militarii au fost cadorisiti in mediul birocratic cu niste grupe de munca , pe cand in mediul privat greu prinzi grupa de munca in nmedii cu munca grea nu pe la bucatari ,contabili ,magazioneri etc, patronii se feresc de plata sporului de grupe . Doar cei din companiile de stat isi mai permit grupe de munca .
Stimabililor comentatori , ar fi bine sa reflectati la cele de mai sus . Consecintele sunt in defavoarea pensionarilor ,indiferent de categorie.
Multumim domnei primar Olguta pentru binefaceri.
Cio-nu are cale de iesire din drumul spre dezastru croit de colega de partid decat daca taie in carne vie pe la bugetari si pensionarii de elita financiara. Și asta se face greu dupa ce odata ai dat pe statul de plata salarii .
Adica , mai bine zis ,am obtinut libertate ca sa omorâm in fiecare zi dreptatea.
Au inceput peste tot festivalurile si zilele satului ,comunei ,orasului cu tot felul de artisti si manelisti invitati pe scena in care administratiile din autonomia salarială si cota primita de la buget le pompeaza bani grei in buzunar ,chiar daca nu le mai raman bani de iluminatul public. Distractie sa fie. Maine vor cere si ei majorari de salarii in mod sigur.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Imi intaresc afirmatiile cu consideratiile:
https://www.stiripesurse.ro/marcel-ciolacu-anunta-unul-din-obiectivele-guvernului-sau-trecem-de-la-o-economie-bazata-pe-importuri-la-una-pe-productie-in-romania_2941480.html

Cătălin spunea...

Eu cred că campania electorală a început. "Ciolanu" bate câmpii. De fiecare dată când au încercat să elimine sau să micşoreze pensiile cu adevărat speciale, C.C.R. a pus sare pe rană şi le-a dat-o peste nas politicienilor subordonaţi globaliştilor.Tăierea sau eliminarea pensiilor speciale este un subiect de campanie electorală răstălmăcit deja de zeci de ani de zile atât de opoziţie cât şi de cei aflaţi la putere în speranţa că vor mai câştiga ceva voturi, totul cu sprijinul massmediei vândută stăpânilor lumii.

mosmartin16 spunea...

Huhu, eu nu prea mai cred în punerea în practică a variantei cu actualizarea ! Nu o exclud, dar cheltuielile ar crește ! Cealaltă variantă, cu calculul dual și care e la toate celelalte pensii speciale...cred că e mai plauzibilă ! Dar și așa, nu exclud - din perspectiva unor restricții financiare - să se aibă în vedere și ceea ce spuneam eu, respectiv calcul contributiv și adaos bugetar ! Vedem cât de curând...sper ! Dacă Ciolacu înțelege că cheia nu e nicicum supraimpozitarea ( generatoare cert de noi inechități ), ci recalcularea...atunci lucrurile merg în direcția bună ! Duminică faină !

Corcodel spunea...

Prin anii 70 , la absolvirea Scolii Superioare de RL Brasov mi s-a pus in mana un plic cu foaia de drum si locatia la care trebuia sa ma prezint. Scria UM......Cluj. Bucurie mare pâna am ajuns in unitate. Aici am fost pus in situatia sa aleg intre Muntele Mare si Varful lui Dan. Am ales varful lui Dan de unde peste cativa ani buni am plecat castorit cu aleasa din Vișeu spre alta UM.
Am batut pe jos si am facut serviciul de tura printre serpi de tot felul ,vipere (fara antiviperin sau mijloace de transport urgent la spital) , lupi ,ierni cu zapada mai mare de cat omul. Si am rezistat servind in cel mai onest mod patria.
Ca astazi sa mi se spuna ca sunt beneficiar de pensie speciala ,inclusiv de catre niste cotieri de prin armata incadrati bine mersi la fel ca mine in grupa speciala. Intreb si eu ,oare noi RL din varful muntelui nu meritam si noi ceva mai mult ,grupa AC ,sporuri mai consistente precum birocratii. radiolocatoristii de paza la spatiul aerian stiu bine ce vreau sa spun.
Bine a scris pe aici @ Liviu . Din rău in mai rău ,pentru unii mumă ,pentru altii ciumă. Am vazut recent acest film din link-ul de mai jos si cu regret constat cu nimic nu s-a schimbat , poate doar faptul ca s-a captat si introdus apa la robinet in cazarma . In rest nimic. Si atunci de unde atractie spre profesiile deficitare.
Nu , pensiile militare nu sunt pensii speciale cum gresit le incadreaza niste neispraviti ,jmecheri de profesie prin armata si in viata civila. Pensiile militare sunt pensii traditionale cu originea in Regulamentele Organice ,intarite prin Legi organice de A.I. Cuza si așa trebuie să rămana.

https://www.google.com/urlsa=t&source=web&rct=j&url=https://m.facebook.com/ObservatorMilitar/posts/2084097658299587&ved=2ahUKEwiNnu-yqKn_AhU3_rsIHeEgBv4QFnoECAcQAQ&usg=AOvVaw0izPJEp3TUhii8VuNtNVt3

Corcodel spunea...

Daca link-ul postat in comentariul anterior nu se deschide incercati aici; drumul militarilor RL spre cea mai izolata UM situata pe Varful ui Dan (Maramureș)

https://fb.watch/kYggULrXVN/

Cătălin spunea...

CEAUSESCU NE-A SCĂPAT DE DATORII, SCLAVII GLOBALISTILOR NE-AU ÎNGROPAT ÎN DATORII: https://www.stiripesurse.ro/gaura-uriasa-la-bugetul-de-stat-tinuta-secreta-de-guvernanti-opt-miliarde-de-euro-se-duc-pe-plata-dobanzilor_2941445.html

Cătălin spunea...

ŞI-A DAT CU "REVENEALĂ", BĂRBOSUL? https://www.antena3.ro/actualitate/marcel-ciolacu-guvernare-dezvoltare-patriotism-economic-676293.html

Ionel spunea...

Am o intrebare pentru administratorul blogului, pe care sincer il apreciez pentru acuratetea opiniilor juridice. Chiar credeti ca presedintele PSD ( atentie, nu Ciolacu sau cum il cheama) se va tine de cuvant ?

Brenda spunea...

DLE H, trimiteți celor spuse de dvd ,acolo unde se ia decizia c ar fi bine sa se realizeze ce spuneți

Huhu Rezea spunea...

@Corcodel
Te contrazic cu tărie!
Pensiile militare sunt cele mai speciale și mai de tradiție dintre toate pensiile speciale din România.
Nu te lua după propaganda guleraților ciucani din ultimii 2 ani.
Ai auzit pe cineva până la PNNR, contestând caracterul special al legilor pensiilor pentru militari? Caracterul special al pensiilor pentru militari s-a păstrat și în perioada aplicării pentru ei L 263/2010. Vezi articolele speciale pentru militari care au subzistat în lege până prin 2018.
Făcătura asta cu pensiile militare nu sunt pensii speciale a fost scoasă pe piață tocmai pentru a scoate pensiile militare din reforma iminentă care se întrevedea din PNRR.
Politicieni, ziariști și lideri de sindicat și de structuri asociative au fost înrolați în acest cor de falseturi.
Nu l-ai văzut marțea trecută pe ditamai liderul sindical al polițiștilor cerându-i, iresponsabil, președintelui Comisiei de muncă din Camera Deputaților scoaterea pensiilor militare din proiectul care își propune reforma pensiilor de serviciu?
Marțea viitoare va depune cererea și în scris... pentru a se pune bine cu comisarii și chestorii șefimii din MAI. Nu-i pasă ca are mii de polițisti și militari mai în vârstă cu pensii pe jumătatea celor care au ieșit la pensie în ultimii 5-6 ani.

Huhu Rezea spunea...

@Ionel
Eu prezint ce a spus Ciolacu. Și... dacă a spus, denotă că a înțeles ce înseamnă adevărata reformă a pensiilor de serviciu.Nu poți să scoți din reformă pensiile în plată și să creezi trei categorii de pensionari militari.
Nu pot garanta că se va ține de cuvânt, dar sper.
Cât despre seriozitatea lui, întreabă-l pe @iceparu că este din grădina lui de Buzău.

Paul Puiu spunea...

Ciuma Rosie 💩💩💩sau PSD 💩💩💩au călcat si vor calca in picioare toate drepturile rezervistilor si vor fi mereu dusmanii pensiilor militare!! Pe politrucii 🐽🐽🐽de la PSD 💩💩💩nu ii intereseaza incompatibilitatile si exceptiile de la drepturile constitutionale de care sunt privați in perioada in care sunt activi militarii si politistii!!!!Pentru ei este normala cresterea varstei de pensionarea 65 de ani, supraimpozitarea pensiilor militare cu 30%, pana nu se răzgândesc sa ridice pragul de impozitare la 50%, sa fie pensie militare supraimpozitate deghizat sau plafonate la media salariilor brute si nete pana la 58,5%, OMM sau SOSP sa reprezinte o distincție pe care sa o pui in rama la WC, beneficiul obtinut pentru anii lucrati in plus peste cei 25 de ani si pensia suplimentara sa reprezinte o donatie forțată in contul bugetulului de stat!!!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮
Asta e valoarea marca PSD💩💩💩 in cazul rezervistilor, daca s-ar putea ca sa aduca pensiile militare pe contributivitate la nivelul ajutoarelor sociale!!!!! Pe politrucii de la PSD nu ii intereseaza ca rata mortalitatii rezervistilor a ajuns la 62 de ani pentru ca vor ca aproape tot ce sa cotizat in perioada activitatii sa ajunga tot in visteria statului pentru ca sa aiba de unde plati bani pentru partidele politice si clientela politica!! Acum se vede cine reprezinta clientela politica: administrația, sanatatea, învățământul si unitatile din subordinea guvernului AFIR, APIA, DSVSA, plus cei angajati in toate unitatile bugetare pe criterii politice pe functii de conducere sau executie care primesc pomene electorale!!!!Deja sezonul electoral a inceput si noua lege a salarizarii va reprezenta, prin nivelul de salarizare acordat fiecărei familii ocupaționale, o metoda de stimulare a electoratului!!!! 🫡🫡🫡🫡🫡🫡

Huhu Rezea spunea...

@PP
Comentariul d-tale confirmă comportamentul de slugă al unor comisari și chestori din MAI care bat toba pentru păstrarea privilegiilor pe care tocmai ei și le-au tras. Nu au nicio empatie pentru colegii lor mai în vârstă cu pensii militare pe jumătatea celor primite de ei.

Corcodel spunea...

@ Huhurez
Cu parere de rău , daca dta sustii că o pensie in jur de 4000 lei după 30 de ani vechime efectiva este o pensie speciala si că una recalculata pe contributiva de 7000 lei este normal firesca cu incadrare in legea generală , atunci nu stiu ce să mai zic. Poate doar atat ,juridic poate da , moral sub nicio formă. Mă intreb doar ,care o mai fi diferenta intre drepturile si oligatiile militarului vizavi de civili ?
Si daca in legea generala se va inrola si un capitol care va cuprinde si pensiile militare calculate după un algoritm diferit specific profesiei de militar cu ceva deosebiri esentiala fata de prevederile pentru partea civilă (vechime efectiva , spor pentru grupa AC ,etc) , tot speciala o veti numi sau treceti la ”traditionala ” daca va convine rezultatul.
Paremi-se mie că impreună cu mos martin visați frumos , .....cai verzi pe pereți.
In rest mă ghidez si incerc sa contracarez prin mici economii si extravenituri ( mai repar pe neve un radio sau TV )viitorul sumbru prefigurat in primul meu comentariu de aici ,chiar dacă vin zece Ciolaci la guvernare in acelasi timp. Haosul creat este prea mare pentru a se gasi formule echitabile in favoarea celor care nu detin pârghii de putere.

Paul Puiu spunea...

Huhurez, intradevar in MAI, MAN etc exista multi obedienti numiti in functii de conducere pe criterii politice si care isi sustin mentinerea privilegiilor la fel ca Ciuca!! La polul opus sunt activii cu functii de executie care dupa 15.09.2017 obtin pensii ciuntite de OUG 59/2017 si OUG 114/2018 plafonate sau supraimpozitate in mod deghizat la 58,5% de LOV 🤬🤬🤬de la PSD💩💩💩, fara OMM, SOSP, fara pensia suplimentara, fara beneficiul obtinut urmarea continuării activitatii peste cei 25 de ani!!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮
Nu toti rezervistii trecuti in rezerva dupa 15.09.2017 au obtinut pensii militare in urma unor privilegii obtinute ca toti obedientii in timpul activitatii!!!!!Huhurez nu trebuie sa generalizezi acest fenomen pentru ca nu toti Ciucanii au fost sefi au fost imputerniciti pe functii de conducere sau au obtinut diferite priveligii( spor de ore suplimentare, Oscar)!!!!🫡🫡🫡

RD spunea...

@Huhu,

Ascultând, văzând și citind în ultimul an declarațiile lui Ciolacu în legătură cu pensiile militare am ajuns la unele concluzii..

Ori n-are habar ori știe dar se preface, vă aduceți aminte când spunea pe scurt că pensiile militare nu pot fi recalculate și povestea de retroactivitate și îmi amintesc când și dumneavoastră Huhu ați zis că se pot recalcula? El zicea că pensiile militare pot fi supraimpozitate deoarece este un drept câștigat cam așa era concluzia, nu tăiat cuantumul. A vorbit de multe ori de praguri, pe care le știe Budăi, de anul trecut zicea așa ceva. A zis de multe ori că pensiile militare nu sunt speciale, că pensiile militare există în zeci de țări din NATO și UE și că mulți oameni au fost băgați la pensie, adică dați afară și nu se poate face reforma pensiilor militare așa cum cere USR și PNL (se refererea că aceste partide le-a băgat în PNNR). Sau că nu putem depopula armata, poltiia, justiția.. A venit cu tot felul de declarații, concluzia că în acest om nu poți avea încredere în declarațiile lui de vreun fel doar practica contează, ceva aprobat și văzut în Monitorul Oficial, iar restul sunt vorbe. Așa cum ați scris în prezentarea acestei postări, cu recalculare și actualizare respectiv calcul dual e corect, însă CE dorește doar pe contributivitate și atât. Fără să le pese de ce s-ar întâmpla cu unii sau alții. Oricum, eu nu înțeleg de ce nu îi bagă în seamă pe magistrați. Fără ei, adică CCR, PLX244 va fi declarat neconstituțional, iar jalonul va fi abandonat. Iar ăia nu vor ca vârsta să crească la 60 de ani, baza de calcul să rămână pe doar câteva luni.. Și nu cred că CE ar accepta ca la magistrați să nu se schimbe mai nimic la legea lor, iar la restul, da.. Chiar CCR spunea că nu trebuie să existe discriminări la cuantumul pensionarilor, ci să rămâne la fel în funcție de grad.. Asta însemnând și că actualizarea lor trebuie să fie cu creșterea salariilor. Am citit comunicatele multor magistrați, instituții importante și cam așa ziceau toți.

DINU spunea...

E un personaj capabil sa faca performanta doar in politica. Nicaieri altundeva. Il recomanda si studiile vaste urmate la o institutii de invatamant de prestigiu - spune presa - terminate pe la 30 - 35 de ani.

Ps: Desigur, am fost ironic. Ce a facut individul asta in viata sa? Nimic. Sper sa nu ajunga prim ministru un individ despre care ma abtin sa-l cataloghez vis-a-vis de pregatirea si competentele sale.

Fost parasutist spunea...

Am interactionat de cateva ori cu acest Ciolacu. Mi-a facut o impresie proasta. Nu poti pune baza pe ceea ce spune sau promite. E schimbator. Se crede inteligent. Are mai degraba o anumita parsivenie (sau viclenie) care i-a permis sa inlature pe altii si sa urce. Dar acum e cocotat mult prea sus si nu cred ca va face fata. Nu cred ca trebuie sa ne asteptam la fapte bune din parte-i.

Huhu Rezea spunea...

@RD
Ultimele declarații ale lui Ciolacu demonstrează că a scos nasul din hârțoagele pe care i le vârau gulerații lui Ciucă pentru propagandă. Si-a diversificat documentarea.

ifrim spunea...

Dacă toate țările au pensiile pentru militari calculate altfel decât cele civile ,noi de ce să fim mai cu moț și să facam altfel?Iar echivalentul în bani a soldei de grad nu trebuie să fie la toți la fel?Altfel cum le diferențiezi?

Huhu Rezea spunea...

@Ifrim
Te-ai trezit vorbind ca să te afli în rând cu ciucanii.
Cam faci confuzie între solde de funcție corespunzătoare gradului și solda de grad.
Indiferent cum sunt calculate în alte țări pensiile militarilor, nu o să găsești diferențele atât de stridente ca la noi între pensiile militarilor cu aceleași grade, funcții și vechimi.

Leon spunea...

TOTALUL AFIȘĂRILOR DE PAGINĂ
35.003.834 !!

RD spunea...

@Huhu,

Eu de anul trecut am zis că se va realiza reforma pensiilor speciale, dar totuși nu înțeleg multe.. De ce n-au discutat cu magistrații? Hai că poate la prima versiune de proiect au crezut (cei de la Guvernare) că vor accepta cei de la CE. Dar acum este a 3-a încercare de variantă a proiectului după două eșecuri și Guvernul tot n-a discutat cu magistrații. Ăia nu vor accepta să iasă la pensie la 60 de ani, să aibă cuantumul pensiilor diferite adică fără actualizare, pensiile lor pe net ar fi mai mic decât varianta de brut ca la pensiile civile și cele 'speciale' până la 14 septembrie 2017, marea CCR a zis că pensiile magistraților nu pot fi diminuate. Degeaba CE spune că așa trebuie să fie dacă magistrații nu sunt de acord. Lumea se axează prea mult pe ultimele amendamente și uită de magistrați. Una peste alta ăia ar fi cei mai afectați cu vârsta, neactualizarea lor, baza de calcul de la luni la 25 ani. Mă întreb dacă vor fi recalculate toate pensiile pe contributivitate ce mai caută plafonul de 30% din moment ce n-ar mai fi vreun leu de necontributivitate? Iar dacă magistrații ar fi recalculați pe net, ce ar mai conta 30% suoraimpozitare din moment ce nu ar avea cuantumul net scăzut? Exemplul lui Ciucă. Ce a mai căutat Budăi la CE ultima oară? Ăia nu i-au zis să scoată supraimpozitarea aia de 15% la momentul respectiv deoarece n-ar avea ce să caute? Și se tot laudă Budăi că a vorbit de nu știu câte ori cu BM și CE prin videocall și la Bruxelles.

Ce impact să spună BM despre scăderea pensiilor speciale din moment ce Guvernul nu a trimis niciodată date despre numărul de pensii cu cuantumul între z și y? Impactul bugetar ar putea s-l facă și Guvernul. Se uită în baza de date câți au peste 6789 salariul mediu pe economie și calculează singuri. BM n-are ce oferi deoarece n-are date din partea Guvernului!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nu mai fiti unii junghiuri brânci nătângi ca niste stanci sa bateti berbunci: Puneti-va in genunchi in rugăciuni si faceti-va cruci adanci pe brânci ca nu cumva sa mai preia toata puterea cei din scârba de dreapta, adicătelea licheaua liberala si @Rezista sorosista usereaua-Drula-durla ca la Ciorogârla, alături de iredentista, Popeda, made in pusta honveda cu manevra de la Buda si de la Pesta, ca sa nu mai practicăm si lopătăm,'tui în gurăn, o mangafauă nouă de scrob de ouă cu decalotarea si calotarea manuală pe burta si punga goală!

Huhu Rezea spunea...

@RD
Cum nu s-a discutat cu magistrații dacă la proiectul depus la Parlement este avizul favorabil cu recalcularea și plafonarea al celui mai înalt for administrativ al magistraților, respectiv CSM.
Confuziile care se nasc în legătură cu pensiile magistraților provin din ignoranța care se manifestă la mulți și pe acest blog. Incă nu s-a realizat că pensiile magistraților sunt de zeci de ani, încă din 2001, calculate în sistem dual, procentual și contributiv. Proiectul PL x 244/2023 aduce modificări numai în calculul cuantumului special, necontributiv, al pensiilor magistraților, nu și în calculul contributiv. Acesta va avea modificări odată cu adoptarea modificărilor la L 127/2019.

Leon spunea...

Pentru a trece de CCR, se pare ca prevederile privind Plafonarea si Recalcularea pensiilor magistratilor vor fi eliminate din Pl x nr.244/2023, iar Guvernul va adopta proiecte de lege, urmand ca Parlamentul sa decida asupra lor !

Corcodel spunea...

Am câștigat libertatea de a omorâ zi de zi dreptatea.
Oricine ar veni la guvernare va da lozincile electorale la o parte si se va uita cu binoclul in sacul bugetar. Așa va face si Ciolacu. Din păcate s-au adunat atâtea neajunsuri in tara asta incat fără bani europeni am fi faliti si datori vanduti bancilor. Plus că amploarea luata de coruptie si fraude in politica ,administratie ,justitie ,politie au atins cote alarmante care duc la dereglari de proportii in tot sistemul social. In fata guvernantilor nu stau ca prioritate doar pensiile militare ci inca multe alte neimpliniri care îi defavorizeaza electoral.
Multi s-au trezit si se intreaba de ce pentru ei nu se poate in timp ce in administratia publica si centrala se poate orice peste noapte . Și nu vor ceda . Au inceput profesorii ,vor urma altii la rand. Descurca-te Ciolacu ..... Pana ajung pensiile militare la rand mai avem de asteptat . Poate va pricepe si Huhurez secondat de mos martin ca in actualul context bugetar recalculare se poate face si prin procedeul micsorare de la 10 000 la 7000 sau de la 7000 la 5000.
Dupa profesori inainte .... după greva ....vine o vacanta de vara binemeritata , s.a.m.d. pe la altii , administratiile locale preocupate din greu de organizarea festivalurilor si a zilelor localitatii cu bani grei bagati in logistica necesara si în buzunarul artistilor invitati.
Si ne plangem ca nu sunt bani. Ba maine cer si astia mariri de salarii.
Halal țara fara busolă si principii, cu toate facute la plesneasneală.

RD spunea...

@Huhu,

CSM validaseră prima variantă a proiectului unde nu erau incluse:
- creșterea vârstei de pensionare la 60;
- creșterea bazei de calcul de la 12 luni la 300 luni;
- supraimpozitarea pensiilor cu 15%, apoi 30%;
- eliminarea actualizării cu creșterea salariilor, ci cu inflația ca la ceilalți pensionari din România;

CSM n-ar mai da aviz la ce a apărut în plus spre deosebire de cele spuse în 2022 de CSM.

În plus ca să vedeți că Guvernul nu a discutat cu magistrații la ultimele modificări mulți magistrați nu sunt de acord cu ele:

1. Adunarea generala a judecatorilor de la Tribunalul Botosani;
2. Adunarea Generala a judecatorilor Tribunalului Bucuresti;
3. Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) si Asociatia Procurorilor din Romania (APR);
Și alte exemple..

În plus CSM a criticat într-un comunicat de pe 25 mai noile modificări spunând printre altele..

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dezavueaza ferm lipsa de transparenta care caracterizeaza discutiile referitoare la acest proiect de lege.


RD spunea...

Atât de bine erau consultați încât după aceste discuții au apărut declarații oficiale cu multe nemulțumiri din partea magistraților..

https://youtu.be/lAL4WsoKU7o

Paul Puiu spunea...

Prieteni rezervisti stati linistiti ca toate modificarile aduse de guvern la legea pensiilor speciale, pentru simplu fapt ca au fost realizate printr-un singur act normativ, la gramada acum ghiveci, plus: cresterea varstei la 65 de ani, schimbarea aberanta a modului de calcul a pensiilor si impozitarea progresiva discriminatorie cu 30%, vor pica cu succes la CCR si vor fi declarate neconstitutionale!!!😜😜😜😜 si astfel al 3 lea jalon din PNNR nu va fi indeplinit😂😂😂
La fel se va intampla si in cazul noii legi a salarizarii bugetarilor intrucat politrucii nu vor putea reduce sporurile si salariile bugetarilor care reprezinta o mare parte din clientela politica, mărturie fiind salariile celor din invatamant care au fost marite irațional cu 40% in noua lege a salarizarii, astfel ca obligatiile asumate in PNNR uar nu vor mai fi indeplinite!!! Politicul si-a creat electorat permanent incepand din 1990 si pana in prezent prin prisma cresterii salariilor si pensiilor, in lipsa acestor stimulente neexistând alte mijloace pentru a obtine rezultate favorabile in alegeri!!!Obligatiile din PNNR au picat prost pentru politruci chiar inainte de anul electoral si nu avantajeaza clasa politica care nu este capabilă sa identifice alte modalități de atragere a electoratului decat prin cresterea de salarii si pensii!! Problema care va urma este cel putin identica cu cea din 2009, astfel ca incepand din 2025, cand datoria României se va adânci substanțial, se ajunge cu siguranta din nou la taieri de salarii si pensii!!!!!!
Ceea ce nu inteleg politrucii este ca trebuie sa se înceteze cu acordarea de stimulente si pomene pentru anumiți privelegiati care fac parte din cadrul clientelei politice in conditiile in care economia si agricultua României nu sunt productive si nivelul de trai al populație este in continua in scadere!!!!!!!🫡🫡🫡🫡🫡

GG spunea...

Atenție! Măi fraților,
sunteți oameni maturi,ați fost militari,polițiști etc. Încă nu sunteți sătui de minciunile acestor indivizi de cea mai joasa speță?
Auzi aberatie,se dau bani anumitor persoane care fac parte dintr-o anumita categorie de bugetari,înainte ca legea respectiva sa fie adoptată.Doamne,în ce cloaca de banditi am apucat sa prind intr-o tara care se crede democrată și care se ghidează după o Constititie.
Asa ceva nu sa mai auzit nici prin Sec.18-19,î.e.n.
D.le AdminH,nu le mai țineți parte,sunt niște oameni de toată mila.Auzi,cei care sunt sătui de libere,vacante etc,primesc bani în baza unei legi inexistente,a unui proiect.Vai de capul vostru,de rîși!!!!!!

Huhu Rezea spunea...

@RD
Multi ciucani își pun speranța că Plx 244/2023 va cădea la CCR pentru că o vor ataca magistrații.
Magistrații pot ataca doar articolele care modifica Statutul magistraților, nu și articolele referitoare la celelalte pensii de serviciu.
Legea ar cădea în întregime doar dacă se găsesc motive pentru o excepție extrinsecă procedurală în adoptarea legii, ceea ce este greu de crezut în cazul unei legi. Principiul bicameralismului se va respecta prin retrimiterea modificărilor de la CD la Senat pentru validare.
Niciuna din modificările enumerate de d-ta nu elimină calculul necontributiv al pensiilor magistraților, pentru a da motiv CCR să aprecieze ca s-a încălcat Decizia CCR nr. 10/2000 care, într-adevăr, interzice doar desființarea pensiilor speciale ale magistraților, nu si reducerea, plafonarea cuantumului lor calculat procentual din baza de calcul. Si 100 de lei dacă rămân peste componenta contributivă, CCR nu are temei să declare neconstituționale modificarea dispozițiilor Legii nr. 303/2004.
Sunt simple bazaconii nejuridice opiniile unora care cred că legea ar fi neconstituțională pentru că modifică mai multe legi.

csej spunea...

Atentie la ceeace spune fost parasutist.Mai adaug.Privind studiile Marcel e un întârziat.Experienta de munca URBIS Buzău, o anexă a primăriei.Sotia,cofetărie Lucia.Produse de calitate.

RD spunea...

@Huhu,

Eu cred că dacă vor fi incluse actualele amendamente va pica la CCR. CCR va găsi motive așa cum a fost cu..

CCR a decis în unanimitate că impozitarea pensiilor speciale e neconstituțională - https://romania.europalibera.org/a/ccr-a-decis-%C3%AEn-unanimitate-c%C4%83-impozitarea-pensiilor-speciale-e-neconstitu%C8%9Bional%C4%83/31001639.html

Și atunci era că acum 'impozitul se aplică doar pentru suma care depășește plafonul de 2.000 de lei și pe cel de 7.000 de lei și doar pentru bucata care nu reprezintă pensia bazată pe contributivitate.'

De ce n-ar putea sesiza același lucru? Motive de neconstituționalitate găsiseră și Avocatul Poporului, Judecătorii ICCJ, Judecătorii Curții Supreme.

Iar eu nu am scris având speranța că va pica la CCR, ci la faptul că mereu au făcut gură magistrații și nu doar ei..

Am uitat să mai specific de faptul că nu poți avea mai multe pensii speciale. Iar magistrații au câte 2-3 (parlamentar, parte din CCR, magistrat etc.)..

Ce ar mai căuta supraimpozitarea pensiilor speciale din moment ce ar rămâne doar cele ale magistraților restul trecând să zicem instant pe contributivitate? Iar magistrații ar fi plafonați la net.
Nu am zis nimic despre treaba aia cu neconstituționalitatea când se modifică mai multe legi, au declarat alții..
Vom vedea însă cu noile amendamente cred că și dumneavoastră sunteți de acord că nu vor fi acceptate de CE.

CCR găsește orice motiv(e) când sunt afectate drogurile magistraților, adică și ale lor.. Inventează ceva!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
akord 75 spunea...

@ Huhu safu' lu' blogu'
Io acu-l vazui. Da can' vazui titlu' m-apuca asa o jenaaa de nu poci sa-t' iesplic...
"Ciolacu se angajează că va duce reforma pensiilor până la capăt"
Pfuiii acusi ma apuc sa citesc TOT!
Dar pan'la urma ce stiti ? Si-a luat BAC-ul ? Ca profii au zis ca ies din greva cand o sa le arate Cio diploma de BAC.Aia pe bune nu poza pe whatsapp 😁

RD spunea...

@Viorel,

Articolul e vechi de 3 luni. Grupul ăla în 3 luni n-a fost în stare să implementeze recomandările (în realitate obligațiile trimise de CE N-au fost de ajuns video call-urile lui Budăi și vizita în Belgia la PE? Eu nu înțeleg.. Adică omul a fost acolo săptămânile trecute și ar fi trebuit să vină deja cu amendamentele și să fie aplicate pe proiectul aflat la Camera Deputaților. Ce raport mai așteaptă de la BM? Ca la nebuni.

akord 75 spunea...

breichin' niuz
Se confirma Cio si-a luat diploma de BAC pe bune.N-a carait nici un prof nimic.Ba i-au adus-o si acasa ca era mare scula la PSD Buzau pe vremea aia
Drac' ii lua de nu-l serveau pe presu filialei PSD la domitil
Un fel de "rumservis" pe la moldovenii aia din Buzau. Acolo sunt PSD-isti cam 105% Olguta e aproape cu oltenii ei si nenea Manda ....cam 103% adica si aia din burta mamicii lor.
Ar fi fost mai mari procentele dar a cam scazut natalitatea> "ghinion" cum ar spune dulapul meu de pe hol.Acu cica s-a amerlocizat dulapu nemtesc .Cica-i "dresing"....nu's ce-i aia ,ceva cu chilotaraie si strampi, de pe la Sibiu de acolo...."Mondex" ii zice
Acu' fac si "dulapuri nationale".Mute!!

raul spunea...

Bibicule ,ai luat-o pe aratura!Daca se imparte la 35 ,am belit-o TOTI,cu tot 100,50,25 % ce bagi tu pe acolo!Tu stii ce vorbesti????Bai ,daca la iesirea mea la pensie era LEGAL ,vechimea de 25 ,cum vii tu stat cretin sa-mi imparti la 35????Si tu si Ciolacu ,la Sapoca,asa ii zice parca ?Vai de amatorii si habarnistii care ne hotarasc destinele!Si vai de noi!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mulți mai sunteți posedați, încrâncenați si in dreapta politică înrolați, ca un șirag de cârnați impuțiți si perforați, supusi sub coada-i ridicată, pe copita despicată si intre coarne s-o pupați devotați si codoș, de parca ati fi jurat slugos pe lingamul zemos a lui Bălos Zăbălos Soroș, sa-l urmati împotriva poporului stramos a Lui Hristos! Lepadati-va de trei ori de Satana, făceți-va cu adanci mătănii si pocăiți crucea si cârmiți-o spre stanga, daca vreți sa va gasiti linistea si mântuirea, ca daca iar preia puterea Satana, aia ne va fi tuturor dezastrul total si pieirea! Aleluia! Ați uitat de Drujbă Drulă, de Câțu Rapandulă, Orban Băutură, de abuzurile din pandemie, biletele de invoire, amenzile de-a împulea si toate alea-alea?! Daca le continua nenorocita si criminala de guvernare, nu mai pupati voi nici un fel de indexare, daramite vaucerele de salvare!

Viorel spunea...

Scuze RD. Am fost indus în eroare, mai ales că astăzi am fost și tare stresat pentru că s-au găsit unii care au vrut să-mi strice duminica.

mosmartin16 spunea...

Fie că ne raportăm la ce rezultă din Legea 263, fie din Legea 127, fie din viitoarea lege...atât timp cât guvernanții pot reglementa ( cum a și fost, de exemplu, cu acel 3,8 % ) ca, în diferite contexte, să acorde ori nu indexarea cu inflația...România depășește America prin ceea ce înseamnă... "țara tuturor posibilităților" !🤣

Un rezervist militar spunea...

Cine sunt "ciucanii"? Pe cine intentionaţi sa jigniţi cu acest apelativ?

GO spunea...

Reforma radicală

https://m.dcnews.ro/propunerea-care-ar-schimba-radical-sistemul-de-pensii-din-romania-cezar-osiceanu-sa-vedem-cine-ar-putea-fi-impotriva-avantajul-e-ca-toata-lumea-va-munci-la-alb-nu-la-negru_918186.html

Huhu Rezea spunea...

@rezervist
Ciucanii sunt cei care îl imită pe Ciucă, spunând că pensiile militare nu sunt pensii speciale. Cred, astfel, că pensiile militare nu vor fi reformate în vederea restabilirii echilibrului existent înainte de OUG 59/2017.

Leo spunea...

Și mai sunt Ciucanii "de sistem" , acele LICHELE gulerate (Jiganu,dr.luK,acipu-ciripu,scârbu,aspiridonescu,...) care sunt controlați de supozitorul premier și care sunt vectori de influență și de testare al lozincilor cum că pensiile militare sunt contributive , că nu sunt pensii speciale , că sunt reformate , orice numai ca să nu se schimbe ceva la pensiile militare iar ele să rămână pline de inechități pe care tot ei , aceste lichele de sistem ciucan l-au introdus profitând de miniștrii habarniști din MFA cum este ăsta nou de acum.

Huhu Rezea spunea...

@Go
Propunerea lui Osiceanu este de fapt varianta de reforma a pensiilor din timpulfostului ministru liberal, doamna Câmpeanu.

Mirelaperianu spunea...

Mai exista si statutul cadrelor militare,? Nu trebuie sa se țină cont l ce se va hotărî cu pensiile militare?.

Leon spunea...

Huhule, cam are dreptate Victoras:
https://www.stiripesurse.ro/capcana-lui-klaus-iohannis-pentru-psd-victor-ponta-il-avertizeaza-pe-ciolacu-eu-am-trecut-prin-acest-moment-si-stiu-foarte-bine_2941945.html

Brenda spunea...

Și dacă fug toți de la guvernare.

micutzul spunea...

I-am scris dlui. Solomon și i-am explicat succint inechitatile existente la pensiile militare! Aveți timp să scrieți și voi așa cum scrieți pe bloguri! Toți cei pensionati până în 2010 aveți pensiile mai mici decât în proiectul discutat! 5 minute nu e mult!

Marcell spunea...

@acord 75
Un minim de cultură generală: Buzăul n-are treabă cu moldovenii.

CEZAR spunea...

Propunerea lui Osinceanuu..este valabila pentru sistemul civil de pensii
Pentru Armata...PLX-199 este cea mai buna lege a pensiilor militare ..pentru 100 de ani...ca la SUA

Paul Puiu spunea...

SF-URI:
1. Aducerea tuturor pensiilor în plată la Momentul T0, adică aducerea soldelele de grad și funcție la nivelul activilor și apoi actualizarea pentru toată lumea numai cu indicele prețurilor de consum.🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
2. Calcularea/recalcularea tuturor pensiilor militare în sistem dual, procentual și contributiv și punerea în plată a celui mai avantajos cuantum dintre cele două.🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Paul Puiu spunea...

Propunem
1. Instituirea unui sistem de evidență a vărsămintelor totale a fiecărui cetățean pentru fondul de pensii.
2. În cazul decesului înainte de ieșirea la pensie a contribuabilului, suma totală achitată de acesta să fie distribuită în conturile de calcul a pensiei individuale ale tuturor moștenitorilor săi legali conform părților stabilite prin lege. În cazul lipsei moștenitorilor legali, să se aplice legislația în domeniu.
3. În cazul decesului după ieșirea la pensie a contribuabilului și neconsumarea fondului cu care a contribuit la pensia sa, suma rămasă să fie distribuită în conturile de calcul a pensiei individuale ale tuturor moștenitorilor săi legali conform părților stabilite prin lege. În cazul lipsei moștenitorilor legali să se aplice legislația în domeniu.
4. Pentru prevenirea situației rezultate în cazul decesului după ieșirea la pensie a contribuabilului, în vederea acoperirii eventualității consumării înainte de deces a maximum 2/3 din fondul cu care acesta a contribuit la pensia sa, se constituie un fond de siguranță egal cu 1/3 din suma cu care a contribuit. La încasarea contribuțiilor, se face în mod automat distribuirea către fondul de siguranță. În cazul decesului, suma din acest fond de siguranță rămasă să fie distribuită în conturile de calcul a pensiei individuale ale tuturor moștenitorilor săi legali conform părților stabilite prin lege.
Să vedem acum cine ar putea fi împotrivă!
Îl supunem referendumului și poporul alege!
Avantajul imens este că așa va munci toată lumea la alb, nu la negru.
Anual mor 200 000 de pensionari. Pensia medie e 1800, iar calculul de încasare totală e pe 20 de ani. Înmulțim o medie de 200k cu 2/3 din 20 de ani și cu 1800 și obținem un miliard de euro pe an. Deci, o generație de pensionari care apucă doar 1/3 din pensie în medie livrează cam 12 miliarde euro în total. Adică scutește statul de acești bani", a propus Cezar Osiceanu.

Paul Puiu spunea...

Micutzule, lasa-ne cu Shaorma Süleyman Saorma Godacul ca nu suntem in romanele lui Sven Hassel, suntem sătui de ironiile lui Süleyman de la comisia pentru munca si protectie sociala ca pe toate proiectele a pus sare si le-a pus pe raft in dulap pentru prescriere!!! Süleyman este din gasca lui Vipera Rosie Olguța di nu e prieten cu pensiile rezervistilor!!!!🤮🤮🤮🤬🤬🤬

Huhu Rezea spunea...

@dancapitandeplai
Nu-ți public comentariul mârlănesc la adresa celor care se zbat pentru înlăturarea inechităților din sistemul pensiilor militare. Iți aperi cu răgete de hienă ciozvârta pe care "măgarii din conducere"(citat din răgete) ți-au aruncat-o cu titlul de pensie militară... și crezi că asta este demn și onorabil. Te opui reformei pensiilor militare de frica pierderii unei bucățele din ciozvârta ciucană. Hai sictir!
Nici atât nu ai creier să înțelegi că prin calculul dual tu nu pierzi nimic din ciozvârtă, dar se restabilește echilibrul pentru bătrânii pensionari, pe care tu ca un nesimțit îi beștelești.

RD spunea...

@Huhu,

CE nu vrea vreuna din variantele scrise de dvs deoarece n-ar scădea pensiile militare! Ele ar fi bune, dar nu se diminuează suma dată pensionarilor militari, ci ar crește.
CE vrea ceva ce se numește mâncare stricată. Pe contributivitate ar fi ceva de genul tăiem de la alții, dăma la alții, dar din moment ce CE/BM n-au date exacte despre pensiile militare deoarece acolo sunt cele mai multe pensii de serviciu, CE și BM merg la plesneală.
În mod normal CE n-ar accepta ca pensiile magistraților să fie actualizate (nu indexate), baza de calcul să rămână pentru doar câteva luni (ci pentru zeci de ani), vârsta să rămână pentru 50 de ani (nu știu dacă ar accepta doar 60, când la restul va fi de 65). Astfel, CE vrea reforma tuturor pensiilor speciale, nu excepție fiind magistrații. Așa că se pot pierde banii cu jalonul 215. Nu contează că sunt 7 legi în PLX244.. Contează că în jalon sunt incluse și cele ale magistraților. Dacă CCR nu acceptă ce vrea CE, se pierde și jalonul.. Pierd și banii.

GO spunea...

Legat de pensii, este extrem de interesantă grija fățarnică pentru cetățean. In conditiile in care totul poate fi rezolvat extrem de simplu: pensia = fiecare cu ce si-a strans sub perna. Si gata problema. Ar disparea o povara mare si pentru stat, dar si o tema electorala pt. politicieni. Numai ca politicienii nu vor asa, din cauza ca le dispare o suma importanta de furat. Si de aici, dăi și scheme, figuri pe toti etc.

akord 75 spunea...

@kissu viureaua/bibicu
stereotipurile in exprimare te dau de gol.
@Marcell
pt minima cultura generala: dpdv geografic aveti dreptate ....tot prostul stie despre "Milcov si sorbitul lui"
Dpdv populational si etimologic sunteti mai ceva ca "varza" aia de la belgieni.Daca ne/va ganditi si fortam un pic geografic, nici Galati si nici Braila nu sunt in Moldova....ati vazut cum vorbesc aia pe acolo?
Ganditi strict dupa linii si liniute....

raul spunea...

Bibicule ,vezi-ti de borsul tau!Propagi idei tampite ,am dreptul sa nu fiu de acord cu tine!Esti propagandistul altuia am voie sa te bag in aceeasi oala ,de dragul libertatii de expresie ,cu respectivul!Ca am adaugat o tusa mai adanca ,asa o fi ,dar nu am dat in cap cu ranga ,ci cu ...era sa spun cu penita ,dar nu ,cu tastatura!Pe mine nu ma intereseaza cine esti ,nici pe tine sa nu te intereseze cine sunt!Discutam idei ,nu persoane!Dar cu tine ,nicidecum!Polemicile ,intre noi ,cum a spus Paler ,ar trebui sa fie cordiale,dar ,daca nu se poate, nu se poate!Nu se face gaura in cer!O zi buna si nu te mai framanta atata ,c-ai sa imbatranesti inainte de vreme!

akord 75 spunea...

Eu sunt tare curios ce o fi scris dan capitan de tarla.....sa mai cunoastem si noi rezultatele "democratiei romanesti" cu influente amerloce
Asta o fi millenial sau mai rau, generatia "Z"....cam la fel cu "Marsel"
Cu reprezentanti la varf de tip Barna,Drula,Seidler et&🌈🌈🌈....sosete roz pe gleznuta nu le-am gasit 😁.Sa se multumeasca doar cu cur cu beu!

raul spunea...

Ps Bibicule ,ca tot pasti caprele cu Marcel pe dealurile Buzaului ,in loc sa barfiti ,mai bine i-ai spune sa rezolve inechitatile din randul pensionarilor militari ,pt ca nu-i corect ca un subofiter ,subordonat ani de zile unui colonel ,sa ia pensie mai mare decat acesta doar pt ca a mai stat cativa ani in plus,sau un fost comandant al unei unitati sa ia pensie mai mica de doua ori fata de un militar , comandant si el (culmea fost subordonat) al aceleeasi unitati,doar pt ca-i despart niste ani de la pensionare!

GO spunea...

@Bibicu. Tu realizezi ce ai spus cu 35 ani, 25% si 50%? Pai asta e contributiva acum. Si civilii primesc acum 25% si 50% in functie de grupe. (Doar ca nu primesc si 100% pt. ca civilii nu au si grupa AC).

Asadar, o balerina sau un miner beneficiaza de plus 50% la contributiva. Si au si stagiu mai mic de 35 ani.

GO spunea...

Stiti cum ii blocati pe cei care nu au loc de pensiile militare? Cum ar fi pe senatoarea Anca Dragu de la USR?

Intrebare simpla ca in baza legii cu accesul la informatii de interes public, sa precizeze ce atributii militare are ea dupa pensionare? Sau are regim provilegiat special fată de pensionarii militari?

Spumele la gura sunt ca si asigurate.

Bruno Simba spunea...

Vreau sa fac o constatare dureroasa: Exista o ura viscerala in societate impotriva pensiilor militare,profesorii ne urasc,jurnalistii ne urasc,tot felul de analisti in frunte cu maestrul CHIRIAC care este foarte inversunat ne urasc, precum si alte categorii.Sunt unul dintre cei cu pensie militara sub nivelul calculului contributiv si constat ca suntem multi iar in afara domnului HUHU sau mosmartin nimeni nu ne apara,Ba mai mult observ ca si colegii nostrii pensionati dupa sept.2017 ne urasc,ne iau si de prosti,poate si prin faptul ca in randul nostru este tacere.M-am saturat sa-mi spuna tot felul de indivizi,unii cu pensii civile mult mai mari decat a mea ca am pensie nesimtita,atata vreme cat nu reflecta cuantumul calculat contributiv conform vechimii mele in munca.In concluzie ori pensia este militara cum a mai fost fara modificarile aduse prin O.G.59/2017 sau sa treaca pe calculul contributiv si se inchid toate discutiile,fiecare dupa vechime si salariile avute in intreaga activitate.Legea 223/2015 o consider haiduceasca sa nu spun mai mult.CIUCA este general,eu am fost subofiter cu grad si functie la maxim dar totusi este o diferenta de aproape sapte ori intre pensiile noastre si cand ma gandesc cum spunea ca se va preocupa de camarazii lui sa nu ramana nimeni in urma.Alti generali care seara de seara pe posturile tv.pling de mila profesorilor dar nu spun o vorba de halul in care a ajuns ostirea romana activa si in rezerva.Traim in ROMANIA si asta ne ocupa tot timpul.Sa auzim numai de bine.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Bibicule, șufele sunt cablurile cu firele oțelite din sârme, iar șulfele sunt niste gurve patentate care stau pe carosabile postate, cele mufe stirbite si redute facute cârpe să le ocupe cu activitati oculte, pe ahtiații libidinosi sa-i exulte!
@Onorabile, sunt trist si dezamagit ca niste inconstienti dintr-un grup troglodit s-au gasit sa se opuna cu multă râvnă celor peste 68% ramasi cu pensiile in urmă, cu gandul de a-i vedea total dărâmați si chiar de vii ingropați, acești muiercei cu mucei si chioșărcei din bikinii dintre crăcănei doar ei sa ramana fruncea ghizdii fantânii cu șomoiogul crețos al lânii sa le acopere prăpăstia gurii fără placa danturii, daca or intelege cei din grupul nesăturat si pusi pe sabotat cu ce i-am comparat, ca tare m-au enervat! Rusine, nesatuilor fără căpestre si frâne!

RD spunea...

Despre reforma pensiilor speciale s-a vorbit și scris de nu știu câte ori în România că trebuia să fie jalonul rezolvat din 2022, au trecut 6 luni de atunci.
Dar despre reforma pensiilor din sistemul public, nu s-a discutat nici măcar 10% în comparație cu pensiile speciale și au trecut două luni de când trebuia să fie rezolvat jalonul 214, dar mai nimeni nu comentează de așa ceva.
Din toate astea îmi dau seama că cei 4,8 milioane de pensionari din sistemul public doresc să vadă pensiile speciale desființate (cele 210,000) și prin asta înseamnă că se gândesc mai mult la râul altora decât la binele lor.
Însă și desființate pensiile speciale, ele tot vor avea pensii. Dacă acum PIB cu pensii speciale este undeva pe la 0,85%, cu desființarea lor nu înseamnă că beneficiarii ar avea 0,2% din PIB în sistemul public de pensii, ci mult mai mare.
Măcar la reforma pensiilor speciale am văzut ceva, proiectul, modificat, dar la sistemul public de pensii, nimic, doar speculații.
Acum în perioada aprilie-iunie ar trebui să fie rezolvat jalonul cu legea salarizării. Suntem în iunie și nu a fost reformat sistemul pensiilor speciale, nici cel public de pensii, nici legea salarizării. Și când te gândești că pentru legea salarizării ai nevoie de multe discuții cu sindicate.. Trageți voi concluziile despre aceste jaloane. În plus sunt alte zeci de jaloane neîndeplinite și în blocaj din PNNR. Nimeni nu vorbește prin presă despre așa ceva.

Marcell spunea...

@akord 75
Chiar nu merită "disputa". Efectiv cunosc buzoieni cărora când le-am spus că tot un soi de moldoveni sunt și ei, au sărit ca arși 😀. Oricum, acest parvenit Ciolacu, pe vremea lui Năstase, să spunem, probabil era trimis după țigări, deschidea uși etc. Nu pot să nu zâmbesc amar când văd pe aici persoane care chiar par inteligente dar își pun speranțe că ăsta va face și va drege. Vai mama noastră...

Leo spunea...

Băietu a mimat că face reforme.
El este responsabil și de ce se întâmplă acum cu greva din ânvățământ și cu protestele de la CFR, sănătate.
Iar Mardel Colacu îl păstrează în continuare în loc să-l dea afară înainte de rotativă.
Ciucă este mai vinovat că nu a trasat dispoziții clare cu termene intermediare ca să poată controla avansul de îndeplinire al jaloanelor.
Niște INCOMPETENȚI.
Iar în sondaje au același procent împreună ca și când nici nu ar fi fost la guvernare.
De aia zic , că nu e vina lor.

Relu spunea...

Daca dupa ce se terminase cu pandemia treceau toti pe grila maxima nu se mai ajungea la atatea miscari de strada, proteste si amenintari.

Huhu Rezea spunea...

@akord
Vezi tu alt politician care poate să rezolve problema restabilirii echilibrului pensiilor militare în acest moment și până la noile alegeri? Este singurul care dă semnale că a înțeles că nu se poate vorbi de reforma pensiilor de serviciu fără recalcularea pensiilor în plată.
@Leo
Principala frână în aplicarea Jalonului 215 a fost domnul Ciucă... care nu s-a gândit decât la pensia sa. Frânarii săi au fost finanțiștii și juriștii din structurile de apărare, în special cei din MApN. Frânele puse au însemnat tot felul de sofisme, unele de-a dreptul penibile, pentru îmbrobodirea CE și evitarea modificării L 223/2015, așa cum a fost ea modificată prin celebrele ordonanțe 57, 59 și 114.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
csej spunea...

Ciolacu este fiu de militar.Tatal fost pilot.Au mai fost si altii fii de militar dar cand s-au ajuns au uitat.Avem militari in Parlament si ii vedeti ca numai pot de fostii lor comandanti sau colegi?De ce credeti ca Ciolacu va fi o exceptie dela règula?Eu zic sa nu va entuziasmați.
Până si Ciuca a uitat de unde a plecat.
Va referiți la generalii ce sunt invitați pe la Antena 3 ,B1,Digi etc.Vedeti anul pensionarii si de aici deduceti daca le cade bine o reformă a pensiilor militare.


raul spunea...

Bibicule,din sufletul meu ,,mic",te iert pe tine ,orgoliosul ,cel mare!Sa fii iubit!De cine vrei tu!

Burebista spunea...

Iata cati paraziți fentează bugetul de stat prin, neplata impozitului pe venit de 10%...
Conform Institutului Național de Statistică , în România lucrau anul trecut aproximativ 142.000 de persoane în sectorul IT la finalul anului trecut, iar cei mai mulți dintre aceștia, 98.000, se aflau în Bucureşti, Cluj şi Timiş.
142000 x salariul mediu brut 14000.... După retinerea CAS și CASS aproximativ 129 milioane lei lunar pierde statul la buget... X 12 luni aprox 1,55 miliarde anual. Oare ce s ar putea face cu acești bani dacă ar fi colectați la bugetul de stat... Și mai sunt și alții scutiți...
Ia trimite CFI informația asta la toate forurile interne și externe... Aproape 910 lei lunar pentru fiecare lucrător din IT 142000...

Arfy spunea...

Geografic nici Buzău, nici Brașov și nici Dobrogea(n-a fost niciodată românească) sunt pline de moldoveni! Nu-i nimic rău în asta! Moldovenii sunt buni de prăsilă ca salcia! Unde îi pui, acolo prind rădăcini! Oltenii caută de unde se iau gradele și moldovenii unde este catina!

Burebista spunea...

Parca era cineva pe aici care și-l dorea pe shrek ministru la mapn...
https://defapt.ro/mihai-tudose-acuzat-de-hartuire-sexuala/

RD spunea...

Bineînțeles că nu Budăi este de vină că nu a fost făcută reforma pensiilor speciale și din sistemul public și legea salarizării. Nici Ciolacu și nici Ciucă n-au vrut. Iar domnul Huhu crede că Ciolacu este singurul care dă semnale că reforma pensiilor speciale nu poate fi făcută fără recalculare, abureală, majoritatea de acolo știu bine cum stă treaba. Ciolacu e un prefăcut și a aberat multe despre reforma pensiilor speciale, impozitarea progresivă pentru bugetari, iar apoi a zis că încă nu se poate. Azi poate să spună ceva, iar mâine să modifice declarația. Așa cum am mai zis jalonul nu va fi aprobat fără aprobarea CE. Iar CCR nu va accepta baza de calcul pe 15-20-25 de ani ori vârsta la 60 de ani. Sau să se renunțe la una dintre pensiile speciale. În plus CE dacă tot vrea dreptate, de ce nu a inclus și pensiile parlamentarilor în proiectul actual? Aaa, că sunt și ăia toți politicieni? Păi aia iau în 3 mandate de Parlamentar vreo 12000 lei în 12 ani. Ciucă ăsta măcar a vorbit puțin despre pensiile speciale deoarece știa ce voia de la reformă. Ciolacu a dat-o în toate variantele. Că pensiile militare nu sunt speciale. Iar acum și-a schimbat declarațiile.

Marcell spunea...

@HuhuRezea
Chiar credeți că UN singur politician poate să facă și să dreagă ceva în România, mai ales spinoasa problema a pensiilor?! Sunteți naiv sau glumeț, nu vă supărați.

Huhu Rezea spunea...

@RD și @Marcell
Vă deranjează mai mult informația despre declarația lui Ciolacu? Era mai credidil un liberal, PMP-ist basescian, USR-ist sau AUR-ist?
Eu am dat informația inedită făcută de Ciolacu despre recalcularea pensiilor de serviciuîn plată.

akord 75 spunea...

@Marcell
Aveti dreptate 👍🏻
@Huhu
NU !... dintre cei rau intentionati "Ciolacul"e cel mai putin rau intentionat.Deocamdata!
Sa-l vedem cand se va uita in "sacul bugetar" si va mai trebui sa satisfaca si pretentiile clientelei....de pilda CFI e unul dintre ei🤣🤣🤣...si sunt milioane.
O alta problema a "ciolacului" e ca are parsivitatea politicianului agresiv, dar nu e "mobilat suficient la mansarda" In consecinta-"usor de dus cu presul" Textele lui prind pe la fostii CAP-isti ot Buzau(si babele din dotare) oameni trecuti bine de 65-70 ani care "populeaza" crasmele din satele alea prafuite
Erata: CFI nu e din Buzau ?....🤣
PS.Asta e si scopul PSD-ului.Nu conteaza cat de prosti, multi sa fie.Ca votul e egal!....uneori chiar "prea egal"
Nu poti dezvolta o tara dupa dorintele lui Tzatza Frosa care doreste doar "sa i se dea"
PS maCiuca stie cu totul altceva: EL SI BURDIHANUL LUI,formate pe baza soriciului gros de pe obraz plus o enorma doza de nesimtire(similare).De preferat Cio NU Ciu
Doar pe Stanescu sa nu-l vad/aud,Paul Stanescu,senatorul ala care se... "cu bolta"

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Marcel Ciolacu este total hotararât si pornit sa faca reformele la absolut toate pensiile, inclusiv cele speciale, cu toate calculele de recalculare si actualizare, de aia toti anti reformistii au dat in turbare si latra atat de tare la Luna si Soare, darmai ales pe bloagele militare! Hai, reformareee!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

La umbra si in nădejdea lui Ciucale, toate mufele ciucane antireformare ranjeau ca hienele si lingandu-si daraverele, cum o face cainele cand il doboara batranetile, satul de toate prostiile si sta intins si-l bate soarele, insa se pare ca Mardel le-a tras-o in boturi nițel de-o sa le faca planurile șnițel, si mi-as dori sa-i vad dupa acest prapad pe mafiotii din clocărie cum o sa urle, chirăie si mârlaie ca li s-a stricat aceasta jucărie cu care isi bateau joc de toate pensiile brotacare, jucandu-le in picioare!

GG spunea...

@viorel Știi ceva despre colegul nostru Iulian Mareș? De ce nu mai postează pe aici?
Mulțumesc anticipat!

Am sa iau o pauză până când se va întregi echipa de aur care a fost cândva și posta pe aici. Oricum,interventiile noastre nu au nicio relevanță,"lătrăm" degeaba,precum câinele la lună! AȘA cum spune o veche zicală!La bună vedere!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RD spunea...

@Huhu,

Eu cred ca nici acum nu ati realizat ca inainte de orice, ma exprim fara sa-mi vad interesul! Nu ma deranjeaza ce spune Ciolacu deoarece a spus multe contradictoriu. Nu am incredere in nimic din ce spun Ciolacu, Ciuca si altii.. Tot ce conteaza este cand vom citi comunicate din partea CE cum ca asa va arata proiectul si cei din Guvernul Romaniei vor spune ca jalonul va fi aprobat 100%, iar ceea ce scrie in PLX244 va fi in Monitorul Oficial! Plimbarile cu 'asteptam raportul BM' si 'am trimis amendamentele la CE' sunt de luni de zile si nu s-a aprobat nimic la Camera Deputatilor.

Ciolacu nu a spus nimic despre recalcularea pensiilor de serviciu. Ciolacu a spus pana acum ca pensiile speciale nu pot fi recalculate (stiu ca a gresit indentionat sau neintentionat la ce a afirmat atunci), ci doar supraimpozitate, nu recalculate.
Dar eu am spus ca din punctul meu de vedere vor fi recalculate si cele militare, cu contributivitate nu inseamna ca vor disparea inechitatile, dimpotriva, vor creste pensiile pentru unii, pentu altii ar scadea, iar unele s-ar pastra cam la acelasi cuantum.

Acum.. Ca dumneavoastra va incurajati mereu si interpretati ceea ce doriti in general, nu este gresit, dar nu a folosit cuvantul recalculare. Pentru mine nu exista un politicia credibil. Oricum nici dumneavoastra, nici eu si nici alt om care posteaza pe acest blog nu poate influenta deciziile politice.. Iar Ciolacu nu poate avea singurul cuvant in legatura cu reforma pensiilor speciale. Mai sunt si PNL-istii si colegii lui de partid.. Daca ar fi fost asa de usor, s-ar fi rezolvat de multe luni ambele jaloane cu reforma pensiilor (214 si 215).

Ati uitat cand Ciolacu a propus coaliției supraimpozitarea veniturilor bugetarilor și a pensiilor speciale care depășesc salariul președintelui? Sau cand a fost pus Caciu sa faca 'analiza' cu supraimpozitarea pensiilor speciale in iulie 2022 si a trecut aproape un an.. Cred ca inca nu s-a terminat 'analiza' lui Caciu. :))


Si cate nu sunt.. Asta nu inseamna ca nu vor fi reformate pensiile speciale asa cum va doriti multi ca sa fie asa cum va convine, insa Ciolacu nu vorbit nicidoata de recalcularea tuturor! El a tinut-o cu supraimpozitarea pensiilor speciale si atat.

bogdan spunea...

Admin, daca urmaresti ad litteram declaratiile lui Ciolacu , a declarat ca vor fi recalculate pensiile speciale nu spunea nimic de pensiile de serviciu iar in opinia lui pensiile militare nu sunt speciale. Actualizarea cu soldele era ok dar nu se va mai intampla niciodata, calculul dual ok dar nu se va intampla niciodata.

M spunea...

Cum se face manipularea prin presă?

După știința mea, pensii speciale nu sunt nici în educație, nici în sănătate. Toate Guvernele i-au pus pe profesori la baza piramidei, nu în vârful piramidei. Să vă dau un exemplu: în Japonia, doar profesorii nu se înclină în fața împăratului, în rest... toată lumea. De ce? Pentru că japonezii consideră că fără dascăli n-ar exista împărați!”, a zis Bogdan Chirieac

Deci vedeți? Numai pensiile contează!

Profesorii au program de muncă special (14 ore de predare pe săptămână), concedii speciale (62 de zile LUCRĂTOARE pe an), salarizare specială (mai nou) dar nu contează!

În plus vine cu această M I N C I U N Ă ordinară privind profesorii în Japonia!!!!
Totul a plecat de la o postare din Italia care a scornit tâmpenia asta! A te înclina în Japonia este semn de respect nu obligație. Profesorii se înclină ca toți ceilalți japonezi!!!!

Bogdan Chiriac se face că nu știe de pensiile speciale ale ziariștilor!!!


PS 1- am scris asta numai pentru a nu cădea și domniile voastre în capcana acestei minciuni ordinare repetată obsesiv de acest cică "ziarist" Bogdan Chiriac (un ziarist adevărat verifica informația!).
PS 2- o altă memă e că în Japonia zidarii nu se înclină, că fără ei nu s-ar construi nimic. La fel de mincinos!

Relu spunea...

Cineva a aruncat scurt pe la un post ca alde UE ne-au cerut pe langa scoaterea subventiei/plafon la energie si eliminarea acestor privilegii fiscale. Dar nu bate toba nimeni pe asa ceva.

Relu spunea...

Sau cum spunea Cheloo: "colectati impozitele datorate de tigani". Sau Vantu acum mai multi ani nu spunea sa se intareasca statul?

Gogu Pintenogu spunea...

@Huhu,
Ciucă apără și mai mult pensia soției care dacă ar fi calculată contributiv ar scădea la mai puțin de jumătate. Are pensie de lt.col. după ce a avut acest grad și funcția aferentă câteva luni (atât cât trebuia), în rest PCC și ceva timp subofițer. Să nu uităm că nu prea știe cum arată o școală militară pe interior!

Burebista spunea...

Ciolacu când vorbește despre recalcularea pensiilor speciale (nesimțite) se referă NUMAI la pensiile Magistraților. Atât și nimic mai mult pentru ca celelalte pensii speciale precum și cele militare sunt plafonate încă din 2017 prin oug 59 la nivel netului bazei de calcul.... Numai magistrații au pensii în 2023 actualizate la nivelul salariilor din activitate ale activilor din 2023...
Dacă se va face vreodată actualizarea pensiilor militare probabil baza de calcul nu se va mai actualiza la nivelul soldelor activilor ci se va actualiza baza de calcul din 2017 cu indicele acela al preturilor de consum... Dacă nu se păstrează cuantumul avantajos va fi jale pentru cei 68% din 2016... Magistrații de aceea sunt foarte supărați.. De la salariul din ultima luna, umflat cu toate cel, vor sari la ultimele 12 luni din activitate, cu eliminarea sumelor restante din altu ani dar plătite în ultimul an, precum și plafonarea la netul bazei de calcul... S ar putea sa iasă la mai puțin de 13000 net media în plată. Vad ca unii tot îi dau înainte ca Ciucă nu ar dori actualizare a pensiei lui... S ar putea chiar sa i crească puțin netul sau chiar dacă ar pierde puțin ar fi sub 1000 lei bani pe care oricum îi ia de la legea 168...
Cornelius pensia ta nu poate creste decât dacă se schimba formula atât la civili cât și la militari sau dacă pensia minima se stabilește la 2000 - 3000...pe legea 127 la cele sub 25 puncte ale tale nu depășești 1500 lei...

Paul Puiu spunea...

M in Asia a înclina capul e semn de salut si respect intre toti cetatenii si sportivi l, nu numai fata de profesori!!! In Japonia, China sunt Sen Sei care predau arte marțiale ii invata pe elevi prima data sa salute!! Uitati-va la filmele cu arte marțiale sau comediile asiatice si o sa vedeti ca ori unde se saluta prin înclinarea capului!!!Aia cu profesorii din Japonia si cu respectul fata de acestia e gogoașa adusă in discutie in context cu greva profesorilor din licee si școlile gimnaziale din România care vor salarii cat mati cat doctorii si profesorii universitari!! Ideea e ca profesorii au inteles ca obligatiile din PNNR nu prevăd cresteri salariale, ci din contra reducerea de sporuri si au vrut ca sa-si echivaleze balanța cu marja de sporuri care se vor evapora odata cu noua lege a salarizarii unice!!! O sa vedeti mișcări sindicale, greve si proteste cand vor afla restul bugetarilor noile grile de salarizare cu sporurile reduse si vor uita toti de salutul asiaticilor!!!!!🫡🫡🫡🫡🫡

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@GG, Col. @Iulian Mares e bine sanatos si isi petrece timpul in propria gospodarie cu folos!

M spunea...

Să mă omorâți și nu înțeleg de ce GO nu este încântat de noua lege!!???

După ce ne-a făcut capul calendar cu obiectivele Rusiei de demilitarizare a țărilor apropiate de granița sa GO se face că nu observă că România a și trecut la treabă! 😁

Gurile rele zic că domnul Budăi ar fi putut să scoată pensiile militare din PNRR dar, ce să vezi, pensionarii civili (majoritatea votanți PSD) nu ar fi susținut aceasta. Cel puțin așa ar zice un sondaj comandat de Ciolacu! Cu ochii pe alegerile de anul viitor PSD a preferat varianta ca legea pensiilor militare (nu îi mai zic legea 223 pentru că nu a mai rămas nimic din ea) să fie mai proastă decât pensia din sistemul public!

Andrei spunea...

@Huhu

Mă bag și eu în seamă cu o întrebare și un comentariu:

1. Întrebare: de ce folosești expresia "revenire la echilibrul dinainte de L223/2015?" Ce echilibru era atunci și a dispărut astăzi, evident cu actualizarea prin PLX199?

2. Comentariu: corect că nu avem oameni politici, dar să dăm credit unui individ care și-a luat bacalaureatul la 30 de ani, parcă e prea mult. Mai adaug apropierile de teroristul Hayssam și de Liviu Dragnea și, astfel, pentru mine acest individ este un fel de Dorel care punea faianță înainte să se îmbete de putere, ajuns mare politician.

Comparați cu cei care au făcut Marea Unire, eliminați la Sighetul Marmației, în închisorile comuniste. Păi față de aceia, Iohannis, Ciucă, Ciolacu, Hunnor, Drulă sau Simion sunt lacheii de pe moșia de la Vila Florica a Brătienilor.

CEZAR spunea...

GG spunea...
@viorel Știi ceva despre colegul nostru Iulian Mareș? De ce nu mai postează pe aici?
Mulțumesc anticipat!
-------------------------------------------------------
Pe mine trebuia sa ma intrebi...
Ii este rusine dupa ineptiile pe care le-a debitat ..la foc de mitraliera ..pe aici !
A cautat si gasit ..pe unul la fel de redus intelectual ..un majurache ...care crede ca-i ..Napoleon...care NU A AVUT OSKAR..majurache are ....?????????!!!!
Ii face materialul si asta ..cu adidasi ..rosii...publica
Daaa..este Viurel...majuru de la ci..cu oskar !

Huhu Rezea spunea...

@Andrei
Nu fi speculativ! Eu am vorbit de echilibrul existent înainte de OUG nr. 59/2017.
Ca să se restabilească echilibrul trebuie aduse toate pensiile militare la Momentul T0 din 2022, actualizarea cu creșterile din L 153/2017, și după aceea aplicarea, în viitor, a indexării cu IPC pentru toată lumea. In condițiile actualelor amendamente, despre cei care s-au pensionat după 2018 se poate spune că sunt avantajați.
Cât despre clasa politică... ea nu poate fi mai brează decât masa de votanți.

raul spunea...

Bibicule ,vad ca insisti cu tampenia de impartire la 35!Nici in L127 ,nu se vorbeste de impartire la 35 ,de unde dracu o scoti????Ori esti din aia platiti in a arunca pe piata ,gulgute ,sa vada stapanii ce spun sclavii????

GO spunea...

Sinteza

https://cursdeguvernare.ro/varsta-pensionare-militari-65-ani-2035.html

GO spunea...

@Bibicu. Bați câmpii pe lucruri testate. Pe aici suntem cativa care am apucat impartirea la 20 (nu la 35) si cuantumul rezultat a fost si majorat (la majoritatea cu 50%). Si tot ne-a scazut pensiile in raport cu cele militare.

Asa ca imagineaza-ti ce dezastru va fi cu impartirea la 35.

akord 75 spunea...

@Andrei
Bine zis ca "Mă bag și eu în seamă.." Esti si singurul!😂

M spunea...

@Andrei

Să zicem că guvernul dublează salariile profesorilor preuniversitari. Peste 20 de ani ei vor avea pensiile mai mari cu 50% față de cei pensionați anul ăsta! (de ce 50%? Pentru că se dublează punctajul pentru jumate din perioada de cotizare - am luat 40 de ani perioada de cotizare să iasă rotund)

Aici e printre puținele locuri unde eu gândesc altfel decât Huhu Rezea (și alții).

Eu cred că o indexare cu (cel puțin) rata inflației DIN ANUL PRECEDENT (nu cu doi ani în urmă cum se face acum) ar acoperi o bună parte din problemă!!!!

Să presupunem pe cineva cu pensia în 2017 de 5.000 de lei

01.01.2018 1,3% indexarea face pensia 5065 lei
01.01.2019 4,6% indexarea face pensia 5298 lei
01.01.2020 3,8% indexarea face pensia 5499 lei
01.01.2021 2,6% indexarea face pensia 5642 lei
01.01.2022 5,1% indexarea face pensia 5930 lei
01.01.2023 13,8% indexarea face pensia 6748 lei

Rezultă o creștere a pensiei de 35% în 6 ani.

Nu uitați că Olguța Vasilescu a dat o creștere medie de vreo 65% a soldelor dar a subliniat că vor crește mai ales ale celor la început de carieră (se înțelege că mai puțin ale celor la sfârșit de carieră adică exact ale celor care se pensionează.
😁 Mie dacă îmi dă indexarea sunt mulțumit. Cu tot cu creșterea promisă anul ăsta salariul de bază pe fosta mea funcție a crescut cu aproape 25% (așa îmi spune cel care ocupă acum funcția... îl cred). Deci dacă mie îmi dă indexarea de anul trecut sunt mai avantajat de indexare decât de actualizare!!!!!

Exemplu:
Colonel
2018
minim - 5540 lei
maxim - 6517 lei

2021 (când preconiza vipera că va termina implementarea noii legi)
minim - 5577 lei
maxim - 6762 lei deci o creștere de 4%

La plutonier adjutant principal/șef tabelul presupune o creștere de la 2648 la 3389 adică o creștere de 28% MAI MICĂ DECÂT INFLAȚIA DE 35%.

Și cum ar fi actualizarea? Ne taie indexările și ne dă actualizarea? Luăm și una și alta? Când crește solda activilor ne actualizează, când nu crește ne indexează? Pe viață sau numai acum iar după noi potopul?

Tabelul luat de aici: https://www.huhurez.com/2017/03/grila-de-salarizare-olgutei-vasilescu.html

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

Maine, Comisia Juridica din CD are pe Ordinea de zi, pentru Aviz, proiectul de lege Pl x nr.244/2023.

Leon spunea...

"Guvernul intenționează să rezolve în această săptămână prin OUG problemele ridicate de sindicaliștii din poliție și sănătate, au declarat marți surse din coaliție pentru ȘTIRIPESURSE.RO.
„Executivul va adopta Ordonanță de Urgență care să cuprindă aducerea grilelor de salarizare pentru cele două categorii la nivelul anului 2022”, potrivit surselor citate.

De asemenea, Guvernul va prezenta și o soluția pentru nemulțumirile salariale ale CFR-iștilor."(Stiripesurse)..!

Viorel spunea...

Leon. Da cu celelalte structure din cadrul SNAOPSN cum rămâne ?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, e o veste de bonton, fie-ti gura aurita si, Doamne, ajuta!
@Onorabile, fixati o postare cu caracter permanent in care Ciolacu a declarat din Parlament ca va duce reformele pensiilor speciale, fara nici un preget, pana la capat, si astfel vom vedea ciucanii si clocarii cum isi vor lua campii!

M spunea...

Erată
În loc de
"deci o creștere de 4%"
Se va citi
"deci o creștere de 24%"

Am scris de pe telefon și nu am nimerit tasta 2..
😁

Mulțumesc Huhurez că ai publicat. Da, nu avem aceeași viziune dar asta nu cred că înseamnă să ne înjurăm!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Se renaste patriotismul, dar nu din initiativa vânduților si tradatorilor useristi si liberali, in orice caz:
https://www.stiripesurse.ro/filosofia-viitorului-premier-marcel-ciolacu-patriotismul-economic-noua-politica-a-guvernului_2943870.html

Paul Puiu spunea...

Leon, grilele de salarizare se regăsesc in anexele din L 153/2017 de la adoptarea legii, pentru SNAOPSN fiind in grila din anexa VI!! Ce putem intelege prin modificarea grilelor de salarizare prin OUG pentru cei rămași in urma cu salarizarea la nivel maxim???🤔🤔🤔Se vor modifica grilele de salarizare si cuantumurile acestora, in sus sau in jos sau vor ramane la nivelul stabilit in 2017?!🤔🤔🤔Nu cred ca era nevoie decat de o ordonata devurgenta pentru punerea in aplicare tardiva a prevederilor L 253/2017 pentru unele categorii de bugetari lasati la urma a grilelor de salarizare pentru ca ele exista de la adoptarea L 153/2017 unde se si specifica acest fapt!!! Penibil este faptul ca învățământul si sanatatea, cu toate ca sunt deja in grila maxima din Martie 2018(sanatatea) si decembrie 2022(învățământul), isi negociază viitoarele grile salariale neținând cont de cei rămași in urma!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮
Oricum pe noi rezervistii tot ce fac guvernantii pentru salariile bugetarilor nu prea ne intereseaza sau afecteaza in nici un mod, asa ca politrucii pot face de vor ei, insa pe mine ma deranjeaza pancartele celor din invatamant, care au ramas cu aceiasi mentalitate comunista sau haiducească, care conțin lozincile,,Tăiați Pensiile Speciale” a celor de la USR si restul politrucilor, de parca neaparat trebuie taiat de la cineva pentru ca lor li se cuvine!!! Nu am vazut pe nimeni sa faca greva pentru îmbunătățirea actului de invatamant sau medical, toti vor salarii insa calitatea actului prestat fata de cetateni sau elevi nu intereseaza pe nimeni!!! Daca s-ar face o analiza obiectiva s-ar constata culmea ca cea mai mare coruptie exista in prezent in sistemul medical si invatamant, tocmai la cei mai nemultumiti si care isi negociază cu tupeu noile grile de salarizare!!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮In prezent se vede clar cine face parte din clientela politica si care asteapta in continuare privilegii fata de restul bugetarilor, invocând tot felul de motive puerile!!! Credeti-ma in România nu am presa auzit prea multi profesori sau medici care sa ajunga sa moara de foame mai ales ca legile de organizare si funcționare le-au permis din totdeauna ca sa poata lucra in continuare dupa iesirea la pensie, cumulând pensia cu salariul!!! Ne punem intrebare: ,,oare ar fi capabili si permis si rezervistilor ca dupa trecerea in rezerva sa mai lucreze in continuare in aceiasi functie si acelesi conditii si sa cumuleze pensia cu salarul???!! Vad tot felul de propuneri pentru modificarea pensiilor militare, dar la o astfel de modificare nu s-a gandit nimeni in afara de actualizare si contributivitate!! Eu a-și fi deacord sa se calculeze pensiile militare pe contributivitate dar numai celor care au lucrat NUMAI in SNAOPSN si nu pe contributivitate cu vechime in serviciu+civilie!!!!!🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡

Liviu spunea...

Cand da ceva la MAI nu trebuie sa dea la tot Sistemul de Aparare si Ordine Publica?Clar ar trebui in OUG sa fim introdusi si militarii din MApN!

Huhu Rezea spunea...

@Cornel
Bag de seamă că d-ta n-ai citit topicul pe care ma indemni sa fac ceea ce am făcut deja.
@M
Nu ai calculat ce pensie ar fi avut în 2022 cel care în anul 2017 avea 5000 lei dacă se făcea actualizarea. Ia să vezi că nu ești deloc în dezacord cu tot ce scriu eu de 7 ani despre actualizare.
@Liviu
Din ce se discută, vor fi mărite numai lefurile polițiștilor, cei care pot să facă grevă, nu si cele ale militarilor din MApN și servicii.
Ordonanța care se va da în această săptămână va reglementa că numai salariile de funcție ale politiștilor vor fi aduse începând cu luna iunie la nivelul prevăzut în Anexa VI din L 153/2017 pentru anul 2022.

Arfy spunea...

Un piranha scufundat pe brațul Borcea! Parcă a mai fost scufundat un blindat, cufundat de către un participant din blog! Cât de pregătit dpdv tehnico-tactic! Trebuie făcut erou mecanicul conductor! Nu oricine poate face dintr-un blindat, un submarin!

Leo spunea...

- Recalcularea vizează doar pensiile magistraților și pt. care cuantumul avantajos va rămâne în plată , la fel cum s-a făcut cu pensiile militare recalcularea pe L 223.
- La pensiile militare, inechitățile se vor diminua în timp lung prin INDEXAREA DIFERENȚIATĂ după modelul aplicat în 2022 și 2023.
- PORECLITA REFORMĂ a pensiilor militare a fost pervertită de premierul supozitor în cârdășie cu psd. Dacă psd voia REFORMĂ ADEVĂRATĂ prin trecerea pe contributivitate a pens. milit. o putea face. Dar nu a vrut. Nu uitați cum tandemul supozitor + colacu spuneau zi de zi că pensiile militare nu sunt speciale sunt e contributivitate și sunt reformate deja.
Restul de MIMĂ electorală a PSDNL.

Leon spunea...

Daca se va aproba o OuG, eu cred ca se va face referire la toata Anexa VI si se vor aduce Soldele de Functie la nivelul maxim prevazut pentru anul 2022 pentru tot Sistemul National de Aparare !
De altfel ptr.6 luni nici nu este nevoie de fonduri suplimentare mari, deoarece majorarea este de max.10% iar multi militari si politisti sunt deja pe maximul SF !
Sunt convins ca ministrul TALVAR va aviza aceasta Ordonanta, numai daca vor fi si Militarii cuprinsi in grila..!!

Huhu Rezea spunea...

Spre rușinea SCMD și a concucătorilor săi, și acest sindicat se alătură Sindicatului politisților si cere exceptarea pensiilor militare de la reforma care ar trebui să ducă la înlăturarea inechităților.
In loc să ceara participarea rezervistilor la un miting împotriva inechitaților din lege, demersuri care să aducă pensiile în plată le nivelul apropiat de cel cu care se pensionează militarii în anul 2023, domnul Dogaru pare a fi mulțumit cu pensia ciuntită de OUG 59/2017 și nici că-i pasă de discriminarea cruntă a bătrînilor pensionari militari.
Chiar nu-și dă seama că asta cere prin comunicatul de astăzi, în care îndeamnă la "excluderea pensiilor militare si din PNRR si din Proiectul Legii asa-ziselor ”pensii speciale” ? Pe cine mai crede dânsul că păcălește cu sofismul că pensiile militare nu sunt pensii speciale sau de serviciu? Doar pe beneficiarii de pensii militare care au avut norocul să se pensioneze în aceleași condiții cu domnul Ciucă. Si pe membrii asociațiilor de creatori de utilitate publică, beneficiari de altă pensie specială de 50/% din pensie militară

Huhu Rezea spunea...

@Leo
Recalcularea pensiilor magistraților și rămÂnerea în plată a cuantumului recalculat sunt deja prevăzute încă din forma legii adoptate de Senat... cu avizul CSM. Nu mai este nevoie să se lupte Ciolacu până la capăt cu pensiile militare. PENTRU CELELALTE PENSII ÎN PLATĂ DIN PROIECT NU SE PREVEDE RECALCULAREA. AȘA CĂ ACESTE PENSII VOR INTRA ÎN FRONTUL DE LUCRU AL CIOLACULUI.

Andrei spunea...

@akakaord 4x6

Ce îmi plac mie ăștia inteligenți care se screm să scrie și ei ceva interesant și apoi râd singuri de ceea ce le-a ieșit. A-propos de băgat în seamă.

@M

Când nu ai nimic a spune, umpli zeci de pagini cu vorbe, precum teza lui Ciucă. Rezultat zero.

@all

Cred că atunci când ne uităm la un politician, fie el Iohannis, Ciucă, Ciolacu și alții, zic ca mai întâi să ne uităm la fapte, nu la vorbe. Promisiunile sunt doar vorbe. Neacoperite de fapte, vorbele nu valorează nimic. Iar cu politruci care nu valorează nimic, eu unul nu votez.

RD spunea...

Așa sunt cei care vor să fie scăzute dramatic pensiile celor ieșiți pe legea 223/2015.. Să fie loviți cu 'toporul'..

"Nu pot veni să dau cu toporul. Vom veni și vom explica fiecare decizie și fiecare articol şi amendament de ce l-am făcut. Nu putem înlocui o nedreptate cu altă nedreptate. Nu poți nici să accepți să ieși la pensie la 45 de ani și să cumulezi trei pensii speciale. S-a terminat", a declarat Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Să vedem ce va face Ciolacu. Îl puteți susține pentru a vă face vouă bine.

RD spunea...

Fifor (PSD):

‼️PSD nu mai asteapta dupa nimeni! Vom depune astăzi un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor!

În timp ce alte partide DOAR zic că vor să elimine pensiile speciale, dar nu fac nimic, PSD depune un proiect de lege care ABROGĂ pensiile speciale acordate parlamentarilor.

Inițiativa PSD îndreaptă „omisiunea” celor de la USR, care au redactat PNRR, dar cu intenție nu au inclus pensiile parlamentarilor în jalonul pensiilor speciale.

După toată campania populistă dusă de USR pe tema pensiilor speciale, faptul că au „omis” tocmai pensiile speciale ale parlamentarilor nu poate fi pus pe seama unei scăpări din neatenție.

‼️ Inițiativa PSD reia, practic, un alt proiect de lege propus anterior tot de PSD pentru eliminarea pensiilor speciale.

‼️ Se abrogă din Statutul deputaților și senatorilor (Legea 96/2000) prevederile art. 49 și 50 privind indemnizația pentru limită de vârstă.

Plata acestor indemnizații va înceta imediat după adoptarea legii.

‼️ Proiectul anterior depus de PSD a fost declarat neconstituțional, însă obiecțiile CCR nu au vizat conținutul legii, ci procedura accelerată prin care a fost adoptat, considerând că parlamentarii nu au avut timp suficient să aprofundeze textul legii pentru a-l putea dezbate în mod adecvat.

De această dată, se va ține cont de obiecțiile CCR și se vor respecta la linie termenele privind procedurile parlamentare.

Marcell spunea...

@HuhuRezea
Țin minte că atunci când a fost numit ciucă- premier, debordați de optimism, că o să facă și-o să dreagă etc. V-am spus atunci că n-o să facă nimic pentru militari, spuneați să avem răbdare, bla bla. Ce naiba, vindeți iluzii pe față 😀. Știu, iar o să greșesc, ciolacu, altă "valoare" a politicii românești actuale, a spus ceva și o să facă. Doar să avem puțintică răbdare, desigur 😀. Hai să avem răbdare că altceva oricum nu avem de făcut...

Leo spunea...

@H-ule
AȘA SĂ FIE !
Dar nu cred.
Nu cred nici măcar că înțelege fenomenul având în vedere aiurelile pe care le susținea cot la cot cu supozitor.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Stati asa hakana ca UE vor impune si la militari REFORMELE! Ciocoii si ciucălăii o tot da la brodit, la sucit si invartit insa in jamboanele europene scrie sa se puna proptele la TOATE PENSIILE, APLICANDU-SE REFORMELE! Cum se fac reformele? Cu RECALCULARILE, bre!

mosmartin16 spunea...

Un material care va fi transmis, listat și distribuit tuturor parlamentarilor din Camera Deputaților !

mosmartin16 spunea...

De la un ofițer din rezerva Armatei Române ! Rog citiți tot ! E scurt, limpede și foarte important din perspectiva prevenirii producerii unei inechități majore la pensiile militare de stat ! Mulțumesc ! Cu respect ! Așadar : Printre amendamentele existente la Camera Deputaților la Plx nr. 244 / 2023 privind unele modificări și completări în domeniul pensiilor de serviciu se regăsește și cel care vizează supraimpozitarea cu 30 % ( definită în proiect drept cotă de impunere ) a pensiilor care depășesc câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și rezultat din Legea nr.369 / 2022, respectiv de 6789 lei ! Consecința certă a unei astfel de măsuri și demonstrată la modul concret în cele ce urmează - prin prisma legislației în vigoare în domeniul pensiilor militare de stat - nu o constituie...nicicum și nici măcar... reducerea inechităților profunde existente la această categorie de pensii, ci...accentuarea lor semnificativă ! Prin această supraimpozitare, toate pensiile militare stabilite / recalculate anterior datei de 15 septembrie 2017 si care depășesc cuantumul brut de 6789 lei vor avea scăderi nete resimțite la propriu "în buzunarele" militarilor rezerviști, în timp ce toate celelalte pensii militare, indiferent de cuantum, dar mai mari de 6789 lei brut și stabilite ulterior datei susmenționate...nu vor fi afectate absolut deloc în privința cuantumului net al acestora ( "din buzunar" ), accentuându-se astfel și mai mult inechitățile majore deja existente la pensiile militare de stat ! Data susmenționată este în corelație directă cu efectele juridice produse prin prisma prevederilor art.VII, punctul 3 din OUG nr.59 / 2017, respectiv faptul că pensia netă nu poate depăși solda / salariul în cuantum net ! Dar... la aceasta trebuie avute în vedere și elementele ulterioare în ceea ce privește soldele brute, implicit cele nete... manifestate în creșteri salariale determinate atât de majorările procentuale aferente contribuțiilor reținute din soldele brute ( contribuția individuală la bugetul de stat ( în cazul militarilor ), de la 10,5 % la 25% și CASS, de la 5,5 % la 10% ) și trecerii acestora de la angajator la angajat ( toate acestea prin prisma reglementărilor din OUG nr.79 / 2017 ), cât și de acordarea majorărilor salariale etapizate prin prisma Legii nr.153 / 2017 ! Așadar...exemplificăm concret cu doi militari, trecuți în rezervă anterior și ulterior datei menționate, primul cu o pensie netă de 6500 lei, iar celălalt cu una semnificativ mai consistentă, respectiv de...18000 lei ! Iată - succint - atât calculele, în ordinea lor firească, cât și fundamentarea juridică a acestora ! Începem cu pensia netă de 18000 lei și stabilită ulterior lui septembrie 2017 !

mosmartin16 spunea...

1. Solda netă - din activitate - reprezintă 58,5 % din solda brută, reținerile din aceasta din urmă reprezentând contribuția individuală la bugetul de stat, CASS și impozitul ( conform art.31 alin.(1) din Legea nr.223 / 2015 privind pensiile militare de stat, modificat prin art.VI din OUG nr.82 / 2017, art.I, punctele 14, 15, 69 și 70 din OUG nr.79 / 2017 privind modificarea și completarea Legii nr.227 / 2015 privind Codul fiscal ). Rezultă implicit o soldă brută de 30769 lei ( 18000 x 100 : 58,5 ) ! 2. Pensia brută reprezintă 85 % ( maxim ) din media soldelor brute constituite în baza de calcul a pensiei ( conform art.30 din Legea nr.223 / 2015, modificat prin art.40, punctul 6 din OUG nr.57 / 2015 ). În consecință, rezultă un cuantum brut al pensiei militare de 26154 lei ( 85% din 30769 lei ) ! 3. La pensia brută astfel stabilită se adaugă procentul de 20 % ( maxim ) aferent ordinului "Meritul Militar" ( în conformitate cu art.11 din Legea nr.80 / 1995 privind statutul cadrelor militare ). Prin urmare, pensia brută finală este în cuantum de 31385 lei ( 26154 + 20 % × 26154 ) ! 4. Pensia netă se stabilește prin deducerea impozitului de 10% pentru ceea ce depășește suma de 2000 lei ( art.100 alin.(1) din Legea nr.227 / 2015, modificat prin art.XXIV, punctul 2 din OUG nr.130 / 2021 și art. 101 alin.(2) din aceeași lege ). Rezultă așadar, o pensie netă de 28446 lei ( 31385 - 10% x ( 31385 - 2000 ) ) ! 5. Pe de altă parte, pensia netă nu poate depăși solda netă ( în conformitate cu art.60 alin.(1) din Legea nr.223 / 2015, modificat prin art.VII, punctul 3 din OUG nr.59 / 2017 și art.84, punctul 2 din OUG nr.114 / 2018 ). Prin urmare, pensia netă în plată este de 18000 lei ! 6. Din perspectiva supraimpozitării cu acel 30 % la ceea ce depășește 6789 lei brut ( n.n. - acea cotă de impunere menționată în amendamentele la Plx nr.244 / 2023 ), rezultă următoarele rețineri din pensia brută în cuantum de 31385 lei : a) pentru 6789 - 2000 = 10%. Prin urmare, 479 lei ! b) pentru 31385 - 6789 = 30 %. Așadar, 7379 lei ( ( 31385 - 6789 ) x 30% ) ! 7. Pensia netă rezultată în urma impozitării ( 10% ) și supraimpozitării ( 30% ) este de 23 527 lei ( 31385 - 479 - 7379 ) ! 8. Pensia netă rămasă în plată - prin prisma art.60 alin.(1) menționat la punctul 5 - este de 18000 lei ! În consecință, efectul supraimpozitării ( al cotei de impunere de 30 % ) la această pensie netă în plată de 18000 lei este..."în buzunar"... zero !! Iată consecințele supraimpozitării în cazul celeilalte pensii - în cuantum net de 6500 lei - și stabilită / recalculată anterior datei de 15.09.2017 ! Așadar : 1. Pensia brută = 7000 lei ( 6500 + 10 % din 7000 - 2000, aferent impozitului ) ! 2. Noile rețineri din pensia brută de 7000 lei : a) pentru 6789 - 2000 = 10 % ( impozit ). Rezultă 479 lei ! b) pentru 7000 - 6789 = 30 % ( supraimpozitare sau altfel spus, cotă de impunere ). Rezultă 63 lei ! 3. Noul cuantum net rezultat al pensiei este de 6458 lei ( 7000 - 479 - 63 ) ! Așadar, efectele supraimpozitării se resimt efectiv "în buzunarul" celui a cărui pensie netă este de 6500 lei, consecința reprezentând-o diminuarea ei, în contrast flagrant cu cel a cărui pensie netă este de 18000 lei și unde supraimpozitarea are efecte... nule "la buzunar" !! Astfel de consecințe ale supraimpozitării, respectiv diminuarea cuantumului net pentru toate pensiile stabilite / recalculate anterior datei de 15. 09.2017 și rămânerea intactă a cuantumului net în plată pentru toate pensiile stabilite ulterior acestei date...sunt de natură a accentua și mai mult inechitățile profunde existente la pensiile militare de stat și care se tot adâncesc pe măsura trecerii timpului ! În loc de concluzie : soluția nu o constituie nicicum supraimpozitarea pensiilor militare de stat ( așa cum a rezultat concret și explicit din exemplul dat ), ci RECALCULAREA acestora...pe principii corecte și echitabile ! Cu respect, un ofițer din rezerva Armatei Române !

M spunea...

@Huhu Rezea
Nu ai calculat ce pensie ar fi avut în 2022 cel care în anul 2017 avea 5000 lei dacă se făcea actualizarea. Ia să vezi că nu ești deloc în dezacord cu tot ce scriu eu de 7 ani despre actualizare.

1. Dacă solda a crescut cu 25% atunci și pensia recalculată ar fi crescut tot cam cu atât dar să zicem că greșesc chiar credeți că eu am oprit actualizarea? De 5 ani vă spun că decizia e luată să nu se mai facă actualizarea! De 5 ani vă spun: haideți să căutăm alt mecanismb pentru că actualizare nu se va mai face!

2. Nu confundați dorința cu putirința! 😁 Cum spuneam, sunt cel puțin 3 categorii de pensionari militari ce se împart după legea/legile de salarizare pe care le-au avut. 😁 Eu spun de când sunt pe forum că am terminat Școala militară înainte de 89 deci că mă consider "varșovist" (e unul deștept care m-a "demascat" după ce eu am afirmat asta de vreo sută de ori).
Legea 223 este puternic legată de venitul ca activ. La contributivitate, fiind vorba de mai mulți ani, legătura se diluează.
De aceea am zis de multe ori că o pensie din întreaga carieră este mai corectă. Dar NU după formula pensiilor civile.


3. Nu putem să avem un T0. Îmi pare rău că o spun! Știți de ce? Pentru că va urma o nouă lege a salarizării (prevăd o creștere a soldelor raportate la SMB pentru a compensa dispariția pensiilor militare) și atunci o luăm de la capăt!
Dacă vreți, 2017 a fost anul T0 în condițiile prevăzute de L223.

4. Faceți-mi acest hatâr: considerați actualizarea ca fiind scoasă din ecuație!
Ce altă soluție vedeți?

Eu zic:
- calcul dual cu posibilitatea de a alege pensia contributivă sau pe cea militară (pentru noi, cei deja pensionați).
- o nouă formulă pentru cei care vor ajunge la 65 de ani și 300 de luni perioadă de referință care să facă pensia militară atractivă pentru că așa cum este ea acum este ori egală ori mai proastă decât cea contributivă!

Michel spunea...

@CFI ora 19.07
Pasărea mălai visează! Nu va fi nicio recalculare cum speră unii de pe acest blog. Reformrea pensiile militare nu se va face pentru eliminarea inechităților din interiorul sistemului ci petru reducerea cheltuielilor bugetare cu acestea. În concluzie pensiile nu vor crește dimpotrivă vor scădea!

Ein Stein spunea...

@Huhurez
Latosu ar trebui sa si priceapa ce citeste:
L223;
Sectiunea 1: Pensia de serviciu
Art.16
(1) Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special ........

Am o oarece nedumerire, referitor la alineatul de mai sus, "poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special". Pai sticletii nu sunt functionari publici cu statut special? Ma rog.
Dar legea e suficient de clara, important e sa inteleaga ce citeste.
Ar mai fi o situatie, sa inteleaga ce citeste dar sa faca pe prostu. Da Doamne sa ramana asa, numa prost nu si norocos.

akord 75 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
UN rezervist spunea...

Casele de pensii sectoriale nu au specialiști ci doar trădători!.... Țara e condusă de trădători!... Nimeni nu vrea echitate!... Stat mafiot și eșuat!

Leon spunea...

@MosMartin, este suficient sa trimiti deputatilor din Comisia de munca, Comisia de Buget si Comisia de Aparare, si semneaza domnule cu Grad, Nume, Prenume si localitatea de domiciliu!
PS. Cam amplu materialul, nu stiu daca deputatii au rabdare sa citeasca pana la sfarsit..!!

iulian spunea...

Daca Coarna a fost artizanul (din interior)din umbra a OUG 59/2017, prin care activii au fost privati de drepturile cuvenite in integralitate, dumneata Huhule te numeri printre autorii unor idei "speciale", care poate afecta majoritatea pensionarilor. Si dumneata, tot din interior esti, un sabotor, mânat nu de logica sau circumstanțe, ci de ciuda si egocentrism. Da da.

M spunea...

@Ein Stein

Au vrut să îi includă pe polițiștii de penitenciare care atunci nu se numeau polițiști. Vezi articolul 1 unde scrie corect.

În plus legea se numește de fapt sistemul pensiilor militare de stat şi alte drepturi de asigurări sociale din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale... așa cum zice la art.1

Apoi, pentru că denumirea era prea lungă au zis "denumit în continuare sistemul pensiilor militare de stat". Să spui într-o lege "denumit în continuare ...." eu o practică curentă. 😁 De aici confuzia unor militari cum că e o lege exclusivă a "militarilor". De fapt ea acoperă domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale.

Vezi de exemplu legea 263 unde zice: sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, denumit în continuare sistemul public de pensii.

mosmartin16 spunea...

Mulțumesc, Leon !

Outlander spunea...

@moșmartin16
Cred ca aceste calcule ar trebui să includă și CASS, care deocamdată nu este reglementat,
dar, cu siguranță va fi!
Atunci, diferențele vor fi și mai vizibile.

Huhu Rezea spunea...

@iulian
Ce este sindicalistule, te-a deranjat critica la adresa SCMD -ului, cel care pentru interesul șefimii nu dorește înlăturarea inechităților din sistemul pensiilor militare?
Ești și bâtă în domeniul pensiilor dacă nu ai auzit că OUG 59/2017 a lovit în pensiile militarilor nu în soldele activilor.
Dacă studiezi articolele și comentariile din anul 2017 de pe blog, domnul Coarnă, ca lider sindical, a fost împotriva OUG 59/2017, fiind primul care a devoalat mârșăvia guleraților din MApN.
Dacă este cineva supărat pe linia redacțională a blogului... aceștia nu pot fi decât ciucanii neterminați, clasați ca inapți pentru a profita de pleașca legislativă pe care gulerații le-au oferit-o și lor.

Burebista spunea...

Moș Martinica, nu mai plânge... Cel pensionat înainte de 2018, ala cu 7000 brut va primi de la 1 ianuarie 2024 în afara de indexarea cu rata inflației de 13,8% încă câteva procente vr-o 6,2 % poate indexare diferențiată și nu o sa piardă nimic din net. Din contra va câştiga față de cel care este pensionat după 2018 și are pensie brută 10000 și netă plafonata 5850, care va primi decât inezarea netului în plată doar cu 13,8%... BRUTUL nici nu mai contează dacă este peste 1000... Cel care în prezent are pensie netă 5850, dar este pensionat înainte de 15.09.2017 va primi peste cei 13,8% poate chiar 7 % sau mai mult pentru ca are un brut pe la 6400....
Compara bre pensiile nete în plată nu brutul... Pentru cultura ta generala anul acesta chiar dacă indexarea a fost diferențiată ca procente între cei pensionați înainte sau după 15.09.2017 sa știi ca la pensiile nete de sub 10000 creșterea pe net a fost aproximativ egala în jur de 300 lei...

Burebista spunea...

O mică corecție pt Moș Martin, indexarea ca și procent net în buzunar a fost în jur de 300 lei pentru toată lumea indiferent de data pensionării la pensiile nete pana pe la 6000... Apoi pana pe la 8678 net au câștigat mai mult cei pensionați înainte de 15.09.2017. Ex pensie stabilită după 31.12.2017 14832 brut /8678 net a primit indexare numai 5,1% și a ajuns 15588 brut și 9119 net în buzunar. 9119 - 8678 = 441 lei
Pensie stabilită înainte de 31.12.2017 9420 brut/8678 net a primit indexare +5.1%+1%= și a ajuns 9999 brut și net în plată la buzunar 9199... 9199 - 8678 =521 lei... La buzunar.. Adică cu 80 lei mai mult decât pensionarul Ciucan.. Deși în decembrie 2022 aveau aceleași pensii nete în buzunar...

M spunea...

Supraimpozitarea, așa cum va fi ea stipulată legal, va reduce netul aflat în plată în normele de aplicare.
Recalcularea nu se va face. Singura recalculare se va face la magistrați scoțându-le actualizările de după 2017.

@Burebista - 😂🤣😂 chiar credeți că îi interesează? Eu sunt pensionat înainte de septembrie 2017 dar asta nu m-a umplut de ură și de resentimente!

Nu vedeți că acum vor ca "în alte state NATO" acum nu mai vor dacă nu le convine cum e la ăia?
Dar așa e natura umană: fiecare vrea o felie mai mare de tort. Specificul românesc este veșnica văicăreală și dorința de a îl omorâ pe celălalt! Amintiți-vă de Miorița!!!!!

mosmartin16 spunea...

Bre Burebistă, că tot ai luat-o și tu cu bre'...io nu plâng bre' deloc, da' observ că toată priceperea ta s-a limitat la ce va fi cu indexarea ! Tu uiți bre' că și acu' nu mult timp acel 3,8 % nu s-a dat, iar acu' crezi tu că acea inflație de 13, 8 or să o dea, bașca și ceva supliment !🤣 Ești naiv, bre' ! Oricum, nu prea vezi tu pădurea din cauza copacilor, dacă io vorbesc de mere,iar tu-mi spui de pere ! Hai, pa !

Huhu Rezea spunea...

@M
De câte ori să-ți repet că imoozitrea normală cât și supraimpozitarea nu afectează netul pensiilor militare stabilite după 15 09 2017 dacă acest net este mai mare de 58,5% din baza brută de calcul.
Pentru o pensie netă de 7000 lei corespunde o baza de calcul brută de ...58,5%x=7000
x= 70000/58,5= 11 966 lei
Presupunem că pensia bruta are procentul de calcul de 85%
Pensia brută este 85% x 11966= 10 171 lei
Pentru ca impozitele pe brut să afecteze pensia netă în plată de 7000 lei ar trebui să fie mai mari de 32% din întreaga suma brută.

Huhu Rezea spunea...

Ciolacu și-a dat demisia la finalul fiecărei legislaturi pentru a nu beneficia de indemnizația de parlamentar.

M spunea...

@Huhu Rezea

1. De câte ori să îți repet că la Ministerul de Finanțe se lucrează la o normă de aplicare menită tocmai să rezolve asta? Dacă o să iasă așa cum se vorbește atunci supraimpozitarea se va aplica! De fiecare dată când unii se smiorcăie că nu le taie pensiile unor camarazi ar trebui măcar să aibă bunul simț să precizeze "în conformitate cu normele actuale....."
Nu mai spun că mi se pare absolut grețos ca principala problemă să fie nu pensia mea ci pensia altuia!

2. Ministerul Apărării Naționale va desfășura în perioada 12-16 iunie „Exercițiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei și a teritoriului pentru apărare - „MOBEX HR-CV-23”.

Dacă suntem tratați ca pensionari pe contributivitate atunci mai avem obligații de rezerviști?

CEZAR spunea...

Huhu Rezea spunea...
@iulian
Ce este sindicalistule, te-a deranjat critica la adresa SCMD -ului, cel care pentru interesul șefimii nu dorește înlăturarea inechităților din sistemul pensiilor militare?
Ești și bâtă în domeniul pensiilor dacă nu ai auzit că OUG 59/2017 a lovit în pensiile militarilor nu în soldele activilor
--------------------------------------------------------------------
Imi place ! A incasat-o Iulica m-Ares..el care merita totul....

Huhu Rezea spunea...

@M
Am si subliniat cele spuse în motivarea pentru eliminarea pensiilor parlamentarilor că, dacă acele indemnizații constituie stagii de cotizare pentru calculul pensiei lor contributive, nu mai este nevoie de pensie specială, dar d-ta te faci că nu înțelegi.
Pentru că ești militar, ești sau ar trebui să fii plătit în așa fel încât să nu mai ai nevoie de pensie specială.
Pensie calculată din 6/12 luni este o pensie speculativă dacă nu este actualizată.
Pensia militară calculată din baza de calcul de acum 10 ani este mult mai mică decât pensia calculată din actuala baza de calcul.
Asta poți să pricepi?

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Viorel
De ce te avânți să discuții probleme care depășesc capacitatea d-tale de a înțelege tehnica de legiferare.
PL x 199/2020 modifica dispozițiile introduse de cele două ordonanțe în lege.
Nu mai era nevoie să facă referirea expresă la cele 2 ordonanțe.Referirea la cele două ordonanțe este cuprinsă în expresia "Legea nr. 223/2015 cu modificările și completările ulteriore"

Burebista spunea...

Domnule Moș Martin.. 🤣... Comentariile mele au fost numai ca să-ți demonstrez ca dumneata compari mere cu pere... Ai dat exemplu pensia lui Ciucă și una de 6000 și ceva brut... Nu domnule, compara 2 pensii nete în plată egale sa zicem de 6000... Și care după indexarea diferențiată de anul ăsta nu au mai fost egale în ianuarie 2023 ..dar a câștigat cel pensionat înainte de 31.12.2017. Tiam dat exemplu la pensii egale nete de 8678 în decembrie 2022 au devenit în ianuarie 2023 7199 pentru varsovist și 7119 pentru ciucan... Atunci a fost bine... Cu supraimpozitarea nu mai e bine.. Oricum s ar putea ca supraimpozitarea sa pice la CCR, asa ca nu te mai agita atât. O zi buna îți doresc și nu te mai agita atât sa nu faci un AVC... 🤣 😱

CEZAR spunea...

@/Viurel - majurul de la C.I..cu Oskar
Schimba CAMASA ROSIE...iti ia din aer- de aia nu intelegi !

Viorel spunea...

Don Cezare. Chiar atât de mult vă place cămașa mea. Lui akord 75 îi plăceau și cravata și costumul. Hotârâți-vă ce vă place, dați-mi adresele și vi le trimit. Plătiți doar transportul și parfumul pe care am dat 400 lei.

Viorel spunea...

Bibicu. Stai în banca ta că sperii lumea cu sfecla de bufon pe care ai postat-o, după chipul și asemănarea ta.

mosmartin16 spunea...

Bre Bure, mulțam' fain că te-ai gândit la sănătatea mea ! Stai bre' la un loc...că-ți arăt analizele și-s mai sănătos ca tine bre !🤣 Reiau pe scurt ! Io vorbesc de acel 30% bre, așa că nu o mai lua "la fentă" ! Și dacă ar fi să comparăm chiar și două pensii nete egale ( una de dinainte și una de după 2017 )...ia spune tu...care din ele nu scade pe net și care da ?! ( prin prisma acelui 30% bre, nu o mai lua "pe la Ploiești"!🤣 ) !

mosmartin16 spunea...

Bure, zi bună și ție ! Vezi cu AVC-ul, că uneori ceea ce-i dorești altuia să nu i se întâmple...ți se poate întâmpla chiar ție !🤣 Doamne feri' ! Sănătos...

RD spunea...

Voi inca mai vorbiti si credeti in supraimpozitarea de 30% care nu se va aplica? :) Si care nu va fi ramasa in marele proiect?