Un produs Blogger.

luni, aprilie 01, 2024

Adunarea generala a LAPDM din 29 martie 2024, abordari la obiect despre pensii militare dar si confuzii juridice

41 comments

 

In luarile de cuvant s-a remarcat interventia doamnei colonel(rez) Georgeta Gheorghe, o excelenta cunoscatoare a legislatiei in domeniul pensiilor militare, care a concluzionat ca actuala lege a pensiilor militare este atat de compromisa incat se impune o noua lege. La nivelul LADPM s-a constituit un grup de lucru care redacteaza un asemenea proiect de lege.
Redactorii noului proiect de lege sa nu uite sa prevada ca pensiile militare ale beneficiarilor care ating vârsta standard de pensionare în sistemul pensiilor militare se calculează și în varianta contributiva, în plată rămânând cuantumul mai avantajos. Plata pensiei contributive sau a componentei contributive se face tot din bugetul de stat, acolo unde ajung și contributiile individuale pentru pensii(CIBS).


Col.(rez) Georgeta Gheorghe 

Pentru a nu se mai face confuzie intre legile constitutionale(legi de revizuire a Constitutiei) si legile organice sau ordinare, citez mai jos art. 73 din Constitutie.

Art. 73 – Categorii de legi

(1) Parlamentul adoptă legi constituţionale, legi organice şi legi ordinare.
(2) Legile constituţionale sunt cele de revizuire a Constituţiei.
(3) Prin lege organică se reglementează:
a) sistemul electoral; organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente;
b) organizarea, funcţionarea şi finanţarea partidelor politice;
c) statutul deputaţilor şi al senatorilor, stabilirea indemnizaţiei şi a celorlalte drepturi ale acestora;
d) organizarea şi desfăşurarea referendumului;
e) organizarea Guvernului şi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării;
f) regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război;
g) regimul stării de asediu şi al stării de urgenţă;
h) infracţiunile, pedepsele şi regimul executării acestora;
i) acordarea amnistiei sau a graţierii colective;
j) statutul funcţionarilor publici;
k) contenciosul administrativ;
l) organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, a instanţelor judecătoreşti, a Ministerului Public şi a Curţii de Conturi;
m) regimul juridic general al proprietăţii şi al moştenirii;
n) organizarea generală a învăţământului;
o) organizarea administraţiei publice locale, a teritoriului, precum şi regimul general privind autonomia locală;
p) regimul general privind raporturile de muncă, sindicatele, patronatele şi protecţia socială;
r) statutul minorităţilor naţionale din România;
s) regimul general al cultelor;
t) celelalte domenii pentru care în Constituţie se prevede adoptarea de legi organice

41 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nu-i nici o prefață, nu-i nici un indiciu, nici un sumar tematic sau continut de idei, si atunci ce sa inteleg ca face Liga, acum si aici, ca sa stim ce se face in Adunarea Generala? Eu stiu rolul unor institutii halitoare de bani, precum cele punctate mai sus, dar ce fac ele pentru rezolvarea pensiilor militare? Sau, discutii vor fi, intentiile sunt foarte bune, hotararile 100% fiind in favoarea noastra probabil, caci LAPDM este o Liga serioasa si mai de incredere decat sindicatele militare, traditionale, dar hotararile bune sunt nulitati, daca Prim ministrul Ciolacu si Guvenul nu au in mana revendicarile, hotararile si propunerilor lor, caci pana la acesti mici dumnezei guvernamentali sfintii halesc toate acele hartii pe drumul scarii valoride pana in varf! Deie Domnul sa fie bine si in folosul nostru, caci ar fi ultima zvacnire a unui sarpe revendicativ cu capul taiat! Eu, inca mai am in mine o molecula infinitezimabila de optimism...

RD spunea...

Bla, bla, LAPDM!

Viorel spunea...

MILOGII DE IERI, PROFITORII DE ASTĂZI.
DECIZIE nr. 20 din 2 februarie 2000referitoare la sesizarea de neconstituţionalitate a art. 41 alin. (2) din Legea privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi a dispoziţiilor art. 198 din aceeaşi lege prin care a fost abrogat art. 103 din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecătorească, republicată
2.b) Cel de-al doilea aspect pentru care în sesizarea Curţii Supreme de Justiţie este criticat textul art. 198, prin care se abroga art. 103 din Legea nr. 92/1992, republicată, îl constituie nesocotirea faptului ca în România, ca şi în statele europene cu un anumit grad de dezvoltare, "dreptul la pensie de serviciu îl au toate forţele de apărare a ordinii publice - armata, poliţia şi serviciile speciale". În acest sens, se arata ca justificarea acordării şi menţinerii pensiei de serviciu, în cazul magistraţilor, rezida în statutul special al acestora, care le interzice exercitarea unor activităţi producătoare de venituri, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior, precum şi în gradul ridicat de risc pe care îl presupune exercitarea funcţiei de magistrat, caracteristica de altfel comuna, astfel cum se arata în sesizare, pentru întregul personal al forţelor de apărare a ordinii publice, a ordinii de drept.Din aceasta argumentare rezultă ideea inegalitatii de tratament între magistraţi şi cadrele militare. Astfel, în timp ce prin abrogarea art. 103 din Legea pentru organizarea judecătorească se suprima magistraţilor dreptul de a li se stabili, în condiţiile legii, pensie de serviciu, militarii vor continua sa beneficieze de pensia de serviciu pentru activitatea depusa, prevăzută la cap. II al Decretului nr. 214/1977 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, act normativ care nu este prevăzut în cuprinsul art. 198 din noua lege a pensiilor între dispoziţiile normative ce se abroga la data intrării în vigoare a legii.





Viorel spunea...

CONTINUARE
Decretul nr. 214/1977 este aplicabil nu numai cadrelor din armata, ci şi celor din sistemul Ministerului de Interne, Serviciului Roman de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Protecţie şi Paza, Direcţiei Generale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiţiei etc.Examinând cel de-al doilea aspect al criticii de neconstituţionalitate, Curtea Constituţională constata ca aceasta este intemeiata.Astfel pensia de serviciu pentru magistraţi, introdusă în anul 1997 prin efectul modificării şi completării Legii nr. 92/1992 pentru organizarea judecătorească, la fel ca şi pensia de serviciu pentru militari, prevăzută de Decretul nr. 214/1977 privind pensiile militare de stat, cu modificările ulterioare, au fost instituite în vederea stimulării stabilitatii în serviciu şi a formării unei cariere în magistratura sau, după caz, în rândul cadrelor militare permanente. Conform reglementărilor menţionate, pensia de serviciu se acordă la împlinirea vârstei de pensionare numai magistraţilor, respectiv militarilor care, în privinta totalului vechimii lor în munca, îndeplinesc condiţia de a fi lucrat un anumit număr de ani numai în magistratura sau, după caz, ca militar. Caracterul stimulativ al pensiei de serviciu consta, atât în cazul magistraţilor, cat şi în cel al militarilor, în modul de determinare a cuantumului pensiei în raport cu salariul, respectiv cu solda avută la data iesirii la pensie. În plus, în ceea ce priveşte acordarea pensiei de serviciu pentru militari, se aplică un spor de 10% până la 20% pentru militarii care beneficiază în considerarea vechimii şi a activităţii meritorii de ordinul "Meritul Militar", conform prevederilor art. 11 din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare.
CURTEA În numele legiiDECIDE:
1. Constata ca dispoziţiile art. 41 alin. (2) din Legea privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale sunt constituţionale.
2. Constata ca dispoziţiile art. 198 din aceeaşi lege, prin care a fost abrogat art. 103 din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecătorească, republicată, sunt neconstituţionale.

Claudiu Marin spunea...

@RD si Mihai
Din comentarii se vede ca nu v-ati facut timp sa audiati materialul.
Nici nu stiti ce pierdeti!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@RD, vad in LAPDM mai multa preocupare si initiative sindicale, decat la SCMD, unde vorbele depasesc faptele. As fi fost chiar bucuros ca toti liderii sindicali, la un loc, sa se fi intanlit, ca intr-un Congres, insa Col Dogaru nu are obisnuinta sa imparta cu altii nimic, nici macar lupta sindicala, cu marea frica sa nu pice cumva pe locul secund. Nu-i zic egoism, cat ar fi sentimentul de superioritate peste tot ce exista similar in societatea cazona. Cel mai important dintre toate este ca, orice hotarare se va lua, sa ajunga in mana Prim ministrului, ca noi degeaba tipam daca domnia sa nu ne aude, totul depinzand de cateii, slugile si lingaii care-l inconjoara si au grija sa ajunga la dansul numai ce vor ei!

Leon spunea...

https://www.stiripesurse.ro/mapn-a-publicat-proiectul-noii-legi-a-apararii-nationale-noutati-legate-de-amenintarile-hibride-interventii-in-afara-tarii-si-militarizarea-politiei_3278899.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Laudabil, dupa ce am urmarit clipul! Doamna Colonel, foarte hotarata, s-a impus bine, printre atatia barbati, si n-a parut deloc intimidata, de fapt toti distinsii si venerabilii vorbitori au dovedit ca stapanesc bine problemele la pensiile militare, si n-am gresit gandind pozitiv, inca din topicul precedent, despre actiunea LAPDM. Acum, sa vedem si o finalizare, cu trimitere catre Prim ministru si membrii guvernului. Nu le putem cere acestor oameni inimosi ce nu au facut toti ceilalti la un loc in 15 ani, si tocmai de aceea ii si FELICIT CALDUROS!

RD spunea...

Domnul Claudiu Marin, fapte, nu vorbe! Că de vorbe eu cel puțin m-am săturat. Acum s-au trezit să facă lumină în sistemul pensiilor militare? Când abia au fost modificate conform jalonului din PNNR?
Cornelius Flavius Ifrim, acum să mă iertați că eu m-am plictisit de aceleași vorbe fără fapte! Cam așa sunt și politicienii. Am citit și auzit destule. Degeaba! Multă prezență online, spre 0 în realitate, despre ce vorbim? E mai comod pe net. Ne merităm soarta, dacă vrem să fim sinceri și să nu ne mai amăgim! Eu cel puțin nu mai cred în vorbe.

Claudiu Marin spunea...

@RD
De sceptici neintelepti ca d-voastra au nevoie cei care de 10 ani se vaita ca nu au bani pentru pensionarii militari.
Toata stima pentru domnul general Gropan care a pus bazele acestei asociatii neobediente dar, la nivelul discursului, dansul este tentat sa intre prea mult in teoria dreptului si se pierde actiunea revendicativa aplicata, mai ales ca sunt cateva institutii de drept pe care nu le-a aprofundat.
Se vede diferenta dintre discursul sau si cel al doamnei colonel Georgeta Gheorghe, care a pus punctul pe i: este nevoie de o noua lege a pensiilor militare!
Nu stiu cine este cel care a urmat la microfon dupa doamna Gheorghe, si el om de actiune.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel Kis, alias @Tehnocrat, daca nu i se permite pe aici sa insulte, ca la usa cortului, motiv pentru care @Onorabilul il tinea blocat, isi trimite insultele pe mail, acum deranjandu-l si pe admin, trimitandu-i ilar maldare de diplome, acte si documente cu poze sa-si demonstreze trecutul tulburator, dar nu si dovezile despre care am remarcat ca le-a inventat din buric, dupa care ieri trecand sa-l ameninte cu instanta, pe inchipuiri, iar pe mine cel putin porcaindu-ma ca la usa cortului, ca un subsoldat cu epoletii smulsi la Raport! Hai, ca eu stiu ca are piulitele slabite si sunt ingaduitor cu retrograzii comportamentali, dar ce are cu Dl Admin sa-l ameninte? Sau de ce trimite aceste prostii si altora ca sa le arate cat de mitocan este?
Mai, taică, de ce nu-ti vezi de lungul nasului, sanatatea si treburile tale si te faci de ras? Nu faci decat sa te adancesti intr-un noroi, in care singur te tooot bagi de ani in sir! Sa-ti fie rusine, mai ales ca sunt si mai in varsta decat tine, needucatule!

Leo spunea...

E TERAPIE de grup.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

,,O noua Lege a pensiilor militare'' este noul trend sindical, demn de remarcat, si pe care il sustin. Cat despre Dl General gropan, trebuie apreciat pentru toate eforturile domniei sale, mai ales ca se afla la o venerabila varsta, urandu-i succese cu sindicatul, LAPDM, si multa sanatate! Dragi camarazi, haideti sa mai tragem si noi cu dintii de ultimile resurse de optimism, mai ales ca face bine la tonus si sanatate! Doamne, ajuta!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@RD, macar sa ne amagim ca sa nu ne mai amaram zilele, si chiar daca zarurile au fost aruncate nimeni nu poate frana si a doua aruncare, in bine! Sanatate!

RD spunea...

Domnul Claudiu Marin, nu e vorba de sceptici. E vorba de faptul că un număr restrâns de pensionari militari sunt buni doar în mediul online. Iar unul și mai restrâns, nici măcar de 1% (2000 ca număr), au făcut-o de-a lungul anilor prin ieșirea în public, fizic. Am văzut cu toții numărul infim de pensionari militari care au ieșit să se afișeze pe unde s-a putut! Abia ce s-a adoptat legea prin care și pensiile militare erau modificate. Și acum ce sperați? Să le zică ălora de la CE cu jalonul 215, stați domne că ei merită să aibă pensiile actualizate. Înainte nu știam de așa ceva. Serios?
Nu am fost, nu suntem și probabil nici nu vom fi băgați în seamă de politicieni pentru că au tot dreptul să facă așa ceva. De ce? Pentru că pensionarii militari sunt multi ca beneficiari, vocali pe net și puțini pe stradă. Alții ca să revendice anumite drepturi au făcut proteste cu un număr mare de protestatari. În plus au fost și susținuți de media, ceea ce nu este cazul în privința pensionarilor militari.
Iar pensionarii militari din Parlamentul României am văzut cu toții ce au făcut!
Nu am fost, nu suntem și nici nu vom fi uniți. Dar adevărul doare, deși el este știut.
Doamna Georgeta este documentată și inteligentă, însă și dânsa știe că pensionarii militari nu fac eforturi pentru binele lor. Sunt sigur că e dezamăgită de pensionarii militari, iar cum este vorba? Cu o floare nu faci primăvară! Nu v-ați săturat de comunicare din partea pensionarilor militari? Da! Se numește bla, bla..

Brenda spunea...

Vor mai trece câțiva ani dacă vor o altă lege

Leon spunea...

https://www.stiripesurse.ro/mapn-a-publicat-proiectul-noii-legi-privind-gestionarea-crizelor-masuri-in-caz-de-razboi-o-noua-pandemie-sau-alte-situatii-document_3279343.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Brenda, sarut mainile, surioara, cu sanatate, viata lunga si fericire! Doamne, ajuta!

Mihai f. spunea...

O nouă lege va dura mult ,dar gradul se poate actualiza mult mai rapid .

Claudiu Marin spunea...

@all
Constat ca din nou se manifesta frica de o noua lege a pensiilor militare, asa cum s-a manifestat frica fata de L 282/2023. S-au inventat fel de fel de motive, ca ar fi deja contributive, ca nu ar fi pensii speciale... numai sa nu fie introduse in reforma.
O noua lege ar da posibilitatea uniformizarii modului de calcul al cuantumului prin recalcularea pensiilor in plata.
Recalcularea presupune aducerea soldelor de grad si de functie la nivelul de la data intrarii in vigoare a noii legi.

Outlander spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
xmax spunea...

Traiasca PRINCIPIUL INECHITATILOR!!!

Abia astept ca pensia unui general sa fie egala cu solda unui soldat.

Cred ca ar trebui introdus un Principiu Fundamental al Inechitatilor: Ori de cite ori exista o majorare a soldei de grad/salariu de functie, PENSIA sa se injumatateasca!!

Cam asa vom ajunge!!! Vrajba este mare deja intre diverse categorii de pensionari din MaPN si MAI. asta sa dorit si asta sa obtinut.
Un principiu simplu: DEZBINA SI CONDU!!! ASTA E DEVIZA LOR.

Claudiu Marin spunea...

@Xmax
Un calcul general valabil al cuantumuluii pensiei militare, indiferent de data iesirii la pensie, nu are cum sa genereze discriminari.
Cei care au apucat pensii convenabile trag cu dintii sa nu se mai schimbe nimic in sistemul pensiilor militare, cum zice mai sus @Outlander

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

In sustinerea prietenului meu, Comandor @Outlander, cat si a Dlui @Marin, adaug ca @Outlander, cu ACADEMA absolvita, si tineti bine minte asta, care a supravegheat ani in sir tot spatiul aerian constantean, militar si civil in ro-english, pe 3 ture de serviciu extrem de stresante si obositoare, si sub radiatiile radarului, deci periculoase sanatatii, avand vechime completa & surplus & grupe si tot tacamul, avand CV-ul depus pe aici acum 2 ani pt. cine se indoaie de șale, deci iese la pensie si are cu putin peste 7000 lei, deci cat un Adjutant Boss, sau Caporal Major, insa sefii de serviciu ai lui lui @Outlander, FARA ACADEMIE LA BAZA, ci doar pe criterii de clocarisme gulerate de birou sedentar, cu secretare (amante) in dotare si zilnic erau acasa la orele 16.30, fara papa munca de vineri pana luni, doar toate astea ca erau pe nepotisme clocare si alte criterii de famiglie insurubati acolo, au iesit la pensie cu 12.000-15.000 lei, deci dublu decat prietenul meu cu ACADEMIE si ce am insirat mai sus, si de aceea @OUTLANDER doreste CONTRIBUTIVA, ca si @Onorabilul, Dumnezeu sa-l binecuvanteze si care ne-a lasat pe blog deviza CONTRIBUTIVITATII, sustinuta si de Dl admin Claudiu MARIN, sustinuta si de mine cat si majoritatea, iar franarii invart manivela cu melcgloboidalul de la saboti sa stopeze ideea CONTRIBUTIVITATII, ca asa li se pare lor ca raman cu pensiile mari, restul sa ramana cu pensiile mici, dar real le-ar mai creste cuantumurile, s-ar aseza si s-ar aduce toate pensiile la adevar, fara discriminari, sincope si tot felul de cretinisme care le fac de rahat fata de civili! Acta est demonstrandum!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Lg 223/2015 a fost buna la vremea ei si pana sa se aplice cele trei oug devastatoare, cand i s-a compostat himenul, insa azi este mai mult decat necesar o noua Lege a pensiilor militare ca sa se elimine toate ordinele de ministru care au incapusat-o cu favoritisme de amantlacuri si cumetrii pe secretizari, gratuland balșoi toti grofii si vatafii de mosii ale statului, toti peștoii de amante din ministere si cancelariile teritoriale, toate egoismele, manariile clocare din infernul creat de gulerati, famiglionul bombardier de croitorese, jigani, machu pichu-isti, rosieni si alte nulitati absolute, cu doctorate copy paste si inaltati in gradele si gradenele de Maresali si Generalissimi pe baza etichetelor cu stele de la sticlele de Wyski, sau cu ridicarea mercurului din termometre! VIVAT AETERN CONTRIBUTIVITATEA!

Viorel spunea...

Toți ne dăm cu părerea despre legea X sau legea Y, dar nici unul nu spune / recunoaște că Legea nr. 223/2015 în forma inițială era cea mai bună dacă nu ar fi apărut cele 3 nenorocite de OUG, respectiv, 57/2015, 59/2017 și 114/2018, pecetluite de Legea 282/2023. Prin aplicarea Legii nr. 153/2017 cadrelor militare în activitate, obligat se actualizau și pensiile militare conform art. 60 și / sau 59. La fel s-ar fi aplicat și HG nr. 28/2023 cât și HG nr. 26/2024, astfel ar fi dispărut inechitățile dintre pensile militare. Nu mai trebuia nici PLx-199/2020 sau PLx-221/2020, mii de procese și zeci de mii de decese. Toate acestea s-au produs sub conducerea unui cap pătrat care are pretenția să ajungă și președintele României. Îmi este scârbă pentru ce a făcut și rușine dacă va ajunge.

Claudiu Marin spunea...


@Ifrim
Eu nu sustin contributivitatea exclusiva ci calculul pensiei pentru militari si in varianta contributiva dupa ajungerea la varsta de 60 ani.

@Viorel
Legea 223 initiala avea o grava eroare de redactare a articolelor 109 si 110 de recalculare a pensiilor militare, potrivit careia actualizarea bazei de calcul se facea la data stabilirii pensie/trecerii in rezerva, nu la data recalcularii. Te trezeai cu pensia recalculata in 2016 la nivelul anului 2005, cand ai iesit la pensie.
Tot o redactare confuza a permis celor care au emis ORdinul M25/2016 sa integreze si stagiile civile ulterioare pensionarii in deciziile de pensii militare,desi articolul 109 se referea la vechimile din deciziile de stabilire a pensiilor militare emise anterior intrarii in vigoare a Legii 263/2010, unele dintre ele reintregite prin L 241/2013. In perioada 2011-2015 s-au stabilit pensii civile pentru militari, nu pensii militare.
In Ordinul M25/2016 s-a adaugat la lege, in articolul 3, cand s-a stabilit ca in noile pensii militare se iau in calcul vechimile din deciziile emise inainte de 01 01 2016, text inexistent in lege.

ifrim spunea...

Drumul unei noi legi a pensiilor militare de stat este lung și anevoios.În 2024 politicul se încoțopenește în jilțurile parlamentului pentru următorii 4 ani ,timp în care poate face doar ce dorește fără constrângeri.Cine garantează că o nouă lege nu este amendată iarăși cu alte OUG-uri?Deci statul câștigă timp,timp în care mulți pensionari pleacă la verdeață.Ce arde acum?Măcar actualizarea soldelor de grad!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, ce dulce himeră in mens sana, precum straluceste in naos icoana, si cand rasare printre stelele aurii, Luna, si ce suavă e femela morgana, adorabila, ACTUALIZAREA, care se va materializa in pensia mea si a ta, si a lor, a camarazilor intr-un ciopor de cor din a lumii cazone decor, doar cand pe chieptul meu blănos, invelit de pamantul ierbos, va inflori roz bombon si frumos un cireș pletos, cu fructe de cocos, sa se evite vanzarea cireselor la bucată de catre cei care mi-au vrut macra defunctă ingropată, doar pentru ca mestecatoarea mea guraliva a cerut pe ogivă pensiile militare pe contributivă, fara parastas si colivă!... Amin.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, este terapie de grup, cu hei-rup, cu efecte euforice, in urma masajelor... eroice

luchy19 spunea...

Din păcate media ne a îngropat definitiv afirmând în ultimii ani că pensiile militarilor sunt foarte mari fapt care s a întipărit în mentalul colectiv al societății civile iar politicieni nu se pun contra..poporului..., ca să spun așa.
Pe de altă parte adevărul este pe jumătate în sensul că pensionarii militari în pensie până în 2014 au rămas jos de tot, atât ofițerii, dar mai ales subofițerii. Ei, după 2016 încoace cei care sunt în pensie, ofițerii cu vechime completă spre exemplu au la ora actuală un minim de 7000 lei, ceea ce nu este puțin. Subofițerii au rămas la 4500 lei. Da cei care au început să treacă în rezervă din iunie 2023 sunt cu pensii fantastice.....!
Cum și cine să mai facă o corectură......

Viorel spunea...

Oricum pensia calculată în decembrie 2016 s-a făcut la nivelul anului 2009. „I. Baza de calcul conform art. 28 din Legea nr. 223/2015 – Elemente salariale (cuantum actualizat decembrie 2009)”.
În justiție, orice tilică, dă un ordin și acesta se pune în practică. În armată, fricosului de sub pod, îi tremură vocea și vreascurile când e vorba să dea bani la pensionari.
https://romania.europalibera.org/a/magistrati-salarii-majorate/32377218.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Certificare afirmatie, din Arhiva Blog: @Outlander 07.06 2022- C.V. Titlu Pensii in criza- Pensia contributiva mai buna decat pensia militara a unui Domn Comandor pensionat in anul 2015

Claudiu Marin spunea...

@Viorel
Nu este corect ce spui.
In 2017, la baza de actualizare din 2009 s-au adaugat toate cresterile , cele care au fost, pana la Legea 152/2017. Uita-te pe nota de calcul a deciziei
de actualizare din 30 06 2017.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Draga @Tizule, ufff, sunt grele scandurile de brad cand lumanarile in sfesnicile negre ard, dar pana la actualizarea soldelor de grad ele se vor numi solde de...gard!

GG spunea...

*****O constatare personală.
*Toți militarii care sau perindat prin parlament nu au făcut nimica pentru camarazii lor,cu o singura exceptie, dl.gl.Mircovici(sper ca am scris bine),să-i fie țărână ușoară! Vad,constat,ca niciun Admin nu a deschis un link,pt.al comemora pt.aducere aminte,măcar odată pe an. Nu o luați ca un reproș,ci mai degrabă ca uitare!

Viorel spunea...

Pe Decizia de pensie emisă pe 19.12.2016 (trecut în rezervă pe data de 30 Noiembrie 2016) scrie cele menționate în comentariul anterior. Pe Decizia de actualizare din 2017 emisă pe 29 august 2018 nu scrie nimic. Ce măriri au fost, dacă pe Decizia din 2016 (la trecerea în rezervă) Media soldelor lunare brute realizate la funcția de bază actualizată era de 3.127 lei iar pe Decizia de actualizare din 2017 Media soldelor lunare brute realizate la funcția de bază actualizată era de 3.381 lei. Diferența de 254 lei nu era cumva majorare cu 15% a funcției ?
Mai mult. În urma actualizării făcute de madam de CPS, rezultă:
- Cuantum conform art. 60 din Legea nr. 223/2015 (în formularea în vigoare până la data de 15.09.2017) = 3.449 lei;
- Cuantum pensie în plată (indexată) 3.526 lei.
În urma Actualizării, pensia mi-a ieșit pe minus. Rămân în plată cu 77 lei în plus. De unde sunt. Din absența parțială a indexării cu 5% din 2016 care se dă numai și numai în 2016 după cum au susținut deștepții din cadru DGFC sau din calculul greșit al actualizării cu 15%. Spuneți-mi dumneavoastră pentru că eu unul nu știu. Nu a știut nici CAp.București, nici ÎCCJ, nici cele 3 CPS. Doar Curtea de Conturi și-a susținut calculul pertinent, deraiat de instituțiile m….te ale statului român.

Claudiu Marin spunea...

@Viorel
De cate ori a explicat HR ca in pensia in plata la 30 06 2017, la momentul actualizarii, ramasa in plata dupa actualizare, era atat indexarea de 5% din 2016 cat si indexarea de 5,25% din 2017. Lipsea, dupa calculul aiuritor al caselor sectoriale, tocmai actualizarea cu 15% a soldei de functie.
Cu alte cuvinte, nu indexarea de 5% lipseste ci actualizarea cu 15%.

Viorel spunea...

Dacă e așa, atunci pot să le zic ceva de dor și jale celor de la DGFC, DGJ, CPS, CC, CAp.B și ÎCCJ ? Ăsta nu se numește furt ? Am și pentru domnul Gl. / politician îîî și aaa ceva de spus. Văd că nu-mi mai răspunde la petiție. E fudul olteanul. Visează deja la funcția de țar.

Viorel spunea...

Niște foști generali ai Armatei României, le explică civililor ce însemnă rezerva operațională și rezerva generală. Domnul Gl. mai tot anul trecut dădea lecții pe la diferite televiziuni pentru un leu în plus. Pentru asta îi plătește și MAp.N-ul în calitate de Asociație de locatari. Mai apare și un analist militar care își dă cu presupusul. O fi având ei cunoștințe militare și vorbesc despre titular și rezerve (cică rezervele sunt îmbătrânite, dacă ai 63 de an ice trișca mea mai vrei ar vrea să spună acești experți în trasul cu arcul). Au uitat de tinerețe / bătrânețe și viața militară trăită înainte și după. Mai apare și un comandor care își arată și el tresele. Materialul este interesant, dar despre pensii, despre pensii nu spuneți nimic ? Nu aveți nici o inițiativă ? Parcă AORR avea un obiecti, Obiectivul nr. 2 „Să acţioneze ca element de legătură între armată şi societatea civilă, contribuind prin proiecte și propuneri la susținerea intereselor forței de rezervă și a familiilor lor”. Despre acest obiectiv, chiar nimic, nimic ?
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/cine-pleaca-la-oaste-si-ce-sanse-ai-sa-lupti-in-prima-linie-daca-ne-pune-putin-gand-rau-si-se-suna-mobilizarea-generala-2753737

CEZAR spunea...

Viorel spunea...
Toți ne dăm cu părerea despre legea X sau legea Y, dar nici unul nu spune / recunoaște că Legea nr. 223/2015 în forma inițială era cea mai bună dacă nu ar fi apărut cele 3 nenorocite de OUG, respectiv, 57/2015, 59/2017 și 114/2018, p

----------------------------------@/Viurel majurul de la CI...cum nu te-am mai bagat la reciclare cum debitezi prostii..mari..dar mari !!!!!!
L-223..a fost o IDIOTENIE ..in veci INAPLICABILA..
De cee??
Pune mina pe creionul chimic si calculeaza....