Un produs Blogger.

luni, aprilie 29, 2024

Propunerea olteanului @Leon devine propunerea blogului pentru instruirea celor care maine merg la negocieri la sediul M100

44 comments

 

Leon spunea...(vezi comentariul...https://www.huhurez.com/2024/04/asociatiile-rezervistilor-din-mapn-sunt.html?showComment=1714393972806#c6133736055383326454)

"La intalnrea de maine, reprezentantii Asociatiilor ar putea sustine urmatoarele Propuneri:
A) Amendamentul propus la adoptarea OuG.nr.28/2024 privind completarea Legii 80/1995 sa fie introdus Nu la Art.11 ci la Art.9^1 din aceasta lege ! 

Deja al.1) din Art.11, abrogat , este preluat la Art.9^1 prin pct.8 din Legea 101/2019 si cu atat mai mult este recomandat sa-l aducem aici, asfel: 

"Articolul 9^1 

1)Cadrele militare trecute în rezerva sau direct în retragere au dreptul la pensie militară potrivit legii.
2)Partea din pensie corespunzătoare soldei de grad se actualizează permanent potrivit soldei de grad a cadrelor în activitate."!



B) Si pentru ca NU este suficienta completarea Legii 80/1995, care se refera NUMAI la MILITARI (Politistii au o alta lege !), consideram ca se impune si completarea proiectului de lege privind aprobarea OuG. nr.26/2024 (saptamana viitoare va ajunge la CD.), astfel :

 La Art.XI se introduce alin.2) cu urmatorul cuprins:

 "In Legea 223/2015, privind pensiile militare de stat, se introduce un articol nou:
"Art.60 prim: Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de cate ori se majoreaza Solda de GRAD/Salariul GRADULUI PROFESIONAL al militarilor, politistilor si politistilor de penitenciare, avut la data trecerii in rezerva/incetarii raporturilor de serviciu." ..!


PS.Daca aceste propuneri sunt de actualitate, le puteti trimite Presedintilor de Asociatii, eu am trimis deja unui domn General !!"

29 aprilie 2024 la 15:32


PRECIZAREA blogului

Cele doua propuneri nu se pot adopta concomitent, potrivit precizarilor aduse de @avianyk, tinand cont de tehnica de legiferare potrivit L 24/2000.

Propunerea A exclude propunerea B si invers!

Mai indicata ar fi adoptarea propunerii B), pentrtu ca ea cuprinde toți beneficiarii de pensii militare.

44 de comentarii:

Bobita B spunea...

Aha! Deci voi vreti si cu inflatia si cu gradul. Hai si cu solda ce dracu!

Leo spunea...

@BRAVO Leon.
Mai ales dacă tu ai propus și intervenția la L 223 , fără de care prima ta propunere era suspendată în AER.
ești iertat pt. voturile trecute date lui VULVUȚA, ȚUGUIANU , TERENTE , VIFOR , PENTICOSTALU etc...

Outlander spunea...

”PS.Daca aceste propuneri sunt de actualitate, le puteti trimite Presedintilor de Asociatii, eu am trimis deja unui domn General !!"

@Leon!
Ne puteți lumina și pe noi, amărăștenii de rând, cine este și cu ce s-a făcut remarcat pe tărâmul Artei și Strategiei Militare, acest ”domn general”?
Nu de una alta, dar nu am vrea să deslușim că în lucrarea sa de doctorat a împrumutat ”marile doctrine” ale doamnei udrea pentru a contribui la cei 15% din salariu și ulterior la pensia însușită nemeritat, așa cum a făcut extraordinarul plagiator dovedit răducanu ce s-a vrut șeful meu, dar, niciodată Comandantul meu!
Nu vreți să ni-l faceți remarcat?
Nu de alta, dar vrem și noi să urmărim parcursul deliberărilor și implicarea protipendaților!

avianyc spunea...

În mod normal ,conform procedurilor prevazute de L24/ 2000 ,actualizarea soldei de grad ,dacă se voia ,se putea face prin oricare din legi, L80 sau 223.
Condiția care trebuia îndeplinită cf L24/ 2000 era doar ca aceea ca norma privind actualizarea soldei de grad sa nu fie repetitiva în ambele legi.
Ca atare ,nu s-a dorit sau nu se dorește o astfel de legiferare.
Și atunci ,pentru atenuarea impactului în prag de alegeri ,ne adunam ca să purtam discutii,aratandu-ne astfel "interesul "pentru osteanul în rezerva.
Discutii la care se v-a întra în stilul caracteristic ,fiecare cu ideea lui.
Și mai mult ca sigur asa se va si ieși.
Multi din tabăra celor trecuti in rezerva inainte de aplicarea OG 59 care nu vor sa-si piardă cuantumul in plata prin plafonare la net nu vor ceda în fata celor care au actualmente pensiile plafonate la net prin OG 59/ 114.
Și atunci " vorba lui @ Leo " se vor MIMA noi întrevederi, pe stilul celor organizate de Fifor ,sau cele pe textul PLX-ului soldat cu plan de masuri ,și neînțelegeri între taberele rezervistilor.
Asa se va întâmpla și cu aceasta " exaltare" a unora fireasca de altfel.
Părere personala ,cred ca prin prisma bugetului insuficient pe care îl va invoca partea adversa ,parte la care ar trebui sa se alature la discutii si ordonatorii de credite MAI si sri ,ar fi suficient dacă s-ar implementa o norma care sa prevada ca pe viitor solda de grad se actualizeaza cu diferenta între solda in plata și solda majorata ,ori de câte ori se mărește solda de grad ,fără a mai fi trecuta prin procedura propusa privind actualizarea cf art 60.
Cat timp încă guvernul cauta cu lumânarea bani pentru buget în vederea satisfacerii nevoilor legale prevazute pentru 2024 este puțin posibil sa accepte actualizarea cf art 60 propusa pe aici.
Actualizarea cu diferenta propusa mai sus ar avea mai multe șanse de acceptare și nu ar duce la plafonare la net pentru tabăra care are pensiile calculate înainte de aplicarea OG 59.

Eu doar am exprimat doar o părere și as fi mulțumit dacă s-ar accepta majorarea cuantumului doar cu diferenta între solda în plata și solda majorata ,fără a mai avea pretenția de actualizare a soldei de funcție in coantum compus și a "g"- urilor funcție de solda de grad.
De asemenea consider ca ar fi un succes al negocierilor și ca mai mult de atât greu de obținut în actualul context bugetar .

csej spunea...

Cei ce merg la negocieri ar trebui sa-l ia cu ei pe gl Oprea.
Nu am inteles cine reprezinta MApN.Daca reprezentantul MApN este un pitifelnic rezultatul va fi o furtună intr-un pahar cu apa.Reprezentantii asociațiilor nici nu ar trebui să meargă la negocieri daca nu e prezent ministrul, cei dela direcția financiara si juridică.

csej spunea...

Cei ce merg la negocieri ar trebui sa-l ia cu ei pe gl Oprea.
Nu am inteles cine reprezinta MApN.Daca reprezentantul MApN este un pitifelnic rezultatul va fi o furtună intr-un pahar cu apa.Reprezentantii asociațiilor nici nu ar trebui să meargă la negocieri daca nu e prezent ministrul, cei dela direcția financiara si juridică.

xmax spunea...

Doamne ajuta!
Sa fie asa cum le dicteaza gindul curat in saptamina patimilor!

Outlander spunea...

Cred că asocierea ”domn General!!", care se referă la cei care și-au ținut gurița să nu deranjeze este doar un pleonasm ridicol!

Claudiu Marin spunea...

Eu propun ca olteanul @Leon sa mearga la Sediul M100 pentru a-si sustine personal opera din acest topic.

avianyc spunea...

Ca sa-l sprijin pe d-nul @Leon si sa mearga cu lectia invatata ( deși ca ardelean nu prea am incredere in ”negocierea oltenească” !!!((( ,exact cum nu am incredere ca urmașii activi instruiti candva de @ csej & Mareș vor avea bunul simt de a baga in seama niste bieți rezervisti ,ca să nu zic chiar pe fostii instructori)

legea 24/2000 .art .15

(1) În procesul de legiferare este interzisa instituirea acelorasi reglementari în mai multe articole sau alineate din acelasi act normativ ori în doua sau mai multe acte normative. Pentru sublinierea unor conexiuni legislative se utilizeaza norma de trimitere.

Viorel spunea...

Propunerea domnului Leon am trimis-o Președinților:
- ANCMRR: Gl.lt.(Rz.) Neculai BĂHNĂREANU = DA
- AORR: Gl.(Rz.)dr. Virgil BĂLĂCEANU = DA
- ROMIL: Col.(Rz.) Marian TUDOR = DA
- LADPM: Gl.Bg. Nicolae GROPAN = NU = nu au aderesă de email.

avianyc spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Claudiu Marin spunea...

Viorel
O pot citi si direct pe blog, dar este mare trufia ca sa primeasca ei indicatii de la niste bloggeristi!
Bune si precizarile lui @avianyc, in afara de ultimul comentariu!

Magda spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Magda spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

@Claudiu, mi-ar face mare placere sa stau fata in fata cu Domnul Ministru TILVAR, dar nu cred ca ajung curand in Capitala !
Dar am incredere ca Domnul Ministru isi va tine promisiunea pe care mi-a facut-o luna trecuta :
"Fac tot ce tine de mine ca sa ajut!"..!!
PS. Deoarece Guvernul se plange ca au ajuns la fundul sacului, eu m-as multumi ca noua SG sa fie acordata in 2 etape: 50% in luna Iunie si inca 50% in luna Septembrie..!!

csej spunea...

Cred ca se va pune de niste proteste.Sa dea dracul sa stati confortabil in fotoliu.
Fie ca esti multumit sau nemulțumit de nivelul pensiei vino la protest.Eu unul voi veni chiar dacă sunt in cârje sau in carucior.Acum sau niciodată.In decembrie 1989 aveam pm acum am cârje.
Xmax@D-zeu iti da dar nu-ti baga in trăită.Chiar nu ai invatat asta?

Leon spunea...

Bravo Viorel, eu n-am trimis decat primilor 2 Generali..!!

Narciz spunea...

...propunerea transmisa de dna.Georgeta Gheorghe
https://www.facebook.com/share/p/9EcMed4PBo2BFS9b/

(...)Redau mai jos textul pe care îl propun, cu speranța că cei care vor reprezenta mâine la discuții asociațiile rezerviștilor militari se vor apleca asupra acestor rânduri și vor acționa în consecință.
Propunere:
"După art. 60 din Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, se introduce un nou articol, art. 60^1 cu următorul conținut:
Art. 60^1 (1) Cuantumul pensiilor militare de stat aflate în plată se actualizează din oficiu ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special cu netul diferenței dintre solda de grad/salariul gradului profesional majorat și cel aflat în plată.
(2) Dacă în cazul pensiilor stabilite potrivit art. 60 alin (1), rezultă un cuantum al pensiei nete mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei, se acordă acest cuantum rezultat, fără a depăși suma rezultată din adăugarea la media soldelor/salariilor lunare nete în cauză a netului diferenței dintre solda de grad/salariul gradului profesional majorat și cel aflat în plată ."
(3) Determinarea netului diferenței dintre solda de grad/salariul gradului profesional majorat și cel aflat în plată se stabileşte prin deducerea din brutul diferenței a contribuţiilor sociale obligatorii prevăzute de legislația în vigoare şi a impozitului pe venit."

Consider că aceasta este varianta care s-ar putea aplica din oficiu, s-ar realiza în cel mai scurt timp și ar presupune cel mai mic efort din partea caselor de pensii sectoriale.
#getaghe
#actualizaresoldadegrad

Claudiu Marin spunea...

O precizare privind propunerile doamnei col. Georgeta Gheorghe.
Orice actualizare actioneaza in baza de calcul, indiferent de momentul deschiderii dreptului de pensie.
Astfel ca, reglementarea nu trebuie sa cuprinda referiri la cuantumul net al pensiei. Cuantumul net se determina din baza de calcul potrivit textelor de lege existente deja in corpul Legii.
Este suficient ca noua reglementare sa precizeze ca dispozitiile art. 60 se aplica in mod corespunzator.

RD spunea...

avianyc spunea:
Multi din tabăra celor trecuti in rezerva inainte de aplicarea OG 59 care nu vor sa-si piardă cuantumul in plata prin plafonare la net nu vor ceda în fata celor care au actualmente pensiile plafonate la net prin OG 59/ 114.

Păi nu e normal să nu-și dorească nimeni sa nu piardă din bani? Fiecare își apară pensia așa cum poate, rezolvarea inechităților dar fără să piardă bani sună a realitate și sunt de acord.

Viorel spunea...

Domnule Claudiu Marin. Să mai lase trufia deoparte, să citească și să asculte și de laba gâștei. Câte lucruri bune și rele nu am auzit eu în cei 36 de ani de armată ascultând cum bârfesc sau laudă soldații, fruntașii, caporalii (cânnd era armata obligatorie) comandanții direcți până la nivel de Cdt. Eu mă făceam că mă uit după ciori dar trăgeam cu urechea la discuțiile lor. Am avut și lucruri bune de învățat de la ei, dar și potlogăriile pe care le făceau.

Viorel spunea...

Mulțumesc pe această cale domnului Gl.lt.(Rz.) Neculai BĂHNĂREANU pentru amabilitatea de a-mi răspunde la solicitarea / propunerea trimisă.

Viorel spunea...

Mulțumesc pe această cale domnului Col.(Rz.) A. IANCU, membru CD AORR pentru amabilitatea de a-mi răspunde la solicitarea / propunerea trimisă.

Claudiu Marin spunea...

@RD si @avianyk
Actualizarea soldei de grad, in forma propusa de Comisie, nu poate sa conduca, potivit dispozitiilor in vigoare, la plafonarea la netul bazei de calcul si a pensiilor stabilite inainte de 15 09 2017.

micutzul spunea...

Ne-au momit!
De la actualizarea pensiilor militare în întregul lor vom rămâne cu actualizarea gradului. Acesta o să mai fie actualizat în...2035. Întreaga majorare o să fie anulată de inflație și majorarea pensiilor civililor .
Un fleac....ne-au ciuruit!
Fără actualizarea pensiilor militare în integralitatea lor vom fi învinși
Au aruncat pe front un zvon, o propunere! Au soldat terenul și au văzut că punem botul. Totul e planificat. Fiți profesioniști...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, esti de comă cu vulvițele de piersicuțe pufoase împlăpumate în bikini, viscolele năpraznice in triunghiurile intunecate ale budigăilor, țuguienii de tarhați uscați la garduri, terenții chistolari in izmene si cu nojitele impodobite cu zurgălăi, ca si si penticostalii cu ochii dati peste cap orgasmic-anti pușcoace ai tai in plin Post negru al Pastelui!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sa nu ne trezim, cei pensionati inainte de 2017, ca ramanem iar cu pensiile inghetate in vecie, ca eu din 2011 n-am mai primit actualizare cu majorate decat indexari oligofren anemice, in 2014 noiembrie trecut in limita de varsta din invaliditate, in 2016 fiind razuit sub 50% din cuantum la ,,actualizari'' si recalculari, deci din 2011 fiind in priveghi la mort! Atentie mare la viclenii procedural ascunse si la vulpoii hicleni, care ne-ar mai potcovi inca o data, de data asta fiindu-ne fatal si in vecie!

RD spunea...

@Claudiu Marin,

Mă refeream în general, nimeni nu-și dorește să piardă din banii luați din pensie. Când a fost introdus OUG 59/2017. A fost clar că doar de la 15 septembrie 2017 se vor plafona. Ce plafonare să-i faci unuia ieșit la pensie în urmă cu 6, 8 ani și așa mai departe?

RD spunea...

@micutzul,

Corect! Eu unul nu am fost momit, dar cei mai mulți dintre pensionarii militari, da! Actualizarea in integralitatea sa reprezintă ceea ce a fost la începutul legii 223/2015, în rest, abureală.
Scuzați-mi sinceritatea (din nou)!

Viorel spunea...

Micutzul (ce pseudonim o mai fi și ăsta că-mi vine greu să-l scriu îl știi doar tu). De 6 ani nu am primit nici o actualizare. Acum când s-ar putea să primim solda de grad actualizată (poate și solda de funcție, încă nu știm nimic până mâine ce au în plan cei din cadrul MAp.N și ce solicitări au președinții de asociații), vii dumitale cu presupuneri și nu cu date concrete. Și doar solda de grad dacă ar fi majorată, este totuși o sumă considerabilă în funcție de grad. Că am fost furați enorm comparativ cu ce ne dă (DACĂ NE DĂ), asta o trecem la felul 2. Faptul e consumat și nu mai avem ce face decât să-i faultăm (mult / puțin) la alegeri. Sper ca președinții de asociații să ne țină la curent printr-un comunicat transmis domnului Claudiu Marin cu ce s-a discutat la întâlnirea de mâine. În rest, drum bun, drum bun, toba bate.

Claudiu Marin spunea...

@RD si micutzul
V-am rugat sa nu compromiteti prin comentarii carcotase actualizarea soldei de grad asa cum prin aceleasi maraieli au fost compromise pensie militara minima si actualizarea/recalcularea prin proiectul Plx 199/2020.
Chiar vi se pare nesemnificativa o actualizare, fie ea si incompleta, de cca 3000 lei?
Asa pensie mare ai @micutzul ca iti prisosesc cca. 3000 lei lunar?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

FELICITARI PENTRU ISPRAVA CAMARADULUI, @LEON, CU MAGNA CUM LAUDAE! DECI, CONSTRUCTIV SI PALPABIL, NU CARCOTELI, NU MARAIELI, NU CIOCOFLENDERE DEMORALIZATOARE, CI FAPTE, NU VORBE!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Micutzul a ramas cu un gust amar si circumspect-neîncrezator, ca si mine, de la atatea promisiuni ratate in ultima clipa, mafia clocarilor gulerati fiind de o viclenie, perfidie si periculosi cum numai @Leo ne poate spune explicit, ca expert cu doctorat luat in problema clocarilor gulerati si mafioti, eu fiindu-i doar o tentativa de umil adjunct justitiabil, trecut prin multe furci caudine si esecuri cu acesti mutanti genetici! Dixit.

Leon spunea...

@Claudiu, daca in L.80/1995 la Art.11, era trecuta Actualizarea SG, iar in Art.48 din Legea nr.164/2001 prevedea Actualizarea SG, deci pana in anul 2011 au mers impreuna, nu a fost respectata legea 24/2000 ??
PS.Se pare ca intalnirea de astazi va avea loc dupa Sedinta de Guvern de la ora 12.00..!!

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Actualizarea din art. 48 al L 164/2001 se referea la actualizarea intregii pensii, nu numai la soldele de grad si functie. Era si o Metodologie de recalculare si actualizare, HG nr. 1188/2001.

Or, acum se doreste reglementarea actualizarii, si in lege si in Statut, doar a soldei de grad.Indiferent in care lege este introdusa actualizarea soldei de grad are aceeasi putere juridica si nu trebuie sa se repete.

Leon spunea...

Cu atat mai mult repet ce am spus acum cateva zile:
"@Claudiu, in varianta ca Actualizarea SG pentru pensionarii militari va fi legiferata, pentru o aplicare unitara, este OBLIGATORIU, completarea Ordinului comun M 25/2016, Anexa 2, procedura de Actualizare a pensiilor militare de stat !
In acest fel se evita o actualizare diferita a celor 3 CPS, asa cum s-a facut la actualizarea SF din anul 2017..!!"

Leo spunea...

@ Leon ,
dacă în luna Mai nu primești nici un feed-back , însemană că treaba e moartă.
Convingerea mea în toată agitația cu Solda de Grad , este că e MIMĂ.

Bzr spunea...

Armata de rezerva tot armata este!dar daca se lasa furata,tradata si mintita,aia nu mai este armata,este o gramada!

Leon spunea...

@Leo, o sa urmaresc in continuare cele doua Ordonante !
OuG 26 deja a plecat de la Senat la CD, inca NU este repartizata de Biroul Permanent la Comisii !
Deasemenea si OuG.28 a plecat astazi de la CD la Senat, aprobata in forma initiala, fara Amendamentele Comisiei de Aparare:
https://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2024/pl215_cd215_24.pdf
Partea proasta este ca Deputatii si Senatorii, revin la munca exact peste o saptamana, 7 Mai, si intand in campanie electorala, cu greu o sa-i vedem in Parlament !

Skoda 4x4 spunea...

Deci am infrant inca o data ,ulaa..

Claudiu Marin spunea...

Si cat ii apreciasem pentru pentru scrisoarea comuna in urma careia Comisia de aparare a formulat acel amendament pentru actualizarea soldelor de grad pentru pensionari!
Se vede treaba ca in acel demers cei din celelalte structuri au fost vioara nr. 1.

Leon spunea...

@Claudiu&Avia, aveti o explicatie la faptul ca in L.282 aceeasi prevedere este trecuta si la pct.10 din Art.XIV dar si la Art.XVI, (cea cu limitarea la Net)...??

Claudiu Marin spunea...

@Leoan
Asa se intampla cand un act normativ modifica mai multe legi.
La punctul 10 se modifica alin. (1) art. 60, asa cum el fusese introdus in L 223/2015 prin OUG 59 si 114, iar la Art. XVI aceeasi modificare se introduce in toate legile care reglementeaza pensii de serviciu.
Pentru rigoare, putea fi omisa L 223/2015 din enumerarea de la art. XVI, dar s-a vrut sa se sublinieze ca toate pensiile de serviciu stabilite dupa intrarea in vigoare a OUG 59/215( mai putin cele ale magistratilor) dar si cele care se vor stabili de la 01 01 2024(inclusiv si cele ale magistratilor) se vor plafona la netul bazei de calcul.