Un produs Blogger.

vineri, iulie 11, 2025

Bolojan, despre reforma pensiilor magistratilor si nu numai din pachetul nr. 2

44 comments

 

Reforma pensiilor magistraților:

  • creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani, prin majorarea perioadei de vechime în muncă de la 25 de ani la 30-35 de ani
  • pensia să fie calculată la 80% din salariul net 

Ce a spus premierul: „Mai există undeva într-un sistem public ca pensia să fie egală cu ultimul salariu? Eu cred că nu. O formulare corectă este 80% din salariul net. E o prevedere bună, corectă și cinstită.”


„Unul din jaloanele pe care trebuie să le atingem este legat de pensiile magistraților,și extins în pasul doi la toate pensiile speciale.


Avem câteva realități care nu pot fi contestate. Deci avem o pensionare prea rapidă a magistraților, așa cum v-am spus se pensionează în general la 48 de ani. Din pensionările pe care le-am semnat ca președinte interimar, 90% erau la 48 de ani. Era o doamnă judecător care s-a pensionat la 60 de ani, mi-am prop 

Întrebare: Cum gândiți reforma pensiilor speciale și a magistraților în așa fel încât ea să nu mai fie atacată în instanțe sau la CCR cum s-a mai întâmplat?

„Orice proiect poate fi atacat la Curtea Constituțională, dar cred că dacă tratezi lucrurile cât se poate de serios nu faci proiecte pentru a bifa un anunț, ele trebuie făcute temeinic, să respecte prevederile legale și asta vom și în cazul în care m-ați întrebat”. 

Informaţiile publicate pe site-ul Antena 3 CNN pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 450 de caractere.

44 de comentarii:

luchy19 spunea...

Cum ar arăta 80 la sută din ultima solda a unui subofițer sau SGP pensionat până în anul 2022, subofițer MAPN unde nenorocitul de CIUCA NU A APROBAT PLATA SDSL ,CA IN MAI ,ANP, SPP..... ( DOAR IN 2023, 2024 S AU PLATIT DATORITĂ NUMARULUI MARE DE DEMISII), Plata acestora ii mai ridica cât de cât,
Revenind la 80 la sută ....vor fi pensii de 3000 lei.
Nenorociți.

Sense spunea...

https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/ministrul-apararii-cere-dublarea-armatei-ionut-mosteanu-despre-inarmarea-romaniei-cu-bani-europeni-contracte-de-miliarde-3322907
Mosteanu spune ca trebuie dublate efectivele armatei. Cu siguranță prin trecerea pe contributivitate va da navala tot tineretul țării sa se angajeze. Și cu actuala lege, calcul pe 25 ani, cu siguranță nu fac fata centrele de recrutare la solicitari, pe l360 va fi nebunie la porțile unităților.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Reforma aceasta nu-i rău gandită si nu-i aduc, la o adică, Premierului nici o critică, vorbesc bag seama de pachetul al doilea de măsuri sa-i blocheze pe cei care au drepturi cat pentru sapte guri, mai ales ca aici e o lupta grea sa invingă mafia, si oricat mi-ar fi acest om de urat nu pot decat moral sa-l ajut si sa-l felicit indoit ca vrea politic ca la pensiile si salariile speciale sa dea cu flit artificiilor, sporurilor si jongleriilor care au umflat cuantumurile, mai ales la toate magistraturile, sau la militari jugănite pensiile care depasesc soldele, asa cum se intamplă, ca atare, in clocariile mafiilor militare ce au iesit cu pensii colosale pe principii jigano- rosiano -ciucane! Taie, neneie, din brișcă la portofele si tot ce fojgăie si mișcă cu viclenie mafiile sa-si majoreze privilegiile, salariile si pensiile si, daca iti va reusi si îi vei mătrăși, măcar un soclu de statuie iti vom construi, pentru ca cei smardoiti sa-si amintească umiliti si smeriti ca Romania nu-i un stat de paie si nimeni nu are patru ovale in copaie sa aibă pensii civile si militare de desfrâu, mai mari decat salariile cand se faceau ca lucrau, si nici de ceasul mortii nu se dadeau acesti indivizi, cu sporuri maxime pentru hemoroizi!

Nel spunea...

Din ce spune bolojan legea se va aplica pe viitor.a spus ca pt cei care si au castigat drepturile de pensionare sa poata ramane in acctivitate si sa fie cu aplicare derogatorie pt a nu se dezechilibra sistemul.exact cum sunt la militari acele prevederi care ii pasuie pe cei care se incadrau la 1 ianuarie 2023 sa iasa in pensie in aceleasi conditii pana in 2028.

Nel spunea...

La militari cei iesiti pana in 2017 sunt pe brut ,ce se va intampla daca ii trece pe 80 la suta din net ,le taie minim 50 la suta,din pensie? Probabil legea va acctiona pt viitor .

Claudiu Marin spunea...

@Nel
Cam nebuloasa precizarea lui Bolojan cu 80% din net.
Pensiiile militare nete stabilite dupa OUG nr. 59/2017 si pensiile de serviciu, inclusiv cele ale magistratilor, stabilite dupa Legea 282/2023 nu pot fi mai mari de 58,5% din baza bruta de calcul, adica pot fi egale cu cel mult venitul net al salariilor.
Vrea domnul Bolojan sa le ia inca 20% din actualele pensii nete? In alte proiectii se vorbea de 85% din net.

Calinmihaib12 spunea...

Claudiu MARIN:
..la formulări oficiale dubitative, trebuie avut în vedere că va urma situația cea mai rea posibilă..= deductibilă din acel răspuns.. "nemernic"..cu cele .." 80%"=.. din ce: din brut sau din net..(?), ,..dar.. Claudiu: = acum vreo câteva săptămânj s-a mai comentat subiectul ăsta și eu ți-am răspuns că intenția guvernului e să..mai ia încă cele 15 % sau 20 % din..=..NET‼️👻💥

Mosmartin16@gmail.com spunea...

MAGISTRAȚII, MILITARII, BOLOJAN ȘI CCR ! Conform art.I din Legea nr.282 / 2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, magistrații au pensia de serviciu în cuantum brut stabilită din media salariilor brute din ultimii 4 ani de activitate, iar pensia netă nu poate depăși salariul net din ultima lună de activitate. În conferința sa de presă de azi - cu referire la magistrați - prim-ministrul Guvernului a precizat : "Mai există undeva într-un sistem public ca pensia să fie egală cu ultimul salariu ?! Eu cred că nu. O formulare corectă este 80% din salariul net. E o prevedere bună, corectă și cinstită". Așadar, se poate deduce faptul că, în perspectivă, pensia netă va fi limitată la 80% din salariul net. În acest sens, se poate înțelege că, în cazul celorlalte pensii de serviciu - menționate în Legea nr.282 / 2023 ( n.n. - unde se regăsesc și pensiile militare ) - se va păstra cuantumul net al pensiei limitat la nivelul salariului net, cum e în prezent ?! Sau acest cuantum va fi și el limitat - pentru toate pensiile de serviciu - la 80% din salariul net ?! Dacă se va realiza o recalculare a pensiilor militare - pe varianta procentuală de stabilire a pensiei - aceasta ar implica următorii pași : 1) Actualizarea unui număr al soldelor brute lunare ; 2) Stabilirea mediei acestora ; 3) Determinarea mediei soldelor nete corespunzătoare celei brute ; 4) Stabilirea pensiei nete prin aplicarea procentului de 80% la media soldelor nete. În toată această ecuație, rolul determinant îl va avea Curtea Constituțională, instituție inconsecventă - în destule cazuri - cu propria jurisprudență. Om trăi, cine o mai trăi...ș-om vedea ! Gând bun, oameni !

Sender spunea...

luchy19
În mod normal dacă se face chestia asta, baza de calcul trebuie actualizata pentru data recalculării. Numai așa se poate face uniformizarea gradelor și funcțiilor.

Marin PUȘCAȘU spunea...

Bună dimineața
Gazda noastră are operativitate militară și schimbă rapid topicurile, să fie mereu în actualitate.
Bolojan a spus 80% din media netului pe un număr de ani – nespecificat. Probleme va fi dezbătută cu asociațiile de magistrați și alte părți interesate (asociațiile de militari?) Bolojan a mai spus că pentru a preveni un val de plecări din sistem magistrații cu drept de pensie la data aprobării modificărilor și care mai rămân în sistem beneficiază de o derogare (adică dacă mai stau benevol își calculează pensia tot după legea veche, ca la militari înainte de modificările din 2023?). E o anumită inconsistență – dacă mai stai, poți beneficia de condițiile mai avantajoase – deci pensia în cauză este securizată la modificare? De asemenea, a crescut dnumărul de noi cereri de pensionare la magistrați (pentru 15.07 CSM evaluează 9 noi cereri între care și Vicepresedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie), tot ca interes al pensionabililor de a nu fi afectați de modificări. Oare de ce magistrații cred că pensiile aprobate în actualul cadru legal, respectiv cele aflate în plată, nu se taie?
Dacă mai scad 20% din netul pensiei militare atunci pensia ajunge la 38,5% din brut, la care mai vine impozit 10% și CASS 10%, deci rămâi cu vreo ¼ din brut, care e sub rata de înlocuire a civililor și cred că sub orice contributivitate ante sau post 2017.
Să solicităm organizațiilor noastre asociative și celor sindicale din poliție și penitenciare să fie pregătite pentru orice discuții, în fond și între ei sunt oameni care nu mai sunt chiar la prima tinerețe să nu îi intereseze deloc pensia.
Toate cele bune tuturor

Marcell spunea...

Concret, ceva despre pensiile militare? Nu. Discuții inutile.

Relu spunea...

@Sense: cum mai spuneam, fusese mai demult un topic referitor la pericolul ca armata si ordinea publica sa fie si mai de evitat pe viitor daca se vor face "ajustari" cu toporul, avertisment venit de la cineva din NATO (conform articolului). Crezi ca cineva de pe la varful puterii stie de acel avertisment, crezi ca le pasa? Nu cred. Ei o ard cu faptul ca nu e asa inzestrata armata (sunt niste comisioane grase de mancat), e bine si cu inzestrarea dar daca nu ai oameni ca nu ii mai atragi cu nimic, acea inzestrare, acele dotari vor sta degeaba ca nu are cine sa umble cu ele. Daca vor continua sa-si bata joc de oameni vor fi si mai putini amatori. Dar vom fi inzestrati.

Claudiu Marin spunea...

@Marcell
Ceva concret?
Este jalonul 215 PNRR neindeplinit, motiv pentru care Romania are suspendata finantarea cu peste 230 milioane euro din cererea nr. 3.

Marcell spunea...

@CM
230 mil € este nimic pe lângă "deranjul" pe care l-ar necesita rezolvarea cât de cât corectă a pensiilor militare. E la mintea cocoșului. Repet: nu există voință, timp și resurse pentru așa ceva ACUM. Cel puțin anul ăsta și cel viitor nu se mișcă nimic. Aștept august să văd cum nu închideți blogul 😏😀.

John1 spunea...

https://www.luba.ro/lege-pentru-pensiile-militare-se-actualizeaza-ori-de-cate-ori-se-majoreaza-componentele-salariale-ale-personalului-activ-proiectul

magda spunea...

CM..Este jalonul 215 PNRR neindeplinit DIN CAUZA PENSIILOR MILITARE, motiv pentru care Romania are suspendata finantarea?...De 10 ani aceiasi userai,pesedei si penelei isi bat joc de noi in fel si chip(oug-uri peste oug-uri..taxari...neindexari...miniindexari...formule din Matrix cu procente agreate culmea cu Banca Mondiala..platita tot de noi..) Sulica franaru mai merge la armata moshteanule... nu doar pentru ca nu sunt foarte bine platiti useristule neshcolit ci pentru ca atentati in mod marsav in complicitate cu asa zisele institutii democratice la finele carierei militare pentru a va imbuiba voi...Si apoi..mi se pare o nesimtire mare sa afirmi ca pierdem 230 milioane euro cand numai pensiile magistratilor ne costa o groaza...

Calinmihaib12 spunea...

Mosmartin16..
(..dar și "noi" =toți pensionarii militari.."încă în plată.."..👻‼️)
.. LOGICA operează invizibil cu algoritmi..matematici..= ca să spun..așa..!
.."deci": nu cred că mai.."e loc de întors"..înțelesul cuvântării..tovului.. BOLOJAN..=..din care rezultă .. "limpede" că "niște" pensii.. "speciale" (= în sensul că sunt la "cheremul" politicienilor decidenți români)..=inclusiv cele militare.., vor fi ȚEPUITE cu încă.."ceva mărunțiș" din NETUL plătit în prezent..‼️▪️
..sunt evitate = "cu mare grijă".. "peste tot" = inclusiv în.. mass-media..cuvintele:..MAGICE..: .. "PENSII..MILITARE" pur și simplu: pt. că ele sunt cele mai.."multe" numeric.. dar și din (culmea..! ..sau ..nu..)..dintr-un fel de "sentiment".. nemărturisit de vinovăție..implicită a unui făptaș care mai are ceva urme de omenie/umanitate ..non/robotică ..‼️

Calinmihaib12 spunea...

🔅 PS:
.."rolul".CCR e cam.."inutil".. având.. numai = "menirea" de a "legitima" în ochii ."populimii" = FURTUL din pensiile..respective..👻‼️

Fost parasutist spunea...

Recunosc, fiind destul de ocupat cu munca si cu alte activitati, nu am acordat prea multa atentie discutiilor de pe blog privind modificari ale legislatiei (mai bine zis incercarilor de modificare) referitoare la pensiile militare. Asta si pentru ca am fost aproape convins ca nu se va intampla mai nimic favorabil noua. Acum, ca se discuta despre trecerea noastra din nou pe contributivitate, incerc sa-mi fac calcule, dar cred ca nu stiu toate elementele. Daca cineva stie mai bine decat mine, il rog sa-mi faca acest calcul. Punctaj realizat in sistem militar: 102, 62047 la care se mai adauga 2,211 in sistemul civil ulterior pensionarii. Am OMM cl I. Vechime efectiva : 33 ani si ceva. Vechime cumulata 53 ani.

M spunea...

MJ a luat în calcul și eliminarea actualizării pensiilor magistraților cu indemnizația magistraților activi. Formula în discuție este inflația + 50% din creșterea medie.... bla...bla...bla

Ceparu spunea...

Am impresia ca nu ati inteles.Este vorba de netul ultimului salariu.Avantaj impricinat Sa aplice 80% din netul avut in ultimul an de activitate .
Nu poate sa-ti reducă pensia cu 20% decât cu o nouă lege care modifică modul de calcul.

Paul Puiu spunea...

Ce conține pachetul 3 de reformă al Guvernului Bolojan: pensii speciale, listare de companii, reorganizare ANAF. Primele detalii – surse - Economica.net https://www.economica.net/exclusiv-ce-contine-pachetul-3-de-reforma-al-guvernului-bolojan-pensii-speciale-listare-de-companii-reorganizare-anaf-primele-detalii-surse_853928.
Reforma pensii speciale (focus: magistrați) – cuantum, vârstă.






Mhy spunea...

Cred că o modalitate foarte rezonabilă de formare a bazei de calcul a pensiei și limitare la venitul net este cea prevăzută acum în L223 după modificarea cu L282.
Aș zice că dl. Bolo ar putea rezolva problema pensiilor de serviciu "transpunând " în statutul magistraților și legislația celorlalți beneficiari prevederi similare cu articolele 28, 59 și 60 din L223 😀

Paul Puiu spunea...

Revizurea indemnizațiilor din Consiliile de Administrație ale unor instituții precum Curtea de Conturi, Consiliul Concurenței sau Autoritatea de Supraveghere Fi… https://share.google/Cz1e4qBvFhjdlhIIw
Astfel, potrivit unor surse Digi24.ro, pentru al doilea pachet fiscal, care ar urma să apară la finalul lunii iulie, se pregătesc următoarele măsuri: Revizuirea indemnizațiilor pentru membrii Consiliilor de Administrație din instituții precum ANCOM, ASF, Curtea de Conturi sau Consiliul Concurenței; Eliminarea cumulului pensiilor cu salariul în cadrul instituțiilor și autorităților publice;

CN spunea...

Nu a aflat nimeni nimic concret referitor la ce are de gând guvernul sa facă în legătură cu pensiile militare? Este corectă această secretomanie? Parcă nu ar reglementa pentru oamenii pe care ii guvernează. Atâta supărare pe oameni pe care pretinzi ca ii guvernezi și în beneficiul celor care pretextezi ca lucrezi nu am văzut. Oare să plecam pe alta planeta sa nu ii mai încurcam?

xxxxxxxxxxx spunea...

Stați liniștiți, un deputat aur a inițiat o completare privind legea pensiilor militarilor, deputatul AuR Badiu Georgel.
Dacă ar fi consens politic , legea ar putea intra in vigoare la 01.01.2026, cu mențiunea că până atunci autoritățile competente ar putea emite normele metodologice de aplicare.
Mai jos link:
https://www.luba.ro/lege-pentru-pensiile-militare-se-actualizeaza-ori-de-cate-ori-se-majoreaza-componentele-salariale-ale-personalului-activ-proiectul

ifrim spunea...

Dacă așa deficit ca la noi se întâmpla în R.P.Chineźa,și asemenea corupție endemică(RO este un stat mafiot citat din expreședintele băsescu)penitenciarele erau pline de politicieni în cazul fericit dar o rezolvau altfel cu celeritate!La noi în democrația coca-cola nu este nimeni vinovat decât poporul căci el plătește greșelile guvernanțior!Ceva nu este în regulă,nu se poate să nu existe vinovați !

Claudiu Marin spunea...

@xxxx
Ar fi bun proiectul lui Badiu gabriel, dar trebuie sa elimine din lege actualizarea cu IPC introdusa prin L 282/2023 in articolele 28 si 60
Nu trebuie creat un alineat la art.60 .Actualizarea trebuie sa fie reglementat intr-un articol separat, de sine statator, eventual art. 60 ^ 1

Marcell spunea...

@CN
Eu zic să stați liniștit. Pentru că pur și simplu nu este nimic de aflat. Încă vreun an jumate, așa, cel puțin. În rest... discuții.

Mosmartin16@gmail.com spunea...

UN NOU PROIECT LA PENSIILE MILITARE !! AL CÂTELEA ?! 😅 Din el - depus de opoziție cu puțin timp în urmă - rezultă, în esență, următoarele : 1) Din Expunerea de motive : "Asffel, în timp ce magistrații beneficiază de o actualizare automată a pensiilor odată cu majorarea salariilor judecătorilor și procurorilor în activitate ( în baza Legii nr. 303/2022 ), militarii și polițiștii sunt excluși de facto de la aplicarea aceluiași principiu...". Cele menționate, sunt evident eronate, deoarece, în art.I, punctul 5 din Legea nr.282 / 2023 - cu referire la magistrați - se precizează : "Pensiile de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate și pensia de urmaș, se actualizează, din oficiu, în fiecare an cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică". 2) Din conținutul propriu-zis al proiectului : Proiectul este ok, chiar dacă nu elimină, ci doar diminuează temporar, inechitățile crase existente la pensiile militare de stat, determinate de apariția - în timp - a elementelor salariale, cunoscute generic drept "sporuri"...ca "ciupercile după ploaie" !! Practic, după prostia unor așa ziși specialiști care propuneau ca pensia "de pe card", stabilită / recalculată ... să fie mai mare decât solda / salariul "de pe card" la momentul trecerii în rezervă/ recalculării ( n.n. - "corifei" în acest sens, fiind o doamnă colonel, Georgeta Gheorghe, pentru Legea 559, lege care a și fost declarată neconstituțională și doi colonei, respectiv Orăscu ( culmea, fost director adjunct acum câțiva ani, la Casa de pensii M.A.I. ) și Ivan, care, prin proiectul doamnei deputat Bruynseels ( n.n. - doamnă cu bune intenții ), propuneau aceieași prostie !! )...actualul proiect ține cont de prevederile articolului 60 alin.(1) din Legea nr.223 /2015 - modificat prin art.XIV punctul 10 din Legea nr.282 / 2023 - și unde se prevede : "La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul, actualizate cu indicele prețurilor de consum lunar la data deschiderii drepturilor de pensie". Doar că, proiectul, are în vedere - iar asta ar fi ok - ca actualizarea soldelor / salariilor lunare brute din baza de calcul să se realizeze în raport cu majorarea soldei de grad și funcție a activilor ( n.n. - din aceasta din urmă rezultând - conform Legii nr.153 / 2917 - și majorările celorlalte elemente salariale componente ale soldei / salariului lunar brut )...și nu cu indicele prețurilor de consum lunar !! Însă, guvernanții, au în vedere - din păcate - ca pensiile de serviciu, prevăzute în Legea nr.282 / 2023 - să fie și diminuate în cuantumul lor "de pe card" ! Aflăm curând, în această lună..detaliile suplimentare ! Gând bun, oameni buni !

Florin Stoica spunea...

Bună ziua. Cu mai mult timp în urmă, mulți dintre noi scriam pe blog că România nu mai este o țară cu adevărat liberă și este deja o colonie a ue unde nu are nicio putere de decizie, ci doar execută ordinele conducerii de la Bruxelles dovedite de multe ori cu efecte negative pentru economia românească și nivelul de trai al românilor. Grindeanu a declarat public că lista cu măsurile de tăieri și mărire a taxelor pentru românii au venit de la Bruxelles prin ministru dragos paslaru din partidul lui ciolos, dar numit în guvern din partea pnl. Se pare că bolojan va pregăti 2 posturi în conducerea pnl pentru 2 specialiști, care sunt dragos paslaru și ludovic orban. Sper ca pnl și acest guvern să aibă soarta pdl-ului și al guvernului boc, cât mai curând. Pesedistul Zamfir a declarat că PSD nu a fost consultat cu toate măsurile de austeritate și guvernul bolojan ar trebui să vină cu măsuri pentru impozitarea multinaționalelor, făcând referire la zecile de miliarde de euro scoase din țară fără să fie fiscalizate. Ce i-a împiedicat pe cei de la PSD să facă ei acest lucru de când se află la guvernare și în toată perioada când au avut majoritate în parlament? Poate doar ipocrizia lor ca și a celorlalți politicieni care nu apără interesele României. Pe mine personal nu mă interesează despre pensiile magistraților sau ale altora. Pe mine mă interesează pensiile colegilor mei pentru că nu este corect să existe aceste diferențe mari de venituri între militari care au condiții similare de grad, funcție sau vechime. Nu poți să le faci pe toate egale, pentru că au fost de fiecare dată prevederi legislative diferite la data trecerii în rezervă, însă diferențele nu ar trebui să fie mai mari de 5-10%, prin acordarea drepturilor pe care le merită toți militarii, întrucât avem același interdicții și privațiuni.

Calinmihaib12 spunea...

fost parașutist (13:16'/12.07.2025):
Calcul ipotetic pt. pensia recalculabilă "contributiv" pe L.360/2023.., din luna august 2025:
= Aduni punctajele..= 104,83147 PT
= aplici formula: PT × VPR = P"B"
= rezultă:
=8.491,,44 lei‼️ P"B"..+ 20 % OMM
=1.698,26 lei = OMM 20%
=10.198,61 lei PB
- - 3.000 lei deducerea neimpoz.
=7.189,61 PB ( de-- tax+ impozitat.)
-- 718,96 lei = CASS = 10%
=6.470,65 lei P.impoz.-
-- 647,65 = impoz.= 10%
=5.823,,59 lei PN + ..Ded.
+3.000 lei deducere
=8.823,59 lei P.REC."Contr." =
în AUGUST 2025 ❓❓🤔😜🦴

Mosmartin16@gmail.com spunea...

Scuze, 'specialistu' " a fost Olărescu, nu Orăscu ! Weekend minunat, dragi camarazi !

Claudiu Marin spunea...

@Mosmartin
Am spus mai sus care sunt hibele proiectului Badiu la care adaug altul ca nu unifica modul de calcul al pensiilor militare. Oricum, este mai bun decat forma finala a proiectului Bruynseels pe dare l-au stricat Ivan, Dogaru si inca vreo cativa.
Nu e frumos s-o critici pe doamna col. Gheorghe cu care ai colaborat foarte bine pentru formularea amendamentelor Chelaru si Coarna, prin care ati torpilat Raportul provizoriu al fostului presedinte al Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, Leoreanu, privind aplicarea OUG nr. 26/2024, solda de grad, si pentru pensionari
Cine a uitat de raportul preliminar al lui Leoreanu, ramas blocat la Comisia de buget, il poate citi aici
https://www.cdep.ro/comisii/aparare/pdf/2024/rm262.pdf

Mosmartin16@gmail.com spunea...

Claudiu, da, cu doamna Gheorghe a fost ok colaborarea pe proiectul cu actualizarea soldei de grad. Nu același lucru a fost cu bazaconia susținută de ea, respectiv cea din 559, de unde rezultau pensii "pe card" mai mult decât "dodoloațe" comparativ cu solda netă de la serviciu. Practic, ea a pus umărul la compromiterea speranței de actualizare, iar ceilalți doi "specialiști" ai proiectului Bruynseels - Olărescu și Ivan - au "desăvârșit opera". Și trist și revoltător și dezamăgitor. Bine e că, totuși..speranța nu moare. Poate că pe ăst ultim proiect se va lucra profesionist. S-auzim de bine.

Calinmihaib12 spunea...

🤔😢 PS :
..nu am scăzut acele: "15- 20 %" din PENSIA NETĂ.., PROCENTE deduse/ sugerate = de unii și alții dintre noi, plecând de la DUBITATIVITATEA..lui BOLOJAN..‼️, caz în care PENSIA NETĂ finală (= calculată din: "5.823,59 lei"..) ar fi:
a =4.950,05 + 3.000 = 7.950,59 lei
b =4.658,87 + 3.000 = 7.658,87 lei
😢👻

Claudiu Marin spunea...

@Calin
Domnule o dai mereu in bara, pentru ca nu esti atent la ce se scrie pe blog si nu cunosti dispozitiile legilor cadru care reglementeaza sistemul public de pensii.
Cuantumul contributiv ramas in plata nu se poate plafona, micsora, taia etc Se poate doar impozita.
Bolojan vorbeste de cuantumul calculat procentual ca se plafoneaza la 80% din baza neta de calcul daca acesta ramane in plata.

Fost parasutist spunea...

@Calinmihaib12
Multumesc mult. Si eu ajunsesem la acelasi calcul, dar nu eram sigur. In acest caz, pensia mea neta ar putea creste fata de cea in plata la acest moment/

Calinmihaib12 spunea...

Claudiu MARIN:
1..pur și simplu SPECULEZI ( în lipsa unor documente oficiale..‼️
2. Eu nu o dau in bară, căci nu am vorbit de plafonare, ci de TAXARE cu CASS și IMPOZITARE.= aplicabile tuturor pensiilor..‼️😜 ci: eventual =speculez= asemenea ție.. dar = pe baza celor "zise".."abscons" =de către tov . Bolojan..!, iar dacă situația ar fi cum spui..cu.."netul" de =/"<"80 %=din pensia.."procentuală" care NU are cum să "depășească" cele "85 %" din BC din.. L.223/2015 ..?, de ce nu s-ar potrivi și în cazul pensiilor "contributive".. conform calculului din comentariul meu adresat lui @ fost parașutist"..!

Mhy spunea...

Dacă termenul plafonare poate fi interpretat și ca stagnare sau rămânere pe loc/la același nivel, atunci cuantumul contributiv ramas in plata se poate și plafona. Una dintre metode este neindexarea cu rata inflației.

Claudiu Marin spunea...

@Mhy
Imi pare rau ca si d-ta te scalzi in aceleasi dubii cu medicul Calin in privinta regimului juridic al cuantumului contributiv. Asta tot din teama ca si pensile ciucane vor fi calculate si contributiv?
Avem deja trei legi ale calculului contributiv si niciodata la recalcularile de tranzitie de la o lege la alta nu s-a permis micsorarea cuantumului in plata dupa recalculare.
Chiar si la trecerea de la legea 263/2010 la Legea 223/2015 nu s-a putut micsora cuantumul contributiv pentru cei 68% dintre militari care au ramas in plata cu cuantumul contributiv, nu cu cuantumul special, necontributiv, rezultat din recalcularea conform art. 109 si 110 din L 223/2015.
In afara de Decizia 724/2024 a CCR, sunt sute de decizii pronuntate de CCR in ultimii 20 de ani in care s-a statuat ca doar cuantumul calculat contributiv este garantat constitutional.
Intr-o eventuala trecere a pensiilor militare la calculul contributiv, jurisprudenta CCR nu protejeaza cuantumul pensiei militare calculat procentual dintr-o baza de calcul restransa, potrivit Legii 223/2015.
Neindexarea nu reprezinta o micsorae a cuantumului contributiv in plata ci o suspendare a majorarii valorii punctului de pensie, pe legile 19/2000 si L 263/2010, sau a valorii punctului de referinta reglementat de L 360/2023.
De cate ori nu au vrut guvernantii sa indexeze numai pensiile mici, dar s-au lovit de riscul de a fi blocati de CCR pentru discriminare. Valoarea punctului de referinta, ori se aplica tuturor pensionarilor din sistemului public de pensie, ori nu se aplica niciunuia.
Domnule doctor Calin, unde sunt speculatiile?

ifrim spunea...

Niciodată coaliția la guvernare nu votează un proiect de lege al opoziției doar pentru faptul că este al opoziției!

Claudiu Marin spunea...

@Ifrim
In octombrie 2024, liberalii aflati in opozitie fata de Ciolacu au promovat PLX 540/2024, privind actualizarea pensiilor militarte, fara sa-i consule pe social-democrati, si totusi, in ciuda opozitiei institutiilor militare, vezi si cazul Plx 262/2024, social democratii au votat proiectul liberalilor. Ce s-a intamplat ulterior cu Avocatul Poporului face parte din miscarile subterane ale acelorasi institutii care s-au opus actualizarii.

Ceparu spunea...

Aduceri aminte.Prin 2010 sau 2011 la un protest la Cotroceni cand triada Basescu-Boc-oprea a hotărât reducerea salariilor la toti bugetari cu 25% polițiștii au venit la protest cu stocurile de pistol la brâu strigat"iesi afara javră ordinara".
A doua zi Oprea a dat la activi sporuri peste sporuri ca sa compenseze reducerea.
Nu cred ca Bolojan se va atinge de militarii activi si politisti.
În ceeace ne priveste pe noi sa mai vedem