Obligația este cuprinsă in art.147 alin.(2) al Constituției.
"(2) În cazurile de neconstituționalitate care privesc legile, înainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat să reexamineze dispoziţiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curţii Constituţionale."
Legea privind actualizarea pensiilor militare, ori de câte ori se majorează soldele de grad și/sau de funcție ale personalului in activitate, a fost declarată in intregul său neconstituțională, din cauza unei formulari nefericite, din care atât Consiliul Legislativ, cât și CCR au ințeles greșit că actualizarea s-ar aplica doar pensiilor in plată, nu si pensiilor viitoare, deschise dupa intrarea in vigoare a legii. A fost un fel de a găsi nod in papură, pentru ca actualizarea pensiilor militare in plată depinde de momentul majorării soldelor activilor, moment la care Casele Sectoriale nu pot actualiza decât pensiile militare in plată la acel moment. Viitorii pensionari vor fi și ei subiecți ai actualizărilor la momentele de majorare a soldelor activilor, dacă la acele momente vor avea și ei calitatea de pensionari militari. La acele momente ei au deja in soldele lunare, ca activi, toate majorările pe care pensionarii militari in plată nu le-au primit intre anii 2017 - 2025/poate și 2026, cât și majorările de solde pâna la momentul pensionarii lor după intrarea in vigoare a Plx 540/2024. La majorările ulterioare de solde ale activilor, dupa data deschiderii dreptului la pensie, și acești viitori pensionari au calitatea de pensionari in plată, cărora le-ar fi fost și lor actualizată pensia conform Plx 540/2024, nu cum s-au panicat judecatorii lui Marian Enache.
Altfel spus, Consiliul Legislativ si CCR au inventat o discriminare a viitorilor pensionari militari, discriminare pe care nici Avocatul Poporului, in nimicnicia ei, nu a invocat-o, si au trântit legea, fără să le pese că astfel lasă intr-o discriminare reală generații intregi de bătrâni pensionari care, după anul 2017, nu au mai primit nicio actualizare, deși soldele activilor, inclusiv ale viitorilor pensionri, au fost majorate in cinci tranșe anuale potrivit Legii 153/2017 și incă o dată prin OUG 26/ 2024.
Cei care au instrumentalizat contestarea Plx 540/2024 la CCR, de care nu sunt străine eșaloane superioare din MApN si MAI, dar și politicieni si judecătorii CCR, au pe conștiintă umilința cu care mii de pensionari militari au trecut in neființă dupa octombrie 2024, fără să primească niște drepturi care li se cuveneau in baza legii tocmai adoptate de Parlament.
Domnilor, acea lege nu era una de majorare generală a pensiilor militare, ci una de reducere a inegalităților acumulate in perioada 2017-2024, pentru că fiecare pensionar militar in plată primea in pensie doar ce nu primise in anii 2018-2024.
Discriminarea este strigătoare la cer ( vezi tabelul cu taloanele de pensii aici) incât nici actuala criză financiară nu ar trebui să intârzie reexaminarea PLx 540/2024 in Parlament, pentru ca legea să intre in vigoare cât mai curând, dupa reluarea sesiunii parlamentare de toamnă.
Am venit in sprijinul parlamentarilor cu un draft al reexaminării PLx 540/2024 din care am exclus formulările interpretate perfid de Avocatul Poporului si CCR, dar am inlăturat și alte necorelări pe care noul text le-ar crea cu texte deja existente in corpul legii, texte introduse la fel de perfid prin Legea nr. 282/2024.
Cel mai important este ca modificările propuse uniformizează pentru viitor algoritmul de calcul al cuantumului pensiilor militare, indiferent de data deschiderii dreptului de pensie, astfel incât nicio pensie militară stabilită/recalculată/ revizuită/actualizată să nu mai depășească netul bazei de stabilire/recalculare/revizuire/actualizare.
Proiectul este prezentat in forma la care au contribuit mai mulți cititori- AICI
Cei interesați pot să-l distribuie pe adresele parlamentarilor din Comisiile de apărare ale celor două Camere ale Parlamentului.
Esti un hater uracios. In doua saptamani n-ai fost in stare sa propui o fraza in proiectul de punere de acord a PLx 540 cu decizia CCR..
Spune cititorilor cam care ar fi sincopele, ori n-ai curajul sa le dezvalui. Te-ai blocat in calculele pentru impozit. Priveste inainte haterule!
1. Cred că art 28 ar trebui reformulat și baza de calcul ar trebui legată atât de veniturile care o compun cât și de VECHIMEA ÎN SERVICIU realizată (cu stimulările și penalizările aferente, mutate de la art 29).
a) Cea mai corectă formulare pt. art 28(1) este accea în care se enumeră ELEMENTELE COMPONENTE ale soldelor/salariilor lunare brute CARE SĂ FACĂ PARTE din baza de calcul a pensiei militare, nu cele care se exclud.
b) Se mută la art 28 stimularea și penalizarea financiară la baza de calcul și se raportează la 25 de ani VECHIME ÎN SERVICIU, câte 1-2-3% plus sau minus per fiecare an peste sau lipsă. Majorarea bazei se regăsește atât la brut, cât și la netul plafonat (58,5%).
!!! Stimulareea financiară și penalizarea le-am legat de vechimea în serviciu. Dreptul la pensie îl dau condițiile legate de vârstă și vechime efectivă, dar baza de calcul o legăm și de vechimea în serviciu că de aia avem pensii militare și nu de CAP. Astfel, nu vor mai fi atât de multe cazuri de piloși care acced la 30-35 de ani în sistem, chemați în activitate sau mai știu eu ce minuni și după 10 ani cu sporuri ies la pensie anticipată parțială mai mare decât mulți dintre militarii de carieră. Altfel riscăm să pățim precum colegi din MAI (o să revin cu o chestie superbă pe tema vechimii :)
2. Eliminarea indexării cu rata inflației, rămânem doar cu actualizarea permanentă la soldele colegilor în activitate. Cum ar zice distinsa Anamaria, este “unfair” și cu ea actualizată (ori de câte ori...) și indexată (anual) și cu sufletul în rai :))
3. Termenul de 60 de zile pentru actualizarea inițială este, de asemenea, nerezonabil.
În realitate CCR a admis că legea este neconstituțională deoarece parlamentul a făcut o ciorbă cu de toate, astfel încât nici celelalte prevederi nu puteau fi aplicate.
La fel ca la civili, a fost introdusă posibilitatea actualizării și aducerii la zi a tuturor pensiilor militare, cu păstrarea indexării anuale cu indicele de inflație.
Și civililor le-au fost actualizate pensiile după o regulă clară și previzibilă și pentru viitor, în timp ce la pensiile militare se introduceau tot felul de șopârle astfel încât să fie egalizate toate pensiile ținând cont de funcție de grad profesional avut.
Doamna Pauliuc a fost șmecheră și nu de pomană a pus liderii asociațiilor militare să semneze și să își asume, la rândul său fiind fost ofițer poliție.
Doamna s-a spălat pe mâini ca și Pilat din Pont cu semnături ale așa zișilor reprezentanți ai asociațiilor militare.
Intenția a fost corectă și venea în sprijinul tuturor, dar lăcomia strică omenia și nu vom primi nimic până nu se fac reguli unitare aplicate tuturor pensiilor militare. Asta implică un singur mod de calcul fără artificii și incubă inclusiv scăderea nivelului pensiei pentru cei care nu au avut vechime efectivă în muncă de peste 30 ani, chiar și adunată cu civilă. În acest mod cei care au avut pensionări anticipate din varii motive și mulți închipuiți vor rămâne cu pensia înghețată mulți ani înainte și se face un pic de dreptate, dar ce să vezi nu mai sunt bani nici pentru indexarea pensiilor, greaua moștenire ce să facem, așa că suferă toți.
De acum înainte se lucrează la o nouă lege a pensiilor speciale, reguli ce vor fi aplicate inclusiv celor militare, astfel încât să accesăm banii din PNRR.
Nu domnule, singura obiectie de necontitutionalitate admisa de CCR a fost cea formulata de Avocatul Poporului cu privire la discriminarea pensionarilor militari demnitari. Odata admisa obiectiunea, CCR si-a permis s-o extinda si la viitorii pensionari militari, desi din textul legii nu erau exclusi de la actualizare.
Nici Iordache de la CL si nici Enache de la CCR nu stiu ca una este actualizarea la momentul stabilirii pensiei militare si alta este actualizarea permanenta a pensiilor militare in plata. Nu stiu ei nici multi militari!
@Margarit
Celor care au pensiile actualizate, unii inclusiv cu majorarile soldelor pentru activi din anul 2024, le convine sa filosofeze pe spinarea celor care nu le au actualizate inca din anul 2017.
Inlaturarea unei discriminari nu depinde de posibilitati financiare.
Ce ai zice daca si noi am filosofa ca daca echitatea nu se poate face prin majorare pensiilor celor ramasi in urma, sa se faca prin diminuarea soldelor la valorile din 2017?
Cei care se impiedica de indexarea anuala a pensiilor militare nu au aflat inca, explicabil de la eliminarea actualizarilor, ca indexarile si actualizarile nu se insumeaza ci se regularizeaza, pin plata ramanand cea mai mare. Cuantumul indexat la inceputul anului se compara cu cuantumul actualizat in cursul anului, daca se majoreaza soldele activilor, in plata ramanand cuantumul mai mare.
Ai spus oleacă mai sus că,
...' Celor care au pensiile actualizate, unii inclusiv cu majorarile soldelor pentru activi din anul 2024, le convine sa filosofeze pe spinarea celor care nu le au actualizate inca din anul 2017...'
Iar în anul 2017 singura și ultima actualizare a fost cu 15% a Soldei de funcție.
Dar atenție , Solda de funcție ca urmare a Legii 223/2015 în vigoare din 01.01.2016 , care s-a actualizat în anul 2017 , era Solda de funcție a personalului militar din activitate din anul 2009 și nu cea din 01.01.2016.
Potrivit Legii 330/2009, in coeficientii soldelor de functie au fost incluse si alte elemente salarile, reultand asa zisa solda de functie in cuantum compus, solda care s-a actualizat in anul 2017 cu 15% si mai departe potrivit art. 38 din Legea 153/2017.
Anexa !V/1A din Legea 330/2009
1. În coeficienții de ierarhizare minimi și maximi sunt cuprinse solda/salariul de merit, indemnizația de dispozitiv/sporul pentru misiune permanentă, sporul pentru păstrarea confidențialității în legătură cu informațiile clasificate și sporul de fidelitate.
Chiar si soldele de functie majorate in anul 2024 potrivit OUG nr 26 erau solde de functie in cuantum compus, definite de Legea 330/2009.
Inca nu s-a intrat in calculul soldei de functie pentru activi, asa cum este definita in art. 12 din L 153/2017.
1. Indexările și actualizările se regularizează în anii când există actualizări (cresc soldele de G/F ale activilor), iar actualizarea este ulterioară indexării. În anii când nu există actualizări, se întâmplă doar indexări - logic, nu? :) Dacă soldele de G/F ale activilor vor mai crește abia peste câțiva ani după actualizarea inițială a pensiilor, componenta de grad și funcție din pensii va deveni mai mare decât cea din soldele activilor datorită indexărilor anuale.
Citez din propunerea dvs : “Art.60 ^ 2.- In cazul in care, in urma actualizării, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat in plată, se mentine cuantumul aflat in plată.”
De ce tot insistați pe chestia asta știind că NICODATĂ ACTIVII nu vor fi de acord cu așa ceva?
2. V-am mai întrebat de vreo 2 ori și nu ați răspuns: ce se întâmplă dacă într-un an indexarea de la 01 ianuarie este împinsă de Guvern de exemplu la 01 octombrie, iar între timp intervine o actualizare? Adică atunci când indexarea este ulterioară actualizării?
@CM În care august se închide blogul? Parcă așa auzisem pe cineva.
Este bine ca prin d-ta aflam si noi ce mai carcotesc auxiliarii de prin birourile ministerului despre pensionarii militari.
Rezistenta auxiliarilor la actualizarea pensiilor militare este inconstienta pentru ca si ei vor devenii victime ale propriei rezistente dupa 5-6 ani de la pensionare.
Daca ai cunoaste dispozitiile art. 12 alin.(2) privind calculul soldei de functie, nu ti-ai mai pune problema ca este posibil ca temporar solda de grad a pensionarului ar deveni prin indexare mai mare decat solda de grad a activului.
Acum intelegem de ce Bachide si auxiliarii sai s-au opus ca majorarea soldelor de grad prin OUG nr.26/2024 sa se aplice si pensionarilor.
Daca gandesti logic vei intelege ca prin aplicarea cuantumului mai favorabil un pensionar nu va beneficia concomitent si de indexare si de actualizare.