Un produs Blogger.

miercuri, iunie 26, 2013

Curtea Constitutionala noveaza: legea referendumului este constitutionala peste un an

0 comments
De ce nu sunt constituționale modificările aduse legii 3/2000 dacă se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la intrarea în vigoare a dispozițiilor privind cvorumul de participare?
Probabil, Curtea a avut în vedere vreo recomandare a Comisiei de la Veneția, dar, în acest caz nu avea dreptul să spună că legea este neconstituțională, pentru că acele dispoziții nu încalcă vreo dispoziție constituțională. Putea să spună doar că se recomandă aplicarea acelor  prevederi peste un an.
Este deranjantă practica din ultima vreme ale CCR de a da decizii condiționale sau suspensive, funcție de te miri ce eveniment sau moment. Cîte decizii din ultima vreme, de cînd Zegrean este președintele CCR, nu cuprind formularea: "legea este constituțională în măsura în care...." !!! Unei astfel de instituții i se cere să să pronunțe dacă o lege este sau nu constituțională la momentul cînd este sesizată.
Aceste novații în interpretarea Constituției te duc cu gîndul că nu se dorește decît acoperirea unor comenzi politice.
"Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, decide: respinge obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului şi constată că dispoziţiile legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii“,

Indiferent de decizia Curții, USL ar trebui să organizeze referendumul de adoptarea legii de revizuire cu pragul de 50% , cuplîndu-l cu orice întrebare de interes care să mobilizeze electoratul.
Dacă tot trebuie să aducă la vot 50% dintre electori, de ce să nu facă USL un referendum de demitere?

Niciun comentariu: