Un produs Blogger.

joi, iunie 06, 2013

PL x 164/2013 este un proiect de completare, nu de abrogare a legilor care reglementeaza pensiile pentru militari

0 comments
După 3 ani de la adoptarea Legii 119/2010, prin care pensiile militare au devenit pensii în sistemul public de pensii, și la un an după ce Guvernul Ponta a promis că va repara nedreptatea acelei legi, în sensul că pensiile micșorate în urma procedurii de recalculare/revizuire vor fi readuse la cuantumul avut pe legislația anterioară, în sfîrșit, în lună martie a.c., a intrat în proceduri parlamentare un proiect de lege care să permită revenirea pensiilor celor cîtorva mii de militari pensionari la cuantumul avut în decembrie 2010.
In Senat a mai fost agățat un amendament la proiect. De el vor beneficia  alte cîteva mii de militari pensionari, nu neapărat numai din rîndul celor cu pensii micșorate prin OUG nr.1/2011, la care s-a constatat, în special la Casa Sectorială a MApN, că li s-a calculat un cuantum mai mare decît cel care li se cuvenea și care ar fi trebuit să restituie sumele primite în plus. Amendamentul aprobat de Senat îi scutește de restituirea sumelor.
Legea L x 164/2013 este o lege de completare a Legii 119/2010, a OUG nr.1/2011 și a Legii 263/2010. Nu își propune să modifice cu nimic principiile  și sistemul de calcul al pensiilor pentru militari, așa cum sunt ele reglementate de legea cadru a sitemului public de pensii.
Acest lucru nu-l înțelege o parte din militarii afectați de Legea 119/2010. Lucrările comisiilor  Camerei Deputaților au fost încărcate cu amendamente derogatorii de la principiile legii unitare, cele mai evidente fiind schimbarea sistemului de calcul al punctului de pensie pentru beneficiarii acestei legi și indexarea cuantumului din 2010, nu a cuantumului revizuit.
Mircea Dogaru a înțeles că depunerea de amendamente care exced scopului inițial al inițiativei legislative poate duce la întîrzierea adoptarii ei, peste limitele actualei sesiuni parlamentare, mai ales că inițiatorii textului sunt în divergența cu punctul de vedere al Guvernului în privința datei intrării în vigoare a legii. Cu riscul de a fi criticat de sindicaliști el  a sugerat să nu se mai depună amendamente.
Eu susțin amendamentul pe care l-am dezvoltat AICI 
Sunt și pensionari militari, chiar dintre cei care ar beneficia de lege, care nu sunt atît de încîntați de PL x 164/2013. Ei se tem că intrarea în vigoare a legii reparatorii ar amîna sine die adoptarea unei noi legi a pensiilor militare.  Amendamentele propuse de ei vizează introducerea în această lege de completare a unor prevederi specifice unei legi a pensiilor militare.
 
Amînarea redactării raportului în Comisia de muncă și protecție socială, se spune că din cauza amendamentelor, a turnat gaz pe foc, presiunile exercitate de cele cîteva mii de disponibilizați determinîndu-l pe președintele SCMD să emită o scrisoare deschisă amenințătoare pe adresa deputaților, scrisoare din care citez doar finalul.
 
 
"In incheiere, va destainui ca rezervistii, care au fost alaturi de alte categorii sociale, in linia intai in lupta pentru accederea dvs. la Putere - si la alegerile locale, si la Referendum, si la alegerile parlamentare, au inceput sa creada ca singurul lor drept, in actuala Romanie “democratica”, este acela de a isi alege singuri modalitatea “de a parasi pe cale naturala sistemul”. Majoritatea nu mai vor sa moara jenant in fata postasului, a televizorului, care ne umple de declaratii diversioniste sau de otrava istericilor teleasti si scribi basisti, a unui petic de hartie, ci in strada. Nu am cum sa ma opun acestei ultime solutii care ne-ar putea reda demnitatea. Drept urmare va rog sa va imaginati ce se va intampla cand zeci de mii de rezervisti vor veni la Parlament sa isi expuna punctul lor de vedere, mai ales daca vor fi insotiti si de aliatii lor, CFR-isti, mineri, constructori, muncitori in industria de aparare, profesori, grefieri, sanitari, revolutionari, piloti civili, functionari publici, etc. Paie pe foc a pus, déjà, declaratia parsiva, ca de obicei, a reprezentantului UDMR in Comisia de munca. Daca domnia sa segregationista uita ca este vorba de restituirea unor drepturi, abuziv si impotriva oricaror principii de drept, anulate, si vrea “comparatie”, vom face, oricand, comparatie intre pensia doamnei Stefanescu si a oricarui deputat sau senator UDMR, ale carui “buna credinta” si lucrari pentru patria comuna, le vedem cu ochiul liber."

Niciun comentariu: