Un produs Blogger.

miercuri, ianuarie 31, 2018

Președinția a fost informată că Ordinul MS-60/2016 ar cuprinde norme secretizate privind calcularea/recalcularea pensiilor militare

124 comments
Am primit pe e-mail.
Petitia nr.2161 Data: 31-01 Domnule Corneliu Ifrim, Am luat cunoştinţă din petiţia adresată Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, despre solicitarea dumneavoastră. În vederea analizării problemelor semnalate, petiţia dumneavoastră a fost trimisă la Ministerul Apărării Naţionale. Urmează ca, în termenul legal, instituţia sesizată să comunice, Administraţiei Prezidenţiale şi dumneavoastră, soluţia adoptată. Cu stimă, Consilier de Stat Gabriel-Cristian Piscociu



Extras din petiție

   Subsemnatul Ifrim Corneliu, rezervist militar, nascut la ..... in loc. Tg.Ocna, Jud. Bacau, domiciliat in Str.Viorelelor , mun Onesti, Jud. Bacau, cu, cu Nr. Dosar Pensionar 0455...., va aduc la cunostinta spre solutionare urmatoarele probleme stringente, atat pentru mine, cat si pentru marea masa de pensionari:

    Atat eu, cat si marea masa de pensionari militari, am aflat cu stupoare ca anumite grupuri organizate, infractionale, din cadrul Ministerului Apararii Nationale, cat si din Casa Sectoriala de Pensii Militare, au inventat calcule de pensii bazate pe elemente legislative ,,secretizate,'' cu incalcarea ilegala si grosolana a Art.33 din Legea 182/2002, care interzice secretizarea calculelor la pensii, fiind drepturi personale si de interes public, astfel  incat coeficienti, elemente de calcul si alte drepturi legale fiind catalogate ad-hoc, din interiorul acestor institutii, ca fiind Secrete de Serviciu (SSv), despre ele afland doar o clasa selectiva, atent selectionata pe spranceana de indivizi din cele doua institutii militare, cat si o protipendada de afinitati ale acestor ,,gasti'' din afara, astfel incat doar acestia, doar ei sa beneficieze de niste drepturi, iar masa mare de pensionari militari sa parcurga un drum sinuos si foarte greu pentru a-si afla drepturile, pe niste metode pe care le-am gasit ca fiind mafiote si ilegale.
    Drept urmare, atat eu cat si mai multe zeci de camarazi rezervisti am procedat la petitii, plangeri si sesizari inregistrate la organele de cercetare judiciara ale statului, in scris si on line, la Procuratura Generala, DNA si DIICOT pentru a se face lumina si a se cerceta faptele de natura penal-mafiote.

............................................
Rog respectuos sa se faca o analiza ale celor relatate in prezenta petitie, sa se ia cele mai dure si drepte masuri pentru ca cei vinovati de abuzurile in care s-au folosit de functii sa secretizeze calculele la pensii, care sunt de interes individual si public, si care au incalcat grav Lg. 182/2002 Art 33 sa raspunda penal si material in fata legii.

Va multumesc respectuos!



    PLANGERE IN VEDEREA CERCETARILOR PENALE SI ANTICORUPTIE

Catre,
Parchetul Procuraturii Generale
Directia Generala Anticoruptie
DIICOT

                    
    Subsemnatul Ifrim Corneliu, rezervist pensionar militar, domiciliat in Str Viorelelor, mun. Onesti, Jud. Bacau, , nascut  in Tg. Ocna, Jud. Bacau, posesor al C.I. , cu Nr. Dosar si Cupon de Pensie Militara 04551...,

PE PROPRIA-MI RASPUNDERE SI IN DEPLINATATEA FACULTATILOR MELE, MINTALE,

    Prin prezenta Plangere, ma adresez Dv. cu rugamintea de a investiga activitatea infractional-ilegala a unor structuri si grupuri organizate din Ministerul Apararii Nationale si Casa Sectoriala de Pensii Militare a MApN, care permanent si sistematic incalca prevederile Art. 33 ale Legii Nr. 182/2002, text de Lege pe care il citez mai jos:

,,Este interzisa clasificarea ca secrete de serviciu a informatiilor care, prin natura sau continutul lor, sunt destinate sa asigure informarea cetatenilor asupra unor probleme de interes public, sau personal, pentru favorizarea ori acoperirea eludarii legii sau obstructionarea Justitiei.''

    Aceste structuri si grupuri de lucru, organizate ILEGAL din MApN, au clasificat ILEGAL, prin incalcarea Art. 33 din Legea 182/2002 urmatoarele acte normative, cum ar fi:

-1.Ordinul MApN Nr. MS 60/2016 prin care practic s-a modificat litera si spiritul Art. 60, al. (1) din Legea 223/2015. Prin metodologia din acest Ordin secretizat ilegal si penal, care reglementeaza evolutia soldelor de functie in vederea stabilirii BAZEI DE CALCUL necesare actualizarii si recalcularii pensiei militare de care beneficiez, Casa Sectoriala de Pensii Militare a MApN mi-a facut recalcularea in mod netransparent, obscur, fara sa fie in constiinta de cauza. Metodologia de stabilire a elementelor de calcul ale pensiei mele militare prevazute in Ordinul MApN nr. MS 60/2016, este o informatie de interes public, dar si personal, si tocmai de aceea, clasificarea acestui act normativ este ILEGALA si PENALA.

    -2.Metodologia de actualizare a pensiei mele, ca urmare a aplicarii Legii Nr. 152/2017, este un alt document ,,pitit'' de catre MApN, PRIN SECRETIZARE ILEGALA, care reprezinta tot o informatie de interes personal, dar si de interes public.
V-am prezentat numai doua exemple concrete de incalcari de lege de catre MPApN,  militarii rezervisti, pe buna dreptate, foarte indignati si revoltati de aceste ilegalitati samavolnice numindu-le ca fiind pur mafiote si savarsite de catre un sistem bine organizat, ilegal, din cadrul MApN si Casa Sectoriala de Pensii Militare.

    Va rog respectuos ca sa se investigheze in amanuntime toate aceste batjocoriri de Lege de catre MApN si Casa Sectoriala de Pensii a MApN, sa desscoperiti care este motivarea, interesul, mecanismul prin care MApN, prin grupul organizat de acolo, sistemaic si permanent  incalca si schilodesc legile organice si Constitutia Tarii, intrucat eu consider, ca si majoritatea rezervistilor militari revoltati si indignati, ca este vorba de o mare actiune de coruptie la nivel de Stat, coordonata de catre clasa politica aflata la putere, care nu-i straina de ceea ce se intampla si, probabil ca vin directive centralizate pe aceste probleme, intrucat s-au promis multe facilitati in campaniile electorale, iar acum vazand ca nu-si pot onora promisiunile, sau pur si simplu din dorinta de a favoriza politic doar o patura selecta si selectiva de rezervisti cu afinitati politice, dar si de grupuri de influenta si selecte de afinitati diverse, se lucreaza abuziv, penal si ilegal in dauna grosului rezervistilor militari.
    De asemenea, va rog sa luati toate masurile necesare pentru ca aceste incalcari de legi si inselatorii ilegale sa nu mai fie o practica curenta de catre Ministerul Apararii Nationale si Casa Sectoriala de Pensii Militare

124 de comentarii:

Iulian Mareș spunea...

Poblema este daca acest OM-S60/2016 kiar exista?
Daca este doar o gogorita?
Oare il vor declasifica?
Daca exista, cred ca el se regaseste, cu alt numar dar continut identic si la alte ministere sau similare, din cadrul SNAOPS!
Vom vedea.....! Sau nu!

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Nu vedeti ca pe acesta OLGUTA nu o misca numeni_? o cred ca este asa de desteapta incat nimeni nu ii trece prin fata , ea este CALUL TROIAN a lui DRAGNEA,el o sustine fiindca aceata are mult tupeu ,gura mare , obraznica si mincinoasa , minte de ingheata apele , daca ministru prim nu o pune la punct ,atunci aceea va pierde mult .

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Va multumesc plin de respect, onorabile HuhuRezea! Marele merit este al camaradului nostru, Dl. Maior Ing, Leonard, caruia ii multumesc din tot sufletul pentru indrumarile legale! Cele trei Procuraturi vor intra, cat de curand, in controale severe, judiciare, daca cumva n-au si intrat! Doamne, ajuta, pentru Adevar si Dreptate!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eu voi trimite si petitia ticluita de catre Leonard, mai sus citire, dar ma intreb: Cati dintre Dumneavoastra ne ve-ti sprijini in lupta noastra, sa faceti la fel ca noi? In strada n-ati vrut sa iesiti, dar de scris, cine va opreste? Eu sunt foarte sarac si bolnav si nu pot iesi in strada, dar macar compensez prin scris, si veti vedea ca se va face ceva, dar daca cei cativa inimosi nu suntem sprijiniti de mii de alte petitii, sa stiti ca sansele pot fi reduse! Copiati macar ce s-a scris in aceste petitii, doar le redirijati, si cu cat mai multe, cu atata si o victorie clara asupra mafiei! Fac apel la camarazi sa trimita petitii, cat mai multe posibil, astfel izbanda noastra sa fie desavarsita! Va multumesc, onorabili camarazi! Ziua Victoriei noastre este foarte, foarte aproape! Va asigur de asta, caci si munca de petitionare permanenta n-a fost deloc usoara, zi si noapte luni de-a randul! Il rog pe onorabilul Leonard sa publice adresele procuraturilor, cu link-ul de la DNA, u acum fiind ocupat pana peste cap cu o alta petitie! Doamne, ajuta!

CEZAR spunea...

Un raspuns pentru R-105 M..care chipurile se intereseaza de soarta lui CFI
============================================
CEZAR1 februarie 2018, 09:30
@ R-105 M
Ideea este relevanta ! Plus sau minus...nu conteaza !
In ceea ce-l priveste pe Cornel..pensia lui actuala si in plata , este obtinuta pe principiul contributivitatii(L-119) care retine , i-a DUBLAT cuantumul fata de ce avea ..Vechimea lui era foarte mica ..apropiata de a ta (sic)..si atat a iesit..!

Cei la care faci referire ..au pensia calculata pe IMBECILA L- 223 ..asa zisa pensie militara ! Aceasta lege ia ca baza multitudinea sporurilor acordate in ultima perioada in Armata ..iar vechimea conteaza mai putin(oricum acesti SGV-ei )este foarte posibil sa aibe o vechime rezonabila ..peste 20 de ani !De baza sunt 6 luni alese ..cunosti tu foarte bine caci ai militat asidu pentru aceasta blasfemie..TIMP IN CARE EU..PERMANENT (aprox,3 ANI) ti-am spus apasat ca faceti o MARE GRESEALA!!
La randul meu m-am BUCURAT DE DENIGRAREA COPIOASA pe care tu ai practicat-0 la adresa mea !
Acum ce sa zic ? AVETI CEEA CE MERITATI !
Chestia remarcata intamplator de tine este doar o mica fata a aisbergului ..
Imagineaza-ti ce discrepante sunt intre diferitele corpuri de cadre ..pensionate !
Dar stiu ..TIE si altor invartiti nu va pasa ! V-ati realizat toate scopurile...acum faceti doar joc de glezne....!!
LEGEA TREBUIE SCHIMBATA SCURT !!!!

Iulian Mareș spunea...

Nu L223 este proastă ci limitările impuse prin OUG 57, ulterior 59…!
Toți am pierdut cel puțin 30%! Unii și mai mult..., mai ales cei cu stagiu complet!

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Corneliunsson,
La ce răspuns te aștepți?
.....cum să-i dai pârâtului să răspundă petiției? Daca există OM S-60, fost semnat de ministru, de aceea poarta litera M!
In plus, toate ordinele de ministru se publica in MO, mai puțin cele clasificate! Repet, dacă există, este f greoaie procedura de declasificare!
Sunt curios de răspunsul ce-l vei primi, dar îl anticipez deja!

Iulian Mareș spunea...

Leonard,
aici era vorba de existenta sau nu a OM-S60!
In alt timp mi-ar fi luat fix 1 minut să îți dau un răspuns!

Huhu Rezea spunea...

@Mares
Citește aici lista ordinelor MApN emise în anul 2016.

http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.lista_anuala?an=2016&emi=5,58&tip=5&rep=0

Lipsesc, deci nu sunt publicate în MO, ordinele M 58, M59, M60 și M61 din luna mai 2016.

CEZAR spunea...

Deputatul independent Remus Borza, cunoscut drept „salvatorul Hidroelectrica, a vorbit la Borza Analytica, despre guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă.

Remus Borza a sesizat că Liviu Dragnea este cel care conduce cu adevărat Guvernul, precizând că este ”Guvernul Liviu Vasilica”, având în vedere că întregul Cabinet este format din oameni apropiați liderului PSD.

Remus Borza a făcut și o previziune în ceea ce privește guvernarea.

„Până la urmă aceasta poate să fie o chestiune pozitivă. Astăzi, Liviu Dragnea are toate ingredientele, toate pârghiile să guverneze și să facă ceea ce așteaptă o țară întreagă: reforma Parlamentului, reforma statului, reforma instituțiilor și a marilor sisteme publice. Dacă va înțelege acest imperativ și deziderat va mai guverna încă 12 ani.

Toate gafele, eșecurile și nerealizările, de data asta, se vor sparge în capul lui Liviu Dragnea. Asta e vestea bună până la urmă. Nu o să mai aibă nicio scuză Dragnea de nicio neîmplinire sau nicio nerealizare a Guvernului Dăncilă. Sunt 28 de oameni loiali și devotați președintelui Dragnea”, a precizat Remus Borza la DC News.

În ceea ce privește ”inamicul extern” și lupta împotrva serviciilor, Remus Borza consideră că „e o temă de campanie încă din 2016 care, probabil, va ține capul de afiș chiar până în 2020, deci, implicit, până anul viitor la alegerile prezidențiale, locale și parlamentare”.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Vom vedea...în 30 de zile!

Huhu Rezea spunea...

@mihaela, @Flavius
Ințeleg că nu o înghițiți pe LOV, dar nu e corect s-o luați în răspăr și când are dreptate în ceea ce spune despre sistemul de salarizare dezastruos din structurile militare practicat în ultimii 8-9 ani.
Când au simțit gulerele albe cu cotiere de prin ministere că Valoarea de Referință Sectorială, indicatorul care majora anual, până în anul 2009, solda de grad și de funcție și, proporțional, celelalte elemente calculate procentual din solda de funcție, crește numai prin lege sau ordonanțe de urgență, au bulversat structura soldei lunare brute prin adăugarea cu nemiluita la sporuri și indemnizații, prin ordine interne, astfel încât soldele de funcție și de grad, altădată ponderea soldei lunare brute, au ajuns cenușerese între elementele salariale componente.
De când tot discutăm noi despre aceste anomalii?
Se pare că LOV chiar citeşte sau este informată despre ce se scrie pe site-urile rezerviştilor.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Mirage 2000 spunea...

LOV de la min 19.https://youtu.be/_38FgPQTlRE

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
De ce sa nu-l semneze Motoc?
Păi...nu tot el „a cărat”, în decembrie 2015, draftul art. 40 al OUG 57/2015, întocmit de „văicăreții” cu cotiere, și l-a dus ministresei de finanțe, Anca Paliu Dragu, care tocmai trebuia să prezinte a doua zi, în guvernul Ciolos, proiectul ordonanței cu măsurile fiscale și bugetare pe anul 2016?

radu spunea...

D-na ministru muncii si protectiei sociale, un numar considerabil de militari activi cu grade mici carora le-au fost inghetate soldele la un nivel de 680 lei pe luna timp de ani de zile (aspect pe care dumneavoastra inteleg ca la-ti mentionat foarte corect intr-o declaratie televizata) si nu numai aceasta categorie de personal militar, trecand in rezerva cu drept de pensie militara in perioada 2016-2017 prin masura inghetarii pensiilor militare, suporta in mod paradoxal si cinic un tratament pecuniar identic si in prezent !
De ce ?
Sa va informez ca soldele militarilor activi nu au fost doar ‘’inghetate ‘’ de prin 2008, ele au fost si scăzute cativa ani cu 25%, de guvernul ,,SA TRAITI BINE!”.
Masuri prea dure si mai ales prea dureroase !

Leon spunea...

Au inceput sa vina Cupoanele lunii Ianuarie 2018, la MApN..!

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

Leonard, cauta inregistrare Romania la Raport din data de 31.01.2018, ora 19,( A. Cretulescu),
de la minutul 21, si vei asculta cuvantul Olgutei din emisiunea lui Razvan Dumitrescu cand a avut-o invitata pe LOV: Este un act criminal (zice Razvan) ca au fost tinute pe loc Soldele mici de 680 lei pentru a le creste pe cele mari..! A3, cere bani pentru inregistrari..:))).

tehnocrat spunea...

Pt Dl Leonard
In legatura cu pensia civila, in plus fata de pensia militara de stat.
Am intalnit um militar care a obtinut si pensie civila, pe langa pensia militara de stat.
Ca sa obtii si pensie civila pe legea 263/2010 pt stagiile ca civil in viata civila, trebuie sa indeplinesti trei conditii:
- aceste stagii ca civil sa nu fi fost valorificate la vechimea cumulata pt pensia militara de stat pe legea 223/2015 si sa faci dovada acestui lucru cu o hartie de la CPS MApN.
- sa ai stagiu minim de cotizare prevazut de legea 263/2010 anexa 5
- sa ai varsta standard de pensionare prevazuta de legea 263/2010 anexa 5.
In legatura cu ce o zis doamna de la casa teritoriala de pensii, cand a spus ca n-am ce face cu stagiile de cotizare ca civil in viata civila.
Afirmatia domniei sale s-a bazat pe faptul ca nu mai am cum sa fac stagiul minim de cotizare prevazut de lege, chiar daca o sa fac varsta, pt ca cea mai mare parte a stagiului de cotizare ca civil , realizat inainte de 01/01/2016 l-am fructificat in domeniul militar si acest stagiu s-a preluat in legea 223/2015 si nu mai poate fi folosit si pe legea 263/2010.
Asa mi s-o spus ase spun si io.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Onorabile, Huhu Rezea, dupa declaratia sincera din acea seara, eu am iertat-o pe Olguta Vasilescu! Pur si simplu m-a impresionat sinceritatea domniei sale si nu mai am nimic cu domnia sa! Un amanunt: Eu ii trimit permanent petitiile si dansei, poate ca un consilier o informeaza despre acestea, si nu sunt putine, cu tot cu poezioare de ,,dragoste!'' Le trimit si la Min. Mincii pentru ca, o perioada, domnia sa s-a ocupat de militari, apoi vazand probabil ce harababura si ilegalitati sunt acolo, si ca sa nu intre la belele cu Procuratura, i-a conferit ministrului Apararii deplinatatea obligatiilor de pensii si solde, facand-o chiar pe principii legale. Dar faptul ca ministrul Apararii se lasa ,,aburit'' de ,,jmecherii'' de acolo, poate ca domnia sa este coplesit si de intentii bune, dar nu se pricepe in sistemul acesta dominat de mafie, este posibil sa se trezeasca tarat pe la DNA si sa nu stie si de ce! Eu trimit petitii la MApN si Casa Sectoriala, la cinci adrese de mail, dar ele trec prin mana unui operator instruit si cu ordin sa faca disparute toate petitiile care se refera la mafie. Il tin pe Dl. ministru izolat ermetic de ce se intampla! Trimit si la Observatorul militar, care de rau de bine poate sa ajunga la ministru si sa-l sesizeze, dar n-am scapat nici o ocazie sa informez si CSAT-ul cu anumite probleme grave, ca in cazul D.lui Presedinte Iohannis, apoi nu mai zic de Prim Ministru, si sper ca D,na Dancila sa fie informata de cineva, ca Tudosie cred ca a flegmuit toate petitiile, la scarba ce-o avea dansul pe tot ce-l inconjura, daramite de noi! Si am informat, nu cu orice flecusteac personal ci de cele legate de mafie si problemele comune ale tuturor! Calatoria continua!
PDL-PNL, Ludovic Orban, dar si Tariceanu ALDE sunt reci ca gheata, asta ca sa stiti ca sunt doar piese de muzeu, care din patru in patru ani va CERSESC jalnic voturile, dar pe timpul mandatului se sterg la popo cu petitiile si strigatele de ajutor din teritoriu ale petentilor! Dl senator liberal,Nicu Falcoi, si-a aratat canva niste muschiuleti afumati de la oalele de lut, din pod, legate la gura cu celofane, iar toate petitiile noastre probabil le-a arhivat, ca amintire in calculator, sa se laude la senectute cat de important era domnia sa ca senator ca-i scriau toti fraierestenii, dar fara sa-l deranjeze pe jupan Orban, caci deranjul costa functia, cand nu stii sa dai cu flit petentului! Eu sunt optimist ca ceva, ceva se va intampla, cat de curand! Doamne, ajuta! Si, nu uitati, camarazi: Actionati ferm cu petitii, cati mai multi, altfel cu o floare nu se face primavara! Multumesc si n-am cuvinte atat de potrivite de satisfactie ca avem acest blog minunat de lupta, pus la dispozitie cu generozitate si multa daruire de catre onorabilul Huhu Rezea!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Anonim, adminul are aprobarea mea permanenta asupra datelor mele personale, cu acceptul meu liber, si nu ma tem pentru nimic, pentru ca acele date, daca le-ar folosi cineva, ar trebui si semnatura de insotire, care dau pariu pe ce doriti, absolut toti, ca n-ati mai vazut absolut niciodata asa ceva de ingenios si complicat, si ii uimesc pe toti pe unde ma duc sa semnez ceva! Candva o s-o trimit sa va minunati si domniile voastre!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Onorabile, v-am trimis si raspunsul Guvernului si, daca vreti, puteti sa-l atasati langa celelalte. Sa vada lumea ca bolovanul poate fi urnit, daca se vrea!Va multumesc!

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Așa e cu draftul devenit ordonanță, dar este rușinos că funcționărimea cu cotiere nu și-l asumă, dând vina pe paliul Cioloș.
In recalcularea pensiei mele au folosit exact prevederile din OUG 57 și cele din M25, ca s-o reducă cu 40%. Nu era nevoie să se ajute de prevederi ale unui ordin secret.
Dacă există așa ceva el se aplică derogatoriu unei categorii mici de beneficiari.

@tehnocrat
Pentru deschiderea dreptului de pensie în civil contează și vechimea în serviciu ca militar.Pentru calculul pensiei civile se folosesc doar stagiile civile.
@Bontaș, anonim
Așa am primit e-mailul de la petiționar.

tehnocrat spunea...

Legat de tema
Sunt multe prevederi legale care reglementeaza drepturi pt pensionarii militari si au anexe care sunt clasificate (secret de serviciu SSv)
De ex. Cele ce privesc grupele de munca
- HG 1294/2001 cu midificari ulterioare, tot cu HG cu anumite date clasificate
- Ordine ale ministrului MApN 132/2015 cu anexa 1 clasificata
ordin modificat cu M 159/3017 publicat in MOficial 995/2017 tot cu anexa clasificata.
Parerea mea este ca pensionarii militari trebuie sa cunoasca si sa aiva acces si la continutul prevederilor legale cu nivel de secretizare SSv, ce le stabilesc drepturi de pensie.
Solutia pe care o propun eu, nu-i legata de desecretizarea acestor norme legale, ci de autorizarea legala a pensionarilor militari privind accesul la norme legale de nivel SSv, si stabilirea unei proceduri de acces, la centrele militare.
Pt ca emitentul unui document, fie el si hg sau M, are dreptul sa-i stabileasca nivelul de secretizare iar reducerea nivelului de secretizare, nu-i tocmai un proces simplu.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Tehnocrat: Non Problem cu datele personale! Important e sa reusim ceva!

Leo spunea...

*** Da tehnocrat multumesc ca nu ai uitat. Asa este precum ai "formulat".
i-am mai spus si eu lui amabilul , dar nu vrea sa inteleaga. Nu si nu ca nu e cum am aflat noi ci e cum "formuleaza" el. Cel mai bine este sa zicem , DA amabilule , asa este cum spui talica...( dar in sinea nostra noi stim ca nu e asa...)
*** Leon ,multumesc dar nu am reusit sa gasesc afirmatia lui LOV acolo. Te rog , pune-mi un link daca poti.
PS
Cine a fost Georgy , care inpusca prin '73 caini vagabonzi cu Geco de la fereastra clasei ? Ghici ghicitoarea mea.....

raul spunea...

N-ati prins toate nuantele Olgutei ,ii caina pe soldati cu solda lor de 680 ,dar o baga ca au fost tinute pt pensiile celor mari !Ce are sula cu prefectura?Si care pensii cu baza de calcul a unui mr la 800 sau colonel 1000?Si soldatul are sporuri!Dovada ca au iest la pensie cu 2100 sau chia 2600!Am fosti colegi capitani si maiori cu pensii asemanatoare si e vb despre o arma tehnica si cu sporuri pt ture!Pt ca va spuneam eu nu toti au fost colonei, ca majoritatea care posteaza pe aici, si pt care trebuie luptat si dati ca exemple de pensii normale nu nesimtite!Ca valoare!

Leo spunea...

@ tehnocrat
Nu am inteles cum trebuie procedat cu avocatul ,cu expertul contabil pt. experiza contabila , cu completul de judecata , cu sedintele de judecata in contextul descris de tine. Dupa cum ne spui , eu inteleg ca la CMJ-uri ar trebui sa se deschida sectii ale tribunalelor si curtilor de apel pt. judecarea Asig. Soc. militare ? Nu ar fi mai simplu ca guleratii sa respecte Art. 33 din L 182/2002 ?

iceparu spunea...

Cezar ai și tu un fix și nu vrei sub nici un chip sa renunți la el.Vechime ca vechime dar ce te faci cu cei care forțați de împrejurări s-au pensionat pe la 42 de ani?Mai bine te-ai gândi ce ar trebui sa facem ca pensiile sa fie egale intre cei cu aceeași situație juridica .

iceparu spunea...

Mares satisface și tu o curiozitate.Chiar așa de denaturata este UNAp încât accepta sa se sară peste Sibiu?E de noaptea mintii.

tehnocrat spunea...

Pt Dl Leonard
Discutam de accesul la informatii clasificate secret de serviciu (SSv) pt ca in stabilirea drepturilor de pensie sunt reglementari legale, cel mult SSv.
1. Nu trebuie deschisa nici o sectie de judecata la cmj
2. Judecatorii sunt avizati privind accesul la SSv printr-o procedura proprie.
3. Accesul avocatilor la documentele clasificate, SSv si secrete de stat.
In 2015 s-a incheiat un protocol intre UNBR si Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat privind eliberarea catre avocati , in vederea exercitarii profesiei , a autorizatiilor de acces la informatii clasificate.
Detalii:
http://www.avocatura.com/stire/13417/important-avocatii-vor-putea-consulta-informatiile-secrete-unbr-a-semnat-un-prot.html

tehnocrat spunea...

Pt Dl Leonard
Concluzie.
Nu exista nici o prevedere legala care sa interzica accesul pensionarilor militari la documentele clasificate SSv care reglementeaza drepturi de pensie si se aplica in emiterea deciziilor de pensie militara de stat.
Dar accesul la documentele clasificate se face pe baza principiului "necesitatii de a cunoaste" (indeplinim acest principiu) si autorizatiei de acces ( n-o avem dar o poate emite comandantul cmj pt inf clasificate SSv).
Asa ca nu indeplinim acum conditiile legale de acces la inf SSv.
Daca am avea autorizatie de acces la SSv am avea toate conditiile necesare dpv juridic sa mergem la cmj si sa consultam tot ce este clasificat in domeniul pensiilor militare. Numai un judecator ne-ar putea interzice accesul. Vezi decizia CCR din 23/01/2018 intr-o exceptie de neconstitutionalitate ridicata de DNA in procesul in care este implicat gabriel oprea si altii de la DIPI (deturnare de fonduri)
Asa ca noi trebuie sa ne adresam ministrului MApN pt a emite un ordin cu procedura de avizare si acces, a pensionarilor militari, la inf clasificate SSv ce le reglementeaza drepturile de pensie militara de stat.
Solutia nu este declasificarea normelor juridice, pt ca este o pierdere de timp inutila.

Liviu PO spunea...

Orice sesizare a parchetului prin plangere sau denunt trebuie facuta conform codului de procedura penala,in care trebuie sa fie indicat clar articolul de lege care a fost incalcat,persoana care l-a incalcat etc.
Daca nu sunt indicate aceste elemente procuratura nu se autosesizeaza,pentru ca au destul de multe dosare in lucru...

Iulian Mareș spunea...

Ice,
Imi place ca-ti pui intrebari!
Am intrat cu dispensa, la 18 ani si 5 luni!
Unii cred, altii nu! Ce, nu ai auzi de "Capitan la 15 ani"?
La o asa afirmatie a unui ins, asa raspuns!.....asta in conditiile in care Red îi daduse si un link din portalul LM!
Eu mi-am propus ca pe 2018 sa nu ma mai enervez din cauza guvizilor! ....le raspund exact ceea ce vor sa afle!

Leo spunea...

Solicitare de AUTOSESIZARE
Catre :
- PARCHETUL GENERAL , dl.ui Procuror General Augustin LAZAR - DNA , dnei. Procuror Sef DNA , Laura Codruta KOVESI
- DIICOT , dlui. Procuror Sef DIICOT , Daniel HORODNICEANU
In data de 31.01.2018 , la postul de televiziune ROMANIA TV , in jurul orelor 18 , doamna Ministru a Muncii si JS , Lia Olguta VASILESCU , a declarat ca : „Mentinerea soldelor militarilor cu grade mici la un nivel de 680 lei pe luna timp de ani de zile , pentru a fi favorizate soldele si pensiile mari , ESTE UN ACT CRIMINAL ”. (incheiat citatul aprox. din doamna ministru al Muncii si JS)
Avand in vedere ca Ordinul nr. MS 60 / 06.05.2016 al MApN , este un act normativ care tocmai acest „ ACT CRIMINAL” precizat de dna. Minisltru al Muncii il produce , va rugam sa va AUTOSESIZATI in vedera investigarii acestor demersuri „criminale” infaptuite de grupuri organizate de cadre cu functii de decizie din MApN . In plus , prin clasificarea acestui Ordin Nr. MS 60 /2016 este incalcat flagrant Art. 33 din Legea Nr. 182 /2002 , care INTERZICE clasificarea acestui tip de informatii de interes personal si de interes public.
De asemenea , va rugam sa va AUTOSESIZATI pentru a investiga aceasta practica utilizata de grupuri organizate din MApN , deoarece in acelasi mod , aceste grupuri organizate au clasificat si Procedura de ACTUALIZARE a pensiilor militare de stat ca urmare a adoptarii Legii nr. 152 / 2017 , procedura prin care aceste grupari organizate din MApN , nu aplica intreg cadrul normativ de actualizare compus din Legea nr. 152/2017 si Legea nr. 207 / 2017 de aprobare a OUG nr. 56/2017 , ci aplica o procedura ilegal clasificata prin incalcarea Art. 33 din Legea nr, 182/2002.
Va multumim , ca prin efortul dvs. veti destructura acele grupari "de lucru" organizate si veti pune Legea in drepturile ei.

Huhu Rezea spunea...

"pop
Este o deosebire între plângere penală ţi denunţ penal. Denunţul poţi să-l redacteyi ţi pe o margine de ziar, ca in cazul lui Voiculescu.

CEZAR spunea...

I"Teparu
Te autocontrazici !!
Nu poate sa fie ,,aceiasi situatie juridica" in veci , intre unul care s-a pensionat pe la 36 de ani ca giOlescu sau unul pe la 42 si unul care a facut stagiul complet ! Eu..42..hi,,hi,,hi,,
PS
Iti place cum ,,raspunde" m-Alul..?? Alunecos asa ca ..sapunul!!
Cand ar putea zice simplu... am facut cutare L.M...am facut urmatoarea Academie A FortelorX..am facut 10 ani plaja in Congo..de la lt.maj la lt col...am venit in tara si pe baza de competenta ..numai competenta ..in timp ce armata aproape ca se desfinta..eu..m-Alul,am ajuns mare guster in SMG..
Si Napoleon ..ar cam fi ofticat ....hi..hi..hi..

Unknown spunea...

minicinoasa asta de olguta spune ca a finalizat legea pensiilor inca din octombrie , dece nu o face publica indiferent de data aplicarii , nu se lasa si face mereu afirmatii despre pensiile militare , aceasta are acest drept ?

Unknown spunea...

DA ,OLGUTA , asta bagareata dece nu spune ca oug 59 este un act criminal ., asta cred ca nu este sanatoasa

Unknown spunea...

Alte exemple de incalcarea art.33/L.182/2002:
H.G.nr.S-969/2016, privind aplicarea art.78,79,81,102 si 147 din Codul Fiscal,pentru domeniul militar;
Ordinul M.Ap.N.nr.MS 57/2017,privind metodologia realizarii virarii a 2% din impozit de catre militari, emis in baza HGS-969/2016.
Col.Parvan

CEZAR spunea...

Bravo Olguta...
Vor scadea slariire alea nesimtite,inclusiv a lui Joha si a ministrilor.Cumva trebuia redus raportul intre salari
====================
Credeti ca la pensii..nimic..nimic...??
Eu ma indoiesc !
Se vehiculau pensii mai mari decat salariul...presedintelui !!!!

Unknown spunea...

Nu este corect sa se impoziteze pensiile ,acestea provin din salarii impozitate , dece nu se vorbeste despre faptul ca in armata a existat grupa AC careia niciodata nu i sa dat procentul cuvenit ,dar a fost platit un impozit mi mare ca la grupa speciaala , vad ca s-a uitat asta

Leo spunea...

Pt. Domnul ,
@ tehnocrat,
Sa zicem ca domnul tehnocrat , pensionar militar fiind si cu toate stagiile de cotizare civile valorificate pana in 01.01.2016 in decizia de recalculare , s-a apucat sa mai munceasca la o multinationala. Si tot muncind el in domeniul tehnic a constatat ca pe 01.01.2019 , a mai realizat 3 ani de stagii de cotizare.
Intrebare ;
Cum isi va valorifica harnicul @tehnocrat cei 3 ani de stagii de cotizare realizati dupa 01.01.2016 ?

Leo spunea...

@ Ion Parvan
Dispretul fata de lege , prin incalcarea SISTEMATICA a Art. 33 din Legea 182/2002 , este o obisnuinta la LICHELE.
Numai prin interventia PROCURATURII ar mai putea fi pusa Legea in drepturile ei.

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Iar ne asasinezi cu nelămurirea asta? Art. 109 alin (6) este destul de clar.

(6) Stagiile de cotizare nevalorificate la recalcularea pensiei conform prevederilor alin. (5), precum și cele realizate ulterior intrării în vigoare a prezentei legi se valorifică în sistemul public de pensii.

Când împlineşte vârsta standard de pensionare prevăzută de L 263/2010, @tehnocrat se duce la Casa de Pensii din Cluj cu decizia de pensie militară pentru limită de vârstă, inclusiv Nota de calcul, în care sunt prevăzute stagiile luate în calculul pensiei militare, si cere deschiderea unui nou drept de pensie pentru cei trei ani lucrați după pensionare.
Uite ce pensie civilă ar putea sa primeasca:
Sa zicem că în cei trei ani lucrati are câte un punct de pensie, presupunând că a avut un salariu brut egal cu salariul mediu brut pe economie din anii lucrați, adică 3000-3100 lei.
Punctajul mediu anual va fi 3/35, adică 0,08571 puncte de pensie.
Valoarea unui punct de pensie este acum 1100 lei.
@Tehnocrat va primi 1100 x 0,08571= 94 lei

Unknown spunea...

DL H .eu stiu pe cineva care inainte de a lucra in armata a lucrat pe santiere de la 16 ani in vacante . are carte de munca inca din 1978 , cand a plecat in armata era deja salariat la un trust de costructii metalice si dupa ce a venit din armata a venit la locul de munca inca 6 luni . apoi a lucrat 4 ani la un institut de proectari , unde a lucrat si in acord global . Apoi prin transfer cum se zicea in interesul serviciului a trecut in armata , Insfarsit a obtinut pensie pentru 12 ani armata in conditii speciale pe legea 223 , Dupa cate vedeti acesta are salarii in civilie vreo 8 inainte de 1982 , sa ii vedem pe aia de la casa de pensii civile la data cand cetateanul asta va avea 65 ani .Vedeti ca sant fel de fel de cazuri

Leon spunea...

Probabil ca punctul de pensie creste cu 1,15- indicele de corectie prevazut de Legea nr.3/2018, legea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2018, si rezulta:
0.08571 x 1,15 = 0,09857 x 1000 = 99 lei, in prezent. Valoarea de 1100 va intra in vigoare din luna Iulie 2018.

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Nu probail! Chiar se adaugă acea corecție.
In plus, domnul tehnocrat poate să lucreze în continuare, pensia civilă deja stabilită putând fi recalculată potrivit art. 107 din L 263/2010.

Pop Iuliu spunea...

@ Leon
Ipoteticul pensionar militar “tehnocrat” care este angajat/asigurat după 01.01.2016 va primi si o pensie in sistemul public doar când va acumula o vechime ulterioară datei menționate de 15 ani si va avea vârsta de cel puțin 65 ani.

Huhu Rezea spunea...

@pop
Pentru a câta oară vrei să repet că pentru deschiderea unui nou drept de pensie în alt sistem se recunosc și stagiile de vechime efectivă din decizia de pensie militară.
Dacă ai pensie de serviciu pentru limita de vărsta este de la sine înțeles că ai stagiul minim de cotizare.
Numai ca, pensia civilă se calculează doar pentru stagiile anuale civile, acelea câte sunt: 1 sau 20.
La fel este și când, potrivit recentei OUG 79, se extrag anii de vechime în serviciul militar pentru deschiderea unui drept de pensie militară: pensia militară se calculează numai pentru vechimea ca militar, inclusiv sporurile pentru condiții, iar pensia civilă se recalculează numai pentru stagiile civile rămase după extragere, chiar dacă numărul anilor rămași este sub stagiul minim.

Pop Iuliu spunea...

@ Huhu Rezea
Ar fi excelenta interpretarea dumneavoastră. Eu sunt mai pesimist si văd doar varianta mai “neagră”.
Mulțumesc pentru explicații!

Leon spunea...

pop iuliu, si inca ceva:
Daca ai pensie "civila", si lucrezi in continuare, periodic(cel putin un an) poti solicita revizuirea pensiei, depunand la dosar Adeverinta cu vechimea realizata.

Pop Iuliu spunea...

@ Huhu Rezea
Eu am ieșit la pensie pentru limita de vârsta, la 01.06.2016, vârsta la data pensionarii 49 ani si 11 luni. Prin decizia de pensie am avut 18 ani vechime in serviciu + 12 lucrat in civilie. Pentru ca perioada de 18 ani in serviciu am avut “alte condiții”, Vechimea cumulata a fost de 48 ani, totodata ar fi trebuit sa beneficiez si de 9% pentru pensia suplimentară. Ori in aceste condiții eu am beneficiat de procentul maxim de 85% din baza de calcul, la care bineînțeles s-a adăugat OMM si am ajuns la 93,5%. Știu ca in momentul in care am făcut raportul de trecere in rezerva, colegul de la resurse umane a emis o prima fisa de pensie in care nu mi-a înscris decât o parte fin vechimea făcută in civilie, atât cât sa am o vechime cumulata de 45 ani, asta cu intenția ca restul sa ii valorific ulterior in sistemul public, dar cei de la CPS nu au fost de acord si au înscris in decizie toată vechimea ca civil.
Imediat ce am trecut in rezerva m-am angajat in privat cu gândul de a mai strânge câțiva ani la vechime, context in care am discutat face to face cu un decizional din cadrul Casei Naționale de Pensii, care a spus clar ca eu nu voi beneficia de pensie in sistemul public decât dacă cumulez încă 15 ani de vechime si voi împlini 65 de ani.
In concluzie, prin decizia de pensie militară pentru limita de vârsta mi-au fost confiscați 3 ani de vechime, precum si contribuția pentru pensia suplimentară!
As fi tare bucuros ca dumneavoastră sa aveti dreptate, astfel încât sa pot lua si o pensie civilă mai devreme de 65 ani si fara a mai aștepta sa cumulez încă 15 ani, întrucât simt ca am obosit si la un moment dat trebuie sa iau pauza.

Leon spunea...

Pensia civila o obtineti la implinirea varstei de 65 ani !

Leo spunea...

BRAVO Pop Iuliu,
Asta tot spun eu dar nu se "voieste" a se inteleage.
Amabilul nu accepta altfel de interpretare , desi practica o valideaza.

Huhu Rezea spunea...


Pentru cei care vă tot lamentaţi ca babele că nu ştiţi cum sunt recunoscute reciproc între sistemele de pensii stagiile de cotizare, vechimea in munca sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii dreptului de pensii, vă dau încă o dată art. 26 din L 233 care are corespondent şi în Legea 263 dar şi în legile care reglementeayă celelalte sisteme proprii de pensii.
Reţineţi că sunt reconoscute reciproc stagiile doar pentru deschiderea dreptului de pensie nu şi pentru valorificarea lor în calculul pensiei.

Articolul 26
(1) Pentru militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special care la data trecerii în rezervă sau a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condițiile de acordare a unei pensii prevăzute la art. 14 lit. a) și b), deschiderea dreptului la pensie se efectuează mai întâi de către sistemul în care îndeplinește condițiile cumulative de pensionare, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 19.
----------
Alin. (1) al art. 26 a fost modificat de pct. 3 al art. 40 din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 57 din 9 decembrie 2015, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 923 din 11 decembrie 2015.
(2) Între sistemul pensiilor militare de stat și sistemul public de pensii, precum și sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii dreptului la pensie în condițiile alin. (1).
(3) În situația prevăzută la alin. (1), pensia militară de stat se stabilește doar pentru perioadele de vechime în serviciu, la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24, la calculul pensiei de invaliditate stagiul potențial se acordă doar de către ultimul sistem în care persoana a fost asigurată.

Pop Iuliu spunea...

@Huhu Rezea
Aveți dreptate, asta se aplica doar la cei care au trecut in rezerva fără pensie militară, ori eu am trecut in rezerva cu drept de pensie si asa a fost confiscata toată vechimea din civilie anterior intrării in armata.
Luni voi scana decizia de pensie cu fisa de calcul si va dau pe e-mail ca sa vedeți!

Huhu Rezea spunea...

Articolul corespondent din Legea 263/2010 pentru recunoaşterea reciprocă a stagiilor de cotizare.

Art. 192. — (1) Între sistemul public de pensii și sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limită de vârstă, de invaliditate și de urmaș

Huhu Rezea spunea...

@pop
păi ... să ne înțelegem că vorbim doar de stagiile civile ulterioare pensionării.
Potrivit reglementărilor actuale, stagiile integrate în vechimea cumulată a deciziei de calculare/recalculare pe L 233 nu mai pot fi extrase pentru valorificare în alt sistem.
Poate, după modul cum OUG 103/2017 a completat art 192 din L 263 ar trebui introdusa o reglementare asemanatoare si in L 233 pentru extragerea stagiilor civile din pensia militara

Leon spunea...

Exista la Comisia pentru munca din C.Deputatilor,PLx nr.39/2017, in acest sens, extragerea stagiilor civile din pensia militara..!

R-26500 spunea...

@ Huhu Rezea.

1]. Legat de stagiile de cotizare in viata civila! Deja exista 2-3 useri care s-au prezentat fain frumos la casele de pensii judetene fie doar sa intrebe, fie sa le fie valorificate efectiv stagiile realizate in viata civila, dupa pensionare. Ai sesizat care este de fapt problema principala? Pt. a le fi valorificate aceste stagii, trebuie practic sa lucreze MINIM 15 ani dupa trecerea in rezerva! In caz contrar, NU li se deschide drept de pensie in sistemul public.

Rezulta si altele: se valorifica stagii din viata civila, la varsta de 65 ani si cu conditia sa NU fi fost deja valorificate la vechime in decizia de pensie militara. Si cum toate stagiile din deciziile de pensie - sunt deja luate in calcul = valorificate la stabilirea vechimii pt. pensia militara in baza L. 223/2015, REZULTA ca pt. obtinerea unei pensii in sistemul public, casele de pensii iau in considerare numai perioadele lucrate in viata civila, altele decat cele incluse ca vechime in decizia de pensia militara. Mai exact perioadele de lucru in viata civila de ... dupa 01.01.2016.

Asa ca doar celor care lucreaza in civil incepand cu 01.01.2016, li se deschide si al 2-lea drept de pensie in sistemul public. Dar cu o conditie NASOALA: sa NU fi lucrat ca civil dupa pensionare mai putin de ... 15 ani!

Casele de pensii se prevaleaza astfel de Art. 53 (2) din L. 263/2010 care prevede ca daca NU cotizezi minim 15 ani la sistemul public, nu primesti pensie din sistemul punlic! "Art. 53 (2) Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi".

Stagiul minim de cotizare este definit la Art. 3(6)t "stagiu minim de cotizare - perioada minimă de timp prevăzută de prezenta lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie, la împlinirea vârstei standard de pensionare;"

Asa ca a lucra dupa pensionare in civilie ... minim 15 ani pt. a beneficia de pensie si in sistemul public, este mai mult o ... utopie.

2]. Referitor la opinia ca s-ar putea ca printr-o reglementare aparte, sa fie extrase stagiile civile din pensia militara. Este extrem de complicat si ajungem de fapt, cum ar fi trebuit sa fie L. 223/2015 de la INCEPUT, adica sa valorifice STRICT vechimea in serviciul militar. Eu am spus mereu ca nici o alta lege a pensiilor MILITARE din lume, NU insumeaza vechimea in serviciul militar cu vechimea in domeniul civil, fiecare fiind cu ... zda ma-sii! Asa ca eroarea este deja facuta!

Acum insa! Sa lamurim alt aspect si sa vedem ce iese. Multi pensionari militari NU au 45 ani de vechime cumulata din ... vechimea stricta in serviciul militar. Sau multi se apropie de aceasta vechime de 45 ani, prin insumarea vechimilor parte din armata, parte din domeniul civil. Or, daca le extragi vechimile din viata civila pt. a le fi valorificate in sistemul public, celor care nu ajung la 45 ani vechime cumulata EXCLUSIV din armata, le scade vechimea totala din decizia de pensie militara ... Si automat si ... cuantumul pensiei militare.

Asa ca in cazul unei reglemantari care sa permita extragerea stagiilor din viata civila, fiecare este un caz aparte si sa cumpaneasca bine ... daca nu cumva ies in paguba, chiar daca beneficiaza de 2 pensii.

Gigi spunea...

@R-26500
Așa este!Cunosc și eu câteva cazuri.Nu ai 15 ani lucrați după ieșirea la pensie,este considerată zero vechime.
Anii de civilie lucrați înainte de militar,sunt luați în calcul numai dacă nu au fost valorificați că vechime la pensia militară!

Huhu Rezea spunea...

@R26
De acord, dar deocamdată discutăm strict de stagiile prestate în civilie după ce ai obținut un drept de pensie militară, îndeplinind cumulativ condițiile de vârstă și vechime cerute de L 233/2015.
Cei care sunt respinși de casele teritoriale, pot solicita Tribunalului, în baza art. 192 din Legea 263/2010, să oblige aceste case să deschidă dreptul de pensie.
Potrivit acestui articol, dacă în decizia de pensie militară sunt 20 de ani de vechime efectivă, pentru deschiderea unui nou drept de pensie anii efectivi lucrați se adaugă la vechimea de 20. Deci îneplineste la 65 ani condițiile cumulative de vârstă și stagiu minim de cotizare pentru deschiderea unui nou drept de pensie.
Pentru calculul pensiei contează doar stagiile prestate ulterior deschiderii dreptului la pensie militară.

Leon spunea...

Se iau in calcul si perioadele nevalorificate in Decizia de pensie militara :stagii realizate in civilie, cursuri de zi la Facultate, Militar in termen, etc..!
Nu cred ca este nevoie de Tribunal, atunci ce rost ar mai avea introducerea Art.192 in legea nr.263/2010 ?
In concluzie, cine are 65 ani si are cel putin 1 an nevalorificat in Decizia de pensie militara, se adreseaza Casei Judetene de Pensii cu solicitarea de a beneficia de o Pensie pentru limita de varsta..! Poate primim vesti de la un coleg care este beneficiar al acestei pensii !

Unknown spunea...

DLE LEON asa este , am caz concret ,un vecin cadru militar pensionat a implinit 65 de ani in noembrie anul trecut si a primit o pensie civila pentriu 10 ani civilie efectuati inainte de 89 , a dus documente de la pensia militara si asa a obtinut o pensie pentru cei 10 ani civili.

Unknown spunea...

DAR nu se da in civile pensie pentru ani lucrati in armata .

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

Felicitari Dna Mihaela !
Sper sa vada si..Leonard spusele dvstra..:))

R-26500 spunea...

@ Huhu Rezea & Carpe Diem. Eu am spus exact ce au patit colegi de ai nostri ... pe teren. De altfel tare am impresia ca cel putin unul a descris si pe acest blog faza cu ... 15 ani. Poate apar si pe aici acei useri sa confirme, ei au facut demersurile, nu eu.

Dupa mine si dupa rezolutiile primite de ei, RECUNOASTEREA RECIPROCA A STAGIILOR DE COTIZARE, NU inseamna SUPRAPUNEREA lor la deschiderea drepturilor de pensie. Adica, sistemele isi recunosc RECIPROC stagiile, dar RECUNOASTEREA SE APLICA ori la o pensie ... ori la cealta pensie, in nici un caz SIMULTAN. Este si logic pana la urma, in caz contrar ar insemna sa suprapui vechimea dintr-un sistem care ti-a acordat drept de pensie militara, peste vechimea din sistemul public sau imvers. Sau sa fructifici aceasi vechime, in 2 sisteme diferite. Nu prea se imbuca ceva! Este ca si cum ai fenta ori un sistem, ori pe celalalt ... din moment ce pt. 2 pensii, folosesti aceeasi .. vechime.

Huhu Rezea spunea...

@R26
Atât în art. 26 din L 223 cât şi în art. 192 din L 263, completat de OUG 103/2017, se face distincție între deschiderea dreptului de pensie şi calculul pensiei.
Recunoașterea stagiilor înseamnă suprapunere numai în ce privește deschiderea dreptului de pensie, nu şi în calculul pensiei.
După cum vezi în art. 26 din L223, dacă este deschis un drept de pensie în sistemul public, se poate deschide un drept de pensie militară și pentru o vechime în serviciu mai mica de 10 ani.
Intre 10 și 15 ani vechime în serviciu se aplică art 19 fin L 233 pentru cei care nu au mai lucrat după trecerea în rezervă ori nu au deschis un drept de pensie în alt sistem de pensie.

Leon spunea...

Huhu Rezea, dezvoltati putin interpretarea Art.26 din Lg.nr.223/2015..!
Am un coleg de promotie care dupa 9 ani de militarie( inclusiv Scoala militara ) a fost trecut in rezerva , a lucrat in viata civila si la 65 ani a iest la pensie pentru limita de varsta, acum avand o pensie de aprox.1200 lei.
Conform Art.26, i-as sugera urmatoarele:
- sa mearga la CMJ si cf.Ordin.M.123/2015 sa intre in posesia unei Adeverinte cu Grupele de munca, cred ca ar obtine inca 3 ani si ar rezulta o vechime in serviciu de 9+3= 12 ani.
- cu Adeverinta respectiva, 1: Merge la Casa Jud.de Pensii si i se revizuieste pensia, sau
2: Solicita CSP a MApN, Pensie de serviciu pentru cei 12 ani, in baza Art.26 din Lg.223/2015.
Binenteles ca in aceasta varianta, in care obtine si Pensie militara, se vor scadea cei 9 ani vechime militara din Decizia civila, si in acest caz pensia civila devine mai mica.
Este posibil ca Pensia militara obtinuta sa fie mult mai mare decat partea pierduta la pensia civila..!
Ce sfaturi sa-i dam acestui Capitan, dle H. ?

Leo spunea...

Eu din Art. 26 al L 223 , am inteles ca dreptul de pensie deschis la 65 de ani (in cazul dat de Leo), ar fi trebuit deschis intai la CPS care-i calcula Pensia militara pt. cei 12 ani vechime in serviciu cumulata , iar pt. vechimea in munca isi deschidea pensie in sistemul public dar numai daca exista un stagiu de minim 15 ani. Eu asa inteleg , si va rog sa fiti milosi daca gresesc.

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Se duce la CMJ cu decizia de pensie civilă și Livretul militar si solicita deschiderea dreptului de pensie militara în baza art. 26.
Dacă dreptul de pensia civilă ar fi deschis în perioada 2011-2015 ar intra și în prevederile art. 110 alin.(5)
@Carpe Diem
Din păcate nu este așa cum zici.
Tot ce este inclus ca vechime cumulată pe decizia de pensie militară este vechime valorificată, dar care a prisosit din cauza OUG 57/2015 care a introdus plafonul de 85% din baza de calcul.

R-26500 spunea...

@ Carpe Diem. Doamne fereste sa tin cu ursul! Nicidecum, sunt atat de patit cu trebuirile astea parsive cu pensiile, incat de multe ori intuiesc capcana, fara sa mai nevoie sa citesc legea.

Acum la modul concret! In deciziile de pensie ale noastre, din vechimea cumulata, NU mai rezulta decat ... o vechime totala si atat. Adica, dupa lege astia zic ca ne-au valorificat totul. Ca nu este asa si ne-au fript prin ... plafonarea la 100% in L. 223/2015 in original, apoi la 85% prin OUG 57/2015, stim ca este imoral, ... dar legal am furat-o!

Nu exista decat 2 solutii, dar care NU sunt legiferate:
- fie eliminarea oricarui plafon in L. 223/2015, astfel incat sa fie adaugat 1% pt. tot ce depaseste 25 ani cumulati - indiferent ce vechime cumulata ar rezulta si indiferent ce procentaj ar rezulta.
- fie ... ca dracu' ce ar fi trebuit de la inceput: ca L. 223/2015 sa acorde pensie militara EXCLUSIV pt. vechimea in serviciul militar, iar tot ce este lucrat in civil sa se puna la pensia in sistemul public.

In caz contrar, slabe speranta ca cineva sa legifereze la ... milimetru, ca fiecare sa isi traga din vechimea cumulata din decizia de pensie militara, ce ani doreste el si despre care crede ca este mai bine sa ii transfere la pensia in sistemul public. Pt. ca si aici este o faza .... meticulosa: dar daca ai 50 ani vechime cumulata, 35 in armata si 15 in viata civila? Daca iti tragi in sistemul public cei 15 ani din viata civila ... ramai descoperit la pensia militara unde mai ai doar 35 vechime ... si esti ... recalculat pe minus. Iar ca sa te lase cineva sa iti tragi in civilie fix nr. ani care iti lipseste, lasand parte din anii in civilie sa completeze vechimea cumulata de 45 ani ... ca sa ai pensia militara intreaga si sa fructifici doar anii care vrei tu ... NEVER IN ROMANIA!

R-26500 spunea...

@ Huhu Rezea sâmbătă, februarie 03, 2018. Art. 26 din L 223 se refera ... la altii care ... NU suntem noi. Mai exact la "cadrele militare, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care la data trecerii în rezervă sau a încetării
raporturilor de serviciu NU îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii".

Noi, multimea covarsitoare suntem de fapt obiectul Art. 25. Cu o mare BOMBA la Art. 25 (2)!

EXTRAS:

"Art. 25 (1) Constituie vechime pentru stabilirea pensiei militare de stat în condiţiile art. 16-18, art. 22 şi art. 32 şi perioadele recunoscute ca vechime în serviciu, vechime în muncă, stagiu de cotizare sau perioade asimilate în condiţiile legii, până la data intrării în vigoare a prezentei legi.

SI ACUM BOMBA!

(2) Vechimea valorificată pentru stabilirea pensiei militare de stat conform alin. (1) NU SE POATE VALORIFICA valorifica şi în sistemul public de pensii sau în sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia, în condiţiile protocoalelor încheiate între entităţile implicate".

ASA CA IN CONDITIILE IN CARE, IN DECIZIILE DE PENSIE MILITARA APARE INTREAGA VECHIME REALIZATA PANA LA DATA DE 01.01.2016 - ADICA INCLUSIV PERIOADELE LUCRATE IN VIATA CIVILA, IN BAZA ART. 25 (2), VECHIMEA IN CIVILIE LUATA IN CALCUL LA STABILIREA PENSIEI MILITARE, ESTE EGALA CU ... ZERO LA STABILIREA PENSIEI IN SISTEMUL PUBLIC.

Exceptia NU poate fi decat una singura! Si este constituita din acei militari aflati in rezerva la data de 01.01.2016, care au lucrat SI in viata civila, dar care ... NU au declarat stagiile de cotizare in viata civila la CPS, in vederea recalcularii pensiei, respectiv a majorarii ei pe L. 119/2010. Cum este si cazul ... meu!

In concluzie, pt. a beneficia de pensie in sistemul public, sunt luate in calcul doar vechimea si stagiile de cotizare in sistemul public NEDECLARATE la armata pana la data de 01.01.2016, precum si toate stagiile efectuate dupa data de 01.01.2016! Fiind necesar pt. a beneficia de pensie si de a 2-a pensie in sistemul public minim … 15 ani lucrati in civilie. Minim 15 ni rezultati obligatoriu din anii nedeclarati ca fiind lucrati in civilie la stabilirea vechimii la pensia in baza L. 223/2015 PLUS anii lucrati dupa data de 01.01.2016.

Iar acum - noi stim ca ca cei mai multi rezervisti care au lucrat in viata civila, s-au inghesuit (sfatuiti de diversi) cand era in vigoare L. 119/2010, sa isi declare in vederea ... majorarii pensiei pe L. 119/2010, tot ce au lucrat in viata civila dupa pensionare. Faorte bine, numai ca acesti ani NU mai pot fi valorificati inca o data, la deschiderea dreptului de pensie in sistemul public. Art. 25 (2) este negru pe alb in acest sens!

Huhu Rezea spunea...

@R26
Vezi de ce am insistat să facem diferență între deschiderea dreptului de pensie și calculul pensiei?
Pentru deschiderea dreptului de pensie își recunosc reciproc stagiile, inclusiv stagiile minime, toate sistemele de pensie.
Prin simpla pensionare intr-un sistem de pensie înseamnă că ai îndeplinit stagiul minim de cotizare. Nicio lege nu cere să îndeplinesti separat stagiile minime de cotizare în fiecare sistem de pensie.
Altfel se pune problema cu calculul pensiei în fiecare sistem de pensie.
Așa că nu este cazul să mai discutam că, dacă avem pensie militară, mai trebuie să îndeplinim stagiul minim și în alt sistem de pensie.
Cum adică, unul care are doar 10 ani vechime în serviciu primește pensie militară în condițiile art. 19 din L 233 și altul nu poate primi o pensie civilă, pensionar militar fiind, dacă are doar 12-14 ani lucrați ca civil?

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Auuuu!
Ordinea este inversă.
Este obligatoriu, pentru a beneficia de art. 26, ca mai întâi să-și deschidă dreptul de pensie în alt sistem de asigurare, public, avocați, cooperatist, cu îndeplinirea condițiilor de acolo de vârstă și vechime, inclusiv vechimea ca militar, și apoi solicită deschiderea dreptului de pensie militară pentru vechimea în serviciu ca militar.
Pensia militară se calculează numai pentru vechimea în serviciu, plus sporul pentru condiții, proporțional din 25 ani, nu prin scadere din 25

R-26500 spunea...

@ Leonard sâmbătă, februarie 03, 2018. Ce sa mai studiez, cand Art. 25 (2) este ... explicit. Protocoalele NU pot decat sa aplice ... stufos, acest articol! Dar acel NU din articol, ramane CLAR si in protocol.

R-26500 spunea...

@ Huhu Rezea sâmbătă, februarie 03, 2018. Exact asa este, daca avem pensie militară, mai trebuie să îndeplinim stagiul minim și în alt sistem de pensie, dupa regulile acelui sistem. Lucru de altfel, absolut normal.

Sa ne gandim numai la o faza: dar anii din serviciul militar NU constituie nici macar stagiu ... de cotizare. Militarii NU au cotizat niciodata la sistemul public, decat intre anii 2011-2016.

Eu am spus de altfel totul, cu trimitere la Art. 25 (2). Prevederile acelui articol, NU pot fi intoarse oricat am dori!

Cat priveste acel Art. 19, acolo mie imi pare ca ... este o alta situatie! Chiar este ... interesanta! Respectivii beneficiaza de pensie DOAR "pentru numărul anilor de vechime IN SERVICIU, stabiliţi în condiţiile art. 3 lit. e)..." (adica EXCLUSIV pt. cei 10 ani din armata). Si atentie, numai cand implinesc ... 60 ani! Adica degeaba au ei 10 ani minim in armata si 25 in civilie - avand 35 ani in total, pt. ca ei NU primesc pensie MILITARA decat pt. vechimea de 10 ani sau cat au in armata, rspectiv pt. vechimea FIX SI NUMAI pt. cei 10 ani ... din armata. Iar pt. toti anii lucrati in civilie, respectivii trebuie sa isi deschida drept in sistemul public ... la 65 ani.

Practic acest Art. 19 ... este cam oglinda a ceea ce ar fi trebuit sa fie L. 223/2015 pt. toti (exceptand varsta de pensionare unde la ceilalti scade in functie de grupa de munca), adica desparte complet anii lucrati in armata, de cei lucrati in viata civila.

Huhu Rezea spunea...


R26
Dacă reușești să înțelegi că acel NU din art. 25 se referă la calculul pensiei în alt sistem de pensii și nu la recunoașterea în vedere deschiderii dreptului de pensie în alt sistem, vei înceta să mai susții chestia cu 15 ani vechime minimă în civilie.
Nu te poate nimeni opri ca, personal,să aștepti 15 ani ca să ceri și pensie civilă! Răbdare plăcută!
Vezi că art 19 se aplică pentru cei care după trecerea în rezervă nu mai lucrează deloc. Astora nu le poți cere să-și deschidă mai întâi dreptul de pensie în alt sistem de pensii, așa cum este la cei care pot beneficia de art 26.

apui spunea...

Urmaresc de ceva vreme postarile de pe acest site.Sunt subofiter in rez.plecat din sistem in anul 1994.In acest an indeplinesc conditiile ptr.pensie militara cf.art 19 din L.223.Este posibil ca la baza de calcul sa se tina cont de salariul minim de 1440 lei? Nu am pretentia la o superpensie ptr.aprox.19 -20 de ani vech.cumulata(15ani dr serv.)dar ,este absurd ca ,dupa atatia ani sa ma aleg cu o pensie de 600 de lei sau mai mica.In sistemul public un "cioflingar"care nu a muncit in viata lui,primeste incepand din acest an 640 de lei.Fara grupa de munca,fara nimic..Nu se poate!Si aceasta este o problema.Practic aceasta este si val.pensiei ptr.vech.minima in civilie.Am ajuns bataia de joc a unor penali ordinari.Nu am nevoie de n....spe milioane pensie,dar intre mine si un "botit" de la social este o foarte mare diferenta.Am muncit ca un animal ,ptr.ca asa trebuia.Aproape ca am tras la jug.Acum sa am pensia poate mai mica ca un ajutor social?!Voi mai lua o pensie(daca voi mai trai) in sist.public si in acest caz tot prev.L223 ,art.19 mi-o "trage".Bechimile nu mi se cumuleaza.Am 24 de ani in viata civila si 15 in armata.Va mai trebui ca sa mai trag totusi inca vreo 7ani.Deci ,cu 46 de ani lucrati(cu cei 7 de acum incolo),plus inca 5 spor de grupa,ar gi 51 de ani cumulati.Ptr.acestia voi avea doua pensii de rahat.Este corect?

Anonim spunea...

Apui,
Din pacate pentru tine asa este cum spui, o sa ai o pensie militara sub 600 lei ( dupa ultimile modificari ale legii 223) si una civila ( functie de salariul avut). Nu se va lua in calcul 1450 lei; aceasta suma se foloseste doar la calculul unor sporuri. Exista o posibilitate mai buna , sa iesi la pensie tot pe legea 223,art 18, dar inainte de 15.09.2017.

Huhu Rezea spunea...

@apui
Mă tem ca o consistenta pensie militară pentru o vechime cumulată de 20 de ani poți obține doar în baza art. 26,după ce,mai întâi, îndeplinești condițiile de pensionare pentru limita de vârstă sau de invaliditate în sistemul public.
Uitr-te în grila din L 153 pentru a vedea ce solda de funcție vei avea corespunzător gradului, în anul 2022

R-26500 spunea...

@ Huhu Rezea sâmbătă, februarie 03, 2018. Ca sa nu o mai invart. Aseara am fost in compania unui coleg pensionat recent de la armata, dar reangajat ulterior ca civil in MAE. Si ca facuta sa fie, in mod accidental ... am lamurit faza cu a 2-a pensie in sistemul public. Un telefon la miez de seara fix la tinta ... militar pensionat mai demult, reaganjat tot la MAE vreo cativa ani dupa, 65 ani varsta in noiembrie trecut. Dosar de pensie in sistemul public ... respins de Casa de Pensii Bucuresti. Motivul ... NU are 15 ani in domeniul civil lucrati dupa pensionare ... ci doar 8 ani.

Eu am prezentat informatia la ordinul ... pragmatic. Pt. mine cazul este inchis.

Trofin spunea...

@ Huhu Rezea
Ati afirmat undeva mai sus ca "Vezi că art 19 se aplică pentru cei care după trecerea în rezervă nu mai lucrează deloc. Astora nu le poți cere să-și deschidă mai întâi dreptul de pensie în alt sistem de pensii, așa cum este la cei care pot beneficia de art 26. " . Nu am gasit nicaieri o explicatie ca cel care indeplineste conditiile Art. 19 din Legea 223/2015 sa nu mai lucreze dupa trecerea in rezerva. Eu inteleg ca acela care are o vechime in serviciu de minim 10 ani poate solicita deschiderea dreptului de pensie de serviciu la implinirea varstei standard de pensionare pentru limita de varsta prevazuta de legea 223/2015 , indiferent daca a lucrat sau nu intr-un sistem contributiv. Chiar ieri , 03.02.2018 , am avut o discutie cu o persoana care beneficiaza de pensie militara de serviciu in baza art. 19 din Legea 223/2015 si care care mai lucreaza inca pana la implinirea varstei standard de pensionare in sistemul public.
Sunt de acord cu toate rationamentele dvs.privind dispozitiile din Legea 223/2015 art. 26 precum si ale art. 192 din Legea 263/2010 si ma mir de ce se tot insista pe cazuri particulare care , dupa parerea mea sunt insuficient expuse de catre cei in cauza.

Unknown spunea...

DLE R 26 va spun eu ca gresiti , nepotul meu este pensionat in 2016 pe art19 si art 24 la varste de 56 ani si 3luni ,adica dupa tabel, aceste are si vechime in civilie ininte de a se angaja in armata , vreo 9 ani,cu carte de munca pe care scrie transfer in interesul servicilui . atunci cand a trecut in armata ; acesta a plecat din armata prin demisie dupa 12 ani si nu a mai lucrat . Dar nu a tait frunze la caini , si-a castigat cinstit traiul in alt mod . dar acel calcul prin proportionalitate a diminuat mult pensia mai ales ca i s-a aplicat nenorocita de oud 57 ,asa ca daca va mai prinde si 65 de ani va mai lua de la civili.....praful de pe toba . dar si 5 lei daca or fi nu o sa ii lase statului ,sa fie sanatos pana atunci ca poate FIFOR le mai da si lor vreo 3 lei.

Unknown spunea...

DLE TROFIN , in lege zice ca mai intai deschizi dreptulde pensie la ultimul loc de munca, deci daca ai 65 pensie civila si apoi de la pensia militara , altfel ignori civilia si ceri la varsta din tabel pensie militare pentru art 19 si astepti apoi 65 de anui pentru civil

Huhu Rezea spunea...

@Trofin
Tot posibilul să ai dreptate.
Inseamnă că excepția din art. 26 referitoare la art. 19 se referă doar la eliminarea condiției de a deschide dreptul de pensie mai intâi în alt sistem de pensie pentru cei care la implinirea vărstei standard din L 233 au cel puțin 10 ani vechime în serviciu.

Leon spunea...

Cei cu vechime in serviciu de cel putin 10 ani, isi deschid dreptul la pensie militara la Casele de pensii militare conform Art.19 din Legea 223/2015, la varsta din Anexa.
Cei cu o vechime in serviciu mai mica de 10 ani, isi deschid dreptul la pensie mai intai la
Casele de pensii Judetene, daca au vechimea necesara, la varsta din Anexa nr.5 din Legea 263/2010 si apoi, conform Art.26 din Legea 223/2015 obtin si o pensie militara.
Cam asa cred eu ca trebuie interpretate Art.19 si Art.26 din Legea 223/2015..!

R-26500 spunea...

@ mihaela marinescu duminică, februarie 04, 2018. Unde naiba am gresit?! In inteventiile mele, eu m-am referit doar incidental si din pura curiozitate, la pensionarile In baza Art. 19 si 24. Eu m-am referit in mod deosebit la alt gen de pensionare, respectiv la cea normala in baza Art. 16.

Daca daca tot m-ai facut curios, am analizat ce ai spus si ce am spus si eu despre Art. 19. Pai NU spui nimic nou si nici nu vad unde am gresit eu! Deci nepotul tau si-a dat demisia din armata, dupa 12 ani vechime in serviciul militar. Art. 19 este clar in acest sens. Are drept de pensie militara raportat EXCLUSIV la cei 12 ani de serviciu militar (la vechimea de 12 se mai adauga ce rezulta din grupele de munca). La ce varsta? Cum zice Art. 19 - la varsta standard din tabelul din L. 223/2015 si pe care ai precizat-o: 56 ani si 3 luni (nascut maxim in 1959)!

Eu unde am gresit? Vrei sa spui cumva ca la pensionarea pe Art. 19, i-a luat in calcul si cei 9 ani dinainte sa lucreze in viata civila, precum si anii lucrati in viata civila dupa ... demisie? Doar aici as fi putut eu gresi. Eu am sustinut ca acei ani lucrati in viata civila, NU intra in calculul dreptului de pensie militara, anii in cauza constituind stagii de cotizare pt. deschiderea al 2-lea drept de pensie in sistemul public, la implinirea varstei de 65 ani! Asadar, care este greseala mea? Macar sa ma corectez!

apui spunea...

Bizonul,
Ati spus ca ar fi o posibilitate mai buna; sa ma pensionez pe L.223 ,art.18,INAINTE DE 15.09.2017.Ati gresit? Suntem in 2018.Care este explicatia?

Unknown spunea...

OK ne+am lamurit reciproc ,asa este

apui spunea...

Bizonul,
Ati spus ca ar fi o posibilitate ca sa ma pensionez ,cf.L223 art.18 "INAINTE DE 15.09.2017".Suntem im 2018.Care este explicatia?Nu cred ca in situatia mea ma incadrez la acel articol.Am vazut ca acolo se face referire doar la cei pe care sistemul ii trece in rezerva.Mai exista vreo modificare,ceva..?

Anonim spunea...

apui,
Datorita grupei de munca ( nu poate fi mai mica de conditii deosebite) si pentru ca aveti 15 ani vechime in serviciu ( Vechime in serviciu= vechimea de elev sau soldat + vechimea de cadru militar) putei iesi la pensie cel putin cu 3 ani inainte de varsta standard ( varsta standard o gasiti in anexa la Lege, functie de data nasterii).Nu stiu in ce condiitii a-ti plecat din armata: prin demisie, vi s-a redus postul; eu cred ca va incadrati la art.18 alin 1 a). Asadar putei iesi la pensie acum , dar tot asa puteati iesi si acum 3 ani ( deoarece acesti 3 ani se puteau scadea din varsta standard). Daca a-ti fi iesit inainte de 15.09.2017, pensia se calcula altfel, si ar fi fost mai mare, acum insa se calculeaza a cu o formula care nu va avantajeaza. Mai este un aspect: interpretarea art. 18 alin 1 a), ar trebui sa o faca un avocat, pentru ca CMJ nu o sa va ajute.

Unknown spunea...

ASTIA zic in ECONOMICA de pensia medie din MAPN ,adica dl H mananca 5 pui si eu un pui deci am mancat si eu mai mult prin medie , cretinii

Trofin spunea...

mihaela marinescu spunea...
DLE TROFIN , in lege zice ca mai intai deschizi dreptulde pensie la ultimul loc de munca, deci daca ai 65 pensie civila si apoi de la pensia militara , altfel ignori civilia si ceri la varsta din tabel pensie militare pentru art 19 si astepti apoi 65 de anui pentru civil
duminică, februarie 04, 2018 :
Eu m-am referit la art. 19 care difera de art. 26 prin faptul ca la art. 19 vechimea in serviciu este de cel putin 10 ani iar la art. 26 este vorba de cel mult 10 ani sau , sub alta forma , mai putin de 10 ani .

Referitor la problema privind acordarea de pensie publica pentru pensionarii militari cu pensie de serviciu pentru limita de varsta , ar trebui sa priviti cu atentie si art. 77 din Legea 223/2015. Daca nu s-au incheiat acele protocoale , s-ar putea ca R-26500 sa aiba dreptate in exemplele semnalate.

Niky spunea...

Ce s-a mai întîmplat cu OUG 59/2017,se va modifica sau va ramîne asa ca si 57/2015.Stie cineva ceva?

Leo spunea...

Niky ,
Asteptam cu interes vestile bune de la PARCHETE .
Roaga-te pt. aceste vesti bune !

Niky spunea...

Leonard,am vorbit cu foștii colegi si ei spun ca stiu de la șefii lor ca nu va ramîne în nici un caz asa OUG 59/2017,ca si ei sunt dezavantajati.Doamne ajuta sa-si dea seama si cei care au decizia ,ca serviciul militar cu toate privațiunile si încorsetarile sale nu a fost deloc asa ușor.

Huhu Rezea spunea...

@bizonul
Nu dai sfaturi dacă nu ești bine documentat.
@apui nu este cadru în activitate ca să beneficieze de pensie anticipata și nici nu are vechimea necesara la data trecerii în rezervă pentru a beneficia de reducerea vârstei standard prevăzută de art. 21.

Anonim spunea...

Huhu Rezea,
Am doi colegi care au iesit la pensie in acest mod, care si-au dat demisiile in 2001, unul avea 13 ani vechime in serviciu, si altul avea 14 ani, ambii cu conditii speciale. Cand au facut varsta de 51, respectiv de 50 ani au depus dosarele de pensie si le-au fost aprobate. Unul a iesit la pensie in 2013 si altul in 2016. Niciunul nu a mai lucrat dupa ce au plecat din armata. Cine dezinformeaza ?

Huhu Rezea spunea...

@bizon
Atenție la clonț!
Blogul ăsta e de informare, nu de dezinformare.
Mai documentează-te şi vezi ce fel de pensie au obținut colegii.
Nu mai puneți placa zvonerilor: am auzit eu!

Leo spunea...

Maestre ,
"Am auzit eu" , ca ESPERANCE a sosit in portul nostru.
Pierre Vaillant a aparut.... era insotit de Augustin....
SUS ! FOARTE SUS !
TOATE PANZELA SUS !

Leon spunea...

@bizonul, colegii nu puteau obtine pensie militara , cu scaderea a 7 ani pentru conditii speciale, decat daca aveau indeplinita conditia de la Art.16.(1).b): au o vechima efectiva de cel putin 25 ani, dintre care cel putin 15 ani vechime in serviciu..! Sigur au lucrat in civile inainte de a deveni militari ! Mai intreaba-i despre acest lucru.

Anonim spunea...

Leon,
Am verificat, au iesit pe legea 263, art 55 alin (2). Citeste anexa 6 si vei vedea ca se poate si la vechimi mai mici de 15 ani( functie de data nasterii si de stagiul minim de cotizare cu scoala cu tot). Greseala mea a fost ca am zis ca au iesit pe legea 223/2015, pentru care imi cer scuze, insa este un art. in 223 care prevede ca poti alege timp de 5 ani , legea pentru care poti sa-ti calculezi pensia.

Anonim spunea...

Leon,
14, respectiv 13 ani au fost de cadru militar, plus scoala , plus armata, au facut vechimea minima care le-a permis iesirea la pensie

apui spunea...

Bizonul,
m-am uitat in L.263 art .65 .Din cele doua situatii eu nu ma incadrez la nici una.Se refera la cadrele active ,care se pot afla in doua situtii:-trecute in rezerva ca urmare a desfiintarii postului.....e.t.c.
-trecue in rezerva ca urmare a clasarii med.......e.t.c.
Ma incadrez doar in anexa cu varsta , care este aceeasi ca si in L.223 ,adica:iulie 2018.Nu spune nimic de cei care sunt trecuti in rezerva din cu totul alte motive.Ar fi grozav sa pot iesi mai repede .

Leon spunea...

@bizonul, Legea nr.263/2010, Art.55, al.(1):
Persoanele care au realizat STAGIUL COMPLET DE COTIZARE au dreptul la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstelor standard de pensionare, conform Tabelul nr.2-conditii speciale.
al.(2). Persoanele prevazute la art.6, al.1),pct.I lit.c) ( cadrele militare in activitate...)beneficiaza de reducerile prevazute la ALIN.1), daca au realizat stagiul minim de cotizare in specialitate, prevazut in Anexa nr.6.
Colegul nascut in 1962, conditii: 57 ani varsta, 24 ani Stagiul complet de cotizare, 17 ani stagiul minim.
Colegul nascut in 1966, conditii: 58/4 ani varsta, 26/9 ani stagiu complet, 18/4 ani stagiu minim in specialitate..!
Raman la parerea ca fara realizarea Stagiului complet de cotizare nu se puteau emite Decizii de pensie militara
Sa fim sanatosi in continuare si pensiile noastre sa fie Actualizate la nivelul activilor !

Anonim spunea...

apui,
Nu pierzi nimic daca faci o incercare. Trebuie sa faci personal un dosar care sa contina cererea de iesire la pensie ( o gasesti pe site-ul CPS), fisa cu grupele de munca , o fisa cu evolutia in cariera militara ( asa zisa fisa verde) si SVRL-urile ( fisele cu veniturile brute obtinute in cariera militara ( le poti scoate de la unitarea militara la care ai lucrat sau la arhiva, daca unitatea s-a desfiintat). Teoretic ar trebui sa te ajute CMJ cu aceste acte, dar am senzatia ca CMJ-urile mai mult te incurca. In cerere sa treci obligatoriu Legea 263/2010, art. 55 alin (2) . Daca reusesti sa faci dosarul poti sa-l trimiti direct la CPS,prin posta, cu confirmare de primire

Anonim spunea...

Leon,
La unul din colegi am vazut decizia. Tu crezi ce vrei.
Leonard,
Daca asa sunt primiti noii veniti, si daca asa ii ajutati pe colegi , cred ca nu prea am ce cauta pe aici. TOATE PANZELE SUS !!!

Huhu Rezea spunea...

@Bizonul
Prostia asta să n-o mai spui niciodată pe acest blog. Cum să depună dosarul de pensie la CPS a MApN și să invoce ieșirea la pensie pe un articol din Legea 263/2010, pentru civili? @ apui, dacă va primi pensie militară, o va primi la vârsta standard din L 233 potrivit art 19.
Eu ii recomand să nu se grăbească, pentru a prinde, la actualizarea potrivit art 28, cât mai multe din majorarile soldei de functie de până în 2022.

Bebetul spunea...

ce mai stiti de discutiile pentru aprobarea OUG 59

Leon spunea...

Bebe, se pare ca OUG.nr.59/2017, si-a gasit locul in sertarul biroului Presedintelui Comisiei pentru Munca din Camera Deputatilor, dul Adrian Solomon, exact langa OUG. nr.57/2015..!
Cred ca Art.VII dispare din OUG.59 si se muta cumva in OUG.57, care asteapta o aprobare din Aprilie 2016..! Rabdarea romanului e proverbiala !

medicmilitar12 spunea...

...Domnilor si Doamnelor: ...am mai scris,(dar vad ca nu se prea publica in totalitate- cele scrise...!)recalcularea din 2016-2017 -chiar asa cum "s-a facut..."=s-a facut FRAUDULOS: in decembrie 2009-data reper-pt. actualizarea soldelor platite in cele 6 luni (alese)-TREBUIA SA SE FACA-REALMENTE- LA NIVELUL ACELEI DATE:-de ex.- la gradul de lt.col.=coef.=4,2 - 4,6=trebuia luat la MAXIMUM=4,6-LA MAXIMUM pt. ca legea 164/2001- in vigoare la aceea data prevedea ca actualizarea soldei de functie sa se faca la acel nivel(art.48,alin.1 lit.a=modificata cu legea 14/2008..!) ,procentul indemnizatiei de comanda era 45%..! si nu 35 %=cum s-a aplicat, mai ales ca pensiile din anii 2007 -2008-2009 =s-au actualizat,recalculat si platit la nivelul amintit aici...!; la fel-si la celelalte grade-de ex. la colonel =ind. de comanda - de la 38 % a crescut-inca din 2007-la peste 46 %...!(nu stiu exact cat..!).Refaceti calculele -conform celor aratate aici -si vedeti"nivelul furaciunii"....!=e de ordinul sutelor de lei/luna-din pensiile recalculate...!

medicmilitar12 spunea...

P.S.-...cele scrise mai sus-sunt confirmate de Anexa nr.2 din ORDINUL COMUN...al structurilor din sistemul de aparare-in cazul militarilor din M.Ap.N.: ..Ord. M.25/2016 -in care se arata procedura de actualizare a pensiilor -prevazuta de art .60/legea 223/2015: ACTUALIZAREA pensiilor se face conform legislatiei IN VIGOARE LA DATA RECALCULARII/ACTUALIZARII PENSIILOR. In decembrie 2009- ERAU IN VIGOARE cele 2 legi de baza- in recalculare: legea 138/1999 si legea 164/2001-ambele -actualizate la aceea data,asa cum am aratat mai sus -si deci-actualizarea soldelor lunare brute-baza de recalculare -la data de 31. decembrie 2009 trebuia facuta la MAXIMUM-ul SOLDEI DE FUNCTIE-PLATITA"- in cele 6 luni alese si APOI "TRANSCRISA" , iar celelalte elemente structurale ale soldei -ca de ex.solda de comanda ,precum si celelalte care au suferit modificari in ..."evolutia"...lor-pana in dec.2009 trebuia sa fie ... "aduse " la zi-in dec. 2009...!Daca -prin:legi, H.G., ordine secretizate -s-a DISPUS ALTFEL ,acele dispozitii sunt ILEGALE...!

Maisper spunea...

@ medicmilitar 12

a)Art. 48. -
(1) Cuantumul pensiilor militare se actualizează după cum urmează:
a) ori de câte ori se majorează solda de grad și/sau solda funcției maxime ale cadrelor militare în activitate, potrivit gradului militar avut la data trecerii în rezervă, în raport cu procentul de stabilire a pensiei în condițiile prevăzute la art. 22-24;

Nu cumva este o gresela de interpretare si art se refera la functia maxima avuta si nu la coef de ierarhizare maxim, asa cum ati dedus dvs?!

medicmilitar12 spunea...

Maisper: nu e nici o conhfuzie : citeste cu atentie art. 48..!

Giovani spunea...

Dosar 2297/30/2017 Tribunalul Timiș Sedinta din data de 20.07.2017 la ora 9:00
Încuviinţează administrarea probei cu înscrisuri. Se pune în vedere pârâtei să depună în probaţiune dosarul administrativ privind pe reclamant şi Ordinul MapN nr. M.S. 60/06.05.201660/06.05.2016.

Huhu Rezea spunea...

Interesant!
Poate aflăm și noi din Motivarea instanței cam ce cuprinde acest ordin secret!