Un produs Blogger.

vineri, februarie 02, 2018

LOV: De frică au ținut soldele de funcție mici. Iohannis:Sa vedem dacă pensiile speciale ar trebui să mai existe

142 comments
De la minutul 20 încep disccuţiile despre pensii.
Olguţa a înteles că doar funcţiile mici din Armată au rămas cu solda de funcţie mică.

UPDATE
Realitatea este că soldele de funcţie şi de grad sunt îngheţate, pentru tot Sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională,  la cuantumul din octombrie 2008, potrivit Ordonanţei nr. 8/2008, când s-a reglementat  ultima majorare a VRS=197,33 lei, aplicabilă şi astăzi în deciziile de calculare/recalculare/actualizare.
Coeficienţii de ierarhizare a funcţiilor corespunzătoare  gradului sunt cei din Ordonanţa nr. 56/2006

Când au simțit gulerele albe cu cotiere de prin ministere că Valoarea de Referință Sectorială,indicatorul care majora anual, până în anul 2009, solda de grad și de funcție și, proporțional, celelalte elemente calculate procentual din solda de funcție, crește numai prin lege sau ordonanțe de urgență, au bulversat structura soldei lunare brute prin adăugarea cu nemiluita la sporuri și indemnizații, prin ordine interne, astfel încât soldele de funcție și de grad, altădată ponderea soldei lunare brute, au ajuns cenușerese între elementele salariale componente.
Aşa s-a ajuns ca solda de funcţie a unui colonel în anul 2017 să fie de cca 1000 lei, iar dacă se aplică dispoziţiile OUG nr. 56/2017, toate soldele de funcţie, de la soldat la colonel, sunt egale cu  salariul minim  garantat, adică 1450 lei. Avantaj cei care au fost activi după anul 2009, care în locul creşterilor soldelor de funcţie şi de grad au primit sporuri.
Actualizarea pensiilor militare,  conform reluării creşterilor soldelor de funcţie, prin Legea nr. 153/2017, ar fi restabilit, până în anul 2022, echilibrul ierarhic al pensiilor militare, indiferent de data pensionării. 
Iată de ce emiterea Ordonanţei de Urgenţă nr. 59/2017, Art. VII, prin care au fost îngheţate de-a valma toate pensiile militare, inclusiv cele mai mici de 1000 lei, este o mare greşeală, menită să ascundă mizeria provocată de nişte conţopişti, începând cu anul 2010, în sistemul de salarizare din Sistemul militar al României.

142 de comentarii:

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
CEZAR spunea...

Pana una alta LOV& are marele merit ca a scos mizeria de sub covorul imbacsit al MApN...!
O vad ca ..urmatorul Ministru la Aparare ..ministru competent !!!

CEZAR spunea...

IMPOZIT PROGRESIV....m-Aleeeee...!!!

CEZAR spunea...

CE RUSINOS..gandire de strategi din ..SMG...!!!

Trofin spunea...

Cand vorbeste liberalul Trisca sau Prisca , nu am inteles bine ce nume poarta , nu poti sa intelegi nimic fiindca in capul lor , al liberalilor , totul este varza. Raman in continuare fan al Legii 164/2001 , in intregul ei , in varianta fara sporuri ( initial , continea sporurile temporare prevazute , pentru anumite categorii , de Legea 138/1999).

Leon spunea...

Lia Olguta Vasilescu confima ceea ce Huhu Rezea si altii au afirmat pe acest blog ca Finantistii si Juristii din Armata au tinut pe loc Soldele de Functie, introducand in mod artificial numeroase Sporuri care au dus la cresterea veniturilor, mai ales pentru cei cu Functii si Grade mari, de teama cresterii pensiilor mari in urma Actualizarii pensiilor militare..!

Aurel spunea...

Sper că niciodată să nu mai fie pusă pe tapet o lege care favoriza anumite spete descurcarete numita L 164.
Această lege nu a luat în calcul niciodată veniturile între care și sporurile de risc maxim după cum spune el Trofin.
Că genist am pierdut 10 ani sume frumoase pe nenorocită L 164 mai ales fără SM.
Am avut o creștere față de L 164 de aprox 30% pe L 119 și de aprox 82% pe L 223.
L223 este o lege foarte bună și trebuie menținută cu orice preț cu ajustările necesare privind actualizarea tuturor pensionarilor la coeficienții corespunzători similarului activ la 1 1 2016.
@ Trofin
Egalitate nu există nici chiar în salarizare la funcții și grade identice.
Că atare egalitatea nu poate exista nici la pensii.
Ai obținut venituri mai mari este normal sa obții o pensie mai mare.
Nu poți pune egalitate niciodată între un genist in ce mai privește și un cotier de birou oricare ar fi el.






Huhu Rezea spunea...

De citit UPDATE în topic.

karadeniz spunea...


@ Aurel
Legea 164 a fost concepută după sistemul pensiilor din statele NATO. După intrarea în vigoare, prin amendamente ulterioare s-au adus tot felul de modificări care i-au alterat principiile. La fel a fost și cu legea 223. Uitați un element important, in mai toate armatele din lume baza soldei militarului deci și a pensiei o reprezintă solda de grad și funcție. Armata română, prost manageriată, inclusiv in regimul de dinainte de 89 este una din puținele armate în care sporurile erau mai mari decât solda de funcție, care și acum este la multi militari mai mică decât salariul minim pe economie.
Pensia pe bază de venituri este pensie contributivă.

Bejan Ghiorghe spunea...

Concluziile d-nei Olguta nu au nicio baza legala.Sunt pur si simplu niste concluzii aberante ca toate celelalte care se refera la militari si la rezervisti in mod special.Toti sunt vinovati numai eqa nu.Este specialistă în a băga zânzanie intre militari, este o diversiune ordinară.Cine a oprit-o pe ea sau pe liviu vasilică(mentorul ei) să nu faca asa cum trebuie si sa dea militarilor ceea ce merita.Mereu se spune ca cei de la MApN au cerut, dar Guvernul lui liviu vasilică și Parlamentul ce au făcut?.Au aprobat tot ce a transmis MAp.N?.Problema este mult mai complexă iar din rândul vinovatilor primul loc il ocupă liviu vasilică si apoi pupilele lui, iar la urmă putem adăuga si MAp.N-ul că nu s-a implicat in a-si sustine cauza(in frunte, cu regret o afirm, cu dl.gen Ciucă)

Aurel spunea...

@d-le Karadeniz
Vă rog să vă aplecați cu multă atenție asupra salarizarii militarilor în statele cu tradiție sau fondatoare a alianței NATO și salarizarea armatei române până la 01 01 2016.
Nu mi de pare normal că pe formule de salarizare total diferite sa aplicam pentru toți formula de calcul "NATO" convenabilă inclusiv pentru foștii politruci pe lângă alți trepăduși birocrați și să neglijam veniturile unora care le-au obținut în condiții de risc maxim și grupa I de munca plătind pentru ele impozitul și taxele stabilite de legile vremii mergând în oarecare perioadă și până la 40%.
Pensii Nato da,dar funcție de salarizarea din activitatea fiecăruia, adică funcție de salarizarea armatei romane.
Dacă în țările Nato cu tradiție în alianța salarizarea permite egalitatea la pensii la funcții și grade identice la noi oricât s-ar da unii în stambă atâta timp cât modelul de salarizare nu coincide cu sistemul Nato nu poate fi vorba de pensii egale la grade, funcții și vechimi egale.
L 223 corespunde și oferă pensii funcție de salarizare.
Ea trebuie periată de og-uri și actualizați toți pensionarii la nivelul cf similarului activ la 01 01 2016.

Leon spunea...

Corect Dle Huhu Rezea ! Poate trimiteti acest UPDATE Dlui Ministru Mihai FIFOR pentru sustinerea Actualizarii pensiilor militare si Eliminarea Art.VII din OuG.nr.59/2017..!
De urmarit Sedinta Comisiei de Buget a Senatului din data de 06.02.2018, care are pe ordinea de zi L 540/11.12.2017, privind abrogarea pensiilor speciale, pentru Aviz; CES a dat Aviz negativ si este foarte interesant si Avizul negativ dat de Consiliul Legislativ..!

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
karadeniz spunea...

@ Aurel
Oricum o dați când vorbiți de venituri este clar că vreți tot pensie contributivă sau un melanj, ceea ce nu–i posibil și corect principial într-o lege a pensiilor militare in care primează, gradul, funcția, pregătirea, condițiile de desfășurare a activității.
Treaba cu plătit impozite și taxe e relativ nouă și poate fi invocată in special de cei care vor ieși la pensie peste 15-20 de ani dar nici ăștia prea mult pentru că de câte ori s-au introdus astfel de rețineri soldele au fot majorate cu valoarea acestora pentru a nu fi diminuate veniturile nete.
In mod normal in statele alea NATO nu apar ”formule de salarizare total diferite” ca la noi. Foștii politruci nu mai au treabă cu armate de 28 de ani, deci nu are rost să-i amintiți dar dacă tot ați făcut-o reamintesc ce erau militari de carieră unii chiar foarte buni profesional înainte de a deveni politruci. Cât despre birocrați, orice armată are și specialități militare necombatante, finanțiști, intendenți, juriști, personal medical, cler doar că acolo nu ei fac sau impun legea. nu toți lucrează în birouri unii dintre ei lucrează in aceleași condiții de muncă cu cei combatanți, in teatre de operații , in aplicații, pe nave, etc.
Legea 223 are niște inadvertențe mari intre principiile pe baza cărora foste creată și realitatea din textul ei. Când in baza de calcul iei niște venituri, tip sporuri, care au fost introduse in timp si e posibil ca cei mai multi să nu le fi avut pentru că nu existau pe vremea lor nu-i tot una cu luarea în calcul a tuturor veniturilor din întreaga activitate.
Dacă dumneavoastră în ultimii 5 ani ați fi fost mutat pe o altă funcție, gen consilier al comandatului și nu ați mai fi beneficiat de sporurile specifice activității practice de genist, ați fi avut o pensie mult mai mică și probabil altă opinie.
In cazul meu pentru că deși eram specialist de clasă in vre-o trei specialități, pentru că la eșalonul la care am lucrat in cele 6 luni alese, nu se și plătea decât după ce m-am pensionat, am pierdut circa 400 de lei la pensie pe când un altul aflat in condiții identice cu mine îi primește.

Bebetul spunea...

Sa nu aveti impresia ca numai la MApN s-a furat pentru ca si la MAI (jandarmi) este la fel

Bebetul spunea...

Am trimis articolul la domnul Fifor

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

Bravo Bebe, sper sa-l citeasca personal..!

Bebetul spunea...

Pai l-am trimis pe mesaj privat pe fb

Huhu Rezea spunea...

@Bebetul
Eu cred că monitorii ți-au luat-o înainte! :):)

Leo spunea...

Viscol raza lunga , dupa ce ne-a povestit ca descoperit "patrioatele" intercontinentale , de curând a descoperit ca suntem o mare putere "submarina".
Poate sa citeasca el de 100 de ori , fie singur fie prin interpusi ca tot LOV ne descalceste...
Asadar , pe viscol raza lunga puteti sa va sprijiniti ca pe un picior rupt si bandajat. Tocmai ce i-a laudat pe cei care ar trebui sa-i "bandajeze"...
PS
Da maestre, continui cu "asasinarea" celor pe care LOV i-a poreclit "CRMINALI"
Traiasca LOVE !

Leon spunea...

In sedinta de Marti, 06.02.2018, Comisia pentru munca din Camera Deputatilor NU are pe ordinea de zi PL x nr.310/2017, privind aprobarea OuG.nr.59/2017..!

Unknown spunea...

E unul care trage spuza pe turta lui si care chiar m-a facut sa-mi ies din pepeni.Am vechime efectiva si vechime cumulata suficienta.Functia e de functie la maxim cu prima de comanda.Spun asta ca sa inteleaga idiotul ca ceeace sustin nu o fac in interes personal.Idiotul nu intelege ca a sburat puiul cu ata in sensul ca la civili se calculeaza punctajul mediu realizat prin impartire la 35 si nu prin impartire la 20 ca la noi cand Oprea era balama.Neamul prost ramane neam prost pana la moarte.Daca el nu a suportat restructurarea armatei ca alti colegi ai lui fortati de imprejurari sa treaca in rezerva pe la 40-42 ani ,lui sa-i mearga bine iar ceilalti adio si la gara.In plus contributivitatea a intors armata cu curul in sus,astfel incat ptifelnicul pupincurit pe la sefi si nelipsit de la prime si prime dar cu functie si grad de rahat a ajuns sa aiba pensie mai mare decat sefii si comandantii lui ca vezi doamne s-a orientat.Pentru asta pitifelnicul tot proslaveste contributivitatea.Tare asi fi curios cam ce a invartit rahatul prin armata.Legea 164 nu-i permitea rahatului sa aiba pensie mai mare decat seful/comandantul lui.Sa mai retina idiotul ca legea 164 nu-l plafona la 85% ci la 100% iar Sporul pentru semul onorific era separat.Nici legea 223 nu-i permite rahatului sa aiba pensie mai mare decat a sefului/comandantului lui.Cuiul lui Pepelea al legii 223 este ca exista diferente la functii,grade,vechime etc egale .Durerea mare este ca celui pensionat in jurul lui 2000 nu i se atribuie aceleasi sporuri ca celui pensionat dupa 2010 de unde si diferenta.Exista norocul cu cuantumul cel mai favorabil dar cum astora le e foame de bani nimic nu e sigur.

Gigi spunea...

Lov,nu face nimic de capul ei,să fie clar.
Ea,este o bună executantă a ordinelor emise de partid.
Că este un executant foarte bun,aș spune excelent,se vede de la o poștă,altfel nu ar fi rezistat în fruntea MM timp de trei mandate,dacă pot să le spun așa.
Să nu uităm cum a vrut să ne faulteze prin introducerea în LUS a acelui art.care interzicea actualizarea pensiilor militare până prin anul 2022.Atunci nu știa că VRS-UL,nu se mai actualizase(mărit) din toamna lui 2008?Sau,Legea 284/2010,care prevedea indicatori mai mari,la Solde/salarii,nu a fost aplicată niciodată?
Sau,când s-a emis,OUG 59 art.VII,
nu știa că odată ce intră în vigoare,se îngheață pensiile militare?
Acum,toate scuzele,acuzele aduse altor ministere(MAN,MAI)sunt tardive! Nu că aceste ministere ar fi străine de acele OUG! Răul este făcut,deja!
Nu văd cum deputații ar mai putea drege ceva!Și-a făcut efectul!Nu că ar fi imposibil,dar m-aș mira sa mai dreagă busuiocul!O să "zacă" pe undeva,ca sora 57!
Cineva ar spune: "chestii politicianiste, d-le"!

Ein Stein spunea...

Olguta spune:
"..preferau sa nu mai mareasca la cei mici ca sa le creasca celor mari...". Cine sunt cei care "prefereau"? Oare DNA nu considera ca ceea ce preferau cei in cauza au otinut foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul? Poate DNA isi repara imaginea terfelita dupa achitarile in cazul Microsoft, au o sansa unica, sper sa o fructifice.
Am scris in nenumarate randuri, contopistilor trebuie sa li se arate locul in structura, armata a ajuns sa fie condusa de contopisti care "prefera".

Ein Stein spunea...

In acest moment daca pentru armata s-ar aplica cele mai bune legi identice, sa zicem, cu cele din SUA efectul ar fi practic nul. Pe structura existenta nu se poate face nimic.
Am scris in nenumarate randuri, primul pas este recunoasterea ocupatiei de militar conform ISCO-08 cu toate masurile pe care le presupune, apoi o restructurare serioasa si o asezare a functiilor pe structura COR asa cum se intampla in toate tarile sanatoase cu capul si in final un pachet de legi similar cu al unei tari NATO cu staif.
Incepand cu primul pas, Ciuca va fi foarte bucuros ca poate sa-si trimita batalioanele in teatre avand in frunte chiar pe comandantul unitatii nu vreun loctiitor, nu vom mai avea colonei care au in subordine colonei nici generali de contabilitate nici contopisti care "prefera" si multe altele. Ca o intrebare, retorica, fata de declaratiile unui ministru, Olguta, Ciuca chiar nu are nimic de spus fata de cele ce s-au intamplat sub bagheta sa magica? Oare isi va da demisia? Sau poate asteapta submarinul promis de Fifor?

karadeniz spunea...

Blogosfera având ca tematică pensiile militare s-a mărit cu un nou blog- mosalecu.blogspot.ro/.

CEZAR spunea...

Dati un link cu o pagina....eu nu-l gasesc !

Leon spunea...

Ciudat,
INS afima pe 12.01.2018 ca Inflatia la sfarsitul anului 2017 era de 3,3%, iar in Tabelul cu Rata Inflatiei in anul 2017= 1,3%..!
Daca este trecuta in Tabelul pe Ani, si in dreptul anului 2017 este trecut 1,3 %, inseamna ca este Indicatorul definitiv comunicat de INS iar pensiile militare se vor majora cu 1,3 %, cel mai tarziu in 2019..!!

Huhu Rezea spunea...

@Cezar
Ia de aici:
https://mosalecu.blogspot.ro/

Poti sa-i scrii ce vrei că nu a băgat monitorizarea.

IAR99Army spunea...

de acord cu gheorghe bejan si cu gigi. asta este adevarul in acest moment!

CEZAR spunea...

Blogger ghiorghe bejan
Degeaba ti palma ca un veritabil basist....toata lumea a priceput care.i miscarea
Te vei alege cu ceva ..albicios si ..cremos in palma !! Doar atatica ......

CEZAR spunea...

Decizie la Paris: România a câștigat PROCESUL împotriva Chevron. DESPĂGUBIRI uriașe

Leo spunea...

Solicitare de AUTOSESIZARE
Catre :
- PARCHETUL GENERAL , dl.ui Procuror General Augustin LAZAR - DNA , dnei. Procuror Sef DNA , Laura Codruta KOVESI
- DIICOT , dlui. Procuror Sef DIICOT , Daniel HORODNICEANU
In data de 31.01.2018 , la postul de televiziune ROMANIA TV , in jurul orelor 19:20 , doamna Ministru a Muncii si JS , Lia Olguta VASILESCU , a declarat ca : „Mentinerea soldelor militarilor cu grade mici la un nivel de 680 lei pe luna timp de ani de zile , pentru a fi favorizate soldele si pensiile mari , ESTE UN ACT CRIMINAL ”. (incheiat citatul aprox. din doamna ministru al Muncii si JS)
Avand in vedere ca Ordinul nr. MS 60 / 06.05.2016 al MApN , este un act normativ care tocmai acest „ ACT CRIMINAL” precizat de dna. Minisltru al Muncii il produce , va rugam sa va AUTOSESIZATI in vedera investigarii acestor demersuri „criminale” infaptuite de grupuri organizate de cadre cu functii de decizie din MApN . In plus , prin clasificarea acestui Ordin Nr. MS 60 /2016 este incalcat flagrant Art. 33 din Legea Nr. 182 /2002 , care INTERZICE clasificarea acestui tip de informatii de interes personal si de interes public.
De asemenea , va rugam sa va AUTOSESIZATI pentru a investiga aceasta practica utilizata de grupuri organizate din MApN , deoarece in acelasi mod , aceste grupuri organizate au clasificat si Procedura de ACTUALIZARE a pensiilor militare de stat ca urmare a adoptarii Legii nr. 152 / 2017 , procedura prin care aceste grupari organizate din MApN , nu aplica intreg cadrul normativ de actualizare compus din Legea nr. 152/2017 si Legea nr. 207 / 2017 de aprobare a OUG nr. 56/2017 , ci aplica o procedura ilegal clasificata prin incalcarea Art. 33 din Legea nr, 182/2002.
Va multumim , ca prin efortul dvs. veti destructura acele grupari "de lucru" organizate si veti pune Legea in drepturile ei.

zambo spunea...

Multi dintre noi dam vina pe LOV dar in ultima perioada a observat si ea ce se intampla la CPS si incepe sa dea inapoi.Dupa aparitia L.153/2017 de care beneficiaza si personalul militar, conform L.223/2015 trebuia sa actualizeze pesiile militare si dupa L.152/2017 cu 15% si L.153/2017 cu 25% in anul 2018.Cand si-au dat seama ca bugetul nu permite, au dat OUG.cu inghetarea pensiilor pana in anul 2022.Ca sa nu fie dati in judecata,au prorogat actualizarea pesiilor pentru luna iulie 2018.Pana la aceasta data vor face actualizarea tinand cont si de L.152/2017.Problema ramane cu aplicarea L.153/2017 pentru cei care solicita pensie dupa luna iulie 2018.Conform L.153/2017 solda de functie va fi egala cu salariul minim pe economie inmultita cu coeficientul corespunzator fiecarei functii.Ex.Capitan 1900x1.82=3458.CPS nu vrea sa respecte aceasta lege deoarece se scuza cu prorogarea pana in iulie 2018.Sa vedem cum o sa faca dupa aceasta data.Ce nu inteleg este ca,soldele la activi se maresc in fiecare an pana in anul 2022 si pesiile nu.Daca va fi asa in anul 2022 cand vor corela pensiile vechi cu cele noi, diferenta va fi foarte mare si bugetul nu o sa pemita.Pentru tot ce se intampla la CPS Primul Ministru trebuie urgent sa demita pe Ministrul Apararii,Seful de Stat Major,Sefa CPS.si sesizata Parchetul General.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leo spunea...

@Zambo , oare talica nu ai auzit de OUG 59/2017 intrata in vigoare din 15.09.2017 ca "ti-o ingheata" ( desigur pensia), fara sa mai ai actualizari ? Vezi daca citesti rar blogul ?
@ H-ule , H-ule , mare vulpoi batran mai esti cu interpretarea stagiilor.....

Marian spunea...

Dna Vasilescu nu intelege nimic ! Nu este decat in executant odios care nu gandeste nici pana la piciorul broastei. Prevad ca ne asteapta vremuri si mai grele.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
zambo spunea...

Pana acum am facut petitie la MApN,CPS,Senat,Camera Deputatilor,am fost in audienta la Biroul Avocatul Poporului din judet si am primit raspuns, ca se va tine cont de cele sesizate.Leonard nu stiu la ce te referi cu OUG 59/2017.Eu am zis ca,OUG 59/2017 a inghetat marirea pensiilor militare, dar nu si a soldelor la activi.Pt.cei care solicita pensie militara in anul 2018 trebuie sa se tina cont de L.153/2017.

zambo spunea...

Am facut petitii la:Primul Ministru(Tudose), MApN,Cameta Deputatiilor(Comisia de Munca),Senat,Avocatul Poporului,raspunsul a fost ca,se va tine cont de cele sesizate.In judecata nu pot sa dau pt.ca nu am o decizie de pensionare.Leonard! Nu inteleg la ce te referi cu OUG.59/2017.Am zis ca OUG 59/2017 ingheata marirea pensiilor dar nu si marirea soldelor la activi.

Leo spunea...

@zambo,
Dar la PROCURATURI ai facut sesizari ?
Daca NU , nu mai pierde timpul...
Celelalte "petitii" sunt ca si cum nu ar fi fost.

Ein Stein spunea...

Pana in 2022 pensiile militare vor fi inghetate la actualizare conform L223, motivul invocat de Olguta e ca i-au spus cei care "prefera" ca daca s-ar actualiza o data cu cresterea soldelor vor ajunge ca pensiile sa creasca enorm si restul de vrajeala. Acum intreb eu, ce se va intampla in 2022 cand soldele vor fi crescut la maxim asa cum e prevazut in legea salarizarii. Daca in decembrie 2021 pensia mea, sa zicem de 1000 lei inghetata cinci ani, in urma rdicarii interdictiei de actualizare, pesia se va actualiza conform soldelor marite la maxim, in ianuarie 2022 pensia va sari sa zicem la 5000 lei? Atunci aceste pensii vor fi sustenabile?
E cineva atat de naiv sa creada ca se va intampla acest lucru? Cei care "prefera" sigur vor gasi altceva, alt OG, alt ministru naiv care sa aplece urechile la tanguielile lor. Am spus in nenumarate randuri, nu are rost sa ne zbatem pentru indreptarea efectelor, cauza trebuie eliminata almintrelea ne vom invarti in jurul cozii exact asa cum ne canta contopistii.
Sa speram ca in urma declaratiilor Olgutei DNA-ul se va autosesiza si putin noroc scapam de o parte dintre contopistii care "prefera". Sa speram ca vor fi recuperate si sumele de bani dupa cum spunea iritata Olguta: "..preferau sa nu mai mareasca la cei mici ca sa le creasca celor mari...". Intr-un stat cu o democratie cat de cat, legislativul se ocupa cu facerea de legi, influentarea legislativului prin inselaciune cred ca e de domeniul penalului. Un exemplu recent e cel al lui Severin care e la parnaie pentru o chestiune similara.
Repet, trebuie eliminata cauza si nu efectul.
Mai scriu chestia aia cu recunoasterea ocupatiei, restructurarea, pachet legi NATO, etc. ?

Leon spunea...

Leonard, Art.26, ofera posibilitatea militarilor cu o vechime in serviciu mai mica de 10 ani,la implinirea varstei de 65 ani, avand deja o Decizie de pensie civila, sa extraga vechimea militara si sa obtina si o pensie militara..! Daca il avantajeaza....nu-i obligatoriu !

Ein Stein spunea...

@zambo
Pe Fifor nu poate sa-l demita pentru ca e implicat intr-o chestiune foarte importanta, aia cu construitul submarinului la noi in tara.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cezar spunea...

QED..EiN STEIN !

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@leonard
Ca să mă fac avocatul diavolului, cei care... preferau voiau să aducă economii la bugetele instituțiilor militare, un gest nobil pentru punerea în aplicare a semnalelor date frecvent de ministrii apărării și de interne din anii în care creșterile soldelor de funcție au fost blocate și înlocuite cu sporuri.

Leo spunea...

Profesorul de istorie catre elev :
- Ce sti despre Maria Antoaneta ?
Elevul raspunde :
- P R F E R , sa fiu discret....
PS
Maestre , Maestre , Mare Vulpoi Batran mai esti ca avocat din oficiu....

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhu Rezea, si cum naiba de nu scadeau pensiile nesimtite la aceste economii ale MApN si, ca intr-o poveste de Creanga, cresteau prin dublari, triplari si impatriri dracoveniile de pensii super nesimtite,iar cele nenorocite scadeau mereu din cuantum, adica ramaneau da caruta?

IAR99Army spunea...

Leon esti frate cu Leonard, adica sunteti olteni ca prea tineti cu LOV. Daca sunteti asa de tari scrieti-i si intrebati-o de ce arunca doar pietroiu in balta, ca la tupeul, cinismul si nemernicia pe care le poseda nu ma mira de ce face jocurile lui Vasilica de Teleorman. De ce nu sesizeaza organele competente ca doar are puterea si posibilitatile legale. Chiar o credeti ca este fecioara?
Pai aseara zicea pe Ghita TV ca la demnitari inclusiv EI le vor scadea salariile cu 40% si ca nimeni in Romanica nu va mai avea salariul peste cel al presedintelui iar prin aplicarea legii salarizarii unitare se va respecta raportul de 1 la 12. Ca azi dimineata tot la TV sa se arate ca Tariceanu va avea un salariu in jur de 21000 lei iar Vasilica de Teleorman in jur de 18000 lei. Astia nu sunt demnitari ? La ei scade prin crestere ? Astea nu sunt venituri nesimtite ?

Liviub spunea...

Leonard, sambata: Cei care "preferau" stiau ca bugetul trebuie valorificat 100 la 100. N-am curajul sa va spun ce prime luau.
IAR99, duminica: La cei ce scad de la 01 01 ac nu le-a crescut semnificativ anul trecut? A se vedea de ex. cai ia un primar comuna cu 4000 de loc. Visati la asemenea suma cand lucrati 7 zile pe saptamana de la 07 pana noaptea, cf. reglementarilor !!!

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
zambo spunea...

Sunt curios cu cat este platita postul RTv.de catre PSD pt.dezinformarea publicului privind legea pensiilor si legea salarizarii.Se dezbat unele lucruri fara sa fie o lege sau un proiect de lege.Aseara fostul Ministru Genunche s-a scapat si a spus ca trebuie sa faca o OUG pt.modificarea legii salarizarii.Sunt unele persoane care participa aproape la fiecare dezbatere.Cand cei de la MI sau MApN iau cuvantul prezentatoarea le taie microfonul.Toata lumea este nemultumita si unii au pt.ce.Problema este urmatoarea:pana acuma se discuta de salariu net sau de salariul brut,nimeni nu discuta de venitul net(cat ia in mana).Sa stiti ca sunt ministere unde printre care si MI,MApN,Justitie,unde se dau dat sporuri peste 100%.Un cadru militar care inainte de 1990 avea solda lunara compusa din Sf+Sg+Gradatii la recalculare are aproape jumatate din cat are un activ.Multi dintre voi inainte de 1990 au lucrat pe santierele economiei nationale cel putin doi ani departe de familie in locuri izolate,in conditii perculoase si nu ati beneficiat de nici un spor.Acum daca un cadru militar de finante care pune o stampila pe un act primeste 15% iar pt.ca il derajez cu intrebari primeste 25% pt.stres .Numai zic de cei de la MI care primesc si 120% sporuri.Numai ca de aceste sporuri nu beneficiaza toti militarii,numai sefii.Si atuncea cine sa se lupte pt.drepturile egale.Acelasi probleme se intampla si la civili.Spui ca un director are un salariu brut de 15.000 lei dar in mana primeste si 20.000 lei.Problema inechitatilor nu se va rezolva niciodata atata timp cat se dau aceste sporuri pt.ca ele intra la salariul brut si se trage CAS si CASS.Si eu sunt de acord cu faptul ca pensia neta nu poate fi mai mare decat salariul net.L.223/2015 este buna,problema este cu Ordinul M 24/2016 metodologia de aplicare .Nu se poate sa dai o lege in anul 2015 si sa folosesti legi din anul 2006 pt.aplicare.Cel mai corect ar fi sa sa respinga OUG 59/2017 si sa actualizeze pensiile in fiecare an cu crestera soldelor pana in anul 2022.Pentru cei care au fost militari inainte de 1990 si solicita pensie militara,actualizarea soldei sa se faca la zii simplu, cat are Sf si Sgr.+Gradatia fara sporuri un cadru activ cu acelas functie,grad si vechime.Variante sunt bunavointa trebuie.

zambo spunea...

Am vazut multe comentarii si calcule la pesiile militare.Nu iteleg un singur lucru.Marea majoritate spun ca au 25 ani vechime in conditii speciale.Cum poate un colonel sa aiba 25 ani lucrati in conditii speciale daca a fost pe o functie de birou sau chiar functie de comanda.In condtii speciale lucrau subofiterii si ofiterii comandati de plutoane sau grupe,care manuiau armament,munitie,explozibil,tenica militara si cei care erau la curul soldatului(stiti la ce ma refer).Un colonel putea sa beneficieze de conditii speciale maxim 4 ani cat a fost cdt.de pluton,4ani conditii deosebite pt.cdt.companie,restul in conditii normale pt.ca in birou nu era in pericol.Nu mai zic de cei de la finante,resurse umane,si altii care mai taiau frunze la caini.Pun pariu ca si cei care isi bat joc de noi de la CPS primesc conditii speciale.Apropo.Am solicitat printre altele de la CPS cat personal lucreaza pt.recalcularea pesiilor,si stadiul de recalculare.La prima intrebare nu am primit raspuns la doua 85%.

Ein Stein spunea...

@Leonard
Nu se poate face ceva pentru a indrepta lucrurile, este imposibil. Cu aprobarea lui huhurez am sa ma abat de la topic pentru a explica de ce Romania nu poate fi o tara normala.
Nu vreau sa tin o disertatie pe teoria sistemelor insa este esential sa precizez urmatoarele. Orice sistem este compus din minim patru elemente, esentiale:
-personal
-cunoastere
-mijloace
-proceduri
Partea proasta e ca daca unul dintre elemente din cadrul sistemului este nefunctional sau opereaza deficitar nu duce la functionarea sistemului in proportie 100% minus ponderea in procente a elementului nefunctional din cadrul sistemul. Adica daca elementul personal reprezinta 25% din ponderea elementelor asta nu inseamna ca sistemul va functiona la 75% din capacitate, el nu va functiona deloc sau va functiona complet anapoda. Daca la o companie de transporturi in comun ai la elementul personal totalitatea elementelor birocratice, directori, consilieri, administratie, amante, etc. dar nu ai soferi pentru autobuze, sistemul nu va putea oferi serviciile de transport sub nicio forma. Sau degeaba ai si soferi daca ei nu au cunostinte in condusul autobuzului, sau daca stie sa-l conduca dar nu cunoaste procedurile, sa zicem regulile de circulatie sistemul iar este complet nefunctional.
Partea proasta a unei societati e ca este organizata in baza sistemelor organizate intr-o structuira ierarhica, la noi hiba cea mare e ca sistemele din varful piramidei ierarhiei si care trebuie sa reglementeze functionarea sistemelor subordonate, ele insele functioneaza complet anapoda si nu au nici capacitatea, nici vointa, nici mijloacele, nici cunostintele necesate pentru a indrepta lucrurile. Poti sa iei la rand orice institutie a statului si ai sa vezi ca toate sufera la unul sau mai multe capitole amintite inclusiv cele din varf.
In istoria Romaniei a fost o perioada memorabila, anul 1848, cand s-a dorit si pentru o scurta perioda de timp chiar s-au pus in ordine sistemele din varf insa a exista vointa politica enorma si a mai existat si conjunctura internationala care a sprijinit foarte mult. Insa ne-a trecut repede.
Cum am scris in multe randuri trebuie eliminata cauza si nu efectul insa e greu rau de tot mai degraba e imposibil.

Ein Stein spunea...

In completarea celor scrie vreau sa spun ca e dramatic ca am ajuns ca privim catre justitie cu speranta sa ne rezolve orice problema. Un stat care se pretinde democratic trebuie condus de legi(proceduri) bune nu de justitie, cazurile in care se apeleaza la justitie trebuie sa fie doar cand e cazul almintrelea devine sistem primar, cocotat fix in varful piramidei, ceea ce nu este normal intr-un stat democratic.
Asumarea conducerii unui stat trebuie sa se faca pe baze stiintifice insa e foarte greu la noi, spre exemplu nu poti sa abordezi chestiuni delicate cum ar fi salarizarea sau pensionarea ca un judoka luandu-te la tranta pe tatami cu "problemele", aviz Olguta. Heirupismul si sindromul prostului harnic a coplesit intreaga societate sa nu mai amintesc bandele mafiote. Cum poti sa-i scoti din ale lor?
Pentru asta ar trebui sa fie o vointa politica infinita, oameni de calitate, altruisti. Stii pe vreunul?
Referitor la ce vor "preferatorii" trebuie dat intregul citat:
"..preferau sa nu mai mareasca la cei mici ca sa le creasca celor mari..."
finalul declaratiei ii si incadreaza penal pe contopistii care prefera, au obtinul foloase pentru ei sau altii.

avianyc spunea...

Problema salarizarii face obiectul administrativului și nicidecum nu se supune cercetării penale de către procurori.
Și dacă Huhurez și alți corifei iubitori de Og 13 pe sub masă pun botul la adoptarea dezincriminarii abuzului în serviciu sub ce altă învinuire mai elocventă ar putea pune un procuror sub acuzare un gulerat dornic de foloase necuvenite prin abuz în serviciu.
Acum poate vor înțelege mulți rătăciți de ce Og 13 trebuia stopată cu orice preț.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Gigi spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Dan B. spunea...

@tigri 3:

Daca si dupa atata timp ai ramas in cap cu OUG 13/2017, care ar fi dezincriminat abuzul in serviciu, ma dezamagesti profund!
Stii ce insemna un prejudiciu financiar de 1 (unu) leu? Tot un abuz in serviciu il catalogau descreieratii Lulutei.
Pragul a fost de 200.000 lei, insa ăstia ca tine nu au fost de acord, iar Comisia de la Venetia a recomandat cresterea pragului (conf. standardelor financiare proprii lor), ceea ce s-a si intâmplat (s-a majorat la 200.000 euro). Sa-ti amintesc ca javrele din opozitie si derbedeii din Pta Victoriei au „luat-o peste bot” in legatura cu constitutionalitatea OUG 13?
Nu ma asteptam sa fii asa de limitat in gândire, solidarizțndu-te cu cei din piata, care, in tâmpenia lor, credeau ca s-a dat „liber la furat” pâna la 200.000 lei.
Sa-ti explic eu cum e cu pragul asta:
Daca ai sutit 180.000 lei, speta devine civila, situatie in care instanta dispune un termen de returnare a prejudiciului, interdictia profesarii in domenii similare, sechestru pe bunuri, restrictionarea unor drepturi civile, s.a.
Daca nu ai acoperit paguba in termenul stabilit de instanta, se valorifica bunurile sechestrate, iar, pentru neconformare la dispozitivul judiciar definitiv pronuntat, impricinatul devine „eroul” unui dosar penal, penitenta cu privarea de libertate fiind consecinta in solutionare; decizia instantei prevede reduceri (nicidecum 100 %) pentru acoperirea completa sau partiala a prejudiciului.
In acele zile, in care tâmpiteii din piata o tineau una si buna cu legalizarea furtului pâna la 200.000 lei, eu chiar ii incurajam la „imbogatire rapida” prin furtul unei asemenea sume, insa nu cred ca a marșat cineva la asta.

zambo spunea...

D-na Mihaiela.Sotul dumneavoastra nu are cum sa aiba 50% procent.Daca a lurat numai in armata 36 ani trebuie sa aiba maximum de 102% cu OMM.De vina este legea care nu prmite sa depasesti 85%.Oricum nu poate primi pensie ma mare decat salariul net.Fara norma de hrana si echipament.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Dane,
Nu ai cui explica! Tâmpițeii, oriunde ar fi par sedați!

Leon spunea...

Leonard, se pare ca asa este !
N-am mai auzit pe cineva sa fi primit Decizii de Actualizare..!
Mai vino cu ceva amanunte !

iceparu spunea...

ZambO, comandanții, șefii au condiții speciale.Ăsta presupune ca au răspundere. Rasupunderea se plătește. Pana la urma vechimea peste 36 ani nu se plătește, așa ca ăsta nici nu trebuie sate preocupe.

avianyc spunea...

@ Dan B.
Vă respect optiunea chiar daca abordati un ton agresiv ,dictatorial.
Totusi ca trecut printr-o școală de drept si simplu cetatean cunoasc destul de bine tipologia infractiunii si aspectele prin care ea se poate manifesta ca ”abuz in serviciu” asupra cetateanului în ciuda sustinerilor pe care le fac avocatii infractorilor în media.
Abuzul in serviciu este cea mai parsivă si umilitoare metoda prin care un cetatean oarecare poate fi umilit de catre un functionaraș public de orice nivel.A avansat acesta infractiune in virtute încât categorii sociale intregi sau chiar un popor intreg sunt umilite prin abuzul in serviciu al unuia sau altuia care se cred alfa si omega în tot ce miscă.
Prejudiciul pricinuit de ”abuzul in serviciu ” nu se cuantifică doar in bani ci si in valoare morala sau sociala.
Ca atare in mod benefic pentru societate abuzul in serviciu nu ar trebui sa aiba un prag.
Reglementarea trebuie sa vina prin sanctiunile aplicate pentru infractiunea de abuz in serviciu în mod gradual . Spre exemplu;
-pentru prejudicii de la 1 leu - 1000 lei -avertisment si recuperarea prejudiciului
-1000 lei- 10000 lei = amenda penala si recuperarea prejudiciului
-10000 lei -100000 lei = privare de libertate de la 3 luni păna la 6 luni si recuperarea prejudiciului
Si asa mai departe cu sanctiuni graduale pâna la vreo 10-15 -20 ani de pârnaie pentru marii delapidatori cu sume de milioane de euro si recuperarea prejudiciilor.
Ce ziceti d-voastra d-le Dan B ca s-ar întâmpla in sistemul SOPSNAJ daca s-ar introduce o sanctiune asemanatoare cu cea din legea pensiilor pentru magistrati care prevede ca orice magistrat condamnat pentru motive imputabile savarsite in timpul serviciului nu beneficiaza la indeplinirea varstei standard de pensie speciala.
Nu cumva ar intra multi in matca ,ar pune mana pe carte si nu si-ar permite tot felul de abuzuri in timpul serviciului prin tot felul de proceduri in afara celor reglementate prin legi ,ordine ,etc. Și poate la nivel legislativ s-ar imbunatatilegile si procedurile in asa fel incât să nu lezeze prin abuz demnitatea persoanei.
Asa si la parlamentari si altii din alte institutii bugetare care beneficiaza la pensie de drepturi speciale.
În administratie abuz in serviciu cu prejudicii incomensurabile poate fi constituit si de neeliberarea din rea vointa,dusmanie ,etc a unei adeverinte de care depinde viata cuiva. Adeverinta de care ai nevoie mâine ,poimane fiind târziu.
Vedeti zi de zi abuzuri inimaginabile ale functionarilor asupra cetateanului și nu cred că vă fac plăcere.
Pâna ne vom forma cultura respectarii legilor si a cetateanului legea trebuie sa opereze prin constrângere . Altfel ajungem in stadiul Italia -raiul mafiei și a desfrâului. Și nemtește . Pentru un leu abuz platesti fiindca amplificat abuzul de un leu se poate transforma in daune morale sau sociale ireparabile.
Nu ma intereseaza strada si nu sustin abuzurile . Legea trebuie sa fie dura ,aplicata corect , cu masura si in timp rezonabil limitat. Plus proceduri de urgentă pentru infractiuni grave. Altfel ajungem rău de tot si fara protectie in fata autoritatilor politice ,administrative ,judiciare ,judecatoresti ,etc
Urmează

avianyc spunea...

PS Continuare
@ Dan B.
Si ca sa ne lamurim mai bine va întreb; ce ziceti d-voasta ca ar putea iesi din asocierea OG 13 cu recenta OUG trecuta prin parlament si transformata in lege la ora de dis de dimineata prin care parlamentarii si demnitarii din administrtatia de orice nivel pot desfasura activitati economice private pe persoana fizică auorizata.
Ce credeti ca ar iesi din combinatie? Cine credeti ca ar profita si cine credeti ca vor mai câstiga licitatiile cu statul (primarii ,CJ ,etc). oricum le căstigau prin interpusi nedibuiti. La vedere insă cine va avea curajul sa liciteze cu d-nul demnitar?
Daca asta sustine va respect opinia si va doresc trai bun pe aceste meleaguri.
Deocamdata pragul pentru abuz nu a fost reglementat . Se asteapta legile de modificare a CP.
Bata-l norocu de Spp cum si-a permis sa-i demaste probabil si cu OG 13. Cred ca sts-itii sunt invidiosi si isi asteapta rândul la ”sanctiuni”.
Oricum nu s-au dat batuti incă iar poporul nici nu stie cât poate duce /indura.

zambo spunea...

Nu domnule.Sefii au spor de comanda,spor de dispozitiv si altele pe care noi nu le stim.

zambo spunea...

Mihaiela. Aici iti dau dreptate.La suma neta la pesie, ar trebui sa adauge procentul din OMM pt ca acest procent se da prin alta lege.Vezi ca legea 223/2015 sa dat cand LOV nu era Ministru.Daca urmaresti bine ea vrea sa repare greselile facute.La inceput si eu am fost suparata pe ia dar m-am convis, ca toate relele vin din partea MApN in special de la CPS si Directia Financiara.

karadeniz spunea...

@zambo
Există un ordin, nr 123/2015 - Normelor metodologice privind încadrarea în condiții deosebite, condiții speciale și alte condiții, specifice personalului militar. In acesta se prevede cine cum beneficiază de diferitele condiții de muncă, și cea mai mare parte a personalului armatei este încadrat la contiții speciale. Există de asemenea niște fișe ale posturilor pentru fiecare funcție din armata. Responsabilitățile unui colonel, pregatirea și experiența sa sunt mult mai mari decât cele ale subofițerului sau comandantului de pluton. Colonelui se ocupa și de ”curul” subofiterului ori a locotententului, uneori chiar și in afara unității. Iar aceste cururi erau cateodată cu mult mai multe probleme decât ale soldatului.
Pe o fregată, pe mare, militarul profesionist, maistru, subofiterul, locotententul, au două carturi pe zi -8 ore de responsabilități la postul lor dar comandatul, colonel de marină, răspunde pentru navă și oamenii de pe ea 24 de ore din 24.
Pentru recalcularea pensiilor la CPS nu lucrează prea multi oameni ca nu prea au ce lucra. Datele vin de la CMJ-uri se introduc într-un program înformatic, se compeltează manual câteva elemente de identificare ale clui în cauză și decizia este gata de printat, semant ștampilat și expediat. Grosul muncii este la unitațiel ori depozitele de arhivă care au statele de plată pentru extragerea elementelor din cele 6 luni alese și la CMJ-uri unde se face actualizarea elementelor din baza de calcul la nivelul anului 2016, și actualizarea grupelor de muncă in baza ordinului precizat la inceput. Funcție de numărul de rezerviști unele centre militare au angajat pe perioadă determinată personal suplimentar pentru aceste activități.

avianyc spunea...

Mai bine cititi aci si tineți minte.
Prevestire în prag de criză financiară si brambureala în salarizare in anul 2018 si inceput de 2019,ani in care majorarile salariale trebuie sa fie REALE si nu păcăleli prin transfer de contributii. Plus accentuarea discrepantelor majore dintre salarii si pensii,privati si bugetari ,etc

”oltenenii mei” vorba lui LOV o luarati în grup dupa ce le aduserati osanale si ofrande .......în frunte cu ”rătacitul” nostru -zona N @tehnocrat
Bine totusi ca cineva l-a impus pe sârb la finanțe. De o taxa sau un impozit in plus se gaseste incă loc. Iar Teo este specialist în constrângere de plata contributii ,datorii,etc ,fenomen esential pentru guvernare.
Vinovat de bete-n roate pentru limitarea spatiului de actiune al unora se pare a fi acum un "spp-ist ”!!!!(((((((gras apoi când roata jmecheriilor pe sub masă se va bloca din nou va urma poate un sts -ist gras la rând.
Revenirea la forma inițială a art 59 și 60 din L 223 în 2018 presupune bani foarte mulți, bani pe care în contextul obligațiilor din programului de guvernare până în 2022 guvernul nu este dispus să -i aloce, bani de care din păcate nici nu dispune.
Mai grav este faptul că promisiunile guvernului ar însemna alocarea în plus în fiecare an fata de anul precedent a 17 miliarde lei pentru salarii și pensii.
Faptul că nu vor putea face rost de acești bani în plus an de an până în 2022 ne va aduce mari probleme și brambureala de nereparat în societate (salarizare , pensii civile , militare și speciale),convulsii majore intre mediul civil și bugetar în privința salarizării,dușmănie si invidie fara margini intre categoriile sociale, etc
Faptul că în anul 2018 nu se poate implementa nici noua preconizată lege a pensiilor civile din lipsa banilor trebuie să dea multora de gândit.
Ca atare în contextul dat este dificil de reglementat ceva în domeniul pensiilor militare în anul 2018.
Ar fi foarte bine dacă prin bunavointa parlamentului s-ar aproba cel puțin indexarea cf art 59 original.
Traim intr-o societate manelizata profund bolnava.
Redresarea poate veni doar cu reparatii capitale incepând cu politicul apoi in ordine ,politie ,justitie ,administratie. Principii clare de promovare pe baza de profesionalism ,vechime ,istoric in domeniu,rezultate profesionale,moralitate ,compatibilitate ,integritate ,etc.
Cu ordine doar în justitie facută de ”muncitorii la stat” putrezi de bogați totul se rezumă la frectie la picior de lemn.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Care 5 zile😄
Discutia dintre Razvan D și LOV este preluată de rtv de pe A3. Discuția a avut loc vara trecuta.
Calificarea de criminali aparține lui Razvan și este doar mormăit de LOV.

IAR99Army spunea...

Leonard si Huhu
Pai LOV stia de acele masuri criminale de pe vremea USL, si asta o stim multi rezervisti din Craiova/Dolj intrucit atunci aveau nevoie de voturile noastre si EA a participat ca invitata la foarte multe intruniri organizate la Casa Armatei de Sridicat aceste probleme CMD Craiova, unde multi rezervisti au ridicat problema acordarii de sporuri activilor in detrimentul cresterii soldei de functie si de grad fapt care ar fi dus si la actualizarea pensiilor, si exista protocoale incheiate intre PSD si SCMD Craiova, unde se poate vedea ce au cerut rezervistii. Iar LOV s-a angajat sa ridice aceste doleante in parlament, intrucit ea era deputat. Stiu ca atunci a aflat Gabriel Oprea ca SCMD Craiova desfasura activitati de acest gen in Casa Armatei(el era aliat cu Basescu in acele momente) unde invitati au fost si alti reprezentanti ai USL(Alina Gorghiu, Mircea Diaconu, Mario Oprea, Claudiu Manda, Mariana Cimpean, etc) si a dat un ordin intern ca SCMD sa nu mai fie primit in Casa Armatei, ordin pe care l-a anulat apoi Dobritoiu.
Deci LOV stia de atunci si cunoaste si mai bine/in amanunt de cind este in guvern adica din 2016. A-ti vazut vreo miscare de a fi anchetati guleratii din ministerele de forta pina in acest moment referitor la asa zisele ACTE CRIMINALE despre care LOV stie si este complice ? Cit trebuie sa mai asteptam ca sa vedem ca se misca ceva acolo ? Pai celor care conduc acum tara inclusiv acestei LOV-FIOLA le convine de minune situatia care exista in acest moment intrucit daca s-ar revenii la L223 fara alte modificari ulterioare ar trebui sa aloce sume consistente de la bugetul de stat. Si atunci EI de unde ar mai fura ca nu degeaba li se spune FUR SI MINT ?

avianyc spunea...

@ Dan , Mareș si poate citi si Huhurez
Aceste rânduri de mai jos le scriam cândva fiind ”luat la bani marunti” de cei care presupun că se pricep la justitie.
”Legile justitiei în orice forma vor lua forma de lege sunt pentru plebe,adica pentru cei fara bani ,fara influenta, gainari si alti talpasi.Printre ăștia mai va mai cădea și câte un nătăfleț cu care își vor face mendrele folosindu-se de banii lui apoi îl vor abandona când justiția le va face notă de plată.
Asa a fost de când lumea si asa va râmâne pe meleagurile mioritico-dambovitene.
Când mâna legii reformate prin aceste legi propuse se va apropia din nou de aceste ”secte" cu politicieni corupti care ”reformează” justitia și de oamenii cu bani si influenta din anturajul lor ,sub diverse pretexte vor schimba din nou după chipul si asemanarea lor prin ”ample reforme” justitia.
Stiti vreo lege data pe la noi si nemodificata ? Se poate vedea chiar cât a tinut ”Legea ANI” cu toate ca a fost considerata ”în concordanta cu normele europene”.
Tare as vrea sa vad vreun magistrat tras la raspundere si pus sa plateasca pentru ”GRESEALA CU INTENTIE” sau ”exercitarea functiei cu rea -credinta”.
Problema-i cine va dovedi ”intentia ” atâta timp cât exista atâtea subterfugii de a o ascunde. Și celui mai performant calculator sau detector de minciuni sau bune intentii iar fi greu sa detecteze daca a fost sau nu ”cu intentie”.
Magistratii participanti la comisie se pare ca au acceptat ideea știind că asa ceva este greu de dovedit daca nu chiar imposibil.
Și probabil in cunostiinta de cauza au acceptat amendamentul stiind că este un fâs la schimb cu o doza consistenta de beneficii ,medicatie gratuita pentru tot arborele familial ,casă pe viata pâna la ultimul urmaș ,etc,etc ca sa nu mai vorbim de intangibilitate la salarii si pensii.
Traim pe repede înainte si din cauza asta nu observăm detaliile.
Sa speram că de detalii se vor ocupa CCR,comisia de la Veneția,etc
Doar suntem europeni cu drepturi și obligatii .....

vineri, decembrie 29, 2017

@ Dan ,Mareș , Huhurez in speranta ca ati citit materialul repostat mai sus din 29 dec 2017
Sper că după decizia CCR v-ati lamurit că in justitie ceea ce am scris mai sus legat de dovedirea ”greselii cu intentie”, ”exercitarea functiei cu rea credintă” in activitatea unui magistrat este absolut imposibil de demonstrat după modul în care se stipuleaza in legile justitiei aprobate in parlament.
Ca atare ”esentialul” din legile justitiei aprobate de parlament s-a fâsâit rău de tot.
Schimbul de opinii este binevenit insa a sustine niste prostii formulate de niste interesati superficiali in orice fac nu onorează pe nimeni.să vedem cât se vor câcâi pănă le vor redefini !!!!!!
Reforma in justitie este necesara. Nu legile trecute si repinse in parte de CCR sunt cuiul lui Pepelea (chiar erau necesare) ci modificarile la Codul Penal. Aici se dă batalia pentru ”traiul dulce al infractorilor” incepând de la abuzul in serviciu continuînd cu modalitatea de efectuare a perchezitiilor ,interceptarilor ,etc ,etc. Justitia nu consta in a fi sau a nu fi LCK .............
Vă doresc sa fiți spectatori la spectacolul oferit de ”justitia reformata” de clasa politică putred de bogata. Se pare ca trași de urechi de unii si altii au lasat-o cu totii mai spre normalitate. Așteptam cu interes.

CEZAR spunea...

Cat de gretosi sunt niste indivizi care printre altele s-au manjit pe bot si cu zoaiele politicii !!
Au supt se pare la ,,tava "lu Basinescu..acum sunt ori laberali vopsiti ..ori pmp-isti jegosi..
Si..latra ...,,Lov..stia ..Lov sa faca ..lov nu a facut "...asta in timp ce ,,gusatii burta verde"..au lucrat din greu la ..toate !!

Iulian Mareș spunea...

Avyanycule,
Eu am așteptări normale de la justiție...nu catusiada!
Nu denunțurile silite și interceptările masive sunt keia de bolta și nici dosarele dospite sub cur cate 10 ani!
Împotriva a câte multinaționale s-au ridicat structurile?
Și dacă nu, de ce?
Tăvălugul pornit nimeni nu-l mai oprește, iar primii rași vor fi magistrații corupți sau vânduți unor cauze partizane!

Unknown spunea...

Ceva nu se leaga in expresia lui LOV"de frica au tinut soldele de functie mici".Poti sa intelegi orice.Intrebarea se pune.Cui i-a fost frica si dece pentru a mari soldele de functie mici?.La intrebarea asta ar trebui sa raspunda LOV altfel ramane o treaba aruncata la plesneala.

Leo spunea...

MAESTRE ,
L-am gasit pe Pierre Vaillant....
PS
Si pe Augustin,Laura si Daniel.....
TOATE PANZELE SUS !

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
CEZAR spunea...

Cat sunteti de ,,defazati"..ca sa - l citez pe fostul meu coleg de ..Bastilia ...!!
Slava Domnului ca nu ati avut de gestionat vreun conflict in care sa trimiteti oameni la ..moarte sigura pentru a castiga o ..curba de nivel de importanta ..strategica ,,(sic)
Mai oameni buni ..actul Cremenal a inceput de pe vremea ..marsavei L-164..cand ca si acum niste ,,strategi la pensie " s-au gandit ca-i taman bine ca pensiile sa tina pasul cu ..salariile activilor ..stiti voi cum !
Dar acesti strategi nu s-au gandit nici atunci asa cum nu au gandit nici acum..la modul cum vor percepe activii aceasta diminuare a bugetului Armatei !
Si atunci ca si acum,,oamenii din cort..prof..und ingrijorati ca banii cu care intentionau ei sa achizitioneze cele mai noi cele mai performate etc ..fiare ruginite..pentru dotarea armatei..vor fi dijmuiti de acesti rozatori in papuci si halat ..numiti ..pensionari si rezervisti !
Dupa interminabile sedinte si consfatuiri ..a APARUT salvatorul..care a decretat in urechea ..corturarului
Safu ..las ca rezolv eu...cu creionul chimic si ABACul...
Si a rezolvat...
Ce-i greu de inteles...
Numai ca situatia s-a cam imputit...si acum dau din colt in colt..
Mai este vreunul care nu - i luminat asupra chestiunii..caci pot relua ...!!!
Hait..
Contributeala ne scapase de aceasta pacoste ..si puteam evolua normal si...destul de avantajos..
Dar au venit alti strategi ..care au uitat de tot si au crezut ca-i momentul sa-si traga 5 cifre pe cupon...
Mai la vara baieti mai la vara ...!!

Ein Stein spunea...

@Leonard
Pardon, probleme marunte pentru oameni marunti si cum Fifor nu e un om marunt se ocupa de chestiuni intr-adevar mari, foarte mari, gigantice si infinite. Nu ai auzit ca vrea sa construiasca submarine in santierele romanesti, asta da chestiune importanta. Eu acu ce sa zic, nu cred ca a fost ideea lui, ma gandesc ca ori cadrele de conducere bine pregatite care l-au impresionat pe filosof prin profesionalismul de care dau dovada l-au luat peste picior si au vrut sa vada cat e de fazan, ceea ce e o chestiune grava, ori cei care roiesc in jurul lui chiar cred gogomania asta si e mai periculos. Doamne mare Ti-e gradina!
Cred ca daca nu ar avea pe cap astfel de probleme foarte importante poate ar face dracu ce ce are de facut.

Ein Stein spunea...

@avianyc
Ma tem ca astepti degeaba. NU SE POATE FACE ABSOLUT NIMIC, nu are cine sa faca, nu se doreste si nu se poate! Ca sa se poata, sistemul trebuie reparat. Culmea e ca cei care trebuie sa-l repare ei insisi fac parte din sistem, adica din ala defect. Daca aveau competente, cunostinte, vointa nu-l lasau sa ajunga in halul asta si foarte important, nu vor sa-l repare. Ai vazut ce ministru e la Educatie? Cum ar mai ajunge ministru fecioara unuia tata care face tuica pentru export? Cum ar mai face Fifor submarine? Cum ar mai face Portocala dosare? Si lista e lunga rau de tot. Sa nu-i luam si pe "politicieni" la puricat ca ne imbolnavim cu nervii.

Ein Stein spunea...

Presupun ca atunci cand Olguta a vorbit de crima nu s-a referit la vreun asasinat ci la crima organizata. Asta ar fi mai degraba de competenta politiei, mai precis Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate si nu a DNA-ului sau Parchetului General.

Cezar spunea...

P.S.
Glorie eterna pentru LOV...CACI A AVUT TUPEUL SA SCOATA MARSAVIA LA LUMINA..BA MAI MULT SA O DECLARE..O PRACTICA CRIMINALA !

armour spunea...

@Huhu
In urma studierii noului Cod fiscal se pare ca am fost din nou perdanti.
Modificarea art 141 lit b va face ca valoarea CAS-lui platit din 01.01.2018 la brutul salariilor sa fie pierdut ptr cei mai multi dintre noi care nu vom putea realiza conditiile de acordare a unei pensii civile si anume minim 15 ani de cotizare si 65 de ani varsta.Oare putem face ceva in acest sens???

armour spunea...

@Huhu
In urma studierii noului Cod fiscal se pare ca am fost din nou perdanti.
Modificarea art 141 lit b va face ca valoarea CAS-lui platit din 01.01.2018 la brutul salariilor sa fie pierdut ptr cei mai multi dintre noi care nu vom putea realiza conditiile de acordare a unei pensii civile si anume minim 15 ani de cotizare si 65 de ani varsta.Oare putem face ceva in acest sens???

Iulian Mareș spunea...

Nu vă grăbiți să vă inkinati la un kip cioplit cu părul roșu!
Nici nu știți de ce pare mieroasă și de grabă cinstită postum!
Nu milă o poartă în luptă cu atacul cu ricoșet!
Adică MApN avea bani că Amazonul, dar nu voiau câțiva sa se mărească SF! Pai își făcea singur lege? Avea puterea deplină să stabilească coeficienții? Cred că plecați pe fentă și credem tot ce spune LOV!
Cat era bugetul in anii anteriori?...1,1, 1, 0,98, 1,2%!
Din ce dracu sa faci instruire, etc... si sa ai resurse pt majorari SF si pensii?
Daca Fifor nu se crede Nemo sau Nelson, atunci clar este pe urmele lui Saftoiu cand era la SIE!

iceparu spunea...

Cezar din câte deduc tu susții contributivitatea.Te întreb ce trebuie făcut cu cei ce au fost obligați din motive independente sa se pensioneze pe la 42-45 de ani?Vei spune ca au luat salarii compensatorii .Și tu ai luat și se vede ceva în bunăstarea ta?Aștept răspunsuri.

totoiany48@gmail.com spunea...

Pentru dl Cezar nu este clar nici acum ce este cu contributivitatea .
A fost o ....formula de calcul , fara logica , care a avantajat pe unii si i-a dezavantajat pe altii .
Nu credeti ca stagiul de cotizare devenea ...35 ? prin oug.GHINION.
Folosirea salariului mediu brut pe economie in formula de calcul a contributivitatii a dus la transferul contributiilor catre angajat, altfel toti care ieseau la pensie , aveau un coeficient mai mic .Analizati .
Salariul mediu brut pe tara a avantajat pe cei care au lucrat in sectoare mai bine platite , iar pe cei care au lucrat în sectoare economice mai prost plătite i -a dezavantajat .
Corect este ca salariul sa se imparta la salariul mediu brut pe. ..FAMILIA OCUPATIONALA .
Contributivitatea in Armata a fost buna pentru cei uitati in armata si cei care s-au trezit cu niste grupe de munca stabilite de baietii cu cotiere si gulere albe , cum sunt amintiti pe acest blog .
O parere ce doresc sa nu va creeze un ....discomfort .

iceparu spunea...

Nici unul nu a răspuns la întrebarea lui I.I.Nu știți sau nu vreți?. Marturicesc ca nici eu nu am un răspuns.

Cezar spunea...

I"teparu
S.a facut
Interventia lui Oprea pentru stagiu
20...
Ca au beneficiat si alti cu vechime completa a fost o ..eroare electoral
Ca s.au facut manareli pe la venituri...era treaba parchetului....

iceparu spunea...

Cezar din câte deduc tu susții contributivitatea.Te întreb ce trebuie făcut cu cei ce au fost obligați din motive independente sa se pensioneze pe la 42-45 de ani?Vei spune ca au luat salarii compensatorii .Și tu ai luat și se vede ceva în bunăstarea ta?Aștept răspunsuri.

Cezar spunea...

I*Teparu
A facut Oprea prin stagiu 20
Ce faceti cu cei care de vreo 9 ani platesc conttibutie 25%..??

Ein Stein spunea...

@Mares
Ai dreptate nu din mila sau din dragoste pentru dreptate s-a scapat Olguta, a facut-o ca atat o duce mintea. Cred ca isi da palme ca a luat-o gura pe dinainte, asa se intampla cand iti folosesti capatana doar ca suport pentru par. Insa nu cred ca exista vreun motiv sa nu aplici prevederile unei legi organice, ma refer la obligativitatea salariului minim pe economie doar pentru simplul fapt ca nu ai bani pentru altceva. Spune huhurez si avyanic ca salarizarea este act administrativ si ca nu e de domeniul penalului, asa o fi, insa incalcarea unei legi nu mai e de domeniul administrativului, a fost pur si simplu o masura arbitrara adica mai pe scurt abuz in serviciu. A fost bugetul mic? O fi fost mic saracu dar suficient de mare sa acopere o puzderie de sporuri, pe care nu le mai reamintesc ca-mi face scarba, care mai de care mai nesimtite pentru o parte dintre alesi in majoritatea covarsitoare contopisti. Din pacate pentru amaratii cu solda de 680 de lei nu s-au gasit bani pentru a-i aduce la salariul minim OBLIGATORIU pe economie. Poate e mai bine acum ca sunt bani pentru instruire dar din pacate nu prea mai ai pe cine sa instruiesti. Ma intreb, asta o fi tot o politica geniala de a face economii? Am inteles ca din bugetul alocat pe anul trecut au ramas 200 milioane euro necheltuiti. Oare de ce? De prea multa competenta? Un aranjament obscur? Dracu stie. Poate ii strang la ciorap sa-i dea lui Fifor sa faca submarine.

Ein Stein spunea...

Atentie la dorinta de contributiva, poate e o chestie buna dar trebuie tinut cont ca daca nu mai apare unul ca Oprea sa introduca in lege niste prevederi de-a dreptul salvatoare va fi o lovitura catastrofala pentru majoritatea celor aflati in pensie. Cred ca banuiti ca ma refer la cei cu vechime mica si foarte mica. 35 de ani stagiul complet de cotizare. 35>20, aproape dublu.

Huhu Rezea spunea...

@armour
Cineva a declanșat o acțiune nesimțită de dezinformare pentru a descuraja militarii pensionari sä depună dosare la Casele teritoriale pentru stagiile contributive lucrate după pensionare.
Deocamdată zvonerii ne spun ca au auzit de la alții, dar nu am văzut un raspuns oficial care sa înfrângă art. 192 din L 263
@RarToto
Vorbe de clacă debitate de un obraznic.
Contributivitatea a fost introdusă de un guvern de dreapta, prin L 19/2000, pentru 5 milioane de pensionari civili dintre care niciunul nu platise până atunci un leu CAS.
Tine cont atât de durata muncii cât și de mărimea veniturilor.
A sancționat descurcăreții și cei cerșetorii de pensii de invaliditate și anticipate parțiale.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Incep sa ma distrez: Chitaie bugetarii! Chitaie grefierii, unii de pe la spitale, de la invatamant, adicatelea pe unde se mai poate trai numai din acadele, numite alintat, spagi, daca n-ar fi salarii! Si bocitori care ar vrea sa castige si ei ca shparlamentarii! Nu dau mucii pe tine cand esti internat, desi ii indopi pana la castrarea buzunarelor! Profesorii la cata ,,munca'' prestata au, ar vrea cat minerii, caci timpul insumat e dramatic de mic, pe langa un bugetar obisnuit, si nu cara pietre de moara! Vacante peste vacante, spagi peste spagi...Te lasa corijent, numai de-al dracului ca sa te ,,mediteze'' pe spagi, bineanteles! Cunosc eu marfa...
Se aud chitaieli...Suna misto: chitz, chitz, chitz, dar la chitaielile noastre se aduc acuze obraznice si cu tupeu, ca cica n-am fost la razboaie sa luam pensii...
Chitaiti, ca tare bine va mai sta cand va bociti veniturile acelea, care pe langa spagi, sunt doar niste mizilicuri de promenada! Noi, cand chitaiam, voi ne aruncati vorbe grele. Prea grele ca sa nu va pot si eu ridiculiza acum! Chiar ca ma doare la basca de chitaielile vostre, nu prea jalnice, dar enervant de ridicole si ipocrite!

Iulian Mareș spunea...

Din păcate nu ați marchat pe fraza de început a titlului, punctată de H!
Nu doar pt sgv și grade mici SF a fost aproape un deceniu mică ci pt toți!
Nepermițând i-ar de către establishmentul performant al ROU înscrierea în valori decente!
Soluția, singura viabilă, a fost aplicarea unor sporuri, regăsite majoritar și în mediul civil și prevăzute în acte normative!
Scopul: salvarea aparențelor!
Exemplele curg pe Dunăre, dar dau unul:
-se plătesc prin lege orele suplimentare și wek lucrate! Ok, super! Daaar, prin OUG de sfârșit de an se păstrează anvelopa salarială pt anul viitor la nivelul precedentului!
Pai, nu este clar?....au fost abilități de Parlament să emită OUG? Da și au emis cum au vrut și după vacanța camerele au aprobat legea de aplicare a OUG, înghițind nemestecat!

PS- Ein Stein: dacă acei 200 mil € au fost dați MApN in decembrie, cu restricția keltuieli personal, normal că i-a returnat, căci nu mai aveau timpul să-i și keltuielile!
Dar MF a punctat că a dat banii!

Iulian Mareș spunea...

Uite brâul trece râul!
Mai să fie! Curgeri lacrimi de crocodil, dar asta se știa de anul trecut! 40% Cont.Cond. a fost până în decembrie 2017…!

POLIŢIŞTII VOR AVEA SALARIILE SCĂZUTE CU 400 DE LEI, ÎN MEDIE
Din grila de salarizare aflată pe masa Guvernului, reiese clar că salariile în Ministerul Afacerilor Interne vor scădea cu sume cuprinse între 159 şi 729 de lei. Mai mult, acelaşi document prevede că în cazul a 8.000 de poliţişti vor exista diminuări salariale în medie de 400 de lei brut din cauza eliminării din legislaţie a majorării de 40 de procente „pentru asigurarea continuităţii serviciului de la domiciliu”. În grila obţinută de economica.net se arată că până în 2022 acest personal nu va mai înregistra pierderi salariale.
Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din Ministerul Afacerilor Interne (SNPPC) a declarat pentru „Adevărul” că sindicatele vor continua să facă presiuni asupra celor din conducerea ministerului pentru ca situaţia să fie rezolvată.

Leo spunea...

Acum , raspunsul la întrebarea : "Ce vrei sa te faci când vei fi mare ? "
nu mai este : "vreau sa ma fac politist" , ci noul raspuns este: "vreu sa ma fac politist LOCAL cu 4700 lei ca la Suceava "
In timp ce un maior pe submarin are 800 de lei solda de functie...
Aoleu , Aoleu
TOATE PANZELE SUS!

CEZAR spunea...

luni, februarie 05, 2018
Ein Stein
Chestia cu 35 NU MAI ESTE VALABILA ! te-ai nascut in 56..ai 20% stagiu minim ..inclusiv civilii ! A esalonat-o Olguta ....

Unknown spunea...

Cezar,las-o moarta.Agumentul tau cade.Uiti sau nu vrei sa stii ca de fapt pentru cei care afirmi ca au platit contributie 25% ,a platit statul.Statul isi poate asuma raspunderea precum ca a platit inclusiv pt.noi dar ca nu a simtit necesitatea unei evidente.

Iosif spunea...

Domnule H

Iosif spunea...

Buna ziua

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leonard, care submarin avuram noi? Sticla aia verde, de sampanie, ,,Delfinul,'' pe care a aruncat-o un betivan in mare, au gasit-o niste mateloti, i-au pus carma si l-au trecut in registrul de evidenta ca sumersibil? E doar o coca coclita, plina de scoici si alge, in conservare, si un echipaj ia parale ca-l mai sterge cu motorina sa luceasca in fata ochiului chior al Admiralului Nelson, de pe manecuta Comandorului de la Capitania portului cazon, care viseaza sa-i dea Viscolitului honorul de sub pavilionul noului submarin, ce la visat ca-l vom avea in primul cincinal dupa caderea guvernarii PSD! Submarin ne mai trebuia, ca in rest le avem pe toate! Vai, noua!

petre spunea...

nu mai stiu cine minte!
la ROMANIA TV se comunica ca;
- pensia medie la M Ap. N la sfirsitul lunii Decembrie a fost 3800 lei.
Eu spre exemplu dupa 28 ani de stagiu in armata, cu grad M.M.Pr. si 5 ani stagiu civil cumulind 38 ani vechime am pensia militara de serviciu 2130 lei.
adica; aproximativ jumatate din pensia medie!
m.m.pr. 38 ani vechime 2130 lei?
cat poate avea un colonel si citi sunt?.......in armata Romana ??%
cat poate avea un gradat si citi sunt?........ in armata ??%
Citi bani au m.m. si subofiterii care sunt majoritatea si cum de se minte in halul asta ca media pensiilor in armata este de 3800 lei.
(prosteala! nu ne mai vindecam).

Huhu Rezea spunea...

@mares
Poți fi mai explicit dacă ti-ai propus să-I aperi pe conțopişti.
Ordinele interne prin care s-au introdus sporuri în loc de majorări ale soldelor de grad și funcție.au respectat legea salarizării valabila în perioada 2010-2016?

Unknown spunea...

Petre stat linistit.Nici pe colonei nu-i dau banii afara din casa.Trebuie intrebati la ce medie se refera?La pensia in plata sau la cea calculata dupa legea 223.Daca se refera la cea calculata dupa legea 223 sunt niste mincinosi ordinari.
La noi sunt 3 tipuri de pensii in plata:pe legea 164,legea lui Oprea,legea 223.Daca ne-ar lua cuantumul cel mai avantajos am plange cu vorbe.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Majoritatea sporurilor existente sunt/au fost și în mediul civil și nu sunt invenții ale SNAOPSN!
Inclusiv cel numit de unii Oskar!
Despre ce vorbim? Tu vezi ce rahaturi de sporuri își acordă primăriile....
Prin OM miniștrii au introdus în sistem orice spor se preta! Ah, că nu au militat și pt majorarea SF, asta așa este și eu nu accept fenta LOV!

Leon spunea...

Petre, probabil informatiile sunt preluate de pe ECONOMICA.Net, si sunt prelucrate de autoarea articolului, Cristina Somanescu, care la intrebarile trimise celor 3 Case de Pensii Sectoriale din Sistemul de Aparare a primit raspunsurile in scris pe care le-a postat pe site..!
In data de 04.02.2018, a venit randul sa publice raspunsul CPS de la MApN. Si intradevar din datele publicate rezulta o pensie medie de 3.700 lei platite in anul 2017 si pentru luna Decembrie ar rezulta o pensie medie de 3830 lei pentru un numar de 64.920 pensionari militari.
Parerea mea este ca articolul are urmatoarele erori:
1. Pensiile militare de stat nu sunt pensii speciale.
2. In luna Ianuarie 2016 erau in plata 76.087 pensii militare, iar in Ianuarie 2017=62.039..!
Pai in 12 luni au DISPRUT 14.048 pensionari militari ?
Eu cred ca a jonglat cu cifrele obtinute in perioade diferite !
Banuiesc ca in Ianuarie 2016 nr.de pensionari aflati in plata la CPS a MApN, cuprinde si beneficiarii de la SPP, STS,etc si atunci numarul acestora era corect= 76087.
Incorect este numarul de 62.039 din Ianuarie 2017, deoarece trebuie adaugati si cei de la alte Servicii si atunci ar rezulta ca in anul 2017 Pensia medie = 3300 lei, asa cum de altfel s-a tot spus mereu in cursul anului 2017.
3.Din material, nu rezulta daca in sumele platite in lunile Noiembrie si Decembrie 2017 sunt prinse sau nu, Sumele restante din anul 2013.
Dupa cum vedem...se manipuleaza la greu..! Poate ca se urmareste ceva..!

Pop Iuliu spunea...

@Petre
Nu vreau sa te necăjesc, dar in cunoștința de cauza afirm ca toți cei coloneii care au ieșit la pensie in 2016 si 2017 au pensii între 50000 si 12000 lei. Toți cei care s-au îngrămădit sa iasă in aceasta perioada si-au “coafat” soldele din cele 6 luni cu “Oscar”, si ăștia sunt câteva mii.

Niky spunea...

Cu acele “salarii de excelență”(Oscar),si-au umflat pensiile ,precum si cu serviciul efectuat in zilele de sîmbata,duminica si sărbătorile legale pentru cei care lucrau în ture si au putut sa facă schimburi de tura cu colegii pt. a primi cei 75% în plus.Daca s-a permis,asta esta!

Ein Stein spunea...

@Leon
Ia aminte ce spune pop iuliu, statisticile sunt perfect credibile. Ia uite colea ce solde NETE
care includ EXCLUSIV drepturile prevăzute de LSU 153, priveste inclusiv la alea pe functii FARA COMANDA
http://www.mapn.ro/buget/2017/venit_decembrie.pdf

Cat crezi tu ca vor avea pensiile? Cat va avea pensia cel care are aproape 20 000 lei NET fara adaugirile bagate la clasificat? Cate solde comparabile cu asta sunt? Zeci? Sute? Mii? Dracu stie ca vorba aia, se respecta transparenta.
Potlogaria asta cu "pensia medie" nu o sa mai tina mult, in ritmul asta pana in toamna va ajunge in jur de 5 000 de lei, sa vedem ce vor mai inventa. Probabil vor folosi ceva de genul "pensia logaritmica" sau cine stie ce dracu le mai trece prin cap.
Lacomia contopistilor a ajuns la cote maxime iar asta e cantecul de lebada al pensiilor militare, care intre noi fie vorba numai militare nu sunt.
Asta e.

Ela Pop spunea...

@ Petre In decembrie la calculul pensiei medii de 3800 lei au intrat si sumele restante platite( recalculari pe legea 223) in decembrie ,cumulate pe talonul de pensie.

Dan B. spunea...


@Niky:

Informeaza-te ce inseamna serviciul in ture, acesta nefiind generator de ore suplimentare decât daca exista deficit de personal! Adica se platesc orele suplimentare, peste norma lunara de 172 ore, fara ca tariful orar sa fie diferentiat in weekend.
Orele suplimentare sunt platite cu un spor de 75-100 % doar pentru cei care presteaza 8 ore zilnic, insa depasesc aceasta limita sau sunt apelati pentru munca si in zilele de repaus saptamânal/sarbatori legale.

Leon spunea...

Ein Stein, de unde naiba apar venituri de 20.000 lei/luna daca in activitate avem acelasi coeficient de grad si functie inmultit cu vrs =197,33 lei si actualizat cu majorarea de 10% din Decembrie 2015..?? Pai au Sporuri de 200-300% in plus fata de Solda de baza..??
Nu este deloc bine..!
Are dreptate prietenul Leonard..!
Curtea de Conturi sa ajunga urgent la MFA..!

Niky spunea...

Dan,am lucrat numai la program 12/24-12/48 sau 24/48 timp de vreo 23 de ani si de asta spun ce spun,mai ales ca am fost acolo si stiu ca se putea face schimburi între colegi pt. a lucra în Weekend cel care își “făcea”cele 6 luni pt. pensionare.

Unknown spunea...

Buna seara am si eu o intrebare pt ca nu mai inteleg nimic . Dacă ma poate ajuta cineva cu un raspuns.?Ma aflu in strainatate anul viitor trebuie sa depun dosarul de pensionare print.un mandatat, intrebarea mea este : decizia de pensionare va fi trimisă pe adresa mandatarului? Da nu ...cum trebuie procedat pt a fi trimisă pe adresa mandatarului

CEZAR spunea...

marți, februarie 06, 2018
Iulian Mares spunea...
Huhu,
Majoritatea sporurilor existente sunt/au fost și în mediul civil și nu sunt invenții ale SNAOPSN!
Inclusiv cel numit de unii Oskar!
--------------------------------------
m-Alul tine cu ..ursul..
Normal daca a bagat si el botul in miere ....!!!

Leon spunea...

Cadrele militare active sau in rezerva care devin pensionari in acest an, conform OuG.nr.59/2017, in vigoare la aceasta data, Pensia NETA nu poate depasi Solda NETA avuta in activitate, actualizata la data deschiderii drepturilor de pensie !
Presupunand ca se ajunge la max.85% conform limitarii din OuG.nr.57/2015, atunci Pensia Neta este egala cu Solda Neta,adica din Solda Bruta se scad:(25% CAS+ 10% CASS)si apoi 10% Impozit
Exemplu: Solda Bruta, 5000 lei- 35% = 3250 - 10% = 2925 lei.
Ar trebui sa adunam si OMM, prevazut de Legea nr.80/1995, statutul cadrelor militare, adica un spor de 10%, 15% sau 20%..., dar se pare ca OuG.59/2017, nu permite acest lucru.
Mai mult din pensia Neta de 2925 mai scadem si 10% Impozit, rezultand o pensie NETA de 2833 lei, si raportata la Solda Bruta de 5000 lei, Pensia NETA reprezinta 56%, un procent mai mic decat 65% din baza de calcul prevazuta la art.28 din OuG.57/2015...!
Pentru Solda Bruta de 20.000 lei, il rog pe Ein Stein sa calculeze Pensia Neta..!

Dan B. spunea...


Niky:
Schimbul de tura nu inseamna ore suplimentare, caci fiecare isi face numarul de ture de serviciu planificate.
Tura de serviciu planificata in weekend nu aduce bani mai multi, caci legislatia prevede ca lucrul in ture asigura ulterior recuperarea fizica in zilele de luni si marti. Asadar, nu-i vorba de bani in plus, decat dac-ati fi lucrat luni-vineri câte 8 ore, insa natura serviciului v-ar fi solicitat prezenta si in weekend.

Huhu Rezea spunea...

@Diana Taran
In procura pe care o faci mandatarului la notar, pentru depunerea dosarului de pensionare în numele d-tale, menționezi si că locul de corespondnta cu Casa de Pensii este domiciliul mandatarului.

Ein Stein spunea...

@Leoh
O sa ma straduies sa calculez.
Pensia NETA pentru o solda BRUTA de 20 000 lei e 2833 x 4=11332 lei la care adaugam 20% OMM adica 2226 lei rezulta o pensie NETA de doar 13 558 lei.
Chestiunea e alta, cred ca nu ai citit suficient de atent ce am scris eu si de asemenea nu ai citit nici documentul cu atentie.
Acolo e vorba de 20 000 lei solda NETA rezultata numai din prevederile legii salarizarii FARA ALTE SPORURI acordate pe langa lege. Citeste si subsolul documentului.
Corect era sa ma rogi sa calculez PENSIA NETA pentru o solda NETA de 20 000 lei asa cum apare in documentul oficial. Presupun ca si pensia NETA pentru acea solda NETA e tot de 20 000 lei la care mai adaugam 4 000 lei rezultati din OMM, adica de 4 ori pensia lui Ifrim si rezulta colea o pensie NETA de doar 24 000 lei.
Pai de unde atat amar de parale sa actualizeze pensiile aflate in plata daca numai o pensie ajunge la cunatumul asta. Atentie nu e vorba de pensia/solda unui magistrat, pentru magistrat se mai adunau ceva bunatati asa cum scrie in subsolul documentului.
Dar de ce sa vorbim de pensia NETA, corect e sa vorbim de cuantumul BRUT pentru acela e platit de MApN, banii care se iau de la bugetul apararii.
Nu te-ai prins de smecherie, trec valorile nete sa para mai putin.
Cred ca am sa-l rog pe Bogdan Chireac si pe Cretuleasca sa ma corecteze daca am gresit.

armour spunea...

@Huhu
Daca dupa actualizarea pensiei militare de urmas aceasta scade,se va mentine in plata cuantumul mai avantajos si anume cel de dinaintea actualizarii?

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Sf. Augustin nu are temei juridic să declanseze cercetări penale pe baza denunțurilor voastre.
Vom vedea cum arată noile tranșe de decizii de actualizare conform creșterilor soldelor de funcție acordate conform L 152/2017 și OUG nr. 56/2017, pentru a vedea dacă îi doare în dos pe dfc-iști de ceea ce scriem noi pe aici și au luat la cunoștiință mii de pensionari militari...spre disperarea gulerelor albe de prin ministere.
O primă victorie este discursul ministresei LOV de ieri, în care a afirmat că OuG 56, pentru creșterea salariilor polițiștilor, s-a aplicat, deși a fost emisă după intrarea în vigoare a L 153/2017 care inghetase salariile la nivelul lunii iunie...până în luna decembrie 2017. Deci s-a aplicat și dispoziția privind solda de funcție cel puțin egală cu 1450 lei plus 15%, cu care trebuiau actualizate și pensiile militare

Leo spunea...

Maestre,
1. Pt. ca prin lectiile date pana acum , ne-ai invatat sa fim rigurosi doresc sa precizez ca nu au fost "denunturi" ci ele au fost SESIZARI si SOLICITARI DE AUTOSESIZARE.
2. Ca "Sf. Augustin nu are temei juridic să declanseze cercetări penale , este opinia lui "talica". Noi , cei care credem in Sf. Augustin , suntem convinsi de asta. De fapt nici nu vrei sa sti ce este in cloaca de 2 saptamani , caci altfel nu ai "opina" asa cum "opinezi" , exact ca un jurist din "divizia" juridica generala , incadrat pe ALTE CONDITII , in timp ce luptatorii din Afganstan si IraQ nu le au. (De fapt , asta a confirmat si Coarna , de mai multe ori prin mai , iunie 2017)
- Da maestre , este si meritul tau ca ai ventilat TEME prin care , LICHELELE din cloaca si-au dat seama ca vor avea avalansa de procese cu riscuri mari sa piarda. De aceea au stopat actualizarile de tip " mos alecu , sau mr. ..
De aceea spun eu mereu ,
TOATE PANZELE SUS !

Leon spunea...

Ein Stein, asa este am citit documentul ulterior, si am constatat ca Veniturile sunt Nete, si valorile minime incep de la 1615 lei ptr.SGP , de la 1680 ptr.M M, de la 1709 lei ptr.Subof. si de la 1990 lei pentru Ofiteri si merg la valorile maxime, 5238 lei, 6605 lei, 6498 lei si 15243 lei, pentru Functii fara Comanda. Am urmatoarele concluzii:
1. Veniturile Nete sunt pentru luna Decembrie 2018 si consider ca fiind ultima luna din an posibil sa fie si venituri suplimentare.
2. Ai insistat pe Venitul maxim de 19103 lei( Functie de Comanda ), dar eu cred ca cei mei multi militari sunt mai degraba in apropierea valorilor minime; sa nu uitam ca Salariul minim a fost de 1450 lei.
3. Sigur Veniturile maxime sunt ale celor de la NOTA de la subsol, care spune:
Tabelul nu cuprinde drepturile cu caracter Nepermanent obtinute de: Piloti, Medici si Profesori universitari, magistrati militari.
Acestia si-au ales grila de Salarizare si Sporurile din familia ocupationala MAGISTRATI, SANATATE, INVATAMANT. Chiar si fara unele Sporuri in anul 2017 au beneficiat de cresteri salariale mult mai mari in comparatie cu majorarea Jenanta de 15% numai la Solda de Functie pentru Militari.
4.In Declaratia de avere a Generalului cu cea mai mare Functie Militara din MApN, data in luna Mai 2017, in anul fiscal 2016 avea un Venit Net = 11575 lei/luna.
Vi se pare ca acest venit este prea mare ? Si credeti ca este posibil ca Ofiterii cu functiile mai mici sa aiba Venituri mai mari ? DA, pot dar acestia se numesc: magistrati, profesori universitari,etc.
5.Se pare ca OMM nu mai are loc in calculul Pensiei Militare NETE, conform OUG.nr.59/2017.

Leo spunea...

Sustinerile amabilului , de la Tema despre decizia de actualizare a lui mos alecu si mr. X , se contureaza a fi puse in practica prin citez din H : " discursul lui LOV de ieri, în care a afirmat că OuG 56, pentru creșterea salariilor polițiștilor, s-a aplicat, deși a fost emisă după intrarea în vigoare a L 153/2017 care inghetase salariile la nivelul lunii iunie...până în luna decembrie 2017. Deci s-a aplicat și dispoziția privind solda de funcție cel puțin egală cu 1450 lei plus 15%, cu care trebuiau actualizate și pensiile militare "
Deci, tot ce ne-a spus Maestrul la acele TEME , incepe sa se contureze.
De aceea , lui Flavius ii va creste pensia actualizata cu aproape 300 de lei , fata de ce are in plata. Adica va avea 1064 + 300 = 1364 MINIM.
Iar eu , voi ajunge de la 1650 la 1950 exact minim pe economie....

Unknown spunea...

DAR cand vor face aceste actualizari . a primit cineva o noua decizie? din iunie 2017 pana acum ce se face /?

Leon spunea...

Comisia pentru Munca din Senat, in sedinta din 6 februarie, a dat Aviz NEGATIV la proiectul de lege nr.L 540/2017, privind Abrogarea Pensiilor Speciale..! Raportul va fi intocmit de Comisia pentru Munca, intr-o sedinta viitoare !

Unknown spunea...

Zice olguta ca va fi legea pensiilor civile , ca va taia pensiile mai mari , parca zicea ca ei nu tae salarii si pensii , adica ii va zapacii si pe civili , se vor bucura aia de stau pe sant ,ca astia iivor vota .

medicmilitar12 spunea...

...In ceea ce priveste "scandalul" salariilor "taiate" in prezent-iarasi prin vanzoleala- legii 153/2017 si a codului fiscal aiurit -ceea ce spune "LOV"-(aparent) paradoxal- poate avea dreptate-legat de ...."calculul gresit al salariilor/soldelor"...de catre "angajatori...!??"; problema asta nu ar fi noua deloc: de ani de zile-cel putin in cazul meu- "calculul gresit " de-catre "angajator"= al soldelor si pensiilor-e la ordinea zilei....!

medicmilitar12 spunea...

Zambo: ..daca acel colonel si-a inceput cariera de militar - cu o functie de comanda-de la pluton-si a continuat- "in sus"in functii de comanda - in cei 25 de ani - pana la finis-adica pana la pensionare-sa zicem- la 55 de ani- poate acumula -in conditiile ordinului M.123/2015-cel putin 33 de ani de conditii speciale...!(vezi anexele ordinului....!).

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

Leonard, se pare ca Actualizarile nu s-au oprit la CPS a MApN, deoarece la solicitarea mea de a aduce la zi Procentele pentru I.C si S.M, am primit un raspuns (25 de zile), din care citez:
1...in prezent se desfasoara procesul de actualizare a drepturilor de pensii ale tuturor pensionarilor aflati in plata la data de 30.06.2017...
2...institutia noastra procedeaza la emiterea deciziilor de actualizare a pensiilor pentru fiecare beneficiar, DIN OFICIU, pe care le vom expedia pe adresa de domiciliu a pensionarului.
3. Totodata, precizam ca,...in ANUL in care pensiile militare de stat PUTEAU FI INDEXATE, atat in functie de rata medie anuala a inflatiei, cat si actualizate in raport cu majorarea soldelor de grad si/sau soldelor de functie ale militarilor in activitate, SE APLICAU DISPOZITIILE CELE MAI FAVORABILE.
As trage concluzia ca Majorarea (Indexarea ) de 5% din 2016 se aplica la pensia recalculata iar pentru anul 2017 se aplica Actualizarea de 15% la Solda de Functie, si se compara cu Pensia bruta aflata in plata..!
Daca gresesc, il rog pe Huhu Rezea sa ma corecteze !

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Pensia brută aflata în plată include deja indexările din anii 2016 şi 2017.
După cum se vede din deciziile de actualizare care au ajuns în luna decembrie la beneficiari actualizarea s-a adăugat la pensia recalculata și s-a comparat cu pensia in plată.
Nu asta este problema ci aplicarea greșită a Ordinului M25 Anexa 2 și a OUG nr. 56/2017 privind solda de funcție care nu poate fi mai mică decât 1450 la care se aplică majorarea de 15% şi recalculoarea tuturoR elementelor din baza de calcul, prin raportare la noua valoare a soldei de funcție cea de la litera a) din Buletinul de calcul,majorata cu 10% din 2015, nu solda de funcție inventată sub denumirea de cuantum compus.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.