Se vede clar la cap V, Detaliere calcul pensie, la art 8. este inclusa indexarea pe anul 2016. Asta inseamna ca una din cele 2 CPS-uri, ale MAI si MApN nu respecta legea. Dupa parerea mea MApN trebuie sa revizuiasca toate deciziile de actualizare, pentru ca sunt gresite.
Asa este, suma de 279 lei reprezinta majorarea cu 5% din anul 2016 a pensiei brute calculate de 5580 lei (5471 x 85% + 20% OMM ),care este adaugata la 5023 lei +1005 lei, si se obtine un plus de 140 lei ( 6307 lei dupa actualizare - 6167 lei, pensie in plata ), o crestere de 2,2%.
Diferenta de 140 lei( brut ), o va primi luna viitoare si pentru ultimile 13 luni.
Cineva trebuie sa-i aduca la cunostiinta dlui M.Fifor, la intalnirea din 30 iulie , despre actualizarea gresita facuta de cei care sunt in coordonarea directa a ministrului..!
@ Leon
Zici ca in "coordonarea" directa...
Pai daca este asa , acum, inseamna ca poti chema in judecata direct MFA-ul (pentru CPS) fara sa mai invoce exceptia lipsei calitatii procesuale pasive care tare mult le mai place....( pe langa multe altele)...
Am dreptate @T3 ? te intreb deoarece am inteles ca ai si dreptul ( nu numai pe stangul)... Pe amabilul mi-e si frica sa-l intreb ceva atat de simplu...
Aceasta postare probează integral faptul ca CPS MAPN a interpretat eronat prevederile legale.
Felicitări și mulțumiri Adminului acestui blog.
Sa speram ca onor conducerile asociațiilor rezerviștilor militari vor solicita răspuns oficial de la CPS MAPN și ii vor îndruma pe rezerviști sa conteste administrativ și ulterior in instanta deciziile de actualizare, măcar cele la care nu a intervenit prescripția
Ce ziceți de faptul că deși coeficientul funcției a crescut în luna august, brutul lunii august a crescut în decizia de pensionare și a scăzut în decizia de actualizare?
Leonard, in labirintul justitiei romane nu ma pronunt, pentru ca nu ma pricep, dar pe site ul MApN poti citi la "Structuri in subordinea nemijlocita a ministrului apararii nationale:
-Directia Instantelor militare
-Spitalul Militar Central
-Casa de pensii sectoriala
-Oficiul National Cultul Eroilor
Daca tot cautam anomalii intre cele 2 decizii, ce ziceti de cuantumurile sporurilor de la punctul g si de cuantumurile gradatiilor de vechime, care nu s-au schimbat desi functia a fost marita cu 15 %. Conform algoritmului de calcul si sporurile si gradatiile de vechime se raporteaza la functie. Creste functia cresc si celelalte. Asa este la activi. La noi ce legislatie se aplica?
La contestația inaintata dupa actualizare am arătat aceasta si am solicitat luarea in calcul a indexării.
,,bizonule,, se pare ca s-au schimbat multe in ceea ce priveste cele semnalate de catre dvs...astfel nici ,,functia,, nu mai e ce-a fost, cu puteri de influenta !
Cred ca ati constatat ca majorarea de 5% a pensiilor in 2016 se adauga la cuantumul pensiei actualizate ca suma fixa , asa cum este inscrisa in decizia de recalculare . Este o masura corecta pe care am agreat-o de la bun inceput. Poate se vor prinde si ai nostri de la CSP MApN Cred ca MApN nu aplica la cuantumul actualizat si majorarea din 2016 cu 5% a cuantumului recalculat al pensiei din motive lesne de inteles : cheltuielile mult mai mari cu distractia populatiei - zboruri acrobatice , manevre navale distractive , defilari publice , etc . care sunt suportate din bugetul de aparare.
@Trofin
In decizia de mai sus avem un drept de pensie deschis în anul 2016, de aceea se spune în decizie că majorarea de 5% pentru anul 2016 s-a efectuat în baza alin. (1) și (5) ale art. 59 din L 223/2015.
Majorarea de 5% s-a aplicat la pensia brută calculată în 2016, de 5580 lei(5471+102%), rezultând suma de 279 lei.
Deci, aceasta majorare de 279 s-a adăugat la suma actualizată în anul 2018, cu aplicare din 30 06 2017, la valoarea calculată în 2016, cum probabil ai vrut să spui și d-ta, nu ca sumă fixă.
Corecta observatia de nuanta ! In exprimarea mea n-am referit ca acea suma , rezultata in urma indexarii cuantumului recalculat in 2016 cu 5% a fost luata in calcul la stabilirea cuantumului actualizat ca suma fixa , adica nu s-a aplicat indexarea de 5% la cuantumul actualizat. Cred ca este corect ca acea majorare de care au beneficiat toti pensionarii , in baza art. 59 din Legea 223/2015 , cu pensii in plata sau deschise in anul 2016 , sa fie adaugata cuantumului actualizat la 30.06.2017. Am omis sa adaug la cheltuielile pe care le face MApN din bugetul de aparare si cheltuielile pentru fabricile de eroi de prin diferite teatre neromanesti .
Dar cei pensionati in 2o11 (MI), de ce nu primesc actualizarea de 15%? Sectia de politie nu e obiectiv militar? Un colonel cu vechime completa, pregatire, studii militare, de ce nu primeste ac3asta actualizare?
@Rodica
Se vede că nu urmărești frecvent acest blog.
Prin Legea 152/2017 s-au majorat cu 15% doar soldele de funcție ale militarilor, nu și salariile de funcție ale polițiștilor și ale celor din penitenciare. Pentru aceștia s-a dat OUG 56/2017, dar mărirea de 10% se aplică de la 01 10 2010.
Așa că, se actualizează pensiile militarilor din MAI, nu si cele ale polițiștilor, pentru că de la 15 sept 2017 a intrat în vigoare ordonanța 59, care a înghețat pensiile militare
Granicerii care s-au pensionat in 2001 intra in categoria militari MAI?in decizia de pensionare scrie grad si functie militara.....
Multumesc!Am facut cerere!Asteptam!
@Veronica
Sigur că... da! Și gușterii,și jandarii, și furtunarii😀
"Gusterii" , in 2001 erau de fapt de 2 ani , "porecliti" Politisti de dfrontiera.
"Prin Hotararea C.S.A.T. nr. 113 din 16 decembrie 1998 privind Programul M.I. de restructurare a fortelor cu competente la frontiera de stat s-a dispus ca sa se constituie Politia de Frontiera Romana, condusa de Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, pentru indeplinirea misiunilor de paza, supraveghere si controlul frontierei de stat, iar prin O.U.G. nr. 80 din 4 iunie 1999 s-a infiintat Politia de Frontiera Romana, prin preluarea structurilor si efectivelor C.N.Gr. si D.P.F. din cadrul Directiei Generale de Politie de Frontiera, Straini, Probleme de Migrari si Pasapoarte"
PS
Veronica , intreaba-l te rog pe "Gustere" daca l-a cunoscut pe cel mai cumsecade SEF de CADRE al CNG din toate timpurile si anume pe Nica Marian Ahil. Sper sa fie bine si sanatos caci multa lume a ajutat care dupa aceea l-a pomenit.
Leonard, daca tot ploua torential, mi-am zis sa fac o simulare pe ultima decizie de pensie revizuita pe timpul lui Gabita (August 2012 ), cand a dispus verbal, sa se acorde grupele de munca cf. Anexei nr.1 la HG.S.1019/2010, iar dupa 10 luni noul ministru C.Dobritoiu le-a retras. Si am procedat cam asa:
-total puncte realizate, le-am impartit la 25 ani, stagiul complet de cotizare (acelasi stagiu prevazut de L.164/2010 si de viitoarea lege a pensiilor civile..).
-noul punctaj mediu anual l-am inmultit cu 1100 lei ( valoarea p.p in iulie 2018)
-suma obtinuta am inmultit-o cu 1,2 (spor OMM ) si sa vezi,..SURPRIZA.! Cuantumul noii pensii brute este mai mare cu 2,8% fata de pensia in plata si chiar cu 1,2% peste cuantumul pe care l-as obtine cu actualizarea pensiei militare cu 15%, dupa modelul de calcul MAI..!
Daca ti-am trezit interesul, poate incerci si tu un calcul, si daca iesi pe plus, poate vorbesti cu Gabita...am inteles ca revine..:)).
Bună seara, deci aceasta decizie arata ca a crescut cu 140 Ron, fata de cea veche. Păstrând proportile respectiv o alta decizie venită azi prin posta, a crescut cu 117 Ron, fata de cea veche .Se da explicație ca se aplica dispozițile cele mai favorabile și incepind cu data de 30 06 2017 drepturile dvs de pensie nu mai pot fi majorate cu procentul de 5,25 prevăzut de art 12 alin 2 din OuG nr 99/2016.
@Fidel
Pensia analizată aici a crescut la actualizare pentru că a fost calculată în anul 2016 si nu a trecut prin procesul de recalculare.
Am înțeles de ce nu a primit după actualizare să indexarea de 5,25%, corespunzătoare anului 2017.
Intrebarea este dacă și în decizia de care vorbiți se păstrează majorarea de 5% corespunzătoare anului 2016?
Ca sa mă prezint,fac precizarea ca citesc acest blog huhurez încă de la început cind se numea Plano 10 parcă dacă nu mă înșel. Am urmărit în acești ani toate discuțiile și certurile evident. Astăzi e prima data cind scriu. Doresc sa Mulțumesc celui care se ocupa de acest blog ptr informațiile utile pe care le-am aflat aici . Nu îl cunosc ,am văzut ca a vrut sa renunțe de citeva ori din cauza unor prosti care intra aici și insulta și imbirliga sau doar fac mișto. Blogul evident ca este al lui dar în egala măsură ne aparține și noua care beneficiem de informații și știri selectate.
Îmi poate spune cineva dacă e corect actualizată luna august, având în vedere ca a crescut coeficientul funcției 4,7 de la 4,4 și brutul lunii August este mai mic decât cel al lunii Iulie? Luna Iulie coeficient mai mic 4,4.
Deci citez ce zice...Aceasta operațiune a avut loc în temei art 60 alin 1 din legea nr 223/2015 privind pensiile militare de stat în forma legislativa,din data de 30 o6 2017si ca urmare a prevederilor art 2 alin 3 litri B din legea nr 152/2017. Pentru aprobarea oug nr 99/2016 privind unele masuri pentru salarizarea personalului.....etc ...etc..prin care cuantumul brut al soldelor de funcție a cadrelor militare a fost majorat cu 15%. Treaba cu cei 5% nu o văd în decizie sau nu știu eu unde sa mă uit
@Emil
La totalul lunii august este o banală... dar stânjenitoare greșeală de adunare.
Totalul este 5636.
@Fidel
Majorarea trebuia să apară pe desfășuratorul cuantumului actualizat de pe decizia de pensie, așa cum apare pe decizia analizată pe acest topic.
@Fidel, pentru o interpretare corecta a acestei Decizii, sugerez sa scanati aceasta decizie si primele doua pagini ale Deciziei de calculare sau recalculare si sa le trimiteti dlui Huhu pe email..!
@Emil, daca are timp, dul Trofin va poate lamuri,deoarece are si programul de actualizare a pensiilor militare..!
Dl. Trofin, mă puteți lămuri cu calculul lunii August din decizia de actualizare a pensiei? Vă mulțumesc!
@Emil
Am impresia că nu ai citit răspunsul primit mai sus.
E nevoie de un simplu abac ca să constați că au greșit adunarea pe coloana luni august, în care ai avut 4 zile cif 4,4 și 27 de zile cif 4,7.
Dacă mai esti în termen cere să indrepte eroarea materială din nota de calcul. O pot face și ei prin procedura revizuirii... dacă ai pierdut termenul de contestație.
In deciziile de stabilire/recalculare a pensiilor din 2016, emise de CPS a MapN, pensiile stabilite/recalculate cuprind si rubrica „suma indexare/majorare”, reprezentand majorarea de 5% aferenta anului 2016 acordata in baza art. 14 alin. (2) din Ordonanta de urgenta nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare, iar in deciziile de actualizare emise in 2018 ca urmare a aplicarii prevederilor art. II alin. (3) din Legea nr. 152/2017 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2016 privind unele masuri pentru salarizarea personalului platit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare, prin care, incepand cu data de 30.06.2017, cuantumul brut al soldelor de functie ale cadrele militare în activitate s-a majorat cu 15%, nu mai apare nicio suma corespunzatoare majorarii de 5% aferenta anului 2016.
CPS a MapN, nu si cea a MAI, anuleaza ilegal cresterea pensiilor pe anul 2016. Haideti sa presupunem ca in 2016 avea loc si o majorare a soldei de functie care determina o crestere a pensiilor mai mare decat cea a celor 5%. Ce facea CPS a MapN? Anula acea crestere? Nu cred! Atunci de ce anuleaza majorarea de 5%? La art. 60 alin. (3) din Legea nr. 223/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca „in anul în care pot fi aplicate atat prevederile art. 59, cat si cele ale alin. (1), se aplica dispozitiile cele mai favorabile”.
Va doresc numai bine!
@Unknown Hai sa nu le mai găsim scuze celor de la CPS a MApN Sunt in culpa prin neaplicarea la cuantumul recalculat a majorării de 5% pentru anul 2016 conf OUG 57/2015. Cei de la MAI procedează corect. Fiind o majorare prin excepție de la art. 59 din L 223 nu se regularizează cu nicio actualizare din 2016 sau din anii următori
A aparut Legea 206/2018 in MO 647/25.07.2018
Nu le-am cautat sau gasit scuze celor de la CPS a MApN. Daca recititi comentariul meu o sa observati ca am spus acelasi lucru. Da, sunt in culpa pentru ca nu aplica corect legea!
O zi frumoasa!
Am onoarea sa va salut!
Ministerul Apărării si/sau Casa de Pensii Sectorială subordonata au avut vreo reacție la situația evidentă de practica neunitară, evidențiata de aceasta postare?
Cred ca situația trebuie clarificată cu celeritate întrucât afectează drepturile unei mari părți a pensionarilor militari arondați!
Cine sa aiba "vreo reactie"?
Nici nu stiu cum il cheama pe ministul acela ,care povestea de rachetele balistice de la Deveselu iar a doua zi avea obraznicia sa spuna ca , noi nu am inteles bine ce a spus desteptaciunea lui. Adica practic ne facea si prosti ca nu intelegem noi ce ne spune el cu virgule si cat de competent este el. In orisice tara normala , un asemenea impostor era evacut in suturi dintr-un guvern normal.
Cine sa reactioneze ? cei care efectiv au ticluit norme paralele la lege ?
Nu e vina lor, cu atata lume naiva in jur.
Cine sa aibă vreo reactie ? Parchetul militar care este platit de ei nu sa-i ancheteze , ci mai degraba sa-i ascunda si sa-i apere.
" ROMANIE , OCHII PLANSI VOR SA TE VADA ! "
Am cautat la CCR , sa vad daca s-a inregistrat cererea se solutionare a unei exceptii ridicate in Dosarul 65/109/2018
Nu am gasit. Oare nu stiu eu sa "scanez" bine ?
@Leonard@Pop Iuliu
Instituţiile militare nu vor avea reacţii câtă vreme toate asociaţiile şi sindicatele de rezervişti dorm pe ele şi nu sesizează aplicarea neunitară a legii de către cele 3 case sectoriale de pensii.
In afară de acest blog, se mai discută în altă parte despre degringolada din direcţiile financiare ale instituţiilor militare care coordonează Casele Sectoriale de pensii şi despre faptul că nu au fost în stare să emită instrucţiuni comune de actualizare a pensiilor militare, ca urmare a majorării soldelor de funcţie prin Legea 152/2017, completată de OUG nr. 56/2017 şi de Legea nr. 207/2017?
Ba... se mai găsesc şi indivizi cu pretenţii de reprezentativitate printre rezervişti care acuză site-urile independente de informare a rezerviştilor că publică informaţii care, în opinia lor, nu ar prea fi de nasul rezerviştilor sau că dezinformează.
Leonard, in 18 iulie a fost cam ultima zi activa la CCR !
Banuiesc ca se intorc din vacanta de vara in septembrie..!
PS. Ai uitat ca si noi aveam CO 45 zile in fiecare vara..:))?
Ma incadrez la art.19 din L.223/2015.Trebuia sa depun dosarul in luna iunie 2018,deoarece indeplineam varsta in iulie.Nu mi-au trimis baza de calcul decat ptr.per.:mai1989-iun1990.I-am spus d.lui de la C.M.J.ca ma intereseaza doar per.iun.1993-iun.1994,sperand ca atunci la V.M. am avut macar sporul de dispozitiv.A spus ca singura majorare va fi cea de 25 la suta din acest an.Nici vorba ca s.f.va fi de 1667 lei.
Directiile Financiare din MApN si MAI nu coordoneaza activitatea CPS, dar ar putea sa propuna solutii de aplicare unitara a legii. Ce fac Directiile Juridice?
Uitati-va pe site-ul CPS a MAI si o sa gasiti procedura de actualizare a pensiilor militarilor in baza Legii nr. 152/2017, pe cand pe site-ul CPS a MApN o sa gasiti un simplu comunicat.
Unde este competenta si profesionalismul ofiterilor financiari din MApN?
@Unknown
Pare straniu, dar dvs vi se pare normal anormalul.
Casele Sectoriale nu emit instrucțiuni de calculare/recalculare/actualizare pensii, ci doar aplică instrucțiunile emise prin Ordin de organele abilitate, respectiv de MApN, MAI, SRI, ordine care ca să fie valabile trebuie publicate în MO, așa cum au fost Ordinele M24 si M25 din anul 2016.
Domnilor, Comunicatele Caselor Sectoriale publicate pe site-urile lor nu țin loc de instrucțiuni și nici nu pot fi invocate ca temei juridic pentru apărare în contestațiile care ajung la tribunale.
Am mai precizat că singurul document legal, publicat și în MO, valabil pentru actualizarea pensiilor militare este Anexa 2 a Ordinului M25/2016.
Nu intraţi in jocurile de-a alba-neagra practicat de finanţiştii şi juristii din MApN şi MAI.
Cereţi-le să aplice actualizarea pensiilor militare respectând Legea 152/2017 completată de L 2017/2017, potrivit cărora solda de funcţie la care se aplică majorarea de 15% nu poate fi mai mică de 1450 lei, valoarea salariului de bază minim garantat în anul 2017.
Cred ca ati inteles gresit!
Pentru mine normalul este normal si anormalul este anormal.
Eu n-am afirmat ca o procedura de lucru sau un comunicat reprezinta "temei juridic". Am dorit sa va prezint diferenta de abordare a CPS a MAI care are o procedura de lucru si respecta legea in ceea ce priveste majorarea de 5% pentru 2016 si cea a MApN care nu are o procedura de lucru, ci a postat un comunicat, si nu aplica corect legea.
Probabil ca si din cauza ca la conducerea CPS a MAI e un inginer si nu un financiar!
Numai bine!
@Unknown
Nici CPS a MAI nu respectă o serie de acte normative în actualizarea pensiilor militare și d-tale ți se pare normal, în lipsa unor instrucțiuni legal emise, nu prin comunicate.
Nu respectă Hg nr. 1/2017, L 115/2017, OUG nr. 56/2017 și L 207/2017.
Si se mai miră unii de ce pensia unui caporal angajat este mai mare decât pensia unui ofițer cu vechime efectivă și vârsta cerute pentru pensie militara pentru limită de vârsta, dar trecut în rezervă cu 10-15 ani în urmă.
@All
Sa speram ca dezbaterea pe acest blog ii va determina pe decizionalii CPS MAPN sa analizeze serios situația de practica neunitară si in regim de urgentă sa comunice public decizia adoptată.
Este clar ca decizia ce urmează a fi adoptată va genera o situație tensionata, CPS MAPN urmând sa emită alte decizii de actualizare pentru toți care au primit deja deciziile fara a se menține in calcul majorarea de 5% aferentă anului 2016.
@pop iuliu
Si... încă nu au apărut în public decizii de actualizare emise de CPS a SRI. Atunci să vezi scandal....
@ Admin
CPS in cauza nu a emis încă nicio decizie de actualizare, cel mai probabil in septembrie. Sa speram ca vor urma algoritmul CPS MAI. In cazul arondatilor la CPS SRl, este simpatica chestiunea ca in deciziile de pensie nu a fost evidențiata acea “solda de funcție compusă”, asa cum ați sesizat si demonstrat si dumneavoastră in articolul ulterior, context in care putem vedea încă o variant de actualizare.
Când apare actualizarea va dau de veste!
@pop iuliu
Să citească și scepticul de serviciu @Dan Buz comentariul dvoastră. Zicea că am dezinformat prin acele fragmente de note de calcul ! Si toți susținătorii finanțistilor din MAI și MApN care ne tot intoxică cu cuantumuri compuse ale soldei de funcție și ale soldei de bază.
Solda de funcţie are definiţia ei, iar celelalte elemente salariale ale soldei lunare brute, care intră în componenţa bazei de calcul a pensiei militare, au definiţiile lor şi sunt evidenţiate separat în Nota de calcul a deciziei de recalculare, cum cred că vor fi şi în Nota de calcul a deciziei de actualizare.
Pe o astfel de decizie, solda de funcţie actualizată nu are cum să fie mai mică de 1667,5 lei. Avantaj pentru cei cu solde de funcţie în care finanţiştii nu au introdus droia de sporuri după 2010.
Asteptăm copii şi de pe decizii de actualizare emise de CPS a SRI.
@Leonard
Păi... ce faci? Devoalezi tactica pe termen mediu? Pădureanu... şi alţi cititori făcători de întâmpinări asteaptă la cotitură.
CORECT MAESTRE.
"Statem" in stand bye cu glontul de aur pe "tava".
Mai este si cate unul Mos nu mai stiu cum , care abea asteapta carcota.
Eu sigur il voi utiliza doar pe cel de argint , ca asa de bine merge "atelierul" de DREPT.
MULTUMIM MAESTRE !
@ Admin
Nu trebuie sa va supărați pe domnul comandor Buzescu D., am asistat la o discuție a dansului cu alți camarazi la o întrunire si cu stupoare am constatat ca desi lasă impresia de cunoscător al problematicii salarizarii in SNAOPSN, susținea ca salarizarea polițiștilor nu este stabilită pornind de la salariul de funcție, respectiv ca aceștia “nu au nicio legătura cu valoarea de referință sectorială cum este cazul militarilor”. Asta dovedește ca nu a avut niciodată răbdarea sa vizualizeze anexele din legile salarizarii, unde se observa fara niciun efort intelectuali ca exista echivalenta între funcțiile militare si cele din poliție, respectiv penitenciare. In același registru, domnul comandor s-a autoinclus in delegația rezerviștilor care au discutat cu secretarul de stat Nasta, ulterior ceilalți camarazi din delegatie reclamând faptul ca a particularizat discuția referitor la rezervistii care au activat in ROMAVIA, modul de expunere al acestuia diluand nivelul discuției, situație valorificata de înaltul demnitar, in dezavantajul delegației noastre.
Am spus toate astea doar pentru a va face sa înțelegeți ca nu toți camarazii pensionari militari care sunt vocali pe blogul dumneavoastră stăpânesc problematica pensiilor militare si din păcate unii dintre aceștia se erijează in experți, alimentând diverse controverse.
ptr.domnul Leonard...sotul a fost coleg de an in scoala militara cu domnul Nica Ahil....deci il cunoaste bine pe gustere......
@ Veronica,
Pai mai mult ca sigur ca si eu il cunosc pe sotul dvs. , daca el il cunoaste bine pe Marian Nica. Nici nu-mi vine sa cred cata lume cunosc din gazeta amabilului....
Eu nu am fost "gustere" dar specilaitatea mea, m-a plimbat si prin lumea gusterilor...
Dumnezeu sa le dea sanatate si viata frumoasa ....
PS
Mi-a spus mie cineva din "atelierul mobil" de drept , ca prin "relocarea administrativ-ierarhica" a lui 2505 ca structura "in subordinea nemijlocita a ministrului.." , puem chema in judecata direct MFA-ul pt. CPS ( dar si pt. comisia decontestatii ) fara ca MFA-ul sa mai poata sa invoce intemeiat "exceptia lipsei calitatii procesuale pasive" . Prin acest fapt , se reduc costurile cu exemplarele de comunicare , atunci când ii dam in judecata. Adica chemam direct in judecata MFA-ul pt. ele. ( Un singur parat pt. toate "relele").
D-le Huhureza,am si eu o intrebare,daca se poate sa ma lamuriti.
Vechimea realizata ulterior,intrarii in vigoare a L 223/2015,se mai poate valorifica in Sistemul Militar la implinirea varstei standard de pensionare (58 /1- in cazul meu dupa anexa din Lege)?Avand in vedere ca,pentru a beneficia de o pensie in SP ,cf L263/2010 (actualizata)Anexa 6,trebuie sa ai varsta de 58/1,stagiul complet de 26/4,stagiul minim 18/1.Ori in acest caz este vorba despre o perioada de cativa ani lucrati si cu potential de-a fi lucrati.Adica nu ma incadrez la minimul prevazut de L263.Va multumesc anticipat1
@Man Potrivit art. 109 din L 223, stagiile ulterioare datei de 01 01 2016, precum și cele anterioare, dar nevalorificate in procesul recalculării, pot fi valorificate numai în sistemul public de pensii.Pentru deschiderea dreptului de pensie,nu și pentru calcul, contează și vechimea din decizia de pensie militara. Poți sa-ti deschizi drept de pensie în sistemul public, la împlinirea vârstei pentru limita de vârstă. ... și pentru un singur an lucrat că pensionar militar după anul 2015 sau nevalorificat in decizia de recalculare potrivit L 223
Iar dupa prognoza de cum o sa evolueaze punctul de pensie, mai bu8ne gandeste-te sa renunti la "militara" , iar cu o adevereinta de la CPS ca nu beneficiezi de "militara" de "muti" la CNPP.
Cred ca asta se si intentioneaza la cei veniti din istoria MFA-ului (nu la cei care vor iesi dupa anul "20/20" direct din sistem).
Vin si eu cu o intrebare....m.am pensionat la 31.12.2008...mi se face si mie actualizare??? Va multumesc !
Actualizare ti se va face la "recalculata".
Inportant este CUM TI SE FACE si Nu daca ti se face.
PS
Am crezut initial ca este Mitica , prietenul lui Leon.....:))
Mitica
Dacă ați fost cadru militar... da.Nu primesc respectiva actualizare polițiștii și cei de la penitenciare
Multumesc de raspuns.....si eu asa stiam....stiu ca nu va fi cine stie ce...dar am avut discutii...neantagoniste.....cu cativa ....fosti....
Salut tuturor ! Va rog sa nu mai scrieti cu majuscule ,elementele sunt destul de vizibile si parca alteram limba materna ... nu avem nevoie de lupa , nu trebuie sa accentuati decat prin idei inteligente si precise , zic eu . O alta rugaminte : nu mai scrieti prescurtat , cititorul poate nu este asa de informat ca unii dintre dumneavoastra . Si mai lasati zeflemeaua si atingerile la persoana, haide sa fim coerenti si uniti in ceea ce priveste drepturile rezervistilor : si aici ii includem pe toti .
Decât pensii militare neactualizate de 7 ani, mai bine pensii pentru militari în sistemul public.
Cu excepția cazului în care este menționat expres altfel, conținutul original al acestui site poate fi folosit liber, cu citarea sursei, sub o licență Atribuire 4.0 Internațional (CC BY 4.0) - huhurez.com