Un produs Blogger.

sâmbătă, martie 30, 2019

Avocatii au salvat Alianța USR în + la ICCJ

42 comments
Biroul Electoral Central a dat o Decizie de respingere a înscrierii Alianței USR-PLUS(Cioloș) pentru alegerile europarlamentare. Respingerea BEC a fost motivata de neîndeplinirea unor proceduri formale de validare a alianței politice. 
A trebuit sa apeleze la o Renumită Casă de Avocatură pentru a pentru a ataca Decizia BEC la ICCJ. 
"Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a redactat Decizia nr. 1263, pronunțată în data de 08 martie 2019, prin care a dispus: i) admiterea Contestației formulate de Uniunea Salvati Romania (USR), Partidul Libertate, Unitate si Solidaritate (PLUS) și Alianța 2020 USR PLUS; și ii) anularea Deciziei nr. 3D din 07 martie 2019 a Biroului Electoral Central (BEC), cu consecința admiterii Protocolului de constituire a Alianței electorale „Alianța 2020 USR PLUS”.
Considerentele ICCJ, care au fundamentat soluția de anulare a Deciziei BEC, au avut în vedere faptul că nu a fost identificată încălcarea niciuneia dintre cerințele de fond sau de forma impuse de lege pentru admiterea Protocolului. De asemenea, judecatorii au ajuns la concluzia, consacrată deja în jurisprudența ICCJ, că nu se poate cenzura, pe motive formale, voința politică a unui partid de a participa la alegeri într-o alianță electorală.
În acest context, un prim aspect al analizei ICCJ l-a reprezentat circumstanțierea obligațiilor legale ale BEC în legatură cu analiza unui protocol de constituire a unei aliante electorale în scopul participarii la alegerile pentru Parlamentul European. Judecatorii ICCJ au arătat că BEC ar fi trebuit să verifice numai îndeplinirea urmatoarelor condiții legale: (i) Alianța este formată la nivel național din partide politice înscrise în Registrul partidelor politice, (ii) Partidele semnatare ale protocolului nu fac parte dintr-o altă alianță politică deja înregistrată, (iii) sunt respectate condițiile legale referitoare la denumirea alianței electorale și (iv) Protocolul a fost depus în termen de 48 de ore de la înființarea BEC.
În raport de argumentele și de înscrisurile administrate în cauză, ICCJ a apreciat că toate aceste condiții legale au fost îndeplinite, iar decizia BEC pentru respingerea candidaturii a fost una nelegală. ICCJ a mai arătat că din întreg curpinsul Legii nr. 33/2007 (privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European) nu rezultă condiția ca semnatarii protocolului de constituire a unei aliante să figureze ca președinți de partid în Registrul partidelor politice. Dimpotrivă, s-a reținut că este esențial ca semnatarii Protocolului să fie împuterniciți de Partide, prin organele lor de conducere, condiție îndeplinită în ce priveste Protocolul în discuție.
ICCJ a mai reținut și faptul că Protocolul a fost ratificat de conducerile executive ale celor două Partide, înainte de data pronunțării Deciziei BEC, dar și în interiorul termenului limită prevăzut de lege și de calendarul electoral, ceea ce a impus concluzia că nu putea fi aplicată sancțiunea nulității Protocolului.
De asemenea, judecătorii ICCJ au considerat că rațiunea legiuitorului a fost aceea de a nu împiedica accesul competitorilor la alegerile pentru Parlamentul European, în acest fel fiind asigurat „imperativul respectarii dreptului la asociere si a dreptului de a participa la alegeri”, drepturi fundamentale consacrate de Constitutia Romaniei, de CEDO si Protocolul aditional la acesta.
În concluzie, constatând că nu a fost încalcată nicio dispoziție legală la încheierea Protocolului de constituire a Alianței electorale „Alianța 2020 USR PLUS” și că BEC a dat dovadă de un formalism excesiv, ICCJ a primit argumentele invocate de contestatorii USR, PLUS si Alianta 2020 USR PLUS și a admis Protocolul de constituire a acestei Aliante electorale.

42 de comentarii:

Huhu Rezea spunea...

@Dan
Iote fleoșc!
Confunzi Dragne cu Dragnea?

Patrascioiu spunea...

Pana una alta cei din USR nu au furat.Nici unul din ei nu a fost "subiect al abuzurilor lui Kovesi".O întrebare de dragul întrebării. Care dintre voi ,fost cdt.UM ați avut dosar penal în cazul în care 4-5 of.au săvârșit abuzuri?
Soros în trecut a susținut cu bani alegerea lui Obama.Ulterior a susținut pe dna. Clinton.Parcă Obama nu a fost atât de contestat în SUA precum Trump.Soros e o tema falsa în România precum tigrul în pădurile tarii noastre.
Dragnea este urmărit penal la cererea OLAF.Instituția ăsta europeana oare săvârșește abuz.Puternic este Iohannis!

Iulian Mareș spunea...

Daca este partidul SIE, de ce nu ar fi si al SRI + 2 si 1/4?

iceparu spunea...

Ciolan neciolan astia de la USR nu au nici un Miky Spaga,nici Nuty Azilanta,nici Guit Fugarul,nici Felix Puscariasul
Din cate stiu nu aparut nici un userist urmarit panal la cererea UE pt.frauda cu fonduri europene.In concluzie pesedisti etc.ciocul mic.Asistam la asaltul hotilor asupra justitiei.Ce o fi insemnand expresia "momentul zero"clamat de hoti?Poate ne spune maestrul ca tot le stie el pe toate si ne invata si pe noi.


Huhu Rezea spunea...

@ice
Daca nu aș ști că ești un analfabet politic... ziceam ca neomarxistii se atrag între ei.

M spunea...

@Patrascoiu - dacă Comandantul a acoperit faptele ARE dosar penal.
Dacă a avut cunoștință de fapte și nu a luat măsuri are dosar penal.
La poliție nenumărați șefi au demisionat pentru faptele subalternilor chiar dacă nu s-a dovedit ca măcar au știut de ele.
Dar domnia ta știe asta! Kovesi a luat mita personal, a recunoscut, doar că zice că pentru o fapta buna : să îl aducă pe urmărit în țară. 😂 Penibilă apărarea!!!!!

Mihai spunea...

🐒🐒Zice unul de pe la ai lui Huhurez ca prin gasca lor toti sunt 🐒"normali" 🐒.
@ Leon , ne poti spune daca pe la voi a face nunta in post se incadreaza la normalitate. Sau "au dispensa"de la patriarh🚫⛔
Si ne mai miram de ce ni se intampla ce ni se întâmplă!

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Cu toate meditațiile pe care i le-am dat gratuit, vaporii de alcool inhalați au făcut ravagii ireversibile în sistemul lui nervos central!
Nu că ar fi fost inainte ceva de nivel mediu măcar!

Militar de la 14 ani spunea...

BEC-ul s-a agățat de acest formalism excesiv. ICCJ a făcut dreptate. Dacă vor să candideze, dă-le d-le dreptul ăsta. Așa a început să se instaureze și comunismul, de la simple formalități apoi cu pușcăria.
E bine că nu toți pilonii democrației au fost ocupați de PSD. Mă bucur pentru acest echilibru, chiar dacă și USR-Plus se va dovedi o țeapă. Măcar sunt alții și poate mai e vreo speranță în țara asta. E bine să credem. PSD-ul, dacă ar face puțină curățenie la vârf, poate nu ar fi atât de înjurat, poate ar reuși să își promoveze oamenii care gândesc altfel, pentru că au dar sunt reduși la tăcere de acești lideri cocoțați acolo pe populism.

Gigi spunea...

@@iceparu
Ăștia nu au fost cercetati, deoarece sunt în devenire.Sunt că puii ăia de rândunică,au încă cașiul la cioc,nu au scăpat în borcanul cu miere😂








Leon spunea...

T3, pai daca l-au avut pe Tatucul Dragnea prezent nu aveau nevoie de alta aprobare..)).
PS. Cred ca n-ai dormit noaptea trecura de grija lor !

Huhu Rezea spunea...

@Dan Aldea
Ca să nu te confunde lumea cu Dan Buzescu, nu o să-ţi mai public comentariile puturoase scrise sub numele de @Dan ;i @unknown

Dan B. spunea...

@Huhu:

Multumesc pentru diferențiere!
Cred că portul aceluiași nickname de către dl Aldea, a condus la privarea mea de mesajele acestuia.

Domnilor,
Știți f. Bine că nu sunt fanul vreunui partid politic, aflat sau nu la guvernare. Dar este cert că, fiind trecut prin neroziile Băsescu-Boc-Oprea, nu voi aplica vreodată ștampila cu VOTAT în chenarul oricărui partid care au nenorocit militarii rezerviști ai acestei nații.
Subiectul pus în discuție este validarea de către instanța judiciară a aliantei electorale USR-PLUS, desi BEC a prezentat diferitele criterii neîndeplinite în acest sens. Să-mi fie cu iertare, dar moralitatea judecătorilor de la ICCJ este demult dusă pe apa sâmbetei, drept pentru care creditez BEC pentru soluția dată. Știți la fel de bine ca mine care-i miza „binomului”, privind participărea la alegeri a acestei alianțe securistoide, implicit despre „protocoalele” valide încă și nu m-ar mira ca, ulterior, să aflu cum a fost vehiculat vreun „plic galben”.
Tot mai mulți dintre dvs acuzați BEC care s-ar fi „agățat de acest formalism excesiv” deși tot ei l-au susțitunu pe Iohannis când LOV nu avea în dosarul de numire certificatul de cazier judiciar, iar astă poziție semnifică niscai tembelism. Deci, așa cum nu se fac nunți în Post, tot așa nu se zămislesc alianțe electorale fără indeplinirea minimelor criterii de admitere.
Tot la capitolul „tembelism” se înscriu și susținerile unora, cum că cei de la USR nu au furat și nu a fost subiectul abuzurilor LCK, ceea ce nu subzistă în mintea celor cu neuroni funcționali, căci „corb la corb ......”!. Este adevărat că n-au furat, dar nici n-au avut ocazia, deși-mi pare că dl Ghinea, din guvernul Ciolos, și-ar fi atras ceva fonduri europene în cont personal, asemeni pițipoancei neaoșe care l-a sărăcit pe italian Apropo, știe cineva ceva despre vreun program al alianței electorale zămislite abuziv?
Așadar, când un oarecare intenționează a realiza ceva și dispune de cunoștințele legale necesare este posibil să treacă „examenul”, însă o simplă formalitate îi poate scăpa din vedere, motiv pentru care va relua procedura în cauză. Dar mi-e greu să cred că n-ar exista specialiști în drept în USR și PLUS (nu era mdm Gușeț la masă cu Cioloș?), însă admit incompetența lor, drept pentru care ar fi trebuit să apeleze la o casă de avocatură, specializată în aliante, fuziuni absorbții de ordin politic, adică exact cum au procedat în final, cu av Dragne.
Personal, nu voi vota cu P(D)NL, USR, Pro RO, dar nici cu PSD sau ALDE, căci ceea ce-au făcut ei pensionarilor militari, .....

M spunea...

Așa cum cred că cineva are dreptul să fie ales dacă acest lucru nu i-a fost interzis de o instanță tot așa cred că a nu permite unui partid/unor partide să participe la alegeri este un imens abuz.
Foarte bine că participă - să fie sănătoși! Ar putea să zicem să fie interzise pe baza rezoluției UE "difuzarea online de discursuri de incitare la ură duce adesea la o intensificare a
violențelor" dar e nevoie și de partide extremiste ca formă de organizare pentru partea de români inculți, abrutizati și cu probleme psihice.

Dan spunea...

Huhurez ratatule rosu mi se rupe de cenzura ta.Oricum aici ma plictiseam.

Iulian Mareș spunea...

Dan Buzescu,
adug eu tot la tembelism: in cadrul BEC sunt si judecatori, asa ca dau si mai mult credit BEC!
Sigur la ultimul enunt nu ati uitat ceva? ... parca da! Nu de alta dar, creati lui Corneliunsson himere.
In fine, totusi ce partid ramane pt a fi votat? ...sau mergem pe raul cel mai mic?....

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
te poti implica pt un loc la Dragoesti?
.... omul acela, kiar daca nu in mod direct, te roaga in felul lui!

M spunea...

"Personal, nu voi vota cu P(D)NL, USR, Pro RO, dar nici cu PSD sau ALDE, căci ceea ce-au făcut ei pensionarilor militari, ....."
Deci? Cine ramane? UDMR?

Dan B. spunea...

@M:

Chiar îți pare că BEC, în cazul nereușitei alierii USR-PLUS, le-ar fi obstrucționat dreptul de a participa ca partide independente la alegeri?
Dacă sunt lipsiți de competențele juridice privind alianța electorală, dta realizezi cum și-au dobândit diplomele sleahta de juristi din cele două formațiuni politice?

@Iulian Mareș:

Incearcă să nu insinuezi nimic în legătură cu UNPR sau Pro RO, căci nu am luat în considerare partidele care nu trec pragul de 5 %. Și nu a fost evident că nu voi vota partide care și-au bătut joc de pensionarii militari, deci P(D)NL PSD, ALDE și liderii celor două menționate anterior?

@Huhu:

Te rugasem ceva, dar constat că, chiar dacă ai acum și motivul necesar (se plictisește băiatul!), tot refuzi soluționarea.

Leo spunea...

Eu am sa votez la fel ca amabilul...
Numai sa spuna cum..........

Dan B. spunea...

@M:

Intru în sectia de votare și, dacă nu-mi anulez buletinul de vot, pun ștampila în chenarul formațiunii politice care include militari, dar, desigur, nu UNPR.

Cezar spunea...

M...
Ai putea preciza..CE A FACUT PSD.ALDE..PENSIONARILOR MILITARI??

Cezar spunea...

Votez...PSD.ALDE
Nu sunt membru de partid !!

Huhu Rezea spunea...

@icear
Niște basisti/iohanniste din Oștirea rezervistă au și uitat ca de anul trecut nu mai plătesc cass pe pensie și ca impozit le-a fost redus de la 16 la 10%.
Pentru aștia stânga n-ar trebui sa miște niciun deget.
Să aștepte sa ne ia ceilalți cu toată dreapta.

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Pentru validarea referendumului sub aspectul participării pragului de 30% contează și voturile anulate din urne.
De aceea eu nu voi solicita buletinul pentru referendum și nici nu voi semna tabelul

Cezar spunea...

Eu voi solicita buletinul pentru referend.lu Joha...voi scuipa pe el si il voi înapoia zâmbind
Fac vreo infracțiune??
Desigur nu voi semna tabelul

Iulian Mareș spunea...

Nici nu mă interesează referendumul! Nu iau buletinul, nu votez, nu semnez!
Poate mă mai gândesc, daca restituie cei 370000€!

Dan B. spunea...

@Huhu:

Vrei să-mi amintești de mizilicul adus pensiei mele prin anularea plății CASS și a impozitului, dar chiar crezi că uit efectele urias-negative ale ordonanțelor de urgență ticluite de PSD, respectv cele cu nr 57/2015, 59/2017/, 114/2018?

Am înțeles că nu vei solicita buletinul pentru referendu, dar nu crezi că cineva îl va completa în locul tău pentru a ajunge în partida unuia dintre partide?

M spunea...

@Cezar - a fost un citat din domnul Dan. Eu doar am intrebat cine ramane!
@Dan - obstructionarea in orice fel a participării la alegeri mi se pare incorecta. Interesant este ca poti sa candidezi la Parlamentul European chiar daca esti "penal" (daca nu esti in perioada in care acest drept ti-a fost suspendat de o instanta) dar, daca initiativa Johannis-USR trece, nu poti sa candidezi ca si consilier local in comuna Pielesti. Ce stupizi sunt astia!!!!
Sunt convins ca la Referendum se pregateste o frauda masiva pentru ca SRI si alte structuri conduse de oamenii lui Johannis trebuie sa isi justifice mandatul!

Mihai spunea...

@ Huhurez
Nu te mai lua dupa Veorica.
Macar ventiti cu argumente plauzibile.Cui a adus beneficii acele reduceri ale social democratilor tai?
Cumva celor mai nenorociti cu pensii sub 2000 lei ,2000 lei cu care se traieste la limita existentei.
Si in zona asta sunt peste 4 milioane pensionari.
Lumeaea abia asteapta un referendum pe "administratia publica" sa-si verse naduful.
Aparand hotii din psd practic aperi hotii din pdl ,pnl,etc.
Aici este vorba de lipsa infractori in fruntea administratiei publice pe toate palierele si nu de aparat jmecheri socio-democrati care au dat cu o mana si au luat cu doua.
Sa vezi cum impreuna cu dta toti hotii din partide vor face front comun impotriva referendumului.Doar la asa ceva vă dati mâna.


Dan B. spunea...

@M:

Obstrucționez referendumul dacă nu mă duc la vot sau dacă mă duc, dar anulez buletinul de vot? Cum nu sunt fanul alianței de guvernare și cu atât mai puțin al opozitiei distrugătoare, nu voi vota vreo formațiune politică dintre ele.
Doar așa va pricepe Dragnea, când va fi lipsit de câteva zeci de mii de voturi, ce înseamnă să lase spre publicare OG-57/2015, ce înseamnă să-și lase „cățeaua” olteancă să-și facă de cap, ce inseamnă să lase la latitudinea Carmencitei Dan emiterea unei ordonanțe idioate a lui Teodorovici, la care a achiesat și alt prostovan de la MApN.
Sper că ați lecturat răspunsul ministrului de finanțe, prin care a precizat că Internelor le-a fost prezentat, inițial, draftul în cauză și că au fost de acord cu el, apoi MApN. ambele conduse de PSD-iști.

Mihai spunea...

Pe listele pentru Parlamentul European nu au curajul să puna condamnati penal. Stiu destul de bine ca pe acolo nu merge, mai ales ca doar in caz de declansare a cercetarii penale pentru unii cu maniere adaptate unei alte filosofii juridice exista institutia ”demisiei de onoare ” ceea ce la noi nu se poartă.
Doar cu prostimea si pupatori pentru orice farâmitură aruncata peste gard din când în când de pe aici la tine figura. Si cu alde ai lui Huhurez .
Moromete al nostru era baiat destept ,dar nu avea încotro.

Iulian Mareș spunea...

C
Niculae,
Cred că tupeistului inkizator de dosare de CC penală pt KWI i s-a înfundat.... nu-ți mai scriu cum și de ce! Știi și tu deja! Mai bine se pensiona...

Dan B. spunea...

@avianyc:

Știi că țiganul spune „să mori tu?”?
Odată votați, „penalii” asemeni lui Junckers, sunt validați la Bruxelles, nu există temei legal de infirmare.
Pune mâna de te informează!, că nu mor „caii” pentru Bruxelles când vrea „avianyc”! Listele includ pe doritori, ceva mai tineri și cam fără obligații, care să servească interesele țării și abia ulterior ale familiei politice (eu, personal, l-aș da dracului pe Timmermans, care nu accept exact ce-au făcut nemții cu al lor procuror general).

Dan B. spunea...

@Cezar:

Cele trei OUG-uri (57/2015,59/2017, 114/2018) sunt „fructul otrăvit” made in PSD, iar ALDE nu s-a opus măgăriei, deci complice. Nu-i mai puțin adevărat că și ale noastre „cozi de topor” din MApN și-au urmărit propriul interes.
Oug 57/2015 a fost plămădită la MApN și înmânată vicepreședintelui Cons. Oamenilor Vârstnici de la MMPS, gl Iliescu Mihai, care s-o strecoare in proiectul de ordonanță lăsat lui Cioloș.
LOV a trimis proiectul Legii 153/2017 la MApN spre modificare/amendare, dar s-a întors la MMPS fără nicio obiecție.
Draftul OUG 114/2018 a fost îndelung nedezbătut de Carmen Dan si Teodorovici, dar, ulterior, a ajuns și la MApN; găsind apostila MAI pe draft, nu s-au mai obosit gulerații să-l răsfoiască și să-l amendeze (vezi răspunsul către Dogaru).
Așadar, un pensionar militar a beneficiat de scutirea plății CASS (normal!) și de reducerea de impozit, economisind 500-600 lei, dar PSD i-a furat din pensie 800-1400 lei lunar.

M spunea...

@avianyc - cu deosebit respect va aduc la cunoștință că nu aveți habar.
De exemplu la englezi poți să candidezi și din închisoare dacă ai o sentința sub 1 an. În momentul în care ai ieșit din pușcărie ești liber să candidezi.
La noi e simplu : hoții din USR+ și PNL țipă "hoții!" la hoții din PSD.
Eu nu vreau ca cineva să piardă drepturi altfel decât prin sentință judecătorească.
M-am săturat de Johannis și hoardele lui trepanate care vorbesc doar de penali și de justiție în timp ce o protejează pe inculpata Kovesi și atacă violent justiția. Terminați cu ipocrizia!!!

Iulian Mareș spunea...

Eu cred că de f multe ori AviaNyc postează din cabina stewardeselor sau din cală!....🙃

Iulian Mareș spunea...

T3,
Dar, totuși...ție care partid îți face cu okiul, care îți reprezintă mai bine interesele, pe care îl simpatizezi?

Mihai spunea...

@ Dan ????
Prea ingenuncheati ”morometii ” de niste banditi si derbedei sadea vremelnici prin rotatie pe cai mari, dar deloc prosti ca sa nu priceapa ce si dece li se întâmplă ............
”Salut” initiativa priponirii seful SMG la 4.35 in grila de salarizare si pe ..........arhiepiscop la 9.
Cu 9 poti permite ”dezvirginarea traditiei crestine ” de catre niste haimanale roșii orbite de lux ,bani si alte bunatati cu care i-a cadorisit ”tatucul”, tatuc rasplatit si el cu sustinere neconditionata de adunatii mirelui si cu o invitati la o nunta cu voie buna vindecatoare de spinări , dezmat si chiote sa audă toti votantii doljeni tocmai in cel mai indurerat post al crestinatatii, postul Paștelui.
Le era frica mirilor nu cumva sa se sesize DNA si sa-i intrebe inainte de nunta de unde banii pentru acel conac grandios dăruit miresei ?
Ori fi ai lui Timmermans asa cum zici ,numai ca mai au si reguli .Miroși ,te dai la o parte ...........pâne te speli la ”spalatoria” .......
Stii ca exista si ”initiativa legislativa europeana ” prin care cetatenii europeni pot cere parlamentului ..........ce-și doresc in anumite domenii specificate in Regulamentul de functionare a Parlamentului European. Si nu se stie ........ce se întâmpla la vot daca ”mirosi” si îmbâcsesti mediul fresh de pe acolo ......

Gigi spunea...

Din 2000 nu am mai votat pe nimeni.Stiți ce a fost atunci și nu mai insist.
Ceea ce ne-a făcut acești așa ziși politicieni,aș fi tâmpit să pun ștampila pe vreun partid.
În loc să ne dea drepturile neacordate de 8 ani,ei fac referendumuri că așa vrea p....le lor de ordinari.
Ce s-a întâmplat cu acel referendum făcut de matroz?
Dar cel din toamnă?Așa o să fie și cu ăsta!Se p..se pe el.
Dacă,nici după 30 de ani oamenii nu s-au săturat de ăștia,atunci își merită soarta cu vârf și îndesat.
Aleșii contează,noi,prostimea suntem ca și cum n-am exista.Ne aruncă un oscior pt.ros,în scârbă.
Când,vor repara nedreptatea făcute cu cele 3 OUG,de fapt sunt cam 8,care s-au ținut lanț unele de altele,din 2010 atunci voi mai merge și eu la vot!¡!¡Știu că puțin le pasă de votul meu,dar măcar sunt împăcat sufletește că nu votez.........ăștia!

Iulian Mareș spunea...

M,
afirmativ la toate, dar ce te faci cu cel care se da ca stie totul si nu stie nimic? Este fix egalul lui Dide si Angi!

M spunea...

Ce penibili sunt postacii lui Johannis!!!
"Miroși ,te dai la o parte...." asa cum face Kovesi sau a facut Johannis??? Ha, ha, ha! La banii pe care ii luati pentru a posta cred ca nu va mai intereseaza pensiile!
Am si eu o intrebare: dupa ce dispare Dragnea (in puscarie sa zicem) ce naiba o sa mai scoateti?
Faptul ca politicienii UE se amesteca flagrant in justitia din Romania nu va ingrijoreaza?