Un produs Blogger.

miercuri, martie 06, 2019

Din secretele arhivei Fundației Gorbaciov despre revoluțiile din anul 1989.

16 comments
Un student pe nume Pavel Stroilov, amic al politologului Vladimir Bumovschi, a sustras documente din calculatoarele Fundației Gorbaciov si le-a transferat in Anglia unde a emigrat si el mai apoi.
Dintr-un amplu interviu realizat la Londra si publicat de HotNews, în urmă cu 10 ani, am reţinut următoarele informaţii despre România:
Pavel Stroilov


Reporter: In Romania, fosti membri ai Partidului Comunist au avut sau inca au roluri importante in partide infiintate sau resuscitate dupa revolutia din 1989 
Pavel Stroilov: S-a intamplat peste tot in Europa, tocmai pentru ca nu am deschis arhive si nu am stabilit adevarul istoric despre comunism, insa nu doar atat. La un nivel mai mare, acesta a fost si scopul revolutiilor false din 1989 din Europa de Est: pentru a da comunistilor o aterizare moale, sa zic asa.

Adevarat, a ratat pastrarea sistemului comunist la locul sau, dar le-a dat mana libera sa controleze banii, economia, presa, sistemul academic – la momente istorice cruciale, cand se formau noile elite nationale. Nici nu s-a pus problema trimiterii comunistilor pe esafod pentru uciderea a mii de oameni, In schimb, li s-a permis sa-si aleaga locul printre elitele noilor societati democratice. 

Nu a existat o de-comunizare adevarata, asadar o victorie asupra comunismului nu s-a intamplat niciodata cu adevarat. Comunismul a existat in mai multe roluri: ca regim, ca miscare politica si ca mafie. Fara dubii, a cazut ca regim, a primit o lovitura puternica in rolul de miscare politica; insa mafia politica n-a facut decat sa infloreasca.



Reporter: Te referi la KGB? 

Pavel Stroilov: KGB conduce Rusia si coruptia post-comunista ca o consecinta a faprului ca nu am reusit sa rezolvam problema de-comunizarii. Nu pot da vina doar pe Vest, ci este un lucru care trebuia facut de noi toti in Estul Europei. Dar ca oameni ai lumii libere, [occidentalii] au ratat incheierea Razboiului Rece. Au fost gata sa accepte o simpla perestroika, o oarecare liberalizare a regimului, ceva forma de socialism cu fata umana.

Motivul sta in faptul ca nu au vazut niciodata comunismul cum l-am vazut noi, drept raul pur care este. Pentru ei, a fost doar o alta problema. Cautau o solutie care sa il faca inofensiv pentru ei. Nu si-au dat seama ca socialismul este o epidemia serioasa, care nu a ruinat doar Rusia si Europa de Est, dar a subminat si a corupt societatea Vestica intr-o masura enorma. Este mai dificil sa-ti revii din acest sistem decat din fascism sau nazism.

Reporter: Cum asa? 
Pavel Stroilov: Nazismul este mult mai direct, bazandu-se pe forta fizica bruta. A fost si el totalitarism, insa doar o umbra a comunismului. Comunismul otraveste intreaga panza a societatii. Ii face pe toti complici la crima in mod deliberat. Ii invata pe copii sa-sii toarne parintii. Distruge toate legaturile pe care se bazeaza o societate.

Singurul drum spre refacere este sa te gandesti la episodul prin care ai trecut. Este nevoie de un proces dureros de... nu vreau sa aduc religia in conversatia asta, dar singurul cuvant este cainta. Trebuie sa-ti dai seama ca nu te poti invinui decat pe tine. Trebuie sa-ti condamni trecutul si sa-l respingi. Atunci si doar atunci poti, de abia, incepe sa recladesti o civilizatie din ruine.

De aceea, nu exista nimic mai important azi decat sa scoatem la lumina secretele comuniste si sa le facem publice. Toate secretele arhivelor trebuiesc deschise, pana la ultimul document. Sunt mandru ca mi-am adus contributia furand aceasta arhiva si nu pot decat sa sper ca voi reusi sa fac ceva la fel de important in restul vietii mele. 



Extras din transcriptul discutiei dintre Mihail Gorbaciov si presedintele Poloniei, Wojciek Jaruzeslki 

13 aprilie 1990 

Wojciek Jaruzeslki: Cei care inca ne mai reproseaza ca de buna voie am cedat puterea in mainile opozitiei, nu iau in calcul faptul ca, in caz contrar, am fi fost nevoiti sa rezolvam contradictiile ulterioare prin metoda romaneasca, ba poate chiar una mai rea, pentru ca la noi nu s-ar fi gasit un Iliescu



Extras din transcriptul discutiei dintre Gorbaciov si presedintele prezidiului suprem al consiliului partidului socialist bulgar, A. Lilov 

23 mai 1990



M.Gorbaciov: Bine ca ati reusit sa evitati evolutii ale situatiilor precum cele din RDG si Romania. Este foarte important ca ati dat dovada de o initiativa indrazneata si inteleapta. E adevarat si Iliescu conduce lucrurile destul de bine in Romania. 

A.Lilov: Da, a repurtat o victorie frumoasa. Cred ca noi in Bulgaria nu vor reusi o asemenea victorie la viitoarele alegeri. 

M.Gorbaciov: Poate nici nu aveti nevoie de o asemenea victorie. Important nu este sa impingeti opozitia, ba dimpotriva, sa o atrageti in treburi, sa o includeti in procesele de inoire. Sa-si asume responsabilitati. Noi asa punem problema la noi acasa. Dar multi prefera sa se ocupe de altele, refuza chiar functii cu raspundere, unde trebuie zi de zi, practic, sa te ocupi intens de treburi reale…. 

A.Lilov: Se pare ca atat Mitterand, cat si Thatcher se cam tem de unificarea Germaniei. 

M.Gorbaciov: Da, asa e. Dar ei ar dori ca impotriva procesului de unificare sa se ridice URSS. Tinem cont si ne aparam interesele, fara sa lasam posibilitati pentru a ne pune in confruntare cu nemtii. Linia principiala privitoare la aderarea la NATO a Germaniei unificate va continua. 

A.Lilov: Pentru noi e important sa stim punctul Dumneavoastra de vedere, sa intelegem pozitia Dumneavoastra vizavi de aceasta problema, pentru ca trebuie sa intretinem relatii si cu RFG, si cu Germania unificata. 

M.Gorbaciov: Da, deosebit de important sa pastrati intelegerea reciproca si conlucrarea pe acest vector deosebit de responsabil al politicii externe. Esential ca acest lucru sa fie constientizat in toate tarile vizate in mod particular. 

A.Lilov: Din cate ne putem dam seama, acest lucru este constientizat si in Romania. Ma refer inainte de toate la Ion Iliescu. 

M.Gorbaciov: Da, el a adoptat pozitii echilibrate, gandite, manifesta disponibilitate pentru colaborare constructiva. Dar cred ca apropierea abordarilor noastre nu trebuie excesiv afisata. ….

16 comentarii:

Leo spunea...

Soarta lui nea' nicu s-a hotarat pe 04.12.1989, intre USA si USSR.
Iulian Vlad l-a informat dar el nu a crezut si nu a acceptat ca poate fi asa cum l-a informat Vlad.
Daca era destept, demisiona pe 17.12.1989 sau cel mai tarziu pe 21.12.1989 , ca peste cel mult 10 ani sa fi fost ales din nou. Ilici a stiut asta si de aceea a inscenat simulacrul de proces din 25.12. 1989.
Nu-i asa ca e rau in UE ?

iceparu spunea...

Dan@fiecare cu punctul lui de vedere.Daca tu il vezi pe Dragan mare patriot trebuie sa ai argumente.Eu unul nu mi-as da fica unuia mai in varsta decat ea cu 50 ani pentru ca
acesta este multimiliardar.Mai terminati cu prostiile si teoria conspirativitatii.La 3 pachete de tigari zilnic si camila face cancer pulmonar.Faptul ca am fost in casa parintilor si socrilor impricinatului ma obliga la decenta.

Iulian Mareș spunea...

Leonard,
Ia sa ne inkipui o uniune economică gen UE a statelor foste comuniste, fără Rusia!
Bani aveam, ceva tehnologie, forța de muncă calificată și mai ales resursele!
O concurență și colaborare simultana!
Și după 20-30 de ani cele două uniuni economice se contopeau!
Ia în calcul și aderarea la NATO, caci, in fapt, ei ne doreau mai mult decât doream noi, dar ei știau să-și mascheze interesul cu teste și praguri de parcurs!
Este o abordare ..

Patrascioiu spunea...

Leonard mise pare mie ca ești nostalgic?Eu nu sunt .A fost perioada în care am crezut în comunîșm dar ceva mai târziu nu mai lăsat prostiț.În 1956 vizualizăm broșură cu ilustrate privind așa numita contrarevolutia din Ungaria.Ceva mai târziu vedeam propaganda anti Titoida. În 1957 părinții mei primeau de la un of.sovietic 100 lei cu rugămintea sa fie puși la icoana.În 1983 șefi mei discutau despre posibila înlocuire a lui NC cu II.Am citit înainte de 1990 Perestroica și Glavnosti ale lui Gorbaciov,Procesul marii trădări ,Memorii Hrusciov precum și buletinele Agerpres partea nepublica.În 1968 elev fiind eram mdp.Cu toate aștea eu unul numai vreau sa mai trăiesc perioada 1983-1990.Numai vreau sa mi se spună "atenție la sacoșă ca vede lumea".Numai vreau sa umblu de nebun după chiloti ,după detergent,după săpun, sa mă preteze la compromisuri pt. o cutie de cafea sau un kg.de portocale.Numai vreau sa trăiesc dedublare personalități.

Iulian Mareș spunea...

Patrascioiu,
Dar ce vârstă aveai in 56, de studiai broșuri și înțelegeai mișcări din categoria contras?
Ești cumva Nemuritorul? ...highlander, din clanul ăla scoțian? Ai și sabie și îți intră vortexul energetic în cap când omori pe un alt nemuritor nu?
Daca este așa povesteste-ne de marele rege Burebista și Zamolxis! Te rog!

Patrascioiu spunea...

E adevărat. Mulți au dorit un comunîșm cu fata umana și vedeau în Iliescu persoana potrivita în al înlocui pe Ceausescu .Multă, multa minciuna.În decembrie 1989 i-am cerut unui prim secretar de județ sa-l caracterizeze pe Iliescu.Răspunsul a fost"deștept, foarte destept".

Leo spunea...

DA , ICE am devenit nostaligic ca m-am contaminat de când citesc gazeta.
Dar imi revin eu......

Andrei spunea...

Fain articolul ala in care iei atitudine fata de nesimtirea ministrului pesedist al apararii care isi butona telefonul in timp ce primea onorul. Foarte fain scris: cum iei tu atitudine fata de toti pifanii ajunsi ministri numai pentru ca sunt din aceeasi gasca cu infractorul (dovedit, sentinta definitiva) Dragnea.

A! Cum, nu exista? Nu l-ai scris? Vaaaaai, dar cum se poate? Sa fii atat de imbecil si sa tii cu politicul antinational si nu cu armata tarii... Asa ceva.

PS A-propos de Gorbaciov: nu te-au lasat „prietenii” de la Moscova?

Huhu Rezea spunea...

@Andrei
Ca să intru în același registru tembel ca tine, am aflat pe surse cine îl sâcâia cu mesaje pe ministrul Les...tocmai în timpul ceremoniei de la Bistrița.
Compartimentul de monitorizarea presei îi semnala că este criticat pe blog pentru că se lasă dus de nas de gulerații din minister în intervnțiile sale publice și că amăgește rezerviștii numai cu actualizarea soldelor de grad nu și cu actualizarea soldei de funcție.

Patrascioiu spunea...

Avem ce am vrut.Control civil.Din păcate am avut și militari care au dat cu mucii în fasole.
Vedeți ce înseamnă sa ai ministru unul care sa străin de obiectul muncii sale?Noi am inventat ministrul universal.
Îmi permit o întrebare. Ce ar face Viorica Vasilica dacă Avyanuk iar subtilitate hârtiuța?La asemenea întrebare numai Huhu Rezea are răspuns.
Mares@fiindca ai adus vorba de pământ. La mine în parohie unii fug de pământ ca dracul de tămâie. Eu le ofer pe gratis pământ sa-l exploateze iar ei mă tratează cu refuz.Fătuca de la USR aduna puncte.

Leo spunea...

Iata o stire.
Deci , sa intelegem ca Les , pe 15 februarie la Guita TV stia bine ca minte si o facea cu o dezinvoltura consacrata unei indelungate obisnuinte. Deci traba cu Comisa despre care vorbea Les atunci(sau consiliu cum mai spunea cineva pe aici), era o legenda , "legendata" in laboratoarele lu' F&M ? Asta da stire , ca eu deja începusem sa cred. ...

Iulian Mareș spunea...

Patrascioiu,
cumpar eu! Cate ha si pretul?

Leonard,
ai date, caci cel care ma jignea prin procedeul "trage si uita" sustinea contrariul?

Patrascioiu spunea...

Mares pricep ca vrei sa-mi știi vârsta.Nu studiam broșura ci priveam ca pisica în calendar.Când și când auzeam comentările celor vârstnici. În viața vezi și auzi multe și nevrute.Satisfacții de om neajutorat.Șef de inspectorat județean al MI,secretar cu probleme speciale,șef inspectorat județean de miliție, șef Secu. cu plocoane la un simplu pensionar.A nu se înțelege ca eu eram pensionarul.Sa fii sănătos și cu succes în agricultura .

Leo spunea...

Julio
ICE e leat cu amabilu'

Iulian Mareș spunea...

Leonard,
Nu știam!....cum s-ar zice sunt "ruginiți" in sistem! Dar au inima tânără!

Leo spunea...

Vorba lui MD
........................
"Acum eu sunt vulcan nestins
A cărei lavă întruna clocoteşte.
O nesiguranţă m-a cuprins
Iar inima mereu zvâcneşte."