Un produs Blogger.

vineri, aprilie 12, 2019

Punctul de vedere al CPS din MApN pentru sedinţa CCR din 14 04 2019

38 comments
Nimic despre nerespectarea principiului legalităţii prin art. 40 din OUG nr. 40 al OUG nr.57/2015, care a modificat baza  de calcul a pensiei militare, reglementată de art. 28 al L 223/2015, în discordanţă cu art. 31 din aceeaşi lege, care reglementează baza de calcul a CIBS(contribuţia individuală la bugetul de stat), respectiv a cotaţiei de 25% din solda lunară brută. 
Baza de calcul a pensiei militare nu poate fi diferită de baza de calcul a  contribuţiei în baza căreia militarul este asigurat pentru dreptul de pensie.
Pentru a beneficia de pensie militară, începând cu anul 2011, militarii plătesc o asigurare pentru pensie egală procentual cu contribiţia pentru asigurari sociale plîtită de civili, conform L 263/2010.
Punctul de pensie se stabileşte la civili din veniturile salariale brute, din care li se reţine şi CAS, nu  numai dintr-o parte a veniturilor brute, cum a reglementat OUG nr. 57/2015 pentru militari,  sau, şi mai rău, din veniturile nete, cum a reglementat, tot pentru militari,  art. VII din OUG nr. 59/2017.
Această argumentaţie nu mai poate fi folosită în şedinţa CCR din 16 aprilie 2019 decât dacă a existat şi în capătul de cerere de la instanţa care a aprobat sesizarea CCR cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 28 din L 223/2015, modificat de OUG nr. 57/2015.
O pot folosi cu succes noii pensionari militari care plătesc 25% CIBS  din solda lunară brută, nu din solda lunară netă sau din solda lunară diminuată conform art. 28.





38 de comentarii:

Militar de la 14 ani spunea...

Toți responsabilii care răspund de pensiile magistraților, celor de la Curtea de Conturi, aviație civilă etc. au grijă de personalul propriu ieșit la pensie sau care urmează. Numai cei din MApN nu au pic de respect față de cei ieșiți din sistem. Odată ce ai câștigat un drept pe o lege, că e 164, 263, 223 etc. lasă-i d-le cuantumul. Că nu se știe ce va fi oeste 1 an, 2 când vor ieși și ei la pensie.
Cred că suntem iremediabili. Vorba regretatului Jean Constantin în BD, "d-le tu ești pus aici să ne încurci". Zici că juriștii /finanțiștii din MApN sunt aduși din exterior ca să reducă drepturile militarilor. Rușine pentru atitudinea de yesman a acestor specimene care dau o linie distructiva a corpului de cadre.

Iulian Mareș spunea...

Daca vrei să primești un răspuns năucitor solicită câte funcții sunt ulin Direcția Juridică și câți consilieri juridici are ministrul!

M spunea...

@militar de la 14 ani - asa este! Cineva de pe aici tot insistă că militarii nu au drepturi restrânse/suspendate.
Toți de care vorbiți au structuri sindicale (sau asimilate) din care face parte personalul ACTIV. Deci pot negocia. În plus au și varianta grevei.
La noi negociază ori ministrul civil și numit politic, ori conducerea militară care depinde de politic (dacă vă amintiți revolta mea cu privire la atragerea în lupta politică a armatei de către Johannis prin jocul mizerabil și trădător zic eu făcut cu Ciucă).

Gigi spunea...

Din preambulul art.publicat de autorul Blogului,HuhurezR.mi-am dat seama,fără să mai citesc aceast"Punct de Vedere"al CSP MAN,despre ce conține.

Mă voi adresa,exclusiv,acestor funcționari de la Csp a MAN,cu speranța că va "ceti"cineva aceste rânduri.
Domnilor,vă dau dreptate dintr-un anumit punct de vedere.Da,aveți dreptate când spuneți că voi respectați și vă ghidați după legile existente,în vigoare și le înșirați că pe mărgele.
Dar,întreb:Oare,voinu aveți nicio contribuție la emitera acelor OUG,cînd ele au lăsat"seacă"Legea 223?
Mă refer,știți bine care sunt acestea,57&59.Nu v-ați băgat deloc coada cu finanțiștii din minister la emiterea lor?
Acum veniți cu puncte de vedere și spuneți că așa e legea,dar fără să specificați că și voi ați participat la strâmbarea ei.
Voi,sunteți complicii celor care au dat acea OuG 57 și ulterior 59.A recunoscut și LOV acest lucru,doar că nu v_ați pus,voi,CSP semnătura.
Singura speranțâ pentru îndreptarea acestor porcării de OuG,este tot la guvernanți.De data aceasta să nu se mai ia după acești șatrapi care au nenorocit o sumă de rezerviști,făcând să se deschidă găuri uriașe între cei ieșiți în diferite perioade de timp.Și că să păstrăm adevărul,să beneficieze și cei disponibilizați de o corectă tratație,că nu au nicio vină.
RUȘINE,RUȘINE,RUSINE,CELOR din CSP,și Guleraților că v-ați purtat așa cu frații voștri mai mari,cu părinții voștri!
VOI,sunteți autorii și complicii care ne-au ciugulit pensiile militare, împreună cu reprezentanții Guvernului!
Să fie clar!

Patrascioiu spunea...

Huhureaza și Mares sunt pesedisti.T3 și Reddog sunt antipesedisti.Cine are de câștigat. Aleii dar nu ei.Uite așa se reușește sa divide și stăpânește. Un prostovan m-a criticat când în 2011 am afirmat ca noi nu ar trebui sa cerem ci sa luam singuri .

Iulian Mareș spunea...

Când sunt bani și oameni profesioniști uite că se poate!

Cel mai mare exerciţiu cu specific medical din istoria Alianţei Nord-Atlantice Vigorous Warrior 19.
Co-organizat de Centrul de Excelenţă al NATO pentru Medicină Militară, Statul Major al Apărării şi Direcţia Medicală a Ministerului Apărării Naţionale din România, exerciţiul cuprinde simularea acţiunilor cu 39 de naţiuni şi parteneri NATO, diverse componente aeriene, terestre şi navale, precum şi participarea a 10 organizaţii civile.
La metrou P. Romana s-a jucat faza in teren a exercitiului, privind intervenția și evacuarea medicala dirijată; ASE a fost transformat rapid in spital de campanie!
Felicitări organizatorilor și executanților!

iceparu spunea...

Draghici intrebi ce rost ar avea sindicatul in MApN?Acelasi rost ca cele din politie.Mai pe scurt ,sa apere drepturile militarilor in raport cu angajatorul.Esti prost sau faci pe prostul.
Pentru toti.Nu mai cautati in rufe murdare ca ajungeti sa spunti " al meu e mai putin hot decat al tau".
Tatal lui Orban - fost cpt. de securitate
Tatal lui Tariceanu-fost informator al securitatii.
Tatal lui Dragnea-fost militian.Huhureaza stie ca sefii posturilor de militie aveau sarcini de a face politie politica.

M spunea...

@Draghici - oh, m-ați inteles greșit. După mine nici polițiștii, nici magistrații și sigur nici militarii nu ar trebui să aibă sindicate. De aici le vine statutul special.
Pe de altă parte acest statut trebuie consfințit transpartinic și evidențiat în salarizare, condiții de muncă și la sfârșit drept de pensie.
In caz contrar să avem voie să luptam pentru drepturile noastre. Dascălii au primit acum câțiva ani sentințe prin care trebuia să li se plătească restanțe. Succesiv guvernele au prorogat legea. La un moment dat dascălii au amenințat că nu închid situația școlară. În 2 zile s-a dat OUG și au primit banii.
Pentru noi "luptă" reprezentații angajatorului. Cum? Exact ca în punctul de vedere al CPS.

maiag spunea...

toti vorbiti prostii,lamsati zvonuri si presupuneri,se va dovedii ca va fii altfel,daca vor sa faca ekitate vor gasii solutia cea mai buna,realitatea ca discrepanta este foarte mare,am cunoscut un colonel fost sef serviciu financiar ,nu i dau numele,cu pensie 9100 lei,i am vazut talonul,cum a ajuns la pensia asta numai el stie,asa ca multi si au aranjat pensiile,una din functiile avute a fost de sef serviciu financiar la liceul militar breaza in anii 75-80,si apoi in alte unitati,nu a avut functie de general,ultima functie a fost de revizor
o sa vedem ce va iesii daca va iesii,daca dispare dragnea care promite asta,adio si un praz verde

vasile iosif spunea...

Domnule H,

Ce spune generatia "activa", cat de curand in rezerva, cand afla acum, sub semnatura distinsului consilier juridic al M.Ap.N., ca dreptul ei la pensie este unul pur teoretic,iluzoriu, golit de continut juridic si material, cuantumul urmand a fi negociat de diferite Guverne dupa cat de performante vor fi in mandatul lor ?

Executarea ordinelor se va negocia si ea, functie de posibilitatile de executare la un moment dat?

Sau intocmai si la timp, cum am invatat noi, cu orice sacrificii, cu mijloacele la dispozitie?

Distinsul nostru camarad se pare ca nu a facut nici o zi de instructie si nu a tinut niciodata o grenada in mana cu cuiul tras.
El este chemat sa ne apere sau sa justifice in vorbe mestesugite schilodirea vointei Parlamentului Romaniei, autor al Legii nr.223/2015, ca expresie a suveranitatii poporului roman, votata ca lege organica aproape in unanimitate si "imbunatatita" succesiv prin OUG 57, 59, 114 si care vor mai veni.

Vorba d-lui ministru al Justitiei, domnul Tudorel Toader: "Unde-i urgenta???"

Ce parere aveti, domnule Dragnea, despre nedreptatile acestea, cum si cand le veti indrepta, asa cum v-ati angajat public?

Cu stima,

Huhu Rezea spunea...

"Iosif
Stiam că numai Dogaru şi Gropan rămăseseră ca japonezul în tranşee!
CCR s-a pronunţat pe excepţia cu ordonanţele de urgenţă de modificare a legilor organice şi a decis că 57 şi 59 sunt constituţionale din aceste motive extrinseci.
Motive de urgenţă se găsesc oricând.
Pune-i pe juriştii caselor să justifice de ce baza de calcul din art. 28 nu este eceeaşi cu baza de calcul din art. 31 şi ai să vezi că nu o să prea aibă argumente.

vasile iosif spunea...

Dle H,
Am citat si eu un fost judecator constitutional.
O voi face negresit. Art.28 vs.art.31.
Cu stima,

Iulian Mareș spunea...

Hai, fruntea descretita! ... si maine este o zi!

ULTIMELE ȘTIRI DE PE LITORAL

* Plajele Eforie se vor numi Euforie.
* În sfârşit, avem cu ce promova turismul românesc.
* Cam în ce zona? Întreb pentru un prieten, să nu meargă pe acolo.
* Să vezi curăţenie pe plaja acum... Ăştia care găsim pungi şi mizerie, sunăm tot la 112, sau le vindem noi pe piaţa neagră?
* Anul ăsta, sezonul estival începe mult mai devreme.
* Pe litoral s-a dat startul programului droguri pentru toți!
* Gura Portiței va deveni Nara Portiței, după descoperirea în zonă a mai multor pachete de cocaină.
* Cea mai bună campanie de promovare a litoralului românesc, din ultimii 25 de ani.
* Mazăre și-a primit în sfârșit pedeapsa: el e în Madagascar, iar la Mamaia valurile aduc la mal tone de cocaină.
* Să vezi cum umblă turiștii cu ochii în nisip toată vara. Și să vezi câți turiști vor fi pe litoral...
* Voiam sa mă duc în iunie la mare dar cred ca plec de azi.

Leo spunea...

Nu e vina padurenilor , ci a capoatelor visinii pusi pe sinecura de politruci , indiferent de cat de incompetenti si incorecti in caractere sunt.

mosmartin16 spunea...

Pe logica lor ...chiar daca pensia s-ar reduce la un leu ...dreptul la pensie e ....garantat !!!! Mai sa fie !!! Cata si ce logica !!!!

Arfy spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Patrascioiu spunea...

Am discutat cu foșți colegi ,unii cu foste funcții mari prin armata pensionați în perioada 1998-2005.Nici unul nu da crezare spuselor lui Dragnea.Oare sa fiu singurul optimist?

BONIFATIE spunea...

D-le H!
Hiroo Onoda nu a rămas în tranşee pentru că risca să tragă umezeală şi putea să facă reumatism chiar dacă trăia într-o pădure tropicală și nu mai ajungea astfel să culeagă nucile de cocos din jungla Insulei Lubang (Filipine). Lăsaţi-i pe Dogaru şi Gropan. Se luptă şi ei cum pot. Alţii doar critică şi rămân pe loc (rimează aproximativ).
La militarii activi legea le interzice constituirea în sindicate. Nici pompierii şi nici jandarmii, care au grade militare, nu pot avea sindicate, ci numai poliţiştii care au grade profesionale (vezi Legea nr.360/2002).
Dacă e să considerăm Statul ca angajator ar trebui ca legea să permită şi militarilor activi constituirea în sindicate. Nu pentru chestiuni operative, ăstea nu se negociază, dar salariile şi alte drepturi da.
Cine face propunere "de lege ferenda"?
Iar aveţi toţi dreptate şi dacă ar fi să punem cărămidă pe cărămidă poate reuşim o construcţie de care-i doare exact în cot pe cei care propun (guleraţii) şi pe cei care fac legile (puterea legislativă, inclusiv Guvernul cu delegare).
Sigur că deciziile CCR sunt invocate în apărare pentru că au efect erga omnes (oricare consilier juridic trebuie să-şi apere în mod temeinic şi legal, pe excepţii, dacă sunt, şi pe fond, instituţia care-l plăteşte), însă modul în care unii judecători le îmbracă apărările în haină politică, dă de gândit.
Noi susţinem că la grade, funcţii şi vechime egale pensiile trebuie să fie cel puţin apropiate în cuantum, dacă nu egale, şi ei îi dau cu CCR-ul că "sunt situaţii juridice diferite". Da, sunt diferite în raport cu judecătorii, cu procurorii etc. dar nu în raporturile dintre militarii pensionari, beneficiari ai aceleaşi legi, aflaţi în aceeaşi situaţie juridică, nu comparabilă, unde nu trebuie să existe discriminare (art.2 lit.b) din Legea nr.223/2015).
Diferenţele mari dintre pensiile recalculate provin, cu deosebire din modul imbecil în care au găsit să legifereze actualizarea pensiilor, atât în momentul recalculării (01.01.2016) pentru cei pensionaţi înainte de intrarea în vigoare a legii, cât şi după. Este o meteahnă veche lipsa de voinţă politică în a face dreptate.
Mai mult, cum spunea şi d-l H. la o temă anterioară, prin ordonanţele de urgenţă cu pricina, ai noştri făcători şi desfăcători de legi, când au confundat actualizarea cu indexarea, când au "pierdut" actualizarea de tot, adică cam pe viaţă (vezi ultima ordonanţă de urgenţă).
Cu respect ,

M spunea...

@Iceparu - corect!! Asta tot spun!!
Intre angajati si angajator este mereu o disputa legata de salarii, conditii de munca si in final de pensii. Pentru militari cine negociaza??? Angajatorul (ministrul sau cei din apropierea lui sunt numiti politic?). In plus mai avem si handicapul specializarii: un dascal nemultumit se duce la un liceu privat, un medic - la o clinica privata, un procuror se face avocat etc. Stiti cumva vreun privat care are niste baterii de rachete antiaeriene? Sau poate niste F16? Sau tancuri? Da, sunt cateva specializari ce se regasesc in viata civila dar majoritatea nu!
Si atunci juristii MApN in loc sa lupte pentru drepturile noastre lupta impotriva noastra, asta e menirea lor, asta e "fisa postului". Iar noi nu avem cum sa protestam!!! Revin: o greva a pompierilor (pentru ca sunt mai vizibili) i-ar aduce rapid la masa tratativelor! NU PROPUN SI NU SUSTIN O GREVA A MILITARILOR!
Va amintiti de "iesi afara, javra ordinara?". A urmat schimbarea ministrului (Blaga se opunea masurilor lui Basescu de pedepsire), a fost adus Ingas care a dat afara 10.000 de politisti. Adica 1 din 10. Pe vremea romanilor se numea decimare, gresesc?

CEZAR spunea...

mosmartin16 spunea...
Daaa..daca nu-i contributivaaa....!!!

Leo spunea...

Si "pachetele fericirii" aduse de valuri sunt bonus......

Leo spunea...

Am auzit pe la TV , ca trebuie urgentata pronuntarea privind completele de 3 , ca-l doare+n spate pe un capot visiniu.
Trista LOGICĂ pt. o ȚARA si mai TRISTĂ.
Adica , o solutie FUNDAMENTALĂ pt. justiția unei țări , este subordonata unei dureri de spate a unuia sau altuia.
Bine ne face. Asa se intampla când ROMÂNIA a devenit Patria INDISPENSABILILOR LUMII.
Oare , indispesabil cu sensul de neinlocuit ? Dar parca este și mai pertinent sensul de "budigăi".
TRAIASCA ROMANIA TRISTA !

Dan spunea...

Azi au fost raniti grav alti militari in Afganistan. Nici ei u vor putea iesii la pensie pana la varsta de 60 de ani indiferent câta vechime si grupe au avut ca militari (inainte de a devenii invalizi).Cu cinism vor fi lasati sa moara in mizerie (ca toti ceilalti, militari pompieri si politisti ) cu o pensie de mizerie 1500 lei de handicap.La 60 de ani ( cand au dreptul la pensie la limita de varsta fara reducere datorita grupelor furate prin sintagma ” activi” din legea223/2015 ) sunt doar oase ingalbenite in cimitire.

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Ce e amice, vă e teama ca se rejudeca procesul lui Orban prin care un complet stabilit ilegal, contrar legii speciale de combatere a corupției, l- a declarat nevinovat?
Cât timp este Ciumă ro_șie la conducerea PG nu ar trebui sa va temeti ca va formula
Contestație.

Iulian Mareș spunea...

Leonardo,
Numai puțin că L. Stanciu intra la malaxorul măgăriilor făcute... dacă va da 5 mil €?

Militarii răniți au doar fracturi....de unde până unde invalidități?

Leo spunea...

Imi pare rau ca nu m-am facut inteles.
Este vorba , ca daca te doare spatele, asta este prioritatea - nu mai conteaza cum si când trebuie sa judeci. Altfel spus , "da-i in ma-sa cu solutia lor, ca important este durutul in..." Pai dac nu-l durea in spate si il durea in locul cu verdeata , atunci chiar nu exista nimeni ca sa-l inlocuiasca ?
CCR stramb si indoit de spate , la fel ca cei care-l populeaza.

Arfy spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...

Nu înțeleg de unde îndârjirea asta de a apăra încălcarea legii. Completurile de 5 s-au constituit ilegal. Alea de 3 poate ar fi trebuit să fie specializate. Pentru cineva care nu e implicat poate nu e important.
Dau însă un exemplu :
- să zicem că iei amendă de circulație de la un polițist de la criminalistica. Legea zice că trebuie specializat pe circulație.
- dacă o contești tot tu ești vinovat? Ești împotriva statului de drept?
-sau la completurile de 5 - iei amendă de la un radar neomologat. Tu nu știi și plătești amenda. După 2 ani cineva demonstrează că și tu și alții ca tine au fost amendați de un radar neomologat. Dar nu mai poți să contești. Stupid!!!!

Leo spunea...

Unde se depune recursul de 48 h impotriva hotararii de respingere a cererii de sesizare a ccr-ului ? La instanta care a pronuntat respingerea sau la Instanta superior ierarhica ? Daca s-a depus la instanta gresit , se mai poate face ceva ?

Dan spunea...

Mares de unde sa ști tu (ca fost birocrat kaki) ca sunt zeci de morti si sute de invalizi militari care mor acum efectiv de foame si fara medicamente cu cel mult 1500 lei lunar ? Dumnezeu te vede si pe tine imbuibatule .

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Art. 471

Depunerea cererii de apel

(1) Apelul şi, când este cazul, motivele de apel se depun la instanţa a cărei hotărâre se atacă, sub sancţiunea nulităţii.

Leo spunea...

Multumesc MAESTRE.
Despre Apel eram lamurit.
Dar eu am intrebat despre RECURSUL imoptriva hotararii de respingere a cererii de sesizare a CCR cu exceptia de neconstitutionalitate.

Huhu Rezea spunea...

E la fel
Citește art 490 cpciv

Iulian Mareș spunea...

Eu nu pot raspunde unui Dan, asa din neant, (ai fost rugat sa-ti skimbi pseudonimul pt a evita confuziile, dar si pseodonimele astea vad ca sunt limitate pt unii), dar pot raspunde unui calugar!
A lega nr mortilor si ranitilor participanti in TOpEx de "moartea prin infometare" este exagerat si cinic! De unde stii tu ca fracturile picioarelor si a coastelor conduce la invaliditatea lor? Am dorit toti in NATO, dar se vede treaba ca unii au crezut ca este asa o intelegere lejera, fara sa ai si obligatii! Este trist si regretabil incidentul, dar cu totii stiam ca sunt si "Riscuri asumate", parafrazandu-l pe F.Teodorescu!

Leo spunea...

Thank you very much for your very good news because my friends did this actions in concordance with art.490. We are waiting in quiet...

Huhu Rezea spunea...


@Leonard
Vous pouvez rechercher google "l'appel est déposé à ..."

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
reddog spunea...

Ha ha, huhureaza amabila o da in dinastea cu furculision. 😁😂🤣

Asteptam dialogul cu Olguta Vasilescu despre pensiile militare in franceza. 😁

Leonard poate face acelasi lucru cu Vasilica Dancila.

Ein Stein o poate da in aramaica cu consilierii lui Dragnea.