Un produs Blogger.

sâmbătă, mai 09, 2020

In anul 2015, MApN se lăuda că a propus majorarea pensiilor militare cu 5% pentru anul 2016

25 comments
Traducerea textului art. 59 din Legea nr. 223/2015, comparativ cu textul comunicatului MApN din 10 12 2015 și cu textul art. 14 din OUG nr. 57/2015 este următorul:
Conform art. 59 din legea care nici nu intrase in vigoare, pensiile militare se indexează anual cu rata medie a inflației cunoscute la începutul anului.
Conform Comunicatului nr. 259/ 10 12 2015, MApN propune pentru anul 2016 o derogare de la  regula stabilită în art. 59,  astfel încât   majorarea pensiei militare, similar cu majorarea valorii punctului de pensie pentru civili, să se efectueze cu un procent superior ratei inflației aplicabile indexării pensiilor militare în anul 2016.
Formularea  a fost păstrată și în textul art. 14 al OUG 57/20172016 cu 5%".
Oricum, intenția propunerii ministerului și a dispoziției din ordonanță 57/2015, explicită în Nota de fundamentare,  a fost ca numai în anul 2016 majorarea să se face cu un procent mai mare decât rata inflației, în restul anilor urmând să se revină la regula stabilită în art. 59.

Extras din Nota de fundamentare a art. 14 din OUG nr. 57/2015
„Se prevede majorarea punctului de pensie cu 5%, superioară creșterii rezultate din aplicarea prevederilor Legii privind sistemul unitar de pensii publice nr. 263/2010 (4,31%). Se are în vedere faptul că în perioada 2011-2012 nu s-a aplicat majorarea punctului de pensie, iar în anul 2016 se încearcă o îndreptare parțială a acestui fapt. Pentru un tratament nediscriminatoriu, se propune ca aceeași majorare de 5% să se aplice și pensiilor militare de stat. „

La 01 01 2017 conform OUG nr. 99/2016 pensiile militare s-au indexat din nou, dar nu prin derogare ci chiar  conform regulei din art. 59, respectiv cu 5,25%, indicele de inflație cunoscut la începutul anului 2017.
Conform explicației imberbe a juristilor, care au mințit sute de instanțe, în Întâmpinări,  și pe ministrul Ciucă, în răspunsul la interpelarea parlamentarului Dumitru Lupescu, că majorarea  ar fi fost aplicabilă doar în anul 2016, ar fi trebuit ca încă de la 01 01 2017 Casele Sectoriale de Pensii să elimine indexarea de 5% din 2016, iar indexarea de 5,25% s-o aplice la valoarea pensiei de la începutul anului 2016.
Oricine poate verifica pe cupoanele de pensie că a primit indexarea de 5% aferentă anului 2016 până la emiterea deciziei de actualizare potrivit majorării soldei de funcție cu 15% de la 30 06 2017, conform Legii nr. 152/2015.
De asemenea, zeci de mii de pensionari care au rămas în plată cu cuantumul vechi, mai mare decât cuantumul recalculat/actualizat potrivit L 233/2015 primesc și astăzi indexarea de 5% aferentă anului 2016.
După actualizarea din 30 06 2017, majorarea de 5% lipseste doar din pensiile deschise în anul 2016 și din pensiile recalculate la 01 01 2016 potrivit L 223/2015 modificată prin OUG 57/2015, care au primit un cuantum recalculat mai mare decât cel în plată la 31 12 2015.

Se vede fractura de logică a decidenților din anul 2017, alții probabil decât cei care au formulat propunerea  de majorare din anul 2015. 
Au greșit actualizarea din anul 2017 și, în fața valului de contestații, în loc să repare greșeala, s-au apucat să interpreteze textul, punând accentul pe prepoziția în, care precede anul 2016,  pentru a concluziona greșit că derogarea s-ar referi la restrângerea perioadei  de aplicare a majorării doar la anul 2016 și nu la valoarea diferită, mai mare, decât indicele ratei inflației comunicate de INS, pentru a nu intra în coliziune cu regula din art 59.

Mulțumiri userului @marian care mi-a semnalat Comunicatul de mai jos.







Nr. 259 10.12.2015
La propunerea Ministerului Apărării Naţionale, Guvernul României a aprobat miercuri, 9 decembrie, prin Ordonanţa de Urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, prin derogare de la prevederile art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, ca în anul 2016 pensiile militare de stat să se majoreze cu 5 procente.

Astfel, se asigură pensionarilor militari un tratament echitabil şi nediscriminatoriu în relaţia cu cei din sistemul unitar de pensii publice, prin indexarea pensiilor cu acelaşi procent.
Biroul de Presă

25 de comentarii:

necaptivpolitic spunea...

Admin zici ca Ciuca e mintit?Fa-ma sa inteleg.Fostii ministri,actualii si viitorii sunt pe post de pelicani adica inghit tot ce li se da?Nu cred ca sunt.Am impresia ca o accepta cu buna stiinta.

Iulian Mareș spunea...

Si, Si!...dupa caz!

Iulian Mareș spunea...

Huhu, ia uite ce afirma doamna ministru:

"Violeta Alexandru, ministrul Muncii, i-a ameninţat pe directorii Caselor judeţene de Pensii că pot fi schimbaţi din funcţie dacă nu îşi schimbă atitudinea.

"Cine are frică în sensul de a se simţi plafonat, a nu mai avea plăcerea să lucreze cu pensionarii, oameni care au nevoie de explicaţii detaliate, pentru că nu sunt de specialitate pentru a înţelege documente seci. Mă refer la directorii de case judeţene de pensii care nu mai au plăcerea de a lucra cu pensionarii.

Pe ei îi informez că voi lua decizii privind schimbarea lor. Schimbarea şefului Casei Naţionale de Pensii nu este singura schimbare pe care o am în vedere. Sigur, nu plec cu o atitudine ostilă faţă de colegii din Casele Judeţene, de unii sunt foarte mulţumită. Dar un număr mult prea mare se comportă ca şi cum sunt Dumnezei în judeţele lor. Dacă nu văd o îmbunătăţire, voi lua decizii radicale în aproximativ două luni, a declarat Violeta Alexandru."

Oare sa fi auzit/citit declaratia doamnei Alexandru si cei de la CSP impricinate? Dar Ciuca si Hellvig?

Ein Stein spunea...

@Mares
Stai linistit, toti spun numai lucruri minunate, de la vorba la fapta e cale lunga. Astia de sunt la guvernare au adus in cabinet tot felul de fripturisti si beizadele, chelneri si cantareti in domenii care nu au nicio legatura cu servitul la mese si cantatul. Ii vor inlocui pe cei in functii cu altii din gasca lor la fel de priceputi. Nu a spus o iota de cum vor fi ocupate functiile de directori, o vor face ei aducand alti oameni "profesionisti" dupa niste algoritmi numai de ei stiuti. Sa te puna pe ganduri Violeta doar atunci cand se va bate cu caramida in piept ca toate functiile se vor ocupa numai si numai pe baza de examen, scris, supravegheat, cu obiective clare de indeplinit si raspundere profesionala. Inca nu te pregati pentru soc, mai ai de asteptat.

Gigi spunea...

Au avut vreodata placrea? Mai era un tâmpit de la noi care ameninţa cu Tata glontul.Chiar,idiotul ãla mai fi in functie?

Iulian Mareș spunea...

Eu am încredere în Alexandru, pt că bifat numai la ONG!...👍😜🤣😂

Huhu Rezea spunea...

Alexandru a anunțat ca va majora anul asta pensiile cu 40%, dar în două rate:
-in septembrie cu 4%
-in decembrie cu 0 %

amadheg spunea...

Stiinta de a minti este in folosul lor,si le merge bine, si D-l ministru Ciuca este influientabil este iregimentat politic asculta de ordinele partidului,nu mai este omul care sa stea scut pentru militarii ,protectia este personala ce il mai intereseaza de ce se intimpla in armata sau cu pensionarii militari sau mai putin cei care au iesit la pensie,atita timp cit dezechilibru intre politic si armata a aparut prin erudarea legislatiei ,nimic nu mai conteaza totul sa le fie bine lor in rest nu prea reprezentam o valoare ,poate ne meritam soarta ca nu suntem unitii ,vedeti tipul trece repede cei de acum, vor ajunge si ei in situatia creeata chiar de ei ,imi adug aminte ca d-L ciuca avea o poanta "sti ce a facut tata cind sa suparat ,sa intors de la Craiova la Plenita pe jos" banuiesc ca i-a tocit opincile sa nu a putut sa merga cu nasu ,pacat ca acest om se lasa mintit de cei de la casa de pensie nu stiu acum cum sa mai zic pe nume Petcu ,Hoara ,Andritouiu ,o fi prins mirosul de c.i-sta sa stie sa talmaceasca legile sa faca imbrobodiriri si sa croseteze cu pensile ,trebuie amintit ca pensia este un patrimoniu personal,nu scuze care se vor alica dupa 30 iunie

Leon spunea...

In MO nr.368/2020, este publicata inca o Decizie a CCR, nr.45/04.92.2020, privind neacordarea Ajutoarele la trecerea in rezerva prevazute la Art.11 din OuG.nr.90/2017..!

Iulian Mareș spunea...

👍😂🤣😜
Tare!

Iulian Mareș spunea...

A fost macar o secunda scut?
Pe jos nu a mers întrucât taica-su a fost....
Ia să vedem, cine știe?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Onorabile: Majorari la pensionarii civili cu 10% n toamna, daca nu sunt răzgandaci!
@ Iulian, fii pe pace, pentru ca Dnei Alexandru i-am pus eu in vedere ca la Casa noastra de pensii militare bantuie o stafie ancorata in numirea de catre Olguta Vasilescu, si ca are Ministerul Muncii macar obligatia morala sa atentioneze Prim Ministrul sa sa faca curatenia de rigoare, intrucat din cabinetul ministerial al Ministerului Muncii s-au decis si aplicat oug 57 si 59. Numirea facuta de ce catre Olguta Vasilescu la Casa de Pensii Militare a viciat pensiile, aceasta continua sa fie in functie si sa aplice doctrinele celei care a numit-o acolo, Olguta Vasilescu, deci nu cred ca Dna Alexandru va ramane chiar pasiva la aceasta informatie ce o va ului si va informa Guvernul sau premierul. Deja am primit in scris ca Dna Ministru a luat la cunostinta de petitia mea si sa astept un raspuns. I-am mai scris ca la civili cresc permanent pensiile cu anumite sume, noi din 2010 tooot asteptam... I-am povestit faza cu Ministrul Apararii cum si-a trimis gealatii gulerati in comisii sa ne saboteze, etc. Aceeasi petitie am adresat-o simultan si Premierului si Preseditelui. Nu stiu ce efect va avea petitia mea, important este ca nu am stat cu mainile in san, si e ca la loz in plic: Numai cine nu joaca nu castiga! Regret ca nu se duc catre acest politicieni petitii cu miile, ca doar cu o voce...
@ Inca o data multumesc acelui sau acelor care au contribuit cu un act de generozitate! Dumnezeu sa le dea sanatate si viata lunga, cu incomensurabila recunostinta!

M spunea...

Sa mergem la CEDO!!!!

"Aceste drepturi nu au un temei constituțional" zice CCR! Gresit!!!
Ce? in Constitutie este stipulat dreptul de a fi vesnic Procuror sef? Nu!
Dar daca schimbi procurorul sef vine CEDO si zice ce i-ai incalcat drepturile!

M spunea...

Caracterul lui Ciuca s-a vazut cand a complotat cu Johannis pentru a da o lovitura la varful Armatei Romane. Pana acum nu s-a spalat de aceasta rusine!

Leon spunea...

A fost coleg de birou cu mine, aproape 5 ani la Serviciul tehnic al R.Mc, apoi l-am revazut langa Comandantul Armatei din Craiova, in masina,...!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Catalin, multumesc, stima, pretuire si onoare cu multa sanatate si viata luuunga! Chiar ca niciodata nu m-am plans doar in nume propriu, ci in numele tuturor! Doamne, ajuta!

Iulian Mareș spunea...

A sustinut-o și Stamule! (să nu fi scris greșit că ăsta este specialistul în politici economice aplicate)!!!

Unknown spunea...

Cred că este momentul să îndrepte lucrurile și în legea223/2015 în sensul acordării sporului de 4 luni/an din primul an pentru reducerea varstei standard de pensionare pentru activitate în grupă a doua/conditii deosebite de muncă sau marcat 3 luni/an din primul an a.i. reducerea să fie de 1 an și 6 luni pentru 6 ani lucrați în grupă a doua . Se poate repara această discriminare prin plx 199/2010 sau plx 221/2020 însă trebuie să susțină cineva care are intrare la comisiile de apărare, de muncă...

Marian spunea...

Ciuca ramane un militar ANONIM si un ministru VINDUT. Pacat !E trist ca militarii au un asemenea reprezentant in govern.

Iulian Mareș spunea...

Dar dreptul asemănător pt magistrați are temei constituțional?
Dar dreptul Fi uriaș pt membrii CCR au temei?
Le-au pus ursitoarele kkt in scăldătoare?

Iulian Mareș spunea...

Leon,
asa, asa! .... fata-dreapta, fata-stanga sau in spate? :))

Leon spunea...

Iulica, Tot timpul numai Fata-Stanga..:)).

Iulian Mareș spunea...

Un zburător jurist ce sparge norii cu capul sau un cioban zburând?

https://youtu.be/nj-Iwv5NJKg

Iulian Mareș spunea...

Așa este! Dar prin I M. l-a împins bine!

Iulian Mareș spunea...

Deci nu este vultur, nici măcar șoim....o biată stăncuță!