Un produs Blogger.

miercuri, iulie 15, 2020

MApN și MAI încearcă să acopere greșelile comise la actualizarea din 2017 și la calculul sporului OMM pentru cei pensionați după 15 sept 2017

105 comments
Asa cum mai previzionasem în anii trecuți, alertat fiind de țuțerii CPS-urlor, prin câteva din propunerile  de modificare a L 223/2015, prin PLx 199/2020, se încearcă ștergerea urmelor privind eliminarea ilegală a indexării din anul 2016 și a sporului OMM din pensia stabilită după 15 09 2017.
Ticăloșia merge pânâ intr-acolo că se inventează 2 actualizări la momente diferite,  din care una în art. 59 indice 1, în care la alin.(2) se spune:
(3) La determinarea cuantumului pensiei militare de stat actualizate potrivit alin. (1) nu se includ indexările prevăzute la art. 59.
Conform acestui articol, prin anul 2023 se va face o actualizare în urma căreia cad toate indexările, prevăzute în art. 59, de după data intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015.
In alt articol propus,  art. 110 indice 3, cu aplicabilitate de la 01 01 2023, avem altă actualizare realizată în aceleași condiții precum cea din art. 59, cu diferența că în alin.(3) din nou se introduce regularizarea indexării cu actualizarea:
(3) În anul în care pot fi aplicate atât prevederile art. 59, cât şi cele ale alin. (1), se aplică dispoziţiile cele mai favorabile.”
Speră ei că, în felul acesta,  vor lăsa fără obiect acțiunile în revizuire a pensiei actualizate în anul 2017, din care au eliminat parțial indexarea din 2016.
Speranțele sunt deșarte pentru că eliminarea acelei indexări nu este cauzată de o lipsă de reglementare ci de aplicarea greșită, chiar tâmpă, a art. 60, în forma în vigoare la data de 30 07 2017.
O eventuală introducere a acestei reglementări în L 223/2015 operează numai în viitor, de la data intrării în vigoare a noii legi, nu și pentru perioada 31 07 2017- 31 07 2020.
Ticăloșia continuâ în art. 60,  introdus pri OUG 59/2017, la care se adaugă un nou alineat nou, alin. (3 indice 1) pentru, chipurile, a elimina discriminarea dintre pensionarii militari ale căror drepturi au fost stabilite înainte de 15 09 2017 și cei de după această dată, ultimii fiind văduviți de sporul OMM din cauza OUG 59.
Lucru neadevărat, deoarece plafonul net al pensiei se aplică doar cuantumului stabilit din baza de calcul nu și altor drepturi de pensie care sunt reglementate de alte legi.
Ticăloșia merge până la dubla reglementare a sporului OMM, dispoziția nou introdusă în corpul legii pensiilor militare având rolul de pretinde ca OUG 59/2017 ar fi prevazut includerea sporului OMM in cantumul plafonat la net, ori legea pensiilor militare nu a reglemenat niciodata modul de calcul  al Sporului OMM.
Asa cum sporul a fost calculat si adaugat din/la cuantumul plafonat la 85%, tot asa trebuia adaugat si la cuantumul net.
In consecință, actiunea de contestare sau de revizuire are obiect si dacă Parlamentul valideaza art. 60 alin (3-indice 1).
Citiți câtă ipocrizie în motivarea propunerii de introducere a sporului OMM în legea pensiilor militare, ignorând complet regimul juridic diferit al cuantumului pensiei militare, drept de asigurare socială, față de sporul OMM/SOSP, recompensă pentru cei care au servit sub drapel 15, 20 sau 25 de ani:
Insistați, băieți, de ce nu reglementați în legea pensiilor militare si modul de calcul al noii indemnizații pentru veteranii  care au stagii în teatrele de operațiuni sau indemnizația pentru militarii membri ai uniunilor de creatori?
Cum de nu vă vine ideea să introduceți și acele indemnizații în cuantumul plafonat al pensiei militare stabilit procentual din baza de calcul?
*    *
   *
Intr-un articol viitor vom discuta despre înlocuirea, după consultările dintre MApN și MAI, a cuantumului de referință din propunerile lui Ciucă, Anexa 2, cu un iluzoriu cuantum net individual, calculat în grabă la 01 12 2020.
Sau, cum s-ar spune,  de ce să aplice un lucru simplu, Anexa 2, dacă ne putem complica, să calculam în grabă un cuantum  dintr-o solda de funcție ca produs între coeficienții din Legea 153/2017, Anexa VI, Cap I și salariul minim pe economie pentru anul 2020 ( 2230 lei),  la care se adaugă gradul militar și gradațiile avute în perioada aleasă, solda de comandă si procentul de 7,5% pentru majorarea soldei/salariului de funcție, reprezentând exercitarea prerogativelor constituiționale de apărare, ordine publică și securitate națională.
După cum puțini realizează, acest calcul individual este o veritabilă actualizare a pensiei militare la nivelul anului 2020, actualizare care, în esență, nu ar fi rea, dacă nu s-ar aplica la nivelul cuantumului net. De ce la nivelul net, dacă prin recalculările si actualizările din anii 2022-2023 cuantumul plafonat la net dispare și din calculul pensiei stabilite după 15 sept 2017?



105 comentarii:

monteoru spunea...

Colegi,prieteni,frati etc.adresati-va parlamentarilor PSD cu angajamentul ferm ca le veti asigura succesul la alegerile parlamentare daca vor elimina inechitatile din sistemul pensiilor militare si daca veti primi ajutoarele confor legii.Acum este momentul.Suntem 170000si daca adaugam si rudele de gradul intai suntem o forta.


Vasilie spunea...

Multumesc pentru articol

Leon spunea...

@Huhu Rezea era o perioada cand domnul deputat, Col.(rtr.) Dumitru LUPESCU mai comenta uneori pe acest blog...!
Ar fi de interes pentru pensionarii militari daca domnul deputat ne poate spune:
1. Amendamentele admise la PL x nr.199/2020 cuprinse in Raportul preliminar al Comisiei pentru Aparare, si daca a fost trimis la Comisia pentru Munca din CD.
2. Daca Amendamentul I propus de reprezentantii MApN si MAI, Pct.16 din Varianta SNPPC ramane adoptat si daca acestia au venit cu simulari de calcul al ,,Cuantumului Brut/Net MINIM al pensiei militare cuvenite militarilor si politistilor,,...!

Huhu Rezea spunea...

Cred că încă mai citește blogul, dar de comentat nu mai comentează. Probabil a primit reproșuri de la cei care i-au pus la dispoziție acel proiect PL x221/2020. Proiectul a fost aspru criticat pe acest blog.
Cu toată simpatia pentru domnul dputat și bunele sale intenții, proiectul era neprofesionist.
Mai multe știe tehnocratul de Hurziceni.

jupderval spunea...

Ar fi bine de discutat si Legea Veteranilor care tocmai a fost promulgata, care da nastere la alte dicriminari pentru militari, in sensul ca aceasta lege anuleaza OUG nr 82/2006, ducand in acest mod la anularea legitimatiei de Veteran, ramanand in vigoare numai a celor care au fost in teatrele de actiuni.

CEZAR spunea...

Daa..dar majoritatea sunt..beti !
Altii..ca m-Alul- au ramas cu deranjamente psihice..de la cit au luptat sa ne apere prin ..Bosnia ..Zimbawe...Afganistan..!

Leon spunea...

Nu se anuleaza, se preschimba !
Pana la intrarea in vigoare( 180 de zile de la publicare in MO) trebuie sa apara Norme de aplicare...!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

ABSURDISTAN! Legi care anuleaza legi proaste cu altele si mai proaste, sau oug care distrug legi organice, precum legi absurde, asa cum este Legea mirosurilor! Daca unuia ii casuneaza pe tine si vrea sa-ti faca bucata, iti face plangere la Politie ca ai pus ceapa la prajeala si ii pute lui, creandu-i disconfort, si risti 30.000 lei amenda pentru ca traiesti in tara Absurdistan! In cazul asta o sa dea o lege sa interzica ceapa si usturoiul la gatit, pentru le put cretinilor si ii deranjeaza! O proasta din orasul celor care pierd TAB-buri la instructii, din dreapta cretina de la USR, a conceput legea aceasta cretina, a fost aprobata in 10 Iulie, ieri a fost publicata in Monitorul oficial, de azi intra in vigoare. Ca sa nu ma intind, scrieti pe bara Google ,,Legea mirosurilor'' ca sa va cruciti! Asta se intampla si cu plx-urile destinate pensiilor militare, ca te crucesti la ce propuneri se fac de catre indivizi șocati psihic, care nu au fost controlati la psihiatru si ceasornicar, sa nu mai zic de popă, si ocupa functii cheie in ministere si statul Absurdistan, pe salarii de sute de milioane lei vechi! Am ajuns la concluzia ca astia care sufera de boli mintale cronice, chiar grave si pun viata cetatenilor in pericol cu legi absurd-cretine, au cele mai mari venituri salariale si de pensie din statul Absurdistan, si nu-i de mirare ca spitalele de nebuni sunt goale si medicii someaza! Nu ma credeti? Atunci convingeti-va, doar citind proiectul de Lege pe care-l voiau pus in practica liberalii referitor la carantinare si izolarea in pandemie, si poti fi un simplu muncitor necalificat si iti dai seama ca a fost conceput de unul sau mai multi schizoizi cronici, sau avand creierele afectate grav de etilism cronic! Doamne, in ce tara blestemata si nenorocita m-am nascut! Ptiu, darace belit! Prin urmare, asa stau chestiunile schizoide si la pensiile militare, de aceea va rog respectuos sa mergem cu totii la...culcare, sau sa mergem intr-un pustiu mare sa strigam la gramada, tare, HAI, LIBERAREEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE! Ecoul din neant ne-ar raspunde, ca o evadare: Aveti, băi, in PLM putintica rabdare!

Leon spunea...

@Huhu Rezea, au facut din cele doua proiecte un talmes-balmeș, au luat si articole din PL x nr.221, au preluat/modificat articole din Pl x nr.199, au introdus si articole noi!
Ma surprinde totusi lipsa amendamentelor senatorului Nicu Falcoi, care ar fi trebuit sa participe la aceadta comisie si sa-si sustina amendamentele formulate la ambele proiecte in Comisia de Aparare din Senat.
Deasemenea ma surprinde usurinta lui Coarna in acceptarea acestor amendamente ; se vede ca liderul SNPPC, sustine cu folos interesele politistilor activi si mai putin ale pensionarilor.
PS. Am incercat o simulare de calcul cu amendamentele propuse de MApN si MAI; o sa le prezint intr-un viitor comentariu...!

Huhu Rezea spunea...

Calculul pentru un colonel, comandor, in luna decembrie 2020, cuantum care ar înlocui cuantumul de referință din propunerile lui Ciucă

Solda de funcție la maxim 2,74 x 2230= 6110 lei
Solda de grad=360 lei
Gradații = cca 1400 lei

spor constituțional=458 lei
plus indemnizația de comanda

Acesta ar fi cuantumul brut, dar propunătorii zic să dea cuantumul net, ca si când si pensionarii de acum 20 de ani plătesc contribuțiile de asigurare socială și de sănătate sau impozitul pe venit din prezent.

Leon spunea...

Calcul pentru Lt.col.la Maxim:
-2,21 × 2230 = 4928 lei
-25%(S.C) = 1232
-23%(gradatii)=1133
-7,5%((prerog)= 370
-S.Grad = 510
Solda bruta =8173 .
Solda NETA =4782.
Daca adunam si OMM de 20%, obtinem :
8173 × 85% =6947 × 1,2 = 8336 lei Pensie Bruta sau limitata la Solda Neta = 4876 lei..!
Nota:
1.Cuantumul de 340 lei de la Solda de Grad l-am actualizat cu procentul de 50% ce reprezinta cresterea Sal.minim de la 1450 lei in 20017, la 2230 lei in 2020 = 510 lei.
2.OMM adaugat la pensia bruta si limitat la solda neta, este o pierdere de aprox.93%.
Aici este o MARE problema..!
3.Aceasta varianta de calcul NU AFECTEAZA BUGETUL MApN decat intr-o mica masura !

CEZAR spunea...

Motanelul KK..cios ..s-a timpit de tot din cauza caldurii ??

raul spunea...

Cum spuneam in alt comentariu,vom lua praful de pe toba,cu netul!Cu anexa lui Ciuca ramaneam cu ceva in plus pt ca era doar o impozitare cu 10 % a peniei minime,acum cu CAS,CASS si impozit ies chiar mai mici decat le au unii,mai ales daca or incepe sa scada si anii la cei cu vechime mai mica,PT CA NU IAU IN CONSIDERARE SPORURILE CARE DE MULTE ORI FAC DIFERENTA!Pana la recalcularea din 2023 -cine o mai apuca ,mare branza nu castigam!Asa cum spuneam ,ne-au faut-o din nou!

raul spunea...

Ca un PS la comentariul anterior ,in cinismul lor cica rezolva discriminarile majore dar au luat data de 1 dec 2020 ,ca nu cumva sa prindem de la 01 01 2021 o eventuala majorare a salariului minim(ca n-or face un calcul la 1 dec apoi la 1 ian fac altul)si apoi toate procedurile de calcul se vor stabili prin ordin comun ,cu alte cuvinte tot la mana noastra sunteti!Cu anexa ,toata lumea vedea cuantumul si putea calcula ,asa ...!Deci au rezolvat,,discriminarile majore''!Cinic nu-i asa ????

Huhu Rezea spunea...

Nu rezolvă nimic dacă noul cuantum net minim al unui colonel, cu 25 ani vechime în serviciu, nu ajunge nici la 5000 lei

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Tehnocrat si @Leon, citindu-va printre randuri si interpretand ceea ce ati afirmat, cred MApN sustine punctele de vedere ale gruparii Bahanareanu- Balaceanu-Gropan, pentru o aripa a grofilor consacrati in oscaruri si sporuri, pe de o parte, dar si a noilor generatii cu aceleasi obiective de grup minoritar de ingrasare prin indopare, ca pe gansaci cu mieji de nuca de Craciun, contrand jmechereste actiunile Col. Dogaru & comp, care au optat pentru eliminarea concreta a inechitatilor si discriminarilor, aplicandu-se justa valoare, iar daca ministrul Apararii nu avea ceasul stricat sa-l scoale din somnul de veci din cortul nepasarii avea sa iasa la mantinela ca un bun camarad, bun ministru si bun General, impartial, corect si devotat functiei, cum trebuia sa fie, si intervenea ca asupra intregii suflari a ostirii sa se faca dreptate, indiferent de anul iesirii la pensii, in situatii similare de functii si grad, dar daca la caruta asta a pensionarilor trag un bou juganit, pe moarte si iapa Fefeleaga fara lapte, unul hais si altul ceala, iar birjarul de pe capra, ministrul indiferent care doarme, o sa umble teleleu caruta asta prin comisiile parlamentare si camerele decizionale, aiurea-n tramvai, de o sa ne trezim chiar toti paraditi, la cate interventii fac fiecare pe filiere oculte, pe furiș sau pe față, si doar pentru interese egoiste si meschine. S-ar cruci armatele straine sa stie ca la noi a disparut unitatea in actiune si de idei, camaraderia si coeziunea, celebre in armatele lumii si cu care se castiga razboaie, fiind disipati in gasti care mai de care mai neispravite si rau intentionate, una impotriva celeilate, si doar una, cea a Col Dogaru tinand fraul sa mearga inainte pentru toata lumea, cum este normal, pe legalitate si justete! Tot contrasii condusi de MApN o sa determine clasa politica sa definitiveze impozitul pe pensiile militare, vazand atata caposenie si incapatanare din partea acestora sa nu se permita ca pensiile medii si mici sa fie majorate, tinand cu dintii de sporurile si oscarurile lor, cele care au determinat mafia clocarilor sa aduca pensiile militare intr-un hal fara de hal de discriminari intre generatii si inechitati strigatoare la cer! Sa se stie ca tocmai aceste avantaje discriminante au determinat opinia publica, mass media si politicul sa propuna impozitele pe pensii, si tot nu s-au invat minte gascarii ca asta o sa-i duca la pierzanie definitiv, mai ales ca lacomia ii face sa viseze in viitor la alte sute de milioane de lei vechi adaugate la pensiile si asa ajunse la rancezeala din cauza obezitatii, si crescute la nesimtire tot din paradeli asupra celorlati foarte multi, care acum fac carari la tribunale pentru drepturi si dreptate! Sa nu se mire daca se vor trezi ca impozitarea cu 85% se va pune in practica definitiv, si daca vine si o recesiune adanca o sa fie impozitarea de 100% sa piarda tot, pentru ca la infinit nu poate fi dusa aceasta lacomie, iar mass media si opinia publica cere ultimatum si insistent ca in programele de guvernare ale partidelor sa fie scoase definitiv toate pensiile nesimtite, indiferent ca sunt si militare, deci atentie mare ce la va doriti, lacomilor neostoiti! O sa-mi dati dreptate, cat de curand, pentru ca deja am intrat in recesiune nationala si mondiala, si asta va tine ani de zile, cat si virusul fara leac, statul nemaiputand sa suporte si aceste lacomii neostoite, caci o sa iasa romanii in strada cu parii pe strazi de foame si automat se vor da si legi de pensii si salarii in care o sa se ajunga chiar si la egalitarism minimal, fara nici un fel de pensie sau salariu nesimtite, sporuri, oscaruri si alte fireturi si eghileti! Inca o data, are, mare atentie la ceea ce va doriti cu lacomie, unii, recte MApN si gastile contras!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Porcul, pardon, procurorul Portocala e arestat, facut pachet si dus la Tribonal sa haleasca 30 de zile de bulau cu arpacas, daca slugile vechi nu-l scot de la țambal! Speriat de catuse, o sa sa ciripoiasca ce si cum cu de la Fofoaia Cucuvoaia ordine de paradeli inchizitionare si staliniste, tarand dupa el panaramele stalinist inchizitoriale din sistem, Mujicule, Onea Onania, nu te bucura, taica, pentru ca ai si tu fărasul arestarii pregatit, cat si ceilalti calai din randul magistraturilor securanilor, sustinuti cu gura plina chiar si de pe acest blog de admiratorii pupincuristi ai PNL! La brutarie, analfabetilor gulerati, care ati facut de rahat magistraturile! Statule roman, domnilor politicieni, Fofoaia Bufnițoaia Cucuvoaia, cea care cu seful cadaveric al securanilor, sau cu porcusorul Ghițâșor, se tavalea prin crame, vii si in hoteluri pustii, si-a luat un Doctorat, la fel ca Gibon Poanta: Si ea la plagiat! De ce nu i se ridica Doctoratul infractional? Ea e plina de terci la gur, e mai a dreacku' decat Satan sa nu i se suspende ce este luat prin infractiuni mafiote, cu ajutorul Chiorului bahic si conflictual? Ia, va rog, sa-i bagati si ei vilbrochenul cotit in carter sa-i pice Doctoratul la parter, pentru ca, asa inaltat la etajele superioare, i-a dat cocotei aere, aripioare si incurajare, de au impoptonat-o Anghela Hlocigolasi, Junghistul Junker si cretinii in cuibarul DNA European pe stalinista infractoare! Am facut peste 10 petitii la DNA sa ancheteze mafia clocarilor din MApN, LA FEL CA MINE EXISTA SI SUTE DE ALTI PENTENTI, SI UNA NU S-A LEGAT DE EI SA-I CERCETEZE! Sa dea Dumnezeu ca toti acei procurori partasi si partinitori sa ajunga sa-i tina de urat lui Portocala, acolo la Jilava, unde se aduna gunoiul si pleava, IMPREUNA CU GULERATII CLOCARI, CARE IN HARMATĂ SUNT CAPPI DI TUTTI MAFIA SI MĂGARI!

jupderval spunea...

Sunt veterani si unii care nu au fost in teatre de actiune, gen : politie aeriana, cei care au facut serviciu de lupta permanent ( SPL). Cu acestia ce se intampla ?


Cezar spunea...

Plotonere
Citeste si tu ca toata lumea
De la stînga la dreapta ..nu printre rînduri😜😜🤣🤣🤣😜😜😎😎😎😎

Iulian Mareș spunea...

Congo! Irak! Somalia!
Pe tine nu te apără nimeni pt că nici nu te dorește cineva! ...pare doar Asociația 22 Decembrie 89 Timișoara!

spiritul lui Haret spunea...

Baieti de baieti eu zic sa nu va faceti planuri de viitor.Asa zisi finantisti militari cat si asa zisi consilieri juristi militari vor sa iasa in evidenta prin aducerea de cat mai multi bani la bugetul MApN si MAI pentru alte cheltuieli in detrimentul bugetului pentru pensii.Asa isi obtin ei grade,functii,sporuri,recompense.Au fost si sunt dintotdeauna niste scarbe.
Cornelius@ scrie tata mai concis.La varsta noastra ne-a cam scazut vederea si rabdarea.
Cezarica@Iesirea in teatre mai ales si daca stai cu capul la cutie a ajuns o afacere.

Teo spunea...

1. Comisia de Aparare a Camerei Deputatilor a dat un vot pozitiv PLx 199/2020 (fostul L38/2019), care a primit amendamentele SCMD la Senat, inițiatori deputații George Visan, Mihai Weber, Doru Căprar (PSD) plus alți patru deputați (doi PSD, unul PNL, unul USR), ale căror nume nu le prezentăm deocamdată, din considerente tactice.
2. Presedintele Comisiei de Aparare, dl. Ion Mocioalcă (PRO ROMANIA), presedintele comisiei si Dumitru Lupescu (USR), inițiatorii PLx 221/2020, care avea avizul negativ al Guvenului, au respins prin vot, în dezbatere, această inițiativă legislativă.
3. Urmează imediat votul Comisiei de Muncă și votul în plen pentru PLx199/2020 cu amendamentele care readuc Legea 223/2015 la forma inițială, așa cum a fost promulgată.

C.L. spunea...

Pentru dl. Leon
Din calculul aproximativ pe care l-ati facut, as zice ca nu se calculeaza 85% din solda bruta. 8173 X 0,585 = 4781,2 pensie neta plafonata la care ar trebui sa se adauge sprul OMM. Pensia neta plafonata rezulta exclusiv din media salariilor brute care n-au nicio legatura cu OMM. Din aceasta cauza, OMM nu se regaseste in niciun fel in pensia neta plafonata.

Burebista spunea...

Leon... Pensia netă în plată ar fi cea corespunzătoare soldei nete adică 4782...conform oug 59.

Burebista spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Burebista spunea...

Cel mai probabil acest proiect va trece cu amendamentele propuse de MAPN și Mai...iar cele cu care nu au fost de acord probabil vor fi eliminate...

Leo spunea...

Ce însemană imediat ?
o oră , o zi , osăptămână ...?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Numai de bine respectuos, cu inalta consideratie si respect, @Tehnocrat, @Teo si ceilalti luptatori pentru dreptate, si sa va dea Dumnezeu sanatate si tot binele din lume ca nu va lasati speriati si intimidati de contras si clocarime! Sa invinga DREPTATEA, fratilor! Tare bine ar fi sa se aplice, ori in toamna, ori de la 01 Ianuarie, spera cei cu pensiile pana in 1500-2000 lei, mai ales, daca se voteaza favorabil! Cat despre Dl Presedinte ca ii va primi pe activii barosani, speram sa fie intr-un ceas bun, cu maxima bafta, si se vor lasa convinsi ca le suntem camarazi, ca tatii lor ca varsta, si e pacat sa-si bata joc de niste batrani veterani care au trecut prin vicisitudinile unui trecut cu mult mai riguros si plin de privatiuni ca acum! Doamne, ajuta!
@ Cezarica, ciocu' mic, cum te indeamna si @ Tehnocrat sau @ Iulian, mai ales ca ai constiita patata, un lucru care pe mine chiar nu ma intereseaza, din moment ce nu detin adevarul si nici judecatorul cuiva, dar spuse niste chestii de mai multe guri poate fi credibil si incriminator! Esti scai pentru mai toata lumea, dar ca orice buruiana poti fi prașit, cu tot cu radacini, de cineva care nu este iertator si indulgent, ca noi! Cu mine iti racesti gura, chiar de pomana!

spiritul lui Haret spunea...

Sa dea D-zeu.Eu ma intreb,cine sunt mai vinovati pentru situatia noastra.Javrele de asa zise gulere albe sau noi ca acceptam?Impropriu spus gulere albe.Mai bine spus gulere murdare.Astia vor sa faca economii pe spinarea noastra.Niste habarnisti care nu se ridica la nivelul unui absolvent de facultate de contabilitate si informatica de gestiune si la nivelul unuia care este calificat ca avocat,ca procuror sau judecator.Majoritatea daca nu toti sunt din aceea care au frecventat cursuri pe la distanta.
Eu am copii in serviciul guvernului canadian si profeseaza contabilitate si informatica de gestiune.Suplimentar sunt si detinatorii unui masterat. Acolo daca nu performezi te trimite la plimbare cu multumiri.

gheo spunea...

Dilema pensiilor militare a imbracat deja haina caragialista, cei care au incalcit-o sunt acum bucurosi si plini de ei ca, nu o va mai descalci nimeni prea curand.

Leo spunea...

Ce înseamnă imediat ?

Leon spunea...

@C.L, in Deciziile de pensie stabilite dupa 15.09.2017, pensia bruta se calculeaza cf.OuG 57/2015, adica 65%; 85%; 20% OMM(asa cum am calculat mai sus), dar in plata ramane Pensia Neta la nivelul Soldei Nete( cf.OuG.59/2017).
Acum MApN propune adaugarea acestui OMM si la Pensia Neta !
Problema este ca daca se IMPOZITEAZA si OMM, recuperam numai 7% din aceasta suma !
Corect ar fi sa fie adaugat la Pensia Neta, cuantumul obtinut initial, fara a fi impozitat ...!

Leon spunea...

Pai daca Raportul Comisiei pentru Aparare este deja intocmit, ce sa mai faca Presedintele ?
O luam iar de la inceput ?
PS. Dar Presedintele nu mai are CO in aceasta vara..?

Leon spunea...

Inseamna ca sedinta Comisiei pentru Aparare inceputa la ora 11.00 , s-a incheiat la ora 12.00, deoarece presedintele acestei comisii, deputatul Ion Mocioalca, la ora 12.07 vorbea de la microfonul central in sedinta de plen a CD( a se vedea inregistrarea sedintei din 14 iulie, minutul 54:25 )...!

Cezar spunea...

Plotonere...ma speriasi..🤣🤣😜😜😎😎
Mai bine spuneai...cu ce ocazie tu pe la mina..ca neamurile de manivela nu prea aveau ce face acolo..

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Dacă și d-ta preiei limbajul MApN, ne merităm soarta.
Casele Sectoriale adaugă Sporul OMM la cuantumul calculat al pensiei militare încă din anul 1995, de la intrarea în vigoare a L 80.
cei care au adoptat Legea 80 nu aveau de unde să stie în anul 1995 că li se năzare unora în anul 2017 să plafoneze cuantumul pensiei la cuantumul net al mediei soldelor lunare din baza de calcul.
Art 11
"Pensionării militari decorați cu ordinul "Meritul Militar" clasele a III-a, a II-a și I beneficiază de un spor de 10%, 15% și, respectiv, 20% al cuantumului pensiei."

Legea spune că, într-adevăr, cuantumul pensiei, generic, fără să precizeze dacă e calculat la brut sau la net, bneficiază de sporul OMM.
Asadar, nu poate să vină MApN în 2020 să mai repete ce a stabilit legea în 1995.
MApN trebuia să adauge încă din 2017 sporul OMM la cuantumul stabilit de OUG 59/2019.

Viorel spunea...

Domnule Cătălin, dând timpul înapoi (topic + comentarii), parcă în marea majoritate eram de acord că PLx 199/2020 (L.38/2019) era variant cea mai bună comparativ cu PLx 221/2020 (L.120/2020).

Huhu Rezea spunea...

@Teo
Sunteți tot atât dee siguri cât ați fost pe proiectul PL 221... a cărui paternitate v-ați asumt-o?
Nu vă lecuiți deloc de comunicatele triumfaliste!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leonard, cand se va intampla minunea? Tocmai ne-a informat, @Tehnocrat: Pe 21 Iulie, cu aplicare in luna urmatoare, sau in doua trei luni, cu plata din 21.07.a.c. Doamne, ajuta!

Leon spunea...

@Huhu Rezea, cunosc cele de mai sus !
Eu ma refeream strict la Amendamentul MApN introdus in Pl x nr.199..!
De la inceput am sustinut si sustin si acum ca NU trebuie introdus in legea 223 niciun amendament despre OMM/SOSP..!

Cezar spunea...

Ne vom trezi cu varianta MApN...si cu praful de pe toba cum bine zicea cineva !
Este absurd sa spui..ca se va reveni la L.223 initiala..
Probabil Teo..are misiunea de a linisti masele revolutiònare de rezervisti...

Leon spunea...

Cornele, esti catana batrana , iti recomand sa nu te amagesti cu promisiunile prea optimiste ale celor doi "T" si apoi sa fi chiar mai dezamagit decat in prezent !
Exista o mica sansa de o rezolvare partiala a nemultumirilor noastre, in aceasta luna( m-as bucura sa ma insel eu..) dar este si varianta sa nu se intample nimic pana in luna septembrie..!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

In pandemia cu guvizi altoiti, toti marii medici specialisti ai Absurdistanului, incepand cu chirurgul sef, Ciolan Iohan, urologul-ginecolog Chiolhan Organ, sau ortopedul Vela Pulan, cu asistentele Turcana Pupazoaia si Aluna Burghiu Mangafaua, au impuițat imaginar coloniile de guvizi prin toate cotloanele, ne-au tinut la bulau toata iarna pe langa teracote si calorifere, si atat de bine au stapanit situatia incat 'jde mii de Rabe de 16 t cu ,,mormane de morti,'' la sanki balamaua, au umplut morgile si țintirimele, ca pe front, dar matematica, arz-o focul, spune ca doar fro suta, ca restul au mierlit-o din cauza cancerelor, prostatelor, prostituatelor si asistentelor adormite pe ture ca bolnavii sa nu le injure... Si, ca sa ma scurtez, lăbăralii au sfarsit prin a se face de tot nazismul cu un proiect de lege, copiat din arhivele Dr Mengele Aushchwitz de la Austerlitz, astfel incat putin a lipsit sa ridice baraci inconjurate de sarma ghimpoasa si cuptoare de tochit osanza bipeda! Iaca acum au realizat faptul ca s-au umplut de ,,admiratori căcălau,'' cu toate aceste mascarade de revista ,,Urzica,'' incat mare lucru daca la alegeri o sa mai ia un 10%, cu bogdaproste, si ca sa scape de năduful acestui nenorocit de guvid, i-au pasat toate responsabilitatile sefului de Geamie, hogea Mohammed Ali Reza Pahlavi Arriammer Arafat Cazut Din Cer, declarandu-l Comandant Superman si Imam General peste Absurdistan! Si, uite asa, cred ei, ca se spala de toate pacatele si ororile, iar la electoralele locale or sa faca trei parale si cinci sarmale chioare, macar sa le miroase cu nasul varat in oale, daca nu si le mai pot pune la halit in farfurioare din functii de primării, superioare! Hai ca de pierdut vor pierde Primaria Generala si toate primariile din țară, cu toata jmecheria asta a pasatului responsabilitatilor lui Arafat Imparat, dar DNA nu le vor uita toate magariile si hotiile cu masti la preturi piparate si mafiot importate, scumpite peste noapte! Atunci sa-i vezi cum o sa mai chițăie, ca țobolanii, nepoate!

Viorel spunea...

Domnule sipititul lui Haret, nu trebuie să dăm vina pe noi că acceptăm mizeriile acestor jigodii. Cum U.E. ne-a lăsat de izbeliște pe timpul Covid-19 (fiecare pentru țara lui / se descurcă cum poate), cum Germania importă din Rusia gaze, etc., etc., încălcând anumitete restricții / sancțiuni, iar când domnul Ponta a încercat ceva cu țările Asiatice au început criticile, tot așa și noi ar trebui să ne băgăm picorul în unele reguli ale democrației europene și să aplicăm metodele eficiente din alte țări. Concret. Domnule X, în calitatea de persoană publică pe care o ai (valabil și pentru hoți, tâlhari pentru că se aseamănă) mi-ai furat din pensie semnând un document cu mâna dreaptă, îți tăiem mâna dreaptă, a-i semnat cu stânga, tăiem stânga (ca să nu mai furi). Nu vi se pare normal ? Suntem creștini, dar dacă cineva în timpul unui jaf / tâlhării asupra copilului dumneavoastră îl lovește și moare, ce măsuri luați ? Îl duceți în Italia ca Iorgulescu, îl suspendați („de gât”) ca pe Huidu, dacă domnul Portocală vă făcea un dosar și intrați la pușcărie nevinovat câțiva ani (demonstrând acest lucru ulterior), pe timpul detenției și la ieșire, care era primul gând ? Răzbunarea. Cum. Votul nu are nici o valoare. Bani cheltuiți degeaba pentru a le legifera lor funcțiile ca apoi să înceapă hoțiile.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Cezarica, hai sa-ti spun acum de tasarea la mina: Eram pe platoul Reg. 01267 Art Braila, pregatit sa intru de serviciu pe Parcul Auto, Comandantul iesise din Comandament si cand a dat cu ochii de mine m-a oprit sa ma intrebe daca am fost detasat pt 2 ani in ec. nationala, i-am raspuns ca nu, si mi-a aruncat cardeaua ca e ordin ca toate cadrele, prin rotatie, sa ajunga acolo, si e mai bine atunci decat mai tarziu, mai ales ca eram in divort si ca oricum muierile castiga in aceste cazuri, chiar daca eu eram cel indreptatit sa castige, bla, bla... Mi-a pus in vedere ca fusesem cativa ani Cdt. Plt la Sc. Soferi, aveam experienta de comanda, si ca aveam dosar beton cu fb si membru de partid din Sc. Militara, stia si ca terminasem cu media 9,66, iar el avea misiunea ingrata sa trimita un astfel de cadru pe aceasta functie, de fapt acolo se numea Cdt Detasament, si eu eram singurul din Regiment, ca subofiter, ca asta se cerea acolo la Lupeni, care avusese functie de comanda, intrucat la minele de carbuni nu erau detasati decat elitele fara pete si naravuri, sa nu arunce mina in aer, la fel si cei mai cuminti si buni militari in termen, fara caziere, etc, si m-am convins de sinceritatea domniei sale acolo, Dumnezeu sa-l ierte pe Col. Constantinescu, decedat de cativa ani buni, un rafinat intelectual si militar de cariera. Nu m-am codit, nu m-am jeluit, i-am raportat doar ca ,,Am inteles,'' si mi-a mai spus o vorba clara: ,,Ifrime, nu mai intrii azi de serviciu, te duci acum acasa, mananci, dormi si te pregatesti de drum, la ora 23.00 ai tren si maine seara esti la Lupeni, intrucat te trimit in regim de alarma, fiind o misiune de lupta, asa cum am rimit si eu ordin cand ii trimit pe cei din economia nationala, s-a inteles?'' Am plecat acasa, la circa 5 minute m-am trezit cu agentul la usa care mi-a inmanat foile de drum si Ordinul de serviciu si mi-a raportat ca primise ordin sa-mi transmite ca din acel moment sunt in misiune de alarma si rebuie sa ma conformez sa ajung la o anumita ora, a doua zi, se pare ca la h.17 la destinatie. A doua zi eram la Lupeni, comandantul de Cp ma astepta la poarta surazator, dupa care m-a luat la o bere unde mi-a spus povestea cu Alba ca Zapada si cei sapte pitici sa ma acomodez cu ce-i pe acolo, fiind un om extrardinar de educat si simtit, fara aere si golanii in cap, ca altii, a trei-a zi mi s-a dat 65 de oameni si a fost si prima zi de instructaj protectia muncii, facuta cu subinginerul Miron Cozma, detasat de la Mina Petrosani, dupa instructajul de 2 saptamani am intrat cu plutonul in gaura puțului Stefan, dar nu inainte de a bea 100 ml de coniac, cum ma invatase Miron Cozma, pentru ca pur si simplu faceam panica numai la vederea galeriei pricipale, dar dupa cele 8 ore mi-a fost un mizilic zi de zi sa intru acolo. Din totalul de cadre, comandanti de detasamente pe Unitate, eram cam 1/3 subofiteri si maistri, se rulau mereu si uneori erau 50%/50% ofiteri-subofiteri si maistri. Vezi Cezarica? Daca te duceai in economia nationala acum stiai care era mersul trenurilor, dar nu uita ca am fost si la Canal... In toata Valea Jiului erau 5.000 de cadre militare si 55.000-60.000 de militari in termen, de la Petrila pana la Uricani, sau Valea de Brazi ori Valea de Pesti, ultimile doua zzgurmand la suprafata pe arii limitate si cu cativa militari la utilitari si preparare...

monteoru spunea...

Cornelius ,Cezar te intreba cu ce ocazie tu pe la mina?Zice el ca neamul lui manivela nu prea avea ce sa caute acolo.Eu unul nu vreau sa fiu rautacios.Cu toate ca a trecut destul timp dupa parerea mea ingrata ar trebui sa-ti pui intrebarea cine si ce interes a avut sa te trimeata la mina.Acela ar trebui sa fie facut raspunzator pentru drama ta.Cu o pensie de 1100 lei nu se poate supravietui in ziua de azi la varsta noastra decat daca ne apucam de cersit. Daca mai ai si niste boli esti deja condamnat.Eu unul iti doresc sa-ti puna D-zeu mana in cap si sa castigi eventual la Loto sau sa se intample sa ai parte de o mostenire substantiala.MApN prin reprezentantii lui nu au obiceiul sa faca donatii.Daca se poate mai mult iau decat dau.Nici statul roman nu este din cale afara de darnic.Politicienii de la varf sunt egoisti.Sistemul militar si pe noi ne-a educat in stilul fiecare pentru el.Asta e si cu asta trebie sa ne obisnuim atata timp cat suntem in viata.

Iulian Mareș spunea...

Dai vina aiurea pe cei numiti "gulere albe"! De fapt, acestia executa doar comanda politica, intelegi?
Ia sa se skimbe optiunea politico-militara si sa vezi cum aceeasi oameni vor gasi si forme si mijloace de a face dreptate!

*Daca tu primeai ordin sa tai o activitate bugetata, nu o taiai?

spiritul lui Haret spunea...

Colegilor,prietenilor,camarazi,tovarasi.Alegeti ce va place din ceeace am spus eu mai inainte.Alegerile sunt un moment prielnic pentru noi.Sa spunem celor care ne ajuta in rezolvarea pana la alegeri a doleantelor noastre ca ii vom ajuta si noi .170000 cati suntem noi la care adaugam si sotii si copii reprezentam o forta.Sprijinim pe cei ca lichideaza nedreptatile din sistemul de pensii militare ,care rezolva problema ajutoarelor neprimite precum si marirea cu 40% pentru pensionarii-Sotii-din sistemul public de pensii.Asta trebuie facut cunoscut actualilor parlamentari.

CEZAR spunea...

Desigur va fi de vina ..tot ..LOV..!

Leon spunea...

Cornele, iti explica mai bine Mateias:
https://www.in-cuiul-catarii.info/2020/07/16/mai-e-mult-pana-sa-vedem-fumul-alb-la-repararea-legii-223-2015-17657

CEZAR spunea...

Plotonere .,
Ti-ai facut si ..calcului !
Iti spun eu ..apriori...!!!
Tot prost vei iesi....caci nu ai zama ..nu are de unde...
Este induiosatoare zbaterea ta in tone de cuvinte aruncate in neant..pentru CEEE..?
La vechimea ta ...doar in Varianta Anexei lu Ciuca..mai ciupeai si tu ceva ..!!
Eu inca mai sper ca Ciuca-i GENERALUL CARE TACEEE SI FACEEE!!..

CEZAR spunea...

NB.!
E bine ca-l sustii pe MaKiss !
Poate ca in varianta lui fericita in care vine si staniolul de la CiuKKalata Mocca la baza de calcul..sare si el lka ..TELEDON cu citiva firfirei !
Vae victis !
Vai de cei saraci cu duhul si care traiesc in realitati ..paralele !

CEZAR spunea...

Ce baliverne mai indrugi !
Auzi ..in alarma...hi..hi...te-a aburit bine !
Vorbesti cu unul care a facut Mina Motru..2 ani detasat ! Mai usoara recunosc ..se intra pe plan inclinat ! Tinar comandant de companie 25 de ani ..eram comandant de detasament..150 oameni ! 3 plutoane x 50 oameni fiecare pluton comandat de .. retine OFITER!
Bagi vrajeala...muuulta asa cum faci peste tot..dar nu ma faci tu pe mine !!La scoala lu Valerian Vreme mai tine !!
Poate ai auzit de Colonelul Popescu ..comandantul Brigazii miniere Motru ! Bun om..!
Am dat mina cu Ilie Ceausescu..l-a adus sa-mi vada Compania 5( Detasamentul)
La fel un om de omenie !
O vorba rea nu a scos..!
Tremuram toti dar mai tare Directorii CIVILI..stiau ei de ce !
Etc..etc...

CEZAR spunea...

Si ca sa inchei in mod ..apoteotic !!
Sti ce ma face ..fericit ..plotonere ?
Ca in timp ce eu si multi ca mine poate chiar si tu...asa cu ai mentionat ..cu dosar imaculat..cu rezultate foarte bune..etc..primeam "misiune de lupta "..sa dam Tarii cit mai mult carbune..m-Alul ..si multi ca el SE PREGATEAU ASIDUU..SAREAU PESTE ETAPE CURSURI DE PERFECTIONARE ETC..doar ca SA NE APERE PRIN BOSNIA RUANDA ZIMBAWE>>AFGANISTAN..etc...
Si acum ..nici macar nu-i scutesc astia de la impozit....etc..

Teo spunea...

Punctul de vedere exprimat de SCMD a fost:
- Suntem intru totul de acord cu PLX 221/2020, întrucât conținea toate amendamentele SCMD;
- Nu suntem de acord cu PLX 199/2020, in forma initiatorului. Sustinem, insa, 100%, toate amendamentele introduse la acest proiect de senatorul si deputatii mentionatimai sus, pentru că și-au însușit toate amendamentele SCMD;
- Amendamentele inseamna revenirea la Legea 223/2015, asa cum a fost votata de toti parlamenatrii, inclusive de dl. Paul Dobre (mai putin de Remus Cernea) si promulgata si abrogarea OUG-urilor care, practic, au desfiintat-o;
Eu, încă de la început v-am spus că proiectele PLx 221/2020 și PLx 119/2020 nu mai sunt în forma iniâiatorilor, amândouă primind amendamentele SCMD. Am vorbit și cu liderul Snppc care a fost de acord și chiar ne-a sprijinit. Marți o să vedem forma finală votată în plen.

Leon spunea...

Unii rezervisti mai castiga in instanta:
"De curând, renumitul interpret a câștigat procesul cu Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și cu Casa Națională de Pensii, prin care solicita mărirea indemizatiei sale lunare cu 50%, reușind să o și obțină.

Astfel, Gheorghe Turda a ajuns de la 1.250 euro pe lună la 1.900 euro, adică peste 8.500 lei, ceea ce, la noi în țară, reprezintă o pensie foarte mare.

„Gheorghe Turda va primi diferența de bani retroactiv, începând din data de 1 ianuarie 2016, Turda convingând judecătorii că se încadrează la legea 8/2006, care acordă drepturi suplimentare pensionarilor din sistemul public de pensii, membri ai unor uniuni de creatori legal constituite și recunoscute că persoane juridice de utilitate publica“, informează stirilekanald.ro.

Huhu Rezea spunea...

Cei familiarizați cu tehnica de legiferare, nu este cazul conducerii SCMD, știu că revenirea lagii la forma inițială, formă care avea grave erori de tennică legisslativă, nu se mai poate face după 6 ani de aplicare.
Forma finală a proiectului va ține cont în mare parte de propunerile instituțiilor militare.

Leon spunea...

@Teo, Camera Deputatilor are programate in aceasta sesiune extraordinara inca 2 sedinte de plen, pe 27 si 28 iulie...!
Saptamana viitoare numai comisiile au programate sedinte..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leon, am primit-o si eu aseara de la un camarad MAI. si am trimis-o camarazilor de pe aici. Sper ca Presedintele, cum mi-a soptit o pasarica, sa se implice saptamana viitoare, intrucat se pare ca i-a convocat pe sefii de arme activi, poate si pe cei de la Casa de Pensii si cei care conduc Armata ca sa le astampere elanul contras impotriva rezervistilor, si sa caute o solutie de compromis pentru eliminarea discrepantelor, inechitatilor si discriminarilor, daca o fi asa. Ceva trebuie sa se faca sa atenueze ura impotriva lor in campania electorala. Eu totusi sunt increzator ca ceva, ceva se va face.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Monteoru, e ,,grele'' rau de tot cu ce se intampla, si noi, generatiile vechi am fost tare chinuiti unii șa dracu-n praznic cu anii, departe de familii, am ajuns la divorturi, altii s-au luat de baute din cauza depresiei si au murit, azi ne scuipa si le repugna sacrificiile noastre de ieri acestor tineri lipsiti de respect si recunostinta...

Cezar spunea...

Domnul CUCA..NU UITA ; CEA MAI BUNA..CORECTA SI CINSTITA ESTE VARIANTA TA!

Burebista spunea...

În tabelul inițial al oug Ciucă... Cuantumurile minime de referință brute (dar nu se specifica ce taxe se vor opri din ele adică doar 10% impozit pe ce depășește 2000 sau 41.5 % ca la cei din activitate) erau pentru următoarele cadre.. Și am luat doar 4 exemple :
-plutonier.. 2935 brut
-plutonier adj. Șef.. 3616 brut
-maior 5397 brut
-colonel 7507 brut
Depindea de impozit sau toate taxe cât mai rămânea din aceste pensii brute în procentele de mai sus..
În noul proiect de lege 199 MAPN și Mai au propus un alt calcul individual pentru fiecare pensionar în funcție de gradul și vechimea avută..iar pentru cei cu vechime cumulată de 25 ani din care 15 militare am facut o simulare pe grade asa cum este în proiect, coeficient x salariul minim pe economie +gradații +grad = pensie Bruta din care se rețin taxele de azi, apoi se adaugă sporul pt OMM..
-plutonier pensie Bruta 4603 - 35%-10% = 2692 + omm10% = 2962 lei net în mână..
-plutonier adj șef pensie Bruta 5318 - 35%-10%= 3111+omm 20%= 3733 lei net în mână
-maior pensie Bruta 6279 - 35%-10%= 3673 +15%omm= 4224 lei net în mână
- colonel pensie Bruta 8578 - 35%-10%= 5018 +20% omm = 6021 lei net în mână.
Nu am mai calculat și pensia netă aia cu 10 % pentru ca aia nu se plătește.
Ac fiecare poate sa și facă o părere dacă îl avantajează legea asta sau nu. Pentru cei care nu au vechimea minima prevazuta de 25 ani din care 15 militar probabil se vor scădea câteva procente în funcție de vechimea militara avuta sau cea cumulata.
La plutonier am pus 15 ani militar, la maior 20 ani iar la plutonier adj șef și colonel 25 ani militar..

Cezar spunea...

Erata
Domnul CIUCA....

Leo spunea...

Stelică, juriștii sunt angajații lui 2580 (de la madam scârbu).
Ei sunt coordonați bicefal și de 2580 și de 2505 pt. a corela spețele și a valorifica returul de experiență. Uneori pot redacta și ei ,dar asta va trebui validat de unul din cei 2 stăpâni. La 2505 și 2580 se fac legături între justițiabili și cauzele similare , se fac rapoarte etc...
Cineva mi-a spus că pe HUonorius l-a luat zilele astea cu izoleta....Ști ceva ?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Stelica, juristul care reprezinta Casa la procesele cu mine este Col. Rosu, deci le este frica de mine ca de dracul si au trimis unul pe masura mea! Sa fie sanatos, generos si vartos si sa traiasca manos, ca doar nu ia din patulul lui tata! Urate si pline de lasitate îi sunt metodele de aparare, in rest totul e ok, parandu-mi-se un om care-si face datoria de jurist pentru o paine buna! Poate se va gandi, macar in treacat, si la painea mea, ca tot de la stat, ca si el, o primesc si eu. Daca Col. Rosu a fost numit la dosarele mele, inseamna ca mi se poarta pretuire si rspect, alaturi de frica, stiind ca nu prea-i de gluma cu turboreactoarele mele judiciare! ,,Succesuri,'' CSP, si as dori sa-mi urati si mie succese!

tudor spunea...

Domnule,
Legea 223 a fost emisa de Parlamentul Romaniei fiind respectate toate prevederile constitutionale referitoare la "Legiferare" si la artibutiunile Presedintelui privind promulgarea legilor. Legea a fost publicata in M. Of. nr. 556/27 iul 2015. Dupa publicarea in M. Of. nici o institutie din Romania nu mai putea intervenii asupra textului publicat,(mai putin ptr. indreptatea erorilor materiale) pana la intrarea lui in vigoare. In Romania nu exista institutia modificarii, completarii, abrogarii unui text de lege, publicat in M. Of., respectiv adaugirea, stergerea, schimbarea frazelor si.. din text.
Prin urmare, comform Constitutiei Romaniei, prin puterea ce aceasta o da actelor juridice emise de Parlamentul Romaniei, Legea 223/2015, nu a fost inlocuita de textul facut de Ciolos (Oug 57/2015, art 40); Legea 223/2015 a intrat in vigoare la 1 ian 2016, conf art 120 din lege, asa cum a fost emisa si promulgata si, in aceasta forma a fost si este in vigoare ca Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat in vigoare de la 1 ian 2016. Toate manevrele neconstitutionale si fara temei legal, ce s-au facut cu aceasta lege cu complicitatea CL, CCR, justitiei, si bineinteles a celor ce trebuiau sa aplice legea, vor fi, nu peste multi ani, material de studiu la facultatile unde se studiaza dreptul constitutional, unde acest caz va fi un exemplu "asa nu" de incalcare grosolana a Constitutiei unui stat si a drepturilor cetatenilor lui, spre rusinea (memoriei) multora
din oficialii tarii ce trebuiau sa opreasca aceasta mizerie.
Asa ca, Parlamentul Romaniei nu poate si nu trebuie sa modifice "Legea 223/2015 cu modificarile si completarile ulterioare" lege care nu exista in Romania conform prevederilor Constitutiei. Nici Presedintele Romaniei nu trebuie sa admita ca mandatul sa fie murdarit de o asemenea grosolana incalcare a prerogativelor sale. Odata si odata cineva va vedea si va fi de ras.
Ce este de facut? Trebuie ca cei cu atributiuni sa corecteze grosolana manevra si Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, intrata in vigoare la 1 ian 2016 sa fie respectata. Toate interventiile neconstitutionale si ilegale trebuiesc indepartate deoarece nu privesc legea intrata in vigoare la 1 ian. 2016. Si aceasta trebuie impusa de cel care are obligatia sa vegheze la respectarea Constitutiei Romaniei. De domnul Presdinte al Romaniei care a promulgat legea disparuta.
Am onoarea.

Huhu Rezea spunea...

@tudor
Imi pare rău să-ți spun, dar ești complet paralel cu teoria dreptului.
Legea 223/2015 a intrat în vigoare la 01 01 2016 în forma în care a fost modificată constituțional prin OUG 57/2015.
Parlamentul a adoptat-o cu grave erori de tehnică de legiferare iar presedintele trebuia s-o retrimită în Parlament pentru indreptarea erorilor, si nu mai interveneau gulerel albe care nu numai că au reparat greșelile dar au introdus si prevederi noi, cum ar fi plafonul de 85% de la art. 30.
Ordonanțele de urgență produc efecte de la data publicării în Monitorul Oficial.

Viorel spunea...

Domnule Leon, vorbind despre artiști de toate categoriile (toți cei care se încadrează în prevederile Legii nr. 8/2006 și primesc 50% indemnizații degeaba de la statul Român, plătiți din banii tuturor inclusiv din a celui cu salariul minim pe economie), ce fac în fond toată viața lor: turnee prin toată țara și în străinătate, petreceri, distracții și chiolhanuri cu fripturi, cârnați, cașcaval (alte bunătățuri visate de omul simplu și sărac) și băuturi până nu mai pot, datorită exceselor (grăsimi, alcool, nopți nedormite) dau în cizoră, boli de inimă și mor de tineri. Deci toată viața lor este o distracție, nu tu la dat cu sapa, la strung, în mină (ca Cezar), poze și atenție din partea admiratorilor, deci viață de huzur, sunt și pretențioși când vin la câte un spectacol, pun condiții draconice de mari vedete. Îi doare în pix de bătrânețe. Când nu mai pot, apelează la statul Român, că ei au făcut, au dres și merită tot. Dar cel ce muncește (înainte avea, acum nu mai are unde) până cade în genunchi de oboseală, cel ce nu are ce da copiilor de mâncare, acești oameni ce merită ? Nu dau exemple de cei care au plecat dintre noi (datorită abuzurilor culinare) pentru că nu este creștinește, dar în urma lor ce rămâne, averi pentru care se judecă (,) copiii, soțul / soția sau rudele. Averi ca și în exemplul dumneavoastră, în EURO nu în lei date gratis de stat. Unii mor în sărăcie pentru că nu au știut să-și organizeze și chibzuiască viața și agoniseala.

Huhu Rezea spunea...

Toate adausurile la pensia militară, pentru cântăcioși, veterqni, teatriști etc sunt evidențiate distinc pe cupoanele de pensie, numai sporul OMM este considerat a face parte din cuantumul pensiei.
Mai mult, procentele pentru respctivele indemnizații se calculează și din sporul OMM.
Vedeți de ce țin niște ziariști ca sporul OMM să fie considerat pensie militară?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Pompiliu, multumim! Foarte bune calculele, promitatoare si pline de speranțe! CSP, se vede si se aude ce fac camarazii, p-acilica dim condei, calcule si noi asteptam ca șărchii otravitori, cu limbile bifurcate sa se aplice aceste calcule de măriile voastre? Mușcatira veninoasa este in suspendare, deci nu ne provocati să vă compostam, daca nu primim!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@CATALIN: Doamne, ajuta si multumesc, camarade! La fel, impreuna cu bucurii si sanatate!

Burebista spunea...

Cu o mica completare... Pentru cei ce au avut solda/salariu de comenda o creștere între 10-25%
Fata de calculele mele...

tudor spunea...

Domnule Huhu Rezea, prevederile OUG 57/2015 sunt clare:
" Art. 40 Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015, se modifică și se completează după cum urmează:"
Acest pasaj este copiat din textul OUG 57. Daca suntem atenti vedem ca la 11 dec. 2015, Guvernul Ciolos nu a modificat in conf.legea 24/2000, art. 58 (2) - Legea 223/2015, IN VIGOARE DE LA 1 IAN. 2015, Ciolos in MOD CERT a modificat textul publicat in M. Of.
In ce priveste intrarea in vigoare a OUG, desigur aveti dreptate. OUG 57 a intrat in vigoare la 11 dec. 2015. iar modificarile completarile s-au (trebuiau ) incorporat de atunci in textul legii 223, publicat in M . Of. Asa cum a observant si CCR. Insa atunci Legea 223/2015 nu era activa, nu exista si nu putea fi modificata. Exista doar Legea 223/2015, publicata in M. Of 556/27 iul 2015. Si schimbarea acestui text nu nu este admisa de Constitutie si este fara temei legal in Romania.
Ce ar insemna daca astazi, pana la intrarea in vigoare a legii "carantinei " dupa promulgarea ei si publicarea in M. Of. guvernul ar intervenii cu o OUG si ar schimba textul din M. Of. Si ar introduce iar cele ce au fost . Toata tara ar sari revoltata, ca nu se poate asa ceva. Asa s-a intamplat inssa atunci cu L 223/2015.
Contf art. 58 (2) În situații temeinic justificate, prin excepție de la prevederile alin. (1), actele normative de importanță și complexitate deosebită pot fi modificate, completate sau, după caz, abrogate de autoritatea emitentă și în perioada cuprinsă între data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, și data prevăzută pentru intrarea lor în vigoare, """" cu condiția ca intervențiile propuse să intre în vigoare la aceeași dată cu actul normativ supus evenimentului legislativ""".
Si
(3) Evenimentele legislative pot fi dispuse prin acte normative ulterioare de același nivel sau de nivel superior, având ca obiect exclusiv evenimentul respectiv, dar și prin alte acte normative ulterioare care, în principal, reglementează o anumită problematică, iar ca măsură conexă dispun asemenea evenimente pentru a asigura corelarea celor două acte normative interferente.
Si aceste pasaje sunt copiate din lege.
Prevederile art. 58, (2) au fost introduce prin Legea 61/2010, dupa ce Boc a vrut in 2010 sa poata cenzura Parlamentul Romaniei si sa modifice.. orice lege emisa de acesta. OUG 60 ?2010 (cred)
Numai in conformitate cu aceste prevederi Ciolos putea sa modifice legea noastra, si numai prin dispozitii care sa intre in vigoare la 1 ian 2016, odata cu intrarea ei in vigoare. Textul publicat in M. Of nu poate fi schimbat de nimeni.
Art. 40 din OUG 57/2015 este neconstitutional si fara temei legal. Si asa cum am zis va fi obiect de studiu si de ras pentru viitorii studentii de drept constitutional
Am onoarea.

Huhu Rezea spunea...

Art. 40 din OUG 57/2015 a modificat justificat L 223/2015. Lega nu putea fi aplicată din cauza greșelilor de tehnica de legiferare, în special la modul de actualizare a elementelor bazei de calcul din articolele care reglementau recalcularea. Că gulerele albe au introdus și modificări defavorabile pensionarilor, asta este altă poveste.
Art. 40 respectă art. 58 alin (2) din L 24/2000. Modificările aduse legii nu s-au aplicat anterior intrării în vigoare a întregii legi, respectiv 01 01 2016.
Un jurist nu poate să spună niciodată că o lege sau o ordonanță este ilegală. Ele pot fi neconstituționale, dar nu ilegale.
O hotărâre de guvern poate fi ilegală.

CEZAR spunea...

Este vorba de functia respectiva NU de grad...!

CEZAR spunea...

PS,
Si este vorba de vechimea REALA MILITARA si nu cumulata !
25 Ani ..este pentru toti ! Ai mai mult primesti 1 % ai mai putin pierzi 2% /an..
Nu mai vindeti iluzii !

CEZAR spunea...

Catalin
17 iulie 2020 - 18:00
POMPILIU DE UNDE DRACU LE ŞTII TU PE TOATE?TOCMAI VORBEAM DE INFILTRAŢI PENTRU A LINIŞTI SPIRITELE ÎN RÂNDUL REZERVIŞTILOR PÂNĂ LA ALEGERI.

tudor spunea...

Domnule HUHU Reazea,
Eu nu spun ca OUG 57, art. 40 este illegal, el nu incalca nici o lege,insa prevederile lui sunt fara efecte juridice. El este fara temei legal. Legea 24/2000 art. 58, reglementeaza domeniul modificariii completarii abrogarii si… a actelor normative in vigoare, dupa cum reiese din lege:
Art. 58
(1) După intrarea în vigoare a unui act normativ, pe durata existenței acestuia pot interveni diferite evenimente legislative, cum sunt: modificarea, completarea, abrogarea, republicarea, suspendarea sau altele asemenea.

(2) În situații temeinic justificate, prin excepție de la prevederile alin. (1), actele normative de importanță și complexitate deosebită pot fi modificate, completate sau, după caz, abrogate de autoritatea emitentă și în perioada cuprinsă între data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, și data prevăzută pentru intrarea lor în vigoare, cu condiția ca intervențiile propuse să intre în vigoare la aceeași dată cu actul normativ supus evenimentului legislativ.

(3) Evenimentele legislative pot fi dispuse prin acte normative ulterioare de același nivel sau de nivel superior, având ca obiect exclusiv evenimentul respectiv, dar și prin alte acte normative ulterioare care, în principal, reglementează o anumită problematică, iar ca măsură conexă dispun asemenea evenimente pentru a asigura corelarea celor două acte normative interferente.

Aceste prevederi nu sunt si nu pot fi temei legal pentru modificarea completarea si mai ales abrogarea textelor publicate in M. Of.
Cum pot sa fie abrogate articole care nu sunt in vigoare. Asa cum se poate vedea in L 24/2000, abrogarea inseamna scoaterea din vigoare (a legilor , prevederilor)
Cum a fost abrogat art. 22 din L223 (de ex)care la 11 dec. 2015 nu era in vigoare.
Si aveti desigur dreptate, prevederile OUG 57 s-au aplicat incepand cu 1 ian 2015 dar efectele juridice s-au produs la data intrarii lor in vigoare, adica la 11 dec 2015, asa cum a observant si CCR intr-o decizie si, prin urmare, ele au schimbat textul publicat, lucru neadmis de constitutie si fara temei legal in Romania
Ori, pentru a avea efecte juridice actele normatice trebuiesa emise cu respectarea constitutiei si a Legii 24/2000(republicata 2010)
Problema modificarii.. legilor inainte de intrarea lor in vigoare a fost rezolvata asa cum am spus prin L 61/2010, de aprobare a OUG 60/2010, privind modificarea L 24/2000. Atunci Boc a dorit sa poate cenzura parlamentul ostil si sa poata anihila orice lege inainte ca aceasta sa-si produca efectele juridice, respective sa intre in vigoare. Evident ca la vremea respectiva societatea civila si presa au fost revoltate si Parlamentul a reglementat problema prin ceea ce acum este art. 58 (2) din L 24/2000 (republicata 2010). Cine doreste poate studia aceste aspecte, inclusiv ce a spus, in avizul sau CL fata de OUG 61/2015

Sa nu mai vorbim ca OUG 57/2015 este anterioara legii si nu ulterioara, cum prevede art 58 (3) din L 24/2000 (republicata 2010)
Si da, in mod cert Legea 223/2015 a avut probleme de aplicare, insa ea trebuia modificata in conf. cu prevederile art. 58 (2) si (3) de mai sus. Textul din M. Of. Nu poate fi modificat.
Am onoarea.

Huhu Rezea spunea...

CCR a respins excepțiile de neconstituționalitate extrinseci de acest fel, excepții care au făcut carieră prin SCMD și LADPM
De altfel, art. 45 din OUG 57/2015 răstoarnă complet toată teoria dumitale.

ART. 45
Prevederile art. 16, art. 17, art. 22 pct. 7 şi art. 40 se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2016.

CEZAR spunea...

Asa cum ai si tu...sporuri , sporulete CiuKKalagta Moca...Staniolul de la CiuKKalata..etc!

bassil spunea...

Corect tehno

vio57 spunea...

Aveti dreptate domnule dar cine sa ne respecte drepturile? Cine pe cine se mai respecta in tara asta.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

ONOAREA DE MINISTRU SI GENERAL SI BĂȘINA DIN PLAPUMĂ: La inceputul anului, sinistrul Apararii Nationale, NICIOLAE MĂCIUCĂ, care mai are si calitatea de General al Armatei romane, deci cu presupuse calitati de onoare, demnitate si cuvant, a scos la aerat o plapuma groasă si soioasa pe gardul Ministerului, despre care domnia sa a spus ca este cuvantul sau de onoare ca o sa faca dreptate la pensiile militare, alegand in acest sens data de 1 Iulie ca fiind ziua implinirii promisiunii prin cuvantul dat, dată trecută deja de cand lupul si cățălul, azi fiind in 18 Iulie 2020, netinandu-se de cuvant, asa cum fac oamenii nevertebrați, neseriosi si fara onoare! Acum, toata suflarea militara cred ca acel cuvant dat, sau plapuma soioasa scoasa la aerat pe gardul Ministerului Nationale, n-a fost decat BĂȘINA DIN PLAPUMĂ, evaporata in eter sa amageasca, sa insele si sa prosteasca, intr-un cuvant, si deci o mare si rusinoasă MINCIUNA SFRUNTATA! RUSINE, DOMNULE GENERAL! De acum incolo, de cate ori o sa iesiti cu declaratii in public, noi nu o sa va mai credem, pentru ca militarii Armatei romane vor considera ca ati iesit doar ca SA SCOATETI BĂȘINA DIN PLAPUMĂ LA AERAT, nu sa va demonstrati virtutea, demnitatea si onoarea de General prin cuvantul dat, care la militari trebuie sa fie sacru, sfânt si de neîncălcat, iar cand asta se intampla este cea mai mare dezonoare, rusine si păcat de neiertat!

tudor spunea...

Domnule Huhu Rezea, cu speranta ca mai aveti rabdare insist,
Referitor la constitutionalitatea cenzurarii, contracararii legii 223/2015 , publicata in M. Of.556/27 iul 2015, prin art.40 din OUG 57/2015, sunt de interes urmatoarele decizii ale CCR:
- Decizia nr. 26 /16 ian. 2019 paragraf 139 si 147 a CCR:
“ 139. Art.1 alin.(4) din Constituţie a instituit principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat în cadrul democraţiei constituţionale, ceea ce presupune, pe de o parte, că niciuna dintre cele trei puteri nu poate interveni în activitatea celorlalte puteri, iar, pe de altă parte, presupune controlul prevăzut de lege asupra actelor emise de fiecare putere în parte [Decizia nr.1221 din 12 noiembrie 2008 şi Decizia nr.63 din 8 februarie 2017, paragraful 87].
Astfel, cum nici administraţiei nu îi este permis să cenzureze o hotărâre judecătorească [a se vedea Decizia nr.233 din 5 iunie 2003, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.537 din 25 iulie 2003] sau legiuitorului să cenzureze o hotărâre judecătorească [a se vedea Decizia nr.333 din 3 decembrie 2002, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.95 din 17 februarie 2003], nici instanţelor judecătoreşti nu le este permis să instituie/modifice/completeze/ abroge norme de reglementare primară. “
Si mai ales,
“147 Mai mult, nici măcar legiuitorului delegat nu îi este permis ca, printr-un act de reglementare primară, să contracareze o măsură de politică legislativă [Decizia nr.1221 din 12 noiembrie 2008]. Cu alte cuvinte, dacă nici măcar printr-un act normativ având forţa juridică a legii nu se poate contracara o lege, cu atât mai puţin o normă de reglementare secundară ar putea modifica/ completa/ abroga o lege sau o ordonanta ori ordonanta de urgenta Decizia nr.685 din 7 noiembrie 2018, par.158].” (Aceasta prevedere a fost nuantata ulterior, prin alta decizie, insa nici asa nu este admisa schimbarea textelor din M. Of. )

Referitor la efectele juridice ale art. 40 din OUG 57/2015, CCR a decis:
- Decizia Nr. 349/2018, publicata in M. Of. al Romaniei, pronuntata in sedinta din 22 mai 2018, a Curtii Constitutionale a Romaniei, in vigoare de la 22 august 2018, paragraf. 24: “ de altfel, curtea observa ca legea nr. 223/2015 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I din data de 27 iulie 2015, dar, potrivit art. 123 din aceasta lege, actul normativ urma sa intre in vigoare la data de 1 ianuarie 2016. Modificarile operate de Ordonanta de Urgenta a guvernului nr. 57/2015 au intervenit anterior datei de 1 ianuarie , astfel ca …..”
Si,
- Decizia nr. 784/2018 a Curtii Constitutionale a Romaniei, in vigoare de la 07 mai 2019, paragraful 62:
“62. Având în vedere acest fapt, precum și dispozițiile art. 62 teza întâi ("Efectele dispozițiilor de modificare și de completare") din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 260 din 21 aprilie 2010, potrivit cărora "dispozițiile de modificare și de completare se încorporează, de la data intrării lor în vigoare, în actul de bază, identificându-se cu acesta...",
Asadar, efectele juridice ale art. 40 sau produs la 11 dec. 2015, in mod cert.
Si in incheiere, cineva a spus referitor la acest "matrapazlac juridic" (vorba marelui nostru ziarist militar) ce sa faci daca guvernul nu stie sa faca ordonante"
Am anoarea.

Huhu Rezea spunea...

Nu trunchia pentru derută textul Deciziei CCR!
Continuarea frazei din Decizia 349/2018 la excepția ridicată de Leordanisim este
"....astfel că nu se poate susține că, în temeiul aceleiași legi, anumite de categorii de pensionari au beneficiat de un tratament juridic mai favorabil."

Nu te teme că art. 40 nu a fost aplicat niciunui pensionar care s-a pensionat între 11 12- 31 12 2015.

Hai să ne concentrăm pe ce vor să ne aburească instituțiile militare în prezent...cu amalgamul de propuneri de natură să încurce dezbaterile parlamentare și intențiile bune ale PL x 199/2020.
Este o pierdere de timp să mai discutăm despre art. 40 din OUG 57/2015

Huhu Rezea spunea...

@Tudor
De ce nu vrei să discuți cele 2 inecrcări penibile de reglementare criticate în titlul topicului?
Să înțeleg că ești de acord cu ekle?

tudor spunea...

Domnule, am sustinut si altadata ca PL-x 221 este propunerea legislativa care ar rezolva situatia nedreapta si pe deplin nemeritata in care ne gasim unii dintre noi. Aceasta propunere legislativa vizeaza si eliminarea dracoveniilor facute de Ciolos si Olguta, in privinta drepturilor care se cuvin militarilor in rezerva si retragere ai ARMATEI ROMANE. Nu este perfecta, dar se poate rezolva.
Desigur, PL-x 221 ar ridica probleme deosebite prin prevederile privind abrogarea art. 40/ oug 57/2015 si a oug 59/2017 art. VII. Cele doua ordonante nu sunt aprobate de Parlament, nici respinse. O OUG nu nu poate fi abrogate de Parlament, ar fi incalcat principiul separatiei puterilor in stat. Decizii recente ale CCR au stabilit ca nici Hotararile de Guvern nu pot fi modificate, da decum abrogate. Parlamentul poate ori sa aprobe printr-o lege ordonanta de urgenta, ori sa o respinga. Desi necesara, nu este in regula formularea cu abrogarea OUG si nu va trece. Cred.
Pl-x 199 este o carpea care nu rezolva problema generata de Guvernul Ciolos si o estompare a urmarilor frustrarii sexuale a Lolei. Este o perpetuare intr-o alta forma a nedreptatii si o amanare a eliminarii ei, eliminare care daca va fi, cine stie cati dintre noi o mai apuca. Uitati-va la efectele pricinuite de actiunile lui Boc in 2010, Cati dintre noi s-au dus, fara sa vada ca pensile lor militare sunt normale, legale, cuvenite, asa cum au fost dobandite.
Cum a zis cineva aici, nici d.acul nu va mai descalcii prevederile L 223/2015 cu modificarile si… ulterioare(anterioare),pe care unii le-au amestecat ca Stalin popoarele in URSS.
Sa auzim de bine
Dar si asa, decat nimic…

spiritul lui Haret spunea...

Cornelius eu zic sa devii concis in exprimare si sa sarjezi pe varianta Ciuca.In opinia mea e singura sansa sa ai parte de un venit decent.Partial sunt de acord cu tine ca detasarea pentru unii in economia nationala a insemnat pierderea familiei.Cunosc cazuri cand unii datorita sperantei unor castiguri si-au cerut detasarea in economia nationala.Nu am auzit ca se cerea cadrelor militare sa intre in subteran.Poate ca tu si Cezar ati facut-o din curiozitate.Cezar stie ca a ales gresit motivatia persiflari lui Mares.In UM erau si functii unicat.Ce ar fi insemnat sa detaseze in economia nationala seful de stat major sau un sef de arma sau serviciu?De exemplu.UM executau anual aplicatii de stat major si ce s-ar fi facut cdt. fara sefii de arma.Unde mai pui ca in perioada respectiva se executau exercitii de completare cu rezervisti concomitent cu indeplinirea unei misiuni de lupta.

Huhu Rezea spunea...

@tudor
Greșit!
Prin legea de adoptare a unei ordonanțe de urgență Parlamentul poate modifica unele prevederi ale ordonanței, fără să încalce principiul separațiunii puterilor în stat.
Majorarea soldelor de funcție din anul 2017 nu s-a făcut prin Legea nr. 152/2017 de adoptare a OUG nr. 99/2016?
Legea 207/2017 de aprobare a OUG nr. 56/2017, nu a modificat unele prevederi ale acelei ordonanțe?
Reevino la chestiunea topicului!

tudor spunea...

Domnule Huhu Rezea,
Regret ca nu suntem deacord, pana la un loc (zic eu) ca aveti dreptate. Prin legea de adoptare a unei ordonanțe de urgență Parlamentul poate modifica (si nu numai), prevederi ale ordonanței, fără să încalce principiul separațiunii puterilor în stat.
Dar eu ziceam ca printr-o lege, cum ar fi PL-x 199/2020 sau 221/2020, care nu sunt proiecte de lege "de aprobare " a OUG 57/2015 sau Oug 59/2017 ci, de modificare a legii 223/ 2015, nu pot fi abrogate prevederi din aceste OUG. Ca ori Parlamentul le aproba, ori le respinge.
Zic eu.
Am onoarea.

Huhu Rezea spunea...

Art. 40 al OUG 57/2015, art. VII al OUG 59/2017 și art 82 al OUG 114/2018 au devenit părți componente în corpul Legii 223/2015,
Acum se intenționează modificări ale L 223, chiar dacă textele modificate au fost introduse în lege prin respectivele ordonanțe.
Nu avem cum să fim de acord!

Leo spunea...

Parcă art. 84 MAESTRE...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Spiritul lui Haret: Am fost trimis la ordin, dar nu fortat, eu am acceptat pentru ca niciodata nu-mi contram comandantii, fiind disciplinat. Mi s-au explicat multe atunci, mai ales ca eram pretuit de Comandant, i se impusese de sus sa fiu detasat, la interventia fostei sotii sa fiu indepartat de aventura ei amoroasa, cumparand barosanii de la Divizie cu daruri in kile de carne de la abator. Chiar ea a recunoscut asta, dupa ani de zile, cand m-a vizitat cu actualul sot roman, dupa moartea darlaului cu care ma inselase, fiind ucis in imprejurari neelucidate nici azi, fiind stabilita in Luxemburg cu actualul, un var de-al ei de fapt. Eram la Gagesti Vn. de un Pasti, acum circa 8-10 ani, ea fiind din Jaristea si stiind ca acolo imi faceam Pastele, ducandu-se la fostul meu socru si sora acolo sa-si faca Pastele, a trecut sa ma vada, ceea ce pe actuala sotie o scosese din sarite, dar nu s-a manifestatdeschis, pentru tupeu. Am avut cu ea discutii tet a tet pe chestii din trecut, unde a recunoscut totul si cum a aranjat sa fiu trimis la Lupeni, apoi la Canal, motivand ca ii era frica ca o voi ucide daca eram in Braila, a recunoscut si cum m-a inselat, si cum a ramas cu ala gravida in timp ce era inca cu mine, cum cauta certuri din senin crezand c-o bat ca sa aiba motive de divort, etc, dar daca a vazut ca nu sunt violent a fugit cu ala pur si simplu. La acel Paste cand a venit la tara la cumnatii mei sa ma vada, mi-a adus o multime de cadouri dulci, sigilate, apoi 2 sticle de wiskey, pe care, in timp nici nu le-am gustat, dand cate un paharut unor meseriasi care munceau la mine la garsoniera la cate ceva la care-i puneam, pentru ca n-am pus botu' de ani si ani pe bautura, rar band cate ceva, acum chiar deloc. Deci n-am facut-o din curiozitate sa ma duc detasat, am fost chemat, mi s-a propus cu varianta ca de scapat tot n-am sa scap de ec. nationala, fiind ordin ca toti, prin rotatie sa se duca acolo, si fiind situatia respectiva am acceptat fara sa cracnesc. Chiar mi se zicea ca fac un bine U.M. ducandu-ma, altii avand situatii dificile familiale, functii unicat sau cu responsabilitate permanenta. Eram respectat pentru ca unde eram pus nu cracneam, chiar fiind detasat la Galati la Regimentul Mecanizat 2 luni sa specializez condensat ofiteri si subofiteri din alte arme pentru arma Auto, pentru Canal, fiind fost Cdt. Plt Sc. Soferi si foarte bine pregatit, din ordin de la Divizie, azi descoperind ca acea perioada esste trecuta in vechimea mea cu grupa ,,deosebite'' si ca, chipurile, as fi fost eu detasat la Scoala Militara de Subofiteri Basarab 1 pentru specializare, cand realitatea a fost ca fusesem detasat la Galati sa-i specializez pe altii, eu neavand nevoie de asa, dupa 5ani la catedra Scolii de soferi! De la Scoala de soferi am plecat detasat la Artilerie-Aruncatoare intrucat urma ca Scoala sa plece la Targoviste, dupa care la Sacele Brasov, deci era nasoala tevatura si am evitat-o cu acea detasare propusa de un sef de la Divizie, Col Irimia, care a ajuns pe urma la Armata 2 Buzau sef pe tot Auto, avand cu domnia sa relatii f. bune de prietenie, ca dealtfel cu toti din divizie, cunoscut fiind si ca un bun organizator de coruri si brigazi artistice, cu care am colindat Armata a doua... Acum sunt un rebut pentru Armata de azi, fara pic de recunostinta!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Spiritul lui Haret, varianta cea mai buna este cea care ni se ofera, nici a lui Ciuca si nici al altcuiva! Nu eu impun, ce doar ce ni se da la toti! Sunt un paduche in aceasta actiune ultra mafiota, in care gusterii vor sa ne mentina la nivelul de sclavi! Cei cu pensiile mari nu sustin pensiile mici si medii, desi noi, in principiu, i-am sustinut si pe ei, ca fiind un bun castigat si politicienii sa nu-l pangareasca, dar in lacomia si egoismul lor nu pun deloc umarul si pentru amarati! Eu nu mai cred in nici o varianta, decat in ce vad pe cupon!

Calinmihaib12 spunea...

D- le TUDOR..: ați "intrat intr--un clinici... " din care cam greu "se poate.." ieși..!
(discuția..fiind..mult prea amplă..!) privind legea 223/2015 modificată prin- atenție mare: cele 2 O.U.G.-uri: 57/2015 și 59/2017 = care = AMBELE SUNT ILEGALE..!(..oricum..= AR FI "SANCTIFICATE" ..prin SOFISME..!..de către CURTEA C.R...!), deoarece - ele = NORME INFERIOARE LEGII, .."reglementează.."(..?..) = .".CONTRAVENIND PRINCIPIILOR ȘI DISPOZITIILOR.."... = LEGII 223/2015...!= act de nivel superior..![..citat din art.13,alin.b)= din legea 24/2000 ]..,în CLAR sau ABSCONS, ( =..prin emiterea și a altor acte normative= la fel= ILEGALE=..ORd .comun a 3 miniștrii.. +,+..!=..M.25/.../2016...) având drept EFECT:. ..=TĂIEREA= ȘI ..="PLAFONAREA" = PENSIILOR MILITARE CUVENITE LEGAL (..tăierea GRADULUI AVUT la DATA PENSIONARII /TRECERII în rezervă = încălcare...și..a..legii 80/1995,..tăierea soldei de funcție ..,tăierea soldei de comandă..,etc.).

Ein Stein spunea...

@Huhurez
Armata a devenit un focar de eruditie, un refugiu al artelor si muzelor, un sanctuar al sufletelor sensibile, al ideilor si creatiei. Am tot scris ca totul se invarte in jurul gruparilor de interese cu sprijinul nemijlocit al gulerelor jegoase, viitori beneficiari. Atat timp cat aceasta lege imorala exista, nu sunt sanse, niciuna, ca lucrurile sa intre pe un fagas logic si normal. Pentru mine este evident un lucru, in toata nebunia asta cu puzderia de prouneri, gulerele jegoase vor sa introduca noi elemente gen "pensie compusa bruta" sau "pensie compusa neta dar si bruta" cu care pot jongla mult mai lesne in interesele lor mafiote, asa cum au mai facut-o si in cazul soldelor. Singura solutie este o noua lege a pensiilor, copiata cu punct si virgula de la o tara NATO cu traditie, sau fara traditie, din NATO sa fie, pensie din grad/functie si vechime. Evident sa sansele sunt practic nule, probabil gulerele jegoase si grupurile de interese spun ca m-am ticnit, cum adica, pensie fara o arta, o creatie acolo, un oskar, un spor de importanta, ce dracu doar nu suntem nebuni. Legea 223 este o lege imorala, ticaloasa, facut doar pentru a servi grupurilor de interese, ea trebuie sa dispara cat mai curand. Macar sa ne dea dreptul de a ne transfera in sistemul public de pensii, daca dorim. Jos mafiotii.

Huhu Rezea spunea...

Ti-am mai spus să nu te amesteci în noțiuni de drept că îți prinzi steptoscopul.
Ordonanța de urgentă este tot o lege, dar este emisă de Guvern în condițiile speciale și de urgență,care nu suportă amânare, prevăzute de Constituție.
Te faci de râs când spui că ordonanța de urgență este ilegală.

Leo spunea...

Poate fi și ilegală deoarece nu respectă dispozițiile unei legi în domeniul în care este dată ord. De aceea devine și NECONSTITUȚIONALĂ ( Art. 5 alin. 1 ) și poate fi atacată la CCR cu excepție de neconstituționalitate.

Huhu Rezea spunea...

Asa... și o lege ar putea fi numită impropriu ilegală. Corect se spune antconstituțională.

Calinmihaib12 spunea...

D-LE HUHUREZ: ...dacă nu ai studii juridice,suntem-in domeniul acesta: ..ca să spun asa:"cam egali"( si..in plus știu să citesc ..și..să
SI înțeleg cele citite-(= și dacă e nevoie = ..ȘI PRINTRE RÂNDURI..!..= mai ales in domeniul ăsta:..al "DREPTULUI.."= care nu e chiar așa de..IMPENETRABIL..de către cei din .."exteriorul"..său..,cum ar părea...!;O.U.G.-urile despre care vorbim :..FUNCȚIONEAZĂ ..DEJA= DE PREA MULT TIMP= FĂRĂ A FI DEZBĂTUTE/ ..și APROBATE sau RESPINSE...IN PARLAMENT..;în plus :NU SE EMIT = O.U.G.=uri in DOMENIILE prevăzute de art. 115,alin.6 din CONSTITUȚIE= cu referire expresă..(..și ..)la art. 47 din CONSTITUȚIE..!; dar chiar si așa..aceste OUG-uri = ..."nu au nici cap,..nici coadă"..adică nu au: termene de funcționare..=cerințe obligatorii,.. și...alte "hibe".. etc...!=așa că nu te supăra că insist..cu "evaluările"..,iar =cât privește.. STETOSCOPUL..,medicii mai au ..și .. alte "instrumente"..de.."DIAGNOSTICARE...."..!

Huhu Rezea spunea...

Hai să ne vedem lungul nasului, potrivit studiilor!
După cum vezi, greșesc ele gulerele albe cu ceva studii juridice, ce să mai spui de cadrele medicale care se dau mai cunoscătoare într-ale dreptului decât cei de la CCR.
Ordonanțele produc efecte juridice imediat ce sunt publicate în MO, spre deosebire de legi, efecte care dăinuie în timp chiar dacă odonanțele nu sunt aprobate niciodată de lege.

Leo spunea...

Nu , fără condițional optativ și fără impropriu. Ori este ori nu este legală o dispoziție de oug. Este nelegală dacă nu se corelează sau modifică o lege cu putere juridică superioară . De exemplu , tot de la tălică știm , că alin 7 din oug 59 nu respectă art. 2 li. b din Legea 223 deoarece introduce discriminarea între generațiile de pensionari privind cuantumul pensiilor pt. o aceeași situație. Și , din moment ce este nelagală , a devenit concomitent și neconstituțională dispoziția art. 7 din oug 59 pt. cele spuse mai sus. Aceste aspecte ni le-ai explicat riguros la timpul lor MAESTRE iar acum ori este o neânțelegere ori te-ai sucit....
Cu explicațiile lui tălică , rafinate de avocat câțiva suntem pe la CCR cu dosare BETON.

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
In teoria dreptului, starea de legalitate înseamnă repectarea legii, adică tot ce înseamnă normă juridică de reglementare , începând cu Constituția, continuând cu legile organice, legile ordinare, ordonanțele, hotărârile de guvern, ordinele de ministru.
Deci legalitatea înseamnă deja respectarea legii. Respectarea legalității este un pleonasm.
Starea de legalitate în România a fost serios compromisă de la Băsescu încoace, mai ales prin încălcarea normelor constituționale.
Când presedintele României încalcă Constituția, când șeful DNA încalcă Constituția, când un bezmetic de premier îndeamnă cetățenii să nu respecte deciziile CCR, nu mai putem vorbi de un stat de drept.
Cum și o mare parte din cetățeni sunt adepții stării de ilegalitate, prin revalidarea la urne a celor care încalcă legea, va fi nevoie de o perioadă îndelungată pentru ca România să revină la starea de legalitate.
Așa că nu vă mirați de ce gulerele albe își permit să încalce și ei legea.

Calinmihaib12 spunea...

..D-le Huhurez:.. nu mi-ai răspuns direct la o intrebare directă, dar .."bazat..pe raporturile.." dintre NOI..când- din diverse "motive"..nelegate de subiectul discutat, nu-ți "place" răspunsul..meu..=alegi: pur și simplu:.. ori să nu publici..,ori să dai.."răspunsuri".."peste nas.."..! ocolind exact subiectul..!; cât privește..."lungimea..nasului.." : 1. la mine..e de: ..peste 9 ani de studii,..și peste vreo..40 de examene..!; 2. ..dar asta..atât în cazul meu cât si-mai ales...in cazul juriștilor :..e nerelevant= atât timp cât - NOI -TOȚII, AICI: dezbatem EXACT APLICAREA PREMEDITAT:..ERONATĂ,..GREȘITĂ,...ILEGALĂ,..CU REA-CREDINȚĂ,..DE MULTĂ VREME..,a LEGISLAȚIEI in domeniul salarizării și pensiilor militare, ..atât de către autoritățile: LEGISLATIVE și EXECUTIVE, cât = SI, MAI ALES...autoritatea JUDECĂTOREASCĂ: care are MENIREA :NOBILĂ SI MORALĂ = să RESTABILEASCĂ .. ATÂT ADEVĂRUL FAPTIC,CÂT ȘI CEL JURIDIC,..ceea ce,..din păcate: nu se întâmplă prea des..!(așa cum rezultă din comentariile publicate AICI..! 3.ORDONANȚELE nedezbaătute,neaprbate și/sau nerespinse = DE ATÂTA VREME..confirmă ..SCOPURILE și INTERESELE OBSCURE ale = întregii clase politice "românesti"..in sensul celor arătate mai sus..!

Calinmihaib12 spunea...

D-le HUHUREZ:..O.K...! și ..SĂNĂTATE..TUTUROR (..mai ales ACUM,.. date fiind ÎMPREJURĂRILE ...!)