Un produs Blogger.

sâmbătă, iulie 18, 2020

MApN și MAI propun înlocuirea cuantumului de referințâ cu cuantumul net minim

209 commentsDupă calcule care vor dura doi ani, iată cât veți primi la pensie în decembrie 2020.
Asta pentru că veți plăti si CIBS 25%, contribuții CASS și impozit pe solda lunară brută pe care nu ați primit-o niciodată.
Dacă mai rămâne un cuantum minim net mai mare de 2000 lei, mai plătiți o dată impozit de 10%.
Să nu vă mai aud că politicienii introduc modificări tâmpite în legea pensiilor militare!Preluat de pe site-ul Sindicatului Polițiștilor
https://www.snppc.ro/uploads/fisiere/articole/PLX-199-2020.pdf
Calculul pentru un colonel, comandor, in luna decembrie 2020, a cuantumului care ar înlocui cuantumul de referință din propunerile lui Ciucă.

Noul cuantum net minim, calculat numai din elementele salariale menționate în propuneri, art. 110 indice 1, alin(2), CU DEDUCERI DE ANGARALE PE CARE NU LE-AȚI AVUT NICIODATĂ CA ACTIVI, deci... care modifică baza de calcul reglmentată în art. 28, este ridicat la regimul juridic de pensie militară de stat. 
Acest cuantum minim nu cuprinde sporul OMM. 
Conform textului, sporul OMM, în valoare netă, se adaugă la cuantumul net al pensiei nete cuvenite sau aflate în plată, cuantum care se compară cu cuantumul net minim.
Propunătorii și-au cam pierdut rațiunea în slalomul printre amendamente.


Cuantumul brut:

Solda de funcție la maxim 2,74 x 2230= 6110 lei
Solda de grad= cca 360 lei
Gradații = cca 1400 lei
Spor constituțional=458 lei
Cuantum Brut   6110 + 1400 + 360+ 458 = 8328 lei 


Cuantumul net la 01 12 2020 este 8328 - 45%= 4580 lei. Aceasta ar fi pensia militară de stat în cazul în care este mai mare decât pensia netă în plată sau cuvenită la care se adaugă sporul OMM net.Impozit 10% din ce trece de 2000 lei.
Pensie neta minimă  în plată pe cupon ar fi 4580- 258 =4322 lei

Pensia neta actuală a unui colonel, rămasa în plată după recalcularea  pe L 223/2015, deci pensia stabilită pe L 263/2015, indexată în anii 2016-2020, trece de 5500 lei. 

Cum s-ar zice, propunătorii MApN și MAI ne aruncă praf în ochi.
Sper ca parlamentarii să nu adopte această propunere.
209 comentarii:

1 – 200 din 209   Mai noi›   Cele mai noi»
Cezar spunea...

Detaliati va rog cu un calcul..sa pricepem si noi...aviațorii🤣🤣🤣😎😎

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Zau ca nu pot sa-mi bat capul sa cercetez, in cazul asta, cam cat as mai primi la pensie la cei 1128 lei de acum! Atatea modificari sivariante ca ne-au prostit pe toti, numai bine si eliminarea discriminarilor sa nu fie, cum se lauda ei aici, mai ales ca mai ia si cate 1 punct la fecare 1 an lipsa, avand un total de 18,4 ani ...

Leon spunea...

Nu va mai obositi, Calculul este deja facut !
Dati click pe videoclipul din Tema si aflati Rezultatul...mintenas..:))

monteoru spunea...

Cine se pricepe sa faca simulari.
Numai niste simulari facute de niste priceputi ne spun daca primim lovituri in barba.


Cătălin spunea...

SE PARE CĂ LEGEA E FĂCUTĂ SĂ NU SE DEA NIMIC IN MAJORITATEA CAZURILOR ŞI SĂ CREASCĂ PUŢIN LA CEI NENOROCIŢI RĂU.CU ALTE CUVINTE IN LOC SĂ-I ADUCĂ LA ACELAŞI NIVEL PE CEI RĂMAŞI ÎN URMĂ CU CEI PENSIONAŢI RECENT SE STABILEŞTE UN NIVEL MINIM MULT SUB PENSIA AFLATĂ IN PLATĂ LA CEI CU OSCARURI.CEL MULT ACEŞTIA DIN URMĂ VOR FI BLOCAŢI LA CREŞTERI DAR CU RATA INFLAŢIEI VOR FI IARĂŢI AVANTAJAŢI.ŞMECHERII ŞI PUPINCURIŞTII RĂMÂN CU OSCARUL IAR CEI CARE NU AU LINS PUTINA CU RESTURILE ARUNCATE.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leon, habar nu am unde sa dau acel click si unde gasec Tema! Dar la mintea mea consider ca pot lua pensia trecuta acolo ca minima 3.950 lei, scazand din ea cate un punct pentru fiecare an lipsa la vechime, deci de la 18 ani totali pana la 25, fiind 7 ani lipsa, iar daca se cer efectivi, fiind 13, atunci lipsesc 12 pana la 25, tot pot lua ceva, insa am incredere in Onorabilul, care la calculul domniei sale m-a scos cu o suma de cam 2700 2750 lei, candva prin Ianuarie, pe o postare, mai ieri incurajandu-ma cu mai mult! La paduchii mei si o suma de 2000 ar fi o minune dumnezeiasca, numai sa se dea, dar cum merge pandemia asta...Offf!!!

kostas spunea...

Cu tot respectul, cred ca ati gresit cu calculul la ex. colonelului. La, gradatii, sa zicem 7x6= 42% din 6110, cat are trecut pe decizie, la monentul pensionarii. Deci aprox. 2560. Deci noua solda de functie= 8670. Spor constitutional= 7,5% din 8670= aprox 650. Deci pensia minima bruta= 8670 + 360 + 650 = 9680 Cu spor OMM= 1936 rezulta pensia bruta minima = 11616 Daca ar avea si spor de comanda 25% = din noua solda de fc. + spor constitutional, deci din 9310 = 2077, atunci pensia bruta minima ar fi = 13693. Scadeti 42,5% si o sa vedeti ca iese mai mult decat pensia in plata, cu sau fara solda de comanda.

Ein Stein spunea...

Pai cum spuneam, au mai inventat un tip de pensie, "cuantum net minim", insa nu asta cred ca e obiectivul principal, vor inventa alte cuantumuri, cu denumiri psihedelice, care sa lase gulerele jegoase sa-si faca mendrele dupa cum ii taie capul. Asta cu cuantum minim net e doar o testare de piata, sa vedem la ce-i duce capul. L223 trebuie desfiintata de urgenta, e prea imputita si ticaloasa, dupa cum am mai scris aceasta lege este un izvor nesecat de noi probleme si rezolvari conjuncturale si de interese iar pentru noi doar motive de amanare si promisiuni eterne. Imi doresc ca aceasta lege sa se desfiinteze si sa fim trecuti in sistemul public.

Alex spunea...

Adunarile in cazul pensiilor militare dau cu minus in cazul nostru.Pe bune! decat sa ne-o traga la nesfarsit sa se termine odata.Macar stim o treaba.Asteptarea asta ne imbolnaveste si ne termina pe multi cu nervii.Cred ca ajunge.Nimeni dintre decidenti nu este interesat sa faca ceva bun pentru noi.Pacat ca la unii nu le pot da peste bot pentru ca asta ar merita.

Ein Stein spunea...

Spun astia ca vechimea in serviciu, pentru calculul a ce vor ei, e de cel putin 25 de ani. Cum vine treaba asta "cel putin 25 de ani"? Asta poate fi si 123 de ani? Cand e vorba de taieri imediat fac precizari, daca ai mai putin de 25 de ani iti calculeaza din perioada respectiva. Dar daca ai mai mult?

Lenovi spunea...

De unde vine taxarea cu 45% si impozitul cu 10%? N ati pus cumva de doua ori 10%?

Huhu Rezea spunea...

Se intră deja pe prevederile din Anexa VI a L 153/2003, în care la gradații valoarea procentuală este 3%.
Gradați 0 este chiar valoarea soldei de funcție Coeficient x salariul minim pe economie în 2020.
Gradația 1 este gradatia 0 + 3% ..samd pânâ la gradația 7.

Nu ai prea citit Anexa VI!

Leon spunea...

Huhule, Totalul se inmulteste cu 0,585 si se obtne Solda neta= Pensia neta, si NU se mai impoziteaza din nou cu 10%..!
Unii colonei mai au in baza de calcul si 25% pentru Solda de comanda...!

Cătălin spunea...

DACĂ RĂMÂNE SUPRA-IMPOZITAREA ŞI SE REINTRODUCE CASS ŞI CAS LA PENSIONARI MAI TREBUIE SĂ VENIM CU BANI DE ACASĂ SĂ LE DĂM LA GULERAŢI.

spiritul lui Haret spunea...

Cornelius baiatule.Zero taiat.Asa zice chinezul.Chinezul e finantist.Asta-i clickul asta-i tema.Asteapta-te la mai putin de 1100 bani in mana.Adio bordel.Daca mai ai cu ce esti trimis la soarele si onanismul intareste organismul.

LUPUL spunea...

Eu totuși még pe ideea ca o REVOLUTIE MILITARĂ ar fi mai bine
DAR CU CINE S O FACI .
80 % dintre pensionadi sunt buni de munca angajati la stat sau prin unitati militare iar pensia militara pentru ei a ajuns asa un BONUS .Este o unitate infiintata la Iasi unde toti stau calare acolo .Din subofiteri au ajuns colonei pensionati si acum mari specialisti cu cate 3 facultati facute numai cu branza si smantana intrucat nici nu au vazut bancile scolii niciodata.Am unul as de prost ca el este inginer constructor dar nici nu a stiut fe unde sa rifice diploma .De ce ai facut aceasta facultate daca nici nu stii ce rost are CIMENTUL zic eu.Raspuns= Ca sa nu râdă cei din CIUREA si am o diploma de inginer .Dar nebunule tu nu vei fi niciodata nici salahor.

Viorel spunea...

Și noi care îi lăudam de mama focului pe cei de la M.A.I., că sunt deștepți, că țin la oamenii lor având sindicatele care îi reprezintă, dar ce te faci când apar trădătorii. Puțini lideri de sindicat ce reprezintă anumite categorii socioprofesionale au mai rămas „în sistem”, ceilalți au plecat la ciolan. Dacă domnul Ciucă nu avea bani pentru acordarea indexării / actualizării cu cei 5% / 2016 pentru că le-a plătit americanilor 2 miliarde pe rachete în avans, cei de la M.A.I. cică au nevoie de bani pentru a le schimba uniformele polițiștilor (este mare dușmănie la Dinamo între polițiști și polițiști comunitari, „cică primi e deștepți ai doilea e prosti și le este foarte mare rușine alături de ei”), pușcociul, bulanul, gazele și electroșocul din dotare. Trebuie bani tată. Cică dacă domnul Velea nu ia măsuri îl dau pe Coarnă / Goarnă.

Viorel spunea...

Alex (coleg de suferință ca și toți ceilalți), ce nu a omorât Covid-19 face Ciucă, Velea, Orban, Iohanis și toată șleahta de hoți. Ne bagă în mormânt cu zile. Cică nu mai au bani nici pentru sacii de plastic în care ne introduc, la internare preventiv (mori sigur) să venim cu ei de acasă. Să avem și o coală de hârtie format A4 semnată că am murit de Covid, mai puțin data să nu o trecem că au ei grijă de acest lucru după votare, pentru că pe listele de vot trebuie să figurăm ca fiind vii.

kostas spunea...

Dle Huhu, daca nu citeam legea nu mai scriam aici sa ma aflu in treaba. Daca te uiti in vechea lege a salarizarii, L.284/2010,anexa VII, cap.2 sectiunea 2 art. 11 pc. 1 si 2,tot la fel scrie, 7 gradatii cu 3% pentru fiecare gradatie. Daca ai observat, la recalcularea pensiilor din 2016 pe legea 223, pentru fiecare gradatie s-a dat 6%, nu 3%, daca la iesirea la psnsie ai avut sa zicem gradatia 7, s-a inmultit cu 6%, nu cu 3%. Activii, care in 2010, inaite de decembrie 2010 cand a intrat legea 284 aveau gradatia 7x6%, asa au ramas cu ea si dupa intrarea in vigoare a legii 284/2010, nu le-a micsorat-o la 7x3, iar la recalcularea din 2016 au ramas cu gradatia pe care au avut-o in momentul iesirii la pensie. Dvs spuneti ca, cei care in decizia actuala au treapta de gradatie 6%, o sa aiba 3%, adica jumatate? Nu cred asa ceva.Poate cei care lucreaza acum sa ia gradatia ca-n legea 153, dar noi cu gradatiile vechi nu are cum sa ni le injumatateasca.

spiritul lui Haret spunea...

Kostas daca ar fi pe calculele pe care le prezinti pensia mea ar fi corecta ca merit.Accept fie si coeficient de functie 2,34.Gradul corespunde.Gradatia a 7-a.Spor de comanda.Rezulta fara echivoc o pensie mai mare chiar decat cea in plata.Problema este ca indivizii sa nu se lege de caracteristicile anului pensionarii.

Huhu Rezea spunea...

In 2016 nu era L 153/2017 si după cum vezi în propunere solda de funcție avută se echivalează la coeficienții din legislația în vigoare la 01 12 2020.
Gradațiile, conform legislației în vigoare, intră în componența soldei de funcție.
Ce te miri că-ti dă 3%/gradatie, dacă îți stabileste și CAS,CASS și impozit ca la cel în activitate?

Huhu Rezea spunea...

Leon
Crezi că un militar pensionat la plafonul pensiei nete, după 15 sept 2017, nu mai plătește împozit de 10% pe pensie, chiar dacă este mai mare de 2000 lei?

Leon spunea...

Parca se face un artificiu de calcul, unde se adauga 10%, si apare o pensie bruta care apoi se impoziteaza !
Poate ne explica cineva pensionat dupa 15.09.2017, cum scrie in Decizie..!

Calinmihaib spunea...

D-le Huhurez: dacă ar fi ...AȘA.., SE CONFIRMĂ..ceea ce = mi-ar părea rău = "să fi avut dreptate"..,când am mai scris aici= că SCOPUL MODIFICĂRII art. 60 din lg.223 = prin O.U.G. 59/2017 = a fost = PREMEDITAT,...ȘI PE TERMEN LUNG,..= IMPOZITAREA MASIVĂ = A TUTUROR PENSIILOR MILITARE,..pe modelul SALARIILOR ȘI SOLDELOR ...ACTIVILOR..(..militari sau salariați = din întreaga economie .românească...!!).
Mie= de ex.,pe calculul CLAR de mai sus,la funcția de lt. Col. MEDIC, PENSIA NETĂ ar crește cu vreo 112 lei,dar creșterea e FALSĂ,pt.ca pensia mea actuală (brută și netă = e FURATĂ; daca ar fi CORECT SI LEGAL CALCULATĂ, PENSIA MEA NETĂ AR SCADEA cu CÂTEVA SUTE DE LEI,...ca și în cazul COLONELULUI de mai sus...!!

Antonim spunea...

@huhurez,
Dacă tot v-au inspirat răspunsurile lui Mateias de la articolul de pe in-cuiul-cătării, vă rog să revedeţi alin.(1) care o influenţă foarte mare în jos pentru cuantumul inventat. Recitiţi explicaţiile omului şi refaceţi calculelle din exemplu.Mai întâi e vorba de obţinerea pensiei nete la cre se adaugă un cuantum net corespunzător OMM şi asta ar fi elementul de comparaţie al fiecăruia dintre noi cu cuantumul net calculat pe L153 în valorile corespunzătoare la 01dec2020.

Petrut spunea...

Pensia unui Colonel acum este si de 3000.00 RON si nu cifrele de mai sus ...

Calinmihaib spunea...

Kostas:..gradațiile vechi=42% ÷2= 21 %,solda de comandă de colonel=38 %÷2=19 % (dar coloneii au avut..peste..41 % (după actualizările din 2006-7..) ÷2 = peste ..21 % =S.C-dă,..;..etc.= așa că - mai sus,in topic= calculul de principiu = e CORECT,fără solda de comandă...!

Calinmihaib spunea...

P.S. KOSTAS:..la recalculările din 2016, calculul soldei lunare brute-bază de calcul.. utiliza legea salarizării nr.138/1999..!

adiadiadi spunea...

Vechime in serviciu de minim 25 ani? O alta porcarie imensa! Disponibilizatii pentr care s-a redus vechimea la 20 ani ca sa nu ramana pe drumuri, dupa ce au fost mutati prin cateva garnizoane, pe functii inferioere gradului, ca sa reuseasca sa adune 20 ani SUNT IARASI TAXATI si nu numai ei!

Chiar si Oprea a intervenit ca in legea anterioara vechimea sa fie de 20 ani pentru a atenua pierderile.
Chiar nu mai exista limite ale netrebniciei!

Si altele.....

Calinmihaib spunea...

Kostas:..gradațiile vechi=42% ÷2= 21 %,solda de comandă de colonel=38 %÷2=19 % (dar coloneii au avut..peste..41 % (după actualizările din 2006-7..) ÷2 = peste ..21 % =S.C-dă,..;..etc.= așa că - mai sus,in topic= calculul de principiu = e CORECT,fără solda de comandă...!

Alex spunea...

Situatia sta cam asa: Partidul care va face tot posibilul ca pensiile militare sa se "dezghete"odata si va duce un proiect de lege la bun sfarsit ,un proiect care va intra in vigoare in cursul acestui an ,va castiga voturile marii majoritati a rezervistilor.Urmeaza alegerile din toamna si votul nostru conteaza.Deocamdata singura modalitate a noastra de a riposta ,este stampila de vot.Multi dintre activi si din cunostintele noastre vor fi alaturi de noi.Spun asta deoarece multi din cei apropiati mie,care au pensii din cu totul alte domenii au inceput din cauza mea sa urmareasca tot acest circ cu pensiile noastre.Stampila de vot este "arma "noastra ,cei luati in catare de aceasta data ,nu vor fi nici macar raniti.Ei vor fi invingatorii.

Negritoiu spunea...

Daca tot sunt pusi pe luate atunci sa renunte dracului si la cuantumul pensiei aflate in plata sa stim o socoteala. V-am mai intrebat dar ati evitat raspunsul: cine le permite sa inlocuiasca indemnizatia de dispozitiv(25%) cu un spor de 7,5%(si acela acordat in anumite conditii). Intreb in continuare:cine le permite sa aplice CAS si CASS la pensionari daca Legea Finantelor Publice are alte prevederi in aceasta directie?
Spuneti ca in 2016 nu exista Legea 153/2017 si acum se vor aplica coeficientii in vigoare la 01.12 2020. Pai atunci de ce nu se aplica
si sumedenia de sporuri care nu existau inainte de 2016?
Daca presedintele CD impreuna cu presedintii Comisiilor de Munca si de Aparare erau hotarati sa ne sprijine(desi ma indoiesc de acest lucru) le dadeau cu flit cand au depus aceste ineptii! Dar se pare ca ,din anumite motive accepta, niste compromisuri.Au amanat o data depunerea raportului,au amanat si a doua oara-a trecut termenul si tot nimic.
Ba da:mancam shaorma si ne dam mari cu legitimatia de parlamentari.
Domnule Huhu Rezea nu mi-o luati in nume de rau,dar nu mai suport atata golaneala din partea marilor specialisti in rele angajati la cele doua ministere.
Ministrul Ciuca ce-o zice?

Gigi spunea...

Singurii care vor câştiga,dacã se merge pe aceastã varianta de calcul sunt cei cu pensii mici,gen,Corneliu IFRIM.
Felicitãri!

Iulian Mareș spunea...

Corneliunsson,

galbejitul face calcule orale multe, fara sa vada ca totul se inmulteste cu "0" la final si .... invariabil, rezultatul = 0!

https://educatie.inmures.ro/materiale-didactice-pentru-ciclul-primar/materiale-auxiliare-pentru-scolari-mici/tabla-inmultirii/tabla-inmultirii-cu-zero.html

*Nu cauta si impartirea la "0"!
Împărțirea cu zero sau împărțirea la zero este împărțirea în care împărțitorul (sau divizorul) este zero.
Formal, o astfel de împărțire poate fi exprimată sub forma unei fracții de tipul
a/0, unde a este numărătorul fracției sau deîmpărțitul operației. În aritmetica elementară, expresia reprezentând împărțirea la zero nu are sens, întrucât nu există niciun număr care multiplicat cu zero să dea rezultatul a (pentru orice a nenul, ori a ≠ 0). Ca atare, împărțirea la zero este o operație nedefinită.
Din moment ce orice număr înmulțit (multiplicat) cu zero este zero, expresia 0/0 este de asemenea nedefinită, iar atunci când se prezintă sub forma unei limite, devine una din formele de nedeterminare.

Iulian Mareș spunea...

Din calculul tau demonstrativ lipsesc multe lucruri:
"Solda de funcție la maxim 2,74 x 2230= 6110 lei
Solda de grad= cca 360 lei
Gradații = cca 1400 lei
Spor constituțional=458 lei
Cuantum Brut 6110 + 1400 + 360+ 458 = 8328 lei
Cuantum brut cu spor OMM 20% = 9993 lei
Cuantum net 9993-45%= 5496 lei"

*Cuantumul net al unui activ nu poate fi acesta! Lipseste ceva....

Leo spunea...

Vor plăti sigur 10% . Este o capcană a lichelelor gulerate
Va fi triplă impozitare.

CEZAR spunea...

Sa inteleg cum ca MaKiSS..nu mai primeste ..staniolul de la CiuKKalata Mocca ??
Rezulta ca si el merge la "Ciukalata Postavarul..face p..p p..pensia ca si parul ..!!"
Huoooo Olguta..!!!

Huhu Rezea spunea...

Negrițoiu
Inemnizația de dispozitiv a fost desființată încă din anul 2010. Ea a mai subzistat doar ca sumă compensatorie în cuantumul compus al soldei de funcție prin OUG nr.1/2010 și L 285/2010.

Huhu Rezea spunea...

????

tehnocrat spunea...

@Mai oameni buni, camarazi, colegi intru suferinta si voi ciocoi imbuibati care ne vreti inchistati ,chiar nu v-ajunge ,dar opriti-va odata"bocitoarelor" ca nu va fi cum va doriti.Adica "sa nu se schimbe nimic" ca sa ramaneti voi cu pensiile obeze si colegul vostru ,echivalent juridic dar mai vechi sa aiba pe jumatate din cat aveti voi.V-ati aliat cu structurile active de manuire a banilor si nu vreti sa ramaneti fara baza de ciubucareala?
NU va fi nimic din ce tot bolmojiti pe aici cu toata straduinta 'arhanghelolor" condusi de Rosu &Co, minciunile si smecherelile lor au ajuns la urechile celor care trebuie ,inclusiv al presedintelui.Se va face dreptate , in doua -trei zile.
Mai bine recititi poezia cu ouale lui Danut ,"Banutul" de T.Arghezi:
"Auzise şi Dănuţ
Că un ou e cu „bănuţ”
Şi credea că oul moale-i
Puşculiţă cu parale.
Avea ca vreo şase ani
Şi visa să strângă bani,
Socotind pe uşi, cu cretă,
Cât costă o bicicletă."
Asa ca nu va mai insirati visele de viitor chiabur luand in considerare minciunile propagandei antipensionari!

Lenovi spunea...

Unde ati vazut voi ca vi se umbla la pensii, scrie undeva ca se impoziteaza vreo pensie in plata? Se inlocuieste anexa lui ciuca cu alt calcul, doar atat. Cei care au pensia mai mica decat suma minima calculata in functie de salariul minim brut pe economie vor primi valoarea celei din urma. In rest vom ramane la fel. In plus se va da si suma coresounzatoare OMM, ceea ce este foarte bine pentru noi, cei pensionati după 15.09. Ca mod de calcul este baza de calcul de la art.28 imnultita cu 0.585. Doar atat. Nu se ia din nou impozit sau altceva. Si va asigur ca au iesit pensii foarte bune in 2020, daca se mai aplica si OMM, un subofiter bate spre 6000. In rest, sa asteptam forma finala si votul.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Adiadiadi @ Gigi, avand in vedere ca avem colegi disponibilizati, fara voia lor, pentru ca asa a dorit NATO sa distruga Armata romana, trebuia macar ca vechimea minima sa fie de 20 ani, ajutand astfel si prapaditii invalidanti, tot fara voia lor, dar nazistii fascistoizi, poate ca si bolsevici, lăbărali, nu inteleg asta. Numai Oprea a inteles chestiunea la timpul respectiv, dar cand liberalii pun laba pe putere se vede, uitandu-se repede basismul liberal. Oricum, eu am analizat bine si cei cu pensii mici ar avea un dram de avantaje, din cauza ca lor nu li se aplica acele impozite gramada unul peste altul, apoi fiind pragul minim de calcul ridicat, peste pensiile in plata, si sa nu se uite ca singurele pensii din lume pe care se pun impozite aspre sunt in Romania, iar singurele pensii militare de pe glob impozitate sunt tot la noi. Cei buliți rau de tot la pensii sunt 99,9% votanti PNL, si i-as ruga respectuos pe acestia sa le multumeasca liberalilor pentru paradelile liberale, cu dedicatie de recunostinta pentru voturile primite, si poate in toamna repeta iar isprava cu voturile acordate liberalilor, intrucat daca ar castiga alegerile le-ar mai baga un pogon de impozite sau taieri de pensii, ca recunostinta pentru devotament si voturile acordate! Imi racesc gura de pomana: Un liberal, chiar daca se vede jupuit de trei piei si pusă sare, i se ia casa, masina si nevasta si e lasat de liberali in gurul gol, el tot cu PNL o sa voteze, pentru ca asa s-a nascut el, masochist! Eu ii rog pe liberali sa fie indulgenti si macar sa le lase macar palariile la costumul...,,gurul gol,'' sa aiba cu ce sa-si acopere fuduliile liberale! Si papionul sa-l lase, sa-l puna pe gatul bărzoilui!

tehnocrat spunea...

@Cornele sa ti-l cam .uti pe ospatarelul tau, ajuns pe cele mai inalte culmi dintr-o intamplare.Ka kand a avut puterea de decizie in mana nu ne-a "reperat" pana la capat si ne-a lasat cu ombilicul netaiat, asta in "interesul national".
Mortul de la groapa nu-l mai intorci si apoi tu alegi dupa alt mort, vezi ca ai gresit ...coparseul.Trezeste-te, nu te lua dupa promisiuni desarte ,nu vezi ca nu-l urmeaza nimeni si ca este plin de mucegai?

Antonim spunea...

Am spus că aţi tratat doar problema cuantumului stabilit de alin.5 şi 6 cu care se va compara pensia cuvenită/în plată. Ei bine alin 1 inventează pentru fiecare pensionar un cuantum net la care să se adauge sporul net pentru OMM şi asta va fi pensia ce se compară cu cuantumul minim, nu ceea ce pensie netă are acum.Aici e loc de multe interpretări şi parşivenii.

Huhu Rezea spunea...

Mai citește textul propus și vezi ce se compară!
Toți sunteți fericitț că iși fac gulerele albe acum pomană să vă acorde sporul OMM pe legea pensiilor militare deși trebuia să vi-l acorde potrivit L 80/95.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Tehnocrat, cu tot respectul, pe Generalul Oprea nu-l voi parasi niciodata, pentru ca in 2010 mi-a facut dreptate scotandu-ma din rahat, de la pierzanie prin dublarea pensiei, care era atunci 470 lei, ba inca si mai multisor oleaca, asa ca pe toti cei cu pensiile jalnice. Mergem pe principiul ca in orice actiune se poate intampla o minunune. Daca am acorda voturi UNPR sa intre in Parlament, va asigur pe toti ca Generalul Oprea ar lupta ca un leu pentru noi, chiar daca n-ar fi la butoane direct, dar cu influentele politice, prietenii si cunostintele sale n-am fi singuri si neajutorati, ca acum cand parca toti s-au pitit sa nu ne ajute. Azi ne trebuia in Parlament pe Generalul Oprea sa ne ajuta, caci astilalti nu se omoara mai mult decat cu shaormele, vorba @Col Negritoiu! Hai sa recunoastem ca din toti Generalii, tot Generalul Gabriel Oprea este cel mai bataios, si va spun eu cu mana pe inima ca ar fi zbir in Palament ca sa ne puna pensiile militare in ordine, cunoscandu-l extrem de bine ce doreste sa faca pentru noi! Ca ce arunca astia pe piață sa-l denigreze, este tocmai frica lor sa nu se reîntoarca sa ne faca dreptate, stiind ca o data ajuns acolo naiba ii ia pe toti, si nu se lasa pana ce nu-si face planul acesta de dreptate! Nu intamplator, tocmai in precampanie, iar i-au luat dosarele la frunzarit sa scoata de acolo abureli sa nu-l votam. Interesul national acum este interesul nostru fratilor, daca intelegeti ce vreau sa spun! Ce strica un vot de la fiecare pentru Oprea-UNPR, decat risipit pe criminalii pensiilor militare?! Ganditi-va bine ce va doriti si ce o sa votati, inca mai este timp, mai ales dupa ani de luat plasa dupa plasa, paradire dupa paradire si tot felul de discriminari...

raul spunea...

Iesea 6000,pt ca erau luate in considerare toate sporurile ,Lenovi!Ceea ce nu e cazul in stabilirea cuantumului minim acum!Deci pana in 2023 ,cand ni se vor recalcula pensiile cu toate componentele ,v-am mai spus-o,praful de pe toba!Deci 8 ani -2015-2023 ,prostii pamantului!Ne-au facut-o baietii nostri ,nu altii!Sa dea Dumnezeu sa traim noi sa mai apucam si sa se aleaga praful de nesimtitii aia!

Viorel spunea...

Bravo domnule Lenovi, până aici totul e corect și frumos. Dar dacă un Sof. pensionat în 2019-2020 (când a primit majorarea de 25%, nu ca în 2018, 3-4%) va avea o pensie de 5.000-6.000 cum afirmați dumneavoastră, cei care au ieșit până în 2018 ce fac (ce pensie au), așteaptă până în 2024 ca să nu zic 2074 ?

Cezar spunea...

@/m.Al
Sper ca impozitarea ramîine valabila
Ca daca nu..nimic nu are ..farmec!
🤣🤣🤣🤣😜😜😜😜😎😎

Viorel spunea...

Alex, în ziarul local din orașul meu există o rubric numită SONDAJ unde se pune o întrebare (în funcție de inmportanța întrebării și nr. votanților / comentatorilor întrebarea poate fi postată o săptămână, două sau chiar mai mult). Posibil să fie în fiecare oraș din țară. Când va începe Campania electorală la locale și parlamentare am să-i toc cu întrebări și comentarii pe toți adepții lui Ciucă, Orban, Iohanis, Guvernul actual, P.S.D.-iști, P.N.L.-iști, PRO România, pe toți cei aflați acum la putere și care se opun sau ne pun piedici și nu rezolvă în mod echitabil problema pensiilor militare. Vor întreba și comenta toate rudele, vecinii, prietenii, etc. unde le este indexarea de 40% a lor sau părinților, unde le este dublarea alocațiilor la copii, să vedem ce răspund și cine pe cine mai votează. Mai au o lună pentru rezolvarea problemelor, să nu doarmă în Guvern și Parlament și să nu viseze la următoarele funcții că vor fi total dezamăgiți.

Costy spunea...

cu tot respectul...un subofiter iesit de pe o functie normala, cu sporurile pe care le are majoritatea, plt. adj. pr., aprilie 2019-3045 lei...adunati cam 400 in fiecare an...si vedeti cam care este pensia pentru cei iesiti in 2020-----2022. 6000 lei???? poate la parasutisti sau aviatie!!

Huhu Rezea spunea...

@Lenovi
D-ta nu plătești acum impozit de 10% peste 2000 lei din pensie militară stabilită din media soldelor nete? ia uită-te pe cupon!
Nu observi că noul cuantum net minim al pensiei, cu regim de pensie militară de stat, se calculeaqză dintr-o bază de calcul diferită de cea stabilită prin art. 28, fără sporurile și g-urile pe care le ai în actuala pensie militară?

monteoru spunea...

Nu va mai prostiti.Faceti simulari.Eventual consultati un finantist militar.

Leo spunea...

Azi , pe legea lui Găbiță pensiile erau cu 30% mai mari , decât cele în plată azi. Și de 3,5 ori mai mari decât recalculatele lui maciu , zanfir , dr. lucK , roșu , jeaqanu , ...și alți gulerați

Lenovi spunea...

Eu vorbesc de cazuri concrete, fosti colegi iesiti in 2020, cu pensii in jurul la 5000 la care se va adauga OMM. Nu pot sa postez cupoanele de pensii, dar asa este. Referitor la cuantumul minim asa este,n are legatura cu art 28.Si nu platesc 10% din media soldelor nete. In decizie apar doua calcule. Pe legea 223, cu pensie bruta, OMM si impozit pe ce trece de 2000 si calculul facut pe Oug 59, cu limitarea la net,suma rezultata din aplicarea CAS, CASS si a impozitului de 10% pe toata suma ramasa. Acum, cu cuantumul minim, pe cei mai mulți nu ii ajuta cu nimic. Gaselnita asta, cu calculul facut pe salariul minim brut, pentru asta a fost facuta, sa nu dea bani in plus.In schimb, poate se va devansa termenul cu actualizarea din 2024, mai e o speranta in comisia de munca. Si faptul ca mi da si mie sporul pt OMM nu consider ca i pomana, ci o reparare a unei nedreptati, ca in instanta nu s a rezolvat nimic, am mai cheltuit si banii cu avocatul.

Huhu Rezea spunea...

@Lenovi
Ce o tot scalzi? Ai sau nu reținere de impozit pe cuponul de pensie?
Dacă d-ta nu vrei să spui, poate se încumetă alt cititor pensionat după 15 sept 2017 să ne spună.

HALA spunea...

Ați reacționat exact conform așteptărilor lor însă nu uitați ca la trecerea în sistemul public, de data asta nu mai pupați nimic din cps, omm și specificul cu 25 de ani. Procurorii nu asa își vad rezolvarea problemelor lor de pensie intrând în hora. Dacă e după dorințe, eu propun sa nu ni se ai dea nici o pensie în schimb sa ni se plătească retroactiv salarizarea la 24 de ore zilnic și nu la opt ore cum am fost înșelați, plus despăgubiri pentru privarea de libertăți, pentru privarea de pensii a soților neangajate pe motivele știute și pentru lipsirea de instruire adecvata a copiilor în garnizoane rurale și toate celelalte.

adiadiadi spunea...

Calinmihaib@gmail.com

De ce consideri ca este corect fara indz. cda? A avut-o in raport de functia indeplinita, este normal sa fie platit. Nu toti puteam avea functii de conducere.
,, ....capra vecinului,, romaneasca, ne urmareste!!!!
De ce nu ne deranjeaza pe toti ca nu primim sporul pt lucru cu documente clasificate care se acorda in prezent? Fiecare a avut acces la acestea.

Huhu Rezea spunea...

Indemnizația de comandă este și ea în cuantumul net minim.
Omul nu spune că este corect, dar constată că simularea din topic este fără indemnizația de comandă.
D-ta poți să ti-o calculezi.

DOREL spunea...

Cei pensionati dupa 15 07 2017 din pensia bruta,care contine si OMM, se scade 2000 iar restul e impozitat cu 10%. Suma rezultata mu e pensia neta,aceasta e mult mai mica deoarece e plafonata le madia celor sase salarii nete alese.Ar fi corect daca prin aceasta lege la pensia neta plafonata s-ar adauga ordinul OMM. Doamne ajuta.

Viorel spunea...

Ieri citind topicul am intrat în panică, sun un fost Cdt. de unitate (Col.), nu știa despre ce este vorba fiind foarte ocupat cu alte probleme. Îi explic pe scurt. Îmi răsapunde, stai liniștit, nu cred că mai au timp până la alegeri de alte tâmpenii mai mari decât cele făcute în ultimii 5 ani, „asta dacă nu vor să moară de tot ”. Tocmai am vorbit cu Col. X, fostul meu subordonat și colegul tău (toți 3 am lucrat în ultimii ani în aceea-și unitate, Cdt. și eu la pensie în 2016, Col. / Financiar ajuns la București) care a ajuns Contabil șef la ….. Discutând despre problemele actuale conducerea structurii unde lucrează i-ar fi spus ceva de genul: „Cum să vă susținem și să vă ajutăm (având o bază legală) când ajungeți în fața noastră dacă voi nu puneți presiune pe propriile structuri, partide politice, deputați, senatori care ar putea să propună și susțină solicitările voastre. Mai mult, până și M.Ap.N., M.A.I., S.R.I., etc., sunt împotriva voastră (activi / pensionari / juriști care vă dau în cap) acceptând propunerile politicului în loc să-și impună simplu, clar și argumentat propriile cereri plecate din rândul vostru (mi-a venit în minte H.R. / Propunerea blogului pentru PLx 199/2020 Articol unic. Chiar nu-l văd deștepții de la M.Ap.N., M.A.I. ?) Ce fel de unitate militară (unitate în adevăratul sens al cuvântului) sunteți voi din toate structurile”.

BONIFATIE spunea...


Aferim,... zise turcul.
Ploaia vine de la vest (ex.:„Afară plouă.”) iar Crivățul de la est (cine dă un exemplu?) iar noi suntem la mijloc.
PLx-urile sunt pentru a ne ține „în vână”. Cine nu are, o cotește mai repede spre loc cu verdeață dar e bine.
Uite așa mai vorbim discuții și discutăm vorbe iar mâine este din nou luni.
Vorba unui coleg de mai sus care s-ar traduce cam așa: „voi cei ce intrați aici (în sala pașilor pierduți) lăsați orice speranță!”
Singura speranță este tot la politicieni dar noi avem, încă, mai mulți politruci.
Se poate și mai rău.

Huhu Rezea spunea...

Dorele, spune numai dacă pe cuponul de pensie ai reținere de impozit? Doar atât!

Lenovi spunea...

D le Huhu, nu o scald deloc. Daca vreti va trimit in privat o poza dupa cupon. Il am in fata. Scrie la pensie suma calculata pe 223, scrie impozit de 10% pe ce trece de 2000. Si la total de plata, ce mi intra mie in buzunar, e trecuta suma plafonata la net, care n are nici o treaba cu ce am zis mai sus. Cu ce ma ajuta niste cifre trecute pe cupon? Pe mine ma interesează ce intra in cont. Ce am zis mai devreme a fost de unde ideea ca vor taia ceva din pensiile in plata? Ca nu vor da nimic pana in 2024 e adevarat,ar trebui sa se reduca termenul, ca poate multi nu vor apuca. Si banii pe patru ani, 2020-2024,cine mi i da inapoi?

Huhu Rezea spunea...

@Lenovi
Păi soune domnule clar că, din pensia netă, stabilită conf OUG 59/2017, mai plătești 10% impozit din ce depășește 2000 lei. Asta după ce iți dedusese 10% impozit din soldele lunere brute.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leonard, vant din pupa! Fiind as in legislatia pe pensiile militare, ai remarcat repede ca aportul Generalului, Gabriel Oprea, ar fi fost un bulgare de aur, dar ce ne facem ca unii se uita la dintii calului de dat, interesandu-i mai mult infiltratiile securane cu informatii care sa-l inlature din lupta politica, decat faptul ca ne poate ajuta concret! Eu am discutat foarte serios cu domnia sa, cu oameni cu gradele care ma ingroapa sub un munte de stele, unde s-a discutat foarte clar ca telul suprem este DREPTATEA SI ELIMINAREA DISCRIMINARILOR LA PENSIILE MILITARE! Ce ma incalzeste, bucura sau excita pe mine balivernele securane aruncate in public despre Oprea?! Asta imi trebuie mie, sau ne trebuie noua, sau sa terminam naibii o data cu balamucul la pensiile militare?! Daca au fost probleme, si le-a rezolvat in instante corect, altele se vor rezolva cu tot instantele, dar nu suntem noi judecatori si procurori sa ne judecam camaradul, care candva a facut fericiti zeci de mii de rezervisti, sa-i mai dam si noi un branci, mai ales ca n-avem terci la gur cu bucurie s-o facem acum cand este un dezastru la pensiile militare, si nu avem, din sutele de Generali, macar unul de soi, curajos, sa fie infipt si cu tupeu in fata dusmanilor, cum e Generalul Gabriel Oprea, va spun asta foarte sincer! Nu-i deajuns ca civilii cad in plasa securana, sa mai cadem si noi, doar de dragul ca iubim sa ne autoflagelam tocandu-ne binefacatorul pe butuc?! Cativa ani nu ne-au fost deajuns sa realizam ca fara un Comandant hotarat sa ne reprezinte nu se face nimic? Latura personala a Generalului, Oprea, este a domniei sale, dar pe noi sa ne intereseze sa-l propulsam in Parlament de unde poate sa ne ajute efectiv, pentru ca avand experienta si vechime de politician uns cu toate alifiile, dar mai ales ca e nascut sa nu fie refuzat atunci cand vrea sa faca ceva, asta conteaza cel mai mult in toata ecuatia si timpul imi va da dretate! Daca inca patru ani o sa-l tinem pe tusa, merita sa ne plangem soarta, pentru ca ceilati, cu zecile si sutele, care s-au dat ca fasolea pe arac ca ne vor ajuta, a fost numa abureli, pentru ca ABSOLUT TOTI S-AU BATUT CA LEII, DOAR PENTRU O MANA DE PENSII URIASE, PANA CAND POLITICIENII ACRITI DE ACESTE NESIMTIRI DE NEÎNFRANAT LA INFINIT AU BAGAT CUTITUL IN TOATE SI V-AU PARADIT PE TOTI CU IMPOZITARILE! Sinici in aceasta situatie de paradeala nu s-a gasit unul mai de soi sa dea de pamant cu politicienii, ca daca era Oprea naiba ii lua pe toti paraditorii! Ganditi si judecati la ce spun, pentru ca sansele se joaca doar o singura data!

DOREL spunea...

Da

Leon spunea...

@Lenovi, trimite si Decizia de pensie, acolo se poate observa daca Netul este acealasi cu cel din cupon...!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel: Cata dreptate aveti! Suntem praf si pulbere, dispersati de apartenetele politice si interese egoiste, nimic de interese comune! Ei, politicienii, ne-au oferit forumum-uri sau comisii bazandu-se pe imprastierea noastra, numind acolo catei de casa care sa fie de acord cu punctele lor de vedere paraditoare, nu cu ale noastre, constructive si avantajoase, oferindu-le promisiuni electorale daca sunt impotriva noastra! Pensiile mici si medii au fost excluse mereu din acest tablou jalnic, moneda batandu-se tot pe cele uriase de s-a ajuns la impozitare severa, pentru ca au suparat politicul general, media si opinia publica, si daca se opta pentru o dreptate moderata pentru toti azi eram rezolvati. Greu, foarte greu, acum in recesiune mondiala si pandemie, sa mai rezolvam ceva, mai ales ca ne lipseste un COMANDANT CU PUMNUL MARE SI GREU SA PICE CA OBUZUL PE MESELE POLITICIENILOR, CUM A FACUT GENERALUL GABRIEL OPREA CU BASESCU DE I-A SARIT PAHARUL IN CAP DE LAGA STICLA CU COCÂRȚ MATELOTULUI, ALTFEL SI ACUM ERAM TOTI, DAR ABSOLUT TOTI, PARADITI, si daca nu sunt crezut vedeti situatia cu care ne confruntam din 2010 incoace, de la ultima majorare facuta de Gen Oprea!

Burebista spunea...

După 15.09.2017 pe decizie exista pensia brută care este de 101% din baza de calcul dacă vechimea este completă și deții omm 25 ani.
Apoi din pensia bruta se retine impozitul de 10% pe ce depășește 2000 lei brut. Rezulta pensie netă care nu se plătește...
Pensia în plata este egala cu suma care a constituit baza de calcul minus 35%(cas+cibs) minus 10 % impozit... Adică media soldelor nete (cele 6) Pensia asta în plată NU se mai impozitează cu 10%..
Dacă se va acorda și sporul pt OMM la pensia plafonata în plată atunci aceasta va creste cu 20% rezultând o pensie în plată mai mare care nici aceasta nu se va impozita, pentru ca impozit se retine din pensia bruta mare în care și pana acum este cuprins și sporul pentru OMM. Tocmai de aceea de la 85% din baza de calcul adăugând omm 25 ani, adică 20% pensia bruta agungevla 101 din baza de calcul..

DOREL spunea...

DA

Lenovi spunea...

Nu ne intelegem. Incerc altfel. Baza de calcul conform art. 28, 10.000 de lei. Pe 223 la maxim, 85 la suta 8500 plus OMM 20%, pensie bruta 10200. Impozit 820. Corect pana aici, sper. Acum pe oug 59. 10.000 din care 2500 CAS, 1000 Cass, raman 6500. Impozit 10% din 6500, 650, pensia neta 5850. Celebrul 0,585. Acum, pe cupon apare pensia 10200, impozit 820. Rest de plata 5850.Nu înțeleg despre care 10% la ce depaseste 2000 in cazul limitarii la net pe oug. 59. E placut sa apara pe cupon cum ar fi fost daca era. Te apuca nervii numai cat de uiti. La mine e diferenta de doar 1500. Posibil ca sunt cazuri si mai rele. Sper ca am fost mai clar de data asta.

Burebista spunea...

Domnule Huhurez.. Pe cupon apare la 1.pensia brută sa zicem 7000 La2. Impozit 500 lei. Apoi la 3. Pensie 1-2 = 4055 lei(adica media salariilor nete corespunzătoare mediei salariilor brute din baza de calcul care a fost 6931 lei).
Pensia netă din decizie (7000-500 IMPOZIT) =6500 LEI NU SE PLĂTEȘTE.
PENSIA ÎN PLATA ÎN CARE NU SE REGĂSEȘTE OMM NU SE IMPOZITEAZĂ.
ÎN SCHIMB SE INDEXEAZĂ CU INFLAȚIA.
DACĂ TRECE ACEASTĂ LEGE ÎN PLUS LA PENSIA PLAFONATA DE 4055 LEI SE VA ACORDA SPORUL PT OMM DE 20% IAR PENSIA ÎN PLATA (ÎN MÂNĂ) VA Ajunge 4866 lei. Această pensie nu se va mai impozita.

jupderval spunea...

Iulian Mares,
Lipsesc sporurile care pot ajunge si la 300 %, daca ai in vedere ca acum OSCARUL este la liber ( adica , comandantul unitatii poate stabile orice procent, indiferent de functie).

monteoru spunea...

Cati comentatori atatea pareri.La unul e alba la altul e neagra.Naiba stie cum e.Mai baieti de baieti,face un grup de analiza si ajungeti la un rezultat comun.Nu va mai jucati cu inimile noastre.

DOREL spunea...

Corect dl Pompiliu

Cătălin spunea...

POMPILIU CEL MULT MAI PRIMIM PRAFUL DE PE TOBĂ.

Leon spunea...

@Pompiliu, sporul pentru OMM/SOSP se adauga la pensia neta in CUANTUMUL NET, nu brut, cf.amendamentului propus la art.110(1)- alin.(1), deci valoarea de 4866 lei va fi mult mai mica..!
Daca reusesti sa calculezi acest cuantum net pentru OMM, dau o bere...:)).

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Monteoru, la asemenea postari, in care calculele ies pe minus, e bine sa avem captoprilul la indemana! Mai bine le umflati, fratilor, dar si in cazul asta e rau, caci si la bucurie creste tensiunea! Femei originale, neîmpachetate in textile, daca s-ar putea posta, ca alea ne umple de serotonina, sursa fericirii, care mai poate!

Alex spunea...

Pana la urma,are sau nu dreptate domnul Pompiliu? Vad ca vine cu argumente clare si ii da pe plus.La o pensie de 4055 de lei nu-i de ici,de colo o crestere de 800 de lei.Daca si pensiile mici ar creste cat de cat cum am citit mai sus,ar fi binisor.Decat sa se bata pasul pe loc cum se intampla de ani buni ,este mai bine decat nimic.De atatea proiecte si discutii suntem satui.Trebuie ceva palpabil,trebuie miscat ceva;daca nu se face ceva acum sunt slabe sperante pentru viitor.Fierul se bate cat este cald.Niciodata nu vor fi toti multumiti.Este dificil de a crea o lege care sa indestuleze pe toata lumea.Sa fie facut macar primul pas in decembrie 2020 .Dupa aceea poate iar ne trezim cu o O.U.G.care sa ne-o traga tuturor.Problema esentiala este: ramane in stadiul de proiect in discutii inca mult timp de acum inainte? Raspuns : cred ca da! Nu am increfere in cei care hotarasc ptr.noi.Poate ma insel.Nu si-au dat seama din start ca pensiile vor creste cu ceva.La noi se aduna prin scadere.

Ein Stein spunea...

Ma tem ca te inseli, ultimul lucru pe care l-ar dori gulerele jegoase si invartitii ar fi sa se desfiinteze mizeria de L223, locul unde isi fac mendrele cu o nesimtire iesita din comun. Eu am iesit pe legea civila, am avut si OMM acordat prin prevederile L80. OMM-ul nu-l primesc deocamdata cei iesiti pe L223, legea pensiilor militare, sic, iar dorinta arzatoare a gulerelor jegoase e sa nu-l mai primeasca nici cei care il au deja in pensie. Huhurezu le tot devoaleaza mizeriile imbracate in bune intentii, din pacate nu prea le luati in calcul. Am scris inca de la prima aparitie a propunerii lui Ciuca, cu anexa minune, ca e o mizerie, se pare ca nu m-am inselat, de altfel cum nu prea o fac. Daca esti bine intentionat, repet, a nu stiu cata oara, atat timp cat exista L223 NU e nicio sansa de indreptare a lucrurilor. NICIUNA! Spun asta de cativa ani iar bandele de contopisti nu mi-au inselat asteptarile. Nu va mai lasati amagiti de tot felul de propuneri sau zvonuri, lucrurile vor ramane la fel, in cel mai bun caz, cu sanse mari de inrautatire.
Open mind.

Ein Stein spunea...

@Huhurez
Eu deja platesc si CAS si CASS ca angajat, daca mai platesc si din pensie CAS, CASS si daca luam in calcul ca asigurarea medicala e gratuita pentru militari, eu as sta cam asa. As plati de doua ori CASS si de trei ori CAS. Sunt dat dracu. Oare nu e ceva cam ilegal cu asta?

giuliano@gmail.com spunea...

Am onoarea,
Dle Huhu, cu tot respectul, dar multe din comentariile de pe blog sunt contondente. Subofițer cu ultimul grad cu vechime fără penalizări, iesit la pensie in 2016, fără oskar, 3000 lei acum. Iar unul care iese acum cu acel spor nenorocit, 4000 4200. De unde vin acele sume astronomice de 5000 - 6000 lei la un ,,coloana vertebrală,, a armatei. Eu zic sa ne rugam de sănătate in primul rand si dupa aceea sa iasa ceva bun din legile care urmeaza sa se voteze!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Daca eram uniti si nu aveam sa fim tradati de generali, astazi paraditorii Andritoiu, Jianu, Rosu si alti gulerati aveau sa fie arestati! Partea proasta este ca noi vedem doar bucata de aisberg, insa pe secretizari si ordine de ministru sunt adevarate crime la pensiile militare. Cand eu si cativa inimosi scriam la DNA zeci de petitii pentru cercetarea infractiunilor financiar contabile, pe care DNA le redirijau la parchetele militare, care parchete ocrotitoare cu cei care-i pompau la greu cu oscaruri si coeficienti pe spranceana ne raspundeau la misto sa le indicam infractorii si infractiunile, de parca noi, petentii, eram detectivi particulari, politisti pe infractiuni financiare sau procurori, clasand plangerile ca fiind nefundamentate, fara a misca un deget sa verifice acuzatiile, cei din jur ne mistocareau hlizindu-se, acum plangandu-se de nedreptati. Macar 2000 de plangeri, din 65.000 de rezervisti daca erau, azi poate erau ascunsi la bulau guleratii si pusi altii cu frica Lui Dumnezeu acolo sa faca traba si sa ne ajute, nu sa se duca alde jienii, andrițoienii si rosiorii acum in gasti in comisiile parlamentare sa ne hartuie, sa ne contreze, sa ne opreasca elanul, sa ne franeze corectiile la pensiile militare, intr-un cuvant niste sabotori ordinari!

Burebista spunea...

Leon. Sporul pt OMM brut se regăsește în pensia brută. Aculo se di impozitează.
Sa o luam de la început pentru ca în postarea anterioara am pornit de la pensia bruta și am cautat sa găsesc baza de calcul.
MAI FACAM ÎNCĂ ODATĂ.
BAZA DE CALCUL 7000 ( media salariilor brute cele 6 luni consecutive alese din ultimii 5 ani de activitate)
Cfm art 30 pensia militară nu poate depăși 85% din baza de calcul chiar dacă ai vechime mare. 7000x85%= 5950 pensie militară brută. Acum se adaugă sporul pt OMM de 20 %.
5950 + 20% (1190 lei) = 7140 lei pensie Bruta cu tot cu OMM brut.
Impozit 10% pe ce depășește 2000 lei brut (7140-2000=5140) 514 lei.
7140-514 = 6626 lei pensie netă care după 15.09.2017 conform oug 59 nu se mai plătește.
Pensia în plată este egala cu media salariilor nete coresponzatoare mediei salariilor brute, adică 7000 media brută - 35%(CAS+CIBS) - 10% impozit = 4095 lei ( la acest salariu activi mai primesc norma de hrana și de echipament, dar chiar și cu acestea pensia netă aia care nu se plătește ar fi fost mai mare decât venitul ACTIVILOR. 6626 este mai mare decât 4095 +1050 norma de hrana =5040...)
Deci pensie netă în plată plafonata este 4095.
La aceasta se va adaugă procentul pentru OMM de 20% 4095 +20% (819 lei) = 4914
Iar pensia netă în plată va ajunge 4914 lei net im mâna. Care nu se va mai impozita..
Cuantumul brut al omm este cel de mai sus 1190 lei care a fost impozitat odată cu pensia militară brută.
La fel s a procedat și anul acesta când sa indexat pensia cu 4,6 %.
S a adăugat 4.6% și la pensia bruta (pensie+omm) unde s-a impozitat la fel ca la toată lumea, dar s a adăugat și la pensia plafonata în același procent de 4.6 dar nu s a mai impozitat.
Având exemplul cu indexarea bănuiesc ca la fel se va aplica și cu sporul pt OMM. 20% în plus la pensia în plata..
ACEST PROCENT SE VA ACORDA CELOR IEȘIȚI LA PENSIE DUPĂ 15.09.2017 PRECUM ȘI LA ACELE PENSII MINIME DIN PROPUNEREA MAPN ȘI MAI.
CAI CARE AU IEȘIT LA PENSIE ÎNAINTE DE 15.09.2017 DEJA AU ÎN PLATĂ SPORUL PT OMM.
DACĂ PENSIILE RECALCULATE MINIME DUPĂ SCHEMA PROPUSA DE MAPN ȘI MAI BRUTE +OMM /NETE ȘI NETE PLAFONATE +OMM VOR FI MAI MARI DECÂT CELE PE CARE LE AVEM ACUM ÎN PLATĂ VOR FI MAI MARI ATUNCI LE VOM PRIMI PE ACELEA. DACĂ VOR IESI MAI MICI VOR RĂMÂNE ÎN PLATĂ CELE PE CARE LE AVEȚI.

DOREL spunea...

Propun ca cei care nu au inteles pana acum care e miza acestor discutii in legatura cu pensiile ,sa citeasca atent cele explicate de dl Pompiliu . Mai clar de atat nu cred ca se poate explica.

Huhu Rezea spunea...

Atenție!
Conform textului care se zice că ar fi propunere, cuantumul minim brut si net calculat în luna decembrie nu primește sporul OMM.
Acst spor s-ar adauga la pensia neta in plata sau cuvenită pânâ la 01 12 2020 care se compară cu cuantumul net minim.
Recitiți topicul!

Burebista spunea...

Domnule Ifrim. La dvs baza de calcul va fi 65% - 7 =58 %.
Nu știu ce grad a-ți avut când a-ți trecut în rezervă dar dacă a-ți fost subofiter cred ca a-ți fost plutonier major.
Sa facem o simulare.
Coeficient îl legea 153
1,63 x 2230=3635 + 3%+3%+3%+3% (gradația 4)= 4091+7.5% spor apărare = 4398 + salariu de grad 270 (din anexa 6 a legii 153. S ar putea totuși sa fie puțin mai mare, dar sa facem cu asta)
=4668 baza de calcul.
X 58% = 2707 pensie Bruta. Ommm nu cred ca aveți 2707 - 71 impozit = 2636 lei.
Acum vedem cât ar fi fost pensia plafonata.
4668 - 35%-10%= 2730.
Veți primi pensie netă pe cea de 2636 lei. Pentru ca este mai mica. La art 60 alin 1 se spune ca pensia militară netă nu poate depăși media salariilor nete... Dar poate fi mai mica.
Oricum mult mai bine decât ce aveți acum 1150 lei net.
Sper sa treacă aceasta lege.
Pe cei cu pensiile mari nu prea ii ajuta,

Huhu Rezea spunea...

Vrei să spui că și impozitul este fictiv dacă pensia netă din decizie nu se plătește?
Eu te-am întrebat cât virează CPS la bugetul de stat impozit pe pensia brută de pe cuponul tău.

Huhu Rezea spunea...

@Pompiliu
Greșești!
In calculul cuantumului brut minim nu se aplică art. 28-30 din lege, dacă citim atent propunerea gulerelor.
Calculul cuantumului brut se face proportional din 25 ani vechime, nu prin scădere din 65%.
Cuantumul brut pentru 18 ani ar fi 4668 x 18/25=3361 lei
Cuantumul net ar fi 1849 lei.

LUPUL spunea...

După calculele făcute dar fără să scad impozitul mi-a ieși NUMĂRUL DE PE TABLA DE LA TREN INTER REGIO =BUCUREȘTI -VATRA DORNEI =5555 LEI.

Viorel spunea...

Prezentat de domnul Huhu Rezea în topic, numai că vreau să subliniez câteva aspecte.
Cine vrea să citescă conținutul tabelului să ia linkul de pe topic pentru edificare.
PLx 199/2020 TABEL COMPARATIV (la unele art. domnul senator Ștefan Mihu este autor, la alte art. / pct. dumnealui susține forma proiectului în favoarea noastră, mai puțin cei de mai jos, poate vor ajunge jos de tot la 2 metri sub nivelul mării): Text act normativ de bază ; Text adoptat de Senat PLx 199/2020; Observații / Amendamente; Motivare.
Exact ce afirmau șefii (fostului coleg) Col. Financiar plecat la Bucale într-o structură deosebită (prezentate de mine într-un comentariu anterior „nici ministerele voastre nu vă susțin”). Uitați răspuns de idioți la capitolul Motivare:
„MApN și MAI nu susțin amendamentul întrucât această modificare ar conduce la crearea unui impact bugetar semnificativ asupra bugetului de stat”.
„MApN și MAI nu susțin modificarea art. 30”.
„MAI nu susține amendamentul, iar MApN a retras amendamentul”.
„MApN și MAI nu susțin amendamentul întrucât acesta coduce la crearea unei noi operațiuni de recalculare, operațiune ce a fost introdusă prin amendamente de de cele două instituții”.
„MApN și MAI propun eliminarea art. 110/3 din proiect - nu suţine”.
„MApN și MAI propun eliminarea atât a amendamentului cât și a textului prevăzut de art. 110/4 din textul aprobat de către Senat, întrucât această modalitate este introdusă prin amendamentul de la pct. 8”.
„MApN și MAI nu susține art. 110/5 ; MApN și MAI nu susține amendamentul. 2”.
„MApN și MAI propun eliminarea Anexei nr. 2 deoarece cuantumul brut/net de referință pentru stabilirea pensiei militare de stat a fost înlocuit cu un cuantum brut/net minim stabilit la nivel individual.”
„MApN și MAI nu susține introducerea art. II; MApN și MAI nu susține introducerea art. III.”
M.A.I., treaba lor, dar dumneavoastră domnule Măciucă în calitate de coordinator principal de credite, cu 2% din P.I.B. ce vă împiedică să fiți de acord ? Scandalurile cu mita la achiziționarea celor 2 fregate, blocarea licitațiilor la corvete, plata anticipate a 2 miliarde americanilor iar Cîțu se împrumută cu dobânzi majore chipurile pentru a susține economia, economia cui, a partidului, a clicii politice și pe noi ne furați de ani de zile de niște sume derizorii dar care pentru noi contează ? EU ȘTIU CĂ ÎN INSTITUȚIILE MILITARE SE RĂSPUNDE AM ÎNȚELES ȘI SE TRECE LA EXECUTARE, NU: NU SUSȚINE, NU SUSȚINE LA INFINIT. O RUȘINE DE MINIȘTRI ÎN CELE 2 INSTITUȚII PENTRU CĂ VĂ BATEȚI JOC DE NOI, PARTE CARE AR PUTEA SĂ VĂ FIE CHIAR PĂRINȚI.

Burebista spunea...

Probabil ca este o greșeală pentru ca cei ce s au pensionat înainte de 15.09.2017 au deja suma pentru OMM inclis in pensia netă.
Doar cei de după 15.09.2017 nu îl au.
Și la cealaltă întrebare cu impozitul de pe talon.
La exemplul de mai sus pe talon ar fi scris pensie Bruta 7140 lei, impozit 514 lei. Pensie Netă în plată 4095...
Pensia netă de 6626 apare doar în decizia de pensie. Diferența dintre pensia netă 6626 și pensia în plata plafonata de 4095, adică 2561 lei nu apare pe fluturaș ca reținere... Pentru ca nu au prevazut în OUG 59 unde se duce acea diferența... Ar fi trebuit să apară pe fluturaș ca și taxa oug 59...
Au făcut oug 59 doar cu gândul de a tăia și nu au specificat ce se va întâmpla cu diferența aceasta.. Se va întoarce la bugetul de stat? La bugetul ministerelor? Sau rămân la CPS... Pensiile militare sunt bugetate de ministere în cuantumul brut.. Tocmai de aceea media pensiilor va creste artificial...

Burebista spunea...

Ok.
La art 30 se spune ca pentru cei care nu au vechimea de 25 ani din care 15 în serviciu baza de calcul se reduce cu 1 % pentru fiecare an lipsa..
BAZA de calcul ar fi 4668 - 13% (pentru ca vechimea efectiva a fost de 12 ani.) = 4061 lei.
Pensie militară 4061 x 65% = 2640 pensie Bruta - impozit 64 lei = 2576 net
2. Pensie plafonata 4061 - 35%-10% = 2375 lei care fiind mai mica decât cea de sus rămâne în plată.
Oricum dublu față de cât primește acum..

Burebista spunea...

(la 11-12-2015, Art. 28 a fost modificat de pct. 4 al art. 40 din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 57 din 9 decembrie 2015, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 923 din 11 decembrie 2015. )
Articolul 29
(1) Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procente din baza de calcul, astfel:
a) militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 lit. f) de cel puțin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul prevăzută la art. 28;
b) pentru fiecare an care depășește vechimea prevăzută la lit. a), la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28.
(2) De pensie de serviciu beneficiază și militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în condițiile legii, cu o vechime cumulată de până la 25 de ani, cuantumul pensiei fiind diminuat cu 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28 pentru fiecare an care lipsește din această vechime.
(3) Cuantumul pensiilor militare de stat stabilite în baza prevederilor art. 19 și 26 se determină proporțional cu numărul anilor de vechime în serviciu, la care se adaugă sporurile prevăzute la art. 24, în raport cu vechimea prevăzută la alin. (2).

Burebista spunea...

Sau chiar mai rău.. Pentru ca vechimea efectiva a fost de 12 ani. 12 x 4668 /25 = 2241 - 35%-10%= 1310 lei pensie minima..

Burebista spunea...

Pentru ca la aliniatul 4 spune de vechime în serviciu nu de cea cumulata cu grupa de munca..

Iulian Mareș spunea...

Recurs la istorie!
Discursul parlamentarului ”C”! Mon. Of. din 3 Decembrie 1931.Moneda=Lei Aur!
Şi ca să fixez punctele cardinale, în scurt, voi spune: nu este nici o generaţie imorală, nu este nici una fără Dumnezeu, nici una republicană sau antiregală. Fixez aceste puncte în: Dumnezeu, Patrie, Rege, Familie, Proprietate şi Armată, care să garanteze existenţa Statului Român.
Şi încă ceva – am să vă servesc o chestiune care poate multora n-are să vă placă – vă rog, d-lor să ne toleraţi ca să fim severi, intransigenţi în tot ceea ce interesează, fie Naţiunea românească, fie cinstea. Declar că democraţia e pusă în slujba marii finanţe naţionale sau internaţionale. (Întreruperi, zgomot).
D-lor, dovada. Am venit aci cu o listă care are să vă supere, însă vă spun să nu-mi luaţi în nume de rău, fiindcă nu pot să tac în această chestiune, este vorba de ceea ce se numeşte portofoliul de la banca Blank.
Daţi-mi voie să vă citesc – fiindcă fiecare vă regăsiţi aici. Lista am căpătat-o, poate nu întreagă:
D. Brandsch, subsecretar de stat, 111.000.
D. Carol Davila 4.677.000.
D. Eug. Goga, creanţă ipotecară agricolă lei 6.200.000.
D. Al. Oteteleşanu: Este o ipotecă pe moşia d-nei Eug. Goga.
D.N.Lahovary: Nu datorează d.Davila, datorează „Banca Ţărănească“. Nu este la fel, vă rog să rectificaţi. (Întreruperi, zgomot).
C: Bine d-lor, nu zic că nu este putred, o să se plătească dar sunt bani împrumutaţi. (Întreruperi).
D-lor, s-or plăti sau nu, nu ştiu, dar să vă spun un singur lucru: există obligaţia pe care o are cineva cînd împrumută bani de la o asemenea finanţă, de a satisface cînd este la guvern, de a sprijini în opoziţie şi în orice caz de a nu lovi în ea cînd trebuie să fie lovită. (Aplauze pe mai multe bănci).
C: Mai departe: d.Iunian 407.000; d.Madgearu 401.000; d.Filipescu 1.265.000; d.Mihail Popovici 1.519.000; d.Răducanu 3.450.000.
(Exclamaţiuni pe băncile majorităţii).
Banca Răducanu din Tecuci 10.000.000; d-l Pangal 3.800.000; d.Titulescu 19.000.000; şi se aude, n-am putut şti precis, că şi d.Argetoianu ar fi aici cu 19.000.000.
Voci pe băncile majorităţii: Se aude!
C: Eu vă spun ce am putut afla, (Întreruperi, zgomot). Mai sunt şi alţii.
D-lor, eu nu acuz că banii aceştia au fost bacşişuri date, nu. Sub o formă s-au luat de acolo aceşti bani şi acum este vorba să se vadă această chestiune, acum desigur că oamenii aceştia, care se simt legaţi de acolo, n-au libertate deplină ca să vină să ia măsuri categorice împotriva acestei Bănci. (Aplauze pe mai multe bănci).
D-lor deputaţi, dacă se cer sacrificii pentru ca să asanăm această ţară, nu putem noi să consimţim la sacrificiul care ar fi să se facă pentru asanarea băncii Blank, pentru nunta care a făcut-o d-sa la Paris, unde a cheltuit cum se aude 50 milioane lei, ca şi pentru alte lucruri. (Exclamaţiuni, întreruperi).
D-lor, în consecinţă, noi venim cu cîteva soluţiuni practice care poartă nota tinereţii:
CEREM introducerea pedepsei cu moartea, exclusiv pentru manipulatorii frauduloşi ai banului public. (Aplauze pe mai multe bănci).
D.V.G.Ispir: D-le C, d-ta te intitulezi creştin şi purtător al ideei creştine. Îţi aduc aminte – eu sunt profesor de teologie – că susţinerea acestei idei este anti-creştină. (Aplauze).
C: D-le profesor, daţi voie să vă spun: cînd este chestiunea să aleg între moartea, dispariţia ţării mele şi aceea a tîlharului, eu prefer moartea tîlharului şi sunt mai bun creştin, dacă nu permit ca tîlharul să-mi nenorocească ţara şi să mi-o ducă la pieire. (Aplauze pe mai multe bănci).
CEREM revizuirea şi confiscarea averilor celor care şi-au furat ţara săracă. (Strigăte de „bravo“).
CEREM tragerea la răspundere penală a tuturor oamenilor politici care se vor dovedi că au lucrat în contra ţării, sprijinind afaceri necorecte particulare. (Aplauze pe mai multe bănci).

Burebista spunea...

Sa refacem puțin calculele pe pensia minimă. Într-adevăr în proiect pensia minima bruta /netă nu conține și sporul pentru OMM... Ciudat dar asa este textul propus. Poate au greșit și modifica la comisia de munca.
Colonel cu funcție de comanda :
Coeficient maxim în legea 153 2.74 x 2230 (salariul minim pe economie 2020) = 6110 + gradații 3%+3%+3%+3%+3%+3%+3% = 7515 + 7.5% spor apărare și OP = 8079 + salariu de comanda( 20% x salariu de funcție 6110) 1222 = 9301 + salariu de grad ( rămas la nivelul 2018) 445 = 9746 brut. Acum scădem taxele
9746 - 35% (CAS+CIBS) - 10%(impozit) = 5701 lei net.
Dacă pensia în plata pentru cei care au ieșit la pensie înainte de 15.09.2017 este mai mică o vor primi pe cea de mai sus. La cei care au ieșit la pensie după septembrie 2017 la pensia netă plafonata în plată adaugă sporul pt OMM de (10, 15 sau 20 %) și apoi fac comparația cu această pensie minimă.
Pensia de mai sus este pentru o vechime militară de 25 ani nu vechime cumulată. De exemplu dacă vechimea militara a fost sa zicem 20 ani dar celelalte elemente au fost la fel(grad, comanda, vechime în munca) Baza de calcul ca fi 9746 x 20(vechime militară efectiva) / 25 (vechime militară necesara din proiect) = 7796 și după scăderea taxelor și impozit 7797 - 35%-10% = 4561 lei net. Vedeți cât de mult înseamnă diferențade vvechime militară de 5 ani în minus.
Cel cu 25 ani ia 5701 iar cel cu 20 ia 4561...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

&.Vedeti de ce este bun blogul Huhu Rezea? Aici descoperim de ce ,,Anglia a fost data afara din UE, pentru ca au bagat posmagi in cârnati,'' ca sa parafrazez un pamflet publicitar, adicătelea clocarii au bagat interventii cu paradeli in calculul pensiilor militare, avand mâncărici in gur! Stau si ma intreb si nu stiu sa-mi raspund: Care-i cauza, care-i taina ca acesti clocari permanent intervin cu paradeli in absolut tot ce este legislativ la pensii? Ce-i instigă, cine-i interesat sa saboteze permanent cu cate ceva, numai bine sa nu fie? Cine-i nazistul nenorocit care este la orginea acestor monstruozitati criminale cu consecinte foarte grave? Poate ca la mijloc este un caz de tradare nationala, de spionaj militar de sabotaj si nici o autoritate de stat nu se sesizeaza, dar ceva exista, fratilor, ca prea din rau in mai rau se manifesta si isi pune amprenta monstruos aspra starii sociale, de sanatate si de bunastare asupra rezervistilor militari... A sosit timpul ca toate aceste golaneli sa iasa la lumina, sa se clarifice cine sunt adevaratii sabotori si capul acestei grupari mafiote strecurate in ministerele de forta, sa distruga cu intentie criminala drepturile legale ale rezervistilor!
&.In alta ordine de idei, un politist a amendat o soferita patriota, o romanca adevarata, pentru ca ancorase un tricolor pe cupola masinii, nu mai mare de 25 cm, plasticat si adaptat special pentru autoturisme, vina acesteia si motivatia gasita de verosul milițian fiind ca a depasit gabaritul!!! Doamne, Maica Domnului, o prostie cat muntele Everest! Am vazut multi cretini si idioti la viata mea, dar ca acel zelos de caraliu, zau ca nici n-o sa mai vedem! Cine si cum naiba ii angajeaza pe acesti anti romani si analfabeti agramati in Politia romana de fac institutia de toata bacania? De parca nu era deajuns circaria abuzurilor de tot felul si cu concursul de dat amezi handicapatilor, batranilor si amaratilor in starea de alerta, de s-a dus buhul pe toata planeta! Eu cred ca actualilor politisti le prind atat de bine guvernarea liberala, atat de bine se aseamana intre ei la prostie si abuzuri incat sunt ca doua picaturi de apa in acelasi pahar, si cum este tusea, asa si junghiul, de ne-ar feri Dumnezeu de ei! Auzi, frate, sa amendezi, ca politist, un patriot ca-si iubeste Tara si Tricolorul, ca daca se intampla asta in SUA sau alta tara, nu stiu ce se intampla cu politistul din partea societatii si institutiei, cred ca se sfarsea cu o linsare publica! Cica, se zice, intentionat se angajeaza in Politie de-al de astia, ciobani si neciopliti, inculti si needucati, sa aiba Ministerul ,,succesuri!'' Apai, sa nu ne mire faptul ca Armata in sondaje e pe locul 1 iar Politia, alaturi de politicieni, pe ultimul loc! Sa ma scuze bravii si putinii politisti de buna credinta, patrioti si legalisti, dar sunt sigur ca nu sunt mandrii cu astfel de colegi mai tineri ai generatiei de azi, total scapati de sub control, nepregatiti, facuti politisti pe banda rulanta si incapabili pana la prostie!

Huhu Rezea spunea...

@Pompiliu
Calculul cuantumului minim este derogatoriu de la art. 28-30 din lege.Rezumă-te doar la textul din propunerea pentru art. 110 indice 1.
Sporul de vechime pentru condițiile de muncă conteaza în calculul cuantumului minim. Asa ca este corectă vechimea de 18 ani pentru Flavius.

Burebista spunea...

Sa facem și pentru un plutonier adj. sef Sf lg 153 coeficient 1.67 x 2230 = 3724 + gradația 7 (aproximativ 23% pentru ca se aduna câte 3% de 7 ori) = 4580.64 + 7.5% spor apărare = 4924 + salariu de grad 395 = 5319 + salariu de comanda (10% din SF) 372 = 5691 brut.
5691 - taxe 35% - impozit 10% = 3329 pensie netă minima.
Fara salariul de comanda ar fi 5319 - 35%-10% = 3112 lei net.
Pensii nete conform aceste legi cu care se compara pensiile în plată. Rămâne cea mai avantajoasă.
La fel ca la colonel pensiile de mai sus sunt calculate pentru 25 ani vechime militară.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Pompiliu: Foarte corect! Felicitari! De aiciam inteles si eu foarte multe!

Lenovi spunea...

Eu zic ca nu i nici o greseala. Pentru marea majoritate a pensionarilor nu va aduce nici un ban in plus. Faceti o simulare, va rog, si la un plutonier adjutant cu 23 de ani vechime efectiva, fara functie de comanda. Sa vedem, la cati va fi cuantumul asta minim mai mare decat pensia pe care o încasează acum. Sau orice alt exemplu. Poate pentru ofiterii cu functii de comandă va aduce ceva, pentru subofiteri, mai ales cei cu vechime mai mica de 25 de ani, fix nimic.

Dan B. spunea...

Realizez că sunt mulți tolomaci, în frunte cu Ein Stein, printre comentatorii acestei pagini, care promovează trecerea militarilor în sistemul public de pensii.
Să fi uitat nebunaticii că, potrivit legii în cauză, punctajul total obținut nu se va împărți la 25 ani și că nu sunt incluse sporurile pentru OMM și pensia suplimentară la pensia publică calculată? Știați că la pensia publică există 3 (trei) grupe de muncă, nu 4 (patru) ca la militari, că OUG 7/1998 a făcut multe „victime” printre oșteni, vechimea lor în serviciu fiind deficitară?
Personal, optez pentru pensia militară, chiar dacă cea civilă ar avea un cuantum apropiat ca valoare, căci, așa cum trăim mai toți cu „prostituata” vremurilor, adică „speranța”, tot năzuim că, odată ș-odată, cineva va aplica, totuși, corect, prevederile Legii 223/2015.

Huhu Rezea spunea...

Ca să păstrez limbajul tău, cel mai mare tolomac ești d-ta, dacă lauzi o lege care a diminuat cuantumul recalculat pentru 68% dintre pensionarii militari, cum recunoaste MApN in motivările propunerilor la PL x 199/2020.
Spotrul OMM si pensia suplimentara s-a acordat si pe L 263/2010, nu mai mânca rahat turcesc.
Ați ajuns voi disponibilizații să fiți ca miscarea negrilor care darâmă statuile albilor.

Costy spunea...

http://www.cdep.ro/co/docs/F-2028034717/oz%2007-21.pdf

Tehnocrat este foarte bine informat!! Bravo!

Iulian Mareș spunea...

Și cei cu peste 25 de ani?

Iulian Mareș spunea...

Categoric că nu este niciun ghișeft! O veșnică abureală...

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Pe L223 perdanții au fost majoritar cei disponibilizați!

Burebista spunea...

Domnule Huhurez. În art propus 110 1 se spune clar de vechimea în serviciu conform art 3.lit e din lege. Ori conform art 3 sporul pentru grupa de munca nu este considerat vechime în serviciu ci vechime cumulată... Vechimea în serviciu este decât cea în care ai avut calitatea de militar în tarmen, elav al scolii militare și apoi calitatea de ofițer, subofiter sau soldat gradat (sergent) pe baza de contract.
Cuantumul brut minim determinat
potrivit alin. (2) corespunde realizării
de către beneficiar a unei vechimi în
serviciu definită potrivit art. 3 lit. e), de
cel puțin 25 de ani.
(4) Pentru militarii, polițiștii și polițiștii
de penitenciare care au realizat o
vechime în serviciu mai mică de 25 de
ani, cuantumul brut minim se
determină proporțional cu numărul
anilor de vechime în serviciu, cu
aplicarea corespunzătoare a prevederilor art 25 alin 3. ( adica fracția mai mare de 6 luni se întregește la 1 an).
Iată ce spune art 3 lit e din legea 223.
e). vechimea în serviciu - perioada în care o persoană din sistemul de apărare națională, ordine publică și securitate națională s-a aflat în una dintre următoarele situații:
1. a avut calitatea de cadru militar/polițist/funcționar public cu statut special, în activitate;
2. a avut calitatea de militar angajat pe bază de contract/jandarm angajat cu contract/polițist de frontieră angajat cu contract/soldat și gradat voluntar/soldat și gradat profesionist;
3. a îndeplinit serviciul militar ca militar în termen, militar cu termen redus, elev sau student al unei instituții militare de învățământ din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională pentru formarea cadrelor militare/polițiștilor/ funcționarilor publici cu statut special, cu excepția învățământului liceal;
4. a fost concentrată sau mobilizată ca rezervist;
5. a fost în captivitate;
6. a îndeplinit activități pastoral-misionare, duhovnicești și religioase, în calitate de preot ori ca preot militar în instituțiile din sistemul de apărare națională, ordine publică și securitate națională, prin încheierea unui contract individual de muncă;

VICTOR spunea...

1 Ce se intampla cu cei care au inclusi in pensia actuala militara si anii lucrati in sistemul public de pensii ( pana in anul 2016) ? Cum se va aplica acest amendament ?
2. Anii din Scoala militara sunt inclusi in cei 25 de ani minim ca vechime ?

Burebista spunea...

Asta am și făcut la calculul unde a ieșit pensia minima de 1310 lei.
La aliniatul 4 din propunere adică art. 110.1 alin 4 se face referire la vechimea în serviciu. Cea de la art. 3 lit e din legea 223.
Vechimea în serviciu nu are inclusa în ea și sporul pentru grupa de munca.

Dan B. spunea...

Ca să rămân în limitele prostiei dtale, reiterez că Legea 223/2015, fără OUG-urile criminale, ar fi fost o lege bună, iar noua Lege 127/2019, căci asta s-ar aplica (nu 263/2010), nu include PMM și PS.
Nu sunt de acord cu Black Lives Matters, dar prefer un negru deștept în locul unui alb prost ca noaptea! Ai o „muscă pe căciulă”?

LUPUL spunea...

Nu exista disponibilizati in MApN cu niste smecherasi care au pus mana pe o traista de bani cu 20 ani vechime apoi s-au bagat in sistem si isi bat joc de restul care au muncit o viata.Acum orice disponibilizat se crede victima .Dar cand a luat o traista de bani zburda prin baruri de bucurie iar restul inghiteau in sec.Foarte bine punctat MAERSTRE.

MIȘU spunea...

Nu cred în calculele lui Pompiliu. Dumnealui pomenește de un singur spor, de constituționalitate, în valoare de 7,5%.
Unde sunt celelalte sporuri...
... de risc30%
... de confindetialitate14%
... de condus mașina3% (cei de la filaj)
... de toxicitate5%(cei care au lucrat în laboratoare)
... De radiații 7%
Unde sunt aceste sporuri?
Pompiliu în comentariul Dumnealui, pomenește de OMM, numai pentru cei pensionați după 1 august 2017.
La cei pensionați înainte de 1 aug. 2017, nu se mai acorda acest OMM?
DE asemenea cei cu vechime mai mica de 25 de ani, vor fi taxați la pensie.
Dar cei care au vechime mai mare de 25 de ani, cu cei peste 25 de ani vechime, plus ce se întâmplă?
EU am 31 de ani de armata, ce se întâmplă cu cei 6 ani în plus?
Din ce am auzit eu, pentru anii vechime în plus, peste 25 am auzit din surse din comisia de aparare ca se vor da câte 0,5%,pentru fiecare an peste 25:
ACEST 0,5%se va acorda la funcția profesionala, la funcția de grad și la nr. de gradații!
EU zic ca ne precipitam în calcule și ca trebuie sa așteptăm ca acest proiect sa devina Lege, și de asemenea sa apară, norme metodologice de calcul.
Din discuțiile mele cu unii membrii ai comisiei de aparare, mi sa spus ca cei cu vechime completă(25ani)nu vor ieșii în calcule U pensie mai mică decât primesc acuma în mana, ci vor câștiga, ceva în plus!
Într-adevăr, cei cu vechime sub 25 de ani, vor fi taxați drastic!
De aia trebuie luptat ca acest proiect sa nu fie aprobat.
P. S. Tot ce zic comisiile de munca, de aparare, este vax.
Totul este controlat de reprezentanții M. ap. n & M. I. & sri!


...

Burebista spunea...

Plutonier adj Coeficienț SF din grila 153 1.65 x 2230 = 3679 + gradația 7 aprox. 23% = 4525.78 + spor apărare 7,5% = 4865.21 + salariu de grad (cred ca acum e) 385 = 5250 baza de calcul pt 25 ani militar. 5250 - 35%-10%= 3071 lei net.
Pentru 23 ani militar.
5250 x 23/25 = 4830 brut.
4830-35%-10% = 2826 lei net..
Pentru 2 ani în minus din 25 se pierd 245 lei net..
Dacă pensia netă în plată pe care o aveți acum este mai mare atunci o primiți în continuare pe aceea mai mare.
Cei care s au pensionat după 15.09.2017 adaugă la pensia în plata pe care o au procentul pentru OMM de 10%, 15% sau 20% și abia apoi compara cu pensia minimă.
Oricum indiferent cât de mica a fost pensia netă plafonata de după septembrie 2017 prin aplicarea sporului pentru Semnul Onorific va depăși pensia minima din legea asta nouă.
Bănuiesc că cei care au ieșit la pensie după septembrie 2017 au avut măcar 20 ani vechime militară.. Și câteva sporuri.. Nu ma refer la Oscar..

Xman spunea...

Maine 21, de Ilie Palie,discutii in comisia de munca pe cele doua proiecte de legi.Poate adopta raportul comun...

Negritoiu spunea...

Domnilor,
Nu v-au placut propunerile lui Les sau Ciuca care,in oricare varianta,aduceau ceva in plus la toate pensiile celor cu vechime integrala pana la actiunea de actualizare(care nu va avea loc prea curand sau pe care multi dintre noi nu o sa o mai apucam? Santeti multumiti acum?
Am inteles ca cele doua comisii,de Munca si de Aparare,si-au incheiat lucrarile pe tema celor doua PLx-uri. Stie cineva,concret,rezultatul?
Toata lumea a rammas blocata pe propunerea MApN si MI care,ca si alte zeci de amendamente,nici nu stim daca a fost acceptata. Toti am devenit specialisti si facem calcule pe ceva care nu stim daca a fost sau nu acceptat. Ce o tot balmajiti cu introducerea retinerilor pt.CAS si CASS? Oare ati uitat ca la introducerea acestora la activi s-au introdus si sume compensatorii astfel incat veniturile sa nu scada?

Cezar spunea...

Nici nu trebuie!
Multi incaseaza mai mult decît ofiterii...datorita inei erori legislative!

Leon spunea...

Marti si Miercuri, pe Ordinra de zi la Comisia pentru Munca se afla si cele doua proiecte legislative, Pl x nr199 si 221..:
http://www.cdep.ro/co/docs/F-2028034717/oz%2007-21.pdf

tehnocrat spunea...

Oare , acesta sa fie motivul sau pericolul de a se revedea cuantumul unor pensii (dubioase) care cu "doua la primarie, doua la scoala, doua la prefectura si...repetir" au ajuns la sume "fabuloase" in comparatie cu echivalentii juridici iesit la pensie inainte de "smecherelile" zilelor noastre si a se reconsidera aceste cuantumuri.Ma refer la bravii militari cu pensii de cate 2000 de euroi sau pe aproape.

Negritoiu spunea...

Dan B.
Ai dreptate sunt patru grupe dar una dintre ele nu este luata in consideratie la calculul pensiei. Nu stiai sau in mod voit nu ai precizat acest lucru?
De ce dezinformezi? In decizile de revizuire sunt luate in calcul si sporurile oentru pensia suplimentara si este adaugata si contravaloarea OMM. Chiar daca punctajul obtinut se va imparti la 25(in loc de 20) avantajos pt.cei cu vechime integrala. E clar?
P.S. Ti-am mai spus sa o lasi mai moale cu etichetarile jignitoare de genul.Asa vorbeai si cand erai activ? Nu te-a lovit nimeni peste gura?
Are mare dreptate Huhu Rezea in raspunsul sau.

Huhu Rezea spunea...

Să mori d-ta că nu este reglementată PS în calculul punctajului pe Legea 127/2019?
Sporul OMM nu este prevăzut cât timp legea nu se aplică si militarilor. Mult timp nu va mai fi până atunci. Să vedem ce fac neterminații care au rupt porțile cu pensii anticipate partiale. Vechea Elită s-a cam subțiat.

Leon spunea...

Pai ce facem Huhule, o luam de la inceput?..))
OMM este prevazut la Art.11 din Legea nr. 80/1995, NU este nevoie sa fie trecut si in alta lege..!

tehnocrat spunea...

@STALIO, banuiesc ca esti un prostanac ot Vaslui cu gandirea cat un cui.Nu se spune "o traista de bani " ci "o cashiula di bani".Cine s-a bucurat de caciual de bani mai zurbagiule, au promis recalificare profesionala, joburi etc si dupa cate 6-7 cursuri de reconversie abia am reusit sa prindem cate un post de paznic de noapte. Dintre cei peste 70.000 de disponibilizati ,in interesul tarii pentru accedere in NATO or fi fost vreo 20 sau 30 de smecherasi, in rest "tabula rasa" .Referitor la cele maxim 28 de solde compensatorii afla ca dupa aceea si altii , chiar cu vechime aproape completa au luat sume si mai mari ca atunci inflatia era imensa si galopanta iar pensiile s-au dat dupa 6 luni ,un an si pana la pensii banii s-au dus pe mancare si traiul de zi cu zi.
dar cu gandirea unora de GAGA ii blestem , acuma de Sf.Ilie asa sa aiba noroc in viata cum am avut noi, atunci si dupa aia.Au fost unitatii carora "li s-a bagat sula-n coaste " si cadrele nu au avut alta alternativa decat ...rezerva. Dar ,cred ca-mi pierd vremea cu cate un idiot cu gandirea amanetata pe la vre-un bordel.

Dan B. spunea...

Dle Mai Negru-n Cerul Gurii:
1-condiții normale;
2-condiții deosebite (+25%)
3-condiții speciale (+50%)
4-alte condiții (+100%)

tehnocrat spunea...

20 iulie – Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene
Aviatorii militari români sărbătoresc pe 20 iulie, sub patronajul ocrotitorului lor, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.
La multi ani aviatorilor si tuturor militarilor!

tehnocrat spunea...

@Leon , in comisia de munca ,cele doua PLXuri se vor discuta miercuri 22 iulie 2020 incepand cu ora 10.00 ,invitat fiind si D-l Dogaru!
sa fie cu noroc ,in ciuda carcotasiilor si a"moliilor" aiuristice.

Cătălin spunea...

LEON LE VOR AMÂNA CÂT VOR AVÂND ÎN VEDERE CĂ BANII S-AU TERMINAT.EU NU AM NICIO SPERANȚĂ.SINGURA AR FI ACEEA DE A APLICA LEGEA ATUNCI CÂND VOR FI BANI, ADICĂ DUPĂ CE EXPIRĂ CRIZA ECONOMICĂ INSTALATĂ, CAM PRIN 2024 TOAMNA.

monteoru spunea...

Priviti numai din perspectiva celor pensionati in ultimul timp care au pensii de la 6000 in sus.Ce ziceti ca sunt colonei pensionati in jurul anului 2000 care au vechime efectiva de peste 30 ani si care au pensie recalculata dupa actuala lege de 3000 lei?Unde mai puneti ca au si indemnizatie de comanda?Intrebatii pe generalii Cioflina,Chelaru,Ilie Marin,Degeratu,pe vaduva lui Popescu etc? Faceti simulari cu cifre reale nu cu pensii smecherite.

tehnocrat spunea...

@Negritoiu, d-le outsider, nu a contat si nu conteaza daca cuiva de pe aici au placut sau nu anumite variante a unor neaveniti care,pe langa faptul ca habar nu aveau de "durerile " noastre, nici nu ar fi dorit ceva bun pentru noi!
D-ta ce doresti si din ce secta esti?

Burebista spunea...

Citește domnule articolul propus 110.1
Când vor face calculul pentru asa zisa pensie minima brută /netă ca să stabilească baza de calcul nu vor lua în considerare decât Sf, gradația, sporul pt apărare, salariul de comanda (cine a avut) și salariul de grad...
Sporurile alea despre care vorbești dumneata au fost abrogate din 2010..
Calculul la pensiile aste minime se face în baza legii 153.
Abia în ianuarie 2022 o sa înceapă recalcularea tuturor pensiilor militare, baza de calcul va fi prin echivalare cu salariile maxime de funcție din grilă adică coeficient maxim înmulțit cu salariul minim pe economie 2022 care ar fi trebuit sa ajungă la 2500 lei, gradații le avute (maxim 7 de câte 3%) sporul pt apărare 7.5%, salariul de comanda între 10% și 25% din SF 2022 din grila, sporul de condiții grele de 15% din SF 2022, salariul de grad la nivelul 2022, sporul pentru solicitarea neuropsihica 15% din SF 2022 (pentru cei care au avut) Oscar în procentul avut dar calculat din SF 2022, sporul de noapte și sporul pentru SDSL calculate din SF 2022 în funcție de numărul de ore lucrate. După ce se aduna toate astea rezultatul va constitui baza de calcul pentru recalcularea pensiei brute / nete și nete plafonate. Sporul pt OMM se va adaugă la pensia bruta (85%din baza de calcul) iar rezultatul va fi impozitat cu 10 % rezultând pensie netă, ce nu se va plăti dacă va fi mai mare decât media salariilor nete corespunzătoare mediei salariilor brute din baza de calcul.
După ce se va calcula salariul net, adica din baza de calcul rezultată mai sus se vor scădea 35% și 10 % la rezultat se va adaugă procentul pe omm de maxim 20 % și va rezulta pensia în plată netă (în mână).

Cătălin spunea...

LEON, NU AR FI NICIO TRAGEDIE DACĂ UNII CA, CORNELIUS NU AR AVEA LIPSURILE CARE LE ARE ȘI NU SE ȘTIE DACĂ VA MAI PRINDE VREMEA CÂND I SE VA FACE DREPTATE.A AJUNS SĂ AIBE O INFIRMIERĂ CU 8 CLASE SAU UN CAPORAL PENSIONAT RECENT DE 3X SALARIUL/PENSIA CA PENSIA DUMNEALUI.

Viorel spunea...

Domnule Iulian Mareș, comentariul este foarte bun și acțiunea lui a fost pusă în practică și după 1989 astfel, în ultimii 30 de ani pionii din piesa dumneavoastră (politicieni și oameni de afaceri / ziși de carton conform jargonului) prin împrumuturi fără acoperire au dus la devalizarea / dispariția unor bănci și câte alte afaceri dubioase.
Întrebarea care se pune: Cine poate face o situație exactă, cu date concrete pe care să o citească în Parlamentul României (acuzând cu subiect și predicat pe toți cei vinovați indiferent de partidul din care face parte) într-o ședință transmisă în direct de toate TV ?
Cine propune, întocmește, prezintă spre aprobare Parlamentului și Președintelui măsurile din comentariu CEREM: (CEREM introducerea pedepsei cu moartea, exclusiv pentru manipulatorii frauduloşi ai banului public; CEREM revizuirea şi confiscarea averilor celor care şi-au furat ţara săracă; CEREM tragerea la răspundere penală a tuturor oamenilor politici care se vor dovedi că au lucrat în contra ţării, sprijinind afaceri necorecte particulare.)
Acum sunt mai mulți hoți decât atunci și mult mai proști (fără carte comparativ cu cei prezentați). Fură și nu-i trage nimeni la răspundere, se judecă zeci de ani și toți scapă pe bandă rulantă. De ce oare. Când justiția nu va fi oarbă și va tăia în carne vie (vorba românului). NICIODATĂ. CIOCUL MIC, NOI SUNTEM LA PUTERE.
Am uitat, noi ca pensionari militari, ce putem face ?

Lenovi spunea...

Neterminatii cu anticipate partial vor iesi cu pensii babane in continuare, cei deja iesiti vor ramane cu ce au. S a schimbat modul de calcul al pensiei militare si nu stiu eu? Pensia e una, cuantumul minim e alta.

Huhu Rezea spunea...

Ai dreptate! Am făcut confuzie între art. 24 și 25. Sporul pentru condițiile de muncă nu s-ar lua în calcul, potrivit aburelii din text.

Huhu Rezea spunea...

Leon
Asa este, sporul OMM s-a aplicat militarilor chiar dacă nu a fost prevăzut în L 263/2010 si se va aplica chiar dacă nu este prevăzut în L 223/2015 sau în L 127/2019.

Burebista spunea...

Nici sporul pt OMM cum corect a-ți remarcat dvs.
Abia la recalcularea din 2022 se vor lua în considerare sporurile care mai sunt prevazute în legea 153 din 2017 la anexa 6.
Nu le mei înșir aici pt ca le am mai scris în răspunsul la postarea lui Mișu...

tehnocrat spunea...

@CATALIN, banii nu se termina niciodata, doar modul de a-i imparti este defectuos si tendentios , doar cu gandul de ma pradui ceva din ei...cine umbla cu mierea si linge pe degete, ori, ai nostri au ajuns sa confiste toate mierea si sa lase pentru interesele propuse doar ce a ramas uns pe vas!

Cezar spunea...

La mai multe avioane performante!

Cezar spunea...

O ia in ..mîna🤣😜😎😎

Huhu Rezea spunea...

Au venit "deștepți"ca Luca, Jianu, Roșu, Andrițoiu să teoretizeze că dacă sporul OMM nu este prevăzut de legea pensiilor militare nu se aplică...pentru că de când s-a acordat, în anul 1995, s-a cimentat ideea că el ar face parte din cuantumul pensiei militare, chiar si atunci când acesta este plafonat.

Cătălin spunea...

LEON, TOT CE SE VA FACE DE AZI ÎNAINTE ÎN DOMENIUL PENSIILOR MILITARE SE VA FACE DOAR ÎN SCOP PUR ELECTORAL FĂRĂ A PUTEA FI APLICAT PREA DEVREME.NUMAI DUPĂ CE SE VA SOLICITA IARĂŞI HOTĂRÂREA CCR ATUNCI VOR FI NEVOIŢI SĂ O PUNĂ ŞI ÎN APLICARE.AŞA CĂ NU MAI VISAŢI LA CAI VERZI PE PEREŢI.

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea, explicațile domnilor „deștepți” Luca, Jianu, Roșu, dar în special doamnei „deștepte Col.dr.ec.” Andrițoiu că nici indemnizația de 50% plătită de C.P.S. a M.Ap.N. condusă de dânsa (marilor artiști, scriitori, ziariști, etc.) nu este stabilită în Legea nr. 223/2015 ci în Legea nr. 8/2006. Poate citește și află (deși am mai scris) că se mai fac (,) Cursuri în domeniul Financiar / Contabil la Chitila (completări de studii). Dacă (,) Curtea de Conturi și-ar fi făcut corect controlul (din câte știu nu au publicat nimic), dacă ar fi sesizat cineva D.N.A.-ul, dacă s-ar fi autosesizat autoritățile competente în urma plângerilor noastre, poate că cei 4 ar fi ascultat melodia („La Chilia-n port, cu Ghiță, Dâncu și Kovesi; Nu am furat deci nu îmi e teama nici de SRI și nici de DNA sau DICOT”.)

Iulian Mareș spunea...

Nu-mi place, însă te corectez, omule cu LM la bază: "din cauza" când te referi la ceva negativ! Datorită când te referi la ceva pozitiv!
În rest, gândește ce vrei și poți despre erori/orori legislative! Adică ce nu-ți convine daca un sof/MM este mai câștigat decât tine?
Ești etalon?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Catalin, ai dreptate, frate!
@Tehnocrat, corect spus ca cei disponibilizati nu au iesti ca au vrut, au fost fortati sa iasa si unii chiar au suferit, ca de pierdut au pierdut toti, mai ales ca banii la trecerea in rezerva s-au dat tarziu, dupa multe luni, si oamenii au trait din ei, TINAND COPIII IN SCOALA, FIIND TINERI TOTI. Orice intrerupere brusca a serviciului, inclusiv pt invaliditati, devine cumplita din prima zi, din cauza multor pierderi.

Iulian Mareș spunea...

Stalio,
Sunt nevoit să-ți dau dreptate! Știu multe cazuri...

Iulian Mareș spunea...

2000 £! 👍😂😜

Cătălin spunea...

LEON, EU AM DAT ÎN JUDECATĂ DE NU AM MAI AVUT CERNEALĂ DE SCRIS MOTIVAT ŞI ARGUMENTAT CU DOCUMENTE CLARE CARE DEMONSTRAU ABUZURILE AUTORITĂŢILOR.AM PIERDUT TOATE PROCESELE MAI PUŢIN UNUL IAR APOI L-AM PIERDUT ŞI PE ACELA LA CURTEA DE APEL.AU FOST OAMENI CARE AU PRIMIT DREPTURILE PRIVIND AJUTORUL BĂNESC LA TRECEREA ÎN REZERVĂ APOI AU FOST NEVOIŢI SĂ RETURNEZE BANII ÎNAPOI.ÎN ACEASTĂ ŢARĂ MINUNANTĂ TOTUL ESTE POSIBIL.DUPĂ CRIZA COVID 19, VREAU SĂ DISPAR URGENT DIN ACEASTĂ ŢARĂ CU AUTORITĂŢI ABUZIVE.

Iulian Mareș spunea...

Cezar s-a recalificat la AVICOLA și PROTAN!
1 an a învățat...👍😂

Iulian Mareș spunea...

La multi și sănătoși ani celor care au avut și încă mai au vulturul pe buzunarul de la piept și mereu în inima!
Aterizări regulamentare egale cu numărul de decolări!

Iulian Mareș spunea...

Recalculate, da, ai dreptate! Dar în plata?

Iulian Mareș spunea...

Despre bani...

Un jurnalist spunea că liderii au venit la Bruxelles hotărâți să se întoarcă acasă cu „geanta plină de cadouri” pentru poporul lor. Noi, se pare, avem o gentuță modestă, pe măsura pretențiilor noastre. O să luăm ce ni se dă, fie că ni se potrivește, fie că nu. Dar ne vom lăuda cu ce am obținut de parcă ne-am fi dat viața pentru asta. Merry Christmas, România!”, a scris Carmen Avram, pe contul său de Facebook.

Negritoiu spunea...

Dommnule Dan B.
Te faci ca nu sti,sau chiar nu sti,ce procent li s-a aplicat in realitate celor incadrati in grupa a patra.
P.S. E ultimul comentariu in care iti raspund in mod civilizat. Ai inteles?

Ein Stein spunea...

@DanB
Despre limbaj a scris Huhurezu iar eu din respect si convingere nu am sa-l contrazic. Ar fi bine sa citesti cu atentie si sa bagi la capatana.
Privitor la grupele multe din L223 si putinatatea celor din aia civila, nu sunt singurul in aceasta situatie, cu ce ma incalzeste pe mine ca in L223 sunt 4 sau 50 de grupe daca eu nu pot sa-mi valorific vechimea nici macar pe jumatate. Trebuie sa existe un moment zero, o resetare a intregului sistem si asezarea lui pe principii, sanatoase si corecte. Trebuie sa existe, de asemenea, un criteriu de la care sa se porneasca atat in sus cat si in jos, acel criteriu nu poate sa fie decat grupul celor care au iesit la pensie in baza unei legi, cu pensie pentru limita de varsta, vechime integrala si sa fi indeplinit toate conditiile cumulative pentru a primi pensie. Ei trebuie sa fie criteriul si nu unii care tot incearca sa se catere in varful gramezii invocand niste motive, de cele mai multe ori, stupide si nefiresti. V-ati organizat intr-o puzderie de asociatii, sindicate, organizatii, fiecare dintre ele, in parte, cu un interes de grup, de cele mai multe ori imoral. Unii vor drepturi de artist, altii grade, altii vor sporuri pe le-au avut niciodata, altii care nu au vechime spera intr-o forma anume de lege, altii vor sa li se calculeze pensia din ce au lucrat ei ca civil detasat, etc. De asemenea tot intalnesc intrebari naive, de ce nu se reunesc toate aceste asociatii in una singura care sa faca si sa dreaga. Tu stii raspunsul?
Faptul ca unii au iesit la pensie cu doar 20 de ani vechime, si nu mai continui sa nu isc flame-uri, pe mine nu ma intereseaza, in niciun fel, fiecare sa-si duca crucea. Daca te afli in situatia lor, ghinion, iar faptul ca tu incerci sa-ti "aranjezi" intr-un fel situatia, smechereste, ghici ce esti?
Legea 223 trebuie sa dispara cat mai curand cu tot cu grupurile de presiune si interese, ori o noua lege a pensiilor militare, doar grad/functie, vechime, ori sa fim trecuti pe legea civila, in orice caz mizeria asta nu poate sa mai continue.

constantin spunea...

La recalculare in 2023 le mai da 1 la suta pentru fiecare an ce depaseste 25.

LUPUL spunea...

În fapt,v-am avertizat pe toți că NU suport să mă facă cineva PROST atât timp cât NU cunoști nivelul de pregătire a unei persoane .
Din Vaslui ești CAPRĂ BELITĂ la PI--Ă .
Am spus de atâtea ori că sunt Bucovinean din Suceava - Plopeni iar dacă o să fii vreodată în fața mea 100% te vei caca pe tine că m-ai făcut prost .
Eu nu am lucrat în MApN prin canale ci în Comandamente și am văzut cu ochii mei cum fugeau toți după LOVELE și strigamla ei NEBUNILOR .ESTE O CURSĂ VOR SĂ DISTRUGĂ ARMATA ca MARILE PUTERI MONDIALE SĂ PUNĂ MÂNA PE ROMÂNIA.
Asta ai ajuns acum =SLUGĂ ÎN ȚARA TA cerșind 10 lei la pensie .
V-ați văndut pe niște GRĂIȚARI.
hahahahahahahahahah

tehnocrat spunea...

@STALIO,nu conteaza ca te-ai mutat mai la nord, tot pinguin ai ramas.Pinguinii se inmultesc in nord so migreaza in sud. Si apoi cum "din cocos nu faci gaina nici din prost roti de masina".
Oricum, am auzit ca "nordistii" nu au nevoie de pensii atat timp cat mai e cate un lemn de furat.Poti striga cat vrei, ai lansat prostia , ti-ai dat licenta, alt examen la anul!

kostas spunea...

Si de ce acesti generali nu zic nimic? Asa sunt cei cu grade foarte mari. Au orgoliu. Poate sa le dea pensie si 10 lei, ca tot nu zic nimic, au un orgoliu si o mandrie cat Casa Poporului de mare.

Dan B. spunea...

@Ein Stein+Negrițoiu:

Să n-aveți impresia că, dacă nu vă dau o replică usturătoare, nu aș avea argumente.
Și încercați să nu vă „ascundeți” după Huhu, căci pupatul în părțile lui dorsale, așa cum procedează mai mulți, în speranța agreării lor de către „stăpân”, vă aduce un virus mai ceva decât COVID-19, unul numit PROSTIE.
Am înțeles este site-ul lui Huhu și-l diriguiește cum vrea, publică sau nu opiniile care nu-i convin; și asta înseamnă că ori mă conformez obligațiilor impuse de el, ori mă „ejectez” din el.
Dar, pentru comentariile multora, dintre cei cu doxă, rămân în grup, căci diversitatea de opinii induce și beneficiul unui posibil act normativ.
Aveți cumva impresia că ceea ce s-a postat pe aici a folosit cândva-undeva pensionarului militar? Este adevărat că multitudinea de structuri asociative a pensionarilor militari nu poate obliga guvernantul să decidă în favoarea lor, dar nici n-am auzit, cu câteva excepții notabile, ca vreun „lătrător” de pe aici să-și impună punctul de vedere la Parlament. Deci, clănțănit din gură absolut ineficient!
Și cum numai imbecilitatea îi împiedică pe unii să discearnă consecințele diferite ale unei pensii militare și ale alteia civile, ........
Chiar este necesar să vă reamintesc că mai toți trăim cu o prostituată, numită SPERANȚĂ, în sensul că ne dorim ca o lege a pensiilor militare trebuie aplicată corect și fără OUG-uri criminale atașate?

Huhu Rezea spunea...

Informarea pensionarilor militari este mai importantă decât toate angoasele si frustrărle d-tale, domnule revoluționar de Otopeni.
Acest lucru deranjează toate structurile care își trimit lătrăi să abată discuțiile de la cestiunea zilei.
Sunt câteva site-uri care fac munca de informare a pensionarilor militari, muncă pe care, în mod normal, ar trebui să o facă instituțiile militare.
Nu e obișnuit pentru zeii finanțelor și ai "justiției militare" să li se arate de la obraz că aplică greșit legea.
Ba să se mai trezească și cu interpelări parlamentare și controale ale Curții de Conturi ....

Leon spunea...

Iulica, buna intrebare!
Cu indexarile/majorarile dupa anul 2016, posibil ca pensia in plata sa fie deja dubla fata de cea cuvenita ..!

Ein Stein spunea...

Dan B
Esti indaratnic ca un catar, pe Huhurez pur si simplu il respect ca pe un profesionist, adevarat. Ingamfarea si indaratnicia te impiedica sa vezi ca eu cu Huhurezu suntem pe pozitii diferite privind pensiile, el vrea actualizare pe mizeria L223, eu vreau desfiintarea ei.
Parerea mea e ca cei care sunteti cu doxa, mai bine ne-ati face sa ne fie dor de voi, decat diversitate de idei si opinii tampite mai bine lipsa. Frustrarea ta pur si simplu nu ne intereseaza si nici nu este de interes comun. Pensie doar din grad/functie, vechime, fara tot felul de smecherii.

Dan B. spunea...

Multumesc pt ideea tampita furnizata, căci pune în valoare ideile celor deștepți!

tehnocrat spunea...

@Ein Stein si daca tu ai fost o viata intreaga in grad,functie si vechime cat calul lui Stefan cel Mare, pe functie de bardou in vre-un birou sa te compari cu cezar care a calarit TABuri sau dan care a calarit MIG-15,?V-ati cam naravit la binele nemeritat hahalerelor si acuma pretindeti ca este dreptul vostru si al mercenarilor/patrioti.

Cătălin spunea...

LEON, TRĂIM ÎNTR-O ŢARĂ CU AUTORITĂŢI ABUZIVE.ÎN CIVILIE EXISTĂ LEGI PROMULGATE ŞI PUBLICATE ÎN M.O. CARE NU SE PUN ÎN APLICARE.OARE DE CE CIVILII NU PRIMESC LA PENSIE CEI 40% SAU COPIII DUBLAREA ALOCAŢIILOR. NU CUMVA LEGILE PENTRU CELE DOUĂ CATEGORII AU FOST PROMULGATE?NU MAI VISAŢI OAMENI BUNI DEGEABA!

Ein Stein spunea...

@tehnocrat
Am inteles aluzia, dumneavoastra sunteti doxa nr.2. Chiar daca nu faceti parte din acelasi grupulet de interese, tu vrei sa ti se ia in calcul nu stiu ce sporuri pe cand Dan B vrea ca baza de calcul sa includa salariile pe cand lucra ca detasat, pe o functie de civil, nu va impiedica sa va intovarasiti in "idei". Vi s-a explicat de n ori ca diferenta intre sistemul public de pensii si cel al pensiilor de serviciu consta tocmai in modul de calcul, voi vreti sa luati "bunatatile" din sistemul public si sa le "adaptati", pentru unii dintre voi, la cel al pensiilor de serviciu. Pai nu cred ca o sa mearga, nu o sa modifice nimeni baza de calcul de dragul vostru, pe deasupra mai e si imoral. Vrei sporurile alea treci in sistemul public si o sa beneficiezi din plin de ele.
Asa e, esti un fin observator, pe cand voi calareati avioane si tancuri, eu calaream secretare, dar ca si voi nu o facean nonstop, mai ma opream si mai motaiam in birou, in cea mai mare parte a timpului, ca si voi de altfel.

Dan B. spunea...

@ E(in)L ST(ein)UPIDO:

Nu afirmai că nu mai comentezi aici? Sau crezi că, dacă ai înlocuit numele tău, EL STUPIDO, cu „ein stein”, te-ai fi deșteptat?
Întreb, n-ai vrea să-mi înapoiezi ceva din banii primiți ca majorări la solda ta, din perioada în care am activat la Romavia? Nu de alta dar profitul de sute de mii de $ se ducea direct în bugetul MApN, iar la realizarea lui am contribuit și eu, de pe funcția civilă pe care eram încadrat! Sau ai atâta jigodism în tine, încât să primești pomană de la un „civil”?

Huhu Rezea spunea...

@Dan B
Omul îți vrea binele și d-ta tragi înapoi ca asinul.
Pe lege civilă îți stabilește punctajul pe veniturile lunare brute, indiferent că erai miitar sau detașat la Romavia.
Primești pensia suplimentară la punctaj, primești sporul pe condiții de muncă și la pensia finală stabilită în puncte de pensie îți adaugă și sporul OMM din L 80/1995.
Le primești integral, nu cimpăvite ca pe legea controlată de gulerați.
Pe legea civilă deciziile sunt luate de Casa Națională de Pensii, nu de funcționărimea financiaro- juridică din sistemul de apărare.

Dan B. spunea...

@Huhu:

Constat că dta și amicul dtale, Ein Stein, chiar vă credeți genii în ale pensiilor militare! Impresia asta, absolut eronată, v-a fost „ctitorită” incl. prin osanalele aduse de „sclavii” care nu mișcă-n front fără acordul tău. Dă-te jos de pe „piedestal”, căci te ia amețeala , pici în freză, faci bubă la cap și devii irecuperabil.
Chiar dacă sunt pesimist, agreez traiul cu prostituata numită SPERANȚA, sens în care aștept ca militarul român să fie tratat precum cel din NATO, respectul fiind singura mea așteptare de la înfrățirea cu „partenerul strategic”, alta fiind doar imaginară și irealizabilă.
Așadar, „revoluționarul”, îți recomandă să-mi oferi sfatul doar dacă ți-l cer! Iar cum de securiști și de milițieni am fobie, fii sigur că nu voi apela la consilierea ta, eu fiind mai încrezător în „doxa” amicilor mei din acest grup!

Huhu Rezea spunea...

Nu ți-a introdus și indemnizația de revoluționar în plafonul net al pensiei militare?
N-ai nevoie de consiliere, dar stai toată ziua cu nasul în blog! Mișelule!

Majuru spunea...

O intrebare Off topic, se poate? Exista vreun Plx ceva, pt militarii activi care sa stipuleze plata/aducerea la nivelul din 2022 a salariului/soldei de functie pt militari activi? Sau alegerea ca referinta a 6 luni consecutive din intreaga activitate?

LUPUL spunea...

Cum ??? Ala are indemnizatie de revolutionar.???
Ala a tras in mine in 1989.
Cei cu indemnizatii sunt adevaratii teroristi si am cerut PRESEDINTELUI IOHANNIS anularea la toti .Dar vad ca se face ca nu aude .

Huhu Rezea spunea...

Majurule!
se poate domn-e?!
Dumneata și acum esti plătit de acea lege care nu se aplica pentru actualizarea pensiilor militare?
Este L 153/2017 art. 38 si Anexa VI. O ai pe prima pagină a blogului.

Dan B. spunea...

@Huhu:

Să-ți reamintesc că nu am avut niciun beneficiu de pe urma evenimentelor din 1989, ba chiar aș fi fost victimă dacă nu respectam întocmai prevederile „cooperării” dintre Armată și Securitate? Adevărații beneficiari au fost securiștii de rang înalt și „găinarii”-milițieni, care au avut saltelele pline de șpăgi. Știi cine deține lanțul farmaceutic CATENA? Da, Anca Vlad, fiica gl (Sec) Vlad Iulian, mare „fan” al sănătății populației, care a pus, din solda sa, bănuț peste bănuț, în beneficiul fiicei cateniste. Oare fiicele sau fiii liderilor Armatei se regăsesc printre îmbogățiții vremurilor? Nu, numai cei ai securiștilor!

Dan B. spunea...

@Stalio:

Dacă aveai ceva vechime în grup, ai fi aflat că, la evenimentele din dec 1989 și până la finalul lor din 1990, nu am tras nici măcar un foc de armă.Dacă ai ajuns în zonă executând un ordin, iar șefii dtale au omis să te informeze cu detaliile necesare (sau pe seful de eșalon), i-ai de gâlci!

Huhu Rezea spunea...

Dan B
Povara omorârii a zeci de ostasi de la Câmpina și aplicării de tratamente inumane supravietuitorilor diversiunii cu teroriștii de la Otopeni vă va urmări și după moarte.
Ați avu norocul că procurorii care v-au cercetat erau tot militari.

Minți ca un urechist despre Anca Vlad, patroana imperiului farmaceutic Catena.
Te discreditezi doar pentru că ți-e lene să te informrzi.

Dacă nu stiai cine este Anca Vlad citețte acest dialog:

"R: Avem o curiozitate și vrem să o lămurim: de unde vine această asociere, făcută în anumite medii, inclusiv în presă, a numelui dumneavoastră cu cel al generalului Iulian Vlad?
Anca Vlad: Din păcate, această conexiune vine dintr-o neîncredere a oamenilor ca în Romania poți să faci ceva notabil prin forțe proprii, fără ajutorul ori susținerea cuiva. Nu sunt nici fiica, nici nora generalului Vlad. În realitate, sunt un economist format la Academia de Studii Economice București, cu o mare pasiune pentru specializarea mea: marketingul.

M-am căsătorit pe 25 decembrie 1989 cu fiul unui inginer minier, tătăl meu fiind inginer geofizician. După cum vedeți, nu există nicio legătura cu niciun fel de general. "

Leo spunea...

Simulările sunt un fel de anestezic al voinței deturnate de dilema în care se trăiește cotidian.
Și uite așa ,Simulările au devenit MIMĂ NAȚIONALĂ.
Ultimul exemplu de MIMĂ l-a făcut CIUCĂ.
Dacă tăcea tot un nimeni rămânea.
Până la urmă , la bază tot GULERAT este și el.

Dan B. spunea...

@Huhu+Stalio

Este regretabilă confuzia de nume, propagată de media, dar, în general, la banii plasați în conturile externe au avut acces doar securiștii.
Într-un mic așa-zis depozit de muniții din apropierea actualului sediu al SMFA, în care, de fapt, era parte din arhiva DSS, au fost regăsite documente financiare, din statele de plată rezultând că un căpitan de la Direcția a V-a avea o soldă netă mai mare ca a sefului de stat major al AvM, funcție de trei stele a gl Ionescu Gheorghe. Și ce ochi a făcut acesta la vederea statului de plată!
Apropo de „povara” evenimentului din dimineața zilei de 23.12.1989. Au fost implicate forțe al Dn 85 Ap Aerop. din subordinea MStM si personalul angajat al aeroportului, misiunea mea încheindu-se la predarea așa-zisului șef de eșalon, mr Oprescu, către lt maj Ionescu, sef BPL.
Personal, am justificat comisiei mixte de procurori, civili și militari, că sosirea Cp Trs de la Câmpina a fost pretextul pentru ocuparea aeroportului, sutele de tuburi ale cartușelor atipice din lizieră fiind predate organelor de anchetă. Și cum era vorba că va scăpa ori personalul din aerogară ori cei din lizieră, dar cu sacrificiul bieților transmisioniști, ....... Și asta în timp ce eu eram în curtea unității mele!
Pentru ceea ce s-a-ntâmplat ulterior cu supraviețuitorii de la Câmpina în aerogară, până au fost acceptați în efectivele Dn 85 Ap Aerop, nu pot acuza personalul civil din aerogară, căci el abia trecuse cu bine de pericolul inițiat de către DSS, în complicitate cu cdt Cdm.T.Sec.

Huhu Rezea spunea...

Dan B
Esti penibil! Cine ocupa Aeroportul, militarii din 3 camioane? Ca să ce?
Dupa 30 de ani... ar trebui sa te eluberezi de povara acelor crime.

tehnocrat spunea...

Acuma, judecand la "rece" este la mintea cocosului. Adica cum, Aeroportul Otopeni cu vreo 10.000 de oameni in aparare avea nevoi de elevii de la Campina sa-i vina in ajutor? De ce nu au cerut ajutor zecilor de UM din jur , sau chiar Alexeniului care aveam peste 2000 de forte luptatoare+blindate??
In cercurile noastre restranse si discutand cu cine "trebuie" noi am analizat ce si cum, amaratii aia au fost adusi in scop de diversiune ca intre timp secu sa ia controlul asupra Otopeniului!!!

Dan B. spunea...

@Huhu:

Ai uitat să cuplezi neuronii când ai comentat?
Întreabă un infanterist ce poate face o companie înarmată în fața a sutelor de angajați ai aeroportului și ai pasagerilor aflați în stand-by, intr-o psihoză ca cea de atunci.
Apoi, am reamintit de sutele de tuburi atipice trase din lizieră (7-8 arme automate cu foc concomitent la gura țevii pe captură video irlandeză), ceea ce presupune existența profesioniștilor în acțiuni subversive. Așadar, nu fii stupid, am sufletul curat, am avut o misiune, să întâmpin convoiul, să-l opresc și să-l dau în primire călăuzei! Dar când călăuza nu răspunde la apelul radio, când convoiul, intrat pe D 9. în loc de D 10, nu oprește la focul de avertisment, ba mai și stinge farurile și mărește viteza de rulare, despărțindu-se în dispozitiv de luptă, cât de cretin poți fi să crezi că vin securiștii cu gânduri bune în aerogară.
Apropo, securitatea unui aeroport este fragilizată de ocuparea a 3-4 compartimente din interior, eventualii ostatici fiind elementul de presiune.
Învață, căci nu ești nici măcar precaut ca Iohannis!

Viorel spunea...

Majurule, sincer ne faci de tot râsul, eu am făcut 2 ani de școală în 1981(pentru că așa era atunci), tu cu întrebarea ta poți să-ți alegi lunile de școală pe care le-ai făcut. Or fi ieșind 6 ? Am impresia că de abea ai terminat-o.

jupderval spunea...

Huhu-le,
Care coeficienti, pentru determinarea cuantumului minim, sunt in vigoare acum, cei car e vor intra in vigoare in 2022 ?

Iulian Mareș spunea...

Dracii nu sunt nici albi si nici negri! Obligat trec prin fostul Minister al comertului exterior ....deci cu participare DSS!

https://adevarul.ro/economie/afaceri/25-ani-capitalism-anca-vlad-patroana-farmaciilor-catena-vindeam-pasta-dinti-direct-camion-1_54f9cd4e448e03c0fd4b4a8f/index.html

Ein Stein spunea...

@Dan B
Inceteaza omule cu limbajul asta, relaxeaza-te nitel ca-ti faci rau singur. Ziceai ca esti doxa, concentreaza-te pe subiectele din articol, atacul la persoana nu te face mai credibil.

Majuru spunea...

@ Viorel. Apoi așa usor judeci dumitale, ca un comunist ce ai fost. Poate ne zici si nouă numele conspirativ. Sau asta o fi. Nick-ul Majuru vine de la un adjutant ce așa imi zicea cand am iesit din școală in 2000. Si da, cu 2 ani de școală sunt, nu cum te grabesti sa judeci dumitale aici. Cele 2 lucruri pentru care cautam indrumare aici erau: plx 379/2020 in care cadrele militare din MAI, e posibil daca trece legea, sa ia solda de functie la nivelul din 2022 chiar din toamna asta; si plx 221 care stipula cele 6 luni consecutive din intreaga cariera. Apoi nu toti luam Oscaru" ca unii bianual. Unii il vedem o singură dată in cariera, ca nu avem loc de pile si comunistii de la comandă. De aia eram interesat. As fi crezut ca gasesc indrumare aici, in schimb văd doar un vid piternic in acest sens si doar vechi comuniști care retraiesc aici prin comentarii socialiste vremurile de mult apuse.

Huhu Rezea spunea...

Pentru cuantumul minim propus de gulerați, care nu cred ca va fi adoptat de Comisie în raport, se iau coeficienții din Anexa VI a L 153/2017 si se înmulțesc cu salariul minim din 2020. Salariul minim de 2500 lei va fi în anul 2022.

Huhu Rezea spunea...

@majuru
Pastreaza decenta comentariilor daca vrei sa supravietuiesti pe acest blog.
Un baiat destept gasea raspunsul pe blog fara sa mai întrebe. Dupa modul cum ai pus intrebarea am tras concluzia ca nu stii nucu legea in baza careia primesti solda/salariul.

Majuru spunea...

@ huhurez cred ca va rog sa imi stergeti contul/postarile etc... ce vreți dvs. O sa fie ultima oară când mai deranjez o astfel de adunare nostalgică. Nu am cerut decât un sfat din partea celor pe care i-am considerat mai in vârsta. Nu am primit cine stie ce... doar insulte, luari peste picior, samd.... rămâneți cu bine....

Dan B. spunea...

În scopul „iluminării” câtorva dintre Dvs, pentru a nu mai face acuzații stupide, vă fac cunoscut următorul istoric, pe mai multe reprize, dezvăluit și comisiilor de anchetă a evenimentului de la Otopeni, din dimineața zilei 23.12.1989:
1.Și-n ziua de azi, a rămas un mister privind persoana care a decis trimiterea câmpinenilor, la ora 22.00, în seara zilei precedente, la Otopeni (gl Ghiță, MstM sau i-a cerut gl Rus), în condițiile în care col Răchită (cdt Dn) și cdor Marinescu (cdt aeroport) au înștiințat că nu au nevoie de SU Sec, prevăzută în planul de cooperare.
Coloana de trei autocamioane a fost întoarsă din drum de către seful de eșalon (cpt Chiorăscu din Secția Operații a Cdm T Sec), întrucât a refuzat să execute ordinul gl Ghiță privind accederea în zona aeroportuară pe D 9 (cel direct spre aerogară, din DN 1), planul prevăzând D 10 pentru intrarea in cazarma Dn 85 pentru instruire și ordin de luptă. Ulterior, spre dimineață, sef de eșalon a fost desemnat mr Oprescu din aceeași Secție Operații, însă un individ, imbrăcat ca infanterist, cam pirpiriu, în talie, cu caschetă, cisme și diagonală, s-a substituit sefului de coloană, prezentându-se „lt col Patraș” (adevăratul Patraș, venit colonel plin de la Iași, era la 22.12 un om corpolent, cu manta, ghete și căciulă de colonel, seful BPL antiteroristă din Cdm). Refuzul meu de identificare a fost urmat de apelarea către mr Oprescu din cabina celui de-al doilea camion, cel care a fost condus de mine la PC al MUAv, pentru a-l pune în legătură cu călăuza Dn 85, lt maj Ionescu –sef BPL, deținător de stație radio pentru comunicări cu subordonații (a fost sef promoție la Fac. de arme întrunite din AMG). Singurul lucru dubios, dincolo de cel anterior prezentat (substituirea șefului de eșalon), care m-a frapat, a fost faptul că „infanteristul” de la Secu l-a împins pe Ionescu în cabina primului camion către poziția de mijloc în cabină, deși călăuza se poziționează prima la eventual coborâre, spre recunoaștere în propriul dispozitiv.
2.După punerea in miscare a convoiului de pe DN 1, am observant că se îndreaptă pe D9, direct spre aerogară, contrar planului de cooperare existent, dar știindu-l pe Ionescu cu stația radio la el și existând varientarea drumului către cazarmă (cdt Dn 85, dacă tot a venit, voia să-I plaseze sre capătul de nord al PDA, nu în aerogară). La intrarea pe D 9, seful primei linii de apărare (fosta stație de taximetre), l-a apelat pe Ionescu, întrebându-l „ce-i cu cele trei camioane pe drum?”, însă călăuza nu i-a răspuns Ulterior, am găsit stația radio în funcțiune și pe ofițer în cabină, decedat prin împușcare în cap din drt-spate). Neprimind niciun răspuns (a fost apelat și din PC, tot cu recepție în tot dispozitivul de apărare), lt maj V. a atenționat că trage el un foc de avertisment, ceea ce a și făcut. După focul lui, cele trei camioane au stins farurile, au mărit viteza și s-au direcționat către intrarea la PDA, către intrarea de la parter și către estacadă. În același timp, conf. capturii video, s-a declanșat canonada , inițial cu armele din lizieră (ale cui?) și apoi cu participarea părților implicate (Dn 85, B 85 Trs și SU Gr, ultimile două fiind cantonate în clădirea DAvC).
Ca fapt divers:
Coloana a fost oprită pentru verificare, de către C.I. T.Trs. de la linia de centură. Ing-sef , sesizând că din al treilea camion nu coboară nimeni, a apucat să ridice superficial prelata, constatând poziția trupurilor destul de ciudată, „infanteristul” motivând că respectivii soldați dorm (somnul de veci?).
Căciula de colonel a lui Patraș a fost găsită în al treilea camion, plină de sânge.
Militarii decedați din al treilea camion au avut răni letale în ceafă, motiv pentru care părinții au întrebat cum de casca nu i-a protejat și ce-i cu diagnosticul general „plagă toracică, prin împușcare”, mai ales după vizionarea casetei video din Irlanda.

tehnocrat spunea...

@ Majuru este corect ceea ce faci, respecti zicerea "daca esti prost stai acasa". Dar tu pe langa asta mai ai si alte "calitati" cum ar fi "nesimtit"..Motivatie:
Intri in casa omului, te asezi, neinvitat , la masa discutiilor si in loc sa privesti, discret , pentru inceput tu incepi sa tipi, sa faci "spume " si sa bagi degetul prin paharele oamenilor. Nemaivorbind ca emiti niste idei care-l motiveaza pe cezar sa se infoaie si sa constate ca nu este chiar cel mai prost de pe tabla de joc, te are pe tine, ai ocupat ,instant, toate trei locuri de pe podiumul cu idioti.

Cezar spunea...

Baaa Danee. GRASULEEE
Sugerezi ca militarii din camioane erau deja..sinucisi?
Sau am inteles eu gresit?

Viorel spunea...

Majurule, nu fi așa de sever cu tine însuți cât și cu noi. De pe acest blog ai multe de învățat. Cei ce comentează sunt colegii noștri care (parte dintre ei), comparativ cu noi au o altă pregătire, mult peste a noastră în varii domenii, deci trebuie să citești, analizezi, dacă înțelegi este bine, dacă nu întrebi, însă uneori trebuie să mai accepți și câte o glumă din partea noastră. Am luat-o și eu, m-am supărat dar mi-a trecut. Glumele, ironiile, înțepăturile, uneori și jignirile (care nu ar trebui să existe, dar totuși există) fac parte din conținutul subiectului și modul de interpretare al fiecăruia în funcție de pregătirea sau propria părere. Comentariile, pe subiect sau pe lângă ne țin în viață și sunt ca un antidot / medicament împotriva nedreptăților primite pe nedrept din partea propriilor colegi din structura M.Ap.N. cât șa a politicienilor. Deci, în concluzie, întrebarea ta suna cam de genul (deși ești militar). La comanda înainte marș, pornești cu stângul sau cu dreptul. Atunci te întreb, ești militar cu adevărat sau civil ?

tehnocrat spunea...

Daa, ciobane, asa a fost!

Iulian Mareș spunea...

Casca metalică din dotare (românească, olandeză sau rusească) nu asigură protecție față de gloanțele de Pm cal 7,62, mai ales celor trase sub 400 m! Exista probabilitatea ricosttului dar într-un procent ce intra la hazard! Am impresia că este că grosimea foii de otel otel de 0,7-0,8 mm oțel! Scopul ei este împotriva skijelor, pamant-pietre-material de construcție angrenat de explozii!

Iulian Mareș spunea...

Pe Cezar nu-l poate bate nimeni! Doar natura! 👍😂😜

Dan B. spunea...

@Mareș:
Fotografiile aduse de părinți, pentru comparații cu certificatele de deces (plagă toracică prin împușcare), au pus în evidență similaritatea locului de pătrundere a glonțului (în ceafă). Dacă militarii ar fi fost așezați pe bănci, în camionul al treilea, care ar fi fost probabilitatea de a fi fost loviți identic, dacă ar fi avut casca (lăsată ușor pe spate, din construcție), mai ales că tirul B 53 Trs era oblic, de pe DAvC, iar cel al grănicerilor era orizontal, dar fără vizibilitate prin prelată?

@All:

La proces, am explicat președintelui instanței:
-că m-am poziționat, la vederea coloanei (ora 06.35), pe DN 1, înaintea intersectiei cu D 9, pentru a preveni intrarea întâmplătoare a camioanelor spre aerogară, fără luarea contactului cu călăuza Dn 85;
-că, în prezența comisiei mixte de procurori, la reconstituire, a fost cercetată liziera, de unde a fost „recoltată” marfa de tuburi atipice MApN și CdmTS, predată cu proces verbal ; gl proc Dan Ioan nu a fost în măsură să explice dispariția săculeților cu tuburi.
-că, în lizieră, ar fi sărit, din autobuzul TAROM, pătruns accidental în zona de foc, un angajat și că pasagerii aflați pe partea dreaptă au fost parțial răniți de focuri trase din lizieră (autobuzul s-a retras în marșarier până la DN 1 și a plecat spre Băneasa (nu se știe cu acordul cărui șef din Procuratură, în grabă, s-a dat la topit autobuzul, o altă probă care evidențiază prezenta unor efective necunoscute în lizieră).

Asta iar denotă că cineva ar fi trebuit să profite de haosul creat de câmpineni, pentru preluarea elementelor vitale ale aeroportului (ACC, APP, TWR, etc) și a pasagerilor, potențiali ostatici.
Desigur, același general-procuror nu a putut motiva judecătorului graba topirii autobuzului TAROM

Huhu Rezea spunea...

Ești jalnic, Buz! După 30 de ani, era mai nimerit să nu răspunzi în acest fel la aluzia mea la calitatea ta de revoluționar de Otopeni. Militarii din camioane nici nuau apucat să tragă.
Este o prostie și o mare ticăloșie să vii să spui că Monumentul de la Otopeni este ridicat în cinstea unor militari executați de proprii lor comandanți.
Uciderea militarilor din Câmpina face parte din același scenariu terorist, ca și uciderea USLA-șilor in poarta MApN, prin care cei implicați în represiunea de la Timișoara și mai ales în represiunea din Piată Universității din noaptea de 21 decembrie 1989 au inventat diversiunea securiștilor-teroriști pentru a acoperi impuscarea la ordin a miilor de manifestanți anticeaușiști.
Inițial s-a dorit implicarea Scolii de la Băneasa în macelul de la Otopeni, dar acolo a fost sef de stat major celebrul colonel vălcean Răbăcel, cel care nu a executat ordinul de deplasare spre Otopeni.
Cititorii mai vechi ai acestui blog au citit interviul cu colonelul Răbăcel.
Cititorii mai noi îl pot reciti aici:

https://www.huhurez.com/2014/12/decembrie-1989-seful-de-stat-major-de.html

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   1 – 200 din 209   Mai noi› Cele mai noi»