Un produs Blogger.

vineri, iunie 04, 2021

Ministrul Ciucă: de la promisiuni electorale că va înlătura inechitățile generate de eliminarea actualizării pensiilor militare... la garanții fără acoperire că legea pensiilor militare nu se va modifica

90 comments

 


Rezerviștii tot așteaptă de 2 ani de la domnul general Ciucă, ministrul apărării în guvernele lui Iohannis, să-și îndeplinească promisiunile, unele trecute și în planul anual de guvernare, reiterate la toate evenimentele electorale din ultimii 2 ani, că va lua măsuri de înlăturare a inechităților pentru militarii pensionați înainte de OUG nr. 59/2017, ale căror pensii sunt calculate și în prezent ponind din valoarea soldei de funcție în cuantum compus existentă în anii 2009-2010.

Documentul de lucru era proiectul de lege Plx 199/2020, amendat de comisiile raportoare din Camera Deputaților exact cum au propus juriștii și finanțiștii din MApN și MAI. 

La sfârșitul anului trecut, după instalarea Guvernului Cîțu, noul președinte al Comisiei de apărare din Camera Deputaților, un domn cu nume predestinat, Șovăială, a trimis proiectul la Guvern, pentru reaviz, cu adresa nr. 4c-15/370/20 12 2020. Proiectul zace în nelucrare la Guvern din cauză că ministerele care trebuiau să se pronunțe nu ar fi înaintat concluziile lor.



Prezența domnului Ciucă la emisiunea Antenei 3, Punctul de întâlnire, cu RaduTudor, din data de 02 06 2021, a reluat speranța multor rezerviști că va anunța deblocarea avizului de la guvern pentru Plx 199/2020 și va promite, cel puțin,  reluarea procesului de actualizare a pensiilor militare, proces înghțeat de 4 ani, prin OUG nr. 59/2017, pe vremea când domnia sa era șef al Statului Major General.

Ei nu, domnia sa s-a cantonat în siajul noilor intenții ale Coaliției guvernamentale cu privire la desființarea/ recalcularea tuturor pensiilor speciale, mulți înțelegând prin această sintagmă toate pensiile care se calculează altfel decât prevede legea cadru a pensiilor  din sistemul public, respectiv Legea nr. 263/2010.

Domnul Ciucă nu mai discută despre înlăturarea inechitaților din sistemul pensiilor militare, ci asigură, cred... fără acoperire, că  se va pune scut în apărarea legii pensiilor militare, așa cum este ea acum, adică destul de proastă pentru mai bine de jumătate dintre pensionarii militari. Ar jubila doar cei care s-au pensionat în ultimii ani, care au prins  sporurile care după anul 2009 au înlocuit creșterea soldelor de funcție sau/și  creșterile soldelor de funcție prevăzute de L 153/2017. Cu voia dumnealui, în rândul mulțumiților intră și veteranii de modă nouă din teatrele de operațiuni care, din luna februarie a,c, primesc indemnizatia de 1000  lei la pensia în plată. Ne spune, cu alte cuvinte, să cam lăsăm pretențiile de imbunătățire a L 223/2015 și să ne mulțumim că domnia sa se opune desființării pensiilor militare sau modificării legii pensiilor militare în privința creșterii vârstei de pensionare.

Ii mulțumim domnului ministru pentru puțin, speranțele noastre legându-se în prezent de noua inițiativă a conduceii Forumului Structurilor Asociative de a discuta problema înlăturării discriminărilor din sistemul pensiilor militare cu domnul Ludovic Orban, președinte al CD și încă președinte al PNL. In jurul datei de 10 06 așteptăm anunțarea rezultatului discuțiilor prin domnul Col. Tudor,  actualul președinte al Forumului Structurilor Asociative.

Ideile principale transmise ieri de domnul Ciucă sunt:

„De la Alexandru Ioan Cuza încoace militarii au beneficiat de pensie militară de stat. E o măsură compensatorie pentru tot ceea ce înseamnă privarea de anumite drepturi și libertăți democratice, pentru tot ceea ce înseamnă sacrificiul și disponibilitatea militarilor de a servi țara indiferent de condiții și de misiune, și, în acest sens, apreciez și sprijinul politic pentru ca pensiile militare să nu intre în categoria pensiilor speciale. Nu vorbesc doar despre pensiile militarilor din Ministerul Apărării Naționale, ci fac referire la pensiile tuturor celor ce fac parte din sistemul național de apărare și siguranță națională”

„Să se gândească cineva, să facă un exercițiu de imaginație și să vadă undeva un batalion cu militari între 55 și 60 de ani. Noi nu avem numai funcții birocratice și administrative, sunt și din acelea, dar sunt puține. Armata se caracterizează prin dinamism, prin stare de operativitate, prin energie, prin forță”

Indiferent că pensiile militare sunt sau nu considerate speciale de politicieni, pentru stabilirea regimului lor  juridic contează deciziile CCR care au stabilit că acest regim juridic este mai apropiat de cel al pensiilor speciale și că pensiile de serviciu reprezintă drepturi câștigate doar în limitele părților lor contributive. 

Deci nu eticheta de pensii speciale le face vulnerabile ci posibilitățile bugetare de finanțare.

Așadar, guvernanții pot reduce, în situații de criză, partea necontributivă a tuturor pensiilor de serviciu. 

Pentru stabilirea limitei de reducere a cuantumului pensiilor militare, ar trebui ca și acestora să li se calculeze cuantumul contributiv, stabilit potrivit legiii cadru privind pensiile din sistemul public.

90 de comentarii:

micutzul spunea...

Vacanță parlamentară scrie în raspunsul lui Orban! Termenul e 05.06! Urmează înființarea unei comisii, elaborarea unui plan de măsuri cu un termen la vreo ....6 luni , aparitia altui jeg magistrat care vrea general. Singura noastră problemă e că nu murim mulți și repede!
Ce dracu mai puneți botul la rahaturile ăstora?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Acest domn rotofei si ingalat a nimerit in Armata accidental, cu obraz de domnisoara si privire de cal plavan, dar perfid si viclean ca hulpea care pofteste la cascaval, este de o neseriozitate aparte, ba chiar curveasca si serpeasca, si de asemenea odiosi Dumnezeu sa te fereasca, caci prin față stau sa zambeasca si pe la spate sa te căsăpească cu lasitate, caci mai mult de lasitate nimic nu stiu a face aceste halitoare din troace! Si-a permis sa se automultumeasca cu pomana popeasca de 1000 de lei, profitand de acei mercenari vanduti pe cativa euroi si lei la hamerecani sa le faca mofturile cu acesti spurcati de bani, dar nu s-a gandit ca aceste sume sa se aloce celor in grade de invaliditate cu sanatatile paradite in misiunile ordonate in Romanistan, asa ca nu-i decat un plavan neserios si un mincinos, perfid, periculos si un lacom incomod, cu interes doar sa aiba cat mai multa macra pe propriul ciolanos, bun de ros lacomos! Rusine si dispret si abia astept sa-l vad dat jos, mai ales ca a promis mincinos si cu lasitate sa ne faca dreptate ca sa dispara de la penziile brotacare orice nedreptate!

Leon spunea...

,,În anul 2020:
▪ numărul mediu de pensionari a fost de 5128 mii persoane, în scădere cu 29 mii persoane faţă de anul precedent;
- numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4675 mii
persoane, în creṣtere cu 3 mii persoane faţă de anul precedent;
▪ pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de casele de pensii-1) a fost de 1500lei, în creṣtere cu 16,1% faṭă de anul precedent;
▪ pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1450 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare(fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net afost de 52,0% (comparativ cu 48,4% în anul precedent);
▪ indicele pensiei medii reale faţă de anul precedent calculat ca raport între indicele pensieinominale pentru calculul pensiei reale* şi indicele preţurilor de consum a fost de 112,2% .
1.La determinarea pensiei medii lunare se iau in calcul sumele platite pensionarilor de catre CNPP, MApN, MAI, SRI, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si Casa de Asigurari a Avocatilor.,,(din Comunicatul INS nr.77/30.03.2021)
DECI SA RETINEM CA NR:TOTAL PENSIONARI IN ANUL 2020 A FOST DE 5.128.000 CARE CUPRINDE SI CEI 453.000 PENSIONARI PLATITI DE ALTE CASE(vezi-1)..!

Xpert 86 spunea...

Ciuca minte și când respiră, din cauza lui și a lui Vela a fost clasat Plx 199/2020!!!!!!!

Huhu Rezea spunea...

Plx 199/2020 este inca în procedură de adoptare la Camera Deputatulor. Asteapta doar reavizul Guvwrnului.

Iulian Mareș spunea...

Leon,.
..vezi ca sunt sanse mari de reducerea numitorului fractiei despre care am scris mai devreme!

hankook spunea...

Unii au injurat psd-ul ( pe buna dreptate pentru ca au siluit legea 223 prin tot felul de ordonante ) dar pe astia din prezent, pdl-ul vopsit in pnl , usr+2,25 si nem tudom, trebuie sa-i tufem in gura ....cascati ochii si puneti stampila pe raul cel mai mic !

Iulian Mareș spunea...

Daaa, Plx 199/2020 tot asteeeeeeapta reavizul Guvwrnului! L-au trecut si in PNRR! :))

Calugarul spunea...

Singura modificare la pensiile militare va fi plafonarea lor la 6000 RON! Restul sunt povești!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eheiii, cu Giucale Mălaimare, cu gușile atarnandu-i doldora intre puale, slugă la stapanul care atarna-n spanzuratoare cu sase case din șmen ce ii stă calarite si penale in ghebosul din schinare...
Poa' sa aiba bani, avere, functii inalte cat si grade brotăcare, dar daca-i slugă, in bobouri pupătoare si-n clănțăuri lingătoare, sluga-i sluga, pana moare, si cine sluga a fost aplecandu-se din gât, sluga a ramas urât, meritand până la Ignat sarma de balot în rât!

Gigi spunea...

Am mai spus şi o repet: Atâta timp cât pensiile celor ieşiti începând cu 2016,au cuantumuri dubble,altele chiar triple,nu va face nimic pt.cele calculate pânã în 2016.
Pl X 199,nu-şi mai poate indeplini utilitatea,numai pt.simplul fapt cã l.153,precum l.223,vor fi ori abrogate,ori amendate,zic ei,pna la finele anului 2022,mai pe scurt vor fi schimbate.Atunci nu este logic cã plx-ul respectiv este perimat,I s-a luat obiectul "muncii",cele douã legi aratate mai sus.

Leon spunea...

Iulica, asa este, dar madame Turcan o tot tine langa cu 5 milioane de pensii care trebuie EVALUATE( NU Recalculate !) cand de fapt sunt 4.675.000(decembrie 2020) platite de CNPP.
https://jurnalul.ro/stiri/observator/se-fac-angajari-la-stat-raluca-turcan-vrea-sa-sustina-activ-procesul-de-recalculare-a-pensiilor-din-romania-874085.html

Huhu Rezea spunea...

Nu e nimic perimat!
Cresterile soldelor de funcție în anii 2018,2019 si 2020 sunt cresteri efective, potrivit art. 38 din L 153/2017, de care ar beneficia actualizarea pensiilor mici si mijlocii la nivelul cuantumului minim prevăzut de Plx 199. Nu are importanța modificarea L 127/2019.

Leon spunea...

La intalnirea de astazi cu Presedintele CD, Ludovic Orban, posibil ca Presedintele ANCMRR, Generalul Bahnareanu, sa fi discutat si despre urgentarea adoptarii acestui Pl x nr.199/2020..! O sa vedem ce se va intampla in perioada urmatoare..!

Huhu Rezea spunea...

Nu a participat ANCMRR din MApN ci Asociatia Rezerviștilor din Germania.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Onorabile, Instantele de judecata considera Lg 153 doar o culegere amuzantă de idei, deci fiind o Lege perimată si o da ca anulată!

Leon spunea...

,,Vineri, 04 Iunie 2021
09:00 Întâlnire cu membri ai Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere "Alexandru Ioan Cuza" şi membri ai Asociaţiei Rezerviştilor Militari din Forţele Armate Germane. Locaţie: Salonul Spaniol. Oportunităţi media: Foto oficial,,

Huhu Rezea spunea...

A fost o intalnire protocolară cu nemțiiin care nu puteau discuta despre PLx-uri.

Gigi spunea...

Da,se poate face actualizarea pensiilor cu acea creştere cnf l.153 din anii 2018,'19,'20,actualizare care ar beneficia şi cei iesiti in 2016,'17. Ori,tocmai asta este hiba pe care am spus-o mai sus.Sa sperãm ca modificarile,sau altã lege a pensiilor va reduce decalajul f.mare între cei calculati dupã 2016 şi grosul celor ieşiiti pana in 2016.Asta cred eu!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Onorabile, nu-i de mirare, din moment ce nu are aplicare la cadrele rezervist militare: A luat cineva, macar 0,0001% din cei 1450 lei, plus 15% cat reprezinta dară minimum salariului minim pe țară? Legea a fost data, apoi inghetata si la drepturi anulata!

Leon spunea...

Asa este, dar in 90' de protocol, la un pahar de...Cafea, se putea discuta si despre acest Pl x..!

Huhu Rezea spunea...

@Cornele
Esti in eroare.
DE cresterile soldelor de funcție din L 153 au beneficiat toți activii în perioada 2018-2020, dar si cei care s-au pensionat după 2017, acestia din urma doar de cresterile pănă la data pensionării.

Huhu Rezea spunea...

Important este să se actualizeze pensiile militare cu cresterea soldelor de funcție.
Nu ne interesează pe noi cât de mari sunt pensiile celor ieșiti recent.
Actualizarea ar reduce decalajul.
Egalizarea ar presupune tăierea unor sporuri intrate în baza de calcul a celor recent pensionați, aspect care, de asemenea, nu ar trebui să ne preocupe pe noi, pe cei mai vechi.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, cu aspectele perfect valabile multumesc pentru lamuriri, scotandu-ma din nedumeriri!

Iulian Mareș spunea...

Afirmativ 100%!

Unknown spunea...

De unde aveți aceste informații ? Se merge tot pe supraimoozitare oare ? Mulțumesc

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, Egalizarea este exclusa ca o regulă impusă, fiind o posibilă scadere, că si cei de la putere au jurat cu mana pe sfanta Doamne, fereastră cu mușcatele in glastră si izmenele pe creastă sa nu scada, sa nu creasca, doar ca sa ramana bocnă gheață la congelator, pana pensionarii nostrii mor de al majorarii dor la mândruța in privdor, mancand din răbdari prăjate boașe de berbeacă fripte si band apa chioara din ulcior de pe vatra de cuptior, dar-ar brânca-n capul lor!

Leon spunea...

Cornele, dupa Rapel ti-a revenit si talentul de Poet..!
Aseaza d-le versurile in strofe, asa poate intelegem si noi ce vrei sa ne spui !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Daraghie tavasasci, Leon, cu onor, poate ca scrisul la neon scoate din mine o poiata de talente cu galeata de șotroage sa le-o pot la ceanga trage versificat, chiar si fara de pacat celor ce ne-au atacat la borhaie si ficat drepturile seculare si legale de la penziile brotacare, si daca le-as aseza hacana versificate sa-r intinde pe pamant si peste ape ca masura sa acopar sapte vai si sapte sate, ca am o gura ca o șură si o ură ca m-as bucura sa-i vad trași-beliți de sapte piei pe-a clocarilor mișei, si la urma sa pun sare ca o crunta razbunare ca belitără, fara nici o motivare, penziile brotacare, azi sa plangem fiecare, sa le cerem indurare si indreptare cu iertare ca altfel nu mai sunt solutii de scapare din stramtoare la actualizare, mai ales ca politicienii stau ascunsi ca țobolanii de raspunderea ce-o au sa mai faca diribau cu folos si pentru noi, ca pentru ei, mai ales ca au observat ca i-am votat sa ajunga cu banat in Camera sau Senat la prădat si adunat!
Hai, la toti weekend placut, pe suflete si portofele sa va pup cu floricele, dar si tare cu incantare si-o urare pentru fiecare cu noroc si sanatate, pace si mese imbelsugate, care mai aveti crăieți stansi in chimire la bârneți , iar care chiar nimic nu mai aveti, nici scaieti, nici creveti si nici bureti, sa aveti multa, multa usurare si rabdare la placuta salivare la uitatul cucuieți si spărieți pe tavane si pereți! Sa traiti fericiți si viață luuunga sa aveti!

Calugarul spunea...

Poveștile vânătorești cu creșterea și actualizarea pensiilor militare mă distrează teribil! VĂ POT ARĂTA CU O SINGURĂ MÂNĂ CÂT VOR CREȘTE...
PÂNĂ la pământ! Pedeliștii vopsiți acum în USR și PNL au jurat să ia meduzelor kaki rezerviste și zahărul din ceai!

Calinmihaib12 spunea...

.6.000 lei=..BRUT sau NET..?; e important de precizat,pt. că suma respectivă rezultă: dacă e NETĂ ..din.."ceva"..IMPOZITAT,..și astfel putem afla "filosofia" .. manipulării pensiilor ..!

E. Cristescu spunea...

@Dle admin, perseverați în greșeală: "Cresterile soldelor de funcție în anii 2018,2019 si 2020 sunt cresteri efective [...]"
În 2018 a fost doar o creștere a brutului, datorată mutării impozitului de la angajator la angajat. Netul (la care sunt limitate și pensiile) a rămas același. Majorarea netului cf. L 153/2017 a început de la 1 ian. 2019 și s-a terminat în dec. 2020. Fix 2 ani, 2 măriri.

Huhu Rezea spunea...

D-ta confunzi Codul fiscal cu legea salarizarii.
Dacă nu se majora solda de funcție în 2018 prin L 153/2017, cam cât era netul după reținerea CAS de 25%? Aud?

E. Cristescu spunea...

@admin:OK. Deci la dvs. o creștere de 6 lei (A NETULUI) e o creștere și trebuie menționată alături de cele de 700 de lei. M-ați convins ;)
https://www.mediafax.ro/economic/cum-se-schimba-salariile-dupa-mutarea-cas-de-la-angajator-la-angajat-exemplu-calculul-finantelor-16812663

Huhu Rezea spunea...

Mutarea CAS la angajat se facea si in cazul in care nu se majora solda.

Calinmihaib12 spunea...

CFI:
..într-un fel:..ai dreptate: "sluga-i slugă".. și în situația "bogătașilor vremii"(= politicieni ,afaceriști veroși, ..hoți "eficienți",.. ș.a.as..!), dar:.."în
compensație"..: sunt
BOGAȚI..și.."aparent"
..FERICIȚI și nu-și plâng"SOARTA",ci merg mai departe,fără scrupule și fac.."și mai mulți bani și
fericire"..?!!..întru propășirea..GINTEI.. lor..!= SCOPUL "FIRESC" ..al vieții lor de târâtoare, lipsite de ce-i mai scump pe lumea asta,în afara vieții:..LIBERTATEA..ABSOLUTĂ (..asupra) a propriei lor DEMNITĂȚI de oameni.. umani, adevărați..!

monteoru spunea...

Pensionarii din perioada 1995-2010 sunt in varsta si in marea lor majoritate nepunticiosi a mai lupta .
Cei pensionati dupa 2010 sunt multumiti cu pensiile pe care le au.Singura lor grija este a si le mentine.Inconstienta.In 10-15 ani pensiile prezente vor fi derizorii.
Numai bazaiti ca PSD ar fi facut sa umble pt.pensionarii militari cainii cu covrigi in coada.Daca voiau o faceau de mult.PSD ,PNL etc. aceeasi mizerie. Oricare Presedinte,guvern,Parlament nu va face nimic pentru militari decat daca ii intra un bat in cur.Iertati-mi limbajul neacademic dar ma vad nevoit astfel sa va fac sa intelegeti ca degeaba va dati cu curul de pamant.Sunteti oameni maturi.
Voi chiar nu va-ti saturat sa fiti dusi cu zaharelul?

Huhu Rezea spunea...

Ce n-ar da ei guvernanții ca rezervișii să fie muți, cum zici tu, iceparule?

Iulian Mareș spunea...

Arunca numai gulgute...

Iulian Mareș spunea...

Leon,
Nu știi ca a fostul unul care s-a vaccinat de 3X și mai voia...pe motiv ca a început sa vadă și sa audă mai bine!....🤣

Iulian Mareș spunea...

Ice,
Cum stai cu grâul?

Calinmihaib12 spunea...

..un "subiect= off the topic.."..(?)
[..*aparent..!]..:
Iată DATELE:
= SALARIUL MEDIU BRUT pe ECONOMIE în 2021= 5.300 lei/lunar × 1,2miln. "bugetari"= ~ 15 miliarde €uro/an.
= PENSIA MEDIE BRUTĂ în 2021 = 1.500 lei/lunar × 5 milioane pnsionari
= ~ 18 miliarde €uro/an.
..TOTAL cheltuieli SALARII BUGETARE și PENSII MIXTE (bugetari și privați pensionați..!)= 33 MILIARDE de €uro/ an..! = în 2021..!!
..În 2010: ACELEAȘI CHELTUIELI erau:
aprox.: 28 MILIARDE DE EURO (=..din totalul BUGETULUI de CHELTUIELI ale STATULUI: "afirmativ" egale atunci cu vreo..: 43 MLD. €..!) adică:
=16 mld. € = PENSII + = 12 mld. € salarii bugetari..!).
AZi:nu știu cât e în LEGEA BUGETULUI ..:.."TOTAL VENITURI".. și .."TOTAL CHELTUIELI".,dar presupun că oricum, în 10 ani..de atunci, din 2010,.. "CIFRELE." respective sunt MAI MARI, ..ASTFEL..încât NU STĂ ÎN PICIOARE: "MINCIUNA URIAȘĂ CÂT..CASA" ,..sau cât..SUPRAFAȚA: cel puțin: în "KM la 2"=KM PĂTRAȚI..a ROMÂNIEI:..cum că PENSIILE și SALARIILE BUGETARILOR .. se plătesc din "IMPRUMUTURI" EXTERNE sau INTERNE..!.
..( adică cele 33 de MILIARDE DE €URO/an..!!!(?)..).
.ȘI: admițând că.."SITUAȚIA"..ar fi cea descrisă..din care rezultă că STATUL ROMÂN..NU E ÎN STARE SĂ STRÂNGĂ (ceea ce eu nu cred..!) cele minim 33 miliarde de Euro necesare .."SUBZISTENȚEI" unei populații..(?)
..atunci ar trebui..să cam..plece ACASĂ..:..de unde a venit..!!
..Dar eu cred că REALITATEA..e ALTA..: că..SE ( POT..!) STRÂNGE acel minim necesar SCOPULUI amintit: pensii și salarii de.."SUBZISTENȚĂ" ..,dar se risipesc în alte..: "zări"
,..scopuri,..buzunare = FURTURI URIAȘE..ca nicăieri..în lume,..etc., sub:."alibiurile"..și "acoperirea".. unei PROPAGANDE URIAȘE..a unei MASS-MEDIA bine plătită,dar IRESPONSABILĂ ..!,precum și a altor.."structuri.. cooperante"..în ÎNFĂPTUIREA "RĂULUI" ..GENERALIZAT..!!(și menținerea ROMÂNIEI..în "coada" Europei de..75 de ani..!).
(..CU ALTE CUVINTE: practic se pot strânge..ȘI..banii necesari pt. INVESTIȚII..RAȚIONALE, CORECTE.. ECONOMIC (..!!!..)=adică fără furturi și comisioane.."lăcomești" (=..HOȚEȘTI..!) și SOCIAL..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Iulian, ha, ha etc, acum la gât ii dzice grau?

spiritul lui Haret spunea...

Cred ca am fost explicid.Vorba trebuie insotita de fapta.Mincinosului trebuie sa-i tremure pantalonii in fund.Ia vedeti cum reactioneaza Ciuca daca simte ca ii fuge scaunul de sub cur.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Monteoru, @ Calin Mihai, stanga politica nu s-a bocit niciodata ca situatia financiara la pensii este terminata, decat dreapta asta ciudata, inraita si rau intentionata. Si mai repet, sa auda toti de pe aici, ca daca era stanga la putere nu mai era atata durere, facea si pe dracul in patru faca pensia majorata la tot calicul, saracul, ba chiar si bogatul, chiar daca au gresit cu pensiile militare patandu-ne onoarea, aveau in vedere eroarea care le-au adus o excludere reala, electorala, reparand cu ceva real sa-si revina in ochii acestora electoral, pe cand astia, pa si pu la, la,la,la, etc in eternal.....

Leon spunea...

Doctore, te complici in calcule inutile !
Hai sa facem un calcul mai simplu:
1. Necesar plati pensii din BASS, prin CNPP:
5 000 000 pensionari x 1 500 lei pensia medie/luna x 12 luni = 90 miliarde lei.
2. CAS, de 25%, CE TREBUIE COLECTAT de la 5 616.287 salariati x 5785 lei castigul salarial mediu obtinut(martie 2021) =32,5 miliarde lei x 12 luni = 390 miliarde lei x 25% = 97,5 miliarde lei; mai trecem la pilonul 2 cei 3,75%, adica 3,7 miliarde, si tot mai raman aprox.94 miliarde lei..!
Pai daca Statul plateste pensii civile de 90 miliarde de lei, de ce trebuie sa primeasca bani de la Bugetul de stat ??
PENTRU CA STATUL ROMAN prin ANAF, NU ESTE IN STARE SA COLECTEZE CEI 25% CAS de la ANGAJATORI..!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Adevarul este ca hamericanii, avand ganduri permanente de invazii si de razboi ne obliga si pe noi sa risipim banul public sa cumparam ale lor harmamente din gonoi pe miliarde de heuroi, caci in realitate nu-i nici o amenintare de razboi, ca nu era de ajiuns aman cate gonoaie le aduna Clotilde Armand, si cum dreackul sa mai hie si bani de penzii țivile si meletare daca noi ii risipim pe aceste gonoiaie, hiare vechi si tot felul de zoaie aruncate in van pentru esticul prostan de uncle Sam pe jam sa hie cumparate pana la ultimul gram? Prieteni-prieteni, dar gonoiul pentru tarani e aruncat ca la golani numai pe bani!

Calinmihaib12 spunea...

..C.F.IFRIM:
STÂNGA..,dar și "dreapta": care e emanată de..STÂNGA (!) au "dat".. câte ceva.."firimituri, dar nu au "reparat"..PORCĂRIILE făcute în ultimii..cel puțin 12 ani (pe care eu le pot proba cu..: documentele și legislatia:..emise de.."ei",..cel puțin în perioada amintită..!).
.."Dreapta"..STÂNGII.."e pusă" să facă "porcăriile"..care le-ar face și =ea= STÂNGA",..dar AȘA:..are un "țap ispășitor"..timp de 31 de ani..!..și "PROSTIMEA"..ținută.. în "regim de avarie", de..SUBZISTENȚĂ ..,se duce ca "turma"..si-i VOTEAZĂ = pe "TOȚII".., ca pe unul și.. ACELAȘI =...RĂUFĂCĂTOR...!!

Laleaua neagră spunea...

Urmează interviul lui Neacșu cu acest parvenit din cortul nesimțirii...

Calinmihaib12 spunea...

LEON:
..real,dar și aparent , ai dreptate..,dar simplitatea calculului tău ascunde..:PROPAGANDA :"FETIDĂ"..și "RĂUL"= TOXIC (despre care am scris!)..al politicienilor noștri, de orice "culoare"..!
="90"= de miliarde de LEI = ~ 18 miliarde €uro/an..!
REALITATEA din spatele calculului meu e adevărul legat de..PUTEREA PITERII ACTUALE și a PROPAGANDEI, menite să ascundă EXACT ce am scris în comentariul respectiv
...!!
Deci: nu m-am complicat..,cum spui ci am arătat.prin coroborarea datelor din..perioade de timp distanțate..că..AZI..în 2021.., SITUAȚIA
SOCIO-ECONOMICO-POLITICĂ ..e cam la fel..cu cea de acum..peste 10 ani.. în urmă..,adică TOT AȘA DE..TICĂLOASĂ
..!!

y spunea...

Ca să înțelegem DE CE se fac toate aceste împrumuturi externe, nu este nevoie de calcule. Trebuie doar să ne uităm o țâră mai la nord, la vecinul, „prietenul și aliatul de nădejde” al româniei și anume, Ucraina.
Dacă găsim răspunsul la întrebarea CINE este proprietarul de facto al ucrainei, și cum a ajuns ca o persoană sau o familie să dețină cu totul o țară, o să vedem și care este de fapt SCOPUL REAL al împrumuturilor făcute de o altă persoană, în numele româniei, pentru că se pune în aplicare același scenariu și cam cu aceiași actori. Rămâne doar de stabilit în beneficiul cui? Încă un indiciu, Franklin Templeton, dacă vă sună cunoscut.
Și poate așa se explică și de ce intrase sua (și slugile) în fibrilații când la granița ucrainei au început manevrele militare rusești.

Iulian Mareș spunea...

La modul general ai dreptate..... Cea mai mare si oportuna marire salariala pt militari a fost facuta de o guvernare al carei partid, cap de lance, exista practic doar pe hartie.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
iti propun o dezbatere constructiva si o analaiza/paralela intre Proiectul de lucru ”LEGE
PRIVIND STATUTUL CADRELOR MILITARE, GRADAŢILOR ŞI SOLDAŢILOR si actuala LEGE PRIVIND STATUTUL CADRELOR MILITARE, pe capitole!
Demersul acesta ar veni in sprijinul camarazilor activi...

Leon spunea...

Cine stie in ce Regiune de dezvoltare este jud.Vaslui se alege cu indexarea pensiei:
https://www.stiripesurse.ro/video-raluca-turcan-incurcata-de-geografie-a-mutat-judetul-vaslui-prin-toata-tara_1828774.html

Leon spunea...

https://www.mapn.ro/cpresa/17020_acord-de-parteneriat-intre-militarii-rezervisti-romani-si-germani

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Iulian, Yesss, mai ales ca acolo sunt lucruri ce sa intereseze masa de fofeze, ce-a mai ramas de pripas, la vatră, din prăpădita rezervă de Harmată a lui Moș Teacă!

ifrim spunea...

Păi care știe o vrăjitoare,vraci,șaman s-o trimită la descântec căci are neuronii legați!

Leon spunea...

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://monitorulapararii.ro/soldatii-si-gradatii-profesionisti-vor-drepturi-egale-cu-celelalte-categorii-militare-si-un-singur-statut-1-35467&ved=2ahUKEwj1mNnCyILxAhWtgv0HHQanBNA4ChAWegQIDhAB&usg=AOvVaw2Tjyj5xZEQqXJdSNEPAqgc

Iulian Mareș spunea...

Da, eu aș fi pt o Analiza Comparativă între Statutul încă în uz și ceea ce se dorește! Sa zic ca am identificat niște capcane!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Onorabile, Leoane, Ciucale se lauda cu intanlirile protocolare, in speta cu cele ghermane, precum madam Mahala Clotilde cu acele gonoaie aruncate azi de cetatenii Capitalei pe treptele hingheriei Primariei, caci toti cei din governarea slută si mută numai de porcarii se ocupa, căcărezele de oaie, numai de problemele arzatoare ale rezervistilor si cetatenilor li se rupe si li se indoaie!

Huhu Rezea spunea...

Știi alt proiect de statut decât ăsta respins definitiv în Parlament?
Pl-x nr. 404/2018

Calinmihaib12 spunea...

Iulian MAREȘ:
..Cea mai mare majorare salarială pe care eu am "prins-o" în activitate a fost cea..prin aplicarea legii 138/1999, prin care,..deși a fost FURATĂ:..din start, prin: "interpretarea" eronată a legii 138.., SOLDA LUNARĂ BRUTĂ a crescut în dec.1999 cu vreo 60 %
..față de..noie.1999 ..!(sub "guvernarea" .."CDR" + "PDL"..= sforăriți din "opoziție" de FSN = PSDR).
..Altă majorare "mai
mare"..a legii salarizării fost legea 153/2017 a PSD-ului,aplicată parțial
..dar pe care noi pensionarii (eu) am "prins-o"= "TEORETIC" în 2018: la actualizarea pensiei,
dar: pe care PRACTIC, eu nu am "prins-o"..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Iulian, Un Statut cu mirari, pentru sunt acolo mai multe nedumeriri, MINISTRESUL HAPARARII NAZZIONARE FIIND DUSMANUL DE MOARTE AL CADRELOR ACTIVE SI REZERVISTE, MELETARE, SINISTRUL SI CLOCARII MAFIOȚI FIIND GRAS PLATITI CA TRADATORI, SA NE CALCE TOATE DREPTURILE IN PICIOARE CU TOT FELUL DE LEGI, ORDONANȚE, ORDINE SI MINUTE DISTRUGATOARE SI UMILITOARE SA NE CURME VIETILE SI SA NE DOBOARE DIN PICIOARE, IN INJOSIRI, TERFELIRI SI DEZONOARE, CA SA NE SIMTIM DOAR NISTE CADAVRE FARA VALOARE, SI NU CADRE MELETARE!

Leon spunea...

DA, Legea 73/2020, care aduce multe modificari pentru SGP-isti: https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/226624&ved=2ahUKEwjXjJi6-ILxAhVhlYsKHcV6CIIQFnoECAQQAQ&usg=AOvVaw2vx5Bm6rvZzsSY8SfeG9fN&cshid=1622980227380

Calinmihaib12 spunea...

Y:
..numele Franklin TEMPLETON..mie nu-mi spune mare lucru,decât eventual ..că ar fi un afacerist american, patronul( printre altele) al..cursei automobilistice de "formula I"..(?).
..Dacă.."sugerați"..că el: F.T. sau ..USA ar fi .."patronul"..UCRAINEI..
( vă)..ÎNȘELAȚI..amarnic..!
..Ca "nespecialist" în..geopolitică.
.și/sau geo-strategii..(?),vă spun că: 99,99..9 %= "proprietarul" UCRAINEI..e RUSSIA..KIEVEANĂ.!!și nu ..de azi,..de ieri..sau...MÂINE..!!
..Tot ce e..în jurul fostei..URSS..
E..: al RUSSIEI..KIEVEANE..!..și nu-mi imaginez nici un scenariu mondial care să schimbe..SITUAȚIA..ASTA..!
(poate:..numai "pogorârea":EFECTIVĂ, REALĂ..a EXTRA-TEREȘTRILOR..pe TERRA ..,să schimbe.." datul"..ĂSTA..!)
..Restul..=..SPECULAȚII..!
(..În paranteză: faptul că unul sau mai mulți americani: printre care și
Trump,.au afaceri în.."zona rusă..", nu înseamnă că ei:americanii..ar fi
..vreodată proprietari pe TERITORIUL ..UCRAINEI..sau a "zonei..russe.."= ..FĂRĂ ACORDUL..RUSSIEI..!!..).

spiritul lui Haret spunea...

Dece nu-l saturati pe Ciuca cu mesaje pe facebook?Chiar daca el nu se deranjaza sa le citeasca
ceva ceva tot ajunge la el.Nu ati invatat nimic dela pensionarii mai in varsta.Ati uitat ca intr-o vreme Petrov se sustragea sa mai apara in public de teama ca va fi etichetat?Ce va opreste ca la aparitiile in public ale lui Ciuca sa-i bateti obrazul ?Uite asta eu chiar nu inteleg,
Pe aici unul se da pamfletar de succes.Mai fratele meu dece nu-ti valorifici talentul adresindu-te presei neaservita coalitiei de guvernare?



Cornelius Flavius Ifrim spunea...

De ce l-a ales, din toti caii troieni, spanzuratul glugă de coceni de la Corcoceni sinistru la brotacarime pe Maciucale, sinistru securist pupicurist si lingator de dorsale pentru Haparare? L-a observat ca e genul de slugă si obială umilă, sarindu-i fara silă, cand i s-a stricat pompa la masină, sa-i umfle pneul cu gura pana i-a zburat dantura, ori sa-i aduca o mie de galeti de curent la baterie pana i-a scanteiat o bujie de sub chelie, sau sa-i care din Mare apa cu sare cu galeata fara fund pana a dat in epuizare si deshidratare cat si alte actiuni la care nu se cere sa ai mintea prea sclipitoare sa realizezi ca idiotenia si prostia sunt ,,calitatile,'' la care nu trebuie sa ai mintea intreagă, inteligenta si sentimente umanitare sa distrugi chiar penziile brotacare, si in consecinta sa nu ne asteptam, cat o sa fie in fonctie, ca atare, sa mai faca vreo miscare de indreptare sau actualizare cu asemenea comportamente de slugă fără empatie si rațiune pentru rezervisti si natiune! Pana cand s-o face ceva, acest sinistru nu se va ocupa cu nimic altceva decat sa unga sabotii de frana cu vaselină, sa stinga incendii cu gazolină si benzină sau sa-si trimita subordonatii la defilare in sandale greco romane sau clăpari cu clăpare sa bata pas de defilare pe Mare, in plină iarna la zilele nazzionale, din slugarnicie ca sa mai capete pe chiept cateva tinichele si zorzoane, sa se faleasca cu ele la protocoale cu [b)elitele hamerecane, frantzuze si alemagne, stapanii de franare a guberniei sclavo-estico-heuropeane!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Spiritul lui Haret, am sa scriu pamflete in pagina fb a Juranalul de Bucuresti, dupa blocarea in care ma aflu pana pe 2 Iulie, redactorul sef, Csinta Recherche Foundamentale, jurnalist de origine romana, de etnie maghiara, unul dintre cei mai buni jurnalisti ai Frantei, dar si unul dintre scriitorii, matematicienii si profesori universitari de matematici ai lumii, scriind la Le Monde si altele cu teme predilecte pe demascarea terorismului mondial, decorat de Prezidentul Frantei, propus si pentru a doua decorare, fiindu-mi un real prieten, nu o data sunandu-ma de la Paris sau din Bucuresti cu diferite ocazii, ca pana acum ii umpleam multimea de bloguri cu mai multe denumiri cu tot felul de postari si caricaturi culese, dar am sa abordez tematica hălpăului Ciucalau sa dau de el de pamant, sa se stie de el in toata Europa si in lume, dar am s-o fac sa nu-si mai revina din berbecii ce am sa-i trag pamfletar, si poate totusi isi da demisia sau misca ceva, ca eu unl m-am acrit sa-i mai vad mutra aia nesuferita de calau zambitor!

y spunea...

Franklin Templeton este un fond de investiții global, înființat în sua în 1947. În 2009, a devenit administratorul Fondului Proprietatea (iar contractul s-a semnat în secret de abia în 2010).

Prin 2013 a cumpărat 20% din datoria de stat a ucrainei și drept urmare, începând cam din anul 2015, „În altermedia, Ucraina este numită umoristic „Republica Rothschild". Argumentul ar fi că familia Rothschild ar fi cumpărat datoria Ucrainei prin trader-ul Franklin Templeton (care a administrat şi Fondul Proprietatea în România)”
....
„NEW YORK/LONDON (Reuters) - Boutique investment firm Rothschild has invited investors to organize into a Ukraine creditor group ahead of a sovereign debt restructuring, sources directly familiar with the situation told Reuters.” ( în 2015)
https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/contractul-cu-templeton-la-fondul-proprietatea-semnat-in-secret-5660600
https://www.ziuanews.ro/editorial/ucraina-un-stat-e-uat-la-frontiera-de-est-a-rom-niei-1562190
https://www.mediafax.ro/economic/franklin-templeton-a-devenit-cel-mai-mare-creditor-al-ucrainei-acumuland-titluri-de-5-mld-dolari-11660786
https://www.reuters.com/article/us-ukraine-debt-rothschild-idUSKBN0M12L620150305

Deci nu mă înșel și pot să cred că, ukraina este deținută „pe persoană fizică” (sau pe familie); proprietarul UNUI BUN, fiind persoana sau entitatea care deține TITLUL DE PROPRIETATE al bunului respectiv. Și să mai cred că ceva asemănător se întâmplă și în românia. În rest, nu sugerez nimic, citesc și încerc și eu să înțeleg cum se mișcă lumea asta a marilor finanțe care dimineța la micul dejun cumpără politicieni la snop, la prânz guverne, iar la cină câte o țară, două ... (Irlanda, Grecia, Chile, Brazilia, etc).

Gigi spunea...

"Prostimea",cum zici d-ta,nu prea s-a mai dus cu "Turma",ci numai 30%,dintre care 10% au vrut schimbarea. Cei care au mers la vot sunt cei care au interes,
atragand şi o parte din neamuri,cunoştinţe prieteni etc. Bine,unii ar spune cã cei cãrora le este lehamite de tot şi de toate şi nu mai merg la vot,fac rãu,aiurea! "Nu conteza cine voteazã,conteazã cine numara voturile",spunea cineva.Exemplul îl avem acum,e cald.

Iulian Mareș spunea...

Sunt și români cu cap, români de România!

"Înainte de primul fluier al arbitrului, jucătorii englezi au făcut un gest deja obișnuit, punând genunchiul în pământ în semn de solidaritate cu mișcarea antirasistă "Black Lives Matter".
Stanciu și Nedelcearu au refuzat să îngenuncheze pentru Black Lives Matter
Majoritatea fotbaliștilor români au urmat exemplul și au îngenuncheat și ei, însă cu două excepții: Nicolae Stanciu, mijlocașul de la Slavia Praga, și Ionuț Nedelcearu, fundașul de la AEK Atena. Cei doi au rămas în picioare și au așteptat ca partida să înceapă."

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eu lucrez pe materialul clientului, a se citi idiotului, sau fiecare pasăre pe limba ei piere! Nu eu am iesit la inaintare sa zghier in gura mare, batandu-ma cu o caramidă peste chiapta costelivă, promițand ca voi iesi din cortul de ort, colivă si somn de mort sa mă zbat ca o cioara care trage sa moara ca voi salva fiecare penzie brotacara, dar dupa aceea sa ma reîntorc in cort si sa ma culc iar fugar si măgar, ca o closca in poiata, pe partea cealalta si razand in sine hiclean ca am promis fraierilor in van si electoral o minciună s-o creada numai sfanta mea gura pe care o insel iar cu o friptura cu fiere din a statului avere, ca nu-i rau sa minti electoral ca sa ajungi sinstru brotăcar, vătaf cu catare si peste penziile brotacare propuse pentru executare cu haitele uzerist lăbarale, la ordinul spanzuratului din varful prepeleacului! Nu eu am promis, cu o nesimtire rară si o intreaga vara electorala, mintind porceste multimea rezervist brotacara ca voi face dreptate la fiecare pensie meletară, sa elimin nedreptatile, discriminarile si inechitatile, dupa care, la modul mojic sa nu ma implic cu nimic, ca un limbric, si ca sa pun capac la toate, intr-un final, sa eman iar din gura de canal si aiurea ca nu-i aceasta ultima promisiune ca se va realiza ceva, ci ca muschii mei vrea acum altceva mai hacana, ca pensiile brotacare se vor ingheta intrucat nici una nu se va scadea, si ziceti bogdaproste, fraierilor, ca nu am dat drumul drujbelor si bomfaierielor pentru ca ma tine somnul de mort captiv in cort, asa ca taceti sa-mi dorm in cort si pe catafalc somnul de porck mort in sos de ghiveci si in veci! Amin.

Calinmihaib12 spunea...

Gigi:
Cei 7 milioane care s-au dus la vot în 2020..sunt REAL: cam 43 % din NR.REAL DE ALEGĂTORI de pe liste (..Nu:..18 milioane ..,cum MINT ĂȘTIA..de prin..2000 încoace..!(în 1990 eram 16 mi lioane de alegători, la o populație de peste 22 milioane..!
..deci: a fost o participare..de turmă...în 2020..!

Iulian Mareș spunea...

...ea, sarmana, nu stia nici catia ani are si mai-mai, sa se contrazica cu moderatorul!

Iulian Mareș spunea...

Ciuca are tutore.....

”ȘTERGEȚI-MĂ DIN LISTA VOASTRĂ DE PRIETENI!
M-am transformat în iohannist , cei cărora nu vă convine, radiați-mă din lista voastră !
Vă mirați?
N-aveți de ce.
N-am știut să-l apreciez cum trebuie pe acest veritabil conducător.
Cum am putut să nu văd că sub oblăduirea lui înțeleaptă, România a devenit un stat modern, invidiat de perfizii occidentali, ținta imigranților?
A transformat România din temelii, a făcut-o normală și educată!
Ne-a băgat în Shengen, călătorim în America fără vize, ne-a repatriat tezaurul de la ruși, ne-a adus miliardele de euro datorate de Germania de pe timpul lui Hitler!
A repatriat rezerva de aur de la Londra, a îmbunătățit relațiile cu vecinii și cu Rusia!
Moldova de peste Prut a revenit la patria-mumă!
Se bat agențiile europene să-și mute sediul în orașul ciobanului Bucur!
Țara are o constituție modernă, a împînzit-o cu autostrăzi în lung și-n lat!
Este liantul dintre clasa politică și popor, s-a comportat așa cum trebuie să se comporte un președinte!
A stopat defrișările de păduri!
Justiția a intrat pe făgașul normal, despre MCV am și uitat!
România a avut vreodată leul monedă națională? De când am trecut la euro, am și uitat!
Cum să nu-ți iubești un astfel de președinte?
Ca să vă închidă gura la toți, și-a achitat datoria de 320 000 de euro către stat, ba a mai plătit și dobândă la ei!
Și-a plătit din bani proprii cheltuielile cu deplasarea la Sibiu și înapoi la București !
Cum să nu iubesc un astfel de președinte?
O să propun să-l alegem președinte pe viață!
Voi care nu-l iubiți pe domnul președinte, ștergeți-mă din lista voastră de prieteni!

Medgidia, 08 Mai 2021”

Margarit Fernand spunea...

Văd tot felul de presupuneri fără nici o bază de fapt. Din sursă sigură vă spun că toate pensiile militare se vor recalcula ( încă nu e stabilit algoritmul) și rezultatul nu va fi unul fericit pentru nimeni. Chești ca plafonarea la 6000, suprainpozitarea, PLX-199 și alte asemenea idei nu sunt luate în calcul de nimeni, cât despre Ciucă , îl înjurați degeaba că nu are nici o putere și dacă nu zice ca ei s-ar putea să zboare!

Iulian Mareș spunea...

Nu se va produce nimic, dar absolut nimic! Si cu cat trece timpul (2022-2023) sansele scad vertiginos spre 2024!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Iulian, vai de noi sărăcan ca nu mai am incredere in aceste analize medicale, chiar in clinicile particolare, mai ales ca lacomia-i mare si scot cifre care mai de care mai șucare sa le sporeasca fofeii din buzunare, fara cheltuiala mare, caci in basism m-am analizat la particular, glicemie 80, imediat la Spitalul Militar mi-au gasit 120, glucozilata diferita ca ciocolata alba fata de cea neagra, si vazand astfel de anomalie dilie nu mi-am dat seama ca salasuia ascuns in mine un diabet fara sa plateasca chirie, si cand si-a scos capul din cutie la pitite m-a luat pe nepregatite, dus in eroare de acele analize inutile, caci in ziua de azi, in boala sa nu cazi, nimic real nu se mai stie sa crezi si sa ai incredere in ceva de pazea pentru sanatatea ta, asa ca te bazezi si te increzi doar pe Cel de sus sa fie bine dispus sa-i ordone Fiului, Iisus, sa aiba grija de tine ca sa-ti hie bine, si Fiul, simpatic si bonom din fire, bag sama bine, iti baga rachiu de pruna sanatoasa sau alta spirtoasa de casa pe gâtoasă, un vinisor fin cu pelin sa fii tare-n ghioaga si viril, mai un friptan sau fasole cu ciolan sa ai sanatate de cioban sa usuci rufele pe burlan, bulihoace erbacee anti acnee, ulcere si diaree, chiar si cate o tinerică anti cardiacă sau si cate o băbucă grasa-n bucă sa ai muncă de onoare sa inoti voiniceste pana la izvoare, si prin sudoare sa mai dai gios din vrabioarele grasane, deci metoda naturala este indicata, dupa propria-mi giudecata, ca fiind sanatatea cea mai curata, fara sa mai ajungi ca atare la aceste presupuse analize cu ,,gratuitate,'' medicale, marxisto liberale, care se vor dovedi, pana la urma si pe cuvant, doar o visare si o vanare de vant sa ne bage pe toti in pamant!

Iulian Mareș spunea...

Ciuca nu uita de pensionarii militari....! ... le da medalii....

https://www.realitatea.net/stiri/actual/dialog-emotionant-la-decorarea-celui-mai-longeviv-veteran-de-razboi-de-ministrul-apararii-nicolae-ciuca_60b90ded445ac906e463e5b4

Iulian Mareș spunea...

Eu nu imi fac analizele numai la INMSA!

Negritoiu spunea...

La gabaritul lui crezi ca poate sa zboare? Daca e barbat si constata ca nu este luat in seama poate demisiona. Dar,in acest caz,ii zboara din mana controlul asupra achizitiilor de fier vechi si asupra altor afaceri profitabile. Si cum camasa este mai aproape de . . . .

Calinmihaib12 spunea...

..Y:..nu vă contrazic,pt.că..nu prea am curiozități în.."zona asta"..,dar ce afirmați, chiar dacă e adevărat,.
.."ei"..acționarii "fondului..", nu sunt proprietarii..TERITORIULUI UCRAINEI,..și nici..măcar..ai.. țărilor enumerate în comentariu; ei dețin niște.."hârtii",..care în "SITUAȚII DE..CRIZĂ"..au o VALOARE .."EXTREM DE VOLATILĂ"...tinzând spre.."0"..!!,pt. că..:alternativa.. ar fi un RĂZBOI MONDIAL NIMICITOR ..?, plecând de la conflictul(?) de interese al marilor puteri implicate ..!
..Uitați-vă [fără avea..APARENT vreo legătură directă cu subiectul actual :evoluția..cripto-monedelor,situația "teritoriilor"..de model..HONG KONG ..preluată de CHINA(..cu anumite clauze..),care face acolo.. CE VREA..(!), situația din ORIENTUL APROPIAT..] chiar la..UCRAINA..în prag de..a fi cucerită..de RUSSIA,.. NU de fondul respectiv..!
(Varianta TEORETIC POSIBILĂ:.. ca fondul "ăla" să..:"pune mâna" pe
ceva teritorii: e să:..cumpere"..sau să..cucerească"..RUSSIA..!!..!,și, în aceste situații: "discuția"..se poate relua ..!? 🤣..!

Periamu lucica spunea...

Exista statutul cadrelor militare. Atunci dece nu va referiți la aceasta. Dai o in cap lui lungana aia de Turcana si gradului Ciuca si celor de la CCR

Iulian Mareș spunea...

De acord cu multe, însă nu și cu "fierul veki"!

Iulian Mareș spunea...

Face plângere, este demnitar în funcție și Facebook te blokeaza minimum 1 luna!

Ein Stein spunea...

Doctoreeeeee actul de vanzare-cumparare este muuuult mai puternic ca cea mai data dracu armata de pe planeta. Ia aminte la Alaska, in momentul in care rusii au vandut-o, dusa a fost, de la vanzare au trecut cateva razboaie devastatoare pentru planeta si niciodata, dar niciodata, rusii nici macar nu au adus in discutie dreptul asupra Alaskai. Tot de la americani, ar trebui sa mai bagam la capatana, au CUMPARAT teritoriile de la triburile de nativi, cei drept pe un pumn de margele si o lada de apa de foc, care au fost date sefului de trib, doar el si-a bucurat ochii si gatleju. Acum nativii isi duc viata in rezervatii, pe pamanturile stramosilor lor, si niciunul dintre nativi nu a ridicat vreodata problema de a-si recapata teritoriile. AU FOST VANDUTE SI EI STIU, nu mai pot face nimic!
Actul de proprietate este insusi fundamentul, esenta si ratiunea de existenta a civilizatiei occidentale si nu numai. Deasupra actului de proprietate este doar Dumnezeu. Romania se afla exact in pozitia nativilor americani, margelele si ladita cu spirt merg la sefii clanurilor mafiote, noi urmam sa ne alegem rezervatiile. Naivitatea nu te va salva de la rezervatie.

Ein Stein spunea...

Doctore americanii nu cumpara sau cotropesc teritorii doar ca le face placere, o fac la indemnul si sub influenta marilor afaceristi, ei in fapt conduc tara, si asta doar pentru noi oportunitati de inavutire. Ucraina e vanduta doar 20% Romania 50%, deci nu ar trebui sa le purtam de grija ucrainienilor. Ar fi bine sa ne trezim, macar sa mai prindem ceva locuri pentru rezervatii in Romania almintrelea e posibil sa ne mute in Africa.

Gigi spunea...

@Calinmihaib Domnule,noi ne ghidam dupã ce ne spune autoritatea electorala BEC,sau cum i-o mai zize acum.
Cã n-or fi toţi tâmpiti!

Calinmihaib12 spunea...

EinStein:
..realitatile din:SUA,RUSSIA,ROMÂNIA..și..UCRAINA.etc...din trecut și prezent ..sunt mai complicate
decât par..: a fi..!
1.Un contract de vânzare-cumpărare .. IMPLICĂ: 2 SEMNATARI ..de BUNĂ VOIE (..și credință..!),nefiind IMPERATIV..UNILATERAL..!(..dacă ar fi, AȘA :..CONTRACTUL AR FI NUL..!).
2. În cazul SUA ( și nu numai,..nativii nu erau.."nativi",ci urmașii..populațiilor
asiatice migrate în continentele..americane..,pe diverse căi, pe uscat sau pe..apă: prin navigație..!cu mult timp.. anterior ..englezilor.."americanizați"..!
3..AMERICANII..sunt .."răi",..RUȘII..sunt "răi",..CHINEZII..sunt.."și mai răi"..!.. etc.; NOUĂ:.. românilor..NU NE MAI RAMANE ALTCEVA..decât .."să ne hotărâm"..de 31 de ani(..!)..cam ce..DRACU'..= VREM SĂ FACEM CU VIAȚA NOASTRĂ..??;
..GREA..și cam... IMPOSIBILĂ..ALEGERE..și..HOTĂRÂRE..!!?..

Calinmihaib12 spunea...

Gigi;..nu știu dacă cei de la BEC sau din altă parte..a autori tății..implicată în alegeri sunt așa cum îi caracterizezi..(?) ,(putând exista și varianta că există:UN
INTERES IMPERATIV..să se manipuleze cifra alegătorilor de pe liste.), dar..un OM RAȚIONAL..care citește și înțelege, și nu uită..lucruri importante..reține că
în 1990: la o popula ție de 22 milioane.. erau pe liste 16 mln. de alegători, iar în 2020,la o populație de 19 milioane..erau pe liste..18,2 mln. de alegători..= fapt ..PRACTIC IMPOSIBIL: atât timp cât din cei 19 mln. de locuitori, vreo 3 milioane erau MINORI=..FĂRĂ DREPT DE VOT.!,adică pe liste NU pot fi mai mult de 16 milioane alegători..!!?..!