Un produs Blogger.

miercuri, iunie 09, 2021

ACMRR din SRI, luată la rost, pentru inactivitate și lipsă de transparență, de sucursala sa din Oradea

41 comments

 Felicitări domnului col(r) Petrean Ioan, presedintele Sucursalei Bihor a ACMRR din SRI, pentru că a făcut public acest demers necesar.

Totuși, nici în acest document nu se face vreo referire la trocul de anul trecut dintre CPS a SRI și Curtea de Conturi, urmare a controlului efectuat de CC  și la această Casă Sectorială, troc potrivit căruia CPS a SRI a acceptat, fără să conteste, adăugarea indexării din anul 2016 la cuantumul actualizat  la 30 07 2017, în baza L nr. 152/2017, dar numai în limita plafonului de pensie de 85% din baza de calcul, invocându-se greșit art. 30 din Legea nr.  223/2015, așa cum a fost modificat prin art. 40 al OUG nr. 57/2015. Astfel, CPS a emis, potrivit unei informari a Curții de Conturi, nu a SRI, un numar de 468 de decizii de revizuire, prin care a acordat parțial sau total indexarea din  anul 2016 numai pensionarilor SRI care la stabilirea sau recalcularea pensiei militare li s-a calculat un procent de pensie (generat de vechime + sporul pentru pensia suplimentară) mai mic de 85% din baza de calcul.

Celelalte 2 case sectoriale au ales să se judece în contencios administrativ cu Curtea de Conturi.

Pe larg, despre acest subiect am relatat anul trecut, în august, AICI 



R O M Â N I A

ASOCIAŢIA CADRELOR MILITARE

ÎN REZERVĂ ŞI ÎN RETRAGERE DIN                             Exemplar nr. __ 

SERVICIUL ROMÂN DE INFORMAŢII                                      

Sucursala Bihor

2021

   

                             Către,

                                      A.C.M.R.R. din S.R.I.

– Comitetul Executiv B U C U R E Ş T I

 Urmare a discuțiilor avute, pe forumul intern, cu membrii ACMMR – Sucursala Bihor, referitoare la problemele cu care se confruntă pensionarii militari, au rezultat următoarele:

1. Membrii asociației sunt profund nemulțumiți de faptul că și în acest an, pensiile militare de stat nu se majorează sub nicio formă – indexare, actualizare -, deși pensiile civile cresc, având în vedere majorarea punctului de pensie de la 1265 lei la 1442 lei, valoare stabilită prin OUG nr.135/2020, respectiv creșterea salariului de bază minim brut pe țară de la 2230 lei la 2300 lei conform art. 1, alin. (1) din HG nr. 4 din 13.01.2021.

- conform art.59 din Legea 223/2015, cu modificările și completările ulterioare, ”Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.”.

- conform art.74, alin. (2) din Legea 223/2015, Nu constituie modificare a drepturilor de pensie măsurile de indexare şi actualizare a pensiilor generate de evoluţia estimată a indicelui preţurilor de consum corelată cu creşterile medii salariale, acordate prin hotărâri ale Guvernului, cu excepţia primei actualizări reglementate de art. 60 alin. (1).”

- conform art.7, alin. (3) din Legea 153/2017, ”Cuantumul soldei de grad/salariului gradului profesional deţinut se actualizează proporţional cu evoluţia salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prin hotărâre a Guvernului.

- în Nota de fundamentare a HG nr.4/2021 se prevede că la stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2021 s-au avut în vedere, printre altele, inclusiv evoluția indicelui prețurilor de consum, respectiv că la stabilirea valorii de 2.300  lei s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considerare rata inflației de 2,2 % și 0,8 % creșterea reală a productivității muncii pe persoană pentru anul 2020.

- evoluția indicelui prețurilor de consum, - cea mai utilizată masură a evolutiei generale a preturilor, indicele preturilor de consum este adesea folosit in contractele incheiate in mediul de afaceri si de catre guvern pentru ajustarea veniturilor, pensiilor si/sau taxelor, cu scopul de a lua in calcul evolutiile preturilor;

- cu toate acestea, în art. VIII, alin. (7) din OUG nr.226 din 31.12.2021, se prevede că ”Prin derogare de la art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2021 pensiile militare de stat stabilite în condițiile legii nu se indexează cu rata medie anuală a inflației..

- menționăm că ultima majorare a pensiilor militare a avut loc în anul 2017, dar nu pentru toți pensionarii militari, prin aplicarea majorării cu 5,25% din luna ianuarie ca urmare a prevederilor art.12, alin. (1) din OUG nr.99/2016, ori aplicarea începând cu luna iunie 2017 a majorării de 15% a soldei de funcție.

Referitor la faptul că nu pentru toți pensionarii militari (în special cei trecuți în rezervă în anul 2016) au fost majorări efective în anul 2017 – culmea că urmare a aplicării majorărilor s-a diminuat în fapt cuantumul pensiei în plată -, apreciem că aceasta s-a datorat aplicării incorecte a prevederilor legale prin eliminarea abuzivă a majorării de 5%  acordată în 2016 conform art.14 din OUG 57/2015 (vezi și Raportul de control a Curții de Conturi la Casa de Pensii Secorială a MApN). 

- salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată a crescut de la 1450 lei în anul 2017, la 2300 lei în anul 2021, iar valoarea punctului de pensie a crescut de la 917,5 lei în ianuarie 2017, la 1442 lei în septembrie 2020.

Deși aceste elemente au crescut în fiecare an, pensionarii militari nu au beneficiat de nicio majorare, creându-se astfel o discriminare între militari și civili.


2. Ceea ce ne întristează și mai mult este faptul că ACMRR SRI nu a luat nicio poziție/atitudine în acest sens deși, conform Statutului, primul punct din obiectivele asociației îl reprezintă apărarea și promovarea drepturilor și intereselor membrilor săi, iar între scopuri avem la primele două litere reprezentarea membrilor Asociaţiei în relaţiile cu instituţiile administraţiei publice centrale şi locale, în vederea obţinerii şi promovării, în condiţiile legii, a drepturilor cuvenite acestora, respectiv apărarea drepturilor fiecărui membru la o pensie stabilită în condiţiile legii, precum şi a altor drepturi de asigurări sociale.

Așteptam de la conducerea centrală a Asociaţiei o prezenţă mult mai activă/vocală în relaţia cu factorul politic, mai ales în acest context în care sunt afectate drepturile tuturor membrilor, iar perspectiva adoptării unor acte normative care să elimine discriminările din sistemul pensiilor militare de stat este puţin probabilă.

Membrii sucursalei își pun serios problema rostului înființării acestei Asociații, respectiv a necesității existenței acesteia pe mai departe.


3. Membrii ACMRR, din toată țara nu sunt informați, în niciun fel în legătură cu activitatea Asociației, cu demersurile conducerii / reprezentanților acesteia în relațiile cu instituțiile administrației publice centrale și locale ori în relațiile cu structurile associative similare din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Conform site-ului ACMRR singurele postări se referă la Revista Vitralii iar pe site-ul SRI, secțiunea dedicată pensionarilor, ultima, de altfel și singura postare se referă la precizările CPS-SRI din 21.04.2011.

Este rușinos acsest fapt, comparativ cu site-urile asociaților din MApN și MAI, unde se regăsesc toate activitățile pe care acestea le desfășoară, ba mai mult, au și forumuri de discuții. 

Cu speranţa că aspectele semnalate vă vor trezi interesul şi vor duce la găsirea unor soluţii viabile, benefice cadrelor militare în rezervă şi în retragere din Serviciul Român de Informaţii, şi nu numai, vă asigurăm de întreaga noastră consideraţie.

 

Cu desosebit respect,

Preşedinte.

Colonel (r Petrean Ioan


41 de comentarii:

Iulian Mareș spunea...

Am înțeles...nu le mai place munca voluntară de informații! 🤣😂...Târziu nu este niciodată și procedați precum șmecherii de pe piața energiei...: întocmite contracte pe piața concurențială!

E. Cristescu spunea...

Bravo dlui Petrean. Într-adevăr ACMRR din SRI n-are altă activitate vizibilă în afară de "intermedierea" distribuției biletelor de cazare pentru pensionari.

Leon spunea...

Se vede pregatirea juridica a celor de la SRI, cu mult peste nivelul colegilor de la MApN si MAI..!
Au punctat corect nemultumirile pensionarilor militari cu trimitere precisa la Articole din Legi si Ordonante..!
Stie cineva cine este in Conducerea ACMRR a SRI Central, pe site-ul lor este ...liniste !
Leonard, lumineaza-ne cu aceasta informatie !
Apropo Leonard,la Filiala Dolj a ANCMRR pentru Functia de Prim-Vicepresedinte s-a facut o rocada intre cei 2 Mitici, Mitica D. a cedat locul lui Mitica B.avansat G-ral Bg. in urma cu 2-3 ani la propunerea primului Mitica..!!

Huhu Rezea spunea...

Or avea ceva pregătire juridică, dar au o jena profesională să se judece cu SRI.
Să nu cunoască acel compromis dintre CPS și Curtea de Conturi, după un an de zile de la control, este o infirmitate profesională.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Interesant ca mai aflam si noi cate ceva important din ce au in cutiutele bibi cei de la SRI, caci goale ca niste oale nu sunt, dar s-au invatat sa fie singurei pe pamant, sa ginească din lumea lor egocentrică, hulpeasca si secretomana specia umana ca pe neste obiecte cu destinatie uzuala, si daca un astfel de demers ostasesc nu-i trezesc sa aiba si ei un interes, macar pentru propriul lor fes, s-ar crede inca activi si functionali, fara sa stie ca sunt acum penzionari, taman brotacari in drum pe aleea de ultima fericire, cu pas de defilare catre grochile din țintirime! Honor Dlui Colonel ca i-a trezit din zomnul adanc cu acest clopotel cinel-cinel, si nu prea ghiesel sa se danseze tangouri languroase pă el!

Huhu Rezea spunea...

De la infiintare până în prezent conducerea ACMRR din SRI a fost asigurata de
General de brigadă (r) Dumitru Tăbăcaru (1994)
General lt. (r) Ovidiu Diaconescu (1995)
General de brigadă (r) Gheorghe Gherghina (1995)
Colonel (r) Ioan Botofei (2004)
General de brigadă (r) Nicolae Lugoj (2006)
Colonel (r) Filip Teodorescu (2009)
General Ioniță Marin (2019)

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Definitiv si irevocabil, Raed Morbid Arafat invins fatal si in ultimul hal in ultimul bal: Romanii care se intorc din strainatate nu se vor mai carantina la granite, asa s-a hotarat de catre instante!

ACID spunea...

Care asociatii ? Un general/colonel ,3 maiori, un subofiter care face dari de seama si strange cotizatia . Fosti cadristi/financiari/CI -isti sau vecini de birou cu ei. Freaca menta + discutii sterile despre zvonuri care i-ar avantaja . Da vreunul cu cascheta de pamant la TV ? Un comunicat trimestrial , poze cu puterea mai des , visul unei cariere in politica . Putin ,mult prea putin ca sa-i credem ca se bat pentru noi ,ceilalti ...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Zcrie acolo, mișto la nasolo, pe bunghiul rotund de emblemă, din cremă patrihoțic solemnă, pe-o parte, ,,Patria inainte de toate, nepoate'' adicatelea inainte de burdihan satură Patria cu macra si tu din ciolan fa-ti zilele fripte cu rabdarile prăjâte si rumenite si lasa pensia actualizată si majorată doar Gheneralilor din SRI, MI si Harmată, băi, tată!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Unknown, ai publicat ca un domn o relatare a unui tablou real si banal de Asociatie de rezervisti de cvartal, de fapt o casierie pe chirie cu trei patru chiriasi simbriasi, incasand rand pe rand si la modul boland drojdiile ghijogilor creduli cu pampersi la fund, caci in fapt e doar un gratuit rapt financiar din buzunar cu trantorii de mantuiala pusi pe praduiala, caci in afara de incasari de fofei fac tot ce vrei si ce nu vrei, numai pentru bosorogei nu stau ca aplecare sa ia initiative concrete de indreptare la penziile brotacare! Nici o asociatie sau sindicat nu ne-au demonstat de 30 de ani decat sa toace bani cu nemiluita sau aiba pentru chiolhanuri si baluri si bauta cu strigatura de li s-au inșoricat si ingușat la toti gura la modul mambet de s-au imbolnavit naibii de diabet! 'Jde mii de asociații si sindicate si pensiile militare sunt toate falimentate, fiindca fratia cu mafia politica-i mare, dar cotizatiile de miere sunt din ce in ce mai prospere si nici nu sunt in stare sa se ocupe macar de probleme petitionare catre guvernare sa se rezolve penziile brotacare, asa ca eu le zic in deradere si cu excludere, pa si pu la revedere si asteptati-mă doar in bu cand va voi cauta sau ceva va voi cere!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Actiunile mele nu-s de pomana, si i-am trimis si Onorabilului o dovada ca am fost subiect pus in discutii in urma unei petitii la Comisia de Aparare a personajelor cu demnitati parlamentare, si mi-au promis ca intr-o viitoare sedinta cu catare se va trata serios problema pensiilor militare, si iar dzic ca daca erau cateva sute de mii sau meleoane de acte petitionare, se mai facea ceva, dar asa, doar cu cateva lulele si surcele rebele, care ne strofocam si ne zbatem ca niste iele in mocirla nedreptatilor si inechitatilor, de unii singuri, atunci sa fiti siguri ca ramane cum s-a stabilit ca nu se va face aproape nimic!

Dan spunea...

https://blog.travelminit.ro/cine-sunt-momarlanii-si-unde-traiesc-ei-pe-teritoriul-romaniei/

Leon spunea...

@Tehno, olteanul Ciuca a modificat Ordinul M 7/2021 privind Normele de aplicare a Legii nr. 168/2021, prin M nr.107 din 03.06.2021 publicat in MO nr.578/8.6.2021!
Poate te regasesti in aceste noi prevederi..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Dan Capitan de plai, dar vai, n-ai sa vezi momarlan inmormantat la cimitir, ci doar in spatele casei , la pipirig, unde se face pipi iarna pe frig, daca nu ajungi la closet de zapada depusa tapet, si-i baga lui ma-sa sau tat-su un jet ca la robinet cu iubire de vesnica pomenire, iar momarlancele la zaltea sau pe dusumea gem de parca le-ar durea o masea, nu ca nu le-ar placea la nebunea, ca una cu mine, candva, zghera de parca o apucase naibii nasterea, atat de mult se zbatea in invartosata vergea, ca tare-i placea ce i se facea pe fugatelea si de-aîndatatelea sa nu vina sa ne surprinda momarlanul cu carlanul prins parca in giugea cu arcanul! Pacat ca acum si-au insusit numele de momarlani toti acei mitocani pripasiti si venetici, ba chiar si toti cei din minerit si ca sa-i poti deosebi ca nu sunt doar sosii-copii, le examinezi barzoii, si daca sunt numai niste gateje prapadite sunt cu origini venetice in minerite, dar care sunt cu ele ghiolbane la ștuț si cu cofraje de struț sunt cu origini veterane, mocane, si fiind daciae momarlane vartosi si tari in olaie!

Gigi spunea...

ANCMRR,nu va inteprinde nimic pentru REZERVISTI şi cei în RETRAGERE ,atâta timp cât primesc favoruri. Am mai spus de ce,nu mai repet,am spus-o de prea multe ori,indiferent de structurã,în special cei din MapN.

Azi,de ziua INALTARII DOMNULUI LA CERURI,sã ne amintim şi de EROII NEAMULUI,pe care îi sarbatorim tot azi.Pentru toţi Eroii care s-au Jertfit pe Altarul acestui popor oropsit,VESNICA POMENIRE,sã fie Slaviti in Vecii Vecilor,AMIN!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Camarazi, Hristos s-a inaltat, Iisus Hristos Cel viu sa fie in vesnicie laudat! Vesnica amintire in onoare marilor Eroi, ofiteri, subofiteri, gradati si soldati, cazuti insangerati in Marele Razboi pentru apararea si eliberarea Patriei de sub al dusmanului puhoi! Sa nu mai fie razboi, niciodata, decat intre noi si Armata pentru dreptul la demnitatea, ce azi in picioare-i calcata, cat si dreptate la pensia furata!

Iulian Mareș spunea...

O noua OUG!

Potrivit MApN, prin actul normativ adoptat, invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război li se acordă, lunar, o indemnizaţie de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câştigul salarial mediu brut.

Pentru anul în curs, aceasta va fi în valoare de 2.690 lei, sumă neimpozabilă.

Iulian Mareș spunea...

Aflând de la unul mai slobod la guriță ca în Franța ar fi fost "rapiță și violata zile intregi" pt un asemenea comportament insalubru fata de cei păstoriți, o anumită primariță cere romanilor să se comporte ca francezii!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eheiii, Am ridicat penzia de la BCR, venita dupa ora 13!

Unknown spunea...

Dar bataia de joc a CNSAS ului si a justitiei impotriva unor colegi cara au lucrat mai inainte a fost tratata corect, nu numai cu trimiterea la un avocat desemnat, ci cu propuneri legislative viabile, care sa i protejeze pe cei in cauza; acestia nu sunt protejati nici de institutie si nici de asociatie, si unii activi cam tupeisti mai cer inca sprijinul celor mai vechi. Stau si ma minunez. Cu stima, Camaruta Gheorghe.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Iulian, daca se face o lista, vreau primul la coada, chiar daca-i nasoală si babă, dar inainte de a da cu berbecul sting becul!

Iulian Mareș spunea...

Ca tot veni vorba de SRI...

🟥🟨📘
1. Unde trebuie să îngenunchem ca să ne cerem scuze că am dat străinilor, de sute de ani, de la sare, apă, grâne, petrol, păduri, până la propriii copii?

2. Unde trebuie să ingenunchem să cerem iertare străinilor pentru că dăm petrolul austriecilor, in pamântul cărora nu se găsește nici gram de petrol, dar care au, culmea tupeului, chiar la intrarea în Viena, ditamai rafinăria, poate cea mai mare din Europa, in timp ce ale noastre au fost toate închise?

3. Unde trebuie să îngenunchem să ne cerem iertare străinilor pentru că platim miliarde de dolari americanilor pe niște rachete care nu au ajuns în România nici până in ziua de azi, deși noi le-am plătit de vreo 6 ani?

4. Unde trebuie să îngenunchem să ne cerem iertare străinilor pentru că am plătit americanilor o autostradă pe care nu au construit-o niciodată și pentru care, culmea, am plătit și despăgubiri că ne-au luat banii și nu au făcut nimic?

5. Unde trebuie să îngenunchem să cerem iertare străinilor pentru că atunci când deschidem aragazul sau dam drumul la căldură în casă, francezii încasează toti banii, deși nu au construit nimic și au preluat toată infrastructura facută de Ceaușescu pe banii noștri, foamea noastră, frigul si lipsurile din perioada comunistă?

6. Unde trebuie să îngenunchem să cerem iertare străinilor pentru că atunci când deschid robinetul de apă, pornește contoarul pentru francezi, deși e apa României, pe țevile făcute de Ceaușescu, pe banii și lipsurile noastre?

7. Unde trebuie să îngenunchem să cerem iertare străinilor pentru că sate intregi sunt înghițite de ape sau de surpări de teren pentru că austriecii ne taie pădurile, cu sutele de ha lunar?

8. Unde trebuie să îngenunchem să cerem iertare străinilor pentru că ne dispar copiii din țară, in drum către ei, că poliția ne ia la mișto dacă anunțăm răpirea vreunei fete la 112, că pe litoralul românesc plutesc tone de cocaină, că prin fața poliției de frontieră trec, zilnic, zeci persoane răpite, tiruri cu marfa de contrabandă către aceiași străini care se fac că nu văd nimic, deși șeful Parchetului european anticorupție e o româncă, una care știe exact ce se intâmplă în România și tace?

9. Unde trebuie să îngenunchem să cerem iertare străinilor pentru că in țara noastră ajung deșeurile lor de toate felurile, chiar și biologice și radioactive, in timp ce nouă ni se arată obrazul si suntem suprataxați că indăznim să avem Euro 3 la mașina înmatriculată in Bulgaria, pentru că jupuiți de bani, pământ și mijloace de trai, mai mult nu ne putem permite din cauza sărăciei in care suntem lăsați de aceiași străini imbuibați și aroganți?

10. Unde trebuie să îngenunchem să cerem iertare străinilor pentru că am dat tot tezaurul României englezilor, carora le mai si plătim anual chirie și taxe pentru poansonarea lingourilor? de Adriana Vitan Balint

La Dumnezeu, să ne dea minte că am ajuns un popor de îngenunchiați străinilor.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Iulian, SRI isi face treaba cu prisosinta, predau rapoarte si sunt de buna credinta, dar toate raportarile si sesizarile se opresc la Palat si la Inaltul Spanzurat la cenzurat si eliminat, si toata munca SRI se duce pe apa sambetii!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cu acest oug exista un link sau o postare pentru verificare?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Tehnocrat, si @Iulian spune ceva cu banat, dar in directia pensiilor de veterani, vaduve si invalizi de razboi, nu stiu si daca invalizii din alte cauze, noi. Postarea lui @Leon daca era cu sursa certificata si reala avea sa ne-o puna cu un link pe tava, dar eu cred ca a dat-o doar asa, la brodeala!

Leon spunea...

@Tehno, deoarece L 168 nu prezinta interes pentru mine, n-am studiat cele 2 Ordine, dar "poate" sunt modificari in bine si pentru cei care n-au parasit Tara !
Sa-l rugam pe Huhu sa ne explice pe intelesul tuturor,stim ca se pricepe, noutatile celui de-al 2 lea Ordin aparut doar la 3 luni dupa primul..!

Leon spunea...

Cornele, cauta OuG nr.47/09.06.2021 publicata in MO nr.586 din 10.06.2021..!

Iulian Mareș spunea...

Corneliunsson,
plicuri galbene se inmanau nu numai la capitala si in orice judet, judecatorilor din cadrul CA, pe responsabilitatea teritoriala a DNA!
*Daca vezi ca, repetitiv, destinatarul legal al informatiilor nu are reactie ce faci? Nu il lucrezi pe acesta?

Iulian Mareș spunea...

Deja nu mai este o întâmplare...Bruxelles a respins pt a 4 a oara PNRR!
...si KWI sta pe coada și aduna gunoaie precum slugile!
Guvernul mău este exact pe kipul și asemănarea lui: format din ipocriți, lași, autiști și cu probleme de înțelegere a unui text simplu!
Eu cred ca se dorește eliminarea PNL-ului!?
Dar SRI nu se autosesizează?
Acest dezastru național, Ghinea, a dorit sa pună ROU în cea mai proasta situație...

M spunea...

Ghinea a dorit două lucruri:
1. Să impună agenda USR privind tăierile de pensii și salarii (lucru neconvenabil pentru PNL care a mai văzut ce înseamnă ura românilor după guvernarea dezastruoasă Băsescu -Boc).
2. Să pompeze cât mai mulți bani către cei care au sponsorizat campania violentă "rezist".

PNRR o să treacă până la urmă.

Personaje infecte gen Ghinea, Clotilde, Rareș Bogdan trebuie să rămână acolo pentru a fi văzuți. Uitați la Boc, etalon de servilism și prostie, cum s-a ascuns la Cluj și oamenii au început să uite guvernarea lui catastrofală!!!!!

Iulian Mareș spunea...

M,
Eu, de formație militar, nu uit, iar de iertat sa se ocupe EL, când îi va primi, pana atunci putem și trebuie sa-i judecam noi.
Sa fie al dracu cu ma-sa și tac-su celor care i-au aprobat, propus și oficializat!
Asa rușine nici Laos nu putea înghiți...
Sa le dau plăcuță românească la gâlci, căci își bat joc de țară!

Huhu Rezea spunea...

Nu mai deturnați subiectul topicului la probleme politice colaterale.
Nu e clae?
Ce au votat românii acum un an... mai dăinuie încă 3 ani!
Dragnia era rău!

Calinmihaib12 spunea...

Iulian MAREȘ:
Întrebările:sunt, din păcate, retorice..!
..Nu există..loc "de
închinăciune"..altul decât în: mintea și..sufletele fiecăruia dintre cetățenii români..!
Fiecare dintre noi..trebuie să devenim MAI BUNI ..decât.."înainte..!,,să facem..totuși.. efortul de a înțelege..CE SE ÎNTÂMPLĂ..cu noi (de) în ultimii 31 de ani
..în care..ALȚII AU DECIS..și..AU FĂCUT..ceea ce AU VRUT..fără ca NOI..SĂ REACȚIONĂM..! (din cauze multiple:.. FRICA PARALIZANTĂ., LAȘITATEA..,EGOISMUL,
"DORINȚA"..ATAVICĂ..de.."A AVEA"..cât mai mult și.."cu orice preț.."(..!)..etc.)
Ai dat un răspuns în ultima frază,la care adaug:.."de prea mulți ani..!, peste puterea de"rezistare" ..(="reziliență" = un termen din..tehnică = la modă..și..cred că..și potrivit AICI ..!) oricărui ALT POPOR DIN LUME..!

Huhu Rezea spunea...

Rezilență în românește este revenirea la starea anterioară unei crize.

Calinmihaib12 spunea...

..sigur că durează până la termen, doar..SITUATIA ESTE PERFECT CONVENA BILĂ..ELECTORAL..!; ba chiar mai mult= a fost PREMEDITATĂ,"s-a lucrat" MULT pt.ca..lucrurile SĂ IASĂ AȘA (și nu..ALTFEL..!)..!,în ciuda REZULTATELOR..la "alegerile" din..: 2019 si dec.2020..!!
..iar DRAGNEA era..RĂUL"ÎNTRUCHIPAT" (cuvânt sugerat de telefon)..pt. că NU a fost.."înțelept",a fost "nerăb dător", LACOM..ȘI DE PUTERE,..ABUZIV ..peste poate, "intrigant" și..poate ..( pt. cunoscători)..:"trădător"(?)
..etc. [=l.m.c...!].

M spunea...

@Huhurez

Rezilență în românește este revenirea la starea anterioară unei crize.

Adica revenirea la vremurile bune când guverna PSD?

Iulian Mareș spunea...

Nu este rău, este Foarte Rău, este Incredibil de Rău! Barna, ȚURCANU, CÎȚU SI IOHA SUNT CEI MAI BUNI! ... RECI!

Leon spunea...

https://www.avocatnet.ro/articol_58205/Mai-nou-invalizii-veteranii-%C5%9Fi-v%C4%83duvele-de-r%C4%83zboi-primesc-%C8%99i-o-indemniza%C8%9Bie-de-gratitudine-in-valoare-de-peste-2500-de-lei.html

Calinmihaib12 spunea...

..A..reziliență= =resilience=în l.engl.:s.1.elasticitate.2 salt, săritură (în sus).
B.l.engl.="resilient"(adj.): elastic.2.(fig.: optimist; plin de viață.
Reziliență(= tehn.= privind rezistența materialelor): e o mărime.. privind comportarea materialelor la solicitările prin șoc,egală cu..un raport..între anumite mărimi fizice..etc.
Plecând de la acești termeni,s-a extins sfera lor și în domeniul socio-economico-politic..cu sensul de: "elasticitate"= (figurativă),"rezistență"(tot figurativă ..) a unei POPULAȚII, industrii,afaceri,actuni..etc. la "șoc"(-uri),agresiuni(~dife rite)..și CAPACITATEA ..LOR) de: revenire, refacere după încetarea șocului, agresiunii..etc.

Iulian Mareș spunea...

Doctore,
De aceea susțin o îndreptare primară, o debarasare de raul ce a pus stăpânire pe noi!
Numai purificarea prin Focul Sacru ne putem reveni!

Leon spunea...

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://lege5.ro/gratuit/g43dsnjtgi4q/ordonanta-de-urgenta-nr-47-2021-pentru-completarea-art-1-din-legea-nr-49-1991-privind-acordarea-de-indemnizatii-si-sporuri-invalizilor-veteranilor-si-vaduvelor-de-razboi&ved=2ahUKEwjLq6qp0JHxAhULHHcKHaE6DzEQFnoECAQQAQ&usg=AOvVaw3u5n_l1lNIOM6IEs2QCaCF&cshid=1623484895259