Un produs Blogger.

joi, septembrie 16, 2021

Când aplică CPS a MAI ilegalul pct. 1/iii din Decizia nr.5/2020 a Curții de Conturi, potrivit căruia pensiile militare stabilite/recalculate/actualizate nu pot depăși prin indexare plafonul de 85% din baza de calcul?

37 comments

 Termenul de aplicare a Deciziei nr. 5/2020 a Curții de Conturi era 31 03 2021, după cum se vede în facsimilul ultimei pagini a Deciziei nr. 5/2020.

Casa de Pensii a MAI a cerut prin contenciosul la Curtea de Apel București suspendarea termenului de realizare și anularea pct.1/iii.

Din cauza unei greșeli de procedură, la termenul din 16 02 2021 s-a ridicat excepția inadmisibilității acțiunii... așa cum a fost reformulată, instanța respingând cererea, fără să mai judece fondul, prin Hotărărea nr. 389/13 03 2021. De asemenea, s-a respins și cererea de suspendare a executării deciziei Curții de Conturi.

Termenele de recurs împotriva Sentinței nr. 389/2021 a Curții de Conturi în Dosarul nr. 7095/2/2020 curgeau de la data comunicării.

Din pagina dosarului de pe Portalul instanțelor de judecată rezultă că în dosar nu s-au mai operat modificări încă din 18 03 2021, semn că hotărârea nu a fost comunicată nici până astăzi. Nici pe site-ul Rolli.ro nu a fost publicată motivarea hotărârii.

Oare de ce trage de timp Curtea de Apel București și în concordanță cu cine? Au trecut deja 7 luni de la pronunțare și încă nu a comunicat motivarea.

Așteaptă cumva soluția în contenciosul dintre cealaltă Casă Sectorială și Curtea de Conturi, dosar nr. 4241/2/2020, în care lucrurile s-au complicat prin cererile de intervenție principală și prin insistența a 2 inimoși intervenienți pensionari MApN, care și-au permis să înfrunte jocurile subterane și au declarat recurs la ICCJ împotriva soluției de respingere ca inadmisibile a cererilor de intervenție? 

Efectele acestei decizii se extind dincolo de cadrul strict al actualizării pensiilor militare din anul 2017, la care Curtea de Conturi a fost sesizată să remedieze aplicarea greșită a articolului 60 din Legea 223/2015 în forma în vigoare la acea dată.

Sintagma "încadrarea în procentul de 85% din baza de calcul, conform articolului 30 din Legea nr. 223/2015" din Decizia nr. 5/2020, similară cu cea din Decizia nr. 4/2020, adresată CPS a MApN, este aplicabilă tuturor indexărilor de pensii militare stabilite/recalculate/actualizate, nu numai actualizării din anul 2017, pentru a respecta în totalitate art. 30 din Legea Nr. 223/2015.

Toate Casele Sectoriale au depășit acest procent de 85% din baza de calcul în toate indexările operate de la intrarea în vigoare a Legii 223/2015, la data de 01 01 2016, fie că a fost vorba de pensii stabilite, pensii recalculate sau pensii actualizate potrivit Legii nr. 223/2015. Au fost indexări de 5% în anul 2016, de 5,25% în anul 2017, actualizare de 15% în 2017, indexări cu 1,3%  în 2019 și cu 4,6% în anul 2020.

Dacă indexarea prevăzută de art. 59 din legea pensiilor militare este o operațiune care intră în plafonul reglementat de art. 30, cum greșit a decis Curtea de Conturi, cum intră Casele Sectoriale în legalitate cu indexările aplicate peste plafonul de 85% din baza de calcul?

Pentru pensiile stabilite după 15 09 2017, gulerații au găsit soluția de a trece cu indexarea peste plafonul net al pensiei, introducând completarea art. 60 din lege, prin OUG 114/2018, astfel că indexarea se aplică mai întâi la baza de calcul. Or, această dispoziție nu se poate aplica retroactiv și pensiilor stabilite înainte de 15 sept 2017.

CPS a SRI a aplicat slugarnic decizia Curții de Conturi, acordând retroactiv indexarea de 5% aferentă anului 2016 doar în limita în care nu depășeau prin actualizare 85% din baza de calcul. A dat explicații doar Curții de Conturi, fiind complet netransparentă fața de proprii pensionari. 

Noile generații de finanțiști și juriști din sistemul național de apărare par a fi depășite de complexitatea legislației privind salarizarea și pensionarea personalului militar. Nu se pot înțelege pentru a emite un ordin comun de aplicare unitară a unei legi, așa cum le reproșează și Curtea de Conturi în cazul aplicării Legii 152/2017, completată de OUG nr. 56/2017.



37 de comentarii:

Alexcta spunea...

Judecătorii sunt bulversați. Pe de o parte(obligatoriu) trebuie sa respecte legea, pe de alta parte, este mandatory sa țină cont de ,,parerile'' altei instituții de stat(Curtea de Conturi, pensii speciale Mult peste militari).
Si nu in ultimul rând, magistrații își protejează propriul ,,cur''!

Huhu Rezea spunea...

Judecătorii sunt chemați să cenzureze decizia Curții de Conturi

Alexcta spunea...

Independența Justiției in România este o iluzie!

Paul Puiu spunea...

Decizia instanței e valabila pentru militari sau si pentru politisti?Eu zic ca politistii scapa fara sa li se ia actualizarea si indexările plătite ilegal potrivit celor constatate de Curtea de Conturi! Cred ca pana la urma militari si SRI-stii vor rămâne cu pensiile tăiate!!!

Iulian Mareș spunea...

Super...
Pt SIE, SPP, Jdm și Pompieri aveti o predicție?
*Militari sunt toți, sau SRI-știi nu sunt?

Iulian Mareș spunea...

Orice sistem se dezvolta și se dezvoltă, dându-și importanta exagerata, pana cand dă afară și se năruie în propriile-i lături! Republica procurorilor și magistraților (este fals sa consideram parketarii magistrati) a atins deja ZENITUL!

Viorel spunea...

Paul Puiu. Care ar fi argumentul tău la cele afirmate. La (MAI) polițiști nu li se va lua nici indexarea nici actualizarea pentru că....... La (MApN) militari și SRI li se vor tăia pensiile. Am folosit termenii tăi.

Huhu Rezea spunea...

Polițiștii nu au primit actualizarea din 2017, dar nu scapă nici ei de recuperarea indexările peste plafonul de 85% pe care Curtea de Conturi le consideră venituri acordate necuvenit.

Luc 3 spunea...

Astazi a fost miting în piața Victoriei!Din cate se vede,puțini au participat dintre noi! În ciuda discuțiilor de pe acest site,majoritatea sunt multumiti de ceea ce se întamplă,referitor la pensiile militare!Deci......!Să fie bine!Avem ceea ce merităm!

Cezar spunea...

Baaaaai si chiar...doream sa merg..sa.l injur pe Daogaru🤣🤣🤣
Dar..am uitat!!

Huhu Rezea spunea...

SCMD nu mai reprezintă de ceva vreme interesele rezerviștilor. Va fi prea târzie trezirea, când și în poarta scmd-iștilor va exploda bomba recuperării indexărilor peste plafonul de 85% din baza de calcul.
Pentru care revendicare merita să s deplaseze rezerviștii in Piată. SCMD este foarte aproape de revendicările CFR-iștilor.

ifrim spunea...

Dacă nu am ajuns la procentul de 85% urmează să primesc indexarea de 5% din 2017 ori vrabia Mihai Viteazu'?

ifrim spunea...

N-ai uitat,n-ai cotizația plătită!

Huhu Rezea spunea...

CIndexarea din 2017 nu o mai primești pentru că s-a regularizat cu actualizarea soldei de funcie in cuantum compus.
In schimb, dacă Curtea de Conturi câștigă procesul in instanță primești indexarea de 5% din 2016 până la concurența de 85% și toate celelalte indexări vor fi reglate până la aceeași concurență.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sa le tragem o placuta suedeza, cu o adanca foreza la aceste dobitoace, pana in stomace cu gust de ciorba de potroace! Eu imi rezerv un drept de fapt sa i-o trag defunctului de pe catafalc, măciuca inutilă, Muilă!

ifrim spunea...

Mulțumesc huhu!

Viorel spunea...

I se pare corect, cinstit și moral domnului ministru Ciucă (,) ca un cadru militar care a ieșit la pensie în anul 2020 sau 2021 să aibă o pensie de 4.000 lei iar dacă a mai prins și o misiune să ajungă la 5.000 comparativ cu un cadru militar (în ambele cazuri același grad, funcție, vechime) ieșit la pensie până la data de 15.09.2017 cu o pensie de 3.500 lei în momentual actual, ca din această sumă în urma procesului dintre CPS și Curtea de Conturi să-i ia din pensie toate indexările (avea 85% în momentul ieșirii la pensie) adică 500-700 lei și să restituie în jur de 10-15.000 lei înapoi. Se mai poate compara după această bătaie de joc o pensie de 2.800-3.000 lei cu una de 4.000 sau 5.000 ? Asta este echitatea la grad, funcții, vechimi egale = pensii egale ? Domnul ministru și cei de la CPS se mai pot uita în ochii foștilor colegi și subordonați militari având în vedere lipsa de cunoștințe și modul eronat în care s-au calculat pensiile militare ? Cum să-i iei din pensie și să mai dea și o groază de bani înapoi când fiecare și i-a drămuit cum a știut mai bine pentru a ieși din acest impas (nesiguranță) al pensiilor militare ce durează de mai bine de 5 ani de zile.

Iulian Mareș spunea...

PRESEDINTELE MEU NU AL MĂU!
"UN DESTIN PREZIDENTIAL!
Bărbatul care plânge in fotografie este președintele Braziliei, Lula da Silva.
El a fost crescut de către mama lui, cu 6 frați, intr-o casa cu o singura camera.
A abandonat scoala la 10 ani si a lucrat pe strada, lustruid pantofi, intr-o stație de benzina, ca mecanic auto, intr-o oțelărie unde și-a fracturat încheietura mâinii stângi.
A fost închis pentru că apara drepturile muncitorilor, si a militat împotriva corupției clasei politice.
După un timp a devenit președintele Braziliei.
Din această poziție s-a pus in slujba oamenilor de rând între 2003 - 2010.
A adus țara sa in rândul țarilor puternice ale lumii.
Dar, când s-a terminat al doilea mandat, milioane de oameni au ieșit pe străzi nu împotriva lui, ci să-i ceara sa modifice constituția pentru al treilea mandat.
A luat cuvântul in fața mulțimii, de rămas bun, și plângând a spus:
"Am luptat 20 de ani și am făcut închisoare ca să interzicem președinților să rămână la putere mai mult decat mandatul legal!
Cum să-mi permit sa fac așa ceva acum?"
El este omul care a șters lacrima oamenilor săraci, i-a slujit și le-a alinat Suferințele.
"M-a crescut o mama săracă, dar m-a învățat să-mi păstrez demnitatea si să stau cu fruntea sus."

M spunea...

@Viorel

Lansez o ipoteza!

Daca se urmareste tocmai acutizarea acestor discrepante pentru ca atunci cand o sa vina cineva cu "solutia salvatoare = trecerea pe contributivitate" sa fim chiar fericiti?

Iulian Mareș spunea...

OMUL MĂU!

Afaceri comanda ferma pentru 120.000.000 (120 mil.) doze de vaccin Covid cu 1.700.000.000 € (1,7 mld.), multe se apropie de expurare deja, si parte din "magistrati" nu se mișcă! Înseamnă că sunt parte!?

*Și voi vreți ca justiția sa fa facă dreptate pt câțiva leuți, acolo? Va reamintesc: oricâtă carte și demnitate aveți oamenii NU sunt egali, în nicio situație! În lumea noastră așa este, poate în alte dimensiuni sa fie altfel!

Lasciate ogni speranza, voi ch’intrate/ Lăsați orice speranță, voi cei care intrați!
Fraza stă scrisă deasupra intrării în Infern, spune Dante Alighieri în Divina Comedie.

M spunea...

@Iulian Mares

😁

Sa va dau si eu din faptele de vitejie ale lui Bolojan!

Zice Bolovan:"Am făcut acum 6 luni o reducere de 50% a personalului şi am constatat că toate proiectele au continuat."
Din articol:
"Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, anunţă o nouă modificare a organigramei. Au fost desfiinţate patru posturi şi s-au înfiinţat şase"
Deci: se desfiinteaza 4 si se infiinteaza 6 si asta e reducere!!

De altfel CJ Bihor anunta pompos "reducerile masive de personal".
”Evaluând activitatea personalului din aparatul propriu al Consiliului Judeţean Bihor şi necesităţile departamentelor, a fost aprobată reducerea a patru posturi şi înfiinţarea a şase posturi noi. Astfel, noua organigramă va număra 99 de posturi, faţă de 97, câte sunt în prezent

Dar credeti ca trepanatii stiu matematica?

Sa vedeti comentarii:
- Bravo Bolojan, sunteti bun de prim ministru sa mai reduceti din bugetari!
- Sa mai faca o reducere de 50% ca sunt prea multi!


Astia din Oradea chiar nu inteleg ca 99 e mai mare decat 97???

PS - datele sunt luate dintr-un articol de pe ziare.com

Viorel spunea...

Domnule M. Cu aritmetica stă bine colegul nostru domnul avianyc, cât și CV domnului Bolojan. Nu degeaba îl ridică în slăvi de un an de zile. Poate vă răspunde la nedumeririle dumneavoastră.

Viorel spunea...

Domnule M. Eu unul chiar voi fi fericit (la propriu și nu la figurat), pentru că trecând pe contributivitate (cum prezenta și domnul Huhu Rezea în topicul intitulat: „Prin trecerea pe principiul contributivității, în anul 2011, un număr de 69 153 pensii militare au crescut iar 7553 au scăzut” prezentat pe 01.09.2021) voi avea o pensie mai mare presupun decât cea actuală și sigur mult mai mare decât cea care îmi va rămâne în cazul în care ne taxează C.Ap.B., dar ce vor face pensionarii ieșiți din sistem acum 20 de ani cu o vechime mică. În plus. Nu se compară soldele da atunci și ulterior cu cele din ultimii 3-4 ani motiv pentru care așa zisul slogan „la grade, funcții, vechime egale = pensii egale” nu se va mai realiza niciodată.

Mihai spunea...

Domnule M, inainte de a propovadui tampeniile scrise de vreun bucureștean turmentat mai bine documentati-va si aduce dovezi din surse locale.Surse care va contrazic . Din material rezulta ca au fost reduse posturi de la 197 la 97.

Sursa locala " Crisana" de orientare psd.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.crisana.ro/stiri/politica-4/organigrama-consiliului-judetean-bihor-redusa-la-jumatate-structuri-parazitare-rase-178057.html&ved=2ahUKEwjzjMfjhoTzAhUHOuwKHRQ6BYMQFnoECDsQAQ&usg=AOvVaw2ZEKXRfMSb6WV1XrbjUM2-&cshid=1631814767984

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea. Am citit de mai multe ori conținutul topicului dumneavoastră și nu am înțeles cele două puncte menționate mai jos motiv pentru care vă întreb pe dumneavoastră. Cum putea CPS a MAI să pună în aplicare pct. 1/iii din Decizia nr. 5 a Curții de Conturi dacă Curtea de Apel București nu a emis și comunicat Motivarea ?
„Când aplică CPS a MAI ilegalul pct. 1/iii din Decizia nr.5/2020 a Curții de Conturi, potrivit căruia pensiile militare stabilite/recalculate/actualizate nu pot depăși prin indexare plafonul de 85% din baza de calcul ?”
„Oare de ce trage de timp Curtea de Apel București și în concordanță cu cine ? Au trecut deja 7 luni de la pronunțare și încă nu a comunicat motivarea”.

M spunea...

@Avianyc

😂😂 Sursa este chiar oficială, site-ul Consiliului Județean Bihor.

https://www.cjbihor.ro/reorganizare-organigrama-posturi-noi-la-fonduri-europene-drumuri-si-investitii/

Văd, fără surprindere, că aveți același comportament. "tampeniile scrise de vreun bucureștean turmentat".
Dacă nu ar fi Bucureștiul ăsta pe care îl înjurați ați chițăi de foame!


Sunteți orbit de ură și nu vedeți că articolul citat de dumneavoastră e de anul trecut. Acum, trogloditul de Bolovan, își dă seama că a fost un bou și reînființează posturile desființate.

Să știți însă că va invidiez, oarecum! La vârsta asta sa faceți o pasiune adolescentină....
Lăsați-l dracului că e doar un politician, nu e Dumnezeu să îi ridicați osana!

Huhu Rezea spunea...

Dacă tot a gresit procedural, vina îi aparține în întregime, eventualul recurs nu va judeca fondul ci motivele de inadmisibilitate.
D-ta repeți întrebările mele.

M spunea...

@Viorel

Stimate coleg, eu, site deosebire de onorabilul Huhurez, sunt mai sceptic.

La trecerea pe contributivitate au fost "scăpate" niște condiții prielnice. Mă îndoiesc că vor face aceeași greșeală.
Dar, da, facă se respectă formula folosita atunci, mie îmi crește pensia.


Exact faptul că avem multe situații speciale (disponibilizații, inapții ca să dau două exemple) face L223 necesară, dar perfectibilă.

Sloganele sunt maculatură.
Pensiile se stabilesc strict pe contributivitate dar vom avea grijă să crească mai mult pensiile mici - exemplu de slogan complet idiot! 😂 Asta e slogan demn de Bolojan! Dacă zici că faci contributivitate deci strict cat a contribuit fiecare nu poți să mai crești pensia ăluia care a lucrat în total 2 ani între cele 18 condamnări pentru furt.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Vai, mama noastră, ca nu mai apucam sa bem coraslă, caci țâța vacii e secată cand abatoarele prin staule pe mama vaca o caută, salam s-o facă!

Iulian Mareș spunea...

M,
REPET si pentru altii, nu numai pentru un antic in viata:
Sunt convins ca reincarnarea există!
Unele persoane nu pot deveni atât de proaste intr-o singura viață!
😱 ... Highlander! 🤣🤪😜

Stau si ma intreb ce o fi mai oficial? Ziarul sau Site-ul unei institutii, ca tot avem printre noi oameni de drept?
Apoi, eu nu stiu ce facea Marele Politician daca gasea un numar impar de angajati? Cum îi împartea la 2? .. :))

Oare kiar asa de jos a ajuns plebea incat vrea biciul si bocancul unui anume politician? As pune pariu ca nu a citit nici macar o singura data statutul PNL si un curs de doctrina liberala....
Sunt satul de alde ăștia ce au pus intr-un an-doi mana pe cate un partid, recte pe PNL! Ceva timp in urma kiar imi placeau liberalii, kiar daca PNL era ...asa...mai mult un club de idei si afaceri decat un partid! Dar, coloana a 5-a/PDL a sfaramat orice speranta! Si mai ales, prin venirea marelui mut!

Iulian Mareș spunea...

Unui sibian, prin adoptie!

Oare ex presedintele Braziliei, Lula da Silva, are multe căși? Joaca golf, se da cu biciclu precum ”Conu Mițu” impune premieri contra naturii, ca niste anusuri?
Acum am inteles....ȚEAPA GUVERNAMENTALA este deviza acestui nimic: o sa vada Big Pharma cele 1,7 mld Euro/Vaccinuri, cand o sa-si vada inapoi acea banca/US $ datorati de la CÎȚU!
***ATENTIE! 120.000.000 (120 milioane) de vaccinuri!

Leo spunea...

Se așteaptă limpezirea situației guvernului Woody după 25.sept.
Apoi , dacă prim ministru va ajunge sinecuristul politrucizat , ADIOOOOOOOOOOOOO cu orișice speranță.

Huhu Rezea spunea...

Dacă nu aveti nimic de comentat pe subiectul topicului nu încărcați pagina cu diverse.

valica spunea...

Sa nu il compatimim pe domnul Maciuca. Nicolaie Ionel Ciuca, sinistrul apararii nationale are pensie militara de 17.000 lei/lunar. Isi mai rotunjeste veniturile cu renta de ministru si aceea de senator, depasind lejer 50.000 de lei lunar, sarmanul de el.

M spunea...

@Iulian Mareș

😂 Românul, ființă blândă și înțelegătoare moare de bucurie când o pățește altul și nu el.

Dăunăzi un primar din București chema prin stație, noaptea, de acasă, pe directorul de la parcuri cu tot personalul că nu era iarba tăiată regulamentar. 😂 Comentariile internauților erau pline de urale: "Bravo, dom' primar!", "Scoate-i din case fir-ar ei ai dracului!!!".

Dacă însă ar fi fost vorba de ei... Auoleu, CEDO, să vină Miliția!!!! Să îmi ia mie dreptul la odihnă???

Așa și cu Bolovan!!! A dat afară câțiva amărâți care aveau și ei familii, copii, rate la bancă! Uralele idioților!
Acum își dă seama că a fost un dobitoc și încadrează, evident pe alții, cu carnet de partid și cu șpaga în plic! Idioții? Iar urale!!!! Bravo Bolovan! Ești mai mare ca Ștefan și mai viteaz ca Mihai!

Asta-i România și ăsta e poporul român.

Huhu Rezea spunea...

Modul cum Curtea de Conturi a avizat aplicarea deciziei sale la CPS a SRI, respectiv de a acorda indexarea din anul 2016 doar in limitele plafonului de 85% din baza de calcul actualizate cu cresterea soldei de funcție cu 15%, contrazice raționamentul tău.
Invocarea art 30 în susținerea pct.1/iii nu lasă dubii ce înțelege această instituție de control despre indexări:
Potrivit Curții de Conturi, indexările se acordă numai în limitele plafonului de 85% din baza de stabilire/recalculare/actualizare a pensiei militare, fără ca ca aceasta baza sa se indexeze pentru pensiile stabilite/recalculate/actualizate înainte de 15 09 2017

Calinmihaib12 spunea...

..la recurs se poate dispune casarea..si /sau..chiar rejudeca fondul..!;
..ce instanță va rejudeca fondul,e altă discuție..!(..fără supărare.... NCPC..!).