Un produs Blogger.

marți, septembrie 21, 2021

Sasul Bruchental si generalul austriac Bucov, criminali pentru românii și Biserica Ortodoxă din Transilvania.

9 comments

Samuel von Brukenthal, fost jurist sas și guvernator al Impărătesei Tereza in Principatul Transilvania, colecționar de artă, s-a născut la 1721 la Nocrih lângă Agnita și a decedat în anul 1803.
In anul 1777 a fost numit Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei, funcție pe care a îndeplinit-o până în anul 1787. A fost singurul sas transilvănean care a ajuns la o funcție atât de înaltă.
Interesant că istoriografia românească a evitat de-a lungul timpului, indiferent de regim, să lege numele lui Brukenthal de reprimarea bestială, în anul 1784,  a Răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan. 
Răscoala moților a pornit de la anularea de catre guvernatorul Brukental, în vara anului 1784, a unei Consripții a imparatului Iosif al II-lea potrivit căreia cei care se inscriau în regimentele de graniță primeau arme, erau eliberați de corvoadele iobăgești și deveneau proprietari pe  casele și terenurile avute în folosință. Foarte mulți moți se inscriau în regimentele de granița, spre nemuțumirea gofilor unguri.
Liderii Horia, Cloșca și Crișan au fost prinși ca urmare a trădării lor de către pădurarul Metzer din Abrud și doi preoți ortodocși din Cărpeniș.
Horea era acuzat că prin răscoala sa  dorea să refacă Dacia.

Oricât de important este Samuel  von Brukental pentru sașii din zona Sibiului, Iohannis a riscat enorm dezvelind statuia baronului în fața Primăriei Sibiu. Sponsorul principal al lucrării este unul din coactionarii trustului BOROMIR Rm Vălcea, de morărit și panificatie, Marius Ureche pe numele său, locuitor al Sibiului.

Un alt guvernator al Transilvaniei, generalul austriac Nicholas Buccow, a executat ordinul Mariei Tereza de a lichida rezistența călugărilor ortodocși din  mânăstirile transilvănene care se opuneau uniației greco - calolice cu Roma. Au fost dărâmate cu tunurile cca 200 de mânăstiri, printre ultimele căzând la 1775 Mânăstirea Sămbăta se Sus . De asemenea, atunci a fost distrusă prin incendiere și bombardare cu tunul mânăstirea Prislop, cea care după 1948 a fost reconstruită și redată Bisericii Ortodoxe și prin strădania preotului Arsenie Boca.
După revoluție se găsesc apostoli ai noii uniații greco-catolice care contestă valoarea monahsimului în acea vreme și cruzimea actului lui Buccow:

,,Mănăstirile, atât de deplânse azi, cu excepția câtorva, erau mărunte schituri, improvizate din una sau două încăperi, adevărate bordeie, cele mai multe acoperite cu stuf, așezate la marginea satului sau la liziera pădurii, în care se aciuiaseră după răzmerița lui Visarion Serai, sub masca monahismului, agenți ai Moscovei, foarte mulți sârbi."




 Asemenea proteste vor mai avea loc la Sibiu până când Iohannis și Marius Ureche vor închide opera în interiorul Muzeului Brukenthal




9 comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Plăvan Muilă, e un o sereac si cu mare milă, si el promovează specia teutona in curtea autohtonă, prezentandu-i din mari criminali ca protopopi, călugări si cardinali, si asteptam sa-l promoveze pe Mengele cu veiozele din piele, jupuita de pe natiunile europene, ca fiind opere geniale pentru salvgardarea speciei umane!

Iulian Mareș spunea...

Partea I.
Poate voi scrie mai mult pe aceasta tema sau mai putin....
Acum vreau sa relief un lucru in legatura cu George Coşbuc (n. 20 septembrie 1866, satul Hordou din Districtul Năsăud, comitatul Bistriţa-Năsăud, azi, comuna Coşbuc, judeţul Bistriţa-Năsăud; d. 9 mai 1918, Bucureşti) poet, critic literar şi traducător, membru titular al Academiei Române din anul 1916.
”Patria ne-a fost pământul
Unde ne-au trăit strămoșii,
Cei ce te-au bătut pe tine,
Baiazide, la Rovine,
Și la Neajlov te făcură
Fără dinți, Sinane,-n gură,
Și punând dușmanii-n juguri
Ei au frământat sub pluguri
Sângele Dumbrăvii-Roșii.
Asta-i patria română
Unde-au vitejit strămoșii!
Patria ne e pământul
Celor ce suntem în viață,
Cei ce ne iubim frățește,
Ne dăm mâna românește:
Numai noi cu același nume,
Numai noi români pe lume
Toți de-aceeași soartă dată,
Suspinând cu toți odată
Și-având toți o bucurie;
Asta-i patria română
Și ea sfântă să ne fie!

Patria ne-o fi pământul
Unde ne-or trăi nepoții,
Și-ntr-o mândră Românie
De-o vrea cerul, în vecie,
S-or lupta să ne păzească
Limba, legea românească
Și vor face tot mai mare
Tot ce românismul are:
Asta-i patria cea dragă
Și-i dăm patriei române
Inima și viața-ntreagă”
PATRIA ROMÂNA, de poetul taranimii si iobagilor, Coșbuc George!

*Sunt la dispozitia oricarui netrebnic, filo...(ce nație vreti voi), oricarui cosmopolit ce idolatrizeaza bășinile austriece si/sau germane/frantuzești sau cameruneze, pentru o explicatie simpla, directa si dura a esentei versurilor!

Iulian Mareș spunea...

Partea a II-a sau *În contemporaneitate

”Tot mai intens diversi activiștii zburdă în voie prin structurile de putere. Fel de fel de agenți ai unor puteri străine fac politici publice în România. pentru că niciun guvern de după 1990 nu a avut curajul să puna piciorul in prag si sa propună o lege a transparenței ciudatelor organizații, batjocoritor numite, … „neguvernamentale.” Pe ce mă bazez când susțin că societatea civilă, în forma sa actuală, e o perdea de fum care ascunde Intelligence-ul altor state? Când George Soros, împreună cu Silviu Brucan, deschideau personal la București „Grupul pentru Dialog Social” și apoi Fundația pentru o Societate Deschisă , un intelectual de calitate , Jakie Ionescu, mare antrenor al echipei de fotbal Poli Timișoara, om umblat prin Lume , mi-a spus sec: „agenți străini.”

Tot în acea vreme, l-am întreabat pe Neagu Djuvara, într-un interviu acordat ziarului „România liberă,” cum a ajuns dumnealui consilier al unui președinte african. Mi-a replicat zambind: „Eram agent CIA. , draga…” Rămâne singurul intelectual român de calitate dintre cei care nu și-a ascuns apartenența, recunoscând ulterior că a dezertat. Acest paragraf l-am tăiat, atunci. Erau zorii noii democrații. Îi așțeptam pe americani, mai dihai ca bunicii noștri. După un curs la Pentagon, unul dintre ofițeri m-a întrebat cum cred eu că va fi …democratizata Africa, în momentul când anumite resurse naturale vor dispărea de pe Planetă, Desi America avusese deja un eșec groaznic în Vietnam , nu am știut să-i răspund. Mi-a explicat că strategia s-a schimbat după înfrângerile din Saigon , dar SUA au pregătit din timp fel de fel de asociații de protejare a leilor cu coama mica, de prevenire a disparitiei arborelui de cauciuc , sau generoase organizații umanitare. În momentul unei viitoare crize , liderii acestor ONG-uri vor fi sprijiniți logistic și militar să ia puterea în …viitoare state democratice .Poate exageram dar deja modelul s-a experimentat, după treizeci de ani, în unele state de pe planetă.Si chiar in Europa cea civilizata…

Cum și-a dat seama Radu Anton Roman că Jacques-Yves Cousteau nu era chiar civil? Obișnuiam seara să cinez cu Radu Anton Roman. Venisem din SUA. Citisem în avion că marele vas „Greenpeace” spionase în perioada comunistă în interesul KGB. Era fericit că va fi translatorul lui Jacques-Yves Cousteau, în prima croazieră a celebrului său vas Calypso în Marea Neagră. După o masa copioasă, îndelung cinstită cu alți doi comeseni, l-am îndemnat pe amfitrion să fie atent cu ce se întâmplă pe nava amiral a descoperirilor subacvatice. Păi, ce să fie , se întreba el, fără a avea stofa jurnalistului de investigație. I-am cerut doar să fie vigilent. M-a întrebat ce cred. I-am răspuns ce știu: „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardu’.” Și am zâmbit, totuși, punându-l în gardă că echipajul civil e unul și cel militar, e altul… După două luni de croazieră în jurul Insulei Șerpilor, mi-a confirmat că exista în cală un sistem ultraperformant de observație, loc unde nu avea voie nimeni. I-am replicat tăios: doar un prost poate crede că cercetările oceanografice sunt mega-finanțate doar de dragul studierii modului în care se împerechează delfinii … Deși bucuros că a încasat leafa unui profesor francez pe doi ani, a rămas cu o serie de îndoieli. I se confirmase ce am prevăzut. „Afară era vopsit gardul, în cală sta ascuns leopardu’…” (apud: Marius Oprea / De ce cred că Florin Cîţu este ”acoperit” al Serviciilor.)

https://www.mediafax.ro/editorialistii/prezentul-fara-perdea-marius-oprea-de-ce-cred-ca-florin-citu-este-acoperit-al-serviciilor-intre-altele-pentru-ca-nu-putea-spala-vase-pentru-250-000-de-dolari-cit-l-au-costat-studiile-in-sua-20243928


Iulian Mareș spunea...

Huhu,
O întrebare...totuși!
Nu știu (vina mea) dacă dl. CÎȚÙ este deputat sau senator, însă sunt curios dacă Despot Vodă îl poate face și Președinte CS sau Senat, pe lângă Premier?

*Știi, eu primesc des oferte gen ☆2 în 1! .. ultima data am primit o oferta de pastile detergent pt mașină de spălat vase, kiar 7 în 1.
Cred ca mai este loc! Poate îl numește și Procuror General?!

Liviu PO spunea...

Circula o istorie a felului in care a ajuns acest individ asa sus...E vorba despre un vant al soacrei Europei, asumat de dumnealui...O fi sau nu adevarat?

Iulian Mareș spunea...

Nu știu cum pot trai unii cu atâta spaima? Eu ma abțin cu greu...

Cum aud la televiziuni "Breaking News" îmi sare inima din piept și gândul îmi fuge aiurea...: au scăpat românii, uff, ce bine!

Leo spunea...

Bucov este și o localitate din PH unde se găsea pe vremuri un depozit al lui 2574.

Leon spunea...

https://m.dcnews.ro/a-murit-generalul-locotenent-ion-dobran--veteran-aviator--erou-al-celui-de-al-doilea-razboi-mondial_838952.html
DUMNEZEU sa-l Odihneasca in Pace !

Iulian Mareș spunea...

Leon
Este cel care s-a întâlnit acum câțiva ani cu pilotul bombardierului US doborât de el!