Un produs Blogger.

duminică, mai 22, 2022

Document de colecție: celebrul Ordin 50/29 12 1947 privind Norma de hrană și echipament pentru trupă, subofițeri și ofiteri

55 comments

 Pe blog sunt mai multe articole despre acest ordin, dar e prima dată când văd o copie a ordinului original, semnat de Emil Bodnăraș în calitate de ministru al Apărării Naționale.

Cu timpul, produsele în natură primite de militari au fost înlocuite cu sume de bani, sume care și astăzi completează veniturile militarilor din armată, ordine publică și siguranță națională.

Sumele primite pentru hrană și echipament vestimentar nu sunt impozabile și nu se includ în  calculul pensiei.

Timp de 75 de ani, în baza acestui ordin, soldele militarilor în activitate au fost completate cu sume destul de importante pentru traiul familiilor lor, sume care nu au regimul juridic de venituri salariale. Sunt neavenite încercările unor structuri asociative de a solicita modificarea regimului juridic al unui drept atât de vechi. 





55 de comentarii:

Ster spunea...

Si totusi! O intrebare pentru toti! Din ce motive considerati ca exista aceasta nebunie legata de pensiile militarilor români? Nebunia are forma continuata: in 2011 pensiile militare au fost desfiintate si inlocuite cu pensii contributive inclusiv la cei deja pensionati. Atunci au fost puse in plata si cuantumuri mai mici. CCR a stabilit ca este constitutional sa fie nu doar modificat regimul de pensionare ulterior pensionarii, ci sa sa poate fi diminuate si cuantumurile ulterior pensionarii.

Apoi alta lege in 2016 prin care pensiile militare au fost reintroduse. Insa imediat au inceput atacuri legislative, iar noile pensii militare ba nu mai sunt actualizate, ba nu mai sunt indexate. Plus aberatii adiacente cum ar fi cuantumuri substantial diferite, la acelasi grad, functie, vechime, in functie de data pensionarii. Ultimul element a dus la alte aberatii precum cuantumuri stabilite unor militari cu grade cu grade si functii inferioare, fata de militari cu grade si functii superioare.

Pe de alta parte, orice stat mai mult sau mai putin democratic, evita sa isi expuna armata la nemultumuri. Doar Romania este cu armata cu fusta in cap, in conditiile in care doar pe internet mii si zeci de mii de militari romani pensionati, isi exprima nemultumiri legate de pensii. Comisiile de aparare, ministrii de la aparare si ordine publica, capii armatei, dar si ai serviciilor, asista impasibili la aceasta expunere. Mass media instiga sa fie atacate pensiile militarilor si sa fie ațâțată si opinia publica.

Fiind razboi in apropierea noastra si in conditiile in care cea mai mare parte dintre militarii pensionati fac parte si din rezerva armatei, ar fi fost o urgenta ca politicul romanesc sa faca ceva si sa mascheze nemultumirile militarilor pensionati, fata de dusmanul din est! Dar nimic, fusta in cap este la fel de ridicata.

In final, din ce motive considerati ca exista aceasta nebunie legata de pensiile militarilor? Sau mai exact, credeti ca nebunia este intretinuta cu intentie sau din prostie? Alte variante?

Brenda spunea...

Ca să plătiți armata străina.

Brenda spunea...

Cereți ,să se aplice din nou acest ordin, eu l-am apucat și în 1957,să se spună asta în parlament ,dați acest ordin la cameră deputaților ,aveți acolo un general Asa în original ,cumva.

M spunea...

@Ster

Să încerc eu să explic!

În toate țările există o minoritate împotriva Armatei sau a militarilor. În ultimii ani se constată un val de "neo-marxism" care se exprimă prin exacerbarea drepturilor minorităților (sexuale sau etnice), politici de stânga sau extremă stânga mergând spre completa eliminare a autorității de stat (vezi experimentul Capitol Hill - Seattle).

La noi reprezentantul de seamă a fost băsescu cel care a inventat poveștile cu bugetarul gras și cu militarii inutili.
băsescu a fost primul conducător de stat care a eliminat principiul pensiilor militare instituit de Cuza. Nici legionarii, nici comuniștii, nici Hohenzollernii nu au eliminat acest principiu!

Da, aveți dreptate, este o problemă întreținută!!!!!! De ce?
1. Oamenii vor fi mereu sensibili la instituirea de diferențe între categorii, mai ales când se simt excluși,
2. Este o temă întreținută de inamicii României (în special Rusia) care face orice să slăbească apărarea unei țări NATO,
3. Se focusează pe această temă în mod programatic (de exemplu nimeni nu vorbește de pensiile speciale ale jurnaliștilor),
4. Pentru USR această temă este de două ori importantă: pentru că sunt un partid neo-marxist și pentru că poate fi o armă împotriva PSD.

Cum am mai spus: cât timp cei care atacă pensiile militare reprezintă o minoritate nu este o problemă. Când discursul este preluat de președintele României, primul ministru, parlamentari și partide atunci se transformă într-o "politică de stat"!
În majoritatea țărilor acest lucru NU se întâmplă!
Pensia militară este cam peste tot văzută ca o normalitate. Așa cum profesorii fac meditații, doctorii au salarii mari, cum avocații fac bani din nenorocirea oamenilor etc.
De dimineață se vorbea de eliminarea facilităților fiscale pentru IT, construcții și agricultură.
300.000 în agricultură, 570.000 în construcții și 100.000 în IT.
Ohooooooooo!!!!!!
UN MILION DE PRIVILEGIAȚI!!!!!!
Vedeți prea mulți îngrijorați?
De ce nu?

Păi, mai citiți o dată motivele pe care le-am scris mai sus!!!!

Huhu Rezea spunea...

Opinia publică nu este împotriva pensiilor militare în general ci împotriva pensiilor militare nesimțite, acordate în ultimii ani cu concursul guleraților din instituțiile militare.

Ster spunea...

Ordinul 50 are o baza intemeiata. Dar care nu se mai justifica decat in parte in vremurile de astazi.

Fundamentul este simplu: pe timpul cat nu are un program regulat sa lancezeasca 8 ore intr-o cazarma/intr-un inspectorat si apoi via acasa, si subofiterii si ofiterii trebuie sa beneficieze de o alimentatie corespunzatoare. Este vorba in special de misiuni, aplicatii etc. Intr-o misiune de mai multe zile, mai ales in izolare, soldatii aveau asigurata hrana cu conserve etc., cadrele fie ca se hraneau cu ce isi aduceau de acasa, fie faceau foamea, fie mergeau la vreun birt ceva - daca exista unul pe aproape. Si la restaurant sa fi mancat, nu este normal ca in misiune fiind, militar sau civil, sa platesti mancarea din buzunarul propriu la pret de restaurant, asa de dragul ca te-a trimis armata in misiune. Sa nu uitam ca ordinul a fost emis in anul 1948, intr-o perioada tulbure, cand armata inca executa misiuni grele care implicau deplasari de lunga durata pe teren, incazarmari de lunga durata, incepusera marile lucrari de reconstructie in zone izolate si altele.

In vremurile dincoace insa, Ordinul 50 s-a extins de la armata si la alte ministere. Nu aceasta este problema, ci faptul ca oRDINUL 50 nu se jusitifica pentru personalul cu program static de cazarma sau de sediu, de 8 ore APOI ura si la gara. Se justifica din plin de exemplu, pt. pompierul plecat 3 zile si 3 nopti sa stinga un incendiu, sau pentru militarii aflati in aplicatii sau pe front - ca doar trebuie sa manance ceva, insa nu are nicio justificare pentru restul personalului.

Pe scurt, Ordinul 50 ar trebui acordat exclusiv acelor militari si politisti, care in cursul unei zile, din motive legate de serviciu, nu pot servi mesele regulate la domiciliu.

Ster spunea...

@M. M-ati terminat cu faza cum ca chestia asta cu pensiile militare din Romania, reprezinta o temă întreținută de inamicii României (în special Rusia) care face orice să slăbească apărarea unei țări NATO!

Ce sa inteleg? Ca guvernele sau parlamentele care au adoptat acte normative concrete contra pensiilor militare, sunt ... rusesti? La fel si cu comandantul suprem care a promulgat niste acte normative, este rus si asta? Sau Ciuca este rus? Si ca televiziunile cam toate care asmut opinia publica contra armatei, tot rusesti sunt si astea? Deja este prea mult! Mai lipsste sa spuneti ca si americanii sunt rusi, ca doar sub privirile lor se intampla toate acestea!

Ster spunea...

@ Huhu Rezea. Si opinia publica este contra. Probabil ca nu ati sesizat dumneavoastra. Atat a fost formatata opinia publica in acesti ani, incat daca ar avea putere, ne-ar manca cu tot cu pensii. Acum in ultima vreme de cand cu razboiul au lasat=o mai moale, dar pauza este inselatoare

Nea Nicu spunea...

1. Tichetele de masă , c/v drepturilor de echipament ( " vestimentar"?!!), cheltuielile de transport s.a.se numesc " drepturi salariale în natură", conform clasificației cheltuielilor bugetare. Nu au fost luate în seamă la calculul pensiilor militare pentru că nu s- a vrut!
2. La apariția ordinului 50, cadrele mâncau " de la cazan" cu trupa, aceeași mâncare. Apoi a fost posibil să se solicite alimentele din normă, cu substituiri ( dacă aveai un botez, luai doar carne, ulei și păine ).La aviatori era deja huzur, când plecau în concediu luau porcul întreg..
Una peste alta, cei care au introdus ordinul erau mai deștepți decât actualii...
Sigur!

M spunea...

@Huhu

Cum spuneam eu mai sus: "Oamenii vor fi mereu sensibili la instituirea de diferențe între categorii, mai ales când se simt excluși"

Iar dumneata confirmi: "Opinia publică nu este împotriva pensiilor militare în general ci împotriva pensiilor militare nesimțite, acordate în ultimii ani cu concursul guleraților din instituțiile militare.

Vă simțiți exclus! Dacă unul din sistem zice "pensiile militare nesimțite" ce să mai zicem de un civil?

Dar vă contrazic! 78% din români vor desființarea TUTUROR pensiilor speciale și numai 70% ar fi de acord cu supraimpozitarea acestora!

Nu mă contrazic cu dumneavoastră!!!! Vă simțiți nedreptățit și, fiind de stânga, adoptați poziția specifică stângii: "toți care au mai mult sunt niște nenorociți care ar trebui împușcați/băgați în lagăr/trimiși la canal (depinde de epoca istorică).
E dreptul dumneavoastră!!!!!

Avem doi militari, amândoi plutonieri unul cu pensie de 5.000 de lei altul cu pensie de 1.500 de lei!
Soluția de stânga: să stabilim o pensie maximă să nu mai avem îmbuibați!!!! Maxim 3.000 de lei!!!!!!

Soluția de dreapta: să stabilim o pensie minimă să nu avem flămânzi!!!!! Minim 2.000 de lei.

Amândouă soluțiile sunt corecte și acceptabile!!!


Eu niciodată nu am să zic de un camarad că are soldă sau pensie "nesimțită"!!! Indiferent dacă e de un milion de ori mai mare decât a mea! Eu sunt de dreapta și cred că fiecare are dreptul să își facă o carieră, să câștige cât mai mult poate legal!
Dumneata ești de stânga și vrei limitarea câștigului astfel încât să nu apară diferențe mari între cel de jos și cel de sus, o repartizare a câștigurilor care să țină cont de interesul grupului nu al individului.

Brenda spunea...

Nu este adevărat,. Ordinul,50 tichete pentru alimente, lemne etc , că mâncați la popota era altceva, Dece sa nu de-a și acum acel,. Ordin așa cum fac acum cu acel nenorocit de ajutor de 50euro ordinul.

Huhu Rezea spunea...

@M si Ster
Nu interpretați în sensul în care eu nu am spus!
S-a dus buha în târg că mai toate pensiile militare se apropie sau trec de 10 000 lei, după cum se laudă cei mai tineri pensionari militari. Când le arăți cuponul nu le vine să creadă că pensia este de cca 5000 lei.
Eu nu mă compar decât cu militari care au avut aceeasi funcție, același grad si aceeași vechime în serviciu ca mine.
Cum este posibil ca premierul fost sef SMG să aibă pensie mai mult decât dublă decât mai vechii șefi de SMG?
Este o nesimțire să lași lucrurile așa și acum când totul stă în pixul tău!

M spunea...

@Ster

Dacă ați fi citit cu atenție ați fi văzut că eu consider asta una dintre cele 4 posibile explicații. Nu prima! Nu singura! Nu cea mai importantă!

Dacă însă credeți că nu sunt campanii întreținute de entități interesate atunci sunteți naiv! Văd, fără surprindere, că faceți confuzie între decizia politică și opinia publică!

Eu vă spun că opinia publică e influențată de campanii de presă malițioase, unele interne altele venind pe filieră rusă, iar dumneata răspunzi că președintele nu știu ce a făcut.
Sunt două planuri diferite!

Am însă impresia că nu sunteți naiv! 😁 A nu recunoaște discursul antiromânesc al liderilor de la Moscova este imposibil!!!!!!
A crede că acest discurs nu este urmat și de acțiuni ar fi de o naivitate înduioșătoare!

Huhu Rezea spunea...

@Brenda
Stai cuminte, nu te contrazice! Ordinul 50 se plătește acum în bani tuturor cadrelor militare în activitate; chiar și personalulul civil.

anonim spunea...

Va raciti gura de pomana
"M"ares stie "doar de a lui" NIMIC ALTCEVA NU-L INTERESEAZA!
Cat despre asta?:"Eu niciodată nu am să zic de un camarad că are soldă sau pensie "nesimțită"!!!"
E normal! Exact el se afla in aceasta situatie.....La 99% e mai mica sau muuult mai mica.
Cum poate vorbi altfel de la inaltimea celor peste 16 000 lei.
Omul e de inteles pana la urma: Se intelege singur pe sine,doar e in "casta" celor aproximativ 600 ca el ....restul sunt gulgute si abureala melodramatica amestecata cu sirop sentimentalist
Ce ramane este doar disperarea si teama de a pierde,ceea ce nu i s-a cuvenit niciodata.
Alta intrebare??? 👹

anonim spunea...

"Par ecsamplu un citat" (materialul clientului)
"Avem doi militari, amândoi plutonieri unul cu pensie de 5.000 de lei altul cu pensie de 1.500 de lei!
Soluția de stânga: să stabilim o pensie maximă să nu mai avem îmbuibați!!!! Maxim 3.000 de lei!!!!!!"

Cum suna asa?
"Avem doi militari, amândoi colonei unul cu pensie de 5.000 de lei altul cu pensie de 16.500 de lei!
Soluția de stânga: să stabilim o pensie maximă să nu mai avem îmbuibați!!!! Maxim 3.000 de lei!!!!!!"

Aici apare FRICAAAA celor 16000.Colonelul cu max 5000 e bine cum e in "viziunea" unora
Mai ales cand cel cu max 5000 o fi fost si cdt R Mc sau RAA iar celalalt un birocrat burdusit de sporuri nemeritate si inexistente in "biroi".....dar e colonel !!
Celalalt harsit si uzat in aplicatii poate fi "aruncat la gunoi" de noul colonel natoist
Gandire USERISTA, lipsa de ....nu mai spun ce.....ca iese filiera indirecta din unii prin toti porii
I will continue to help you.... 👹

Cezar spunea...

Cînd are dreptate Akord..rusnakul...are!🤣🤣

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Atunci Armata era respectata, acum, e furata. Comunisti, dar mai atenti la detalii de lipsuri sisărăcii decat crestinii si pochii din biserici. Si azi se pastreaza aceasta danie comunista, deci exista, si nu stiu cu ce va putea fi exclusa o data traditional impusa. Von der Line, madamma care a impus importuri fara limite de ,,vaccine'' pentru toate tarile europene, vecine, vagoane si vagoane de miliarde de vaccinuri si injectoare, si acum sunt spre iminenta expirare pentru ca sunt prea multe depozitate prin congelatoare si hangare, acum vine si ne impune sa inarmam Ucraina cu fel de fel de armamente, netinand cont ca e saracie eminamente, cum e in Romania sau Bulgaria si nu putem compara suma pentru a se aloca cu cea din Germania, Italia, Franta sau Spania, cum si motorina In Romania are pretul mai mare decat in Germania, iar in Romania daca moare unul nu arere familia cu ce-i face pomana. Oare, Europa sa fie solutia care sa eradicheze saracia, fara discriminare intre tarile component competitoare?!

Leon spunea...

In prezent norma de hrană este de aprox.1000 de lei pe lună pentru polițiști și militari, iar pentru personalul contractual de 750 de lei, pe lună si este inghetata la nivelul anului 2019.. !!

Luc 3 spunea...

Din nou,vreau să vă aduc aminte că, ACTUALIZAREA este singura soluție pentru îndreptarea inechităților din sistemul pensiilor militare!!! Cei ieșiți acum,având aceași funcție ,grad și vechime,au cu aproximativ 40-50%, mai mult ,decât cei ieșiți înainte de anul 2017 ,septembrie!!!!

Huhu Rezea spunea...

Iceparule
Reformulează-ți comentariul, renunțând la jigniri, dacă dorești să-l public!

Huhu Rezea spunea...

spiritul lui Haret a adăugat un comentariu nou la postarea dvs. „Document de colecție: celebrul Ordin 50/29 12 1947 privind Norma de hrană și echipament pentru trupă, subofițeri și ofiteri”:

Ce prostii debitati pe aici.Cine ti-a bagat in cap (...) ca ofiterii si subofiterii mancau cu trupa din acelasi cazan?Asta se intampla numai pe timpul aplicatiilor iar costul mesei se deducea din diurna fiindca pe timpul aplicatiei cadrele primeau ceva banuti in plus.
Ordinul M-50 a fost dat pentru a substituii alte drepturi ce le-au fost retrase cadrelor militare.Compara (....) drepturile ce le aveau cadrele din armata regala cu cele care le au acum .
(...),inteleg ca iti aperi pensia de aproximativ 16000 lei dar ce dreptate e asta ca tu sa ai o asemenea pensie in timp ce similarul tau cu aceeasi functie,grad,vechime etc sa aiba pensie mai mica decat a ta?
Multi cu pensii mari le-au luat prin manjit clanta biroului sefului.
Natangule daca ar disparea ordinul M-50 Romania ar ramane fara armata.
Baga in titioaca.Daca rusul ajunge la frontiera Romaniei civilii .cei ce spuneau ca nu ne trebuie armata si ca nu va fi razboi vor fugii precum iepurii in Spania si Portugalia.Secaturi care au dat navala la pasapoarte.
Flavius@ nu ai dreptate.Armata ucrainiana lupta si pentru noi.Cat timp ucrainienii lupta rusii sunt tinuti la distanta de noi.Ne scuteste pe noi sa avem parte de nenorocirile pe care le suporta ei.

Ein Stein spunea...

@Luc
Actualizarea, pe actuala forma de lege si calcul, nu face altceva decat sa reduca intr-o oarecare masura anumite decalaje si sa creasca putin unele pensii mici si foarte mici. Indepartarea inechitatilor, de care vorbesti, se poate face doar printr-o noua lege sau algoritm de calcul, copiate cu punct si virgula, de la o tara NATO de traditie. Calcul din grad/functie, vechime, atat! Foarte important, fara cuantum avantajos! E greu de crezut ca prin actualizare un fost sef SMG, cu o pensie de 4-5 000 lei, prin actualizare, va ajunge la o pensie de 18 000.
Alta chestiune importanta, de care trebuie tinut cont, iar daca nu se tine nici macar actualizare nu va fi, sursa de unde se vor plati acele mariri prin actualizare. Pensiile se vor plati doar din anvelopa bugetata, exclus vreo marire de fond, cred ca esti constient. Fondul actual trebuie redistribuit dupa un alt algoritm/calcul, oricare alta forma de "eliminare inechitati" nu e decat o frectie strasnica la piciorul de lemn.
Nu va imbatati cu apa rece, atat timp cat e Ciuca & Co la butoane nu se va petrece nimic din ce va doriti, nici macar parlita de actualizare.

nr. 1 spunea...

Vad commenturi aprinse cu privire la pensiile de 16000 lei si cele de 5000 lei. Este cam ce a spus ministrul Apararii: la aceeasi situatie juridica unii au 4000-5000 altii 15000-16000 deci de 3 ori mai mari. Solutia ar fi ca si cei cu 4000-5000 , daca au avut acelasi grad si functie si vechime la pensionare sa ia tot 15000-16000. E vorba in principiu de grade mari, functii mari, vechimi complete (la aceste cuantumuri desigur).Se poate insa asigura asa ceva? Nicidecum, in situatia reala a posibilitatilor financiare ale statului roman. Dar nici solutia avansata de unii de pe aici ca sa se stabileasca o valoare maxima de 3000 lei pentru toti nu e potrivita , nu este corecta nici acceptabila.Este mai degraba spaima unora cu pensii de 5 cifre ca isi vor pierde pensiile gonflate , cum li se mai spune , pensii multe din ele cam nesimtite si care constituie motiv de inghetare pe nedrept a tuturor pensiilor militare in ultimii 6 ani ! Se vehiculeaza in medii inalte in aceste zile impozitarea progresiva dupa modelul statelor europene dezvoltate si se spune ca impozitul progresiv se va aplica de la anumite cuantumuri in sus si ca vor fi mai multe trepte de impozitare asa incat cei cu pensii mici nu cred ca vor fi afectati iar cei cu pensii medii intr-o masura mica . Odata cu introducerea impozitarii progresive se vor crea totusi conditiile necesare si suficiente pentru actualizarea pensiilor militare cf soldelor de grad si functie ale activilor! Desigur daca nu se va trece la o noua lege a pensiilor militare, lucru f probabil spre finele anului! Trecerea la o naoua lege nu implica insa renuntarea la impozitul progresiv!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, ma refeream la proportiile de donare pentru a razboiului inzestrare, sa nu fie egale: Esti Germania, Frata, etc, te pretezi cu o danie de cateva miliarde, iar daca esti Romania-coate goale dai dupa saracia din dotare, mai degrabă sa fie o raportare dupa castig acumulat in PIB, care la germani e sus in pipirig, iar la noi in acel covrig al binelui din coada cainelui!
Spiritul lui Haret e boier berechet, de aia nici nu face gâlcă si toarce ca o pisica sătulă pe sobă, din cand in cand iesind la interval cu un mieunat de șacal catre soricarime ca ei, ca pulime, sa nu mai viseze la branzica ce-i ascunsă la păsărica, pentru ca de aia e si pitita bine intre feliile rozaline intrucat i se cuvine s-o serveasca la la cine festive cu ceai, pâine si masline!

spiritul lui Haret spunea...

Botnaras a fost tradator dar sa-i dam Cezarului ce e al lui.Botnaras nu a uitat ca a fost ofiter.

Ster spunea...

In baza informatiilor dinspre est si nord (evitate a fi aduse la cunostinta opiniei publice), cei sub 63 ani varsta, aveti multiple sanse ca rebenificiati din nou de M50. Foarte curand.

Huhu Rezea spunea...

@Ster
Ordinul M50 din care an?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Ster, dar ceva despre eliminarea actualului sistem auster de la pensiile militare cu un oug, sau altceva care sa repare jerpelitele actuale, nu se intrezareste printre secretele oficiale?!

M spunea...

@Huhu Rezea
Eu nu vorbesc de domnii magistrați. Militari sau nu este clar că intră într-o categorie aparte! Mi-ar plăcea să fie astfel raportați și când se vorbește de "pensii militare". Adică să nu fie băgați cu militarii de rând!

Evident nu sunteți îndoctrinat ca alții și ați înțeles ce am spus de n ori! Dacă diferența dintre cel mai mic coeficient de ierarhizare și cel mai mare este de 1 la 4 (am rotunjit) păi și între cea mai mică pensie militară (vârstă și vechime integrală) și cea mai mare să fie tot de 1 la 4!

Rămâne întrebarea simplă: cum facem asta? Și am propus cele două variante: de dreapta și de stânga. Moș Martin de exemplu are varianta de stânga - care, subliniez, este o variantă de discutat!
Botnăraș, de stânga, comunist, nu? a impus o normă de hrană egală indiferent de grad!!!!!
Mie mim se părea normal să nu avem NICIUN SPOR și SF să reprezinte 90% din venit.

Dar mi-ați spus că sunt un idiot și că oricum coeficientul Șefului StM este prea mare!


NU EXISTĂ POZIȚIE LIPSITĂ DE SUBIECTIVISM CÂND E VORBA DE BANI!!!! Evident că cel cu pensia mare vrea să și-o conserve! Că doar nu e idiot sau, cum i se mai zice Petre Padina!

Înțeleg că dacă actualizarea se face la SF cei cu sporuri sunt avantajați. Și atunci de ce nu susțienți alături de mine ca actualizarea să se facă la media veniturilor nu la SF? Așa vor fi luate în considerare inclusiv sporurile!
Te-ai pensionat în 2000? Media veniturilor pentru TOȚI cei cu gradul tău era de 4.000 de lei. În 2022 media veniturilor pentru TOȚI cei cu gradul tău e de 5.000 de lei (sporuri, fără sporuri, decorați sau menționați). Ia de la Statul român 1.000 de lei - să fie primit!

Trebuie să îmi dați dreptate când am zis că fiecare lege a salarizării trebuie imediat urmată de o lege a pensiilor (dacă vrem să păstrăm legătura dintre SF a activilor și pensia militară).

Huhu Rezea spunea...

@M
Nu trișa!
Raportul 1/4 nu este între cei care au aceeleași funcții, vechimi și grade!
Prin actualizare se soldele de funcție pentrusefii SMG se egalează indiferent de data pensionării. Vor avea aceeasi solda de funcție, cea prevăzută de L 153/2022, Badalan, Chelaru, Ciucă și Petrescu.Diferențele ar fi făcute de vechime si sporuri, Acestea n-ar trebui să depășească 30% din solda de funcție corespunzătoare gradației ZERO.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Spirite, toti care terminau scolile de propagandisti moscovisti veneau pregatiti sa raporteze prin filiere sovietice, tot ce vedeau si se auzeau, catre Moscow. Cred ca unul nu scapase neînregimentat la serviciul de suflat, nu degeaba se purcedea din cand in cand cu epurarea izolat ori cate un batalion deodat', prin trecearea la munca de jos pe cate un santier mai in dos, sau pensionare cu mutare in cate un sat la mare departare de Bucale, in anonomat sa nu mai poata fi de rusi contactat. Eu cred ca si Gheorghiu Dej turna din tot ce se disuta in relatia cu China, stiindu-se relatia tensionata dintre China si Rusia privitor la Manciuria, pe care fiecare si-o disputa. La ocnele de sare, stuf, Canal, alte santiere nationale sau inchisoare nu puteau fi pedepsiti turnatorii depistati, dat fiind ca se putea supara Moscova, asa ca detasarile in anonimate si singuratate, departe, erau cheia succeselor reputate fata de turnatorii catre marele frate, altii decat cei de la securitate.

anonim spunea...

"Evident ca cel cu pensia mare vrea sa si-o conserve,ca doar nu e idiot"
...dar cand cel cu pensia mare trece peste orice principii de morala,de bun simt si de logica punand veniturile din anul 2000 in comparatie cu anul 2022 atunci acela e chiar idiot,un mare idiot dincolo de faptul ca e de un egocentrism infiorator
Pe aceasta logica care nu-mi apartine (idioata desigur)se poate rationa si invers. Se pot aduce veniturile cu SF... sporuri etc(ca aici e durerea) de la nivelul celor din 2022 la nivelul celor din 2000.
Atunci sa vezi chitaiala sobolanimii de birou
Oricum chitaie de parca au turbat.Zici ce le-a pus foc sub coada si simt cum incepe corabia "sa ia apa".Si lovitura a venit exact de unde se asteptau mai putin....pur si simplu nu mai sunt bani.(adica sunt dar pe ei o sa-i sara din schema si asta e durereeee!!!)
Cineva intreba cine-o fi pe locul 38 in tabel? Ce 37 nu e interesant?...ca suntem 2 😈
Acu trebuie sa "ma semnez" cu scrisul invers sa inteleaga si ala cu logica pervertita....ca asa gandeste si el pt binele "tuturor"( "el insusi" inseamna asta)....altfel nu se pot linge clantele sefilor decat daca ajungi in halul asta
Exemplu mai manipulator si mai absurd ca cel de mai sus rar intalnesti in viata,𝘀𝗰𝗿𝗶𝘀 𝘀𝗶 𝗰𝘂 𝗰𝗮𝗿𝗮𝗰𝘁𝗲𝗿 𝗯𝗼𝗹𝗱.𝗔𝗽𝗮𝗿𝗲𝗻𝘁 𝗱𝗮 𝗱𝗿𝗲𝗽𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗮𝗽𝗼𝗶 𝗶𝗻𝗰𝗲𝗽𝗲 𝗺𝗮𝗻𝗶𝗽𝘂𝗹𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗴𝗿𝗼𝘀𝗶𝗲𝗿𝗮 𝘀𝗶 𝗶𝗻𝗰𝗵𝗲𝗶𝗲 𝗿𝗮𝘀𝘁𝗮𝗹𝗺𝗮𝗰𝗶𝗻𝗱 𝘁𝗼𝘁𝘂𝗹 𝗶𝗻 𝗽𝗿𝗼𝗽𝗿𝗶𝘂𝗹 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗲𝘀.
𝗗𝗲-𝗴𝗲𝗮-𝗯𝗮!!!
Latul(financiar) incepe sa stranga si strange,strange din ce in ce mai tare indiferent de vorbe si dorinte

vasile iosif spunea...

Buna seara,
Ar fi interesant un articol privind noile reglementari care se pregatesc in cooperare cu Ministerul Muncii.
Discutiile privind actualizarea, indexarea, sporurile, vechea legislatie, devin fara obiect.
Ce se pregateste in laboratoarele MAp.N, M.M. si Bancii Mondiale? Eventual ale NATO?
Care este viitorul pensiilor militare?
Rog sa vorbeasca cei care cunosc problema.
Cu stima,

Huhu Rezea spunea...

O tot ard cei care sunt impotriva ACTUALIZĂRII cu "îngrijorarea" că de unde bani?
Păi... așa cum au găsit gulerele albe bani pentru cele aproape 6 mii de pensii mai mari de 10 000 lei( cu acestea se cheltuie cam tot atât cât se cheltuie cu 30-40 000 cu pensii mici si mijlocii) tot așa să găsească bani pentru actualizarea pensiilor militare a căror actualizare a fost stopată în 2017.

M spunea...

@Huhu

Nu trișez. Ați înțeles greșit!

Vă rog deci respectuos să citiți postarea asta până la capăt! Vă rog mult, ca să înțelegeți corect ce spun eu!!!!!

Mă refeream la pensia unui soldat raportată la cea a șefului StM. Acum intrăm în discuții..... Iese la pensie cu gradul de soldat? Vârstă? Vechime?

Deci am simplificat! Să zicem că Șeful StM are pensia de 16.000 lei atunci un soldat să aibă 4.000 lei. Am luat cifre orientative!

Acum la ce ați ridicat dumneavoastră!
Înțelegeți vă rog:

🛑 Cea ce propuneți este 1000% adevărat DACĂ refacem L153 și aducem SF la nivelul normal (colonelul de exemplu la nivelul medicului primar adică 5). Scoatem dracului sporurile și avem o imagine corectă!!!!!!!
Cum dracu managerul unui spital cu 400 de paturi are 6,00 și Șeful StM are 4,35??????
Pe bune? Să conduci Armata României nu e nici măcar la fel de complicat cât un spital???????

🛑 Nu vreau să mi se dea nici un spor la pensie! Vreau SF corecte!!!!!!

Mă piș pe el de salariu de merit (care îmi aduce fix 17% în plus la pensie) dar îmi dai un coeficient de 3,96 (cât un dentist specialist) în loc de 2,74 cât are la maxim un colonel!!!!!!

🛑 Înțelegeți că ce propuneți înseamnă tăierea pensiilor celor activi iar ei nu vor accepta asta!!!! De ce dacă au 80% din venituri sub formă de sporuri să le tăiați până la 30%? Fără să înlocuiți sporurile astea cu creșterea corespunzătoare a coeficienților de ierarhizare?

Demersul dumneavoastră este deci sortit eșecului!
Să bage dracului în SF sporurile generale (gen documente clasificate), să crească deci SF și să reducă la 30% sporurile.

Dacă actualizează pensiile fără să scoată sporurile apar niste pensii aberante.
Am propus mai sus sa limiteze pensia maximă pentru fiecare grad. Idiotul de Petre Padina a râs ca un bou!
Altă idee nu am!

🛑 Orice propunere aveți judecați-o și ca și cum ați fi acum activ!

"Domnule colonel Huhurez, pe solda actuală, cu sporuri, ați avea pensia de 10.000 de lei.
E un site care propune să vă tăie 30% din ea pentru că ei nu au avut sporuri și deci nici dumneavoastră să nu aveți!
În plus trebuie să fiți entuziast și fericit că vi se reduce pensia potențială!"

Huhu Rezea spunea...

M
D-ta nu înțelegi că la cei pensionați recent... actualizarea nu le aduce mari creșteri, pentru că ei au deja soldele de funcție apropiate de cele din Legea 153/2017 pentru anul 2022. Nu cresc ssoldele de funcție, nu cresc nici sporurile.

Viorel spunea...

?dןǝɥ I uɐƆ˙ʎsnq sı̣ poꓨ . Dacă într-o viață de militar nu ai fost în stare să ocupi o funcție de birou (ceea ce nu cred), atunci înseamnă că ai fost un incompetent, ți-ai desfășurat activitatea la parcul auto, la GAZ, prin depozitele de la cazarmare, blocul alimentar, etc., dar și acolo sigur ai avut un birou căci doar nu era să stai ca prostul pe platoul unității, pe aleii, baza sportive sau poligonul de instrucție, deci „chițăiala șobolănimii de birou” este valabilă și pentru tine. Văd că ai luat poziția lui Hopa Mitică. Ai capul cam greu.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

La pensionarii noi, pentru ca sunt tinerei, o sa le creasca acei trihirei de sub curmei, ca lâna pe oi, din păcate si alea moi!

anonim spunea...

vasile iosif
Spuneti dvs ca:"Discutiile privind actualizarea, indexarea, sporurile, vechea legislatie, devin fara obiect.
Ce se pregateste in laboratoarele MAp.N, M.M. si Bancii Mondiale? Eventual ale NATO?
Care este viitorul pensiilor militare?
Rog sa vorbeasca cei care cunosc problema."

Chiar ma intreb cine ar fi pe aici cal care are competenta sa raspunda acum la asa ceva
Eu nu cunosc problema dar am raspuns totusi pentru ca e IMPOSIBIL sa primiti un raspuns conform adevarului prezent si mai ales viitor.Recititi ce ati intrebat,inainte de a ma injura
Haideti domnilor care sunteti(sau aveti cunostinte/rude) pe la Banca Mondiala sau pe aici?Eventual sa dea publicului si niste "secrete de serviciu"...MApN NATO nimic,nimic?
Raspundeti domnului Iosif

anonim spunea...

Il rog pe CFI sa-i scrie lui Mr.Biden dar sunt sigur ca i-a scris deja,de vreo 3 ori
Doar la klingonieni nu le-a scris CFI-ul ca inca n-a aflat galaxia...dar afla el si-i sparge p'aia 😆
CFI-ule incearca si pe fb ca aia "stiu tot"Pe fb poti sa intrebi orice.In mod sigur se vor gasi destui care sa stie "raspunsul exact"

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, te-ai jmecherit de se uita literele alea sucit, cu gatul si privirea incruntate la Moscova si la Putina de o sa ne paleasca cu perversa de Targu Ocna, hacana cu atomica, in Bucuresti, cu ricoseu in Onesti!

Huhu Rezea spunea...

@Iosif
S-a scris domnule ce se va întâmpla cu pensiile militare în viitorul foarte, foarte apropiat, dar celor cu pensii mari nu le vine a crede..
Conform PNRR, toate pensiile de serviciu vor fi revizuite(alții zic recalculate) și raționalizate.
Nu cred că trebuie prea mulțe exlicații pentru ce înseamnă raționalizarea pensiilor speciale.

nr. 1 spunea...

Este cert ca pe zi ce trece sistemul de pensii devine tot mai nesustenabil. De aceea e clar ca va fi cat de curand o recalibrare posibil prin impozitul progresiv cu toata impotrivirea celor cu pensii de 5 cifre. Sa judecam corect nu abramburistic. Cei mai afectati dupa 1 ianuarie 2022 au fost cei cu pensii cuprinse intre 2500 si 7000 lei. Cei peste 7000 lei ......totusi e o pensie rezonabila peste 7000 lei . Cei cu pensii pana in 2500 lei au primit indexarea de 10% , nu platesc contributia pentru sanatate . Cei cu pensiide peste 2500 pana in 4000 au primit doar 2,6% indexare insa nu platesc contributia la sanatate. Cei cu pensii intre 4000 si 7000 lei au primit doar 2,6% indexare si in schimb li se retin 10% penstru sanatate, deci pe real sunt cei mai afectati. Nu mai vorbesc de cei cu pensii de 5 cifre, sa fie sanatosi si voiosi insa sa nu mai puna talpi la eliminarea inechitatilor! Cu cateva luni in urma a fost piublicata a petitie a unei mari asociatii in care nici una nici doua semnatarii plangeau de mama focului pe umerii celor cu pensii de cca 15.000 lei ca au fost nedreptatiti amarnic cu cca 600-700 lei (din 15.000 lei) taiati pentru cass. Ciudat mod de a privi lucrurile , o fi asta spirit de colegialitate, de dreptate, echitate ??????Si acum, pe concret faceti un calcul simplu aritmetic! Cun impozit progresiv de 20%(in plus fata de cei 10% actuali) la pensiile cuprinse intre 7001 si 10.000 lei si cu un impozit de 30% (in plus fata de cei 10% actuali) la pensiile de peste 10.000 lei se pot obtine in fiecare luna minimum 7.500.000-8.000.000 lei (la prima citire) . Cu pensii cuprinse intre 2500 si 7000lei sunt cam 50.000 , deci revin in medie cca 150 lei lunar fiecaruia dintre cei cca 50.000 rezervisti! Asta inseamna macar soldele de grad actualizate ! Sa nu spuneti ca e o haiducie! ESTE DOAR O RECALIBRARE A CUANTUMURILOR pe o perioada limitata , avand in vedere situatia economico-financiara dificila prin care trecem!

M spunea...

@Huhu

"la cei pensionați recent... actualizarea nu le aduce mari creșteri, pentru că ei au deja soldele de funcție apropiate de cele din Legea 153/2017"

Ok! Așa să fie! Oricum trebuie făcută o simulare . Nu ar fi corect ca unul pensionat acum 15 ani sa primească 500 de lei și unul pensionat acum 5 ani sa primească 500xsporuri care să îi aducă 1.000 de lei. Nu?

Am o întrebare: mai e vreo lege a pensiilor militare pe planetă care să prevadă actualizarea cu soldele activilor?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

God is bucy, bucy pana crapă si se indoapă piersicuța alintată, des mușcată si micuță cât o șchioapă, caci de data asta, măi bunicule si tată, am sa-i scriu mai serios chiar si lui Iisus Hristos sa ne ajute mai frumos si cu folos in acest contencios apeland la Ziditoriul Cel Suprem din Înaltul nostru Cer sa avem pensiile majorate din pixelul de sugel de Guvern, in care sa se includă in barou cu mistou sporurile de libidou de sub birou de relații cu felații, statul capră in diferite situatii, excesiv de radiații, de antenă si ajutoare pentru trecerea-n rezervă, cum reclama fervent si vehement pe acest blog camaradul, deloc rau la dialog, sus numitul, @Reddongdog...

Huhu Rezea spunea...

Impozitul progresiv nu mărește pensiile mici și mijlocii.Doar le dijmuiește pe cele mari.

Huhu Rezea spunea...

@M
Păi asta îți spuneam că dacă nu cresc soldele de funcție nu cresc nici sporurile.
Un lucru este sigur! Nu mai există vreo lege în NATO si UE care sa înghețe pensiile militare la nivelul din urmă cu 5 ani.

M spunea...

@Huhu

În SUA pensiile militare se indexează cu inflația. Atât!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, la impozitul progresiv pot fi variabile probabile in schimbarea de calcule, caci disparand impozitul fix se naste cel care e scos din pix, si anume, ca sa dau aici exwemple, ca pana in 5000 lei sa fie de doar 10 %, peste 5000 lei si pana in 8.000 lei sa fie de 15%, apoi pana in 10.000 20%, etc, si in atari situatii, de semnicative variatii, pensiile mici pana la o anumita suma sa nu mai fie ramase in urma, caci 10% sau 15% nu mai e 16%

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@M, indexarea cu inflatia se face doar in tarile innapoiate, medievale si sarace, asa cum e saracan mioriticul Romanistan inca din timpul Imperiului Roman, in care toate cele din si cu avere din marea societate, pentru ,,prostii'' fara carte si noroc sau rupti in coate, se dau porționate si raționalizate sa ramana politicianului sarac de furat si indestulat, jegmanit si inselat sa ajunga si el bogat din averea de la stat, ca la americani de iti bagi laba in oala cu ciorba la care patroana-i statul sau bossul care reglează focul sa nu se afume trocul, te trezesti opărit si la Alcatraz proptit ca sa-ti treaca de urât si de poftit sa-ti bagi mana cu cu tot cu umărul sau bornăul si polonicul tau de geolgău in oalele statului!

Brenda spunea...

Praf......

anonim spunea...


Nu vi se pare cunoscut?

https://www.libertatea.ro/stiri/icr-si-a-dat-in-judecata-sute-de-angajati-si-pierde-pe-banda-rulanta-bani-aruncati-de-pomana-spune-chiar-avocatul-platit-de-institut-cu-25-000-de-euro-4135994

vasile iosif spunea...

Stimate coleg,
Ce poate fi "secret" in viitoarea lege a pensiilor militare, lege de larg interes public?
Mai exista transparenta legislativa?
Ne-am invatat cu "surprizele" ?

Leon spunea...

Pentru cine doreste, Citeste:
https://www.mapn.ro/cpresa/17443_Reluarea-activit%C4%83%C8%9Bii-de-zbor-cu-aeronavele-MiG-21-LanceR,-pentru-o-perioad%C4%83-de-un-an