Un produs Blogger.

joi, mai 12, 2022

"Precupetii noi", lăcaș pentru comemorarea bucovinenilor uciși de sovietici la Fântâna Albă și Lunca Siretului

29 comments
Multe sunt scrise pe internet despre biserica "Precupeții Noi" din București, amplasată în apropiere de Piață Romană, pitită printre alte clădiri pe strada General Broșteanu, însă mai puțin se scrie despre cele două plăci comemorative dăruite de prof. dr. Ion Gherman, președintele  Societății Culturale "Ținutul Herța", plăci  care amintesc de martiriul bucovinenilor și herțenilor măcelăriți de soldații sovietici la Fânâna Albă și Lunca Siretului, în anul 1941,  când încercau să treaca în grup granița în țara mamă , România, de care fuseseră ruți pri Ultimatumul sovietic din 1940.
Plăcile comemorative amintesc bucureștenilor că ținuturile Bucovina de Nord, Herța și Basarabia au aparținut României până în anul 1940.
Plăcile comemorative sunt amplasate, după cum se vede în poze, în curtea bisericii, în partea dreaptă cum intri,  astfel că nu poți ajunge la intrarea în biserică fără să observi prezența lor.
In România nu s-a prea vorbit despre aceste masacre până în anul 2004, pentru a nu supăra autoritățile sovietice până în anul 1991, ruse și ucrainiene după destrămarea Uniunii Sovietice. Oare acesta să fie motivul pentru care tăcerea s-a așezat și peste contribuțiile scrise în marmură la Biserica "Precupeții Noi" de reputatul medic și biolog Ion Gherman?
Istoria spune că în iarna anului 1941 s-a dus zvonul printre bucovineni că de 1 aprilie se organizează o trecere în masă peste graniță spre România, trecere permisă de noile autorități sovietice. Ajunși în zona de graniță Fântâna Albă, nu departe de Herța, grănicerii sovietici i-au somat să se întoarcă și apoi i-au secerat cu mitralierele. Numărul exact al victimelor nu a putut fi stabilit, dar unele surse bine informate vorbesc de cca 3000 de morți.  
Cei care intrați în curtea acestei biserici, țineți un moment de reculegere în fața celor 2 plăci comemorative, în memoria victimelor ocupației sovietice.



29 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eroii neamului romanesc traiesc prin acele sfinte morminte, cruci ridicate si monumente, dar mai ales prin acei patrioti cu inima mare care ridica aceste edificii pentru ca Eroii sa nu fie condamnati nicicand la uitare! A venera Eroii, cu respect si adanca piosie, este o dovada vie ca recunosti sacrificiul suprem si jertfa adusa ca Țara sa nu fie supusă, sa ramana etern si cu mare onoare generatiilor viitoare! Patrie, doar pe tine in inima te am, Glorie eterna eroilor in memoriam!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Intrebare intrebatoare pentru toate rezervele militare: Considerati ca donatiile in scopuri caritabile, sau ridicarea de statui, cruci, troițe sau alte lacasuri religioase, monumente si alte sanctuare memorabile pentru cinstirea memoriei Eroilor, la toate acestea sunt necesare si inscriptionarea numelor ctitorilor si donatorilor, sau ar trebui neaparat sa ramana in anonimat?
*Primul raspuns am sa-l dau eu, cu consideratia ca, donatia se poate indentifica cu donatorul generos, doar daca isi inscriptioneaza cu numele donatia, discret, modest si fara nimic impetuos, undeva, fara majuscule exagerate, mai in dos si cu cat mai mult mai in jos, si nu la prima vedere, fățos trufaș si falos, caci exagerarile de etalare-afisare ar dovedi ca donatorul are veleitati de reliefare personala si grandomana ca a fost o importanta persoana care, daca bogat nu era, nu se nastea, functie mare in stat si societate nu avea si nu exista acea binefacere nu se mai facea, astfel ca, in loc sa avem de-a face cu o actiune donatie modesta, vom constata in speță ca mai degraba a fost o donatie egoista si narcisista de scoatere in evidenta a unui personaj care mai mult a urmarit sa ramana el in eternitate si in evidență!
* Polemica de mai sus mi-am propus sa o aduc aici in dezbatere, dupa ce am vizionat mai cu atentie poza topicului, vazand acolo ca semnatura donatorului e cat roata carului sau cat culmea dealului sub bolta cerului, si de aia si cer parerea corecta a auditorilor, privitorilor si vizitatorilor, dar si a Onorabilului!

anonim spunea...

https://www.cotidianul.ro/situatie-dezastruoasa-42-dintre-elevi-analfabeti-functional/

Deja am vazut scrisul lui dom' profesor....csf??,ncsf!! 😂

si inca una sa va stric ziua de maine.Pana atunci NB!!
https://www.cotidianul.ro/amagiri-verzi-pentru-europa/

Dan B. spunea...

După raptul teritorial din nordul României, Stalin a dispus ca românii pot reveni în patria- mamă în timp de o lună de zile.
Adevărul este că românii s-au hotărât greu pentru plecare.Cert este că respectiva coloană a mărșăluit spre graniță vreo două zile, prin traversarea a două păduri.
La ultima, când au ieșit din pădure, au fost întâmpinați de grănicerii sovietici UCRAINENI, ambarcați în camioane, cu mitraliere grele și aceștia, fără somație, au executat foc asupra românilor, până ce au decedat cu toții.
Dar asta s-a-ntâmplat pe vremea URSS, chiar dacă ucigașii erau ucraineni get-beget.
Azi, Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a afirmat că românii sunt criminali și că rușii au distrus recoltele (d-aia au blocat portul Constanța cu containere conținând cereale?).
Și da, românii sunt criminali pentru că au avut grijă de refugiații lor (100 lei pt cazare și masă de persoană, cheltuieli nedecontate la UE), deși sunt românii fac foamea, dar nu sunt refugiați.
Și da, românii sunt criminali pentru că le repară gratuit elicopterele de luptă, pentru că le realimentează gratuit cu carburant, la Iași, în drum spre Odessa, că le trimit ajutoare materiale militare și umanitare și pentru că aeronavele române se lasă doborâte de apărarea antiaeriană a Ucrainei.
Și, ca o paranteză, dacă nu concordă cu opiniile lui huhu, iar nu se publică?
Apoi, comunicatul lui Bode de la MAI, cel care rezonează cu altele din alte țări (Elveția,Germania, Austria, Belgia, etc) în ceea ce privește explozia infracționalității ucrainene din statele-gazdă, ......

benji spunea...

Sovietici, fără îndoială, dar tot fără îndoială erau ucrainieni.

Huhu Rezea spunea...

Corneliu
Este cel puțin o atitudine cârcotașă modul cum pui d-ta problema.
Crezi că ctitorii de biserici se gândesc numai la mântuirea lor sau și la nemurirea numelui lor pentru generațiile viitoare?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, asta-i situațiunea cand natiunea poseda in randurile sale si personaje bogatane, care ridica sanctuare cu gandul ca generatiile viitoare sa le aduca si lor osanale, catadicsindu-i cu pomeni generoase, borsuri, sarmale si frituri delicioase, baga sama, daca nu ma bag si eu in idei ca scama! Făloseniile pe frontispicii sunt niste capricii, cum ies in evidență negii pe zonele cu calviții! Fie totusi blagosleviti si pomeniti pentru generozitatea si atenia lor, in vecii vecilor!

benji spunea...

Singura ţară din Europa care n-a denunţat pactul Ribentrop-Molotov este Ucraina, şi nici nu o va face, fiind singura beneficiară a crimei istorice. Jumătate din suprafaţa ei este urmarea acestui rapt iar aliaţii strategici, precum România, scandează slavă Ucraina.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Benji, Ukraina are multe erori istorice si abuzuri in teritorii romanesti ocupate de camarilele rusesti, dar asta nu are nimic cu agresiunea, omorurile asupra civililor, ororilor si violurilor, cu daramarea scolilor si uciderea copiilor, cand rusii, ca porcii, ordona ei cine sa intre si cine sa nu intre in NATO ca asa Putin a ordonat-o, crezandu-se peste tari ca stapan de facto! Cine PLM este acest dinte de presedinte stalinist si fascist sa hotarasca cine nu este rusist este nazist? Cine este acest rahat cu moț, talhar si hoț sa ia cu japca si forța teritorii care n-au nimic cu Rusia, sau sa dicteze ca Suedia sau Finlanda n-au ce cauta in Alianta care apara Europa? Rusia se crede cumva stapana mondiala si nu stim noi de aceaqsta smenuiala de praduiala? Sa stea dracului in banca lor ca si asa e vai si amar de trecutul lor de asasini bolsevici si stalinisti, care au ucis cu milioanele din toate popoarele si au supt ca lipitorile toate economiile de la toate natiile, tinand Europa de Est in intuneric, teroare si in arest! Astia trebuiesc exclusi de peste tot si sa li se dea in bot boicot cu boicot, ca intr-un sac, pana li se va da de hac!

Viorel spunea...

Ăsta este comentariul postat pe data de 01 aprilie 2022. Nici un commentator de pe blog nu l-a băgat în seamă. Este bine totuși că după o lună și ceva v-ați adus aminte de acest tragic eveniment și ați postat câteva comentarii.
Viorel spunea...
ŞTIRI ASTĂZI,12:33
Miile de români masacrați la Fântâna Albă comemorați în școlile botoșănene: Uitând ce s-a întâmplat e ca și cum ne-am ucide iar frații și surorile.
Pe data de 1 aprilie 1941 la Fântâna Albă au fost uciși 3.000 de români de toate vîrstele (tineri, bătrâni, copii, mame cu sugari la piept) de către trupele sovietice din cadrul N.K.V.D. -ului, drept pentru care acest eveniment tragic poate fi considerat Katyn-ul românesc.
https://www.botosaneanul.ro/stiri/miile-de-romani-masacrate-la-fantana-alba-comemorate-in-zeci-de-scoli-botosanene-uitand-ce-s-a-intamplat-e-ca-si-cum-ne-am-ucide-iar-fratii-si-surorile-video/
1 aprilie 2022, 18:14

Dan B. spunea...

@CFI:

„Ukraina are multe erori istorice si abuzuri in teritorii romanesti ocupate de camarilele rusesti,...”.
Nu era vorba despre teritoriul românesc anexat Ucrainei?

Mă, tu ești prost?
Te contrazici într-o singură propoziție.
Eu înțeleg că n-ai carte, dar mă așteptam, de la dta, la o oarecare analiză obiectivă, nicidecum să-ți pupi stăpânul-păsărică.
Fă bine și lasă comentariile privind geopolitica și strategia militară pentru cei cu pregătire în domeniu, căci astea nu se însușesc la fără frecvență. Mi-ai mai trimis câteva email-uri în care „băteai câmpii”, dar le-am considerat „accidente”. Văd că recidivezi!

M spunea...

În decursul istoriei Nordul Bucovinei (Regiunea Cernăuți) a aparținut:
🔴 Principatul Moldovei 1346-1774
🔴 Imperiul Habsburgic 1774-1867
🔴 Austro-Ungaria 1867-1918
🔴 România 1918-1940
🔴 URSS (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste) 1940-1941
🔴 România 1941-1944
🔴 URSS (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste) 1944-1991
🔴 Ucraina 1991–prezent

Dacă aveți chef luați și istoria Transilvaniei să vedeți cui a aparținut în ultimii o mie de ani. Ce facem? O dăm înapoi la unguri că a fost mai mult la ei decât ca parte a României???

De aceea după războaie se încheie tratate de pace! Ele reprezintă baza pentru Ordinea Mondială. Altfel am sta tot în războaie, an după an!
Înțeleg că asta e doctrina imperialistă (granițele țărilor mici sunt relative, subordonate intereselor marilor puteri) dar să trăiești într-o țară mică (cum e România) și să faci apologia politicii imperiale mi se pare culmea prostiei!!!
Ucraina e suverană între granițele ei așa cum au fost recunoscute.
Rusia e suverană între granițele ei așa cum au fost recunoscute.
România e suverană între granițele ei așa cum au fost recunoscute.

Restul sunt idioțenii revanșarde!

M spunea...

@benji

Putin al tău zicea în 2014 că Pactul Ribbentrop-Molotov a fost "necesar pentru supraviețuirea Rusiei". La fel ca și Orban vă agățați penibil de momente din istorie (ungurii au fixația cu Trianon-ul).

Dacă nu înțelegi politica Ucrainei mai bine nu vorbi! Nu România e cea mai îndreptățită să se plângă de Ucraina și de Pactul Ribbentrop-Molotov ci Polonia. Dacă te uiți pe prevederile Pactului și le compari cu ceea ce s-a întâmplat în 1939-1940 vei vedea că de exemplu Bucovina și Transilvania inițial rămâneau în componența României!

Să fie clar: "Primii pași privind schimbarea perspectivei referitoare la Pactul Ribbentrop Molotov în Ucraina au început cu președintele Iușchenko (Віктор Андрійович Ющенко). Este dificil procesul pentru că pe de o parte Ucraina a avut de câștigat din acest Pact (e ca și cum România ar denunța Tratatul de la Trianon) pe de altă parte proslăvirea erei sovietice, staliniste, este adânc înrădăcinată în partea estică a Ucrainei.

Brenda spunea...

Nu credeți că v-ați abătut mult la ce tratați pe blogul dvs, credeți că istoria este un subiect când cei cu pensii că cele ale lui IFRIM îl mai interesează

Huhu Rezea spunea...

Cap pătrat de Otopeni,cel care i-a calauzit spre moarte pe militarii din trupele de securitate de la Câmpina, este un rusofil care se ia de oricine critica pe blog agresiunea Rusiei .
Ruscistule, Uniunea Sovietică a dat ultimatumul din 1940.

Leo spunea...

Flavius,
lasă geopolitica că ți-ai atras multă cârcotă , chiar dacă UA a și-a trimis luptători în 1992 în Transnistria ca lupte împotriva R. Moldova. Dar acum UA și-a șters păcatele deoarece s-a oferit de curând ca să elibereze Transnistria de rămășițele armateia 14-a de acolo. R. Moldova a greșit că nu i-a lăsat s-o facă.
Mai bine spune-ne ce-ai mai făcut cu mutarea , că am auzit că pleci din bantustan.

reddog spunea...

M
De obicei aveți raționamente corecte.
Cu Transilvania greșiți.
Vreți să păreți așa corect politic dar uneori o luați așa prin lucerna.
Că aia cu urechile mari.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Brenda, pensiile sunt tabuul si fronda, nici pe fb parca nu mai au ce cauta a se mai discuta, si mai cred ca subiectul cu pensiile are dinti si mușcă si a fost pus în cușcă si de aia tematica cu pricina asta nu mai mișcă!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Dan B, de ce as da curs unor provocari fara sens? Trimiterile alea erau redictionari de informare, pe care le primesc de la un camarad din MAI, si eu le trimiteam, si inca le mai trimit, unor oameni cumsecade, dar tu fiind o fire vulcanica si intempestiva ma voi abtine sa-ti mai trimit! Te pomenesti ca ai studiat la Paris Arta Razboiului si noi nu stim si de aia sunt eu analfabet? Cand Dumnezeu ai sa intelegi, ca om cult si doct, cum te pretinzi, ca a-si exprima cineva opiniile nu-s motive de iesiri incisive, presarate cu invective inutile? Ca sa convingi trebuie sa intepi? Dar, ca orice rusofon, nu voi avea nicicand argumente, bineînteles ca civilizate, ca si mine, pentru a te convinge ca esti pe calea gresita de partea Rusiei nazistoide si a unui Putin de-a dreptul nebun, ca si croitorasul cel viteaz, Hickler Blitzer! Ca si ala facea panarama ca si Putin si a dat de dracul, cu toata sleahta aia a lui de nazisti fanatici si dusi cu pluta, atarnand in streanguri precum poamele din livezi! Si cumva atarnau de pomana in fata judecatii tuturor popoarelor planetei, cum se intampla acum nefast si tragic cu Rusia, Putin si turmele lui de fanatici prin savarsirea acelor atrocitati, si fi sigur ca in viitorul nu prea indepartata tot anturajul putinist va raspunde in fata unui Tribunal international pentru crimele odioase, pe care le savarsesc acum si inalcarea tuturor tratatelor internationale, de invadare a unui stat liber, independent si suveran, cu drept la autodeterminare! Esti ofiter superior, asa ca uita-te in oglinda si revizuieste-ti atitudinea si comportamentul, daca vrei respect! Eu continui sa-l acord oricui, indiferent de circumstante si atacuri...

Huhu Rezea spunea...

@Brenda
Uite că pe @Flavius il interesează istoria, chiar dacă are pensia mică. Mă mir de ce îți pică domniei voastre așa de rău...!

Huhu Rezea spunea...

A spune că Ungaria a exitat ca stat independent în perioada 1526-1918 este similar cu a spune că Ucraina a fost stat independent până în anul 1991.
Dupa bătălia de la Mohach, Ungariaa fost transformată în pasalâc turcesc si apoi a fost integrată Imperiului Habsburgic... ca și Transilvania. Ucraina are un statut neclar câteva luni în anul 1918, inainte de a fi înghițită de Rusia post țaristă.

M spunea...

@reddog

Eu am spus doar că sunt mai multe unghiuri din care poți să privești!

Noi privim subiectiv! Poate așa e și normal! Deseori în camerele de hotel din Ungaria am găsit drept tablou o hartă a "Ungariei Mari"! Sunt tot felul de sensibilități. Să vă mai dau?

Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano (3 martie 1878) prevedea cedarea Dobrogei la sud de o linie Rasova-Agigea de către Imperiul Otoman către Bulgaria.
Urmează apoi Congresul de la Berlin când Dobrogea de Nord devine parte a Regatului României după recunoașterea independenței și cedarea Basarabiei de Sud către Imperiul Țarist (ajuns mai apoi în componența Ucrainei).
Deci România a dat Sudul Basarabiei la schimb pe Dobrogea.

Eu insist să spun că la o istorie atât de frământată, cu atâtea țări pe o suprafață destul de redusă, este imposibil să nu fie teritorii disputate. Fiți convins că ADEVĂRUL văzut de români este altfel decât ADEVĂRUL văzut de bulgari, sârbi, ucraineni sau unguri.

Trebuie să trăim cu această situație și să obținem prin negocieri tot ce se poate!

Afirmația lui Zelensky (confirmată de Aurescu) cum că Ucraina va acorda minorității românești, în oglindă, absolut toate drepturile de care se bucură în România minoritatea ucraineană eu cred că este corectă!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, ma pregatesc deja de mutare, imi fac bagajelul, dar am atat de multe si Ani nu vrea sa renunte la nimic, ca le-as mai rari si racori. Am scris primarului o petitie sa ne acorde transport si oameni, contra cost, mai ales ca mai sunt si altii in situatia mea si singura problema e transportul, nu gasesti mai ales caratori, si cer la un mutat la 2 km, dar chiar 1 km, 2000 lei! Acum, 18 oameni lucreaza la acele apartamente sa le dea repede gata, speram ca pana maxim pe 20 sau 25 luna viitoare sa plecam de aici, caci noul patron care a cumparat blocul, un bombardier, a zis ca pe data de 1 Iulie pune lacatul pe bloc, el fiind golanul care a cumparat si scara vecina, acum renovata si garsonierele deja vandute, evacuand lumea acum 2 ani cu forta si scotandu-le mobilele pe holuri, unii plecati in detasari sau strainatate pierzand tot, jegul! La scara vecina a vandut etajele 1 pana la 3 unui italian, en gross, parterul l-a lasat cica in chirie, multi deja mutandu-se acolo in chirie, niste chichinete, nu-i lasa sa bata cuie in pereti, cu corpuri suspendate, gatesc in casa, baie in casa intr-o camera toate la un loc, etc si eu le-am zis la fraieri ca intr-o zi se vor trezi in drum, pentru ca borfasul cauta in ascuns un cumparator en gros al parterului si cand il va gasi ii evacuiaza, prostii nemaiputand sa se duca unde merg eu caci blocul acela renovat va fi ocupat tot cu toate cererile de case restante din anii trecuti. Pe scara vecina, la borfas, chiria este 150 euro acolo la parter, plus caldura, apa calda si altele, si fraierii s-au hazardat sa se duca acolo cu niste pensii ca ale mele! Vai de mama lor de prosti fara minte! Daca eu am platit pe Ianuarie-Martie 2 persoane 1385 ileintretinere, cu apa calda câte 3 ore de 3 ori pe saptamana pt baie si 200 chirie, total aproape 1600 lei daramite acolo, pe langa 850-900 lei chiria! Maiculita!

CEZAR spunea...

Off topic
https://drive.google.com/file/d/1i6GVuX1hRbtZzREYoGA2zhrG82vmiLHN/view


Prin bunavointa lu MaKiss..care a vrut sa ma oftice
Intelegeti acum de ce.. ACTUALIZARE...NUUU...PLX199..NUUUU ...Contributivitate ..NUUUU..
JOC DE GLEZNE ..ca sa nu se schimbe nimic...DAAAAAAA

Brenda spunea...

Va înțeleg ,perfect, dar , TOTUȘI,

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Cezar, trebuie sa-ti dau dreptate! Felicitari pentru postarea asta explicativa! Asa este, ca daca ne uitam la cuantumuri, doar pensiile pana in 2500 inspira mila, daca si pe alea le defalca era bine, ca nemernicii trebuia sa o ia de la minimum, de la 1 leu in sus, grupate in etape de sume sa vedem cum stam si cu alea pana in 2500 lei, nu asa, la gramada! Alea intre 2500-3000 si 4000 lei trebuie analizat ce grade le iau, caci cu sub si pana in 3000 sunt si Colonei, fosti Cdti de Unitati. Aici trebuie analizat in amanuntime comparativ pe grade si vechimi, ori nu avem cum sa facem asta. Privit tabloul in ansamblu, pare inselator ca nu le-ar mai trebui adaugiri, dar discriminarile sunt invizibile in astfel de tabele si inca ce de multe... Aici e chestia, ca la aceleasi vechimi si grade unii au de exemplu 6000 lei dupa anul 2016, dar ceilalti mai batraiori au 2000- 3000 lei, pensionati inainte de 2016, asta doar ca un simplu exemplu.

Huhu Rezea spunea...

@Brenda
Fotbalul nu te deranjează?

Viorel spunea...

Don Cezare. Ați ales ultimul loc din tabel al 38-lea ca să fiți singur, doar ați fost Cdt. BIMc. ce dracu. Sigur ați avut și Oscar și scutire de impozit ca revoluționar la Timișoara. Pensia babană vi se trage și de la acel TAB împușcat de 17 ori și cu roțile din partea stângă pe jante. OF doamne ce erou și acest Don Cezare al nostru. Merită felicitate.

Gigi spunea...

Vad ca cineva ne spune ca,Zelenschi(cred ca am scris bine numele),ii confirma ministrului Aurescu, faptul ca,comunitatea româneasca aflata sum ocupatia ucrainiana,vor avea aceleasi drepturi in oglinda ca si comunitatea ucrainieana din ROU.
Intreb: Ce la retinut pa acesta,dar si pe predesesorii acestuia sa nu le acorde,pâna acum,drepturile cuvenite?Sau,sa recunoasca ca Bucovina de nord este pamânt românesc,deținut ilegal si prin abuz?Sa ma lase pe mine cotropitorii astea cu texte din astea.