Un produs Blogger.

vineri, ianuarie 20, 2023

Apel adresat preoților, ierarhilor și mirenilor ortodocși români din Transcarpatia, Cernăuți și Odesa de a trece sub jurisdicția canonică a Bisericii Ortodoxe Române

50 comments
UPDATE
Profesorul Vasile Astărăstoaie despre românii din Ucraina:


"Cu toate presiunile guvernamentale, Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă în comuniune cu BO Rusă este majoritară. Potrivit datelor guvernamentale ucrainene, Biserica Ortodoxă Ucraineană avea 7.188 parohii și 4.572 preoți, în timp ce Biserica legată canonic de Moscova avea 12.406 parohii și 10.510 preoți.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a discutat în ședința din 21 februarie 2019 situația creată în rândul ortodocșilor din Ucraina. BOR nu a luat o decizie privind recunoașterea BOU, și a cerut o serie de garanții pentru a dialoga cu aceasta.

„Este necesară obținerea de garanții scrise din partea autorităților bisericești și ale statului ucrainean că identitatea etnică și lingvistică a românilor va fi respectată, precum și că acești ortodocși români vor avea posibilitatea de a se organiza într-un Vicariat Ortodox Român și a cultiva legături spirituale cu Patriarhia Română, spre a fi sprijiniți prin trimiterea de cărți de cult și de teologie în limba lor maternă, adică limba română”, se arată în rezoluția Sinodului BOR."



UPDATE
V Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române dă pe Fb un răspuns celor care au adresat Apelul.

"Cei care nu subînțeleg, ci comentează atât de nedrept, malițios și manipulator solidaritatea BOR cu românii din Ucraina sau de oriunde, rămași fideli valorilor creștine și autentic românești (călcate barbar în istoria relativ recentă a României cu cizmele și cu tancurile), nu au înțeles încă riscurile majore ale sfidării realității, respectul față de suferință și fidelitatea față de Adevăr. Inclusiv cel istoric.
În legătură cu ideea țâșnită din vidul politic exterior realității, aceea a ipoteticei intrări / preluări a preoților comunității românești din Ucraina sub jurisdicția BOR, este bine de știut că aceasta nu poate înființa nicio unitate administrativă (parohie sau eparhie) pe teritoriul aflat sub jurisdicția altei Biserici, nici nu poate prelua preoți și parohii din afara granițelor ei canonice decât la solicitarea oficială a comunității respective (condiție fundamentală) și doar în cadrul unui dialog firesc, oficial și necesar cu autoritatea bisericească locală și recunoscută canonic."
Arhiepiscopul Mihai Longhin, Bănceni, Herța

Părintele Longhin: Bă, ce mult am dorit să vă văd, să văd cum arată și cum vorbește un român. Aștept o zi când toți vom fi acasă!


APEL

Date fiind dezbaterile din ultima perioadă privind drepturile românilor ortodocși din Ucraina (regiunile Transcarpatică, Cernăuți și Odesa), precum și deciziile autorităților de la Kiev privind organizațiile (asociațiile) religioase care fac parte din structura unei organizații (asociații) religioase, al cărei centru de conducere se află în afara Ucrainei, într-un stat recunoscut prin lege drept stat agresor împotriva Ucrainei și/sau ocupă provizoriu o parte a teritoriului Ucrainei;

Luând act de existența paralelismului jurisdicțional-canonic ortodox din Ucraina

(1. Biserica Ortodoxă Ucraineană, derivată a Patriarhiei Ruse de la Moscova, în frunte cu mitropolitul Onufrie (Berezovski),

2. Biserica Ortodoxă a Ucrainei în comuniune cu Patriarhia de Constantinopol, în frunte cu mitropolitul Epifaniei (Didenko),

3. Patriarhia Kievului, în afara comuniunii cu alte Biserici Ortodoxe, în frunte cu patriarhul Filaret (Denisenko),

4. Exarhatul Ucrainenan al Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol în frunte cu arhiepiscopul Daniil (Zelinski),

5. Mitropolia Basarabiei, în comuniune cu Biserica Ortodoxă Română, în frunte cu mitropolitul Petru (Păduraru));

Constatând existența în cuprinsul Ucrainei a 121 de parohii și ortodoxe cu limba de slujire română, dintre care 110 în regiunile Cernăuți și Odesa, cu afiliere moscovită, 7 în regiunea Transcarpatică, ieșite din comuniunea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, derivată a Patriarhiei Ruse de la Moscova, și 4 parohii din regiunea Odesa afiliate canonic Mitropoliei Basarabiei – Patriarhia Română;

Subliniind că românii reprezintă cea mai numeroasă minoritate neslavă în Ucraina (circa 500 de mii de persoane) și că istoric aceștia, în cea mai mare parte a lor, au făcut parte din Biserica Ortodoxă Română, fiind incorporați forțat Bisericii Ortodoxe Ruse – Patriarhia Moscovei, urmare a ocupației sovietice a Basarabiei, Nordului Bucovinei și ținutului Herța;

Ținând cont de criteriul etnic de organizare a Bisericilor Ortodoxe Locale, consfințit prin canonul 34 apostolic;

Readucând în actualitate Comunicatul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 9 aprilie 1992, prin care s-a făcut publică ”poziția oficială a Patriarhiei Române privind situația bisericească din Basarabia și Bucovina de Nord. Și anume, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nu a recunoscut niciodată desființarea Mitropoliei Basarabiei, cu sediul la Chișinău, și a Mitropoliei Bucovinei, cu sediul la Cernăuți. Patriarhia Română nu a acceptat și nu poate accepta niciodată consecințele nefaste ale pactului Ribbentrop-Molotov”;

Având în vedere că, prin articolul 8 al Legii Ucrainei cu privire la libertatea de conștiință și organizațiile religioase, ”Statul recunoaște dreptul unei comunități religioase la subordonarea ei canonică și organizatorică oricărui centru religios (conduceri religioase) din Ucraina și de peste hotare și schimbarea liberă a acestei subordonări prin efectuarea modificărilor corespunzătoare în Statutul (regulamentul) comunității religioase”,

Facem apel către toți creștinii ortodocși români din Ucraina – mireni, clerici și ierarhi – să inițieze consultări interne în comunitățile ortodoxe românești locale din Ucraina în vederea identificării celei mai bune căi de retragere din Biserica Ortodoxă Ucraineană derivată a Patriarhiei ruse de la Moscova și de revenire în comuniunea directă a Bisericii mame Ortodoxe Române – Patriarhia Română.

De asemenea, luând la cunoștință din mass-media de modul dramatic prin care este descrisă realitatea cu care se confruntă mitropolitul Longhin (Jar), aflat sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Ucrainene, derivată a Patriarhiei ruse de la Moscova, facem apel la Înaltpreasfinția Sa să se pună neîntârziat în fruntea preoților și credincioșilor români din Ucraina și, împreună cu aceștia, să ceară reprimirea în jurisdicția canonică tradițională a Bisericii Ortodoxe Române.

Asociația „Răsăritul Românesc”

Fundația Sfinții Martiri Brâncoveni

Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni

Asociația ROST

Asociația ProVita București

Asociația MORE, lista rămânănd deschisă.


Rostonline. ro., 20 01 2023

50 de comentarii:

Leo spunea...

Și dacă vor nu pot. Dar nu cred că vor . Ei vor să fie sectă la Patriarhia RUSĂ și CALENDARUL pe rit vechi. De aceea au probleme cu autoritățile Ukrainiene.
Este LEGE Ukrainiană din mai 2022 , ca Patriarhia Ortodoxă Ukrainiană ține canonic de Patriarhiei Greciei.

Huhu Rezea spunea...

@Leo
Ii judeci nedrept. Ei sunt localnici români sub o ocupație străină. Nu sunt diasporă.
Dacă îți faci timp să vezi filmul realizat de TVR cu părintele Longhin, altfel îi vei percepe, nu filoruși.

Huhu Rezea spunea...

@luchy
De ce nu ești atent pe ce topic comentezi?

luchy19 spunea...

Cu scuzele de rigoare, dar în acest proiect al cadrelor militare se face referire ( art.79) la OMM procent la pensie, ceea ce cred că știți și dumneavoastră, dar nu am reușit să găsesc unde se află acum proiectul.
De aceea am întrat pe acest topic cu un subiect,,paralel '' cu titlul articolului postat de dumneavoastră))(răsăritul a salvat, totuși ortodocsismul)

GG spunea...

Bravo! Bravo! Bravo! De 1000 de ori bravo,adevar ati grăit!Asa este,românii din Ukraina sunt localnici români sub ocupatie srăină.Cu un singur minus din partea patronului Blogului,evitati sa aratati clar unde sunt românii sub ocupatie!? O spusăi eu,ca nu am jenă,de fapt este un adevar.

Huhu Rezea spunea...

Pe vremea când gulerații se plângeau de Dincu la Ciucă, proiectul a fost amânat sine die de Ciucă în ședinta de Guvern ... prin noiembrie.

luchy19 spunea...

Mulțumesc pentru informație.

Leon spunea...

Spre aducere aminte, in sedinta de guvern din 3 august 2022:
"Nicolae Ciucă: Vă mulțumesc. Domnule ministru Dîncu, vă rog să fiți de acord ca proiectul de lege privind statutul cadrelor militare să intre la pachet cu celelalte legi din domeniul apărării și siguranței naționale. Ca atare, cer amânarea până în momentul în care va intra întregul pachet și, pentru că tot vorbim de întregul parchet, pentru toate ministerele responsabile până la sfârșitul lunii august vreau să intrăm în guvern și cu pachetul de legi pe apărare și siguranță națională.

Vasile Dîncu: Ok.”

mosmartin16 spunea...

"Tot ce-i românesc nu piere" ! Paranteză : a apărut o OUG - fază de proiect - de restituire a CASS-ului din anul trecut...în tranșe lunare ! Gând bun, oameni buni !

csej spunea...

Pe voi va manipuleaza televiziunile cum vor.Puneti mana si cititi cat mai multe surse.Vedeti ce ziceau comunistii intre cele doua razboaie privind teritoriile dincolo de Nistru si din Bucovina de Nord.Vedeti din ce ednie faceau parte majoritatea conducerii PCR.Nu gavariti nimic despre romanii din Banatul sarbesc,din Balcic si ...sau dela est de Tisa?
Plangeti de mila preotilor din Ucraina dar va-ti pus intrebarea cat vor sa se rupa de biserica rusa? Ati face bine sa nu va bagati in treburi pe care nu le cunoasteti in detaliu.Televiziunile noastre spun orice din lipsa de subiecte.Lasati comentariile la indemana statului roman si biserica ortodoxa romana.

M spunea...

Din 121 de parohii și ortodoxe cu limba de slujire română 110 au afiliere moscovită!
Adică 90%!

De ce doar 3% au preferat să se afilieze Mitropoliei Basarabiei – Patriarhia Română?

Doar întreb!!!!

A făcut cineva comparație între drepturile ucrainenilor din România și drepturile românilor din Ucraina (fără cei care se declară "moldoveni")?

Era un banc:
- Bulă de ce ai întârziat azi la școală?
- Am trecut o bătrână strada, așa cum ne-ați învățat ieri că face un bun pionier!
- Aaaaaaa! Bravo! Dar de ce ți-a luat așa de mult!
- A dracului babă ea nu voia să treacă pe partea cealaltă!

Huhu Rezea spunea...

@CSEJ
Măi desteptăciune, pâna anul trecut toată biserica ortodoxă ucrainiană ținea de Moscova, dar în bisericile românilor din Ucraina se putea sluji și în limba română. Noua Biserica Ucrainiană, este văzută de românii de acolo ca un instrument de asimilare a lor. Vezi de ce opun rezistență?

John spunea...

https://youtu.be/GUj70xC_efU

M spunea...

Vicariatul Ortodox Ucrainean din România (în ucraineană Православний Український вікаріат у Сиготі) este o unitate bisericească administrativă cu regim special misionar-pastoral, care are rolul de a coordona viața spirituală a credincioșilor ortodocși ucraineni din România. El este subordonat direct Patriarhiei Române.

Zelensky a spus ceva deștept: "minoritatea română din Ucraina se va bucura de aceleași drepturi de care se bucură și minoritatea ucraineană din România!"

Cel puțin în acest moment, credincioșii ucraineni din România, grupați în Vicariatul ortodox se subordonează Patriarhiei Române.
Nu zic că este bine sau rău! Doar constat!

reddog spunea...

M
Balarii
Autoritățile române nu le-au făcut probleme ucrainenilor din Romania.
Stați liniștit că va ieși oarecum bine idolul dvs Zelenski din povestea asta.
Și nu că are neapărat dreptate ci pentru că sunt și interesele altora la mijloc.
Ce-i drept comunica bune și i-a impresionat pe mulți micuți din lume.
In lumea asta sunt multe conflicte.
Și interese.
Tipă aia cu Justin legata la ochi își mai da uneori basmaua aia un pic la o parte să vadă despre cine e vorba. 😁
Că așa e in tenis. Și în viața.

M spunea...

@reddog

La lozinci rusești sunteți tare! Puteți totuși să spuneți ce drepturi au ucrainenii din România și nu au românii din Ucraina?

Constat aceeași lipsă de argumente clare, palpabile, demonstrabile! Eu zic că și biserica ortodoxă ucraineană se subordonează Patriarhiei Române deci, în oglindă, ar fi normal că și cea românească din Ucraina să se subordoneze celei locale iar dumneata îi dai cu lozinci: "în lumea asta sunt multe conflicte și interese!"

Deci să ne focusăm pe fapte! Repet: ce drepturi au în plus ucrainenii din România și nu le au românii din Ucraina!

Poți să îl întrebi și pe Putin că văd că ai preluat cuvânt cu cuvânt mizeriile aruncate de naziști ruși!

Zelensky își apără poporul de atacul criminal al imperiului rus. Ca președinte, orice ați spune, își face treaba foarte bine iar mizeria că dacă nu vor să fie sub bocancul mujicului rus înseamnă că urmărește interese străine, eu zic să o lăsați pentru ședințele de Komsomol!

PS - dacă nu puteți să răspundeți cu argumente vă rog să ignorați postarea asta! Înțeleg că e greu și nu vreau să vă simțiți stânjenit și să răspundeți "inteligent" de genul: "bă pe-a mătii!"

reddog spunea...

M
Balarii
Incercati să ascultați mai mult ce spun românii de acolo nu Zelenski.
Eu i-am ascultat.
Chiar pe viu.
La mine nu țin vrajelile micuților care fac trimitere la Puțin.
PS Balariile astea gen cearceaf le citesc în dunga. 😁

Huhu Rezea spunea...

„Dacă Ucraina vrea să fie o membră a Uniunii Europene, atunci este inacceptabil să hărţuiască sistematic o minoritate etnică şi să o priveze de drepturile sale”, a scris pe Facebook secretarul de stat în MAE ungar Tamas Menczer. „Nu înţelegem deloc cum deciziile şi măsurile anti-ungare ajută în Ucraina războiul împotriva Rusiei”, a adăugat el.

Potrivit hungarytoday.hu, oficiali locali ucraineni au organizat îndepărtarea din oraşul Muncaci a statuii păsării Turul (un simbol ungar), au fost înlăturate cu sprijinul poliţiei ucrainene drapele de pe sediile administrative în două sate ucrainene cu populaţie majoritar maghiară, au fost şterse inscripţiile în maghiară ale unei şcoli de fotbal finanţată de Ungaria într-unul din acele sate şi directorul unei şcoli maghiare din Muncaci a fost demis, printre alte fapte semnalate de membri ai minorităţii ungare.

M spunea...

@Huhu Rezea

Poate au și ucrainenii o lege privind arborarea drapelului altui stat?!?

Statuia reprezenta "1.000 de ani de prezență maghiară" a fost amplasată în teritoriile ocupate de imperiul austro-ungar iar cea din Cehoslovacia, de exemplu, a fost demolată încă din 1928.

Pe aceeași pagină cu știrea asta am găsit și că: "Ungaria semnează un nou acord cu Gazprom".

Dar dacă tot ctă plânge inima de grija ungurilor, vedeți că statuia din România (că și noi am avut una care celebra ocupația maghiară a Transilvaniei), amplasată la Dej, în Piața Bobâlna, a fost demolată de noi la 4 aprilie 1919 (piedestalul fiind demolat în 1934).
Pe acel loc este acum monumentul Marii Uniri.

Eu stau strâmb și gândesc drept: oare era normal să avem o statuie la Dej care celebra ocupația Transilvaniei? Și dacă la noi nu era normal, dacă noi am dărâmat-o, de ce nu ar avea dreptul și ucrainenii să facă la fel?
Că se oftică bozgorii practic nu mă interesează!

Huhu Rezea spunea...

@M
In încercarea de a te da politically correct o dai repede în superficialitatea analizei.
Subordonarea canonică a celor din Bucovina de Nord față de Biserica ortodocxă rusă nu mai poate fi dublată și de autoritatea statului Federația Rusă, pe când alinierea la nou înființata biserică ucrainiană ar însemna să accepți abuzurile autorității ucrainiene.
Ceva asemănător a fost în 1940 când Mitropolia de la Cernăuți, al doilea oras după București, a fost obligată să treacă de Moscova după ocuparea Bucovinei de Nord .
Sau, ceva asemănator cu anul 1700, când austriecii au obligat ortodocșii din Transilvania să treacă la Biserica greco-catolică, dărâmând bisericile și mânăstirile care nu se supuneau.

reddog spunea...

Huhu
Exemplul cu ungurii nu e bun.
Îi dați muniție. 😁
Ungurii au fost pe fata cu rușii ceea ce nu e cazul nostru.
Omul e îndrăgostit de asta mica și abuzata, Zdrelinskaia.
Când te lovește dragostea nu prea mai gândești. 😁

reddog spunea...

Mie ucrainenii îmi vor câștiga respectul daca vor ajunge la Moscova sa înfigă drapelul lor pe palatul lui Putina.
Cum au făcut românii la Budapesta.
Atunci vor putea negocia.

Huhu Rezea spunea...

Red
NATO și UE nu-i vor lăsa pe ucrainieni să ocupe vreum metru din teritoriul Federației Ruse în granițele de la 23 feb. 2022.

reddog spunea...

Huhu
Asta e norocul rușilor altfel ucrainenii erau țuști că melcul la Moscova. 🤣

M spunea...

@Huhu Rezea

Simplific:

Ucraina este în război cu Rusia!
Biserica Ortodoxă Rusă sprijină inamicul!
Bisericile românești au de ales intre a rămâne sub autoritatea bisericii ruse, a trece sub cea a Ucrainei sau cea a României.

Care sunt "abuzurile"? Forțele de securitate au făcut percheziții? Dar ce? Bisericile sunt stat în stat? Dacă noi am fi in război cu Serbia și în bisericile sârbe din Romania s-ar găsi materiale de propagandă ale inamicului sau preoții sârbi ar da date despre manevrele Armatei României nu ați intra peste ei?

Pe bune?

@reddog

Rusia e de 4 ori mai mare decât Ucraina.
România e de 2 ori mai mare decât Ungaria.

Faptul că Ucraina luptă eroic împotriva unei armate superioare tehnic și uman are trebui să vă facă să îi respectați!

În rest, ați rămas la lozinci!

reddog spunea...

M
Nu sunt lozinci.
Sunteți prin stuf. 😁
Romania era micuța când Austro-Ungaria era mare.
Am precizat când îi voi respecta.
Eu sunt doar realist, alții bat câmpii prin bălării. 😁
Când scriam pe aici anti Puțin dvs nu știu pe unde erați.
Aveți încredere în Eminescu nu în Zelenski sau Puțin.
Trăiască România!

Viorel spunea...

reddog. Eu ca om consider că ar trebui să fie O RUȘINE pentru acele popoare care s-au extins și dezvoltat prin războaie de cotropire, crime, jaf și asuprire asupra altor țări / popoare și care acum conduc lumea și dau lecții de democrație și moralitate fără a-și vedea trecutul, prezentul și viitorul pentru că Același lucru fac și acum dar sub altă formă.

A spunea...

@red
https://cdn.adh.reperio.news/image-4/427ed402-575f-4fb3-86f3-f4c34aac07c3/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D1000%26h%3D669%26q%3D91%26f%3Dwebp
Exact romanii au infipt drapelul la Budapesta.
Cat despre asuprirea romanilor in UKR,nu imi place sa o spun dar de data asta ai dreptate.
Acum 5 ani subsemnatul facea niste chestii pe la ei,deh,niste si ca si translator aveam un moldovean,cu cetatenie romana(obtinuta legal in Ro,parinti din fosta Ro mare..etc..etc)(lucra la stat).Btw,omul a spus ca era la secret cea romaneasca ,daca se afla il dadeau afara de la job (rasism) si mai mult,ii ridicau cetatenia Ukraineana( mna asta a spus..).
Incepusera o campanie de derusificare,prin scoaterea din functiile de la stat a nomenclatorilor rusi ,ba si mai mult,tot ce era in armata si politie "de rit vechi" sa ma exprim mai voalat i-au scuipat pe toti,toti,generali,comisari ,etc..tot.Aveau o armata deosebit de tanara.
E,acum a aparut in presa nostra noua lege a invatamantului ,care e de fapt ceva vechi la ei.Pana acum ceva ani ,romanii aveau dreptul de a studia in limba materna pana in clasa a 12.E ,deodata dupa aparitia lui mister Z ,au interzis asa ceva ,avand dreptul decat pana in clasa a 2-a,ma rog,clasele primare dar nu in totalitate.In rest UKR.Acum nu stiu ce sa spun,romanii=moldovenii reprezin sub 1% din totalul populatiei.
Mai am multe dar nu e locul in care sa le prezint,una peste alta,da,e adevarat,cat despre Biserica ,nu imi pasa ca nu'i agreez de nici un fel.
PS:Romani nu sunt doar in BN,pana la Cetatea Alba sunt sate intregi de etnici romani ,multi declarati moldoveni.

A spunea...

@red
Daca increderea ta in spusele lui Eminescu de dupa anul 1886,cand a lasat gazetaria si suferea de personalitate bipolara si probleme la mansarda.....nu e cazul.Insa da,e pe bune politica lui Z fata de vecini.

reddog spunea...

Adrian
Sunt mulți micuți pe aici care au cel puțin personalitate tripolară.
Nu vorbiți de Eminescu, a fost un Geniu
Micuții ăștia care se încordează pe aici și aiurea trebuie sa citească și să scrie ceva la viața lor apoi să vorbească de Eminescu.
Ei deocamdată sunt niste găini amețite care se consideră genii.
Și strigă, că "geniile", evident: Ne mai da ceva? 🤣
Romanii au distrus prima incercare de Republica bolșevică la unguri.
Pe urmă au venit aia din armata mari sovietică cu steagul ăla.

reddog spunea...

Adrian
Eu am fost turist (am și scris pe aici) și nu am avut translator.
Bine, dvs erați cu alte chestii. 🤣
M-am înțeles perfect in lb romana cu o moldoveanca de-a noastră în Odessa
Dvs erați parca ăla care ziceați că în familie va întoarceți la aia cu paloșul mai gros.
Am înțeles! 🤣

A spunea...

Cocos,e adevarat ca nu am fost turist,turist poate oricine,asa asa cum ai fost si tu,bine nu chiar oricine.:)
Cat despre palos,am spus natie si nu familie,da,daca tot esti pasionat de istorie si nu ma poti contrazice.A fost o figura de stil si sunt convins ca ai inteles perfect la ceea ce m-am referit.Nu vreau sa fac bascalie ,desi mi-ar iesi ,am ceva avertisment de la moderator si mi-am propus sa ma abtin de la comentarii belicoase.
A fost geniu,indubitabil,e adevarat,dar in literatura,ce legatura are cu sminteala ?
Asta e adevarul,omul a luat-o pe aratura din varii motive si nu a mai prezentat veridicitate de la momentul respectiv.Insa,da,ne asupresc in prezent in UKR.Discutia de aici a plecat.
Ironia ta vis a vis de unii care participa la discutii ,planuiesc,fac probabil ceea ce le place sau isi striga suferinta,imi pare un pic deplasata.
Daca tot sunt atat de denaturati din punctul tau de vedere ,de ce'i mai citesti?Iti irosesti neuronul si vederea inutil.Sa nu spui ca tre sa faci sinteza la sfarsitul zilei si sa o inaintezi,sincer,nu m-ar mira.:)Ca peste tot intalnesti mai mereu baieti buni si destoinici:)
Nici eu nu agreeez unele persoane prin felul in care pun problema,dar,asta e ,ii iau asa cum sunt ,cu sperantele si convingerile lor.Exista o diferenta de generatii ca si mentalitate si nu vreau sa deranjez.Recunosc ca uneori ma mananca "destele" dar nu vreau sa mai vina vre-unul sa ma ridice la rangul de romancier.:)Asa ca stau, mai citesc ,ma mai minunez de unele,mai invat unele(de ce sa nu recunosc),insa ,am propriile mele convigeri,despre generatii si categorii de pensionari.

reddog spunea...

Adrian
Nu sunt cocos!
Sunt chiar dulău.
Asa zic eu, evident. 😁
Na, daca nici eu nu mai țin cu mine cine sa mai tina? 😁
Nu m-am referit la toți camarazii, sunt unele găini care se cred genii și se încordează că broasca la bordura.
Eminescu e de neatins!

Known spunea...

Paliga, lasă propaganda ieftină!!!

M spunea...

Și iată cum s-a fâsâit "oprimarea" preoților români!
Citiți ce zice BOR și care a fost "traseul" smiorcăielilor popii rusofil!

https://m.ziare.com/preoti-ucraina/bor-mesaj-preoti-ortodocsi-romani-ucraina-fideli-moscova-1784955

Asta dacă puteți să scoateți ochii din propaganda rusă!

reddog spunea...

M
Nu putem să ne scoatem ochii din propaganda rusă.
Asta e, atât ne duce capul.
Nu toți sunt genii că aia cu Sclava Ucraina în guriță. 😁

Trăiască România!

reddog spunea...

Iată ce a spus Bănescu și ce au înțeles micuții trotinetisti useristi cu Sclava Ucraina în guriță. 😁
Dar de când trotinetisti useristi sunt fani BOR?

"Există și o structură ecleziastică ortodoxă care și-a declarat independența în relație cu Patriarhia Moscovei (n.r. - Biserica Ortodoxă din Ucraina) și care se manifestă ca autocefală.Patriarhia Moscovei nu a recunoscut ieșirea de sub jurisdicția ei a Bisericii din Ucraina, deci persistă încă la nivel local o ambiguitate care se va limpezi odată cu sfârșitul războiului. Sperăm ca acesta să devină posibil cât mai curând în condițiile împlinirii dreptății, întrucât pacea presupune dreptatea.BOR a pledat și pledează firesc pentru respectarea drepturilor minorității românești din toate țările, nu doar din Ucraina (păstrarea identității lingvistice, religioase și culturale).Realitatea din diaspora și din comunitățile românești din jurul granițelor este însă pretutindeni una care evoluează în funcție de mulți factori locali și socio-culturali.Esențială este păstrarea și cultivarea conștiinței creștine, fidelitatea față de adevărul de credință și de valorile morale rodite de acesta.Situația gravisimă în care se află acum Ucraina invadată și agresată militar de aproape un an, a creat o realitate tragică, inclusiv în plan local bisericesc, o realitate socială la care românii de acolo, inclusiv preoții, au datoria de conștiință să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist. Păstrându-și curată conștiința morală, patriotică și religioasă. Ads Rațiunea supremă a acestei adecvări o constituie adevărul obiectiv probat de crunta realitate imediată, neideologizată, nemanipulată de propaganda celor ce încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele în masă. Această rațiune este cea autentic creștină, nu cea care contrazice Evanghelia lui Hristos în litera și în spiritul ei. Culmea cea mai înaltă a răului fiind crima", a scris Vasile Bănescu pe Facebook.


Huhu Rezea spunea...

@M
Mai citește o dată articolul și vezi că purtătorul de cuvânt al BOR nu scrie neroziile pe care le ai d-ta pe scăfârlie.
Rezumatul tâmp făcut de un ziarist de la Ziare.com(unitate militară) nu reprezintă punctul de vedere al BOR.

reddog spunea...

M e că soldatul sovietic.
Tot înainte tovarăși, nu ne lăsăm! 🤣
La fel că aia de la userea
Să știți că și Romania a atacat Austro-Ungaria.
Și îi vroia pe românii din Transilvania nu toată Austro-Ungaria. 😁
Deci rețineți: Romania a atacat Austro-Ungaria!

M spunea...

Iar lozinci?

Punctual, eu am zis:
1. Nu a fost chiar "măcelul" insinuat de popa din Ucraina - chiar nu sunt dovezi și argumente!
2. "Citiți ce zice BOR" - fără să comentez ce și cum. Atât: citiți!
3. "Care a fost traseul știrii" - iar fără să comentez, fără să acuz, fără să jignesc!

În loc să comentați la subiect, să aduceți argumente ce ziceți:
"Sclava Ucraina"???

Am zis bine că nu vă mai puteți scoate ochii din propaganda rusă!

Zici "sclava" unei țări care luptă eroic! Oamenii ăia mor pentru țara lor și tu îi jignești, mizerabil! Să îți fie rușine!
Să jignești niște morți mi se pare josnic!
Dar așa sunt filorușii!

Eheiiiii! Poate cu se împlinește visul să aveți iar bocancul rus pe gâtlej! Eu plec la băiat în Canada. Voi?

🇷🇴🇺🇦

M spunea...

@Adrian

deodata dupa aparitia lui mister Z ,au interzis asa ceva ,avand dreptul decat pana in clasa a 2-a,ma rog,clasele primare dar nu in totalitate.

1. Sursa?
2. Cât se învață în limba ucraineană în România? Mă refer evident la minoritatea ucraineană de la noi!

M spunea...

@reddog

Doar spre informarea ta, ca să nu te mai străduiești: nu mai citesc ce scrii tu și de acum nici nu mai răspund la nimic din ce postezi. Pentru mine ești un filorus și deci un antiromân. Punct și pă!

reddog spunea...

M
Plecați în Canada.
Eu rămân aici.
In război se moare, așa a fost mereu.
Sunt fan Eminescu, nici filorus nici filoucrainean.
Unii mai citesc și articolele nu doar titlul.
Probabil va bazați pe faptul cu unii citesc doar titlul.

🇷🇴

A spunea...

@M
1. sursa este in postarea de unde ai scrapat
2.Citeste legea 1/2011
Nu as putea sa spun unde cu exactitate dar daca sunt de prin nordul moldovei pe forum poate stiu.
Pentru rusa te servesc cu placere in privinta locatiei.

A spunea...

https://uur.ro/invatamant/scoli-cu-predare-in-limba-ucraineana/

Huhu Rezea spunea...

V Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, dă pe Fb un răspuns celor care au adresat Apelul.

"Cei care nu subînțeleg, ci comentează atât de nedrept, malițios și manipulator solidaritatea BOR cu românii din Ucraina sau de oriunde, rămași fideli valorilor creștine și autentic românești (călcate barbar în istoria relativ recentă a României cu cizmele și cu tancurile), nu au înțeles încă riscurile majore ale sfidării realității, respectul față de suferință și fidelitatea față de Adevăr. Inclusiv cel istoric.
În legătură cu ideea țâșnită din vidul politic exterior realității, aceea a ipoteticei intrări / preluări a preoților comunității românești din Ucraina sub jurisdicția BOR, este bine de știut că aceasta nu poate înființa nicio unitate administrativă (parohie sau eparhie) pe teritoriul aflat sub jurisdicția altei Biserici, nici nu poate prelua preoți și parohii din afara granițelor ei canonice decât la solicitarea oficială a comunității respective (condiție fundamentală) și doar în cadrul unui dialog firesc, oficial și necesar cu autoritatea bisericească locală și recunoscută canonic."

reddog spunea...

Interviul IPS Longhin de pe pagina ziarului românilor din Cernăuți, Bucovina "Zorile Bucovinei"

https://fb.watch/iiyChIkkYg/

reddog spunea...

De prin presa ungurilor
Interesanta și perspectiva lor.
Evident că gândesc conform intereselor lor.
Zice multe pe acolo dar in principiu spun cam așa.
In eventualitatea unirii României cu R Moldova ungurii au doua vesti: una buna și una rea. 😁
Cea bună ar fi că Ținutul Secuiesc ar putea obține autonomie (având în vedere că în R Moldova există o zonă autonomă - Găgăuzia)
Cea rea ar fi că UDMR nu va mai intra in Parlament.

https://hungarytoday.hu/moldova-romania-szeklers-autonomy/

Viorel spunea...

reddog. Care Ținut Secuiesc. Cum poți tu cetățean român de etnie maghiară să soliciți autonomie pe un teritoriu denumit de Camera Deputaților Ținut Secuiesc (Astăzi un proiect de lege pentru autonomia aşa-zisului Ţinut Secuiesc, adică judeţele Harghita, Covasna şi o parte din judeţul Mureş, a trecut tacit de Camera Deputaţilor, după ce a expirat termenul de dezbatere. Senatul, reunit în şedinţă de urgenţă, a respins proiectul iniţiat de UDMR în decembrie 2019), când acesta nu te reprezintă ca nație ? Câți secui sunt în ținutul secuiesc ? Ori ești maghiar, ori ești secui. Mai există o explicație zise Leana lui Pârțag din Sadova, de fapt o trădare din partea Guvernului. Guvernul a stabilit că identitatea secuiască poate fi menţionată la recensământ ca o subcategorie a minorităţii naţionale maghiare. Deci, deștepții pământului le-a dat o portiță. Citește tot materialul pentru că este interesant. https://www.g4media.ro/guvernul-a-stabilit-ca-identitatea-secuiasca-poate-fi-mentionata-la-recensamant-ca-o-subcategorie-a-minoritatii-nationale-maghiare.html

Huhu Rezea spunea...

Profesorul Vasile Astărăstoaie despre românii din Ucraina:

https://www.activenews.ro/opinii/Profesorul-Vasile-Astarastoae-il-contrazice-pe-Vasile-Banescu-cu-privire-la-Romanii-din-Ucraina-si-ofera-un-Portret-schitat-de-IPS-Bartolomeu-Anania-IUDA-179261

"Cu toate presiunile guvernamentale, Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă în comuniune cu BO Rusă este majoritară. Potrivit datelor guvernamentale ucrainene, Biserica Ortodoxă Ucraineană avea 7.188 parohii și 4.572 preoți, în timp ce Biserica legată canonic de Moscova avea 12.406 parohii și 10.510 preoți.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a discutat în ședința din 21 februarie 2019 situația creată în rândul ortodocșilor din Ucraina. BOR nu a luat o decizie privind recunoașterea BOU, și a cerut o serie de garanții pentru a dialoga cu aceasta.

„Este necesară obținerea de garanții scrise din partea autorităților bisericești și ale statului ucrainean că identitatea etnică și lingvistică a românilor va fi respectată, precum și că acești ortodocși români vor avea posibilitatea de a se organiza într-un Vicariat Ortodox Român și a cultiva legături spirituale cu Patriarhia Română, spre a fi sprijiniți prin trimiterea de cărți de cult și de teologie în limba lor maternă, adică limba română”, se arată în rezoluția Sinodului BOR."