Un produs Blogger.

marți, ianuarie 17, 2023

Guvernul discută posibilitatea restituirii CASS-lui reținut anul trecut prin OUG nr. 130/2021

43 comments

 Vezi

Sedința de Guvern din 18 01 2023

-NOTĂ privind litigiile generate de aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

Ordonanța a fost declarată neconstituțională extrinsec prin Decizia CCR nr. 650, publicată în MO pe data de 28 12 2022.


Din Comunicatul Guvernului de după ședința de Guvern:
"3.    NOTĂ privind litigiile generate de aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative
Nota de care Guvernul a luat act include o analiză a situației generate de modificările legislative aduse OUG nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Începând cu luna ianuarie 2022 veniturile din pensii au fost grevate de contribuțiile de asigurări sociale de sănătate, reținerea făcându-se la sursă de către casele teritoriale de pensii sau, după caz, de Casele sectoriale de pensii din subordinea Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Administrației și Internelor și Serviciului Român de Informații, prin aplicarea unui procent de 10% cu privire la sumele ce depășesc 4.000 de lei.
Prin decizia nr. 650 din 15 decembrie 2022, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat neconstituționalitatea unor prevederi din OUG nr. 130/2021.
Este previzibil faptul că persoanele care au solicitat restituirea sumelor reținute din pensie cu titlul de CAS începând cu luna ianuarie 2022 până la momentul reținerii vor obține din partea instanțelor judecătorești soluții favorabile. Având în vedere numărul mare de pensionari afectați de dispozițiile OUG nr. 130/2021 și faptul că acesta ar putea crește în perioada următoare, Nota prezentată Guvernului include soluția reglementării efectelor Deciziei Curții Constituționale nr. 650/2022, printr-un act normativ de același nivel cu OUG nr. 130/2021, care să stabilească modalitățile de restituire a sumelor reținute cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de către Casele teritoriale de pensii sau, după caz, de Casele sectoriale de pensii din subordinea Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Administrației și Internelor și Serviciului Român de Informații.





43 de comentarii:

mosmartin16 spunea...

În foamea lor de bani, chiar au guvernanții o astfel de intenție ?! Doamne ajută, chiar dacă se apropie "vânzoleala electorală" !

Cătălin spunea...

PENTRU PENSIONARII MILITARI ACEST CASS A FOST INCASAT ABUZIV DIN 3 MOTIVE SOLIDE PE CARE LE-AM MENTIONAT DE MAI MULTE ORI.DE ACEEA EL TREBUIE INAPOIAT.

xmax spunea...

Aceste anomalii și abuzuri ale acestor OUG-uri sunt împotriva oricărui raționament logic fundamental.
Sa nu uitam ca un alt OUG 59/2917 este extrem de nociv.
Va trebui sa ne mobilizam astfel incit în număr cit mai mare sa ne adresam instantelor de judecata pentru a scoate în evidenta încă o mare nedreptate.
Ca și soluție ar fi ca toate sindicatele care reprezinta instituțiile de forță ale militarilor și polițiștilor sa deschidă dosar în instanta pentru a anula acest OUG 59/2017 și restituirea intregii sume luata prin "inginerii financiare"
Nu înțeleg de ce pina în prezent aceste sindicate nu s-au mobilizat în privința acestui OUG???
Poate știe cineva detalii despre asa ceva.

Marcel Orzan spunea...

Frumos material! Trag concluzia ca exista speranta, chiar posibilitatea legala ca, in cazul declararii necostitutionalitatii OuG 59/2017 si chiar a OuG 114/2018 in dosarele colegilor nostri in contencios administrativ, noi toti ceilalti sa uzitam de prevederile art. 9 (4) din Legea nr. 554/ a contenciosului administrativ:
[(4) În situația în care decizia de declarare a neconstituționalității este urmarea unei excepții ridicate în altă cauză, acțiunea poate fi introdusă direct la instanța de contencios administrativ competentă, în limitele unui termen de decădere de un an, calculat de la data publicării deciziei Curții Constituționale în Monitorul Oficial al României, Partea I.]
pt. a introduce direct actiuni in contecios pentru repararea vatamarii produse prin eliminarea, prin cele 2 OuG, a actualizarii prevazute in forma initiala a art. 60 din L.223/2015.

Paul Puiu spunea...

De câteva zile se tot dă lumea peste cap cu ilegalitatea rețineri din pensie a CAS.
Ce este straniu că nimeni nu vede ce produce OUG 592017!!!!
,,Cu fumigena CAS din nou s-a distras atenția de la planul măreț al politrucilor,adică, tăierea pensilor militare."
Foarte ușor manipulează și au văzut că dacă aruncă un os toată lumea buluc pe el.
Curând vin tăierile ,,prevăzute" în PNNR.🤬🤬🤬🤮🤮🤮

Alkan spunea...

Se se restituie din oficiu, primim.

Leon spunea...

Sumele retinute de Guvernul Boc, au fost restituite esalonat, fara dobanzile cuvenite:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/138062&ved=2ahUKEwiq6cO-uND8AhU4lP0HHcjZBDgQFnoECBQQAQ&usg=AOvVaw2VGs0njtCoCv7Adfp8JKuD

Brenda spunea...

Și indexați trenuleț?

Mihai spunea...

Nu este decat efectul razboiului intre magistratii pensionari si guvernanti .
Au atacat furibund si vor ataca in continuare orice chichita prin care spera in castig de cauza.Au marele avantaj de a cunoaste bine legile si caile de atac.
Fiti sigur ca doar de atacurile magistratilor in functie si pensionari le este frică.
Militarii vor profita câștigând cate ceva doar in siajul acestora.

csej spunea...

Asta e.Mai bine in siaj decât nimic.Daca eram deștepți ne lipeam de magistrați.Ei cu legea noi cu buzduganul făceam o treaba buna.Se găsea o formă acceptabilă atât pentru pensionarii magistrați cat si noi.Prostie omenească sa umbli cu coada pe sus.

Viorel spunea...

Dacă OUG nr. 130/2021 a fost considerate de CCR neconstituțională, ce se întâmplă cu:
Art. VII. (1) În anul 2022 nu se acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizațiile la ieșirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă.
Postez din nou ce am scris zilele trecute. Planul de măsuri la nivelul MApN nr. DP-73 / 15.01.2020 (Planul domnului Ciucă) pct. 22 = Abrogarea art. 41 din OUG nr. 114/2018 privind acordarea ajutoarelor la trecerea în rezervă. Dacă domnul Ciucă în anul 2020 până pe 30 iunie a vrut să abroge art. 41 din OUG nr. 114/2018 și să acorde ajutoarele la trecerea în rezervă, acum prin abrogarea OUG nr. 130/2021 ce se mai poate face ?

Huhu Rezea spunea...

@viorel
Fără asemenea confuzii!
Decizia CCR 650/2022 a declarat neconstituțional numai art. XXIV din OUG 130/2021, nu întreaga ordonanță.
Suspendarea ajutoarelor la încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare, altele decât cel din art. 20 al Anexei VI, a L 284/20110, continuă.

luchy19 spunea...

Un comentariu oftopic.
Citez din memorie pe cineva care a spus într o postare pe acest blog;
O SCHIMBARE PRIVIND MODUL DE CALCUL/INDEXAREA/ACTUALIZAREA PENSIILOR MILITARE VA AVEA LOC ÎN MOMENTUL CÂND VOR ÎNCEPE SĂ TREACĂ ÎN PENSIE/RETRAGERE INTR UN NUMĂR SEMNIFICATIV SOLDAȚII GRADAȚI VOLUNTARI. DA, CÂND DOMNUL SGP VA AVEA O PENSIE DE PESTE 4000 LEI ȘI COLEGII PENSIONATI PÂNĂ ÎN ANUL 2014, 2015 ATÂT OFIȚERI, DAR MAI ALES SUBOFIȚERII DIN MAPN VOR RĂMÂNE SUB PENSIA UNUI SGP.

csej spunea...

Sa returneze baniii si cu dobanda.S-au invatat sa puna curul pe orice numai pe banii lor nu.De data asta a facut si CCR un lucru bun.Cat timp judecatorii dela CCR si Avocatul popoporului sunt numiti politic isi vad numai de interesul lor.
Noi suntem militari dar din pacate ne comportam precum babele.

Cătălin spunea...

HUHU TE ROG SA MA AJUTI CU UN RASPUNS COMPETENT IN URMA POSTARII DUMNEAVOASTRA: "Suspendarea ajutoarelor la încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare, altele decât cel din art. 20 al Anexei VI, a L 284/20110, continuă." CE SA INTELEG DE AICI CA DACA AM DAT IN JUDECATA IN ULTIMII ANI SI AM REVENDICAT AJUTORUL LA DATA TRECEREII IN REZERVA, POT SOLICITA ACEST DREPT XA URMARE A DECIZIEI C.C.R. DE A DECLARA ART.20 AL ANEXEI VI DIN L284 DIN 2010? SPER SA IMI RASPUNZI CU CEEA CE TREBUIE SA FAC PENTTU DOBANDIREA DREPTULUI PE CARE IL CASTIGASEM LA PRIMA INSTANȚĂ.MULTUMESC!

watcher spunea...

Stimați pensionari,
A fost aprobată în ședința de astăzi a guvernului Nota SGG privind emiterea unei OUG prin care să se stabilească restituirea CASS reținut pe parcursul anului 2022

watcher spunea...

A fost aprobată Nota SGG azi in ședința de guvern

Huhu Rezea spunea...

Catalin
Dreptul d-tale la acțiune în instanță s-a stins la data intrării în vigoare a L 153/2017 prin abrogarea totală aL 284/2010, cu anexe cu tot.In OUG 130 2021 si 168 2022 se face referire la alte ajutoare decât cele din Art. 20 al Anexei VII din L 284/2010.

vasile spunea...

S-a solicitat analizarea in sedinta de guvern. Daca a fost aprobata ce urmeaza? Elaborarea unei oug care sa atabileasca cum se vor da banii retinuti, asa cum a fost solicitat?

watcher spunea...

Exact! Se lucreaza la Ordonanta, Se va restitui esalonat.

Leon spunea...

"Nota prezentată Guvernului include soluția reglementării efectelor Deciziei Curții Constituționale nr. 650/2022, printr-un act normativ de același nivel cu OUG nr. 130/2021, care să stabilească modalitățile de restituire a sumelor reținute cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de către Casele teritoriale de pensii sau, după caz, de Casele sectoriale de pensii din subordinea Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Administrației și Internelor și Serviciului Român de Informații."

Dodo spunea...

Va salut! Imi poate spune cineva cum se va acorda acel procent de 10% la pensiile oeste 4000 de lei. Ca am tot auzit fel de fel de supozitii. Unii ziceau ca se va da din venitul net....altii ca din brut ce depaseste 4000 de lei. De exemplu la un brut de 4500 de lei se va da 45 de lei... sau doar daca netul trece de 4000? Multumesc.

Huhu Rezea spunea...

@DODO
Iți restituie sumele care apar pe cupoane reținute cu titlu de CASS, nu înainte de a fi impozitate cu 10%.

Leon spunea...

In zilele urmatoare o sa vedem proiectul de OuG in Transparenta, probabil la Ministerul Finantelor, trimis la CES si CL !
Cred ca Restituirea va fi esalonata pe 12 luni, incepand cu luna Februarie, si nu va fi purtatoare de dobanzi.
Calculul este simplu, avem pe Talon, retinere CASS, valoarea respectiva X 12 luni= Total lei se restituie !
Ex. 35 lei X 12= 420 lei.. !!
PS. Cunosc colegi care au pe rol restituirea acestor Sume; le-am sugerat sa solicite si dobanzile datorate plus cheltuieli de judecata !

Huhu Rezea spunea...

Nu așa @Leon!
Sumele care au reprezentat CASS nu au fost impozitate.
Dacă se restituie, ele vor fi mai întâi impozitate.
In exemplul dat, din suma de 420 lei se reține 10% impozit.
420-10% x 420 = 378 lei

Burebista spunea...

Plata eșalonata se va face probabil ca la oug 75/2020... În 5 ani... Primul an 5%, al doilea 10%, al treilea 25%, al patrulea 25% și în al cincilea an 35%.. Cu indexarea datorita inflației în funcție de suma rămasă de plătit.. 🤣 Cam așa s-au acordat toate drepturile restante câștigate în instanțe din ultimii ani.

A spunea...

Restituirea CASS-ului se face si la cei pensionati dupa 2018?
Daca da,presupun ca pensia imi va ramane la fel,pentru ca e a dracu de plafonata,nu?
Logic ar fi sa imi creasca daca nu se mai retine..Hmmmm

Burebista spunea...

La cei pensionați după 15.09.2017 chiar dacă retinerea CASS nu producea efecte asupra pensiei plafonate în plată tot trebuie returnate sumele acelea reținute din brutul pensiei, apoi reimpozitat brutul și trimiterea diferenței către bugetul de stat. Diferența rămasă din CASS se va duce la retinerea Cfm oug 59 care va creste ca sumă, adică se va întoarce tot la bugetul de stat.. 🤣

Leon spunea...

@Bure, nu toti suntem politisti..:)).
In 2012, eu am primit tot o restituire CASS, in 14 rate lunare, retinute ilegal in 14 luni(parca!).
Cred ca la fel va fi si acum...!!
Huhu are dreptate, se va retine si Impozitul de 10% !

Burebista spunea...

Adrian, se vor returna și sumele reținute pentru CASS la pensiile brute stabilite după 15.09.2017. La pensia ta în plată nu va produce efecte, adică nu vei primi nimic pe card.. 🤣 Vor fi decât calcule la brut și mutarea de sume dintr-o reținere în alta. Efecte sunt decât la pensiile nete stabilite după impozitare alea mari care nu se plătesc.

Huhu Rezea spunea...

@Adrian
Cum nu ți-a reținut vreun bănuț din cuantumul net, nici nu-ți va restitui vreun bănuț prin posibila Ordonanță. Cam mult întârzie
Comunicatul după ședința de Guvern!

Viorel spunea...

Burebista. Nu cred că vor aplica prevederile art. VI pct. (1) din OUG nr. 130/2021.
(1) Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice, devenite executorii în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2022 (2023=5%, 2024=10%, 2025=25%, 2026=25%, 2027=35%). Argumente: 1. Cu excepția magistraților, sumele sunt mici / medii. 2. Ce faci cu marea majoritate care nu au dat Guvernul în judecată ? Nu poți să-i incluzi în prevederile articolului mai sus menționat, prevederi care se regăsesc în toate OUG din 2011 și până în prezent, privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Cred că va fi ca termen 1 maxim 2 ani.

Leon spunea...

Huhule, este publicat de vreo 2 ore, am si postat mai devreme un fragment:
https://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/informatie-de-presa-privind-proiectele-de-acte-normative-aprobate-in-cadrul-edintei-guvernului-romaniei-din-18-ianuarie-2023

A spunea...

Aha,deci mumu si restituire si la crestere.
Cum dracu am nimerit eu perioada numai cu mumu peste tot,de cand am absolvit si pana azi...
Ghinion:)
Insa nonciucanii papa ceva firfirei,eiiiii....ba la dracu ,banii la bani si paduchii la ciucani:)

A spunea...

Bah ce misto,cum dracu am nimerit eu mumu si la CASS si la pensie si in intreaga cariera.M-am noscut in vre un semn aiurea zic:)sau mi-am ales meseria gresit(asta o spun de vre-o 10 ani)?
Bine o fi la unii,si indexari mai mari si banii inapoi la baieti si pensii marite iar.
Cred ca banii la babani si paduchii la ciucani...cam asta e trendul:)

Brenda spunea...

Indexate și aplicarea trenuleț?

Șoimul spunea...

Viorele, caută și citește Decizia Înaltei Curți, nr.20 din 20 Mai 2019, unde face precizări concrete despre ajutoarele la trecerea în rezervă.

Huhu Rezea spunea...

Hurzicare, ai luat-o pe ulei?

Viorel spunea...

Șoimule. Nu mă interesează Decizia ÎCCJ nr. 20/2019 pentru că îți prezind eu Decizia ÎCCJ nr. 5/2018 unde am fost direct implicat înainte de a ajunge la CCR în Decizia 403/2019. Redau:
Decizia nr.5 în dosarul nr.2833/1/2017
Acțiunile având ca obiect acordarea ajutoarelor salariale de care beneficiază cadrele militare, polițiștii și funcționarii publici cu statut special la trecerea în rezervă sau direct în retragere formulate în temeiul art. 20 alin. (1) din Capitolul 2 al Anexei VII din Legea nr. 284/2010 introduse în perioada de suspendare a exercițiului dreptului la acordarea de ajutoare/indemnizații sunt prematur formulate. Și cu asta să le ia dracu și pe toți cei care au decis împotriva noastră (mă refer la politicieni / guvernanți).

Șoimul spunea...

Te felicit pentru acțiune, deci așteptăm,chiar până în 2070!
Sănătate!

MIHAI spunea...

Huhu parcă spuneai că nu se mai pot obține banii înapoi. Acum aflam că, Guvernul se teme de prea multe procese!

Brenda spunea...

Cum sa le poziteze,, întâi să indexeze și apoi să le impoziteze

Brenda spunea...

Reiau cum să le impoziteze,?aceste sume erau pensie, deci sa le impoziteze dar sa le indexeze și să le impoziteze