Un produs Blogger.

vineri, ianuarie 20, 2023

Ultimatumul sovietic din 1940: Bucovina de Nord a fost cotropită de URSS cu titlu de despăgubire pentru stăpânirea Basarabiei de către România în perioada 1918-1940

34 comments

 Pentru cine mai este despăgubire Bucovina de Nord dacă Federația Rusă, succesoarea de drept internațional a URSS, nu mai stăpânește nici Basarabia și nici Ucraina? Aici este porțița prin care diplomația română ar putea încolți Ucraina.


Pe 26 iunie 1940, Guvernul Regatului României primea prima notă ultimativă din partea reprezentanților URSS, în ceea ce privește cedarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord. Iată textul trimis de ministrul de externe sovietic, Molotov:


„În anul 1918, România folosindu-se de slăbiciunea militară a Rusiei a desfăcut de la Uniunea Sovietică (Rusia) o parte din teritoriul ei, Basarabia, călcând prin aceasta unitatea seculară a Basarabiei, populată în principal cu ucraineni, cu Republica sovietică ucraineană.

Guvernul sovietic consideră că chestiunea întoarcerii Basarabiei este legată în mod organic de chestiunea transmiterii către URSS a acelei părți a Bucovinei a cărei populație este legată în marea sa majoritate de Ucraina sovietică prin comunitatea sorții istorice cât și prin comunitatea de limbă și compoziție națională. Un astfel de act ar fi cu atât mai just cu cât transmiterea părții de nord a Bucovinei către URSS ar putea reprezenta, este drept că numai într-o măsură neînsemnată, un mijloc de despăgubire a acelei mari pierderi care a fost pricinuită URSS-ului și populației Basarabiei prin dominația de 22 de ani a României în Basarabia.

Uniunea sovietică nu s-a împăcat niciodată cu faptul luării cu forța a Basarabiei, ceea ce guvernul sovietic a declarat nu o singură dată și deschis în fața întregii lumi. Acum când slăbiciunea militară a URSS este de domeniul trecutului iar situația internațională care s-a creat cere rezolvarea rapidă a chestiunilor moștenite din trecut pentru a pune în fine bazele unei păci solide între țări, URSS consideră necesar și oportun ca în interesul restabilirii adevărului să pășească împreună cu România la rezolvarea imediată a chestiunii înapoierii Basarabiei la Uniunea Sovietică.

Guvernul URSS propune Guvernului Regal al României:

1. Să înapoieze cu orice preț Uniunii sovietice Basarabia;

2. Să transmită Uniunii sovietice partea de nord a Bucovinei cu frontierele potrivit cu harta alăturată.

Guvernul sovietic își exprimă speranța că Guvernul român va primi propunerile de față ale URSS și că aceasta va da posibilitatea a se rezolva pe cale pașnică conflictul prelungit dintre URSS și România.

Guvernul sovietic așteaptă răspunsul Guvernului Regal al României în decursul zilei de 27 iunie curent.”


Comentariu al ziarului timpul.md în 26 iunie 2021

"Este de remarcat că nota ultimativă a sovieticilor nu are niciun fel de susținere în realitate, din mai multe motive. În primul rând, în Basarabia nu a existat niciodată o majoritate ucraineană și nici nu a avut vreo „unitate seculară" cu Ucraina. Dimpotrivă, încă de la anexarea din 1812 de către Imperiul Rus, majoritatea etnică a fost mereu românească. Aceeași situație este valabilă și în cazul Bucovinei.

În al doilea rând, Basarabia și-a declarat independența în 1918 față de Republica Federativă Rusia. URSS a fost creată în 1922. Așadar, România nu putea să „desfacă” de la URSS Basarabia pentru simplul motiv că Rusia și/sau Uniunea Sovietică nu existau.

Dacă cineva trebuia să primească o compensație, acela era Regatul României, pentru cei 107 ani de ocupație rusească, nicidecum URSS.

Din păcate, Regatul României era prăbușit în interior, de facto, așa că nu a avut cine să răspundă cum se cuvine acestei note ultimative batjocoritoare din partea URSS. Răspunsul părții române a fost după cum urmează:

„Guvernul U.R.S.S. a adresat guvernului român o notă care a fost remisă la 26 iunie 1940, la ora 10 seara, de către excelența sa d-l Molotov, președintele Comisarilor Poporului și Uniunii Sovietice, comisar al poporului pentru afacerile străine, excelenței sale d-l Davidescu, ministrul României la Moscova.

Fiind însuflețit de aceeași dorință ca și guvernul sovietic de a vedea rezolvate prin mijloace pacifice toate chestiunile care ar putea să producă o neînțelegere între U.R.S.S. și România, guvernul regal declară că este gata să procedeze imediat și în spiritul cel mai larg la discuțiunea amicală și de comun acord a tuturor problemelor emanând de la guvernul sovietic.

În consecință, guvernul român cere guvernului sovietic să binevoiască a indica locul și data ce dorește să fixeze în acest scop.De îndată ce va fi primit un răspuns din partea guvernului sovietic, guvernul român își va desemna delegații și nădăjduiește că conversațiunile cu reprezentanții guvernului sovietic vor avea ca rezultat să creeze relațiuni trainice de bună înțelegere și prietenie între U.R.S.S. și România”.

Ce a urmat este deja istorie. Cauzele acestei prăbușiri – în doar trei luni -, trebuie însă căutate în interior, nu în exterior. Cu alte cuvinte, ultimatumurile sovietice și dictatul german din august reprezintă efectele unei crize interne masive, care s-a manifestat prin distrugerea instituției Parlamentului, a credibilității partidelor și a oamenilor politici, aleși și plasarea puterii în mâinile unei singure persoane, sprijinită de instituțiile de forță.

Iată ce scria la 1 martie 1942, corespondentul lui „The Times" în România, Archie Gibson (sublinierile ne aparțin):

„Această situație în care se găsește România astăzi derivă dintr-o succesiune de evenimente care își au originea în decăderea sistemului parlamentar. Obosiți de convulsiile politice și confuzionati de succesul regimurilor totalitare în Germania și Italia, românii au renunțat de bună voie la libertățile lor, acordînd puteri nelimitate regelui Carol al II-lea prin plebiscitul din februarie 1938.

În ora fatală care a lovit România în iunie 1940, regele și-a aplecat capul în fața presiunii rusești, în timp ce un regim parlamentar, responsabil în fața electoratului, n-ar fi făcut probabil același lucru. Cedarea Basarabiei și Bucovinei a fost primul dintr-o serie de dezastre care a rupt coloana vertebrală a României și a tîrît-o în alianță cu Germania,o țară cu care ea nu avea nimic în comun. Politicienii și presa de partid sînt primii de blamat pentru compromiterea sistemului parlamentar și pentru tîrîrea populației românești spre totalitarism, în Camera Deputaților și chiar în Senat reprezentanții națiunii n-au făcut altceva decît să se injurieze unul pe altul, iar uneori au ajuns la bătaie.

Principala preocupare a presei a fost să proclame cu glas tare bănuiala de corupție a miniștrilor, senatorilor și deputaților. Parlamentul și presa au reușit să creeze o falsă imagine a administrațiilor succesive prin exagerarea defectelor unor persoane care,deși departe de a fi ireproșabile, reușiseră totuși să facă ceva pentru țară". (Conform Dennis Deletant, Studies in Romanian History, București, Editura Enciclopedică, 1991, p.243)

34 de comentarii:

monteoru spunea...

PCR la acea vreme a sustinut cererea Uniunii Sovietice.Asta nu trebuie ascuns.Mai trebuie spus ca o anume etnie a sustinut constituirea Republicii sovietice socialiste evreiasca cu capitala la Botosani.Sunt curiozitati ale istoriei Romaniei.Sovieticilor"datoram"existenta Regiunii Autonome Maghiare.E rau cand nu detii o putere armata sa te opui unei superputeri.Intrarea in NATO o miscare inteligenta care ne fereste de o situatie precum cea a Ucrainei.E parerea mea.

Toto Iany spunea...

Dl Monteoru cunoaste putine lucruri despre UKRAINA. Ce parere aveti ca UKRAINA a fost CREATA de rusi ? Istoricii spun ca UKRAINA NU A EXISTAT NICIODATA .Interesant ca pot chiar demonstra ., Politicienii isi fac ...datoria , presa idem si noi credem ce ne INVATA dumnealor . O fi bine !?

Viorel spunea...

Spre aduceri aminte. Citiți conținutul linkului pentru că aveți ce învăța.
Rusia Kieveană sau Rutenia Kieveană a fost cel mai timpuriu stat al slavilor estici[1] dominat de orașul Kiev, aproximativ din anul 880 până la mijlocul secolului al XII-lea. Din punct de vedere istoriografic [1], Rusia Kieveană poate fi considerată ca unul și primul dintre statele predecesoare a celor trei națiuni slave răsăritene din zilele noastre: Bielorușii, Ucrainenii și Rușii (celelalte state predecesoare, mai puțin timpurii, fiind principatele slave răsăritene care au succedat Rusiei Kieviene, apoi, mai recent, Imperiul Rus și Uniunea Sovietică). Domniile lui Vladimir cel Mare (980-1015) și a lui Iaroslav I cel Înțelept (1019-1054) constituie „epoca de aur” a Kievului, când Slavii au fost creștinați și au primit primul cod de legi al slavilor de răsărit: Russkaia Pravda. https://ro.wikipedia.org/wiki/Rusia_Kievean%C4%83

Huhu Rezea spunea...

Nici Uniunea Sovietică și nici Ucraina nu au un drept istoric asupra Bucovinei de Nord, parte a Moldovei până la 1774, când întreaga provincie Bucovina a fost ocupată de Imperiul Habsburgic. Bucovina s-a unit cu România în 1918, după destrămarea Imperiului Austro-ungar.
Bucovina nu a ținut niciodată de Imperiul Țarist sau de Uniunea Sovietică până la ultimatumul din 1940, dar si atunci a luat-o cu titlu de despăgubire.

GG spunea...

Monteorule @,Comunistii erau în ilegalitate atunci.Îi prigoneau regalistii si guvernantii de atumci de-i gaseau dracii.Sau crei ca aia se purtau cu manusi?Inchisorile erau adevarate cosmaruri,dupa 48 s-antors roata.Saa lase pe mine cu propaganda asta cu inchisori politice,ca ambele perioade au fost de cosmar,s au inchid unii pe altii in ambele perioade,8ntrbelica si postbelica.
Cea mai buna perioada a fost 1965-1985,cand marele patriot a facut tara sa cunoasca cea mai mare dezvoltare din istorie,a eliberat aproape toti detinutii politici,dandu-leposinilitatea sa se integreze in societate,sa psrticipe la contruirea tarii.
Cand moi tampi de tot,am sa pun botul la propaganda a recunoscut chiar Tutea,care a fost un anticomunist sadea.
Ce va place sa va dati unii,basinosi ,anticomunisti!!!!

M spunea...

@Toto Iany

Până când ceva nu există poți să spui că "nu a existat"!

Până la 1859 România nu a existat (Mihai Viteazul s-a intitulat "Stăpânitor al Țării Românești, al Ardealului și Moldovei" deci nu al României).

Diferența dintre populație și popor este dată de sentimentul apartenenței care la ucrainenii este istoric și s-a cristalizat și întărit în ultimii 100 de ani. Deci dacă ei își zic "ucraineni" și nu "ruși" este dreptul lor!

Dreptul istoric și starea de fapt

Dreptul unei națiuni la stăpânirea unui teritoriu este dat, practic, de două aspecte: dreptul istoric asupra acestuia și starea de fapt a momentului. Așa gândesc organizațiile internaționale și opinia publică. De cele mai multe ori, situația de fapt este mai importantă decât dreptul istoric, dar acesta din urmă este esențial pentru a justifica schimbarea unei stări de fapt, atunci când este posibil.
Pentru a înțelege mai bine, sunt necesare câteva exemple. Există unguri care contestă dreptul istoric românesc asupra Ardealului, dar starea de fapt este că Transilvania aparține României, deci nimic de făcut pe moment pentru ei. Dar ei continuă să sape la temelia dreptului nostru istoric prin fel de fel de teorii difuzate în cea mai mare măsură pe internet pentru a convinge cât mai mult din opinia publică internațională că România nu are vreun drept istoric asupra Ardealului, deoarece dacă în curând va interveni vreo mutație geopolitică, sau un cutremur geopolitic, lumea să fie oarecum pregătită pentru ca România să piardă Ardealul, cel puțin asta este ideea lor. Iar pentru această idee sau utopie, niciun efort nu este îndeajuns.

Alt exemplu, România are dreptul istoric asupra Bucovinei de Nord, dar situația de fapt este că acum aparține Ucrainei, iar nimeni nu pune în discuție asta. Nici opinia publică internațională nu este pregătită și conștientizată asupra dreptului nostru istoric, pentru ca atunci când Ucraina se va rupe, România să poată reprimi nordul Bucovinei. Dar ucrainenii sunt conștienți de asta, de aceea încearcă să-i deznaționalizeze prin toate mijloacele pe românii de pe teritoriul lor, îi numesc moldoveni, și mai departe, trec la contraofensivă, mistificând istoria noastră, falsificând-o cu nerușinare după întreaga rețetă bolșevică ale cărei efecte sunt persistentă până astăzi.


Ioan Coja

Ucrainenii nu sunt sfinți! Evident! Nimeni nici nu spune asta! Dar de aici până a îi transforma in dușmanii noștri numărul 1 e cale lungă!
Poate după ce rușii se întorc cu coada între picioare în imensul lor țăroi, o să vorbim și de românii din Serbia (Valea Timocului) sau din Bulgaria sau din Ungaria.
Până atunci are grijă Putin să fim interesați doar de cei din Ucraina!

Vali spunea...

Rusinos este modul in care au actionat autoritatile romane in frunte cu regele Carol al II-lea la primirea acelei note rusesti ! Ba mai mult chiar, cu ocazia unei vizite intreprinse la Chisinau, cu putin timp in urma cedarii fara lupta a Basarabiei si a Bucovinei de Nord, maria sa regele playboy ii asigura pe romanii din Basarabia , ca in cazul unui atac rusesc asupra Basarabiei , Romania va apara cu forta militara granitele Basarabiei !!! Vrajeala ieftina...Romania nu a facut nimic, iar regele Carol al II-lea a fugit "vitejeste" din tara !!! Daca nu ai o armata puternica esti vulnerabil in fata oricui este mai puternic ca tine.Vlad Tepes spunea bine boierilor in Divanul Tari Romanesti ca "daca unul este mai tare si mai puternic ca tine, va veni si va face cu tine ce va voi" !Tot din aceasta cauza nu a reusit Revolutia lui Tudor Vladimirescu de la 1821.Frumoase cuvinte ne a lasat domnul Todorut sau Toderas cum il alintau ardelenii :"caci cum nu socotiti voi ca patria se cheama norodul iar nu tagma jefuitorilor..."! Acest fragment face parte dintr o scrisoare adresata de Tudor boierilor din Bucuresti.Exemple de acest gen sunt destule:revolutia de la 1848, abdicarea fortata a lui AI Cuza-11 februarie 1866, infrangerrea de la Turtucaia din septembrie 1916, seria de infrangeri de dupa intrarea armatei romane in Ardeal-14-15 august 1916 (batalia de la jiu, batalia de pe neajlov soldata cu pierderea capitalei etc.)Tagma jefuitorilor si lipsa de atitudine a poporului fata de aceasta problema importanta sunt cauzele.

Dodo spunea...

Domnu monteoru. Timpul va demonstra daca am facut bine sau nu, intrand in nato....eu personal nu dau nici un raspuns categoric privind vreo alianta facuta de tara noastra,despre toate cate au fost pana acum de-a lungul istoriei. Ce pot observa(doar atat) este ca nici o alianta facuta de tara noastra( sau de provincia romaneasca) nu a fost benefica noua. Mai departe,repet,timpul va demonstra. Pana atunci sanatosi sa fim! Numai bine!

Toto Iany spunea...

Denumirea,cuvantul ,,UKRAINA,, era sinonimcu cuvantul,,de margine,, regiune marginasa.
Orasele siberiene in timpuri stravechi erau numite ,,ucraiene ,, ,ori Siberia este in Asia de nord.
Un oras de pe insula Marii Albe ( Solovesc) este localitate ,, ucrainiie,, , adica localitate de margine.
In anii premergatori primului razboi mondial propaganda Austriei si Germaniei a folosit cuvantul ucrainean ca sa definească toata partea de sud a Rusiei ca fiind UKRAINA.
Adevarul istoric arata ca UKRAINA nu a existat, denumirea adevarata a fost ,,PRINCIPATUL RUS AL KIEVULUI ,, .
Printul Alexandr Volcovski a declaratca PRINCIPATUL RUS AL KIEVULUI este leaganul poporului Rus si al statului Rus.
In secolul al XI lea , calugarul Nestor din Kiev ,un cronicar renumit,enumera toate rasele etnice din din teritoriul de azi al UKRAINEI si se găsește niciun cuvant despre UKRAINENI, ca nu esista asa ceva .Numeste insa RUTENI acesti oameni, nume dat de unguri.
Cand s a produs crestinarea si botezarea intregii populatii a Kievului sub Printul Vladimir cel Sfant , eveniment ce a ramas scris ca si ,, convertirea poporului rus ,, .
Jaroslav Intaiul cel Înțelept , face la Kiev primul cod legislativ numit ,, Ruskaia Pravda ,, .Fata lui Jaroslav este cunoscuta ca Ana rusiei .
In cele 29 de volume ale Istoriei a Rusiei nu este scris cuvantul rutean .( pt dl Viorel inspecial )

Leon spunea...

https://youtu.be/yQNBU9ovvSM

Huhu Rezea spunea...

Este bună amenințarea ca ierarhii, preoții și mirenii ortodocși români vor alege să treacă sub ascultarea Mitropoliei Basarabiei sau direct a Patriarhiei României decât să se alinieze noii Biserici Ortodoxe Ucrainiene, care cântă în struna naționalismului extremist ucrainian.
Este o variantă mai proastă din perspectiva autorităților ucrainiene chiar și decât cea actuală, când, canonic, ortodocșii români sunt sub ascultarea Patriarhiei Moscovei.
In Bugeac, sudul Ucrainei, există deja câteva biserici ale românilor care au trecut de Mitropolia Basarabiei.
Descinderile cu trupele de securitate în bisericile și mânăstirile ucrainiene, nu numai cele românești, care nu se aliniază la noua biserică ortodoxă a lui Zelensky, confirmă motivele pentru care rușii au declanșat agresiunea în Estul Ucrainei, pentru protejarea, zic ei, a etnicilor ruși.
Si noi trebuie să-i protejăm pe etnicii români din Ucraina, dar nu prin război.

GG spunea...

Domnilor,chiar nu vedeti tupeul acestor conducatori ai Ukrainei?Ai acestor nesimtiti care in plin razboi cu alti nemernici,au tupeul sa trimita trupe militare de securitate sa ameninte preotii romani?
Ce tot o filosofati atâta,
Foarte bine se arată in art.
Am spus si o repet:Cine detine teritorii ale tarii mele,sunt dujmani,dovada este ce vedem acuma cand prin forta incearca sa i mpuna unele reguli ,peste decizia unei minoritati,fara voia lor .
Iar noi ,cei ce ne conduc ca niste slugoi ai altpra,nu zic mai nimic sa nu supere stapâmii.Vai mama lor de slugoi!

PS Asa este @Dodo,aliantele isyprice,ne-au adus numai necazuri.

M spunea...

Hai sa fim cinstiți! Era un coleg pe aici care atunci când ei am spus că distrugerea barajelor hidro sau a centralelor nucleare este crimă de război mi-a răspuns că nu sunt militar adevărat dacă ezit în a folosi orice mijloace pentru apărarea țării!

1. Bisericile au fost folosite mereu de ruși ca centre de racolare și elemente de presiune.

2. Când un preot este prins trimițând informații despre locația trupelor ucrainene din zonă eu cred că intră la trădare de țară și însemtna renunțarea la protecția dată de haina preoțească.

3. Biserica Ortodoxă ucraineană din România se subordonează BOR! Nu văd de ce Biserica Ortodoxă română din Ucraina nu s-ar subordona Bisericii naționale din acea țară?!?

Biserica ortodoxă română din Serbia se subordonează BOR dar, reciproc, și biserica sârbă de la noi se subordonează patriarhiei de la Belgrad.
De ce nu am face la fel și cu Ucraina?

4. Legea minorităților adoptată în Ucraina garantează libertatea serviciului religios în limba minorităților. Deci? Care ar fi problema?

5. Românii din Ucraina se pare că se simt confortabil în a avea biserica subordonată către Moscova, cel puțin așa rezultă din moment ce 90% sunt cu rușii și numai 3% cu patriarhia Moldovei și a României.

6. Tare îmi pute cum se dau unii de ceasul morții să facă pe plac stăpânului de la Moscova, singurul care pierde prin reafilierea bisericilor din Ucraina.

7. Forțele de securitate ucrainene au tot dreptul să facă orice vor pe teritoriul lor, mai ales în organizațiile care în mod deschis se revendică a fi ale inamicului.

8. Șansa unei vieți mai bune pentru românii din Ucraina este câștigarea războiului de către forțele democratice, antifasciste și negocierea cu Ucraina a condițiilor privind minoritățile pe baza reciprocității!

9. Oricine tine cu rușii sau face propaganda pro-ruSSă este împotriva românilor din Bucovina de Nord! Punct!!!!

Lukas spunea...

Special pentru acest @M ,care da dovada ca nu cunoaste istorie si face confuzii majore cand foloseste termeni precum ”nationalisti-nazisti”.

Scrisoarea deschisa catre UE a reputatului regizor rus ,castigator al unui OSKAR ,doua globuri de aur , marele premiu de la Venetia si de la Cannes.

https://www.ziuanews.ro/stiri/regizorul-nikita-mihalkov-adreseaz-uniunii-europene-o-scrisoare-deschis-n-care-acuz-ipocrizia-occidental-n-conflictul-ruso-ucrainean-1574572

”Negați declarațiile noastre privind nazismul renăscut în Ucraina și acceptați pasiv distrugerea monumentelor soldaților sovietici ce au învins Reich-ul german și redenumirea străzilor care poartă numele marilor scriitori ruși, dându-le astăzi numele lui Bandera, Șukhevici și a altor complici ai lui Hitler, care numai pentru masacrul de la Volyn, unde au fost uciși bătrâni, femei și copii, ar trebui să fie condamnați pe viață.”

Protestul Varsoviei la omagierea lui Bandera in parlamentul ucraenean.

https://www.hotnews.ro/stiri-international-26000783-kievul-infuriat-varsovia-dupa-omagiul-adus-lui-bandera-considerat-vinovat-pentru-masacrul-zeci-mii-polonezi-volania.htm

Doar unul din mesajele care scoate in evidenta tendintele nationalist -naziste ale ucrainienilor.

Parlamentul Ucrainei a publicat duminică pe Twitter o fotografie a comandantului-șef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, alături de un portret al lui Bandera.

"Victoria completă și finală a naționalismului ucrainean va veni atunci când imperiul rus va înceta să mai existe. O luptă împotriva imperiului rus este în prezent în desfășurare. Iar liniile directoare ale lui Stepan Bandera sunt bine cunoscute de comandantul șef al forțelor armate", se preciza în descrierea fotografiei.

Să investesti 50 miliarde de dolari in acesti ultranationalisti nu inseamna decat punerea in pericol a securitatii Europei si risipă nejustificata căt timp planeta este in mare suferinta morala si materiala.
Și de stiut că Biserica Ortodoxa se conduce după canoane si dupa legile unor nazist-nationalisti care-l omagiaza pe criminalul Bandera.

Andrei spunea...

@Huhureze

Milițiene, ți-au spart 0rc11 contul? Că ultimele postări sunt de o imb3cilitate soră cu populismul AUR.

@ Ceilalți

Nu mă obosesc, oricum nu va fi publicat comentariul.

John spunea...

https://www.stiripesurse.ro/revolutie-in-armata-maghiara-pana-la-157-de-generali-si-colonei-au-fost-demisi-cu-efect-imediat_2754110.html

anonim spunea...

@onorabilul domn "M"(ss)
-Multe puncte cu aliniat dar din pacate absolut golite de continut.Propaganda ieftina si infantila compusa din cuvinte goale
un mic citat din M: " Forțele de securitate ucrainene au tot dreptul să facă orice vor pe teritoriul lor"
cred ca tovarasul Ceausescu,Vlad si Postelnicu ar fi fost fericiti sa auda asa ceva
Dar adevarul pare a fi cu totul altul si se pare ca unii dedulciti la dolari uita totul rapid,pompieristic
https://youtu.be/m4ngne9AGWM
https://youtu.be/5SBo0akeDMY
https://youtu.be/iDG_hWlVda4
....si mai sunt "o tona" dar depinde .....ca pe digi sau sau rtv nu gasesti,in schimb poti vorbi ca la IPI al UTC beobe pecerea, versiunea ofciala

Florin spunea...

Respect maxim pentru cei care înțeleg actualul context regional. Observ ca sunt mulți care sunt încă prada a unor ideologii fără fundament. Oare când o sa înțelegeți ca niciodată nu am făcut ce am vrut noi, ci mai degrabă ce au vrut cei puternici și asta nu pentru nu am putut, ci mai degrabă ca nu am vrut. Ne-a fost vânturata mereu în ultimii 30 de ani Unificarea cu R. MOLDOVA, credeți ca nu se putea, nu, NU AM VRUT. Cine știe ce înseamnă Globalizare nu-i trebuie mult sa înțeleagă ca nu se vrea state puternice în regiune. În următorii 20 de ani statele puternice ale Europei vor fi divizate. A început cu Iugoslavia, s-a încercat cu Spania, tentative sunt în Italia și Franța, Germania nu mai are mult. Dacă vedeți, se încearcă cu statele din extremități, este mult mai greu de pornit procesul din mijlocul Europei. Vreți sa înțelegeți ori nu, Ucraina va fi sfartecata și naivi sunt cei ce cred ca teritoriile sfartecate vor fi alipite Tarilor muma. În cercuri restrânse se știe ca în Regiunea vor apărea noi entități statale și mai ales ca România va fi divizata iarăși în cele 3 provincii istorice. Tot cea ce se întâmplă acum, a fost hotărât în urma cu 30 de ani. Lumea se îndreaptă într-o direcție hotărâtă de cei pe care nu o să-i vedeți vreodată într-o știre de televizor sau un editorial consacrat. Măscăricii cu bani au fost împinși în fata în toată lumea, cei care au bani și înțeleg viitorul omenirii în următorii 500 de ani se afla în fata Tablei de Șah. Vrem nu vrem, vom deveni niște gandaci, vom deveni ceea ce vor unii sa mancam. Nu va obosiți prea tare, nu fi pătimași cu soarta României, a Europei sau a întregii Lumi, bucurați-vă de viata, bucurați-vă ca va mai este îngăduit sa gândiți și sa va exprimati și ca mai trăiți într-o pseudo libertate. Când aveți timp, ieșiți la o plimbare seara, sub cerul liber și priviți Stelele, sunt sigur ca pentru mulți dintre voi va fi o mare bucurie înțelegând existenta trecătoare pe acest Pământ, iar dacă la întoarcere acasă, pentru cei mai mulți dintre voi, mai găsiți într-un colt sifonierului o ținută de Ceremonie pe ai cărei epoleți se mai afla Steluțe, aduceți-vă aminte de anii frumoși ai tinereții, de dorințele ei și de ceea ce ați lăsat bun și frumos în urma! Hai sa nu mai fim prada manipulatorilor, sta în puterea noastră de a citi printre rânduri și a fi responsabilii propriilor noastre Conștiințe, cu asta vom pleca de aici către Stele!

anonim spunea...

In viziune unora mai putin spalati pe creier se pot vedea atat biografia(reala) a lui zelenski,cine ii sunt "papusari" cati si pe unde isi tine banutii verzi
https://youtu.be/Kn2TCq6R8Tw
Au aparut ca urmare a "Pandora papers" un alt fel de wikiLeaks

GG spunea...

Daca va câștiga si îi va alunga dpe ruși,o sa vedeti cum se va umfla mușchii pe astia de nu o sa le mai ajungi cu prajina la nas!

M spunea...

@Lukas

Ați amestecat totul ca să vă iasă! 😁

Fiți atent că o să învățați ceva!

Dreapta = națiune, familie, biserică.

Dreapta radicală = națiunea noastră e cea mai bună, familia este bază și LGBTQ e greșit, biserica noastră e cea mai bună!

Dreapta extremistă = națiunea noastră e cea mai mare iar alte națiuni/popoare trebuiesc exterminate, familia este de bază iar LGBTQ trebuie eliminați, biserica noastră e cea mai bună și restul sunt Sataniști.

Eu zic că Rusia este un Stat Fascist! De ce?
Pentru că afirmă că Ucraina nu există și că "problema ucraineană" se poate rezolva prin lichidarea ucrainenilor și prin "reeducarea" lor pentru a deveni ruși!


Asta e chiar definiția extremei drepte!

Există grupării extremiste in Ucraina? Da! La fel cum sunt în multe alte țări. Problema e că la ruși a devenit politică de stat!

Ce zice rusul Mihalkov este practic egal cu zero. Poate dacă vorbea despre filme....

Despre desființarea Imperiului Rus? Accent că sunt de acord! Orice imperiu, britanic, francez, spaniol, austro-ungar este o abominație! Probabil că mintea unora ar vrea distrugerea României și reîntoarcere la sclavia în imperiul Otoman, Austro-ungar și Rus!!!!
Te auzi ce prostii susții ca să faci pe plac păpușarilor care își bat joc de inocența dumitale?

Când replicați propaganda rusească de cea mai joasă speță nu prea arătați că sunteți informat! Hai, fuga la Sputnik să îmi răspundeți! Ha, ha, ha!

Ucraina nu este o țară perfectă! Dar este de o mie de ori mai bună decât Rusia!

Postări ca ale dumitale mă fac să trec de la greață față de Rusia la ură față de Rusia!
Cum e posibil să își bată joc în așa hal de un conațional de al meu încât să lupte împotriva propriului popor!

Huhu Rezea spunea...

@M
Nu amesteca agresiunea Rusiei asupra Ucrainei cu comportamentul execrabil al autorităților ucrainiene fața de minorități!
Mai ales că s-au trezit cu fundul pe teritorii cotropite de Imperiul Țarist și Uniunea Sovietică.
Nu am crezut că se poate întâmpla ce spunea, zilele trecute, reporterița Evghenia Kironaki, respectiv că sunt mulți români din zona Odesa care așteaptă să vină rușii să-i elibereze de sub tirania ucrainiană. Până în anul 2014 rușii și ucrainienii erau uniți în deznaționalizarea românilor de acolo.

Dodo spunea...

La cate "valori" am dat acestei lumi noi. Românii, va dati seama unde puteam fi daca nu se opuneau marile puteri ..in urma ascensiunii noastre economice...mai ales...Dar facand tot felul de compromisuri cu cine nu a trebuit, ne-au sterpelit toate acele valori de care vorbeam. Si asta pt ca noi poporul nu am reusit precum sârbii de exemplu sa stim sa alegem conducatori adevarati. Din pacate prin faptul ca tot ne schimba sistemul de invatamant foarte des...reusesc in continuare sa ne "calce pe cap " ca nu cumva sa ne trezim...apoi fiind cu capul sus... sa constientizam ca trebuie sa facem treaba. Asta nu inseamna ca nu va veni si trezirea intr-o zi. Dar pt asta trebuie PUTERE ...HOTARARE...CURAJ( mai ales) si nu in ultimul rand UNITATE. 🙏🙏🙏

Huhu Rezea spunea...

Dodo
Decât conducători atât de radicali cum au ales sârbii, care au dus la destrămarea Jugoslaviei și apoi a Serbiei, mai bine lipsă!

Dodo spunea...

Pt huhu. Eu ma refeream la DÂRZENIA sârbilor...👍 Sperăm la mai bine. Doamne ajuta!

Dodo spunea...

Intr-adevar nu trebuia sa ma refer la conducatorii lor...dar eu am vrut sa punctez hotararea lor ca popor .si unitatea lor. Asta nu poate contesta nimeni. Poate ca si la sarbi a contat mai putin ce a vrut poporul...asa o fi?

Huhu Rezea spunea...

@Dodo
Radicalismul sârbesc, vizibil și la populație și la autorități, îl constatăm în comportamentul față de românii din Valea Timocului.

Dodo spunea...

Da am inteles...ca nu prea avem vecini..sau vreo alta natiune solidara cu noi. Stiu...nici bulgarii...nici ungurii..nici rusii nici ucrainienii nici alte natiuni. Dar ca si hotarare sarbii sunt mai tari ca noi. Desi stiu ca sarbii au facut lucruri urate cu romanii acolo in valea timocului inca de pe vremea dacilor.



Nu m-am exprimat corect in postarea mea. O sa fiu mai atent in urmatoarele postari

Sebi spunea...

Ete cucu... Avem marete basini in cur sa stapanim vreo mie de judete in juru' Doljului, daca-aveam si oleaca de noroc ajungeam de la Mont Blanc la Everest, dar cu varfu' Omu in inima natiunii, va dati seama... OMU, ce frumos suna acest cuvant!
Asa la plesneala, ne pedepseau sa ramanem cu trei judete, alea importante, romanesti de n-ai treaba, de mandra saracie dacica. Ia mai da-i dracu, n-aveti subiecte? La urma urmei, mie daca-mi dai Iasiu, Prahova si Mehedintu, nu-mi mai trebe nimic.
Ca apa Biborteni, asa...

Militar de la 14 ani spunea...

Mulți le cântă în strună acestor pui de naziști numiți ucraineni. Bineînțeles, majoritatea populației nu e așa. Dar au niște conducători care încă se mai cred cel puțin egalii rușilor. Rușii sunt ruși ca și americanii americani. Greșeala Occidentului este că îi tratează pe ruși ca pe cetățenii unei țări estice, slabă și ușor de manipulat. În cel mai rău caz, rușii pot fi acuzați că au folosit forța pentru a-și proteja cetățenii și teritoriile unde aceștia sunt majoritari. Oricine ar fi făcut asta dacă ar fi avut forța acestui colos, subestimat în ultimii zeci de ani.
Mentalitatea lor e diferită de cea a europenilor. Populația rurală nu o duce bine dar ăsta e modul lor de trai, s-au obișnuit cu puțin. Dar nu o să-i vedeți niciodată (poate 1%) mergând în Occident să-i șteargă la fund pe italieni, spanioli, francezi etc. De ce? Pentru că sunt diferiți.
Cultura lor spune multe. Doar citind despre ei îți poți face o idee. Sunt puțin mai duri, dar asta e nația lor.
Pe partea cealaltă, Ucraina a picat între USA, Europa și Rusia, iar de pierdut au numai ei. Pentru că Rusia nu va fi învinsă niciodată. Are arma nucleară, are aliați puternici (China, India, Brazilia etc) și Vestul știe asta. De aici și reticența de a mai trimite armament de ultimă generație.
Una peste alta, România iese prost: șosele distruse de tirurile Ucrainei pline cu cereale pentru Vest, nu Schengen, nu protecție minorități în Ucraina (practic le râde în nas românilor) și câte și mai câte șicane care vor ieși la iveală în timp. Politica României pe plan extern: dezastru. România-unitate militară în loc de investiții. Nu poți da externele și apărarea unui singur om ca Iohannis (vezi dezastrul extern din timpul lui Carol al II-lea). Mai avem Parlament? Ce înțelegeri a făcut acest ranchiunos care ne vor afecta în următorii ani?

Huhu Rezea spunea...

@14 ani
Nu poți să fii echidistant când mustesc rusofilia și antioccidentalismul în d-ta.

Militar de la 14 ani spunea...

@Asta e opinia mea. Nu înseamnă că sunt rusofil sau antioccidental. E bine să vedem ambele fețe ale monedei. Altfel, vom repeta mereu greșelile din trecut. Nu mă scuz că nu pot fi prostit sau manipulat.

Lukas spunea...

@ militar la 14 ani
Excelent abordat fenomenul. Putem fi echidistanti si spunand adevarul .
Daca se voia ,razboiul se putea opri prin continuarea si implementarea negocierilor de le Minsk. Echidistant spun ca ati apara concetatenii etnici in cele doua regiuni de urgia nazistilor ucrainieni soldata cu morti ,raniti ,distrugeri ,etc limitare drepturi cetatenesti nu cred ca poate fi catalogata ”agresiune” . Numai că rusii pot , americanii la fel dar la ei nu se considera agresiune , romanii in schimb mentalitate de slugi ,nimic mai mult.
Vă completez , in numele echidistantei” cu inca un pasaj din scrisoarea deschisa adresata de reputatul regizor rus castigator al unui Oskar ,doua globuri de aur si numeroase alte premii la Cannes catre UE.

”Sunt doar un artist rus, reprezentant al unei vechi familii rusești și, prin urmare, consider necesar să declar următoarele în legătură cu includerea mea pe lista de sancțiuni a UE:
Întâi de toate v-aș ruga să nu considerați scrisoarea mea ca pe o încercare de a anula sancțiunile ce mi-au fost impuse, deoarece aceste sancțiuni au fost dictate de persoane pe ale căror cuvinte și fapte nu te poți baza.
Este suficient să amintesc aici declarațiile fostului cancelar german Merkel, ale fostului președinte ucrainean Poroșenko și ale fostului președinte francez Hollande ce au recunoscut că toți anii de negocieri privind acordurile de la Minsk au fost doar niște minciuni cinice pentru a câștiga timp și pentru a implementa rusofobia și nazismul în frumoasa țară a Ucrainei.
Vă reamintesc că «lumea civilizată» a sprijinit regimul de la Kiev care a interzis cetățenilor ruși din Ucraina să vorbească și să gândească în limba rusă, limba lor maternă.
Mai mult decât atât, au fost total ignorate promisiunile verbale făcute conducerii Uniunii Sovietice cu privire la neproliferarea NATO spre Est, la ora actuală țara noastră fiind practic înconjurată de NATO deși Rusia și-a îndeplinit toate acordurile de reducere a armelor, inclusiv retragerea trupelor noastre din Europa de Est, distrugerea Zidului Berlinului, distrugerea aproape totală a complexului militar industrial național, etc.
Însă nu despre asta trebuie să vorbim acum.”

Known spunea...

Lukas, nu știam de mesajul lui Mihalkov. Mersi!