In continuare se promovează diversiunea că pensiile de serviciu nu pot fi micșorate prin recalculare.
Sunt zeci de decizii ale CCR care stabilesc că numai pensile calculate contributiv, din întreaga activitate activă, au cuantumul garantat. Asta înseamnă că dacă în Legea cadru se modifică algoritmul de calcul contributiv, așa cum va fi modificată anul acesta L 127/2019, noul cuantum nu poate fi mai mic decât cuantumul în plată.
Pentru pensiile de serviciu acest principiu se aplică numai pentru componenta contributivă. Componenta necontributivă poate fi micșorată până la eliminare din cuantumul pensiilor de serviciu, potrivit Deciziei CCR nr. 900/2020. Doar pentru pensiile magistraților, eliminarea componentei necontributive ar echivala cu desființarea pensiei speciale de magistrat, operațiune declarată neconstituțională prin Decizia CCR nr. 20/2000. Deci, este constituțională micșorarea componentei necontributive a pensiilor de serviciu pentru magistrați.
Specificul pensiilor militare este că ele sunt atât de speciale încât nu au nicio componentă contributivă în calculul cuantumului, astfel încât deciziile CCR nu stabilesc pentru ele nicio limită minimă până la care pot fi micșorate.
In interviul dat aseară de Marcel Ciolacu, Răzvan Dumitrescu formulează greșit întrebarea în legătură cu recalcularea pensiilor speciale, sugerând că pensiile în plată nu ar putea fi afectate de reforma PNRR, mutând deciziile CCR, valabile pentru pensii calculate contributiv, la pensiile care au în cuantum și componentă necontributivă sau sunt calculate integral numai necontributiv, adică procentual dintr-o bază de calcul redusă, nu din întreaga activitate.
Deși Avizul CSM pentru magistrați îl contrazice, Ciolacu răspunde la fel de greșit... că pensiile speciale în plată nu pot fi reduse decât prin impozitare. Dacă va aplica acest concept, în viitor vor fi afectate de impozitare și supraimpozitare doar pensiile militare stabilite până la 15 septembrie 2017, restul pensiilor speciale, inclusiv cele ale magistraților, fiind plafonate la venitul net al bazei de calcul, din care s-a stabilit că nu se plătește impozit.
Vă las plăcerea de a audia întreg interviul dat de Ciolacu pe tema pensiilor și salariilor, precum și despre cumulul pensiei cu salariul.