Un produs Blogger.

duminică, mai 27, 2012

Eurovisionul ne demonstrază că nu avem români în jurul graniței

0 comments

Suedia, cîștigătoarea EUROVOSION 2012

Răspîndirea românilor în Balcani
Se știe ca Eurovisionul este un prilej de a cunoaște  prietenii europeni ai României și țările europene în care trăiesc romani care nu și-au uitat țara, după punctajul acordat României, mai ales cînd piesa prezentată în concurs nu impresionează. 
Se știe de zeci de ani că, oricît de proaste ar fi cîntecele, țările nordice își acordă puncte între ele. La fel țările din fosta URSS, fosta Jugoslavie, din Arhipelagul Britanic, din Peninsula Iberică  și, în general, țările vecine se punctează reciproc.
Printre alte doar cîteva excepții, România nu primește puncte decît de la celălalt stat românesc, Moldova, deși are sute de mii, poate peste un milion,  de etnici  în celelalte țări vecine. Oare români din imediata apropiere a graniței pe care, deseori, îi auzim că România nu se interesează de ei,  nu cred că și ei  ar putea să-și remarce legăturile culturale cu România în astfel de momente de maximă audiență europeană pe toate televiziunile naționale? 
Atît de mult s-au înstrăinat de țară românii din Bulgaria, Serbia (ce fac timocenii ),Ungaria și Ucraina că nu pun mîna pe telefon să voteze,  astfel încît Romania să primească un singur punct, dacă nu mai multe, de la vecini? Ar fi un bun prilej ca europenii să se întrebe de ce România primește puncte de la vecini și ar afla că are etnici români acolo, tot așa cum, și din acest concurs, au aflat, în ultimii ani,  că România și Moldova sunt două state românești  și s-au obișnuit să vadă că  românii  și moldovenii își acordă punctajul maxim, indiferent de valoarea artistică a cîntecului.
Sunt de felicitat etnicii maghiari din România care au acordat 7 puncte Ungariei. Piesa a fost atît de bună că puteau și românii s-o voteze.
Cu românii stabiliți în Germania, Austria, Anglia, Olanda, chiar Franța, este altă poveste pe care din jenă n-o mai amintesc aci.
Iată mai jos ţările europene ai căror telespectatori, înainte de a puncta prestaţia MANDINGĂI  și a solistei  ELENA IONESCU, AU VOTAT ROMANIA 
REPUBLICA MOLDOVA - 12 puncte
SPANIA - 10 puncte
GRECIA - 7 puncte
ITALIA - 7 puncte
AZERBAIDJAN - 6 puncte
ISRAEL - 6 puncte
IRLANDA - 5 puncte
PORTUGALIA - 4 puncte
TURCIA - 4 puncte
BELGIA - 3 puncte
CIPRU - 3 puncte
FRANŢA  - 2 puncte
DANEMARCA - 1 punct
RUSIA - 1 punct.

Niciun comentariu: