Un produs Blogger.

vineri, mai 18, 2012

Legea 164/2001 rescrisă în 2012 de bloggerul QUO VASILE

0 comments
Provizoriu, pînă primesc acceptul autorului.

 „Imi cer scuze pentru intirzierea raspunsului !
Folosesc foarte rar acest cont de e-mail .

Consideratiile mele au devenit publice de la momentul scrierii lor pe Roarmy230 !

Sint bucuros ca le considerati publicabile si pe blogul dvs. !  Considerati ca nu am nimic impotriva pentru aceasta preluare !”
quo Vasile


TEXT preluat de pe ROARMY230
„Daca tot s-a convenit ca L.164 a avut prevederi care puteau produce nemultumiri ... sa incercam sa le definim (cu eventuale idei de corectare) ... macar pentru a fi impacati , in sinea noastra , ca stim de ce este bine ca am scapat de o lege necorespunzatoare ...
Imi asum eu situatia ingrata de "a arunca piatra in balta" , convins fiind ca dvs. cititorii/comentatorii veti reusi sa o scoateti ...

Unele "deficiente" ale L.164 ar fi :
- luarea in calcul , la stabilirea pensiei , a indemnizatiei de comanda ;
- luarea in calcul , la stabilirea pensiei , a soldei de merit ;
- luarea in calcul , la stabilirea pensiei , a indemnizatiei de dispozitiv ;
- nevalorificarea vechimii in serviciu pentru cei care au lucrat in conditii de
munca , altele decit cele normale ;
- nevalorificarea sporurilor "nepermanente" ale pilotilor , scafandrilor , etc ;
- existenta unor pensii (militare de stat) uluitor de mari .

Despre indemnizatia de comanda ...
Exista suspiciunea unor (posibile) mutari discretionare pe/de pe functii, inainte de iesirea la pensie , pe functii cu/fara acest element al soldei , in ideea influentarii cuantumului pensiei ... In afara de afirmari vehemente ... nu
am auzit despre date concrete care sa sustina ideea "discretionarismului" ... dar ...
Cum s-ar putea rezolva problema ? Prin marirea termenului de 6 luni (la 12 luni) pentru care se face media soldelor de functie ... Marirea termenului la mai mult poate DEFAVORIZA (pe nedrept ... prin includerea in medie si a perioadelor fara acest element) pe cei care , isi indeplinesc atributiunile cu daruire ... si
reusesc sa fie promovati in functie (din cauze care tin de organizarea sistemului) abia in ultimul an de activitate .
Aceeasi marire la mai mult , a termenului , poate FAVORIZA (pe nedrept ... prin includerea in medie a perioadelor cu acest element) pe cei care , din motive IMPUTABILE lor , au fost indepartati din functii care prevedeau existenta acestui element .

 (continuare)
De retinut ca NEMULTUMIRILE despre care era vorba la indemnizatia de comanda (si despre care va fi vorba si in continuare) sint nu numai ale pensionarilor in plata ... ele sint , mai ales , ale militarilor in activitate .

Despre solda de merit ...
Exista suspiciuni de acelasi fel ca cele de la indemnizatia de comanda .
Cum s-ar putea rezolva problema ?
Prin aplicarea Legii privind salarizarea unitara , lege care nu o mai prevede ca element constitutiv al soldei ...

Despre indemnizatia de dispozitiv ...
Exista nemultumirile celor care (mai batrini fiind) nu au fost in situatia de a beneficia de acest element constitutiv al soldei .
Cum s-ar putea rezolva problema ?
Prin aplicarea Legii privind salarizarea unitara , lege care nu o mai prevede ca element constitutiv al soldei ...
 (continuare)
Despre valorificarea vechimii "virtuale" pentru cei care lucreaza in conditii de munca altele fata de cele normale ...
Nemultumirea este creata de faptul ca unii ani virtuali "vechime in serviciu" nu produc o crestere a pensiei datorita limitarii cuantumului acesteia (fara majorarea datorata OMM/SOSP) la maximum cuantumul ultimei solde .
Cum s-ar putea rezolva problema ?
Cel mai la indemina raspuns ar fi : prin majorarea plafonului maxim la care poate ajunge pensia ! Justificarea facila ar fi ca in sistemul public de pensii (L.19 sau 263) nu apare aceasta plafonare ... dar apare plafonarea la maximum 5 puncte de pensie ... Deci , ar putea fi o justificare "nejustificativa" .

Despre nevalorificarea sporurilor "nepermanente" ale pilotilor , scafandrilor , etc ;
Nemultumirea este ca aceste sporuri nu sint cuprinse in metodologia de calcul a ultimei solde/bazei de calcul a pensiei .
Aceasta nemultumire se suprapune pe cea a nevalorificarii anilor de vechime in serviciu (datorati conditiilor de munca) .
Cum s-ar putea rezolva problema ...
Probabil ca cei mai in masura , sa aiba propuneri , sint cei "in cauza" , impreuna cu ofiteri cu activitatea de personal si ofiteri cu activitatea financiara din unitatile in care activeaza aceste categorii de personal .
 (continuare)
Despre existenta unor cuantumuri de pensii (calculate si definite ca pensii militare de stat) de valori imense , care provoaca indignarea militarilor din UNITATILE MILITARE ALE MApN .
Cuantumul acestor pensii provocind si "ura" celor din afara sistemului !
De la inceput ma alatur parerii/convingerii ca cea mai mare pensie militara de stat poate fi cea a Sefului SMG (acesta fiind militarul cu cel mai mare grad si cu cea mai mare functie in Armata Romaniei) ; cumulat cu faptul ca orice alt militar din aceste structuri nu poate obtine o pensie mai mare decit ultima lui solda ... care , orice i s-ar face (in limitele L.164) , nu poate depasi solda Sefului SMG .

Acele pensii sint calculate/stabilite pentru militari care au fost DETASATI in institutii din afara MApN ; acolo indeplinid atributii pentru care au primit venituri "imense" comparativ cu soldele militarilor din unitatile armatei .
Metodologia de calcul a pensiilor , respectivilor "detasati" , stipuleaza luarea in calcul (in locul soldei de functie militara) a veniturilor obtinute de la noul lor loc de munca .
De neinteles este si faptul ca , pentru solda de grad , primita de la MApN , contribuia (pentru pensie) la MApN ... iar pentru veniturile de la "locul de munca" (substituientul soldei de functie) platea contributia pentru pensie la sistemul public de pensii .
Dar INTREAGA PENSIE era platita din fondurile MApN ...
Pe linga aceasta "contributie" ... pensiile respectivilor contribuiau/contribuie din plin la crearea imaginii de "pensii nesimtite" cu referire la toti pensionarii militari .
Cum s-ar putea rezolva problema ?
Prin aplicarea unei metodologii prin care : pensii militare se calculeaza/acorda NUMAI pentru activitati desfasurate in unitati ale MApN .
In cazul celor de mai sus : se acorda pensie militara pentru gradul militar detinut . Pentru functiile indeplinite (in afara organigramei MApN) li se calculeaza/acorda pensie conform sistemului la care au contribuit ...”

Niciun comentariu: