Un produs Blogger.

joi, mai 31, 2012

Proiectul de modificare a OUG nr.1/2011 trebuie să elimine contradicția pe care ar putea-o crea la art.4

0 comments
Articolul 4 al OUG nr.1/2011 se referă la pensiile militare și ale polițiștilor  recalculate definitiv pe baza salariilor individuale pentru întreaga carieră, care nu mai necesită o revizuire din oficiu.

ART. 4
Pensiile recalculate pe baza documentelor care atesta veniturile lunare individuale realizate pentru intreaga perioada care constituie stagiu de cotizare raman in plata in cuantumurile rezultate in urma recalcularii.”


Propunerea legislativă prevede adăugarea unui nou aliniat la art.4  fără modificarea textului actual din ordonață, cu următorul text, devenit alin (2):


(2) În situaţia în care prin recalculare a rezultat un cuantum mai mic, se menţine cuantumul pensiei din luna decembrie 2010.”

Este evident că  se creează o contradicție; în alin (1) se reglementează că toate pensiile calculate în acel mod rămîn în plată în cuantumul recalculat, iar în alin (2) se spune că, totuși, dacă a  rezultat un cuantum recalculat mai mic se menține în plată cuantumul din luna decembrie 2010.

Imprecizia formulării  ar putea fi eliminată dacă  textului actual din ordonanță i s-ar aduce o mica  adaugare, în final, astfel încît art. 4 să aibă următoarea formulare:

 ART. 4
(1)Pensiile recalculate pe baza documentelor care atesta veniturile lunare individuale realizate pentru intreaga perioada care constituie stagiu de cotizare raman in plata in cuantumurile rezultate in urma recalcularii dacă acestea sunt egale sau mai mari decît cuantumul  din luna decembrie 2010.
(2)  În situaţia în care prin recalculare a rezultat un cuantum mai mic, se menţine cuantumul pensiei din luna decembrie 2010.”

Modificarea ordonanței nu reglementează nici cît timp ramîne în plată  cuantumul pensiei din decembrie 2010, așa cum se preciza în Legea 19/2000 prin modificările aduse în anul 2005.

Mult mai precis mi se pare textul amendament, de la Senat, propus de senatorii Mocanu și Fodoreanu.



ATENTIE
Prin adoptarea proiectuluii de lege de modificare a OUG nr.1/2011 nu se anulează deciziile de recalculare/revizuire.

Se va opera cu două cuantumuri de pensie pentru cei cărora le-a fost micșorată pensia prin recalculare/revizuire, astfel:

-Cuantum recalculat/revizuit, în puncte de pensie, cel din ultimă Decizie de revizuire.
-Cuantum în plată, cel din decembrie 2010, pe cupon, pentru cei cărora le-a fost micșorată pensia prin recalculare/revizuire. Probabil că acest cuantum va fi actualizat funcție de creșterea valorii punctului de pensie.

Niciun comentariu: