Un produs Blogger.

duminică, septembrie 09, 2012

Bistrița, comuna Costești, jud Vîlcea; istorie medievală și recentă,cultură, tradiții

0 comments
-Mânăstirea Bistrița, monument de arhitectură medievală, ctitorită între  1492-1494 de Banii Craiovești, este una dintre bijuteriile monahale din Oltenia Subcarpatică, alături de Cozia, Frăsinei, Govora, Arnota, Horezu, Dintr-un Lemn, Surpatele, Polovragi, Tismana.
-Tiganii din întreaga țară care, de cîteva decenii, se întîlnesc, anual, de Sfînta Marie Mica, pe izlazul comunei Costești au fost robi pe domeniile Mînastirii Bistrița și Arnota. Sărbătoresc dezrobirea țiganilor care, în Moldova, a avut loc în 1855 iar în Tara Românească, în 1856. Am scris aceste rînduri pentru cei care se întreabă ce este cu Bîlciul anual al țiganilor de la Costești, Vâlcea.
-Lîngă mînastire, rîul Bistrița a săpat  cunoscutele, pentru turiști, Chei ale Bistriței.
 -In 1940, aici, chiar în incinta mânăstirii, a avut domiciliul obligatoriu, impus de Carol al II-lea, Ion Antonescu, înainte de a fi chemat să formeze guvernul, în sept 1940
-In  ianuarie 1999, în această comună a avut loc, lîngă muzeul Trovanților, pe soseaua Horezu-Rm Vâlcea, 
celebra bătălie de la Costești, în care minerii lui Miron Cozma i-au pus pe fugă pe jandarmii ministrului țărănist Dejeu.
Reiau mai jos articolul, ilustrat în imagini, despre Bistrița, scris de Plano 10 în urmă cu 2 aniManastirea Bistrita, domiciliu obligatoriu, in 1940, pentru Ion Antonescu, impus de Regele Carol II

 Racla cu moastele Sf. Grigore Decapolitul pe sub care trec credinciosii in biserica Manastirii Bistrita.
Cheile Bistritei valcene

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu