Un produs Blogger.

marți, septembrie 18, 2012

Spionii pot influența deciziile personalului NATO și UE de la Bruxelles

0 comments
Declarație, în Eu Observer, a șefului serviciului belgian de securitate(VSSE), Alain Winants, fost procuror, numit în anul 2006 în fruntea contraspionajului belgian.
 "În Belgia, spionajul, cel rusesc şi din alte ţări, precum China şi Iranul, dar şi din altele, este la acelaşi nivel ca în timpul Războiului Rece... Suntem o ţară cu o enormă concentrare de diplomaţi, afacerişti, instituţii europene, NATO etc. Deci pentru un ofiţer de informaţii, pentru un spion, aceasta este o mană cerească. Este locul în care trebuie să se afle. Nu vorbim aici despre zeci, ci despre sute, despre câteva sute de agenţi ai serviciilor secrete de informaţii,”, este de părere Alain Winants, citat de EU Observer.
 "Ar fi naiv să credem că doar ţări precum Rusia, China şi Iran spionează. Diferenţa între serviciile neutre, prietenoase şi neprietenoase tinde să dispară, atunci când vorbeşti despre protejarea potenţialului economic şi ştiinţific. În acest caz , cred că fiecare serviciu este în competiţie cu alţii”.

Deseori, spionii se prezintă drept diplomaţi, lobbyişti, jurnalişti, studenţi sau oameni de afaceri şi sunt foarte interesaţi de politica energetică a Uniunii Europene. O altă chestiune care preocupă este influenţarea deciziilor luate de personalul UE sau NATO. 
Primăria din Bruxelles
Spionii se împrietenesc cu oficialii acestora la seminarii sau evenimente sociale din capitala europeană şi încearcă să-i racoleze. În unele cazuri , spionii iniţiază contactele la Bruxelles, dar aşteaptă până când obiectivul obţine un nou post în ţara de origine până să încerce să o recruteze. Ţintele lor sunt de regulă cei din categoria pe care responsabilii cu securitatea din UE o denumesc sub acronimul "Mice", de la Money, Ideology, Compromise, Ego (bani, ideologie, compromis, ego) - persoane motivate de bani, care au idei radicale, care ascund secrete vinovate ori care se visează James Bond.

Şeful VSSE mai spune că serviciul său este "relativ mic raportat la gama largă de ameninţări cu care ne confruntăm", că nici serviciile de securitate ale UE şi NATO nu dispun de suficient personal şi că Serviciul european de acţiune externă (SEAE) este o ţintă importantă pentru spioni. Creat de circa un an şi jumătate, SEAE are delegaţii pe plan internaţional care lucrează adesea în locuri cu servicii de informaţii interne agresive, cum ar fi la Beijing, Damasc, Kiev, Moscova sau Tel Aviv, şi care sunt considerate un punct vulnerabil al serviciului diplomatic european.

 "Competenţa serviciilor de securitate UE este limitată la imobilele lor. O dată ce activitatea are loc în afara clădirilor UE, VSSE are competenţă deplină. Dacă un ofiţer de informaţii ostil încearcă să recruteze sau să abordeze pe cineva de la NATO sau UE, probabil că nu se va întâlni cu persoana într-o clădire oficială. Există posibilitatea ca aceştia să aibă contact într-o clădire oficială, însă o dată ce este stabilit contactul şi relaţia se dezvoltă, se vor întâlni în afara clădirii... în acel moment, noi avem competenţă deplină.

 Alain Winants a dat însă asigurări că singurul caz notabil de spionaj descoperit de când se află în fruntea VSSE, din 2006, este cel al lui Herman Simm. Simm, un oficial din Ministerul eston al Apărării responsabil cu schimbul de informaţii clasificate cu UE şi NATO, a fost arestat în 2009 pentru spionaj în favoarea Rusiei. Unul din contactele sale de la Bruxelles, potrivit unui înalt responsabil al UE, era un diplomat rus, Vasili Cizov, chiar fiul ambasadorului rus pe lângă UE Vladimir Cizov.


Niciun comentariu: