Un produs Blogger.

miercuri, septembrie 05, 2012

Comisia de la Veneția vine săptămîna viitoare la București să constate dacă Băsescu a fost lovit la stat

0 comments
Thomas Markert, Secretarul Comisiei de la Veneția
„Membrii Comisiei de la Veneţia vin săptămâna viitoare în România. Oficialii europeni vor verifica dacă a fost sau nu respectat statul de drept în timpul scandalului legat de referendumul pentru demiterea preşedintelui statului. Comisia a primit mai multe sesizări în legătură cu acest aspect, dintre care una a venit chiar de la Guvernul Ponta.
Comisia de la Veneția, ce va avea o ședință pe această temă în octombrie, va analiza două scrisori privitoare la ceea ce s-a întâmplat în vară. Este vorba despre o sesizare din partea secretarului general al Consiliului Europei, care se arăta îngrijorat, la începutul lunii iulie, de situația din România. 
După trei zile, Victor Ponta a transmis Comisiei de la Veneția o scrisoare în care cerea un punct de vedere despre cum funcționează statul de drept în România.
Thomas Markert, secretarul Comisiei, a confirmat informația pentru Digi24. „Într-adevăr, voi avea întâlniri în România luni şi marţi. Guvernul ne-a cerut opinia în ceea ce priveşte cele două ordonanţe de urgenţă emise la începutul lunii iulie privind atribuţiile Curţii Constituţionjale, dar şi cea care vizează legea referendumului”, a declarat oficialul.
Membrii Comisiei vor ajunge săptămâna viitoare la București, spun reprezentanții instituției, pentru a sta de vorbă cu cei care i-au sesizat și pentru a se documenta. Comisia are un rol consultativ și oferă asistență juridică pe legi care privesc statul de drept și problemele constituționale.
Întâlniri la CCR și CSM
Informația fusese lansată la începutul săptămânii pe contul de Facebook administrat de cabinetele mai multor membri ai Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). „În circa două săptămâni va veni în România o delegație din partea Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept, mai cunoscută drept Comisia de la Veneția. Pe lângă întâlnirea cu Curtea Constituțională, probabil va exista și o întâlnire cu conducerea CSM”, se anunța pe contul de Facebook al proiectului membricsm.ro.”

Niciun comentariu: