Un produs Blogger.

vineri, august 17, 2018

CPS a MApN continuă să nu includă majorarea de 5% din 2016, potrivit OUG nr. 57/2015, în cuantumul pensiei militare actualizate la la 30 06 2017

44 comments



44 de comentarii:

Leo spunea...

Se prevaleaza de confuzia intre acea majorare conf. OUG 57 de 5% si indexarea tot de 5% pt. anul 2016.
Daca acea indexare pt. anul 2016 era in orcare cifra in afara de 5% , atunci era mult mai vizibila ticalosia. Dar , cred ca guleratii MFA-ului nu sunt straini de aceeasi cifradintre cele 2 zone total diferite dar pe care MFA-ul le-a amestecat ca sa fie confuzie.
Nu stiu daca MAI-ul a aplicat.
Ce stiu sigur , este ca Serviciile au aplicat. Dar nu va spun de unde stiu.....

Leon spunea...

Pentru ca este exclusa majorarea de 5% din anul 2016, actualizarea in aceasta decizie(+345 lei), nu acopera cele 2 indexari(+417 lei).
CPS a MApN, probabil ca va fi obligata sa emita noi decizii cu revizuirea acestor pensii, actualizate gresit !

Unknown spunea...

Cine este baiat destept se poate face cu pensie mare. In urma acestei majorari din 30.06.2017, se pot cere in instanta urmatoarele:
- actualizare solda de grad,
- actualizare gradatii de vechime,
- actualizare solda de comanda,
- indexare , majorare, pe 2016,
- actualizare sporuri, inclusiv spor pentru continuitatea conducerii de acasa ( care a fost acordat in 2017) si spor pentru lucrari de exceptie ( Oscar).
Se pot cere toate aceste lucruri daca la momentul alegerii celor 6 luni, detineai functia la maxim, pentru gradul respectiv, chiar daca multe sporuri au aparut ulterior.
Stiu ca voi fi apostrofat, dar in momentul de fata nu exista nici o lege care sa spuna ca daca nu ai avut un anumit spor la trecerea in rezerva sau perioada celor 6 luni alese . nu este luat in calcul, din contra exista art.109 din Legea 223/2015, care spune ca se aplica prevederile legale existente la data recalcularii, actualizarii. Succes.

Huhu Rezea spunea...

@leon
Spre deosebire de MAI, CPS a MApN consideră că și majorarea de 5% din 2016 este o indexare conform art. 59 din Legea 223, deși în OUG nr. 57/2015 se prevede expres că majorarea de 5% este o excepție de la acest articol.Fiind excepție, acea majorare nu se compensează cu actualizarea din 2017.

Huhu Rezea spunea...

@Piticu
Nu te apostrofează nimeni!
Textul în vigoare al art. 109 de care vorbești sună așa:
Pensiile militare în plată..... se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie și baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 28, actualizată conform prevederilor legale care reglementează salarizarea militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Huhu Rezea spunea...

"drăghici
Pe acest topic nu analizăm proiectul legii pensiilor din sistemul public.

Gigi spunea...

Textul de lege este destul de clar,art.din L.223.
Dacă în anul respectiv,este și indexare și/sau actualizare,se aplică ce este mai favorabil.
Cum, în 2016 a fost numai indexare(s-o numim așa),nu are cum să nu fie inclusă în actualizarea din 2017!
În 2017,a fost și indexare și actualizare,deci se aplică ce este mai favorabil pensionarului.A făcut cineva calculul cum iese mai avantajos?Cu indexarea de 5,75,sau cu actualizarea?
Cum procedează cei de la CPS este ilegal!Cei 5% din 2016,trebuie incluși în calculul de la actualizare.
CSP-MAI includ indexarea din 2016 la actualizare,dar ce folos dacă se aplică numai la SF,fără sporuri.

Leo spunea...

Este un subiect expirat.
Este un defazaj tardiv de minim 1 an , intre subiectul temei si aplicabilitatea lui practica in lupta cu guleratii.
Cei 5% neaplicati la recalculare trebuia contestat atunci când cei interesati au contestat "RECALCULATA".
In aceasta perioada , cariera fac contestatiile impotriva ACTUALIZARII si nu Contestatiile impotriva RECALCULARII , care au avut timpul lor.

Gigi spunea...

Leonardo@
Nu trebuie să duci în eroare militarii pensionari!
De ce?Unii încă nu au primit Deciziile de Actualizare,deci în termen de 30 de zile de când au primit Deciziile pot face Contestație la Comisie,după aceea la Tribunal,dacă nu au primit răspuns în termen legal,sau l-au primit nefavorabil.
Cei care au primit și nu au făcut Contestație în termen legal,să fie sănătoși!
Am impresia că d-ta faci confuzie între Indexare și Actualizare,în ciuda atâtor dezbateri pe acest Forum!
Nu te supăra!







Huhu Rezea spunea...

In această decizie, cuantumul compus al soldei de funcţie, element compus care nu apare în deciziile de recalculare emise de CPS a SRI, fiind mai mare decât salariul minim garantat din anul 2017, nu se vede că CPS nu aplică şi OUG nr. 56/2017, de completare a L 152/2017.
O să ne distrăm copios după ce vor curge public şi deciziile de actualizare emise de CPS a SRI.
Le aşteptăm!

Leo spunea...

Gigi ,
Eu doar am spus ca aceasta neaplicare de 5% conf. OUG 57 , trebuia contestata la primirea Deciyiei de Recalculare. Nu are nici o legatura cu decizia de actualizare , care sunt acum in actualiztate dpv contestare.
Tare bine ar fi sa existe cat mai multi "confuzi" ca mine. Eu am luat toate examenele AMABILULUI ca am participat la Kursuri

Pop Iuliu spunea...

@all
Ce deranjează este faptul ca atât CPS MAPN nu a comunicat oficial care este motivația aplicării neunitare a prevederilor legale, asta deși blogul “Huhurez.com” a postat decizii de recalculare atât emise de COS MAPN cât și de CPS MAI.
Și tot de neînțeles pentru mine este și motivul neimplicării asociațiilor rezerviștilor MAPN in clarificarea situației.

Gigi spunea...

Leonard@
Îmi pare rău,dar chiar ești confuz!
Cum să contești o astfel de Decizie(de recalculare)dacă această Indexare a fost inclusă?
Inclusiv ind.din 2017,chiar dacă nu a fost trecută în Decizie,ci pe cuponul de pensie(MAI).

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
N-ai să găsești vreo decizie de recalculare conf OUG 57 care să nu aibă cuantumul brut calculat al pensiei majorat cu 5% începând cu 01 01 2016. Ca să te connvingi vezi toatre deciziile publicate pe blog la eticheta Decizii de recalculare pe OUG 57. Cuantumul în plată era deja majorat de la 01 01 2016.
@pop
CPS-urile profită de faptul că mai bine de 50% dintre pensionari nu au habar să citească o decizie de pensie și ...și mai mulți nu știu să citească o notă de calcul. Aceștia au o încredere oarbă în actele și comunicatele emise de casele de pensii. Incep să se informeze doar dacă află vcă alți colegi au o pensie mai mare.
Conducerile multor asociații de rezerviști nu se sinchisesc să citească ce scriem noi pe aici, dar nici nu caută să înțeleagă sesizările referitoare la aplicarea greșită a legii.

Leo spunea...

Daesigur MAESTRE,
1. Dar acea majorare de 5% este doar INDEXAREA pe 2016. ( Nu MAJORAREA conf. OUG 57)
Daca aplicau si majorarea de 5% conf. OUG 57 , atunci majorarea finala pt. 2016 ar fi trebuit sa fie de 10% (5% indexarea + 5% majorarea conf OUG 57) .
De aceea spuneam eu de CONFUZIEA introdusa de MFA , speculând cifra identica de 5% a indexarii pt. 2016 cu majorarea tot de 5% conf OUG 57.
2. Ai dreptate si cu faptul ca pensionarii "nu au habar să citească o decizie de pensie și ...și mai mulți nu știu să citească o notă de calcul." . Ca sa fac o comparatie , este exact ca la FACTURILE de gaze si/sau curent complicate si incarcate inutil , astfel incat sa nu mai intelegi nimic.

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Majorarile sau indexările nu se aplică automat în baza Legii 263/2010 sau a L 223/2015. Mărimea lor a fost prevăzută anual prin ordonanțe sau legile bugetului.
Iar ai uitat că, pentru 2016 Cioloș a dat majorare,nu indexare, precizând și că este acordată prin excepție de la Art. 59 din L223.
Acesta este și temeiul juridic care obligă CPS-urile sa aplice majorarea la cuantumul brut calculat/recalculat din decizia de pensie în vigoare la 29 iunie 2017, cuantum majorat deja cu 5%, pentru toate drepturile de pensie militară deschise până la 31 12 2016.

Unknown spunea...

Va salut si va respect pt ceea ce faceti.Va rog sa imi spuneti daca cei pensionati in anul 2016 si am avut perioada in care am fost sergenti angajati vom beneficia de legea 149/2018,vom lua ceva banuti in plus la pensie?

Huhu Rezea spunea...

@unknown
Ar trebui sa vă aducă sporuri, dar numai daca prin cumularea stagiile de sgp reîntregesc stagiile cerute pentru insemnul următor, acordat deja prin ordin până la trecerea în rezervă, și numai după ce veți fi trecut intr_un ordin anual de acordare a noului însemn. .. și numai după ce acel ordin este comunicat la CPS pentru revizuirea deciziei de pensie.
Sunt mulți dacă...și instituțiile militare nici nu se grăbesc să emită instrucțiuni de aplicare ..iar MApN s-a și grăbit, fără temei, sa comunice că legea nu s-ar aplica retroactiv.

kostas spunea...

Hai sa fim si un pic corecti:Un militar in functie si un pensionar iesit de pe aceeasi functie, cu aceleasi sporuri, cu OMM 20%. Are pensie cat solda militarului activ. In 5 ani nu creste solda, insa pensia se indexeaza anual cu 5%, in total, dupa 5 ani, pensionarul va avea pensia mai mare decat solda militarului cu cel putin 25%. In al saselea an se mareste solda de functie cu 6%. Voua vad ca vi se pare normal ca in al saselea an pensionarului sa nu i se mai acorde 5% indexarea pe acel an ci sa i se acorde 6% marire a functiei din cadrul pensiei,sa ajunga ca functia lui sa fie echivalenta cu functia militarului activ. Nu e corect, deoarece pensionarul are deja pensia marita cu cel putin 25%. Deja in acesti 5 ani s-a creat o foarte mare diferenta intre cei doi

Huhu Rezea spunea...

@kostas
Cui vrei sa faci pe plac cu afirmațiile complet greșite pe care le faci mai sus?.
Cum se mai susțin prostiile scrise mai sus, daca pensiile militare rămân înghețate la valoarea din 2017, eventual indexate, în timp ce solda de funcție a activilor și a viitorilor pensionari va crește de 5-6 ori până în 2022, conform L 153/2017?

Gigi spunea...

@kostaș
După cum te exprimi ești sigur încă în activitate.
Ce mă face să cred asta?
Este că nu cunoști in primul rând LEGEA 223,OUG 57 si 59,care au ciuntit pensiile cu aprox.35%, respectiv le-au înghețat pentru totdeauna începând din SEPTEMBRIE anul trecut.
Nu mai continui,citește în continuare ce a scris mai sus patronul Blogului.
Te uiți și ei de bune ce se discută pe la Tembeleviziunile de casă!
Dacă,d-ta gândești așa,ce să mai spunem de civili, care ne blamează pe la toate colțurile de stradă?
Dacă urmăreai dezbaterile pe acest Blog încă din 2015,astăzi nu mai era necesar să susțineți niște inepții ale unor așa ziși analiști care nu au ce face și apar la tembelizor ducând în eroare opinia publică.
Oricum,ca viitor pensionar,nu ar strica să vă însușiți acele acte normative,arătate mai sus și numai!
Să fiți sănătos!

Gigi spunea...

@kostaș
În continuarea celor spuse mai sus,spre stiința celor care se uită pa diferite emisiuni cu și despre pensii militare.

Anul trecut,s a spu s că pensiile militare se actualizează cu 15%.
Toate bune și frumoase!Dar prin diferite procedee "tehnice"ale celor care gândesc și care nu muncesc,ziși gulerați,cotieriști sau mai știu eu cum s-or mai numi,acea actualizare este de fapt,ZERO.Exceptie făcând câțiva beneficiari care au obținut un procent
de 1,2,3%.
În altă ordine de idei,indexarile anuale care cuprindea 100% inflația + 50% din SMB,s-a aplicat în 2017,și în 2016 dar sub altă formă.
Asta,să fie bine înțeles,vorbesc numai după intrarea în vigoare a L.223/2015.
După apariția OUG 59/2017,s-a început înghețarea pensiilor militare.
Au scos actualizarea acestora,care se aplica conf.art.60,dar nici indexarea pensiilor nu se mai face cnf.art.59,adică creșterea cu 50% a SMBE nu se mai aplică,ci numai cu 100% inflația cunoscută la 01.01.

Anul acesta,2018,pensiile noastre nu au fost indexate,pentru motivul că,în anul 2016,inflația a fost pe minus.

În anul viitor,indexarea pensiilor va fi în procent de de +1,3%.

Ei,cum este d-le viitor pensionar militar?Sau poate sunteți chiar civil?

kostas spunea...

In primul rand va spun ca sunt pensionar, chiar am vreo 7 ani de pensie. Vad ca nu ati inteles ce am vrut sa spun. Cunosc foarte bine oug 59 si toata legislatia referitoare la pensii. Ce am spus si nu ati inteles, este faptul ca eu am dat acel exemplu pentru situatia cand nu ar fi existat oug 59 si se aplica legea cum a fost data initial.

Dorin spunea...

Buna seara! Si imi cer scuze daxa deranjez pe cineva!
Eu am iesit la pensie, colonel, sef de sectie, dupa 35 de ani vechime cu scoala si cu 50 de ani vechime cumulata si am pesie cu cateva sute de lei mai mult fata de un maior (decizie publicata pe aici pe site) iesit la pensie in anul 2006, parca!
O fi corect?

Leo spunea...

O fi corect ca maiorul din 1990 sa aibă la jumatate pensia caporalului din 2017 ?
O fi corect ?

Huhu Rezea spunea...

@kostas
In intervenția anterioară ignorai complet creșterea exponențială a soldei de funcție corespunzătoare gradației 0, prevăzută a fi realizată în perioada 2018-2022 în art 38 și Anexa VI a legii 153/2017. De acea creștere beneficiază doar militarii în activitate și viitorii pensionari militari.

Leo spunea...

@kostas
te citez :
"Cunosc foarte bine oug 59 si toata legislatia referitoare la pensii"
Stapanind "atat de bine" domeniul de care ne precizezi, te rog ne poti spune care este PRINCIPALA arma de lupta impotriva aceastei oug 59 ?
Iar dupa ce ne expui principala "arma" , te-as mai ruga sa ne spui si daca ai utilizat-o si când.
Numai asa ne vom convinge cum ca @kostas : "Cunosc foarte bine oug 59 si toata legislatia referitoare la pensii".

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Nu-i corect, Dle Maior, nu-i corect! Pe cine sa determinam sa constientizeze ca nu-i corect, din toata marea de autisti indiferenti din politica? Si cate zeci de mii mai sunt in Armata romana a rezervostilor in aceasta situatie de-a dreptul nepermisa!

Leon spunea...

@Dorin, diferenta este data de Sporurile acordate, chiar din anul 2007,si trecute la lit.g); daca observati cuantumul total al acestor elemente este mai mare decat cuantumul soldei de Functie..! Aceasta inechitate trebuie rezolvata, adica indiferent de anul iesirii la pensie, cuantumul acestora trebuie sa fie apropiate ca valoare, daca au avut grade, functii,vechimi si conditii de munca egale. Vina nu este a celor iesiti la pensie ci a celor care aplica discretionar legislatia pensiilor militare.
Leonard, maiorul din anul 1990, cand va implini 65 de ani va avea o pensie civila mai mare decat pensia militara recalculata si actualizata aflata in plata, in conditiile in care noul proiect va deveni lege in decembrie 2018..!

kostas spunea...

Domnule Huhu, cu tot respectul pe care il am fata de dvs. si de munca dvs pe acest blog va informez ca eu urmaresc acest blog zilnic si citesc toate comentariile, insa nu intervin prea des. Mie imi place corectitudinea, chiar daca ma dezavantajeaza. La aparitia si la aplicarea legii pensiilor militare nu era vorba de nici o crestere graduala a soldelor pe o perioada de 5 ani. Cum soldele se mareau din an in paste, normal ca acele indexari anuale ale pensiei erau necesare.Acest fapt l-am relatat eu. Cum sa aiba un pensionar pensia indexata an de an, apoi, dupa cativa ani de indexari sa-i fie actualizata, dar sa ramana si cu indexarile pe anii din urma. Nu s-ar crea o diferenta intre cei activi si cei pnsionati, cu aceeasi functie, care au pensia actualizata cu solda activului, dar si indexata de cateva ori? Acum, cu oug 59 si un copil de cls.1 ar observa ca este o mare nedreptate,intre cei pensionati si cei care vor iesi la pensie in viitor.Vede toata lumea inclusiv cei care trebuie sa indrepte nedreptatea dar fac pe prostii. Sa nu ramana asa. Vad si latraii aia de la televizor, si prezentatorii tv si analistii politici(vorba vine),toti vad nedreptatea pe care au facut-o pensionarilor, dar nimeni nu spune nimic. De ce? Fiindca pot. Fiindca noi nu avem sindicate si asociatii puternice, care sa ne reprezinte si sa se bata cu ei,in vorbe, cu documente pregatite si expuse, cu statistici, cu legile in fata, pe care sa le prezinte, cu cazuri concrete. Ei vin la tv si spun povesti, stau la taclale, accepta sa li se puna pumnul in gura cand au de zis ceva. Cum sa nu-si bata joc de noi cand nu se opune nimeni? Dogaru vorbeste mai mult de istorie si de civili, sefii asociatiilor nu se vad deloc.

Unknown spunea...

La decizia pe care a-ti postat-o, la luna a sasea, acea prima de 50 %, nu trebuia inclusa in baza de calcul conform Legii nr. 223/2015,art 28 (1) alin e, modificata.Asta inseamna ca CPS a MApN aplica discretionar legea.

Liviub spunea...

Problema e mult mai simpla! Pensionarii de maine -astazi activi-, nu au nici un interes in rezolvarea problemelor pensionarilor de astazi privind pensiile. Ei isi rezolva viitorul, asta se vede foarte bine! Dupa cum propun si stabilesc reglementari, raman bani in bugetul snaop din care se acorda diverse, care apoi intra in punctul g) numai pentru ei, asa ca... Hai sa visam ca activii cu putere ii iubesc tare pe cei ca noi!

Unknown spunea...

Acea prima de 50 % pe ultima luna, a marit pensia cu 8,3 %

Huhu Rezea spunea...

@kostas
Știu că ești un vechi cititor al blogului și tocmai de aceea ai primit o replică mai severă la opinia care, într-un fel, cam justifică malversațiunile gulerelor albe prin ordonanțele 57 și 59.
Regularizarea indexărilor cu actualizările, prevăzută în fostul articol 60, nu permitea depășirea soldei brute lunare.
Sporul pentru OMM,SOSP, nu este un drept de pensie ci o recompensare care se calculează din pensia bruta calculata potrivit legii pensiilor, așa cum se calculează și alte drepturi care nu derivă din asigurarea socială obligatorie; indemnizațiile pt revoluționari, indemnizațiile pt ziaristi și tromboniști😉 militari

Leon spunea...

Cam are dreptate Adminul!
Daca ne uitam pe cuponul de pensie militara, observam ca la pct.1, pe langa pensie, mai avem trecute :
DL.118-indemnizatii ptr.persoanele persecutate din motive politice dupa 6 martie 1945, cele deportate sau aflate in detentie.
Renta...
Legea 44-privind veteranii de razboi,invalizii si vaduvele de razboi.
OG.82-recunoasterea meritelor personalului armatei participant la actiuni militare.
L 341-recunostiinta fata de revolutionarii din 1989 si cei din 1987 din Brasov.
La fel de bine ar putea fi trecuta si o noua rubrica privind OMM/SOSP..!!
Mai ales ca sporul la pensie militara de 10-15-20% este prevazut de o alta lege, Statutul cadrelor militare, nu de Legea pensiilor militare !

Unknown spunea...

Poate sa ma ajute cineva cu un model de contestare a actualizării?
Dacă poate sa îl trimită pe myanad@yahoo.com....mulțumesc anticipat, cu mult respect.

Leo spunea...

Crivat , Crivat ,
iarta-ma rogu-te ca-ti zic ,
Daca erai un student serios al Academiei de Pensii Cazone "H" ( APC"H" ), acum erai pregatit de lupta grea cu guleratii.

Huhu Rezea spunea...

@Crivăt
Desconsideri această cale de atac când poți să crezi că ar exista un model de contestatie.
-Poți să întrebi care a fost baza legală, instrucțiunile legale, a actualizării.
In art. 60 se reglementează actualizarea întregului cuantum al pensiei militare, nu numai a elementului salarial solda de funcție. Majorarea soldei de funcție prin L 152 se propagă, în procentele corespunzătoare din lege salatrizării, în toate elementele bazei de calcul stabilite procentual din solda de funcție.
-Poți să întrebi de ce nu s-a majorat cu 5% pensia brută calculată /recalculată până la 31 12 2016, conf OUG 57/2015.
-Poți să întrebi de ce nu au aplicat la actualizare și OUG 56/2017 și L 207/2017 care au completat L 152/2017.

Unknown spunea...

Kostas,
Asa este si la pensiile civile. Un profesor care a iesit la pensie acum 20 ani are pensia dubla fata de unul care iese acum, chiar daca este prevazut in lege, un coeficient de corectie al punctului de pensie la data iesirii la pensie.Acest coeficient nu este corelat cu indexarile sau majorarile avute dapa iesirea la pensie.

Leo spunea...

Eu zic ca ,
Nu trebuie sa-i intrebe. Asta se face la o bere.
Omul trebuie SA CONTESTE cele spuse de talica si sa le motiveze in fapt si in drept , pe modelul formal al unei Cereri de Chemare in Judecata care sa gaseste inclusiv pe portalul instantelor.
Deci , primul pas cauta un model de Cerere introductiva , apoi il completeaza cu Capetele de cerere specifice lui ( ce cere contestatorul , cum ar fi Anularea deciziei si emiterea unei alte decizii cu respectarea cadrului legal in vigoare , etc..) , apoi fiecare capat de cerere se motiveaza in fapt si in drept cu indicarea probelor si atasarea lor la actiune.
Deci , nu sa-i intrebe pe gulerati , ci sa le conteste ilegalitatile comise de ei in realizarea deciziei de actualizare.

Unknown spunea...

@Leonard, mulțumesc... Degeaba cunosc legislația dacă nu cunosc procedura. Oricum va mulțumesc de informații.

Huhu Rezea spunea...

@Crivăț
Blogul acesta este pentru informare în domeniul pensiilor , nu pentru asistență juridică.

Leo spunea...

@ Crivat ,
AMABILUL nostru este modest. Iti spun eu , ca daca citesti cu consecventa si-ti faci fise din informatiile reesite mai ales din explicatiile MAESTRULUI , atunci Blogul este in primul rand pt. asistenta juridica inclusiv pt. juristi.
Fi atent cce-ti soptesc eu :
- Daca ai cuantumul pensiei in plata mai mare de 2500 lei , atunci nu te ajuta preaa mult "contestatiile". Daca ai acest cuantum mai mic decat 2400 lei , atunci merita sa te lupti.
- Daca ai primit Decizia de actualizare , trebuie contestata in max. 30 de zile de la data primirii - ştampila de primire a postei.
- Aceasta Decizie a ta , poti s-o trimiti anonimizata AMABILULUI prin e. mail , iar noi ne apucam sa te sfatuim , in frunte cu chiar insasi RECTORUL de la APC"H".
Asa ca profita ,
Eu simt ca ai potential sa fi un bun "PROCEDURIST" dupa cateva zile de Kursuri "pe Decizia" ta.
VANT DIN PUPA !

ifrim spunea...

Daca CPS a MAI interpreteaza pe plus,a MApN in minus ca bani la actualizare ce structura este abilitata sa le verifice pe ambele si sa hotarasca interpretare unitara?Banuiesc ca,Curtea de Conturi si nu cred ca e posibil a spune ca e bine si asa si asa.Cineva greseste si e vinovat!