Un produs Blogger.

marți, februarie 26, 2019

Bariera din Rm Vâlcea a rămas de poveste.

7 comments
Mulți români și străini pierdeau timpul  la bariera de cale ferată care îi aștepta imediat ce traversau Oltul pe vechiul pod de fier, inaugurat pe vremea regelui Carol I, la 07 octombrie 1876.
Prin anii 60-70, în lunile de vară. se formau cozi imense de mașini  conduse de germani democrați, cehoslovaci, polonezi și unguri, care foloseau Valea Oltului pentru a ajunge la Marea Neagră, singura mare caldă la care aveau accesul liber cei din Lagărul Socialist. Polonezii vindeau la negru Biseptol și Vodca Poloneză.
De câțiva ani, noul pod de peste Râul Olt a fost prelungit până peste calea ferată . Primarul Gutău a început în forţă lucrările prin care  o rețea de bretele şi sensuri giratorii leagă pasajul suprateran cu străzile care merg spre sudul și nordul orașului. Strada din stânga  căii ferate va trece prin curtea unei unități militare, care în trecut a adăpostit o unitate de Vânători de munte și, mai recent, Institutul Militar Panait Donici, care a format și specializat ofițeri de geniu.

Imaginea pasajului la care în prezent se  adăuga bretelele și sensurile giratorii vizibile în Proiect

 Regimentul 2 Dorobanți funcționa atunci în clădirea notată cu nr. 2.

7 comentarii:

hankook spunea...

Sa respectam adevarul...la bariera aia nu au stat niciodata la coada , in drum spre mare , strainii care veneau dinspre Sibiu ( îi vedeam vara, cand mergeam la depozit la Budesti) , pentru simplul fapt ca linia ferata este pe malul drept al Oltului , iar DN7 este pe malul stang...la bariera stateau cei care intrau/ieseau din Rm.Valcea... in al doilea rand , in unitatea de langa gara nu a functionat niciodata vreo unitate de VM.(ea a fost functionala intr-o unitate in care mai era si un R.Ge. , mai sus de parcul Zavoi, spre Olanesti)... in ea ( a fost data in folosinta in 1975) a functionat doar Sc.militara de ofiteri activi de ge., c-tii. si c.f. , iar in prezent acolo este Centrul de instruire pentru geniu, EOD şi apărare CBRN „Panait Donici”.

Huhu Rezea spunea...

@hankook
Esti tinerel băiețelule! Vorbești de timpuri ulterioare celor povestite de mine. Nu înseamnă că ele nu au existat... doar pentru că nu le-ai trăit d-ta.
Varianta ocolitoare a orașului de care vorbești s-a realizat abia în anii 1970-71, după terminarea barajului Hidrontralei Rm Vălcea, baraj pe care trece și în prezernt varianta ocolitoare.
Nu ai habar ce se afla pe terenul de lângă calea ferată. Acolo, înainte de a se construi clădirile Scolii Militare de Geniu,tot prin anii 70, erau clădirile și Cazarma celebrului Regiment 2 Dorobanți Vâlcea, afirmat cu fapte de vitejie în Războiul de Independență, în Primul Război Mondial, decimat la Cotul Donului și la Oarba de Mures in al Doilea Război Mondial.

hankook spunea...

Huhu cel Batran...varianta ocolitoare de la baraj nu are treaba cu podul de la maternitate, la baza caruia era bariera, cea despre care fac/faci vorbire.
Iar despre terenul "in litigiu" , afla ca acolo era o mahala, nicidecum o cazarma....esti valcean sau doar te "inspiri" de pe net ?

Huhu Rezea spunea...

@hankook
Când ai făcut d-ta armata la Budești, cred că podul de fier cazuse în Olt, după inundațiile din 1970,1975, și fusese înlocuit cu podul din beton.
Dacă nu-ți mai amintești topografia orașului de jos.... uită-te pe pozele alăturate.
Până se construi barajul din nordul orașului, singura trecere peste Olt era pe podul de fier. Coloanele de mașini de pe Valea Oltului treceau prin centrul orașului, prin fața Cazărmii Regimentului, prin bariera peste calea ferată, după care urma podul.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leo spunea...

Leon , eu mi-am ales baba.
Dar tu ?

Leon spunea...

Prin anii 70, am prins si eu bariera de la calea ferata, la iesirea din Rm.Valcea spre Pitesti, unde am stat la coada aproape 30 minute..!
PS. Leonard, am aceeasi ,,Baba,, din 1975, si n-o mai schimb..:)).