Un produs Blogger.

marți, iunie 04, 2019

Prelungirea mandatului Sefului Statului Major al Armatei, neconstituțională

38 comments

COMUNICAT DE PRESĂ


Ciucă sub drapel american






I. În ziua de 4 iunie 2019, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituția României, al art.11 alin.(1) lit.d) și al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, s-a pronunţat asupra excepţiei de neconstituționalitate a dispoziţiilor art.39 alin.(5) din Legea nr.346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale.
Dispoziţiile de lege criticate au următorul conţinut: "Şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului apărării naţionale, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an. În funcţia de şef al Statului Major al Apărării poate fi numit locţiitorul acestuia sau unul dintre şefii categoriilor de forţe ale armatei."

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma ”cu posibilitatea de prelungire cu până la un an” din cuprinsul art.39 alin.(5) din Legea nr.346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale este neconstituțională.

Curtea a reținut, în esență, că sintagma menționată este lipsită de claritate și încalcă astfel dispozițiile art.1 alin.(5) din Constituție,  întrucât nu prevede condițiile și procedura de urmat pentru prelungirea mandatului șefului Statului Major al Apărării. Revine legiuitorului obligația de a stabili în mod clar aceste aspecte.

38 de comentarii:

Leon spunea...

Pana se va publica Decizia CCR in Monitorul Oficial va trece destul timp, urmeaza vacanta parlamentara, campanie electorala, si uite cum trece anul!
Asta daca intre timp domnul General Ciuca va fi lasat sa-si depuna Demisia ..!

M spunea...

Ete na! 😁
Cum va spuneam am scris mailuri către toți militarii din alte țări NATO cu care am colaborat. I-am informat
- de situația tipului numit Ciucă (un militar, un general nu trebuia să lase armata târâtă în mocirla politicii)
- de atacul violent la adresa militarilor din partea politicienilor (Johannis, Dragnea, Olguța)
- de adevărul privind 10 august (am anexat și filmulețul cu atacul sălbatic asupra jandarmeriței).
Au fost șocați dar cea mai gravă li s-a părut situația cu Ciucă.

Iulian Mareș spunea...

Imaginea unui general care a muncit, a dorit, a putut și a realizat ceva a fost iremediabil șifonată prin acțiuni politice, legale, nelegale nici nu mai contează! A realizat câte ceva, vor veni alții și vor mai pune o cărămidă și tot așa..
Știu că mulți au avut așteptări mai mari in domeniile salarizării, pensiilor, astfel crescând și importanța carierei!
Posibil sa nu fi putut mai mult, posibil sa nu fi fost lăsat să poată!
Acest capitol al nerealizarilor, mult comentate nu cred că-i dau confortul, dorit și de el!

Huhu Rezea spunea...


Pentru cei care își iau dorințele drept realitate:
În cazul decretului lui Joiannis, decizia CCR operează încă din ziua publicării ei în MO.

ARTICOLUL 147 din Constitutie
(1)} din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.

Gigi spunea...

Am spus atunci când au fost acele ieșiri,scandaluri între președinte & min.apărării cu privire la prelungirea mandatului.
Cea mai Onorata decizie,pt a nu fi târât în mocirla politică si implicit armata, era DEMISIA.
Până nu-și bagă politicul coada,nu se poate!Trebuie ținut totul sub control.Și ne mai întrebăm de ce ne ..ut ăștia pe unde ne prind!
Onoarea,Demnitatea,au rămas doar vorbe goale pt.unii dintre ai noștri!?

reddog spunea...

Aceasta gasca, PSD, considerata in mod eronat a fi un partid politic, a lovit in Armata Romana inclusiv in chestiunea sefului statului major.
O combinatie de prostie si neprofesionalism din partea unor lesuri politice.
Poate isi face cineva mila de asa zisul ministru Les.
Omul sta prea mult pe telefon, inclusiv in momente solemne, si nu prea mai are timp su de problemele din minister.

Mihai spunea...

@ Huhurez
Deciziile CCR nu sunt retroactive.
Art citat 147(1) spune ca in termen de 45 de zile Parlamentul trebuie sa stabileasca cum se va aplica prevederea pentru viitor ca sa fie constitutionala.
Ca atare doar dupa ce se pronunta parlamentul ,se voteaza,se promulga ,se publica in monitor si apoi se pune in aplicare.
Pana atunci art neconstitutional se suspenda dar Ciuca ramane fiind prezumat a fi numit constitutional pana la modif art in Parlamentul Ro.
Ca atare ramane de vazut ce stabileste parlamentul si sub ce forma se promulga legea.
In acest sens in spuneam domnului @ Leon ca presedintele face foarte bine ca trimite legile facute de semidocti la CCR pentru a sti din fasa ce este si ce nu constitutional si sa nu ne trezim peste ani ca s-au comis abuzuri in baza unor art neconstitutionale.
Iar alti .....politici de la CCR anuleaza " lucrul judecat" in instante de apel sau ICCJ.
Oare care or fi mai judecatori intre judecatori?
Bine ca nu au murit oameni ca sa se constate dupa ani si ani ca un art sau 100 erau neconstitutionale.
Romania lu peste prajit prin prisma mediocritatii ......

Mihai spunea...

PS
Decizia CCR nu da dreptate nimanui.
Ea spune doar ca trebuie modificat un art in termen de 45 zile .
Art poate fi modificat in favoarea oricarui implicat in cauza.Totul este sa treaca testul de "constitutionalitate politică".

Antonim spunea...

Deciziile CCR acţionează doar pentru viitor, adică următoarea dată când va fi vorba de o prelungire, nu se va putea face decât dacă articolul respectiv a fost modificat de legiuitor conform criticilor CCR. Pe speţa mandatului gl Ciucă, decizia nu are efecte imediate şi directe, putând fi doar invocată în recursul din procesul din care provine şi solicitarea către CCR(trebuie avut în vedere că cererea de sesizarea a CCR nu a fost depusă de una din părţi, ci instanţa s-a autosesizat). Pe de altă parte sunt multe situaţii în care legiutorul nu şi-a făcut treaba în limata de timp prevăzută de Constituţie, existând în acest moment multe prevederi neconstituţionale nereparate.

Iulian Mareș spunea...

T3,
Vezi ce benefice sunt ambițiile deșarte ale lui KWI?

Huhu Rezea spunea...

Din momentul publicării deciziei CCR" art. 39 alin (5) din lege se suspenda, efectele decretului lui Iohannis încetează și funcția de Sef Stat Major devine vacantă.

J spunea...

Ce se mai aude cu promisiunea ca la aceeasi functie,grad,vechime etc. pensie egala?

reddog spunea...

Opinii si opinii despre CCR... 😁

Presedinte
Justitie
Armata

Si, evident, "amicii" de la Est. 😁

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2723067544376834&id=100000208446205

Antonim spunea...

Ciudată interpretare aveţi pentru un cunoscător al legilor. Funcţia devine vacantă doar dacă instanţa anulează decretul lui Iohanis, luând în considerare în cadrul recursului la dosarul 180/2/2019 şi decizia CCR. Numai, dar numai, în procesul din care provine sesizarea, poate interveni în trecut decizia CCR, în toate celellate cauze nu poate produce efecte juridice, chiar dacă au fost începute înainte de decizie. Asta e acţiunea ce se cheamă neretrocativitate. Nu e prea profesionist modul prin care nu acceptaţi opinii contrare.Vom vedea la publicarea în MO. Eu unul o să am grijă să o semnalizez şi să constatăm atunci cine e mai aproape de adevăr.

Leo spunea...

Ca Anto a pus un profesor de drept const. la TV (Carp). A mai spus că până la aplicare vor trece cam 3 luni.
PS
Bănuiesc ca din dec. 2019 va fi repus pt. al doilea mandat de Sf.Mst.M, pentru încă 4 ani. Fiecare zi care trece e o zi câștigată pt. el

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Demisia incompetentului puturos si trandav, acum si puhav, este cea mai buna solutie! Am vazut multe in vata, dar la gradul asta sa putrezesti stand numai in cort si dormind somnul lui bunica din groapa, n-am mai vazut! Bai, un deget n-a miscat acest om pentru militari, un lucru cat de mic n-a facut pentru acestia sa-i ajute, macar cu un sfat, cu o vorba de alinare, sau sa se dea pe langa politicieni si sa le sopteasca la urechea bleaga ca merge totul prost si s-a distrus Armata!! O sa ramana in istoria militara ca cel mai puturos om din Armata! NOUTATE: Vor sa angajeze soldică si grădică, chiar si cu 10 clase, e plin fb de anunturile astea si de bascaliile noastre! Cine mama naibii sa mai vina in Armata sa fie terfelit si batjocorit? Pai, ei nu citesc zilnic postarile noastre, cu miile, prin ce tragedii trecem? MAI BINE SANATOS LA SAPA, DECAT TERFELIT LA DREPTURI IN ARMATA!

Iulian Mareș spunea...

Corneliunsson,
Că să conduci o mașină, să înțelegi un ordin simplu și să execuți întocmai și la timp necesita studii superioare? Dar pt un trăgător? Cumva te lansezi altfel din avion dacă ai bacalaureat?
Azi Cdt. gr. sunt subofițeri...
Șoferii de pe tir au bacalaureatul mate-info, bilingv și au fost premianți?
Să execuți sub îndrumare lucrările specifice ZVITA și trecerea la exploatarea de sezon necesită și studii publicate?
Când, de pe funcția ta gândești pt mai mult de 2 trepte ierarhice in sus, sigur incepi să greșești!
Am exemple vii, pe picioare, din comentariile de mai sus...

*Apreciez că Facebook a devenit o adevărată școală de gândire, pt unii, în condițiile în care ai citit Facebook mai mult cu 90% decât cărțile, incluzând și manualele școlare: muzica, desenul, religia!

Leo spunea...

Vezi ca ZVITA era până în '76. După era ZVITM deoarece s-a introdus și armamentul la întreținere nu numai auto/blindate/autotractoare al acestor vehicule din grupa Lupta. ( LUPTA ; FRONT ; TRANSPORT ; ŞCOALĂ/INSTRUCŢIE )
Acum cum or mai fi ?.........

Alexcta spunea...

@HuhuRezea
Protestez cu vehementa impotriva comentariilor lui Cornelius la adresa gen. Ciuca!
Va rog sa stergeti!

Iulian Mareș spunea...

Leonardos,
A=armament
M=Munitii

Gigi spunea...

Azi,am avut"lupte grele"cu unii camarazi în ceea ce privește tema propusă de dl.H.
Mai întreb odată:După ce intră în vigoare Decizia CCR,Decretul dat de mister Prezident,mai este valabil?Sau dl.general își vede de treabă în continuare?
Nu că m-ar interesa,dar să se convingă cei care nu au înțeles,încă!

raul spunea...

Pt mine Ciuca e zero barat de cand a acceptat sa fie salarizat ca un manuitor de papusi si marionete,adica 4,35!

Leo spunea...

Dupa ce se publica si comunica Decizia CCR-ului , respectiva dispozitie declarata neconstitutionala prin Deciza CCR-ului se suspenda , iar in 45 de zile , dispozitiile articolelor declarate neconst. trebuiec puse in acord cu decizia ccr.
Daca trec cele 45 de zile si nu se pun in acord dispozittile neconst. ale arti. de lege cu decizia ccr , atunci judecatorii judeca fara sa tina cont de dispozitia legala declarata neconstit.
Toata treaba , pe procedura dureaza cam 3 luni de zile.
Decizia ccr-ului nu-l debarca automat pe ciuca din functie , ci numai hotararea judecatoreasca definitiva , care va fi probabil peste 3 luni.
Pt. ciuca fiecare zi castigata e binevenita si o sa aibă cam 90 de zile castigate de acum incolo.
JOS COLEOPTERUL de la avocatul impotriva poporului !

Iulian Mareș spunea...

Rămâne până la modificarea art din lege, apoi va da înapoi banii! 😂
Mai bine și-ar da demisia și gata!

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
De la data publicării deciziei CCR în MO instituția prelungirii mandatului lui Ciucă cu un an nu mai există și ministrul Apărării este îndreptățit să reia procedura de numire a unui Sef de Stat Major cu mandat integral.

Leo spunea...

Dragă Maestre ,
Așa să fie , dar tare îmi este că peste 3 luni se va pune în executare
("mica") debarcarea lui ciucă.
PS
Apropos , azi se fac 75 de ani de la "marea debarcare".

Iulian Mareș spunea...

Leonard,
Prin Operațiunea Overlord s-a reușit salvarea a 1/2 din EU, mai degrabă de ruși decât de nemți!
Probabil că 50 de ani de paruski iazika le-ar fi tăiat din aroganță!

gigi 2 spunea...

Un umflat,numai el stie cum a ajuns general, ca si multi altii. Sunt mai multi generali decat soldati in armata romana.

raul spunea...

Leo ,dragă, maine e cu debarcarea,ca sa fim corecți...!😎

Dan B. spunea...

Ce tot „smântâniți” atât decizia CCR, când lipsa de constituționalitate îl lasă de ieri, pe Ciucă, fără funcția de sef al SMAp?
Decizie pentru viitor? Da, Ciucă nu-i demis din 2018, ci începând cu 05.06.2019, data la care a fost decis ca neconstituțional decretul lui Iohannis.
Mareș, să-mi fie cu iertare, dar explicația ta cum că „nu a putut” este ridicolă! Ar fi trebuit să demisioneze și să-l lase pe altul, care „poate”!
Și ia să vedem culpabilitățile lui Ciucă:
1. A băgat în rahat Armata, prin prevalare la decizia politică a lui Iohannis.
2. A admis înghesuirea militarilor, de la soldat la colonel/comandor în primele două clase de salarizare ale Legii 153/2017.
3. A admis intruziunea DGMRU în activitatea centrelor militare (în legătură cu MS-101/11.06.2019), când, de fapt, aceste sunt subordonate Direcției de structuri si reformă din SMAp.
4. Ca șef al rezervei Armatei, a permis siluirea pensionarilor fără nici o simplă reacție din partea lui.
Etc, etc

reddog spunea...

Ministrul Les trebuie sa plece, sa-si dea demisia sau sa fie demis.
Generalul Ciuca trebuie sa ramana pana la incheierea mandatului.
Un bun prim-ministru ar fi dl Basescu.
I se mai spune si Corsarul, spaima piratilor din gasca ciordaca PSD. 😁

Iulian Mareș spunea...

Vrei să rămânem numai cu bărci de cauciuc?
Excrocul bețiv vinde și parâmă...

M spunea...

@reddog - CORECT!
Ciuca trebuie imbalsamat si sa ramana in post vesnic!
Basescu trebuie sanctificat!!
Falsul si uzul de fals sa fie scos din Codul Penal!
Animalele din diaspora care au incercat lovitura de sta in 10 august sa primeasca drepturi de revolutionari!
Infractorii din PNL sa ramana la butoanele procuraturii! Jegurile PNL - PDL sunt numai buni pentru trepanati!
Inaptii ca Dide sunt simbolul natiei!

Iulian Mareș spunea...

Red,
Ca mâine Dide te băga la zarcă și "Ceaușescu" te scoate la aer!
Atunci o să urli ca lupul la Lună!

Leo spunea...

@ raul ,
tu ai fost la spp și prieten cu georgică căunei ?
Sau ești alt raul...

Iulian Mareș spunea...

Dan,
Nu a putut pt că nu a depins de el ci de Cdt. Suprem! 💪

raul spunea...

Leo ,sunt alt Rau(l)!Sorry!

Leo spunea...

Atât de neconstituţională a fost prelungirea mandatului de sef M.St.M a lui Ciucă, încât va fi "sancţionat" cu funcţia de ministru al MFA.
Asta se ventilează prin cartierul lui Vila Lac 2...........
Să ne bazăm pe el că va elimina inechitățile la fel ca pe Leș ?
On vera..........