Un produs Blogger.

duminică, decembrie 22, 2019

Marina chineză, spectaculoasă dar, doar o forță regională

14 comments
China face eforturi susținute pentru a-și îmbunătăți forțele armate, calitativ și cantitativ – preponderent cantitativ – , devenind una dintre principalele puteri militare regionale, cu aspirații la statutul de putere globală. În urmă cu trei ani, China a trecut la modernizarea doctrinei militare și a structurii organizatorice a armatei, vechea organizare fiind o moștenire maoistă, inadecvată funcționarii unei armate care se dorește a fi modernă. Procesul de modernizare încă nu s-a încheiat și foarte probabil că va mai ține câteva decenii, el fiind influențat de un set complex de factori de natură economică, politică, istorică și geografică. Acest ultim factor s-ar putea să fie cel mai problematic întrucât configurația geografică a Asiei de Est și de Sud-Est nu avantajează deloc China, fiind un real obstacol natural.
Marinac chineză are la dispoziție un arsenal impresionant, dacă este să-l comparăm cu cel al flotelor statelor Asiei de Sud-Est.
Are 11 submarine nucleare de diferite modele – adică de adâncime mare -, aproape 60 de submarine diesel – adică de adâncime mică -, în jur de 30 de distrugătoare, 50 de fregate, 40 de corvete și multe alte tipuri de nave de luptă mai mici sau de suport. În total, vorbim de câteva sute de nave. Nicio altă flotă din Marea Chinei de Sud nu ajunge la aceste cifre.
Dotarea chineză nu este, însă, la fel de impresionantă dacă este să o comparăm cu cea a Statelor Unite sau a Japoniei, principala putere navală din Asia de Est.

14 comentarii:

Iulian Mareș spunea...

Va deveni o forță când va fabrica singură procesoare!

Militar de la 14 ani spunea...

E o forță tipic estului. Mult și prost. Atât ca tehnică cât și ca resursă umană. Singurul lucru pozitiv e că asigură un oarecare echilibru vis-a-vis de vest.

GO spunea...

Un ultim proiect de lege înregistrat în Parlament în aceste zile, privind modificarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat! Proiectul a ajuns deja la Camera Deputaților (cameră decizională). Este vorba despre proiectul înregistrat la Senat cu nr. B586/2019. https://www.senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=b586&an_cls=2019. Text: https://www.senat.ro/legis/PDF/2019/19b586FG.PDF

Dan spunea...

@ G. Olescu
:))))

Militar de la 14 ani spunea...

De acord, cu introducerea sintagmei ca pensiile recalculate să nu fie mai mici decât cele în plată. Nu se știe ce surprize se ascund. Cea observată ar fi că se actualizează SF și SG similar. Nimic de sporuri. Dacă nu le ai, nu beneficiezi, cam asta e optica DFC și CPS.

Leon spunea...

Gelule, se observa ca ai fost plecat si ai uitat mersul proiectelor de lege initiate de deputati (cazul de mai sus) !
Acest proiect de lege este initiat de doi deputati importanti din comisia de aparare din CD, secretarul Dtru Lupescu (col.r,..USR) si presedintele Ion Mocioalca (PRO..), inregistrat la CD cu nr.BP 892/16.12.2019 si trimis la Senat, inregistrat cu nr.B 586/18.12.2019, unde ramane maxim 60 de zile in consultare publica, si putem trimite propuneri. Senatul fiind prima camera sesizata, in luna februarie 2020, Biroul permanent il repartizeaza la comisii si-i da un alt numar, L ..! Numai dupa adoparea(chiar si Tacita)/respingerea proiectului, acesta este trimis la Biroul permanent din CD, care il inregisreaza cu alt numar, PL x nr...si-l repartizeaza la comisii.

CEZAR spunea...

Asta spune doar un ..prost ..!

CEZAR spunea...

Cine fabrica ..LENOVO..??

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mancatorii de șobo, cuțu si pisi sunt mai tari ca fularul, in alianta cu URSS-ul lui Putin, daca in fruncea Armatei il pun pe Marissimul, Stalin, si Maresalul, Jukov! Ihaaaai si ascundeti-va animalutele de companie, daca ne invadeaza constipatii, ca de aia au ochii mijiti, intrucat mananca orez, se constipa si se screm pana li se mijesc ocarinele: Îîîî-îîîî, ufff, aaaah si of, of of de racoreala la Tibet, Manciuria, Macao si Taiwan cu mangleala! Priceput-ati?!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Gelu Olescu, nu se acceseaza, bre, pagina! Macar amanunte cu baza de calcul, daca e pe 80% si alte bunaciuni...

Gigi spunea...

China,este,deja,o forţã!

Negritoiu spunea...

Te contrazici! Daca totul e mult si prost,cum asigura echilibrul vis-a vis de vest? Cum ai apreciat calitatea resursei umane? Despre tehnica,lasa specialistii sa se pronunte.

Iulian Mareș spunea...

Civil,
Ăla cu caprele nu știe ce-i cu el pe lumea asta.....una este să fabrici PC/laptop ...și alta sa ai capacitatea de a concepe și produce procesoarele. Dacă au ajuns la acest nivel, atunci le este deskusa calea spre next level!
Așa și mobilul Alwiew este ROU, însă el este doar asamblat aici!

Iulian Mareș spunea...

Negrițoiu,

Posibil sa fi dorit s spune că ei, gălbejiți, pot produce prin copiere mărfuri, la preturi pt orice buzunar: replici grosolane, replica ++ și replici ce nu mai pot fi deosebite de original!