Un produs Blogger.

vineri, februarie 28, 2020

Dumitru Coarnă a formulat plângere penală împotriva ministrului MAI, VELA

36 comments
Intreg documentul, cu acuzațiile de nerespectare a  hotărârilor judecătorești care au dipus salarizarea polițiștilor la nivelul maxim al funcțiilor deținute și abuz în serviciu, poate fi citit  AICI.


36 de comentarii:

brenda spunea...

ESTE EXCEPTIONAL ACEST DOM COARNA SE BATE PENTRU TOTI ,BRAVO LUI

Leon spunea...

Un adevarat Lider de Sindicat, cu ,,sange in Instalatie,,..!
Spre deosebire de alti Sindicalisti este si pregatit, cunoaste bine salarizarea politistilor dar si legislatia pensiilor militare si are suficiente cunostiinte juridice. Bravo lui..!

popioan68 spunea...

https://tomisnews.ro/premiera-in-mai-snppc-a-depus-plangere-penala-impotriva-ministrului-vela-pentru-drepturile-salariale-coarna-in-romania-cei-care-ne-abuzeaza-si-ne-fura-sunt-favorizati-vom-declansa-actiu/
,,Potrivit SNPPC, vorbim de un impact bugetar de aproximativ 500 milioane lei/an.''
La cei aproximativ 110 000 de lucratoridin MAI inseamna o crestere cu aproximativ 4545 lei pe an sau 378 lei pe luna.

vasile iosif spunea...

Pe cand se va extinde "epidemia" si la MAPN ?
Ca motive sunt destule....
Cu stima,

Călugărul spunea...

Coarnă se zbate pentru șefi.

Monteoru spunea...

Nu sunt negativist.Din experienta proprie.Singura posibilitate sa infunzi o autoritate este sa ai o dovada palpabila de coruptie.In rest mori cu hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila in brate.

Huhu Rezea spunea...

Mulțumim pentru informare, domnule deputat!

Leon spunea...

Domnule Deputat, proiectul de lege initiat de dvstra, B 586/2019, NU este inca repartizat la Comisii de catre Biroul Permanent al Senatului!
De ce dureaza asa de mult ?
PS. Sa ne tineti la curent cu eventualul raspuns al domnului ministru Ciuca, la intrebarea adresata de dvsta in data de 11.02.2020..!

Iulian Mareș spunea...

Mah, ce cusurgiu mai ești! Nu se bate pt toți?

Monteoru spunea...

E oficial.Flagrant.Fost ministru al sanatatii in guvernul Dancila .
Fura un ou,e hot.Fura o tara ,e demnitar.

M spunea...

Iar îmi pun pe toți în cap! 😁

Eu zic că Coarnă greșește. Coarnă are el o frustrare și în plus nu prea înțelege cum stă treaba cu negocierea.

Erau doi vecini care se certau pe un gard. Fiecare credea că e pus greșit și că celălalt a câștigat 2 m.
Întâi s-au certat .
Apoi unul a dărâmat gardul și l-a mutat. Alălalt i-a făcut plângere penală.
Peste câteva zile s-au bătut.
A venit Poliția și le-a făcut dosare la amândoi. Au plătit avocați și experți, au cheltuit zeci de mii de lei. S-au înbolnavit. Pe unul l-a lăsat soția zicând că l-a înnebunit gardul ăla.
Au trecut 8 ani de luptă.

Într-un târziu au apelat la un mediator. După două întâlniri de câte 2 ore au ajuns la un acord.

Pentru sindicaliștii lui coarnă e o satisfacție. Mulți dintre sindicaliști sunt domni subofițeri care au o satisfacție personală în a ataca orice persoană aflată mai sus în ierarhie. Este modul lor de a lupta cu incompetența și cu cei numiți politic/pe pile.
Pe de altă parte Coarnă atât a înjurat-o pe Dan și atât a urlat că fără PNL viața e pustiu că parcă îl merită pe Vela.

Nu cred că cineva o să zică despre mine că mor de dragul lui Vela. Coarnă o să o ia în mână și și-a rupt orice cale de negociere cu Vela pe alte subiecte care puteau fi rezolvate.

Leon spunea...

"Ciuma rosie" nu mai are lipici la electorat !
Acum Iohannis cauta alt slogan, valabil numai membrilor PSD, .."Coruptii"..!

Alex spunea...

Coarna precum cavalerul din la Manchea ,se lupta cu morile de vant.Chiar daca va avea castig de cauza in instanta,justificarea ptr.ca angajatii din M.A.I.sa nu primeasca drepturile banesti cuvenite,va fi lipsa de fonduri.
Omul isi justifica cat de cat salariul de cca.7ooo de lei pe luna pe care il primeste in calitate de lider de sindicat.Vela?!!! Un nimuruc .Nu este departe de Carmen Dan.

BONIFATIE spunea...


D-le M! E bine că sunteți M(ediator), chiar fără glumă, cred că oamenii ar trebui să încerce toate căile înainte de a ajunge în fața instanței de judecată dar vedeți că la noi mediatorii n-au loc de avocații care le iau din cașcaval.
Luminați-ne cu exemplul dat, care a fost rezultatul „acordului” dintre părți, pentru că dacă gardul a rămas ca la început înseamnă că amândoi au fost tari în „rânză” dar n-au făcut nicio „brânză”.
Să le dăm credit celor care luptă cu toate armele legale.
Se pare că sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunilor înscrise în plângerea penală. Dacă nimeni nu este mai presus de lege vom tinde spre „mani pulite”.

M spunea...

@BONIFATIE

Sincer? Nu stiu cum s-a terminat... dar important e ca S-A TERMINAT si ca amandoi au acceptat solutia. Daca sunteti cu adevarat interesat am sa ma informez!

Nu sunt mediator ci sunt pragmatic!
- banii nu sunt prevazuti in buget deci TREBUIE alocati prin HG,
- plangerea penala este facuta aiurea,
- stiti de Ordonanța de urgență nr. 3/2019? Sau de ORDINUL MMPS nr. 792/2019 din 24 aprilie 2019? Sunt exemple de rezolvare.
- nu cred ca un procuror aflat in slujba PNL va incepe urmarirea penala impotriva unui pnlist! Si atunci? O sa tina plangerea in nelucrare 1 an, apoi o sa lucreze 2 ani si o inchide pe art. 16 alin 1 lit a NCPP.
- asa, si ce au izbandit?

Eu vad ca e mai mult o actiune de PR. La fel cu datul Olgutei in judecata de catre Dogaru. Aia se plange peste tot ca "militarii dornici sa isi protejeze pensiile nesimtite au dat-o in judecata", plangerea e blocata iar noua ni s-a facut dreptate si pensiile s-au actualizat....aaa.... scuze!..... nu s-a schimbat nimic!

Suntem tara in care nimic nu se rezolva dar ne bucuram pe tema: "Ba, dar ce i-a zis-o lu' ala!!!!"

Gigi spunea...

Aş vrea sã aibã o finlitate în favoarea sefului SNPPC,dar din motive mai sus amintite de @M,slabe speranţe!
Coarnã are dreptate!Dar....la noi este întotdeauna un...dar!

Leon spunea...

Gata, au si gasit sloganul de campanie electorala:
PSD- Partid de Hoti si Mafioti..! https://www.stiripesurse.ro/rares-bodgan-reactioneaza-dur-in-cazul-sorina-pintea-psd-partid-de-hoti-si-de-mafioti_1435726.html

Leon spunea...

https://www.stiripesurse.ro/fara-precedent-ccr-condamna-boicotul-din-csm-comportament-neloial_1435745.html

M spunea...

Da, domnul Gigi.
Oricum nu știu de ce e Coarnă supărat!
El oare cum vede treaba rezolvată? Vine Vela cu un camion de bani, se incoloneaza polițiștii și trec prin fața lui Vela care dă fiecăruia câte un pachet de bani?

Știți că nu îmi e drag Vela dar mi se pare normal să se emită o hg. E vorba de recalculări inclusiv de pensii, de eșalonarea plăților, de transfer de la bugetul de stat. Treaba trebuie făcută cu cap că dacă greșește cu un leu iar o iau de la capăt cu procesele.
Greșesc?

BONIFATIE spunea...


D-le M!
Bănuiam că sunteți mediator în fapt, nu în drept, însă a sta în expectativă nu este o soluție. Este problema Guvernului cum să calculeze și să plătească obligațiile legale către persoanele fizice sau juridice,izvorâte din hotărâri judecătorești executorii. Când problema de recuperat este inversă ANAF-ul, chiar uitând să ne trimită plicurile negre, în prealabil, ne blochează conturile. Egalitatea de tratament trebuie să existe.
Pe de altă parte aveți dreptate că STATUL, cam des, aplică „principiul” nemernic cu STATUIA (STATU IA tot și ne dă ce și când vrea) dar a rămâne în așteptare până la calendele grecești, este o soluție de abdicare de la luptă. Așa că, măcar din acest punct de vede, trebuie să fim de acord cu Coarnă și cu Dogaru care se luptă cu STATUIA.
Exemplul cu actele normative pe care le-ați menționat mai sus îmi confirmă faptul că trebuie să luptăm. Statul care este discreționar, în lipsa de reacție, tinde spre instaurarea unui regim total nedemocratic.
Săptămâna trecută ne-au mai murit doi colegi într-un oraș de provincie. Numai în fața morții nu mai avem nicio șansă. În rest, dacă reacționăm, speranța moare ultima.
Vă doresc tuturor o duminică liniștită!

Gigi spunea...

Ţinând cont cã pentru unii se gãsesc bani,de ce nu s-ar gãsi şi pt.alţii?
Ìntotdeauna a fost aşa,am fost daţi mai la urmã vezi,Doamne,noi suntem militari,poliţişti,Jandarmi,pompieri etc,suntem în slujba patriei,sã ne sacrificãm.Nu credeţi cã ne-am sacrificat destul şi mai e timpul sã se sacrifice şi alţii?
Rãmân la ideia asta,Coarnã are dreptate!

M spunea...

@Gigi

Coarna are dreptate sa faca presiuni, modalitatea de a face presiuni eu o contest. Sa zicem ca eu as avea o datorie la domnia ta!
- Poti sa ma dai in judecata, eu cand vad astga imi trec bunurile pe numele altcuiva si imi trec salariul minim pe economie. Ma bat cu domnia ta in instante, in experti etc. si treaba dureaza ani si ani si ani!
- Sau putem sa ne intalnim, sa punem la punct un plan rezonabil si sa incep sa iti platesc datoria.

Daca ati inteles ca eu sunt fan Vela gresiti! Daca ti inteles ca eu vreau ca MAI sa nu plateasca gresiti din nou!
E vorba insa de niste probleme legale care trebuiesc rezolvate. Coarna stie asta dar face spectacolul pentru membrii lui de sindicat!

Cum s-au gasit bani pentru altii? Cititi "Ordonanța de urgență nr. 3/2019? Sau de ORDINUL MMPS nr. 792/2019 din 24 aprilie 2019"!!!

M spunea...

@BONIFATIE

Aveti 100% dreptate cu puterea discretionara a statului. Sprijin orice demers caree aduce ceva oricarui camarad!

Nimeni nu spune sa stai in expectativa dar rezolvarea este prin acte legale!!!

Decizia 51/2019 a ICCJ este in vigoare de la 30 ianuarie 2020 (vezi MO). A trecut deci o luna! Da, au mai fost decizii partial favorabile sindicalistilor dar practic, decizia clara este 51/2019. Coarna face o smecherie, bazandu-se pe faptul ca putini vor verifica citeaza solutii ale instantelor pe cazuri particulare.
Nu am verificat, dar parca s-a spus ca MAI a pus in transparenta un act prin care se stabileste modul de punere in practica a deciziei instantei. Documentul trebuie sa stea in transparenta 30 de zile.

Este vorba de peste o suta de mii de oameni, drepturi intinse pe mai multi ani, unii inca activi, altii in rezerva, altii au plecat, altii au crapat!

Trebuie reglementat un mecanism, trebuie alocati bani.

Daca avea ceva minte Coarna venea cu un mecanism functional, cu un proiect de metodologie! Daca Vela il ignora atunci, DA, sari pe el cu picioarele!
Insa nici Coarna nu are habar cum se ba face treaba!


Haideti domnule!

PS 1 - Imi amintesc de Coarna in sedintle din Parlament. Cand incepi cu "haideti doamna Olguta...." iar aia se adreseaza constant cu "Domnule Coarna" ai plecat cu stangul in negociere!

PS 2 - cine il acuza pe Vela sa scrie mai intai o metodologie care sa rezolve TOATE cazurile posibile si sa faca o estimare exacta a banilor necesari!

Gigi spunea...

@M
Domnule M,aveţi dreptatea d-voastra,v-am înţeles ce aţi spus,dar în condiţiile actuale luptã şi omul cu "armele"pe care le are în dotare,pt.oamenii lui.
Am spus şi eu ceva mai sus cã nu are vreo sansã,mai ales în penal,dar omul doreşte sã dea un semnal.

Iulian Mareș spunea...

Eu sunt fan Velea!
Și Orban și Cîțu...., dar cel mai infocat sunt pt Robocap!

Leon spunea...

"FSNPPC declanșează actiunile de protest.

In acest sens, marți, 03.03.2020, între orele 10.00-14.00, vom picheta sediului MAI, din Piața Revoluției.

Va așteptăm in numar cat mai mare"(comunicat SNPPC)

ando spunea...

O aiureala reclamatia asta penala a lui Coarna. Hotararile judecatoresti la care se refera individul in plangere trebuiau investite cu titlu executoriu si puse in executare prin intermediul executorului judecatoresc pentru fiecare caz in parte, prin diligentele partilor interesate. Altfel, in mod concret, este necesara o hotarare de guvern sau o O.U.G. pentru a acorda intregului personal nivelul maxim de salarizare. Pentru cine isi mai aduce aminte, exemplific cazul primelor de vacanta care abia de prin 2004 au fost acordate de guvernul Nastase intregului personal din sectorul O.S.P. prin promovarea unui O.U.G. dupa zeci de procese pierdute prin instante si puse in executare prin intermediul executorilor judecatoresti.

Huhu Rezea spunea...

Esti din conducerea MAI?
Coarnă nu poate să ceară punerea în executare silită a unor hotarări judecătorești în care nu el este parte.
Dacă instanțele au găsit text de lege pentru aplicarea nivelului maxim de salarizare, înseamnă că nu este nevoie de altă reglementare.
MAI trebuie să se conformrze deciziilor CCR și ICCJ.

M spunea...

ando are oarecum dreptate. Am tot explicat ca punerea in executare nu e asa de simpla pentru ca nu e vorba doar de viitor ci si de trecut.
Alocarea de fonduri (emiterea unui HG) si apoi a unui ordin de ministru/metodologie sunt necesare! Acu, doar intreb, un guvern demis mai poate sa faca rectificare bugetara? Daca da in ce conditii?

Acum sper sa nu fiu acuzat de dragoste de Vela! 😁

Huhu Rezea spunea...

Măi, să fie! Pănă prin luna octombrie nu vă auzeam pe niciunul intrebându-va dacă sunt bani la buget pentru drepturile pe care le revendicati!

Boby spunea...

un guvern interimar nu poate sa faca rectificare bugetara.

ando spunea...

Bineinteles, nu Coarna trebuie sa ceara punerea in executare silita a structurilor MAI (nici nu am afirmat asa ceva) , ci partile interesate. Cred ca ai citit in graba postarea mea.
Comunicarea catre parti a unor hotarari judecatoresti nu echivaleaza cu punerea lor in executare fara alte formalitati. Nu este suficient. Obiectul infractiunii de nerespectare a hotararii judecatoresti in materia drepturilor salariale, art 287, al. 1, lit. "e" din ncp, are legatura cu momentul introducerii cererii de executare a acesteia de catre partea interesata, respectiv cu refuzul angajatorului de a face plata in termen de 15 zile de la introducerea cererii. De aceea spun ca este o aiureala prematura reclamatia lui Coarna. Avand in vedere lipsa oric
Conform hotararilor judecatoresti , MAI este fi obligat sa acorde nivelul maxim de salarizare decat celor care s-au constituit parti civile, nu tuturor angajatilor. Daca MAI nu doreste de buna voie (ca urmare a luarii la cunostinta in baza comunicarii actelor de la instanta de judecata) sa achite platile datorate , atunci trebuie obligat pe calea formularii cererilor de executare de partile interesate. Daca in termen de 15 zile, ordonatorul de credite respunsabil (nu neaparat ministrul MAI) nu intreprinde demersurile necesare, atunci poate fi subiectul unei plangeri penale in temeiul art. 287, alin1, lit ”e”.
Pana la urma toata situatia asta e generata de legislatia incoerenta, contradictorie si generatoare de insecuritate juridica. N-o spun eu ci specialistii in drept.
Ca sa-ti raspund la intrebare, nu fac si nu am facut parte din conducerea MAI. Ma bucur de pensie ca tot omul care intra pe blog.

Iulian Mareș spunea...

Crezi că la rectificarea bugetară se va rezolva?
Niciunui ministru, guvern...etc nu va spune că are suficiente bani!
Numai unul, o nulitate absolută din MH, ministru la apărare a spus reporterilor că MApN i s-au alocat bani suficiente și bugetul apărării era 0,91%!
Javra aia s-a născut obosit, un pedelisti libidinos! Ah, mi-am amintit numele nulității.. Stânișoară!

M spunea...

@Huhu

E doua lucruri diferite! 😁 Pana prin octombrie aveam guvern, si in pus daca primeam ceva in octombrie era simplu sa fie prevazut in bugetul pe douazeci-douazeci.
Acum, din cauza unuia cu idei fixe nu avem guvern, bugetul abia a fost aprobat, rectificarea mai la vara si e vorba de minim o suta de mii de oameni pe maulti ani!

Poate nu am fost clar, dar vi se pare ca sunt un fan al PNL? Ca eu caut scuze idiotilor astia? Deciziile se aplica doar partilor.

Ca sa se aplice tuturor ar trebui HG!

M spunea...

Propunerea de modificare este publicată pe transparență pe 10.02.2020 - ora 09:32.
Acolo stă 30 zile. Apoi se analizează prepunerile, se face varianta finală și pleacă la avize.

Bun, ce vrea de fapt Coarnă?

Viorel spunea...

O întrebare pentru cei cu cunoștințe juridice: Există vreo legătură între subiectul actual și prevederile art. 39 din OUG nr. 114/2018, în special pct. 3 ?
Articolul 39.
(1) Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din institutiile si autoritatile publice, devenite executorii in perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2021, se va realiza astfel:
a)in primul an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 5% din valoarea titlului executoriu;
b)in al doilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste10% din valoarea titlului executoriu;
c)in al treilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste25% din valoarea titlului executoriu;
d)in al patrulea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste25% din valoarea titlului executoriu;
e)in al cincilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 35% din valoarea titlului executoriu.
(2) Procedura de plata esalonata prevazuta la alin. (1) se aplica si in ceea ce priveste plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti devenite executorii in perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2021, avand ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobanzii legale pentru plata esalonata a sumelor prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.
(3) In cursul termenului prevazut la alin. (1), orice procedura de executare silita se suspenda de drept.
(4) Sumele prevazute la alin. (1), platite in temeiul prezentei ordonante de urgenta, se actualizeaza cu indicele preturilor de consum comunicat de Institutul National de Statistica.
(5) La sumele actualizate in conditiile alin. (4) se acorda dobanda legala remuneratorie, calculata de la data la care hotararea judecatoreasca a ramas executorie.
(6) Prin ordin al ordonatorilor principali de credite va fi stabilita procedura de efectuare a platii titlurilor executorii, cu respectarea termenelor prevazute la alin. (1).
Ca ex. Până în 2015 pensionarii militari din M.A.I. care au câștigat la C.Ap. ajutoarele la trecerea în rezervă, se prezentau la inspectorat și primeau suma integral stabilită conform art. 20 pct. (1) și (2)., în hotărâre nu era specificat și termenul de achitare integral “de la data scadenței până la data plății efective”. În M.AP.N., aceste sume se plăteu și se plătesc și acum conform art. 39 (eșalonat, ca model pt. că era altă OU, alt art.). Din 2016 guvernul s-a prins de poantă și a introdus în fiecare OU, prevederile privind plata eșalonată pe 5 ani, fără a avea posibilitatea executării silite. Așa scrie, așa văd eu lucrurile, juriștii ce spun ?