Un produs Blogger.

duminică, februarie 09, 2020

Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, pune piciorul în prag la "Ora Armatei"!

151 comments
Cred că era nevoie de o asemenea pregatire mediatică pentru ce urmează să se publice în zilele următoare.
Ministrul Apărării a ieșit astăzi din cort, cum le place unora să-l ironizeze, și a acordat un interviu pentru emisiunea "Ora Armatei" de astăzi, la RR Actualități.

Deja, reacții în presă!
https://romanialibera.ro/social/scandalul-pensiilor-produce-neliniste-in-armata-avertizeaza-ministrul-apararii-820067



Interviu realizat de colonel Cristian Dumitrașcu, redactor-șef „Ora Armatei”
Colonel Cristian Dumitrașcu (C.D.): Domnule ministru Nicolae-Ionel Ciucă, vă mulţumesc pentru că aţi acceptat acest inteviu pentru presa militară. Un interviu cu mai multe teme, teme majore în această primă parte a anului, o perioadă tumultoasă de instabilitate politică, o instabilitate care, într-un stat de drept însă, nu ar trebui să influenţeze capacitatea de apărare, de răspuns la orice problemă de securitate, mai ales că România este parte a celei mai puternice alianţe militare a lumii.
De aceea, vă propun să discutăm despre înzestrarea Armatei şi despre capacitatea sistemului de a răspunde rapid la nevoile oamenilor, ale militarilor care trebuie să fie gata pentru orice provocare.
Primul subiect pe care aş vrea să îl abordăm este legat de achiziţia de camioane IVECO. Armata României va fi dotată cu camioane IVECO, vorbim de peste 940 de camioane militare într-un prim lot. Au apărut opinii că vom cumpăra camioane militare pentru armată din Italia, deşi avem posibilitatea de a fabrica în ţară camioane pentru armată. Unde vor fi, de fapt, fabricate aceste camioane militare?
Nicolae-Ionel Ciucă (N.I.C.):  Buna ziua. Daţi-mi voie ca înainte de a răspunde la întrebare să fac o introducere legată de ceea ce dumneavoastră precizaţi la începutul dialogului şi anume faptul că acest interviu se derulează în interiorul mass-media militare. Este un bun prilej să mulţumesc tuturor celor care îşi desfășoară activitatea în aceste structuri, pentru că aici vorbim de tot ansamblul de elemente care constituie media militară de la Direcţia informare și relații publice, cu celelalte elemente tehnice, Trustul de Presă – cu partea de radio, partea de Observator Militar, ziarul Armatei pe care desigur îl citesc nu numai militarii, partea de TV,  de imagine. Iată, deci, un instrumentar foarte bogat la îndemâna instituţiei militare, care de-a lungul timpului a fost alături de tot ceea ce a înseamnat activitatea la pace şi campanie a Armatei Române, motiv pentru care, încă odată, vă mulţumesc şi voi folosi de fiecare dată oportunitatea ca atunci când avem ceva de spus să o spunem prin propriul nostru mijloc la îndemână.
Legat de perioada aceasta pe care o traversăm, nu putem să nu menţionăm, ca urmare a deciziei Parlamentului, că Guvernul României a pierdut încrederea majorităţii parlamentare, iar în acest moment ne desfăşuram activitatea aşa cum prevede Constituţia, cum prevăd legile, executând tot ceea ce însemnă rolul de conducere fără anumite prerogative. Doresc să menţionez că la nivelul instituţiei militare nu vom avea niciun fel de aspecte care să împieteze buna desfăşurare a misiunilor, a obiectivelor asumate, existând instrumentele necesare atât la nivelul structurilor de conducere, cât şi a celor de execuţie, fundamentate pe procese interne foarte bine stabilite prin regulile de funcţionare. Există angajamentul profesional al militarilor, există angajamentul profesional al liderilor militari şi politici. Ca atare, pot să afirm, fără niciun fel de reţinere, că această situaţie, în momentul de faţă, nu afectează buna desfăşurare a activităţilor la nivelul Ministerului Apărării Naţionale.
Întorcându-ne la întrebarea dumneavoastră, camioanele IVECO au fost achiziţionate în mai multe secvenţe. Am avut o secvenţă, un contract subsecvent, ca să vorbim mai concret, în care am achiziţionat 173 de astfel de mijloace, ulterior, atunci când au fost create condiţiile tehnice să poată să fie derulată procedura şi încheierea un contract-cadru pentru achiziţia atât a autocamioanelor, cât şi a platformelor derivate necesare înzestrării Armatei României, s-a întâmplat şi astăzi vorbim despre un contract de aproximativ 2.900 de camioane, într-un prim acord de 942 de camioane.
Din elementele de angajament ale furnizorului pot să menţionez că, începând cu cel de-al 301-lea camion, acestea se vor produce în România. Unde anume – este decizia furnizorului împreună cu structura responsabilă din Ministerul Economiei, şi anume Oficiul de Compensare a Achiziţiilor de Tehnică Specială, şi aceasta urmează să se concretizeze într-o decizie, sperăm noi, cât mai curând posibil. Nu este vorba de speranţa noastră, ci este vorba de obligativitatea din contract pentru că, încă o dată, cel de-al 301-lea mijloc auto trebuie să fie integrat în România.
C.D.: Ştirea este aici că, iată, într-o proporţie de aproximativ 80 la sută, ele vor fi fabricate în România. Apropos de ceea ce se spunea că sunt cumpărate din Italia şi că nu sunt româneşti. Întrucâtva ele sunt româneşti, făcându-se aici…
N.I.C.:  Cifra este cât se poate de corectă pentru că, în baza contractului de offset, 80 la sută din valoarea contractului fără TVA trebuie să se întoarcă în economia naţională.
C.D.: Trecând la următoarea achiziţie… Avem nevoie de blindate pentru Forţele Terestre. Pirahna V fabricat în România. Când va fi dotat primul batalion de infanterie cu blindate fabricate la Uzina Mecanică Bucureşti?
N.I.C.:  Primul lot de 36 de maşini de luptă pentru primul batalion de infanterie dotat cu Pirahna V, conform ultimelor angajamente ale companiei General Dynamics European Land Systems, urmează să fie furnizate la sfârșitul lunii februarie, ulterior derulându-se toate activitățile specifice de recepție. Ca atare, noi nu avem alte elemente până în momentul de față. De altfel, nici nu am acceptat alte discuții. Așteptăm ca, la finele acestei luni, să putem să facem recepția primului lot de transportoare Pirahna V.
C.D.: Iată și un al treilea capitol de achiziție. Se poate spune că ne aflăm într-o perioadă fericită în ceea ce privește achiziția de armament, în această perioadă în care angajarea celor 2 la sută din PIB  este o realitate, două procente pentru apărare. Anul acesta ajung în România primele componente ale sistemului Patriot, celebrele rachete de apărare antiaeriană, echipamente de ultimă generație, potrivit tehnologiei anului în care suntem, anul 2020. Când vom avea primele elemente pe teritoriul țării noastre și cât pot face aceste rachete pentru apărarea teritoriului României?
N.I.C.:  Aici aș face o analiză a istoriei deciziei de alocare a doi la sută din produsul intern brut al României. În anul 2015, președintele României a avut inspirația și a luat prima decizie care a produs efecte pe termen mediu și lung. Efecte cu consecințe strategice pentru ceea ce înseamnă dotarea armatei și relevanța țării noastre ca pilon de stabilitate în regiune și, de asemenea, pilon de încredere în Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană. Tot ceea ce a însemnat acordul politic transpartinic la vremea respectivă a demonstrat că putem să gândim și să acționăm într-o linie de răbdare strategică, asfel încât să putem avea elemente de dotare tehnică pentru a crea capabilități militare care să dureze în timp.
În acelaşi timp, aş dori să punctez faptul că la vremea respectivă, când aveam astfel de dialoguri cu presa de specialitate, făceam  menţiunea că, pentru a realiza o capabilitate militară, este nevoie de timp. Spuneam că în minimum trei ani de zile se poate realiza un astfel de demers. Iată-ne astăzi, peste trei ani de zile, începem să facem recepţia acestor echipamente de ultimă generaţie. Menţionam de asemenea, la vremea respectivă, că ele nu se găsesc pe raft, ele presupun un ecart de timp pentru producţie, un ecart de timp pentru pregătirea şi instruirea personalului şi, de asemenea, presupun un ecart de timp pentru crearea infrastructurii de păstrare, depozitare şi mentenanţă. Ca atare, numai dacă ne referim la această triadă a nevoilor de timp ne ducem într-o minimă limită a termenului mediu pentru a realiza o capabilitate militară. Venind în prezent, 2020 înseamnă intrarea în dotarea Armatei României a primelor elemente de sisteme de apărare Patriot şi, pentru că am văzut foarte multe ştiri în care se discută într-o manieră nu tocmai potrivită pentru a înţelege nivelul de tehnologie pe care l-am achiziţionat – adică ele sunt combătute ca nefiind cel mai bun produs – îmi asum întreaga răspundere să spun că este ultima generaţie de sistem de apărare aeriană, cu componente care permit combaterea atât a rachetelor balistice şi de croazieră, cât şi a aeronavelor.
C.D.: Este un ecart de timp, iată, confirmat despre care vorbeaţi. Aţi mai folosit o sintagmă interesantă: aceea de răbdare strategică. Şi avem rezultate foarte bune, noi am realizat interviuri cu oameni care au fost la pregătire în Statele Unite ale Americii, pe sistemul Patriot.
Trecând la următorul subiect al interviului nostru. Este dezbătut intens în ultima perioadă. E vorba aici despre pensiile militare. S-a sugerat că doar militarii care au participat la misiuni externe ar fi îndreptăţiţi să primească pensii de serviciu, denumite ingrat pensii speciale sau, pentru a face comparaţie, doar medicii chirurgi, cei care au operat pot primi o pensie mai mare decât alţi medici. Am făcut această comparaţie pentru că salariile medicilor au fost substanţial crescute în timp ce militarii au aceleaşi solde. Aşadar, pensii militare diferenţiate sau toţi militarii sunteţi de părere că au acelaşi drept de pensie?
N.I.C.: Ei, aici este o chestiune pe care o putem înţelege şi într-o altă notă decât cea a pensiilor militare. Pentru că atunci când vorbeşti de o separare la nivelul instituţiei militare, eu cred că obiectivul nu este acela de a analiza într-un mod onest şi echitabil situaţia pensiilor ci, mai degrabă, de a induce o stare de frământare şi nelinişte într-o instituţie de bază, fundamentală, a statului român, care se bucură de încrederea şi suportul populaţiei într-un procent covârşitor de mare.
Instituţia militară, prin definiţie, este o instituţie coezivă, sinergică. Din momentul în care au intrat pe porţile liceului militar au învăţat împreună, au muncit împreună, au desfăşurat activităţi specifice împreună, s-au dezvoltat în carieră împreună, au fost în misiuni împreună. O astfel de separaţie, menționez încă o dată, este greu de acceptat, motiv pentru care nici nu am intervenit să o comentăm la vremea respectivă, pentru că mi s-a părut o intervenţie cât se poate de neavenită. Pentru că afectează şi „targetează” în mod deosebit una dintre instituţiile de bază ale statului român care, alături de celelalte – pentru că militari nu sunt numai în armată, militari sunt şi în celelalte instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, care au în spirit aceeaşi natură a acţiunii şi anume cea caracterizată de coeziune şi tot unitar.
Doar ca să înţeleagă cei care sunt mai puţin familiarizaţi cu terminologia, dar şi cu sintagmele din domeniul militar, precizez că pentru a susţine un militar în teatrele de operaţii este nevoie de 9 -12 oameni în activităţile de suport. Noi nu ne putem îndeplini misiunile, oriunde am fi, fără să ne bucurăm de tot ceea ce  înseamnă liniile de suport logistic, liniile de suport tehnic, liniile de suport moral, care au o componentă considerabilă în ceea ce înseamnă succesul acţiunii militare. Sper ca pentru mine să fie ultima dată când fac precizarea că armata nu trebuie separată în cei care au fost în misiuni şi cei care nu au fost. Noi nu puteam să mergem în misiuni în dacă nu erau cei din ţară care să ne sprijine în executarea misiunilor.
C.D.: Este, într-adevăr, un amănunt pe care foarte puţini îl cunosc şi este foarte bine că aţi spus-o, acest raport de 9 la 12 militari care sun în spatele celor care luptă acolo şi probabil veţi confirma că nu este niciun fel de deosebire din punctul de vedere al armatei ca pregătire, ca instrucţie, ca privaţiuni între militarii care acţionează în ţară şi cei care sunt în teatrele de operaţii, sigur, cu amendamentul că acolo e mai periculos.
N.I.C.: Pericolul şi tot ceea ce înseamnă cadrul de desfăşurare a acţiunii militare este asumat de fiecare dintre noi, inclusiv de logisticieni, pentru că logistică se face şi în teatrul de operaţii. Cei care ies în misiune execută partea pur operativă a acţiunii militare dar, încă o dată, şi acolo există elementele de sprijin – logistic, tehnic, medical, personal, comunicaţii şi informatică şi aşa mai departe, care sunt acolo, în teatru. Faptul că execută misiunea dintr-o anumită locaţie, un pic mai „safe”, cum se spune, asta nu înseamnă că nu împărtăşesc aceleaşi elemente de pericol.
Pe de altă parte, aş dori să se vadă profesia de militar asumată de fiecare dintre noi. Ştim, atunci când depunem jurământul militar, că ne asumăm riscurile, ne asumăm responsabilitatea a ceea ce înseamnă apărarea ţării chiar cu preţul vieţii, ştim care ne sunt limitările, ştim care ne sunt constrângerile, ştim care ne sunt privaţiunile şi, din nou, drepturile restrânse, pentru că asta este viaţa de militar.
Noi am înţeles foarte bine legea pensiilor militare iar la noi, în instituţia militară, în instituţiile militare, legea se aplică cât se poate de corect. Militarii nu pot să-şi adauge absolut niciun bonus sau coeficient în ultima lună, înainte de a ieşi la pensie, pentru că, în baza legii, singurul drept pe care îl avem de a alege atunci când ieşim la pensie este segmentul acesta de şase luni consecutive din ultimii cinci ani, în baza căruia se calculează pensia, iar pensia începe de la plafonul de 65% şi nu depăşeşte 85%. Ca atare, indiferent despre cine discutăm dintre cei care ies la pensie în uniforma militară pe baza legii, nu depăşesc salariul net în plată la ieşirea la pensie.
C.D.: Sunteţi de părere, în acest context pe care noi acum îl discutăm, că ar trebui combătută acea sintagmă avansată în spaţiul public de foarte multe ori de „pensie specială” în loc de „pensie militară”? Şi aici mai vine şi…
N.I.C.: Domnule colonel, nici nu am vrut să fac referire la chestiunea aceasta pentru că am precizat-o de câte ori am avut ocazia şi o precizez în continuare. Militarii nu au pensie specială. Militarii, de la Alexandru Ioan Cuza încoace, beneficiază de pensie militară de serviciu.
C.D.: Există şi contributivitatea despre care se spune că ea, de fapt, nu ar fi?
N.I.C.: Sigur că există contributivitate. Militarii plătesc toate elementele de contributivitate ca orice salariat.
C.D.: Trecem mai departe. Vorbim despre efective, susţinem pacea pregătindu-ne, evident, pentru situaţii critice şi, din păcate, importanţa unei armate este estimată la valoarea reală doar atunci când avem nevoie de ea. Înainte de 2007, când s-a desfiinţat serviciul militar, existau un număr de efective. Avem în acest moment efectivele necesare apărării României?
N.I.C.: Referitor la efectivele necesare pentru apărare, în momentul de faţă există o cifră pe care noi ne realizăm întregul „construct” al structurilor militare şi există o componentă de rezervă. Aceasta din urmă are, în acest moment, două linii principale – o componentă a rezerviştilor care au îndeplinit stagiul militar şi o componentă a rezerviştilor voluntari care se încadrează în prevederile Legii 270 din 2015. În baza acestei legi au loc toate procesele de recrutare şi pregătire şi, în felul acesta, pentru încadrarea în necesarul de personal pentru apărarea naţională suntem cât se poate de atenţi la tot ceea ce înseamnă derularea acestor activităţi. Practic, suntem focalizaţi ca, pe baza – putem să-i spunem – insuccesului în atragerea unui număr cât mai mare de rezervişti voluntari, să determinăm acele decizii şi prevederi legale şi, de ce nu, de convingere a celor care îndeplinesc condiţiile, să vină şi să aplice pentru a deveni rezervişti voluntari în Armata României, cu toate elementele de obligaţii şi beneficii care decurg din această lege. Trebuie să subliniez că legea respectivă nu a fost îmbietoare pentru tinerii noştri, urmând ca, în baza unor modificări pe care noi le-am propus în urma analizelor efectuate, să finalizăm întreg procesul acestei iniţiative legislative de modificare a legii şi să ne bucurăm de o atractivitate mai mare.
C.D.: Am vorbit şi la început despre achiziţia camioanelor IVECO şi, întrucâtva, are legătură ceea ce urmează ca întrebare. Românii sunt interesaţi de echiparea armatei care are nevoie de tehnică nouă. Cele mai bune proiecte de înzestrare de până acum, cele de tip G2G, guvern la guvern: Guvernul Orban a adus spre analiză un proiect nou, pornind de la ideea achiziţiilor care funcţionează, cele de tip guvern la guvern, prin lege să includă şi offset, respectiv obligativitatea de a întoarce o sumă importantă de bani în economia României. O idee pe care o promovaţi. Ce ne puteţi spune despre viitoarea procedură pentru achiziţiile cu offset inclus?
N.I.C.: Răspunsul la această întrebare va fi cât se poate de concis. Dacă am identificat ceva care funcţionează, atunci trebuie să-l multiplicăm şi să urmăm o experienţă care este deja funcţională şi produce consecinţe. În ceea ce priveşte partea de offset, există o decizie la nivelul guvernului, sunt discuţii pe care le-am avut cu celelalte structuri care răspund de înzestrarea Armatei şi opţiunea este ca, indiferent ce procedură de achiziţie vom derula, aceasta să se concretizeze în offset cu beneficii pentru industria românească. Pentru că aici nu este vorba doar de achiziţie şi de operarea acestor echipamente noi, ci este vorba de tot ceea ce înseamnă durată de viaţă, partea de mentenanţă şi nevoia de operare pe o perioadă de timp de minim 20-30 de ani.
C.D.: Vă mulţumesc tare mult. Ne apropiem de finalul interviului. O întrebare de concluzie: nu aveţi o misiune uşoară ca ministru al apărării într-o ţară de pe graniţa de Est a NATO, dintr-o zonă complicată. Şi aţi fost înainte şi şeful Statului Major al Apărării. Unde credeţi că se regăseşte Armata României ca importanţă în această zonă geografică pentru securizarea şi naţională şi, repet, şi a frontierei NATO de aici, din partea de Est?
N.I.C.: Aici am mai multe opţiuni de a răspunde, dar am să mă refer la ceea ce ne-a bucurat tuturor mintea şi sufletul atunci când, fiind în Afganistan, discutând cu liderii misiunii respective, aceștia ne-au dat un răspuns cât se poate de concludent, de elocvent pentru percepţia Armatei Române şi a militarului român în cadrul aliat. Mi-au spus că, dacă ar fi întrebaţi cu cine ar merge la luptă, prima opţiune a lor ar fi soldatul român, militarul român. Pornind de la aceasta și revenind la întrebarea dumneavoastră, România are un loc relevant mai întâi de toate pentru sine, pentru că trebuie să pornim de la ceea ce înseamnă asumarea de către preşedintele României şi programul de guvernare că apărarea noastră se bazează pe trei piloni -apartenenţa la NATO, apartenenţa la Uniunea Europeană şi parteneriatul strategic cu Statele Unite. Şi pornind de la această triadă, mai adăugăm încă un element şi anume acel element al răspunderii şi încrederii în noi înşine. Pentru asta s-au întreprins şi se întreprind toate demersurile ca noi să avem conştiinţa împăcată că suntem în măsură să ne facem datoria faţă de ţară, să ne facem datoria faţă de poporul român, pentru că de aceea poporul român are atât de mare încredere în această instituţie. Complementară la toate acestea este relevanţa pe care noi o avem în regiune ca pilon de stabilitate. Toate activităţile care se desfăşoară atât în mediul academic, în mediul think-tank-urilor, în concretizarea activităţilor de instruire şi pregătire pe teritoriul ţării, în iniţiativele pe care le-am avut, dezvoltarea Comandamentului de Brigadă Multinaţională, Comandamentului de Divizie Multinaţională, de Corp, această iniţiativă Tailor Forward Presence, şi prezenţa ţărilor precum Marea Britanie, Canada, Italia, Portugalia, sunt elemente care, de la sine, dau relevanţa pe care ţara noastră o are atât în regiune, cât şi în interiorul celor două organizaţii – Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană.

151 de comentarii:

Alexeveniment spunea...

De Ordinul, Meritul Militar, de ce nu a fost întrebat? Acele procente sunt nule dacă pensia este plafonat la net

Leon spunea...

Emisiunea "Ora Armatei" este difuzata in fiecare Sambata dimineata la ora 9.05, la RRA !
Acest interviu cu ministrul Ciuca va fi redat si in Observatorul militar..!
Pentru cei interesati:
"Referitor la proiectul de HG privind tratamentul balnear și de recuperare în sistemul pensiilor militare de stat, drept prevăzut de Legea nr. 223/2015 dar nepus în aplicare, directorul Casei de pensii sectoriale a MApN, colonel Mihaela Andrițoiu, a precizat că acesta s-a definitivat și se așteaptă avizul MAI pentru a fi depus la Guvern în vederea adoptării"..!

Huhu Rezea spunea...

ATENTIE!
Nu mai public niciun comentariu cu nume @unknown.
Binevoiți să vă atribuiți nume care să nu coincidă cu cele ale altor comentatori.
Am zis!

vasile iosif spunea...

Dle H,
Se pare ca Plx310/2017 se afla cu amendamente de respingere a oug 59 pe oz la CDep saptamana viitoarre.
Cum comentati?

pro anulare Oskar spunea...

Furtuna intr-un pahar cu apa.
Din toata zicerea se retine ca luptatorii sunt egali cu cei cu logistica.

Livuță spunea...

Cu tot respectul....nimeni nu este interesat ca militarul să o ducă bine.... păcat. Neaplicarea corectă a OMM este un mare abuz al PSD si actualmente al PNL....0 VOTURI merita cu toții din partea noastra.

M spunea...

Daca atat ati retinut din tot interviul atunci e clar de ce sunteti pentru anularea sporului pentru cei care execută lucrări de excepție sau misiuni speciale. 😁😁😁

Huhu Rezea spunea...

DE o eventuală respingere a OUG 59/2017, fără abrogarea art 84 din OUG 114/2018, profită doar pensiile speciale, care pot fi actualizate în viitor, dacă nu sunt desființate.
Respingerea OUG 59 nu repune în vigoare vechiul text al art. 60 din L 223, care permitea actualizarea, deoarece , prin modificaea ulterioară, acest articol, acum în vigoare, sună așa:

Art. 60. -
(1) La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei.

(2) Dacă în urma indexării pensiei militare de stat stabilite potrivit alin. (1) rezultă un cuantum al pensiei nete mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei, se acordă acest cuantum rezultat, fără a depăși suma rezultată din aplicarea ratei medii anuale a inflației, în condițiile art. 59 alin. (1), asupra mediei soldelor/salariilor lunare nete în cauză.

(3) În cazul indexărilor succesive, cuantumul acordat nu poate depăși suma rezultată din aplicarea ratei medii anuale a inflației, în condițiile art. 59 alin. (1), asupra mediei soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei la care se adaugă suma reprezentând intervenția ratei medii anuale a inflației, în aceleași condiții, din operațiunile de indexare anterioare.

(4) Dispozițiile art. 59 alin. (2) se aplică în mod corespunzător."

Livuță spunea...

Cu tot respectul dl. Huhu Rezea stimabilul CIUCA de ce evită discuția despre aplicarea corectă a OMM..... chiar și domnia sa a fost vaduvit de aplicarea corectă a legii...șau....poate nu....cine stie CPS-ul poate...

Huhu Rezea spunea...

Pe acest blog am convenit că, neadăugarea sporului OMM la pensia militară calculată după intrarea în vigoare a OUG 59 este un abuz al finanțiștilor și juriștilor din sistemul de Apărare, deoarece și un novice într-ale dreptului nu găsește vreo prevedere în acea ordonanță care să îndreptâțească eliminarea sporului doar pentru cei pensionați după 15 09 2017.
Politicienii sunt vinovați că nu-i trag la răspundere pe gulerații abuzivi.
Usor, usor, cei care stiu să-și apere drepturile vor câștiga în instante sporul OMM.

Huhu Rezea spunea...

Sunt ei pensionari bătrâni care gasesc justificare guleraților pentru tăierea sporului OMM, de ce ar trebui să știe reporterul acest mic "amănunut"?
La domnul ministru nici nu se cunoaște dacâ nu-i pun gulerații OMM!

Huhu Rezea spunea...

Te cam depășește pe tine rostul acestui interviu!
Așteaptă zilele ce vor urma!

mega2005 spunea...

A vorbit, ...ca un ministru. Adica, n-a zis nimic concret...

Leo spunea...

Are dreptate tehnocrat. Nu apsu nimic în legătură cu problema care ARDE în pensiile militare.
Acesta este textul publicat în acest topic , care nu clarifică NIMIC.
CE VA FI VA FI.
DACĂ VA FI, mai ales acum când nu mai pot fi emise OUG -uri.

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Stai blând că nu durează mult și vom avea guvern cu puteri depline... poate chiar până la ...ziua femeilor.

BatistaPeTambal spunea...

Dle M, sunt zone in sistem in care TOTI executa misiuni speciale iar sporurile de exceptie se duc doar catre conducere si pupincuristi. Deci mai slabiti.

pro anulare Oskar spunea...

M@sunt pensionat cam de multisor si aflu acum ca subofiterii executa lucrari de exceptie.Se schimba lumea.

Călugărul spunea...

Generalul de pânza de cort burghezul Ciucă a devenit un mare expert în abureala ! Chiar îl meritați botaniști lor! Parcă e clona lui Leș .

IulianC spunea...

Oskarul este fostul salariu de merit....si da si subofiterii executa lucrari de excepție, ce mentalitate de mos Teaca ai.

Alex spunea...

Pentru moment domnul ministru Ciuca,a iesit din cort.Am impresia ca trebuie sa dam dovada de rabdare(cat va mai dura?).A subliniat faptul ca pensiile militare nu sunt pensii speciale.Un lucru bun.A mai amintit de faptul ca b.c.pleaca de la procentul de 65% si nu depaseste 85% .Sa zicem ca este bine ptr.cei ca mine care nu au vechime in serviciu peste 25 de.ani.Ce se va face cu militarii pensionari care au o vechime cumulata de 40,50.de ani?Raman cu pensia calculata doar la 85% maxim?
Parerea mea este ca nu se procedeaza corect.Poate pe parcurs ,peste ..cine stie cati ani ,.cineva se va gandi si la acest aspect.De ce ,daca sporurile si asa "tunse" te ridica la un procent de 100% din b.c.sa sa nu primesti acea pensie?.Stiu ca O.U.G.59 si art.84 din O.U.G.114 limiteaza cuantumul pensiei,lucru invatat de la domnul Huhu Rezea,dar de ce nu se face ceva in acest sens?

Călugărul spunea...

Sunt și tablagii cu Oscar dar foarte puțini doar neamurile și pupinii.

Călugărul spunea...

Corect

pro anulare Oskar spunea...

Nu cred ca presa militara isi bate cuie in talpa.Dece ar deranja seful cu intrebari dificile?
Stimate Huhu Rezea actualul guvern este decorativ.Sa inteleg ca va veni un guvern PSD care va face si desface?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Calugarul, controleaza-te la expresii cand zici tablagii! Sunt zeci de mii de subofiteri si nu cred ca le plac astfel de etichete insultatoare! Suntem camarazi sau rasisti?! MAI MULT NU VREAU SA COMENTEZ, SA EVIDENTIEZ SI CALITATILE ACESTOR ,,TABLAGII!'' SPER SA FIU INTELES!

avianyc spunea...

Nu vreau sa-mi pun in cap pe nimeni ,dar ma simt obligat sa fac urmatoarele precizari;
In baza L223 modificata prin OG 57 /2015 si OG 59/2017 . avem in art 60 din OG 59 urmatoarea precizare privind privind plafonarea ”BAZAI DE CALCUL A PENSIEI MILITARE DE STAT ” calculata in acceptiunea L223 /2015 ,M25/2016 si L80/1995
”Art. 60. –OG 59
(1) La stabilirea ”PENSIEI MILITARE DE STAT” (– atentie decizie de pensie domnule Hhurez –unde se spune pensie militara de stat în plata), pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei.”

Corelând datele din decizia de pensie care duc in final la stabilirea ”bazei de calcul ” a ”Pensiei militare de stat” prin aplicarea M25/2016 si L80 /95,art 11,
art 11 care spune spune ,
”(3) Pensionarii militari decorati cu ordinul "Meritul Militar" clasele a III-a, a II-a si I beneficiaza de un spor de 10%, 15% si, respectiv, 20% al cuantumului pensiei”.
Rezulta cf metodologiei de intocmire a deciziei de pesie urmatoarele:
Decizia de Pensie Nr ......
A Drepturi de pensie
Pensie de serviciu pentru limita de varsta .........x lei (adică cuantumul pensiei la care se adauga OMM)
Indemnizatia pentru insotitor ........................0 lei
Suma corespunzatoare OMM / Semnul Onorific............y lei
Suma indexare/ majorare ............................. z lei
Total drepturi de pensie .........................x+y+z lei
”TOTAL PENSIE MILITARA DE STAT IN PLATA ” ......X+Y +Z Lei

B . Date care au condus la stabilirea ”PENSIEI MILITARE DE STAT ”;
1 Data trecerii in rezerva ............... 2 Vechimea efectiva realizata ............... 3Vechimea in serviciu realizata...............4 Gradul de invaliditate ...................5 Contributia la ps ............. 6 DECORAT CU OMM .......7 Elemente de calcul a pensiei (baza de calcul ,vechimea cumulata ,procent calcul pensie ,spor OMM, procent indexare

Acum va rog coroborati dumneavoastra datele din decizia de pensie cu prevedrile art 60 din OG 59 care spune la inceput de fraza ” La stabilirea ” PENSIEI MILITARE DE STAT ” ..................adica ,cu alte cuvinte spune ca ” PENSIA MILITARA DE STAT ” stabilita cf metodologiei de aplicare a legii 223 este compusa din media soldelor stabilita cf anexei 1 b la M 25/2016 + OMM (pensia de serviciu pentru limita de varsta +OMM).
Practic prin adaugarea la ”PENSIA DE SERVICIU PENTRU LIMITA DE VARSTA ” calculata cf anexei 1b la M 25/2016 a OMM (cf art 11 din L80) rezulta ”PENSIA MILITARA DE STAT” care face obiectul aplicarii art 60 din OG 59/2016 ,adica ” pensie militara de stat” care se plafoneaza la” media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei.”

Nu exista in art 11 la L 80 nicio precizare care sa duca la interpretarea imperativa ca OMM s-ar adăuga la ”TOTAL PENSIE MILITARA DE STAT ” ci la” cuantumul pensiei pentru limita de varsta” stabilit cf anexei 1 din M 25/2016. PENSIA MILITARA DE STAT IN PLATA fiind in fapt compusa din ”CUANTUMUL PENSIEI MILITARE DE SERVICIU calculata cf anexei 1b + OMM -ul adaugat la cuantumul acestei pensii.
FORMULAREA BAT-O VINA INCURCA INTOTDEAUNA INTERPRETARILE .......si comentatorii neatenti la detalii.

Leon spunea...

Reiau comentariul din : luni, ianuarie 13, 2020
"Iulica, astazi am trimis un Email dlui ministru Ciuca in care sugeram ca cel putin 3 nemultumiri ale pensionarilor militari, pot fi rezolvate de dansul personal fara a fi nevoie de modificari legislative ( sunt preluate de pe acest topic..) si sunt convins ca alocatia bugetara pentru pensiile militare din acest an poate rezolva si acordarea cuantumului cuvenit pentru majorarea cu 5% din anul 2016 ( ca la MAI..) dar si actualizarea pensiilor mici prin majorarea Soldei de Functie (compuse) la nivelul salariului minim pe economie din iunie 2017 ( de 1450 lei..) ; am mai scris zilele trecute, tot pe acest blog, ca dupa indezarea de 4,6%, ramane o rezerva de aproximativ 100 de milioane de lei (3%..) care acopera plata celor doua actualizari de mai sus..!"
A 3 a propunere se referea la scoaterea OMM/SOSP din pensia neta pentru cei pensionati dupa 15.09.2017..!
Domnul ministru Ciuca le poate rezolva destul de repede, deoarece NU este nevoie de modificari legislative..!

Leon spunea...

@T3, esti in eroare domnule !
Care articol din Legea 223/2015, sau din Ordinul M 24/25 (MApN) pomeneste ceva despre OMM/SOSP ??

CEZAR spunea...

Tabla-Jori..cu oscaruti ...hai da-ma drakului ...

Huhu Rezea spunea...

@px p
Termină cu prostiile! Pe cine crezi tu că pupi...?
Sintagma : La stabilirea pensiei militare de stat" din OUG 59 privește doar cuantumul pensiei stabilit conform reglementarilor din L 223, nu si sporurile sau indemnizațiile acordate pe
rin alte legi. Plafonul la net privește doar cuantumul calculat potrivit legg223. Aceasta lege nu are nicio reglementare cu privire la OMM.
Ca jurist pârât , cum esti, nici nu miră că nu poți identifuca cuantumul pensiei pentru limită de vârstă.

Leo spunea...

Bravo Leon.
FOARTE BINE PRECIZAT.
Flavius ar putea ajuta vizibilitatea celor precizate de tine, că are o groază de adrese de e.mail , inclusiv de la premier și parlament.

M spunea...

Trebuie sa ii dau dreptate lui Huhu!

In OUG 59 se vorbeste foarte clar despre actele normative modificate, in cazul nostru la ART. VII: "Legea nr. 223/2015"

Cum nicaieri in Legea 223 nu se vorbeste despre OMM atunci acesta se aplica, in mod normal, DUPA stabilirea pensiei conform L223 (cu modficarile si actualizarile ulterioare)

M spunea...

Esti simpatic!
Doua observatii!
1. Ce vedem noi aici?
Alb 50 Blogger din februarie 2020
Călugărul Blogger din februarie 2020
pro anulare Oskar Blogger din februarie 2020
Poti sa iti faci o suta de conturi! Noi ne-am cam dat seama cine esti! Apropo, cu asemenea comportament nu vad cum ai fi pupat un spor pentru lucrari de exceptie!

2. Acordarea sporului respectiv se face pe baza unor instructiuni, a unor criterii de performanta. Inteleg ca nu te-ai calificat! OK!
Multi subofiteri luau sporul respectiv.

M spunea...

@Calugarul si Cezar
Va rog sa va controlati limabjul! "Tablagii" sunt camarazii nostri, de cele mai multe ori oameni exceptionali, muncind in conditii grele si care merita absolut tot respectul nostru!
Inteleg ca v-ati facut mai multe conturi pentru a va da dreptate singur dar un pic de respect pentru camaraziinostri este absolut necesar!

Iulian Mareș spunea...

Ciucă nu a solicitat deskiderea dreptului de pensie... Încă!

Leo spunea...

h3 este Stelică.
Stai ciulit cu dosarul nr. 3029/1/2019 cu termen la 17.02.2020 la ÎCCJ.
Să mă scuze MAESTRUL că m-am băgat ......

avianyc spunea...

Art 60 din OG 59 spune ”La stabilirea ”PENSIEI MILITARE DE STAT ” .........
Daca te chiorasti cu @ Leon in ultima decizie de pensie care stabileste ”TOTAL PENSIE MILITARA DE STAT IN PLATA ” o să observi ca in decizie se face diferenta intre ”pensia militara de stat in plata ” si ” PENSIE DE SERVICIU PENTRU LIMITA DE VARSTA”.
Art 60 se refera la ”TOTALUL PENSIEI MILITARE DE STAT ” DIN decizia de pensie si nu la ”””PENSIA DE SERVICIU PENTRU LIMITA DE VARSTĂ ”.
Pensia pentru limita de varsta se calculeaza cf anexei nr 1 b
OMM se calculeaza cf L80/1995 art 11 si se adauga la cuantumul pensiei pentru limita de varsta.
TOTAL PENSIE MILITARA DE STAT = pensie pentru limita de varsta (media soldelor ....... + OMM.
Art 60 se refera la total ” Pensie militara de stat” din decizia de pensie calculata prin combinatia anexa 1b + art 11 din L80/95.
Multumesc de complimente ,nu stiu cum o sa te reabilitezi in caz ca .........
Si cat ai cenzura la indemana .....poti sa spui orice-tti vine la gură ...
Nici macar nu ai citit cu atentie comentariul .

M spunea...

@pro anulare Oskar
Este treaba dumneavoastra! Nu uitati ca e vorba de "lucrări de excepție sau misiuni speciale."
La mine in unitatea in care am lucrat sefii nu luau sporul respectiv. Se spunea, eu zic ca destul de corect, ca pentru sefi se dadea indemnizatia de comanda.
Repet ce am mai spus: eu am avut sporul cu 4 ani inainte de pensie iar acesta ini aducea mai mult decat indemnizatia de comanda de aceea am ales perioada respectiva!

Si acum o intrebare la care nu o sa imi raspundeti desi aveti atatea conturi: cu ce va creste dumneavoastra pensia daca militati sa i-o taie altuia?
Aveti o bucurie ascunsa? Chiar merita atat efort sa va faceti conturi multiple, sa va dati dreptate singur?

Iulian Mareș spunea...

Da mai sunt egali și îți explic de ce!
Ex: Dac cu bombe Ar/Plato= Formațiune logistică aduce cota de rezerva muniție până la Ar. De ce? Toate rezervele logistice satu, în orice formă de lupta, numai pe Au!
Am fost destul de clar și scolastic? Deci, logistică ajunge până la luptător pe drumurile stabilite din timp.

Huhu Rezea spunea...

Când cuantumul compus al soldei de funcție de la h1 <1450 lei. Posibil la subofițeri și, mai ales, la sgp-iști.

dora spunea...

@pro.... prostie,
Subofițerii nu au dreptul la sporul pentru lucrări de excepție?

kostas spunea...

Dl. Huhurez, daca, presupunem prin absurd, s-ar abroga OUG 59,nu raman valabile art.59 si 60 din L 223, pana la 01.01.2019, cand a intrat in vigoare OUG 114? In conditiile astea n-ar trebui sa mareasca pensiile cu 25%, marire ce s-a dat la activi in 2018? iar celor care au iesit in perioada 15.07.2017-01.01.2019, sa nu le mai fie limitata pensia la net la net?

dora spunea...

@Călugăre,
Sunt subofițeri, nu tablagii. Îmi dau seama cum i-ai tratat, mda, mentalitate de ofițer fără studii și educație.

Iulian Mareș spunea...

M,
Face intenționat, din dorința de a arata arăta că bun)rău el are personalitate, gândește, nu e plantă!
Plus că am cunoscut destui tipi așa, capsomani și înceți la minte! Crezi că dacă vorbea de cuburi in spatiu 4 D, este și ager?
Mie, kiar mi s-a luat de tipul ăsta de iobag mancurtizat!
Puteți să-i ziceți orice, maimuță o tine langa....

spiritul lui Haret spunea...

Vorba lui Cezar.Ne-am dat dracului.N-am nimic cu subofiterii.Pana la urma au fost ajutoarele noastre.Daca memoria nu-mi joaca feste salariul de merit parca era !5% din solda si pana la 3% din efectiv.E nostim ca schimbi denumirea de salariu de merit cu lucrari de exceptie.In buletinul de calcul al pensiei nu se afla rubrica "lucrari de exceptie".
IulianC@Sunt in urma cu noutatile din cadrul"armetii".Lumineaza-ma cu o lucrare de exceptie de a ta.Poate aflu si eu dece am imbatranit prin armata militara.

Huhu Rezea spunea...

@kostas
NU!
Dacă este respinsă o ordonanțâ de urgrntâ prin legea de aprobare, dispozițiile ei își produc efectele până intră în vigoare legea de respingere.
In cazul OUG 59 toate pensiile speciale s-ar actualiza de la data intrării în vigoare a legii, nu de la data emiterii OUG 59/2017.
In cazul pensiilor militare, efectele OUG 59 privind eliminarea actualizarii din art 60 se produc până la intrarea în vigoarea a legii de respingere a ordonanței și continuă, pentru că articolul 60, in forma adoptata de OUG 59, este preluat și completat de art. 84 din OUG 114/2018, cât timp este în vigoare.

Anton spunea...

Domnule H. Nu știu dacă greșesc dar eu cred ca dacă s-ar respinge oug. 59 cei care ar beneficia de recalculării sunt cei pensionați de la apariția ordonanței în cauza și pana la apariția ord. 114.Asa cred eu, poate ca greșesc.

M spunea...

@Iulian Mareș

Nu se poate stimate camarad! Chiar nu se poate!
Incerc sa imi dau seama in postarea de mai sus care este pozitia domniei sale.

Mie mi sa pare clar: OG 59 modifica L223. Deci "stabilirea pensiei militare de stat". Sporul datorat OMM este pe o alta lege.

Ca sa zic asa, ca conu (sic!) Leonida:
"Pensia e bașca, o am după legea veche, e dreptul meu; mai ales când e republică, dreptul e sfânt: republica este garanțiunea tuturor drepturilor."

Iulian Mareș spunea...

Pot executa! Nu interzice legea, deci este permis...
Sunt sof de stat major cu studii ULD, reale!
Ordinul spune clar: 5% din Efectivul statului!
Atenție, nu din încadrat!
La mutare, îl iei cu tine, fiind consemnat în certificatul de alocare!

pro anulare Oskar spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Haret,
Atunci, nu critica crca nu știi! Cu SM ai încurcat absolut totul....se mai întâmplă!

Viorel spunea...

Domnule Călugăr, dacă erai activ în T.O. și ai fi primit un glonte în ureche, nu în țeastă, după cine strigai AJUROR, după dascăl, pălimar sau subofițerul sanitar (ca exemplu). Dacă aș ști ce grad și funcție ați avut, vaș da mai multe exemple.
Ca o glumă, că prea le luăm pe toate în serios.
Uneori folosim vocabularul și contrele neadecvate în comentariile noastre pentru că Armata Română este bântuită de ani de zile de sufletele și stafiile Ceaușeștilor (la fel și poporul român, doar de politicieni nu se prinde nimic rău chiar dacă politicul a dat ordinul).
La proces, noi i-am acuzat, avocații apărării i-au acuzat și tot noi i-am împușcat. Din iad sau rai unde or fi ne transmit salutările și urările lor “de mai bine tovarăși”.

Huhu Rezea spunea...

Nu este asa!
Chiar daca a fost respinsă prin legea de aprobare, OUG produce efecte pe toată perioada în care a fost în vigoare, cu exceptia situației în care prin legea de abrogare/respingere se prevede atfel, spune Constituția. Or, în textul legii de respingere a OUG 59, Comisia de muncă nu a prevăzut nimic.

kostas spunea...

Dl Huhurez, inteleg ca daca se abroga OUG 59 li se vor putea actualiza pensiile la toti in afara de militari, art 84 din OUG 114 facand referire numai la militari. Toti ceilalti ar scapa si de limitarea la net. Ar fi culmea ca noi sa ramanem cei mai prosti dintre toti cei care au aceste pensii speciale.

Viorel spunea...

Domnule spiritul lui Haret și tuturor celor ce mai uităm în timp unele lucruri.
Solda lunară a personalului militar | Lege 138/1999
Art. 5. -
(1) Cadrele militare în activitate și militarii angajați pe bază de contract, pentru rezultate deosebite obținute în activitatea desfășurată, pot primi o soldă de merit lunară, de până la 20% din solda de funcție.
(2) Solda de merit se stabilește o dată pe an, de regulă după aprobarea bugetului, în baza criteriilor elaborate de către ministere sau, după caz, de instituțiile centrale și se acordă pentru cel mult 30% din numărul total de posturi prevăzute în statele de organizare.

Leon spunea...

Huhu Rezea, daca dorim sa promoveze Ordonanta de Urgenta, eu va propun sa puneti o Poza cu 4 stele a Domnului General Ciuca..:)).

avianyc spunea...

@ M
Tu ai auzit pana acum de anexa 1b / M25/2016 si ce cuantum al pensiei stabileste ea cf clasificarii tipurilor de pensii de catre L223?
Stii cumva in mod sigur la care ”cuantum al pensiei ” face referire art 11 din L80 /95.
Stii cred cate tipuri de pensii stabileste art 12 si 13 din L 223.
Poti sa intelegi ca acele tipuri de pensii- limita de varsta ,anticipata ,anticipata partiala ,invaliditate ) plus adaosul de pe legea 80/95 dau TOTAL PENSIE MILITARA DE STAT , PENSIA MILITARA DE STAT care care se supune prevederii art 60 ” La stabilirea ”Pensiei Militare de Stat” ..............
Si retine inca un aspect pe care nu-l stapânesti ;
IC urmeaza obligatoriu functia si nu este pe acordate. Orice functie de comanda are prevazut in Instructiunile financiare FI -3 .......( L 138/99) baremele procentuale pentreu fiecare functie de comanda ,cdt ,loctiitor ,sefi sectie ,sefi birou ,cdt batalion ,companie, etc.Unele se raporteaza ca procent din IC a comandantului.
Salariul de merit se acorda cf L138/99 (procent din categoriile de cadre) ca si ulterior sporul pentru lucrari de exceptie

IulianC spunea...

@spiritul lui Haret, salariul de merit a fost introdus in solda la toată lumea, Oskarul este tot o forma de salariu de merit, la discretia comadantului, si nu eu nu il iau, dar stiu destui subofiteri si MM care beneficiaza de el. Nu stiu cand te-ai pensionat tu dar acum armata nu mai lupta cu armele...lupta cu hartiile, asa ca marele fapte de arme sunt hartogaraile pe care le facem pentru birou de exemplu, ,,intocmite,, bineinteles de ofiter, care de multe ori nu are habar despre ce este vorba in propozitie si atunci cand suna esalonul pentru lamuriri, il da la telefon tot pe ,,ragalia,, de subofiter (ca sa parafrazez un clasic in viata). Ce vreau sa subliniez este ca subofiteri de exceptie care fac cat 2 ofiteri si viceversa, ofiteri sclipitori care duc o sectie sau un compartiment singuri in carca.

Călugărul spunea...

Pentru un copilaș: ’M” sunt mult mai 'bătrân’ ca tine pe blogul asta, chiar înaintea lui Mareș.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Gen, N. Ciuca iese din cort numai cand i se intampla necazuri! Cand a avut conflictul cu Dragnea s-a trezit prima data din somn si a iesti din cort sa promita cu nu se va mai intoarce la culcare...Acum are mandatul in coada de somon, sau de somn, s a iesit sa dea la pește! Noi, ce sa mai credem? Dar de ce n-a iesit, pana sa i se ia solzii de la somotei-somn in raspar?

M spunea...

@rxr
Mai pierd o dată timpul.
1. O lege face referire la altă lege doar explicit nu implicit.
Când zice "cuantumul pensiei" înseamnă că se referă la cuantumul final calculat (în speță de L223). Se învață în anul 2 de facultate.
Cum să îți explic? Uite un exemplu: când se stabilește impozitul pe venit nu se intră in amănunte cum a fost calculat venitul. Înțelegi?

2. Nu înțelegi nimic dar m-am plictisit să îți explic. Te înțeleg că nu stăpânești realitățile. Asta e! Dar te încăpățânezi aiurea.
Spui asemenea prăpăstii că mă îndoiesc că nu o faci intenționat ca să ne amuzi!

avianyc spunea...

Iar dta Leon sa nu-l fortezi pe domnul general cu acel pct 3 din mesaj sa dea pensii mai mari ca salariile.
Nu va fi pe placul celor care nu suporta fenomenul si il considera in afara normalului.
Mai bine i-ai fi propus sa sustina legea salarizarii si pensiilor pe modelul celei date de marele reformator AI Cuza si care din 1864 prevedea retinere 10% din pensii si solde.
In felul acesta ar creste pensiile si s-ar putea face o actualizare incepand cu pensiile mici.
Diferenta mare de fiscalizare intre pensii si salarii este un fenomen nociv pentru pensii prin limitare la media netului salarial.
Mai consulta si pe altii cand scrii in numele militarilor.
Si poti propune ca militarii sa fie recompensati pentru serviciile aduse cu solda si tot ce deriva din asta ,nu salariu, cuantumuri compuse la pensie ,etc.



Iulian Mareș spunea...

Leon,
Nu va face nimic!
Mi-e jenă să explic pozitia lui...

avianyc spunea...

@M
Eu stiu din inca din anul I ca legea trebuie sa fie clara ,explicita si pe intelesul tuturor,sa specifice pe langa datele de inceput la sfarsit toate prevederile contrare legii respective care se abroga.
Adica sa nu fie intortocheata ,alambicata in formulare ,sa lase loc de interpretare din cauza formularii,tehnicii legislative,etc ....
...adica portite de interpretare spre
exemplu .....pentru CSP in acest caz.
Cu impozitul ai cam dat-o in bara. Codul fiscal intra adanc in amanunte in privinta stabilirii venitului impozabil .Sunt n capitole de stabilire a veniturilor impozabile.
Daca o sa-l rasfoiesti dai si de amanuntele din stabilirea veniturilor impozabile per fiecare categorie profesionala ,agent economic ,etc , in parte.

Iulian Mareș spunea...

Eu am mai explicat odată cum este cu oskarul....5% din efectiv stat.
Ești comandant, șef stat major, locțiitor, șef BOp? Nu? Atunci pa!
Candidează undeva, cândva, cum se vor elibera funcții din acestea! Baftă!

Misu spunea...

Interviul a fost dat tot din cort.
" Stau și cuget. Politicienii nu cred că ne-au lucrat, doar au fost interfața activilor.
Să recapitulam:
1. Art. 40/ OUG 57/2015 - Șef militar Ionel Ciuca;
2. Legea salarizării unitare, 153/2017, coeficienți de tot rahatul - Șef militar Ionel Ciuca;
3. Art. VII/OUG 59/2017 - Șef militar Ionel Ciuca;
4. Art. 41,84/OUG 114/2018- Șef militar Ionel Ciuca.
5. Situația incertă în care ne aflam - Ministru Ionel Ciuca.
Concluzie: Cat o sa fie Nicu Grasu prin zona, nu o să ne rezolvăm problemele, trebuie bani pentru fier vechi, cat mai multi, comisioane babane.
No comment !"
( De pe net)
PS: Daca ii pasa de noi, se interesa ce-i cu 5% neacordati in 2017. Problema sta in pixul lui.

kostas spunea...

Ce bine ca vorbeste dl general la radio!La tv de ce nu vine sa-l vada si sa-l auda toata lumea? Cata lume mai asculta la radio? La tv ar trebui sa se duca la o emisiune cu Bogdan Chiriac si cu toti cei care ne terfelesc onoarea si demnitate cu minciunile pe care le spun acestia si sa la dea peste nas trogloditilor alora. Numai asa ar afla lumea ca se spun numai minciuni despre pensiile militare.Mai multi ministri, primul ministru,parlamentari, europarlamentari, se tot inghesuie pe toate posturile tv, numai dl.general nu nu apare deloc,mai ales ca nu exista zi in care pensionarii militari sa nu fie balacariti ca au pensii nesimtite de sute de milioane, ca nu au facut nimic la viata lor,ca ies la pensie la 40 de ani si multe alte minciuni, pe care numai dl. general ar putea sa le demonteze prin participarea dansului la aceste emisiuni.

Iulian Mareș spunea...

I - Pt romanul cosmopolit si globalizat!
Alegeri, Ardeal, 1906, fragmente/Vasile Stoica, SUFERINȚELE DIN ARDEAL

16 Februarie: În Cehul Silvaniei (cott. Sălagiu) alegere de deputat. Cetele de bătăuşi unguri organizate de autorităţile ungureşti împotriva noastră, atacă necontenit cu parii pe alegătorii români, care vor să voteze cu candidatul nostru. Preşedintele alegerii nu vrea să intervie pentru ordine. Derbedeii unguri sub ochii jandarmilor, care râdeau, năvăliră asupra Românilor, schilăviră vreo 30 de inşi şi sparseră capul preşedintelui Partidului Naţional Român, Gheorghe Pop de Băseşti, biet moşneag de 70 ani. Preşedintele alegerii zâmbi şi dispuse ca toţi alegătorii români să fie arestaţi. Prin aceasta îi împiedica şi de a mai merge să voteze.
19 Februarie: Iuliu Ioanovici, redactor responsabil la „Libertatea”, e osândit pentru poezia „Roata de la Belgrad” a lui V. Moldovanu, la 1 an temniţă şi 1000 coroane amendă.
12 Martie: Pentru o demonstraţie împotriva piesei antiromâneşti „Elnemult harangok” („Clopote Amuţite”) de V. Rakosi, sunt pedepsiţi în Oradea Mare cu câte 100 coroane studenţii: B. Ciavici, D. Truţa, Alexandru Stoinescu, Aug. Bardoşi şi Iustin Nemeth: 500 coroane. 17 Aprilie: Pentru articole publicate în „Drapelul” din Lugoj sunt osândiţi în Timişoara: Mihail Gaşpar la 10 luni temniţă, Dr. Şt. Petrovid la 6 luni şi Dr. Cornel Jurca la 8 luni, precum şi împreună la 1000 coroane amendă, pentru că „agi tau împotriva naţiunii maghiare”.
19 Aprilie: Preoţii I. Săcărea din Jibot (cott Hunedoara), şi I. Moţa din Orăştie, sunt pedepsiţi cu câte 14 zile temniţă, câte 50 coroane amendă şi cu pierderea drep turilor cetăţeneşti pe un an, pentru că au făcut „agitaţie” de pe amvon citând o vorbire a dlui Dr. Aurel Vlad.
19 Iulie: Silvestru Moldovan, redactor la „Foaia Poporului” e pedepsit pentru articole politice, cu 400 coroane.
5 Decembrie: Ziarele ungureşti înregistrează o mulţime de ştiri născocite despre o răsvrătire a Românilor. Guvernul ticseşte satele româneşti cu jandarmi şi soldaţi unguri. Bătăile şi schingiuirile se ţin lanţ. Ziarul „Poporul Român” e condamnat în Budapesta la o amendă de 500 co roane pentru „agitaţii”.
1906 22 Ianuarie: I. Russu–Şirianu, pentru cartea „Românii din statul ungar” e pedepsit cu 40 coroane.
27 Februarie: Petru Crina Damaschin e pedepsit cu 7 zile temniţă, pentru o poezie poporală publicată în „Poporul Român”.
27 Februarie: Avram Indreica, redactor responsabil la „Tribuna”, e condamnat în Oradea Mare la 6 luni temniţă, pentru articolul „Din valurile politice”.

Iulian Mareș spunea...

Sanatatea si casele de sanatate ne intereseaza!
Iata parerea oamenilor in disputa Guvern-Arafat!

Pantelie Teofan
Ca sa fie clar Privat inseamna profit fara profit nu exista privat ce dracu ne am tampit dracu definitiv?Restul e poezie de prost gust. Am trait sa vedem un nativ palestinian mai roman mult mai roman decat 66% oligofreni si ce e amuzant e ca e roman cu argumente, date, clare si concise.

Iosif Stefan
Așa cum s-a ales praful de industria românească, prin „privatizare”,se va produce și în sănătate.

Sándor László
Un securist, slugoiul neamțălăului și a firmelor private (n.m.-SS-secretar de stat-Horațiu Moldovan-/MS) vs. unul care a creat ceva ce nici un român nu va face în viața asta ! Merită să-l apărăm pe asta din urmă !

Margareta Moldovan
Asa este! Merita sa fie aparat!

*Nu ma indoiesc ca userii stiu disputa si doritul traseul al banilor de la Casa Nationala de Sanatate!
**Ma indoiesc doar de faptul ca sunteti prinsi, sau nu, in cei 66%!

Iulian Mareș spunea...

Cristoiu are predictie! Aici se refera la tzutzerii din SNAOPSN!
Ion Cristoiu a vorbit despre sfârșitul epocii Klaus Iohannis.

”Klaus Iohannis are o fereastră numai de 1 an. El terminându-și mandatul, de la anul, el nu mai există, nu mai contează. Pe el nu-l mai ascultă nimeni. Servicii, structuri, instituții de forță - toți se gândesc cine va fi următorul. Așa s-a întâmplat și cu Traian Băsescu.” a spus Ion Cristoiu.
”Gândiți-vă că, pe partea dreaptă, va începe o competiție deja de pe acum pe cine va fi viitorul președinte, candidatul dreptei.”

”Cine va fi primar pe București are 50% șanse să fie candidatul dreptei la alegerile prezidențiale” a mai afirmat Cristoiu, care a adăugat că fiecare se va gândi la președinția României, ”după această rundă”, și-l vor uita pe președintele în funcție Klaus Iohannis.
Președintele se află la al doilea mandat consecutiv, maximum mandatelor de președinte permise în Constituție pentru aceeași persoană."

Iulian Mareș spunea...

Isarescu, smeker batran sau puslama veke?

Senatorul PSD Daniel Zamfir transmite un mesaj dur după revenirea spectaculoasă a leului pe cursul valutar, în fața euro.

”CUM NE IAU UNII DE PROȘTI

Cand s-a mai întâmplat in Romania, în ultimii 30 de ani, ca după căderea unui Guvern, care implicit înseamnă criză politică, să scadă cursul euro și dolarului în raport cu leul? Unde mai pui că a scăzut și Robor-ul... Acum, după ce dl Isărescu ne-a zis că face foarte bine dl Cîțu cu împrumuturile astea, totul e bine, nu-i așa, trebuie continuat cu împrumuturile că totul e sub control” a scris Daniel Zamfir, pe Facebook.

Iulian Mareș spunea...

Una pe zi!

"Sa admitem ca anticipatele vor limpezi scena politică, dar dacă, în urma acestora, rămâi cu aceeași configurație, ce se întâmplă? Faci din nou anticipate? Eu vă întreb!"
Morsa

M spunea...

Sunt zeci de doctori care iau atitudine impotriva jafului organizat de PNL.
Din pacate sunt si zeci de doctori care lucrand si la stat si la privat sunt avantajati de jaf si lauda "marea privatizare"!

Ai bani traiesti, nu ai bani mori!

M spunea...

@Misu

Probabil ca stiti ca nu sunt un fan al lui Ciuca dar tot ce ati spus nu sunt in carca lui. Toate sunt decizii politice!

Aaaa.... da... putea sa ia atitudine, asta e altceva dar nu mai pupa locul la masa cu bunatati (sau credeti ca Johannis a complotat cu elk pentru ca e un tip vertical si cu principii?)

Acum sa il vad pe Ciuca, acum cand e om politic. Din fericire a si fost demis ca inafara ca a dat bani in avans pentru patrioate, ca a renuntat la sanctionarea celor de la MOWAG pentru intarzieri eu nu vad ca a facut ceva!
Dar asta este normal fiind parte din guvernul de hoti!

Iulian Mareș spunea...

👍! Mai puțin afirmațiile privind fiarele veki! Nu stau să explic, mai ales când toți fac referire la F-16! Total neadevărate....
Ar trebui că un aviator sa explice despre avionica nouă, raketele și motoarele noi puse pe aeronave!
Dar ei tac: ori nu știu ori au agenda încărcată cu mesaje politicianiste!

M spunea...

@r x r

ASTA SPUN SI EU!!!! CITITI VA ROG MAI ATENT!!!!

1. Daca se face o modificare legislativa atunci se precizeaza CLAR legea modificata. In cazul OG respectiv se modifica doar L223 care stabileste doar O PARTE a pensiei. L80 sau indemnizatiile de merit (cultural, sportiv etc) venind pe alte legi se adauga la cuantumul stabilit pe L223.

2. Asta spun si eu despre impozit!!!! Acolo se stabileste sursa de proveninta a venitului. Daca L223 avea o prevedere prin care spunea ca intai se adauga TOATE indemnizatiile provenite din Legea X, Legea Y si asa mai departe si apoi se plafoneaza la net era altceva!

brenda spunea...

dece nu il abordati direct?

brenda spunea...

dl H LA CE VA REFERITI cand afirmati ca se va intampla in zilele urmatoare?

Dancapitandeplai spunea...

Cateva aprecieri as dori sa fac pe marginea materialului emis la radio si a comentariilor anterioare:
- in primul rand, cu certitudine, intrebarile au fost negociate si transmise cu mult timp inainte ministrului pentru a-si pregati (staff-ul domniei sale) raspunsurile, iar el nu a facut decat sa citeasca de pe hartie. Cred ca suntem constienti ca daca ar fi fost o emisiune "pe bune" ("in direct"), cu exceptia "ĂĂĂĂĂĂĂĂ-urilor" si a unor evidente erori gramaticale, nu am mai fi inteles mare lucru. Cei care l-au ascultat anterior pe onorabil stiu ce si cat poate scoate la oral (si nu numai);
-in contextul acesta, trebuie pornit de la premisa ca exista riscul ca in spatiul public sa urmeze lansarea unor discutii acide pe tema pensiilor militare. Oricum, sa nu traiasca cineva cu impresia ca ministrul a comunicat altceva decat ce i s-a permis de catre patronii domniei sale, nici nu a luat apararea militarilor si nici nu s-a asumat vreun risc prin adoptarea unei pozitii ferme care sa contravina intereselor celor care urmeaza a da cu pietre in haina militara. Nu are stofa de erou;
- daca, urmare a intocmirii unor raspunsuri elaborate, atat a fost dispus sa vorbeasca maria-sa despre pensiile militare apoi sa fiti siguri ca nici nu poate mai mult sau nu are permisiunea stapanilor sa abordeze;
- m-a frapat ideea ca un militar care actioneaza in TO este "sustinut" de alti 9-12 militari din tara. Acesta este aspect specific FA ale SUA si nu are nicidecum treaba cu realitatea armatei romane. Domnul ministru evident ca traieste pe alta planeta si s-a americanizat cu totul;
- am mari rezerve in ceea ce priveste capacitatea ministrului de a gestiona problematici de nivel strategic daca la nivel tactic a ramas repetent, ajungand sa puna semnul egal intre riscurile la care se expun militarii din TO care incadreaza functii diferite si executa misiuni specifice. Pai cum sa compari bucatarul cu militarul care executa misiuni in afara bazei, finantistul cu ofiterul care isi asuma raspunderea pentru planificarea misiunilor desfasurate in mediu ostil (si la care mai si participa), sau subofiterul de la logistica (asigurator de fete de perna) cu operatorul din FS??? Pai, conform acestei logici, toti cei care au fost imbracati in haina militara in perioada celui de al doilea Razboi Mondial ar fi trebuit sa fie veterani de razboi, indiferent daca au participat sau nu la actiuni pe campul de lupta!!! Gandire curat liberala dom' ministru.
- pacat de sansa ...Ma gandesc ce ar fi spus Coarna de la MAI daca ar fi avut ocazia. Apropo..., un fost "tablagiu".
Sa fim sanatosi si sa ne auzim cu bine

CEZAR spunea...

Observati ce ..prolifici in a debita, au devenit m-Alul si Litlle M..?
Normal...nimic sa nu se intample ca la ei ..curge,,de la 15000 pe luna cel putin...oky de Ciclop..asa privesc in card...
Las ca vine si nucleara ..acusica...

CEZAR spunea...

A ramas sa ne prezinte o LUCRARE DE EXCEPTIE...facuta de un TABLA-JOR !
Ca daca se adevereste ca si astia ..fak....va dati seama cate au facut m-Alul si Litlle M...???

Huhu Rezea spunea...

Reacțiile din presă subliniază constatarea ministrului că discuțiile din ultima vreme privind salarizarea și pensiile militarilor, pentru a influența opinia publică, au produs îngrijorare în structurile de apărare.
Punct lovit!
Ministrul le-a temperat orgoliile celor care se cred mai cu moț doar pentru că participă în teatrele de operațiuni din afara țării.
Nu admite diferențieri în interiorul forțelor armate.
Este bine că încă nu și-a deschis dreptul de pensie militară.

avianyc spunea...

@M
Interpretarea sintagmei " Pensie militara de stat" din OG 59 este foarte simpla .
Ca unii vor sa interpreteze totul in favoarea lor ,asta-i cu totul altceva.
Inlegea 223 art 13-15 se definesc tipurile de pensii din " Sistemul de pensii militare de stat"
In legea 80 art 11 se defineste sporul care se adauga "pensionarilor militari"la " cuantumul pensie"
detinute in cadrul " sistemul de pensii militare " specicificat in art 13-15din L 223.
Aceste doua entitati insumate dau PENSIA MILITARA DE STAT pe care o gasiti pe decizia si cuponul de pensie.
Restul indemnizatiilor ( L118, creatori, sportivi,etc) nu fac parte din PENSIA MILITARA DE STAT in plata si se evidentiaza separat atat pe decizia de pensie cat si pe cuponul de pensie
Apoi se adauga formula de final TOTAL DREPTURI nicidecum Total drepturi pensie militara de stat.
Apoi sintagma PENSIE MILITARA DE STAT cu cele doua componente incluse se transfera in art 60 din OG59 sub inceputul de fraza "La stabilirea PENSIEI MILITARE DE STAT" ..
...
Adica pensia militara de stat care cuprinde cele doua legi " militare" sa le zic (L223 si L80) se plafoneaza la media soldelor nete din baza de calcul,respectiv anexa1b la M 25/ 2016.
Daca nu v-am convins atunci sa clarificati d- voastra impreuna cu cei care sustin contrariul ce denumire ( sintagma) acordati pensiei militare obtinute prin insumarea celor doua entitati.
Va spun eu de pe acum "PENSIA MILITARA DE STAT"....... in plata.
Adica exact ce se regaseste in art 60 din OG 59.
🙋‍♂️

Huhu Rezea spunea...

Asemenea tâmpenii le mai întâlnim doar în unele întâmpinări depuse la instanțe de juriștii care execută ordinele guleraților.
Cum să plafonezi, mai găgă, ceva ce nu intră în baza de calcul a pensiei militare, baza de calcul care, potrivit art. 28, este mai mică decât solda lunară netă/brută?
Pensia plafonată la 85% din baza de calcul calculată potrivit art. 30, modificat de OUG 57/2015, nu se referă și la sporul OMM.
DE ce ar include definiția data de OUG 59/2017 sporul OMM în plafonul pensiei militare nete?
De mult te suspectez că tu ești amanetat să țâi isonul CPS-urilor!
Rușine!

Iulian Mareș spunea...

Dacă USAF menține încă ani buni de acum încolo F-16, calit in in opera aeriene și nici ei nu-și permit generalizarea F-22 Raptor și a F-35 crezi că SMFA are 7 pereki de bile?
Întrebarike sunt:
- Este peste Mig-21…?
- Ne permitem in maximum 5 ani o escadrila F-35? ...eu cred că nu! Și aici s-a avansat o varianta vartata și de alții: Leasingul!

*Să avem noi cel puțin 3 piloți brevetați complet, Z/N, condiții grele pt fiecare aeronava F-16 și scot pălăria!

Leon spunea...

@T3, daca ai ajuns s-o lauzi pe olteanca Andritoiu, sa stii ca eu n-am motive s-o laud pe sibianca Turcanu..)).

Iulian Mareș spunea...

H,
Când citesc prostiile unora tare mândru sunt de mine! Vezi, de asta au fost și ejectați din sistem! Vasilina este dovedită ca fiind periculoasă pt creier!

CEZAR spunea...

Mare inginer de ..fiare veky(zice m-Alul !!) ..Tehnokrak...!
Pune tu tot ce vrei pe o Dacie 1310!!....Mercedes nu vei face din ea....!!
Cu priceputi ca tine s-a pricopsit aviatia de a ajuns ca in anul de gratie 2000 si atat- odata cu intrarea in NATO..sa nu aiba in dotare NICI UN AVION PERFORMANT....
Doar generali si colonei de aviatie cat cuprinde care au ros CiuKKalata MOcca...si care au consumat resurse mai mult decat intreaga armata ...

Sorina spunea...

Adică ce urmeaza da se publice?dl h
bhstiti ceva?

Iulian Mareș spunea...

C,
Nu fi ovreu, pune și 4,6%, râde lumea de tine și tu ești un băiat destupat, far' de noroc în viață!
Sau nu?

Cezar spunea...

@/ tehnocrak
Nu STIAM ca tehnica de aviatie se uzeaza si "psihic"
Uzura moala..ii cu totul altceva...specialistule!
Pa de ce nu importati si pshiatru..psihologul la pachet..cu rabla de avion??
🤣😂🤣😂🤣😂

M spunea...

@r x r

Repet, si am sa tot repet: daca se face trimitere la prevederile altei legi atunci acest lucru se face EXPLICIT in OG respectiv.
Nicaieri in L223 (sau in OG-urile subsecvente) nu se vorbeste de L80.

Plafonarea se refera strict la veniturile din L223 (pe care OG 59 o modifica).

De aceea indemnizatiile de artist "scapa" de plafonare!

M spunea...

@cezar (mereu scris cu litera mica pana cand va dovedi calitati de vietate inteligenta)

Ti-am mai spus: bati campii!!! Daca esti tare imi dai tu diferenta pana la pensia pe care o tot vehiculezi pe aici? Altfel stapanestete sa mai mananci....

Huhu Rezea spunea...

Asteptâm!
Că nu s-o fi trezit deputatul Vintilă trăncănind în direct pe un post de televiziune!
Degeaba prelungește domnul Ciucă deschiderea dreptului de pensie?
Așteptăm!

M spunea...

@Dancapitandeplai
Pe rand!
1. intotdeauna intrebarile se negociaza. Daca domnia ta crede altceva se inseala!
2. trebuia sa iasa pentru a da un semnal. Moralul unui sistem este extrem de important. De exemplu: dupa ce basescu (altul pe care il scriu cu litera mica) a atacat medicii spunand ca daca nu le convine sa plece numarul cererilor de recunoastere a studiilor in UE depuse de medicii romani s-a triplat!
3. Bunicul meu CHIAR a facut razboiul si imi spunea ca lupta cea mare intre comandanti nu era pe luptatori ci pe bucatari si sanitari. Cel mai dat dracului luptator daca ramane fara cartuse sau moare de foame este complet inutil.
4. Ca a venit vorba de coarna... din pacate face de ras subofiterii prin lipsa totala de control. La legea salarizarii se tragea de el sa nu isi mai antagonizeze decidentii. Nu ai cu cine!!! Un militian frustrat!

Si ca sa inchei: legile nr. 49/1991 și nr. 44/1994 stabilesc clar statutul de veteran de razboi pentru toti cei din unitatile militare INCLUSIV DIN FORMATIUNILE LOGISTICE (inclusiv jandarmii, pompierii sau politistii). Stiu ca ati vrut sa demonstrati altceva dar nu ati nimerit-o! E taman invers!

Sorina spunea...

Ok dle H asa o.fi vom.vedea

Sorina spunea...

Stie cineva daca au intratboensii MAI?

BONIFATIE spunea...


D-le HUHU! Cred că sunteți cam zgârcit.
I-ați postat o fotografie cu numai două stele. Mă rog, sunt patru în total dar pe ambii umeri. Oricum, cum spunea un coleg mai sus, este o mare diferență între a citi și a vorbi. A început bine, cu „piciorul” pe lit. A dar până la Z apreciez că are nevoie de alte aprobări. Dacă nu vor veni (aprobările) va rămâne ca barza, într-un picior.

pro anulare Oskar spunea...

Cezar@Prin lucrare de exceptie inteleg ca stimabilii M si Mares au revolutionat stiinta militara sau au descoperiri epocale in domeniul tehnicii.Nu oricine descopera roata si apa calda.Modesti,modesti coane Iancule.

Cezar spunea...

@/ Fara Oscaruri
Doar datorita lor si DOCTORILOR IN STIINTE MILITARE(si Hudrea)..nu ne.au atacat piticii verzi de la rasarit

Viorel spunea...

Pentru informarea domnului pro anulare Oskar și a celor care din anumite motive nu știu, dar își dau greșit cu părerea despre acest subiect îi rog să studieze dacă nu să se informeze de la colegii activi despre “Cursul Mircea Sandu nr. 31/2016, Aneza nr. 4 (Oskar)”: (spicuiri).
Art. 1. Personalul militar și civil care execute lucrări și misiuni speciale/domenii specifice (fiecare pe domeniul lui).
Art. 2. Să aibă performanțe profesionale în urma evaluării.
Art. 3. Fără a fi limitativ enumerate / nominalizate (lucrări și misiuni).
Militarii și P.c.c care efectuează lucrări de excepție sau execută misiuni speciale în domenii specifice, beneficiază de o majorare salarială care reprezintă cotraprestația activității executate de persoană în executare atribuțiunilor specifice.
Propunerile sunt făcute de către comandantul unității și înaintate spre aprobare eșalonului superior. Comandantul este propus de eșalonul superior.
Criteriile de acordare sunt specifice și generale.
La Art. 4 lit. (g): Poate beneficia și pentru desfășurarea unor activități suplimentare atribuțiunilor de serviciu. (ai dus prin cumul o funcție 6 luni/1an cât colegul este plecat în misiune fără a beneficia de I.C., Cdt. propune spre acordare această majorare procentual stabilită în raport de categoria de personal/Of., M.M., Sof., S.G.P., Pc.c.).
Pro anulare Oskar, lucrări de excepție nu înseamnă a pleca în T.O. sau pază obiective speciale, mai sunt și cei care gestionează, manipulează materiale explosive, mai poate beneficia și…..citește cu atenție Art. 4 lit. (g).
Aceste situații se înaintează de la nivelul cel mai de jos (ca structură) al M.Ap.N. până la ultimul eșalon. Cel de la S.U.Izolată, Depozit, B. să beneficieze și tu la nivel D. sau S.M.F.T. nu.


Dan spunea...

@HR
Referitor la raspunsul pentru @Liviuta....
Intrebare: De ce ploua afara?
Raspuns: Nu o să se facă grâul anul ăsta.

Dan spunea...

Acum am putut să citesc si eu postarea...
Nimic schimbat din atitudinea ce o avea când era militar... ghiocel... vb putin sa nu deranjam pe cei mari...
Nu, Ciuca nu a iesit din cort... doar a deschis ochii si a mormait ceva in barba... atat cat sa fie auzit de cei ce sunt prin zona...
SOMN USOR IN CONTINUARE, DOMNULE POLITICIAN CIUCA, dormi linistit, te vegheaza pensionari militari.

M spunea...

😁 Aha, deci juriul este cezar (cu literă mică până când dovedește o scânteie de înțelegere) și cu onorabilul "pro".
Lasă bă, că a avut cine să evalueze nu niște inculți ca voi doi! Amândoi atât de proști că nu pot răspunde la o întrebare: cu cât îi creste lui pensia dacă militează pentru a o tăia unui camarad?
E a 8-a oară când îi întreb și până acum nu au răspuns.
Ca să vedeți cât de proști sunt și-au făcut mai multe conturi ca să le dea și lor cineva dreptate!

Iulian Mareș spunea...

pro anulare Oskar = cont fals, de frustrat!
Limitatule, dacă într-o lună-doua inițiezi și finalizezi un protocol de informare/colaborare interministerial, pe care mintea ta nici nu-l poate procesa, benefic și de importantă majoră pt MApN, se poate numi lucrare de excepție? Ai făcut tu așa ceva? Dar dacă ai făcut 2-3 lucrări inedite?
Îmi place că ți-ai găsit interlocutor pe sublimul planificator al rândului la serviciului de planton, de noapte.
Cei ce se aseamănă se adună și se găsesc!

Iulian Mareș spunea...

C,
Tu ești prost și pt instrucția de front! Nu ai nici cea mai mica capacitate intelectuală să-l combați pe Viorel!
Înțelegi puțin și devii penibilul blogului!
Verifica Ver a fost bugetul apărării în perioada aceea! Tu crezi că la akizitii participă retardații?

Iulian Mareș spunea...

Nu, pe 12 intră!

Viorel spunea...

Domnule dancăpitandeplai, dacă dumneavoastră ați fost în T.O., vă rog să ne spuneți cu ghilimelele de rigoare sau stenografiat pentru a nu înțelege chiar toată lumea îmbrăcată în ținută de oraș (nu militară), dar pe bune despre unele situații petrecute în timp ce plecați în patrulare riscânduvă viața (povestiți așa ca Ion Creangă în Amintiri din copilărie) comparativ cu cei din bază. Eu nu am fost, dar colegi de-ai dumneavoastră participanți la astfel de misiuni, te încântă când le auzi faptele de vitejie, câte misiuni au executat și modul cum sunt plătiți/ieșire misiune, cum vă rugați să aveți câte mai multe ieșiri să vă arătați curajul și măiestria. Nu critic luptătorii din T.O., trebuie să ai curaj și să-ți asumi un risc, dar lăsați-o mai ușor cu soldatul luptător. Fără echipamentul necesar (ținută / armament / muniție / tehnică operativă) și burta plină, cu toată pregătirea și experiența, nu faceți nimic. Nici scorpionii nu sunt buni în caz de supraviețuire, nici nisipul nu vă ține de cald noaptea dacă vă acoperiți cu el.

Viorel spunea...

Pro anulare Oskar, o veste bună pentru tine de la Los Angeles / Ammerica.
Având în vedere că te smiorcăi pe blog, tu, Cezar, etc., cu ce, cine, ce, de ce, primește Oskar, regizorul sud coreean Bon Joon-ho (fiind informat de serviciile secrete coreene cât de demoralizați sunteți) s-a hotărât să renunțe la marele premiu Oscar câștigat pentru regie (îi mai rămân 3 puțin mai mici / Filmul a obținut 4 premii Oscar / Pentru Regie, Cel mai bun film, Cel mai bun film într-o limbă străină, Cel mai bun scenariu original) și să vi-l cedeze vouă, cu o singură condiție, să nu vă luați la bătaie de la el, pentru că (,) Coreea de Sud nefiind stat membru NATO, dânsul nu are cum să participe la medierea conflictului dintre voi.

brenda spunea...

DLE MARESI ,PENSIILE MILITARE DE MAI AU INRAT AZI LA ORA13 LA INGBANK LA CEK NICI PANA ACUM DE LA O VREME INTRAU PE 10 eu cred ca acestia de cekbank au xeva de manerit vedem

Dancapitandeplai spunea...

Revin pe subiect, dupa ce am constatat ca ori nu am fost suficient de explicit ori au fost aruncate, cu rea credinta cateva sageti impotriva celor cateva aprecieri facute:
- dle H, cu tot respectul, va rog sa acceptati faptul ca in niciun caz ministrul nu este atat de preocupat de starea moralului militarilor (activi sau in rezerva), iar domnia sa nu ar mai trebui sa constate (asa cum o facea si cand era sef SMG) ci sa actioneze cu argumente palpabile pentru remedierea disfunctionalitatilor sistemului militar daca este capabil sa perceapa anumite aspecte de natura a influenta negativ starea de spirit. Mai degraba cred ca se teme de un esec total al propriei cariere militaro-politicianiste. A avut si are toate atuurile si forta (acum si politica) pentru a actiona. De constatat am tot constatat si noi, cei din liniile secunde. Apoi, cum sa nu se faca diferente intre cei care au participat la misiuni externe si ceilalti? Va rog sa aveti amabilitatea de a analiza cu maxima decenta si bunavointa acest aspect. Nu am emis ideea unor drepturi de pensie diferite ci doar am subliniat faptul ca, DA, militarii participanti la misiuni in TO trebuie sa aiba un statut aparte chiar si dpdv financiar. Reiterez acest lucru si consider ca TREBUIE facute "diferentieri in randul fortelor armate". Daca nu...hai sa-i tratam pe toti la fel si sa remuneram similar pe toti, de la vladica pana la opinca. Cu aleasa consideratie,
- dle M, credeti-ma ca stiu suficient de mult despre negocierea intrebarilor unui interviu si, mai ales, despre garantarea marjelor unei discutii in direct sau a unui reportaj. Nu aceasta era problema ci lipsa curajului de a spune lucrurilor pe nume, respectiv a problemelor care ne framanta pe noi, fosti sau actuali militari, si pe care le regasim inclusiv in acest spatiu virtual pus la dispozitie cu amabilitate de catre dl H. La pct 2 am raspuns anterior, in timp ce pentru aprecierile de la pct 3 nu va ofer decat argumentul ca IN MAREA MAJORITATE A SITUATIILOR, IN TO RESPONSABILITATILE LOGISTICE (asa cum le intuiti dvs) AU REVENIT PARTENERULUI (sau structurii internationale, multinationale, de coalitie etc) care detinea comanda si gestiona la nivel macro activitatile. In ceea ce priveste aprecierile dvs la adresa dl Coarna sa imi fie cu iertare dar gresiti flagrant si nu cred ca este o maniera eleganta de evaluare a unui om care a muncit si lupta pentru drepturile salariale ale colegilor de breasla. Va rog sa constatati ca intre angajatii/pensionarii MAI si cei din MApN exista diferente banesti semnificative, mare parte din acestea datorandu-se eforturilor sindicatului. Pai, in ceea ce ne priveste, nu cred ca am avut preocupari oneste din partea DOGARILOR PRICINOSI. Parerea mea...Va rog sa acceptati totusi si umila parere despre lume si viata a altor colegi si sa nu mai fiti atat de sarcastic si croit sa-i admonestati. Lupta contrariilor a nascut si naste progres, daca are loc in limitele bunului simt. (PS, si bunicul a fost veteran de razboi, ranit in luptele contra rusilor). Cu deosebit respect

Dancapitandeplai spunea...

Dle Viorel, desi nu ar trebui sa o fac, avand in vedere modul flegmatic si mistocareala din continutul comentariului, va raspund si dvs. Da, sunt unul dintre cei care au participat la misiuni in TO. De mai multe ori. Nu stiu cine v-a povestit ca Ion Creanga despre activitatile din TO dar ori v-a pacalit, ori v-a apreciat ca fiind naiv, ori ati discutat despre asta riscandu-va (apropo, asa se scrie corect) viata la carciuma din comuna dupa terminarea programului. Tot ceea ce a tinut de partea logistica (enumerate fiind cateva elemente de catre dvs) am preluat noi la plecarea din tara, iar hranirea, asa cum am mai scris, a fost asigurata contra cost de partener. Simplu. Acum am fost clar? La ce logistica luptatoare si performanta visati dvs???? Mai treceti din cand in cand cu ochii peste gardul UM din tara si vedeti cat de gospodari sunt logisticienii si finantistii pe care ii tot sustineti, cat de indragiti sunt ei de catre ceilalti militari. Nu subapreciez munca nimanui, dar nu puneti pe acelasi calapod capra cu varza ca nu iese bine. Cat despre povesti din TO, nu aveti dvs intelepciunea sa intelegeti nici macar ce am scris aici, daramite sa puteti percepe riscurile cu care se confrunta militarii care executa misiuni de lupta in TO. Probabil ca v-au povestit despre asta bucatarii, asa ca ascultati mai departe radio sant la bodega din sat. Atat

raul spunea...

Romanie plai de dor,
https://adevarul.ro/news/eveniment/cum-e-sabotat-avionul-99-Soim-1_5e40316c5163ec4271ed1cf5/index.html

sergiu spunea...

Au intrat azi,BCR

Vnvncl spunea...

@rxr
Poate ai o explicație și la faptul că până la apariția OUG 59, nu se respecta plafonarea pensiei la 85%,întrucât cine avea OMM cl.I, i se adăuga la cel 85% încă 17 procente și astfel ajungea la 102% din baza de calcul. Atunci cum era cu plafonarea? Nu cumva, fiind un alt drept (în afara pensiei) reglementat print-o altă lege, nu avea nicio legătură cu plafonarea pensiei?

Leon spunea...

CEC-ul a virat Pensia militara de la MApN, respectand data de 10 ale fiecarei luni !

Iulian Mareș spunea...

V-ule,
Azi ai luat +10…!
👍

pro anulare Oskar spunea...

Ilustre Iulian.Cu timpul am invatat ca doua linii paralele se pot intalni in spatiu.Retine ca in momentul in care devii pensionar esti un ilustru anonim.
Sa te lauzi cu realizari dupa etapa MApN
M@existenta Oscar duce la slabirea coeziunii unui colectiv.



avianyc spunea...

Atunci pensia era plafonata la 102 % .
Simplu!
85%+20% = 102%

Viorel spunea...

Domnule dancăpitandeplai, văd că în a da sfaturi sunteți bun, începând de la domnul ministru al Ap.N., domnului Huhu Rezea, domnului M, mie, etc.
Nu consum alcool de 22 de ani (asta spre știința dumneavoastră specialistul în toate). Dacă ați fost încadrat într-un Batalion T.O. probabil ați participat la mai multe misiuni, dacă nu, înseamnă că ați aplicat varianta din emisiunea lui Virgil Ianțu fifty – fifty. Cât despre gramatica limbii române stați binișor deoparte. Domnul Băsescu a spus că și cu 6-7 poți ajunge președinte, Vanghelie a ajuns primar, altă doamnă europarlamentar și v-ați găsit acum să-mi faceți observații. Sunteți răutăcios și ranchiunos criticând intendanții, finanțiștii, etc. Sunt oameni și colegi înainte de toate. Dacă sunteți atât de deștept cum vă dați nu cum sunteți, puneți pe un calapod varza și pe alt calapod capra să văd cum stau. Despre cizmărie văd că aveți cunoștințe, sunteți ucenic sau aveți diplomă ? Sunteți și un mincinos. Dacă hrănirea a fost făcută de parteneri, care bucătari mi-au spus povești. Sunt născut și am crescut la țară până am terminat liceul, știu ce înseamnă viața și munca de țăran. Mă respect pe mine și pe ei. Dar dumneavoastră sunteți un țăran de excepție. Doar unul ca dumneavoastră poate să-mi pună viața în pericol dacă m-aș afla la bodegă. După multe misiuni mai mult ca sigur că aveți mintea tulbure și ochii în ceață. Pentru a vă liniști vă pun la dispoziție Depakine, Cipralex și Xanax de 1 mg.(atenție Xanaxul face parte din categoria drogurilor).

Huhu Rezea spunea...

Strict, conform art. 30 din L 223, modificat de OUG nr. 57/2015, pensia militară este plafonată la 85% din baza de calcul. Drepturile platite de la CSP pot fi cu până la 20% mai mari decât pensia militară plafonată prin aplicarea dispoziției dintr-o lege independentă de legea pensiilor militare.
Aceeași logică juridică o vor impune instanțele și în aplicarea plafonului net reglementat de OUG 59/2017.

Cezar spunea...

A DECEDAT GENERALUL LUCIAN CULDA !
AM PARTICIPAT LA CURSURILE DOMNIEI SALE..IN ACADEMIA BUCURESTI
DE EXCEPTIE!
DUMNEZEU SA.L ODIHNEASCA !

Iulian Mareș spunea...

rzr,
🤣😂👮
Bine că nu ai ajuns avocat sau magistrat!

Iulian Mareș spunea...

Ai învățat târziu teoria liniilor paralele!
Nu este vorba de lauda cu am dat un exemplu și cred că am fost explicit în a se înțelege expresia "lucrări de excepție"! În niciun caz nu înseamnă lucrări de birou comune, repetitive, cf fișei postului!

*Așa că îți poți skimba numele pt că el induce aberații, invidia și prostia pe care o susții!

M spunea...

@pro anulare
"in momentul in care devii pensionar esti un ilustru anonim."
Asta e ideea pe care ar spune-o un tip slab care a devenit cineva nu prin valoarea lui ci prin respectul datorat uniformei pe care o poartă.

In șef trebuie să aibă la îndemână atât bățul cât și morcovul. Primele s-au scos. Salariul de merit s-a scos. Poza lângă drapelul desfășurat al unității s-a scos.
Singurul rămas este acest spor. Dat corect este un stimulent. Dat incorect se creează în unii frustrarea care apoi îi face să își ia nick-uri ciudate pe forumuri. 😁

M spunea...

@dancapitan
Am dat și eu interviuri și știu cum se face. Interviul nu era menit să spună lucrurilor pe nume. Spălatul rufelor în public nu se practică în nicio armată. Ați fost în To, am dreptate?

Nu revenim la diferența de pensii între MApN și MAI și servicii (adaug eu). Cei din MAI sunt convinși că cei din MApN ai pensiile mai mari, cei din MApN că cei din MAI dat împreună cad de acord că ăia din servicii sunt favorizați.

Coarnă este ok la nivelul lui (șef de post). Problema e că la NEGOCIERI nu merge cu istericalele lui. Negocierea e chestie fină, de cunoaștere a adversarului, de compromis.
Dacă îi vedeați pe cei din sănătate negociind....sau pe cei din învățământ!
Pe noi ne-au reprezentat șefii și liderii de sindicat toți subofițeri (cu o excepție, un băiat mai tânăr pe care nu îl cunosc). Când frustrarea îți întunecă gândirea e greu să negociezi. Bietul Coarnă e depășit și cred că știe asta.

In final, ma iau doar de cei care atacă la persoană nu la idee. Dacă postați civilizat precis am să răspund la fel!

Leo spunea...

Și Bancorexu-ul a "virat-o"

avianyc spunea...

Fiindca am fost intrebat!
Scurt istoric;
In 2015 s-a promulgat si pus in aplicare in 2016 L223 (o lege intocmita cu o mare contributie a sindicatelor)
- in 2016 se fac primele calcule pe lege in vederea emiterii primelor decizii.In acest moment Pensia militara de stat (L223+L80) era plafonata la 102%.
- se constata ca,prin metodologia stabilita prin M25/2016 in unele zone baza de calcul stabilita cf art 28 din lege este mult prea mare si pentru a se evita pensii tip ”geica” in unele zone ,s-a venit cu OG 57 care stabileste acordarea a 65-85% din baza de calcul stabilita cf art 28 si totodata elimina din baza de calcul prin art 40 lit a-p o serie de drepturi financiare pentru o serie de categorii de militari , militari care au avut printre cele mai mari salarii in armata si care s-a presupus ca ar genera pensii in cuantum foarte mare ,mult mai mari decat a sefilor din comandamente, SMG, minister ,etc (tot personalul aeronautic ,parasutisti ,scafandri ,marinari ,medici ,peniteenciaristi, etc)
De prevederile lit a-p din art 40 au scapat doar politistii prin interventia lui Coarna la MAPN dupa ce a fost tinut la PC trei ore impreuna cu Surugiu.
- dupa ce s-au continuat calculele si emiterea deciziilor s-a constata ca si asa anumite categorii de personal ,avand o baza de calcul solida cu g-uri peste n.. % au depasit cu pensia atat brutul cat si netul activului similar.
Netul pensiilor a depasit in multe cazuri netul activilor similari si din cauza diferentei mari de fiscalizare intre pensii si salarii. Salariile fiind fiscalizate cu pana la aprox 40% din venitul brut .
- In aceasta situatie s-a hotarat emiterea peste noapte a OG 59 care cuprindea si art 60 care priveste pensiile militare.
Coarna de la politisti a aflat ,a pus in garda sindicalistii si guvernantii au fost nevoiti sa dea un timp de gratie pentru punere in aplicare. In acest timp au trecut in rezerva mii de cadre si functionari cu statut special cu pensii foarte mari ,multe la net peste neturile activilor similari.
- în august 2017 ,pentru evitarea acestor derapaje ,mai ales prin punerea in alicare a cresterilor de pe L153 (a salarizarii pers bugetar) s-a pus in aplicare OG 59 art 60 care plafoneaza cuantumul pensiei la ”media netului din baza de calcul la iesirea la pensie.
Adica OG 59 nu mai permite ca un pensionar iesit la pensie dupa august 2017 sa depaseasca la cuantum netul activului similar in plata sau media neturilor luate in baza de calcul.
Asta insemnand o reducere a veniturilor din baza de calcul ( solde ,indemnizatii ,etc + g_uri la media neturilor din lunile alese in baza de calcul la iesirea la pensie.
De aceste masuri sunt afectati cei care s-au pensionat dupa august 2017 si care unii au prins si majorarile anuale cu 1/4 din diferenta de majorare pana in 2022.
Ca atare Pensia Militara de Stat compusa din (baza de calcul pe art 28 din L223 si art 11 din L80 ) nu poate depasi media neturilor din baza de calcul aleasa. Scopul este ca pensionarii sa detina neturi mai mari decat neturile din baza de calcul ,neturi care la data iesirii la pensie sunt similare cu netul cadrului activ similar in grad ,functie ,etc
Cei pensionati inainte de aceasta data august 2017 ,s-au ales dupa cum le-a fost norocul la solda de baza si g-uri cu cuantumuri ramase in plata si majorate anual cuu indicelle de inflatie .( Nu vorbesc de acea actualizare in micsorare pentru care s-a emis o noua decizie de pensie fiindca este problematică).
Cresterea accelerata a salariului mediu pe economie laa 5454 lei in 2020 le-a cam erodat insa ,insa prin unele zone se sta chiar foarte bine.
Pana cand nu se vor elimina o serie de inconveniente (inclusiv diferenta de fiscalizare intre pensii si salarii ,etc ) nu se vor abroga nici OG 57 ,OG 59 ,art 84 din 114.
De asemenea orice formula se va aplica nicio pensie din RO nu poate depasi 100% din venitul salarial al activului luat in baza de calcul.

Ein Stein spunea...

Interesant. Si cum ma rog ati ajuns in TO, ati plecat pe jos, ati luat-o prin gradini pe la oameni sa ajungeti mai repede? V-ati carat bulendrele cu carca? Daca pui in balanta operatorul FS cu pilotul care v-a carat pana acolo, ca doar si el face parte din lantul de logistica, nu prea ai simtul realitati. Daca si PARTENERUL ar vedea logistica lor cum o vezi tu cine va mai asigura suportul?
Sunt de acord cu tine ca trebuie sa se faca diferentieri in randul fortelor armate, dar te intreb eu ai fi de acord sa se faca asa cum o face PARTENERUL? Mira-ma-s, la USA pifanu e pe ultimul loc, dupa aviatie si marina. Sau poate vrei altfel? Militarii partenerului care participa in TO au statut aparte? Daca da, poti sa spui cum se calculeaza pensia unuia dintre acestia comparativ cu un neparticipant? Documentat te rog, nu barbi.
Tu il ridici in slavi pe Coarna pentru ca s-a luptat pentru colegii de breasla dar vrei statut special. Stai linistit, ce vrei tu si Ciuca nu se poate, in nicio tara NATO nu exista asa ceva.

pro anulare Oskar spunea...

Dancapitandeplai@stiu ce inseamna sa nu stii de unde poate veni glontul si tocmai de aceea toata stima mea pt. cei ce merg in teatre.
Vrei sa detaliezi viata diferitelor grade si specialitati pe perioada aflarii in teatre?

Ein Stein spunea...

Ai uitat sa adaugi caravana vesela trimisa de Ciuca prin garnizoane sa ne explice ce bine ne e dar nu stim noi. Nu demult amiralul ala care nu stia unde e marea, sef la DMRU parca, dupa ce a sters pe jos cu noi incerca sa ne convinga ca acum din postura de pensionar poate sa faca mult mai multe pentru noi. Dupa ce a luat flituri s-a linistit. Parca vad o reiterare a fenomenului. Ne iau de prosti. Foarte bine ai punctat situatia.

Dancapitandeplai spunea...

Va raspund simplu ca NU pot intra in detalii. Ar fi o abordare unilaterala si subiectiva in primul rand si, de ce nu, exista atat de multe nuante (de interes) incat mi-as asuma un risc nejustificat de a cadea in dizgratie. Sincer, desi de cele mai multe ori Revista Presei Militare abunda de non-valoare, poate fi totusi un reper de informare pe subiect. Cu stima

Iulian Mareș spunea...

Scrii lucruri nu tocmai reale pt că te ascunzi sub un pseudonim și exagerezi criticând logistica. Uiți că acolo sunt forte de valoare BI, în cadrul unui comandament de coaliție, iar misiunile sunt parafate in memorandum. Ai noștri au fost sustenabili prin efort national, iar valoarea și misiunile F. Logistice sunt conforme cu valoarea și capabilitatea structurii!
Voiai cumva că ROU sa inkeiem contract de hrănire singura, cu o alta firma?
Uiți și de ENS!
Nici nu are rost sa dezvolt in fata fata ac enunțuri făcute de dumneata! Nu țin nici prelegeri despre ce înseamnă logistica in TOpEx și nici despre misiunile ei în situații post conflict și sau sprijin al ANA!

Viorel spunea...

Domnule dancăpitandeplai, B. cu care plecați în misiune este dotat cu tot ce are mai bun Armata Română. Condițiile de pregătire sunt foarte bine organizate pentru a vă desfășura în condiții foarte bune misiunea încredințată. Partenerii vă ajută și sprijină la fel. Beneficiați de avantajele financiare conform legilor în vigoare, timp de recuperare, seturi de analize pentru a ști că sunteți bine sănătos. Laude, felicitări, strângeri de mână și mulțumiri.
În caz de necaz, sau întâmplat atâtea situații cu morți și răniți, nimeni nu le dorește, dar totuși se întâmplă.
Vă pun o întrebare și vreau un răspuns sincer. Dumnezeu să le ierte păcatele și să le lumineze sufletele celor decedați în T.O. Sunt considerați eroi căzuți pe câmpul de luptă.
Cei morți și răniți din cazul pe care îl prezint mai jos sunt eroi ?, familiile lor beneficiază din punct de vedere financiar de aceleași drepturi ca cei din T.O.
Tehnica lor era la fel de bună sau mai proastă ?
29.06.2017 22:11(HOME/Știri/Actualitate).
Un camion care transporta 13 de militari s-a răsturnat într-o prăpastie, joi noapte, în localitatea argeşeană Dâmbovicioara. Militarii veneau de la o misiune de la poligonul de la Cincu. Trei dintre ai au murit, alți nouă sunt spitalizați. Primele imagini de la locul accidentului arată un morman de fiare contorsionate.
Dacă ar fi să muriți (nu doresc nimănui), ce preferați un glonte în cap sau strivit de fiare în prăpastie. O să-mi spuneți că au sărit în aer blindate și în T.O., da, dar cei prezentați mai jos sunt în țară nu în T.O. în fața inamicului (ascuns).
La început ați fost 3, plecați prin rotație, acum sunteți mai multe, rotația ajunge cam la 3 ani. Cât timp stați în unitate, vorbiți cu colegii rămași în țară, sau vă separați pe misiuni. Unii colegi și pe timp noros și pe ploaie uitau să-și de jos ochelarii speciali pentru deșert și ce mers legănat mai aveau. Am încheiat acest subiect.

Iulian Mareș spunea...

Posibil scumpete!
Te pot împrumuta, fără dobândă!

Iulian Mareș spunea...

Stein,
Garantez că este habarnist la logistica: nici nu-i trece prin cap că transportul aerian este logistica ROU, inclusiv prin facilitatea de tp strategic de la Papa/HUN.
Ne merităm soarta...și mai și scriem prostii!

Iulian Mareș spunea...

Îți pui întrebări singur? 😂🤣

Iulian Mareș spunea...

Dedic aceasta postare celui mai naiv globalist de pe blog!

Petrolul, dividendele si pensia! 2012, hotel Hilton, Bucuresti, la o conferinţă pe tema energiei!

“Înainte de privatizare, producţia de ţiţei extras era de cca. 6 milioane de tone/an. În 1976, România înregistrase 14,2 milioane tone şi 33,4 miliarde Nmc (normali metri cubi) gaze naturale.
În anul în care se discută problema, 2010, OMW, care se laudă cu investiţii de miliarde şi aport de tehnologie, producea 4,7 milioane tone de ţiţei, cf reprezentantului OMV!
Contribuabil la bugetul de stat:
OMV Petrom: 8 miliarde de lei
British American Tobacco Trading: 5,6 miliarde de lei
Rompetrol Rafinare: 4,6 miliarde de lei
Petrotel-Lukoil 2,2 miliarde de lei
Întrebare: ESTE POSIBIL CA DIFERENŢA DINTRE PROFITUL OMV PETROM ŞI O COMPANIE DE ŢIGĂRI SĂ FIE DE DOAR 2,4 MILIARDE LEI? SĂ ÎNŢELEG CĂ FUMĂM DE APROAPE CÎT CONSUMĂM PRODUSE ENERGETICE???
Dar dacă în ţară, în România, nu prelucraţi decît cel mult 1,8 milioane tone ţiţei, la rafinăria Brazi (ARPECHIMUL fiind închis), ce faceţi cu restul producţiei? Unde o stocaţi? Sau o duceţi în Austria pe barje, încălcînd normele internaţionale, în materie vamală… Sau nu o declaraţi, să nu plătiţi acea infimă redevenţă de 4% (în lume, redevenţa este de 16-22%)!
Liniştea şi stupoarea celor de faţă, inclusiv a unor înalte feţe oficiale guvernamentale şi consilieri de rang înalt, au fost întrerupte de un zgomotos ropot de aplauze!
Din grupul OMV-Petrom, cineva a întrebat “pe ce mă bazez” (replica celebră din MOROMEŢII) şi am realizat că este un roman, o coadă de topor… Calm, deşi mi se ridicase sîngele la cap, i-am răspuns că sînt ofiţer de informaţii (înainte şi după “loviluţie”), petrolist practicant on/offshore, am avut atribuţii în sectorul energetic peste 15 ani, profesor în informaţii strategice şi riscuri energetice şi pasiunea mea este aceea de a face bilanţuri energetice, sectoriale, pe care le public semestrial, la sesiunile de comunicări ştiinţifice cu participare internaţională… (Cît petrol se extrage, cît se raportaeză, cît se prelucrează, cît se vinde la pompă, dar şi produse auxiliare…)
Aplauzele au continuat, spre deznădejdea celor de la OMV-Petrom!
După şedinţă, am fost abordat de reprezentanţii Grupului şi mi-au propus să le devin partener în echipă… Mi-au spus că citiseră cartea publicata la Editura ANI Bucureşti, “PETROL, DEZVOLTARE ŞI (IN)SECURITATE”. Am cerut (conform uzanţelor, fiind ofiţer în activitate) timp de gândire (spre a mă consulta cu şefii). Nici nu vă puteţi închipui ce şuturi verbale şi morale am primit, a doua zi, de la un şef tembel, ajuns ulterior general: că nu am fost orientat, că nu am pic de bun simţ faţă de cei care aduc nu ştiu cât la bugetul de stat. L-am ascultat şi, în final, în cea mai sănătoasă atitudine de copil trăit la ţară (in câmpia Buzăului şi munţii Zarandului), instruit şi educat la şcolile înalte din bariera Bucureşti (zona Mimiu Ploieşti – liceul de petrol-chimie, Universitatea de petrol si gaze) l-am bagat în p…a mă-sii, pe româneşte, şi i-am spus că-l aştept să ieşim la pensie, să-i pot trage una în botul lui de nemernic.
La cîteva zile, un alt mare şef, un om deosebit, care mă aprobă scrîşnind din dinţi, m-a sfatuit să fiu mai blînd… După cîteva săptămîni, ajuns aproape la cîteva luni de vîrsta biologică a trecerii în rezervă şi a peste 25 de ani de militărie, scîrbit şi informat că ni se vor micşora salariile şi, evident, cuantumul soldelor compensatorii şi pensiile, m-am pensionat!
De atunci, sînt liniştit personal, dar nu împăcat cu soarta! Sper ca, într-o zi, trădătorii de neam şi ţară să dea socoteală în faţa neamului românesc, pentru încălcarea art. 136, “Proprietatea”, alin. (3) din Constituţia României!
Iar cei care simt şi gîndesc româneşte, să le fie judecatori!!!
Doamne, ocroteşte România, Europa şi întreaga lume!

Cu mare amărăciune,
Prof. univ. dr. ing. Marian RIZEA si Col.(R)”

brenda spunea...

sa speram in bine?

Leon spunea...

A mai avansat,...!
Zilele trecute era la poz.95 !

Gigi spunea...

👍👏💯

M spunea...

👍👍👍

valica spunea...

Iata poezia pentru care se presupune ca a fost OMORAT Vadim Tudor!
Cuvinte GRELE…
Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie:
Scapă cît mai iute de masonerie!
Numai neamuri proaste, şmecheri, impostori
Toţi sînt Mari Maeştri (în a trage sfori).
Poartă şorţ, galoane şi-alte tinichele
Plini de semne sacre şi de lanţuri grele.
Ei se trag, cu toţii, din Hiram Abif
Ziditori de temple, scrişi în catastif.
Sînt colegi cu Mozart, Franklin, Casanova
Şi cu manelistul Jean de la Craiova.
Şi cu Fulgerică, zis şi Bragadel
Care face-n spume bere caramel.
Ce solemnitate! Şi ce jurăminte!
Toţi sînt Fraţi de Ordin şi de lucruri sfinte!
Plini de importanţă, nimeni nu-i ca ei
Au ceva din puiul rumen, cu mujdei.
E o stare bună, de suficienţă
Ei au luat caimacul, merg doar la esenţă.
Peste tot au oameni, siguri, la butoane
Ei adoră, zilnic, altfel de icoane.
Dumnezeu le este ,,Mare Arhitect”
Temple – nu Biserici, ce vreţi mai direct?
Cui jură credinţă, lăcrimînd pios?
Forţelor oculte, nu şi lui Hristos.
Toţi vor să parvină, brusc, pe scurtătură
Ei vor să răstoarne legile-n natură.
Funcţii şi onoruri aprig sînt vînate
Prostul avansează doar pentru că-i Frate.
Eu cunosc prea bine lumea de ocară
A masoneriei de la noi din ţară.
N-are idealuri, ci doar interese
Intrigă, şi bîrfă, lupte tot mai dese.
Primitivi sînt unii, n-au nici o valoare
Nu ştiu nici să scrie, hoţi de drumul mare
Interlopi cu ştate vechi în puşcărie
Şi-au găsit refugiul în masonerie
Ocoliţi de Lege, fiindcă ei sînt fraţi
Chiar cu cei mai vajnici dintre magistraţi.
Iar de la o vreme, după cum se ştie
Şi muieri fac parte din masonerie.
Doamne, ce ridicol! Şi ce degradare!
Le priveşte lumea ca pe vrăjitoare.
Sînt femei cu barbă şi cu voce groasă
Nu au altă treabă? N-au copii acasă?
Au schimbat şi şorţul de bucătărie
C-un şorţ geometric, de masonerie.
Ele joacă rolul unor amazoane
N-au feminitate – doar nişte şabloane.
Lume subterană e masoneria
Şubredă ca fumul şi butaforia.
N-au zidit o casă toţi aceşti ,,zidari”
Ei, de trei milenii, sînt doar panglicari
Ritualuri false, ce s-au perimat
Ca o operetă într-un bîlci uitat.
Noi s-avem în viaţă doar un etalon:
Împăratul Lumii nu a fost mason.
Templul Lui slujiţi-l, nu un zid surpat
Mai e timp să puneţi capăt la păcat…
Corneliu Vadim Tudor
Pamflet scris sîmbătă, 13 septembrie 2014, de Sf. Corneliu Sutaşul

Murzuk, numele tradarii intereselor nationale
...gasiti aici:
https://ioncoja.ro/murzuk-numele-tradarii-intereselor-nationale/

valica spunea...

La BRD, au intrat de pe 10 , pensiile pe card.(M.A.I.)

Iulian Mareș spunea...

Valica,
Așa vorbește târgul...
Eu nu cred, însă îmi place cum sună...

Iulian Mareș spunea...

Pro anulare Oskar,

Așa ai înțeles tu, pt că înțelegi fff puțin, spre deloc!

Liviub spunea...

Parca il cauta ai nostri prin lumea larga...

Leo spunea...

La pagina 4 , 5
http://www.presamil.ro/ultimul_nr/#4/z

ovidiuzid spunea...

ARE CINEVA CUNOȘTINȚĂ DESPRE O PERSOANĂ CARE A CÂȘTIGAT ÎN INSTANȚĂ DEFINITIV AORDAREA SPORULUI OMM LA PENSIE DUPĂ 15 SEPTEMBRIE 2017?

ovidiuzid spunea...

DE CE A FOST ANULATA INTREBAREA MEA.
CUI NU II CONVINE?

Leo spunea...

Mi-ar conveni și mie să fac scenarii de APOCALIPSE cu ploi cu diamante și de EXTRATEREȘTRII virili pe care lupanarele orientului nu-i mai încap , dacă aș avea și eu o pensie de peste 15000 lei.....
MIE NU-MI CONVINE .
Că nu am 15000 lei pensie pe LUNĂ ( nu pe saturn ori Neptun , de unde pleacă aceste pensii precum cometele din Norul lui UORT din epistolele științifico-fantastice ale lui Miluț)

Huhu Rezea spunea...

Citește și d-ta articolele de la eticheta OMM/SOSP de pe prima pagină a blogului. O să găsești și motivările instanțelor.
Se vede că nu ești un cititor frecvent al bloguluoi.