Un produs Blogger.

sâmbătă, februarie 29, 2020

Gral sri(r) V.Mălureanu, despre intelectualitatea română în regimul ceaușist.

52 comments
Florian Bichir și Dan Andronic au realizat interviuri, sub egida revistei Evenimentul Istoric, cu generalul Sri în rezervă, Vasile Mălureanu, incitați fiind de recenta carte publicată de acesta despre elita intelectualității din România... în interacțiune cu fosta securitate.
Cartea a fost lansata, cu o prezență selectă, în luna ianuarie a.c. la Fundația Nicolae Titulescu.
După 30 de ani de ostilitate la adresa securității, iată că se găsesc ziariști și cercetători istorici dispuși să asculte și opiniile unor importanți ofițeri de informații, câți or mai trăi după trei decenii de la desființarea securității de către cei care s-au considerat oprimați de acest temut organ informativ.
Vasile Mălureanu, deși nu este un strălucit orator, surprinde, atât în carte cât și în interviu, cu informații relevante despre intelectualitatea română din perioada comunismului ceaușist, nu din perioada tutelării de către sovietici.
Aflăm și de ce evenimentele din anul 1989 au răbufnit cu o atât de mare violență, dar și date inedite despre acțiunile securității pentru salvarea tezaurului arhivistic referitor la fostele teritorii românești.
Cartea și interviul vor genera numeroase controverse, mai ales că sunt vizate evenimente și persoane importante ale vieții politice, militare, culturale și artistice din România.
Primul tiraj al cărții este deja epuizat, spune Florian Bichir.


Imagini de la lansarea cărții la Fundația Nicolae Titulescu. Curea, Nastase, Mălureanu și Coja

Interviul poate fi urmărit, împărțit în două episoade, mai jos.
https://evenimentulistoric.ro/legatura-serviciilor-secrete-straine-cu-ziaristi-si-artisti-romani-nume-mari-apar-intr-un-interviu-bomba-cu-un-fost-ofiter-de-securitate.html

https://evenimentulistoric.ro/interviu-eveniment-un-important-fost-ofiter-de-securitate-raspunde-la-intrebarea-ii-era-frica-lui-ceausescu-de-intelectuali-evenimentul-istoric-tv.html



52 de comentarii:

Iulian Mareș spunea...

Vom descoperi și pe Pleșu, Băcanul și Dinescu?

Huhu Rezea spunea...

Din abundență Pleșu, Dinescu, Cârstoiu, Breban, Tepeneag, Goma, Sorin Dumitrescu

Călugărul spunea...

Mereu am avut doar două feluri de 'intelectuali'. Intelectuali cu epoleți sau informatori. Intelectualii cioloveci ca Dinescu nu se pun.

Monteoru spunea...

Dar Cristoiu,Nistorescu ,Rosca Stanescu nu se pun sau ei sunt pe alta parte a baricadei?

Huhu Rezea spunea...

Ilie Bulmez, se vede că nu ai ascultat, din lene, nici măcar câteva minute di interviu, ca să vezi ce preocupări profesionale aveau camarazii noștri, în timp ce tu dai cu vaselină pe pușcoacele GP.

Ein Stein spunea...

Despre femeia de stiinta de renume mondial doctor in polimeri si codoi oare scrie ceva? Ca si ea era telectuala. Un fost securist vopsit in sereist scrie despre intelectualitatea romaneasca. Noaptea mintii.

Monteoru spunea...

Dece te superi?Subsemnatul cel putin sunt militar calificat nu din cel ce folosea ochiul si timpanul in slujba lui Ceausescu.Deci nu m-am ascuns in decembrie 1989 si nu am fost vanat ca sobolanul.Ma cunosc bine cu fostii ai tai sefi.
Spre stiinta ta.Nu sunt Bulmez.



Iulian Mareș spunea...

După 47 agenții de top SvS al ROU au luat calea Moscovei pt interogatorii NKVD, lasandu-si oasele care cum i-ar fost norocul, în frunte cu controversatul Cristescu!
Daca in 90 erau ambandonati cine crezi că-i prelua?

Huhu Rezea spunea...

@Ein Stein
Nu te mai da gomos!
Omul nu neagă că a lucrat în securitate.
Cum să nu scrie, dacă acela a fost mediul în care și-a desfășurat activitatea?
Si dovedește că are ce să spună! Tocmai de aceea este intervievat.

Iulian Mareș spunea...

Este discutabilă sintagma "în slujba lui Ceaușescu"…!
Cei veki diferă mult și structural de actualii...
Tu de ce crezi că suntem în deranjul asta?

Monteoru spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Gigi spunea...

Dacã ãstia care face referirire aci sunt mari personalitãţi,patrioţi etc,eu sunt popã!!!

Huhu Rezea spunea...

@Ilie
Ascultă înregistrările, cumpără cartea și culturalizază-te. Scazi nivelul discuțiilor.
Trebuie să fi avut tu ceva merite informative dacă te-au pus portar la sediul Securității Buzău timp de 3 luni.

Iulian Mareș spunea...

Tu ai fost universitar?

Iulian Mareș spunea...

Repetitiv! Deskide fereastra!

Iulian Mareș spunea...

Drăghici
...hai că nu au trecut 2 min și ai comis-o!
Ctrl-V!

Iulian Mareș spunea...

Pe carabinele ZB de la GP!..😂🤣👍

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Respect securistii, si vechi si noi, care au lucrat in securitate si o spun deschis, fara frica si rusine, fiind un serviciu de Stat si in slujba securitatii nationale, asa cum ii iert pe turnatorii la securitate, care ies in fata formatiei, recunosc, isi pun cenusa in cap si se pocaiesc pe la manastiri, sau undeva izolati, sa-si caute mantuirea pentru faradelegile savarsite! Urasc din toti ficatii turnatorii, ca Basanau, care au comis faradelegile turnatoriilor si mai au tupeu sa minta ca nu au savarsit nimic, sau ca insista sa ramana public, in prima linie politica! Basistii au invadat acest blog si inca il mai pretuiesc pe Basescu, dintr-un principiu: Au fost si ei turnatori la Secu si o fac dintr-o solidaritate spontana. Suntem toti, de acum, batrani si ar trebui ca cei care se simt cu bărzăunele pe căciula sa iasa in fata si sa se spovedeasca pentru a-si usura sufletele pangarite, si cand or muri se duc in fata Lui Dumnezeu racoriti de spovedaniile facute in fata celor pe care i-au pangarit moral, emotional si material! Amin. O sa avem asemenea camarazi sinceri, pe care sa-i iertam si sa-i binecuvantam ca au venit in fata acestui Altar public sa-si depuna icrele destainuirilor?! PS: Pun si un sticker invizibil: Un ochi inchis si un ochi deschis!

Viorel spunea...

Domnule Utilizator Microsoft, vă rog să-mi explicați (dacă vreți) la ce se referă ?: “Interesantă poza de la "cenaclu", dar ce rost avea pianul? Ăi bătrâni produce multe "sunete" și fără pian. Viorel, e vorba de muzicanți.”
Că bătrânii produc sunete mai puțin plăcute și culmea, ați auzit de sunete urât mirositoare ? Diferența dintre muzicanți și muzicieni o înțeleg destul de bine. Comentați prima întrebare, face parte din rebus sau integramă, este greu de dezlegat.

Sorina spunea...

Paul Goma un idiot a plecat linistit dupa ce a scris destul.in Rahova .e mult de povestit despre a acest scriitor care nu il.citea nimeni

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sorina, Paul Goma are diploma de securan cooperant ascunsa in podul casei, imi trbuie doar bani suficienti sa ajunga la Paris, sa-i rog rudele s-o caut prin cuferele prafuite! E clar ca a jucat dublu, ca un maimutoi, primind bani suficienti sa toarne diaspora si agentii ei, poate ca unii au si murit intepati prin hrubele de metrou, intepati cu umbrela, sau otraviti cu seminte de salcam, cianurate. Francezii il pretuiau tare ca fularul, asa cum as aprecia eu cainele vecinului care ar latra de foame!

Iulian Mareș spunea...

Iata ce stim de la GOMA:
"Noi sărim în poziție de drepți oricînd se pronunță cuvîntul „holocaust”, dar de ce uităm de morții noștri, uciși în mod sălbatic de evrei?

În perioada 28-30 iunie 1940, la cedarea Basarabiei și Bucovinei, sute de ofițeri, preoți, funcționari, studenți români, au fost uciși în stradă conform listelor întocmite de sioniști. Redau pasaje din lucrarea „Descronologizatorii” a lui Paul Goma:

„Sà vorbim de câteva din faptele unor evrei începînd de la 28 iunie 1940 :

La Chisinău: din chiar ziua de 28 iunie 1940 : Etea (Petia ?) Beiner, doctorul Derevici, avocatul Steinberg – locuitori ai orasului – au fost primii care si-au manifestat pe străzi bucuria de a fi fost liberati de români, agitînd listele negre (alcătuite de cine știe când) ;

– tot ei s-au aflat atât în fruntea bandelor care i-au atacat pe refugiatii ce încercau să iasă din oras, pentru a se îndrepta spre Prut – o coloană alcătuită din funcționari și din teologi ;

– la îndemnul si exemplul celor trei, «populația pasnică indignată» – alcătuită din evrei – avea deja pregătite : pietre, bâte, vase cu uncrop, oale de noapte, pline : refugiații au fost bătuti cu pietre, opăriti, ciomăgiti, dezbrăcati, scuipați, stropiți cu fecale (pe teologii căzuti la pământ, femeile doar mimau sau chiar urinau cu adevărat) – apoi târîti si închisi în clădirile Facultății de teologie, unde sovieticii amenajaseră fulgerător una dintre închisori, «specializată» în, mai cu seamă, ostași răpiți în timpul retragerii;

– aceiasi (Beiner, Derevici, Steinberg) s-au aflat în fruntea haitelor de enkavedisti care, în urmàtoarele zile au operat mii de arestări – după listele lor negre.

La Tighina : în 28 iunie 1940 avocatul Glinsberg a împuscat, demonstrativ, în stradă, doi funcționari ai prefecturii ;

– acelasi, împreună cu alti evrei l-au prins pe preotul Motescu, i-au tăiat limba si urechile, în plină stradă, l-au dus în altarul bisericii si i-au dat foc – în foc a sfârsit și preotul și biserica;

La Soroca : avocatii Fluchser si Picraevski (si ei autori de liste negre) au împuscat în stradà, la 28 iunie 1940, mai multi functionari superiori, avocati, ofiteri români;

La Cetatea Albà : autorii de liste-negre Burman si Zuckermann i-au împuscat în stradă pe Eusebie Popovici și pe Nicador Maleski, preoți;

La Orhei si în satele învecinate : Popàuti, Oliscani, Isacova bande de evrei cu steaguri rosii au ucis preoti, strigînd :

«Vrem Moldova pânà la Siret !»

(N-o fi momentul, dar nu mă pot stàpâni : de ce nu strigau – că tot împuscau ei popi ortodocsi : «Vrem Moldova pânà la… Atlantic !», desi nici «pânà la Pacific» n-ar fi stricat).

La Cernăuți – încă din 27 iunie 1940 (ce precocitate !) evreii au alcătuit un «comitet popular» condus de Sallo Brunn, care s-au autonumit primar; împreună cu Glaubach (proaspătul adjunct) au pornit în fruntea bandelor de evrei căutători mai cu seamă de preoți, de studenți la Teologie, de profesori, de înalți funcționari – ca să-i ucidă (ceea ce au si făcut).

În iulie 1941, după liberarea Chisinăului, în curtea consulatului italian – unde NKVD-ul îsi stabilise sediul – au fost dezgropate 80 cadavre, în majoritate neidentificate, într-atât fuseserà mutilate (membre, capete tăiate), batjocorite (organe sexuale în gură), arse în timpul «anchetei» la flacără sau cu acizi. Dupà resturile de îmbrăcăminte, s-a dedus că martirizatii fuseseră preoți, elevi, ceferiști (după chipie);"

brenda spunea...

GOMITA LOCUIA IN DRUMUL TABEREI CAND A FOST DUS IN RAHOVA A FOST LUAT CU O MASINA FARA MASCATI SAU CATUSE CUM FAC ASTIA ACUM SI DUPA CE A DAT CATEVA ZILE EXTEMPORAL GENERALUL PLESITA IA DAT PAȘAPORT SA PLECE, asa ca asta sa taca dracului la fel ca multi altii, ar fi multe de spus dar in contextul actual nu mai este cazul

Huhu Rezea spunea...

Generalul le povesteste intrelocutorilor că Securitatea nu ar fi afat despre Tranncedentali dacă Pleșu nu s-ar fi certat, la telefon, cu Sorin Dumitrescu, pentru faptul că meditatorii, în fapt serviciul britanic de informații, le-au stabilit aceeași mantra, formulă sacră din budism.

Monteoru spunea...

Sa facem dinstinctie intre ceisti si securisti.Ceistii proveneau de regula din fosti militari din MApN pe cand securistii proveneau din randul civililor specializati in ochiul si timpanul timp de 3 luni la Baneasa.Astia isi faceau meseria prin santaj si teroare.Parte din ei s-au cerut sa fie trecuti in rezerva si s-au angajat in FNI aflat in proprietate lui Sorin Ovidiu Vantu.Cei ramasi timp de 3 luni au ramas fara obiect de activitate.Ceeace spun nu sunt povesti.Cand au aflat ca ies de sub tutela MApN se bucurau ca la sarbatoare nationala.Fiindca nu prea ii duceau capul ei nu stiau ca fosti ceisti la MApN erau trecuti la ei sa le faca asigurarea contrainformativa.Nu va spun povesti.
Dece spune Huhurez ca am fost portar la securitate?In ziua in care a aparut Consiliul judetean al FSN am primit sarcina sa fac in asa fel ca securitatea judeteana sa nu poata sa actioneze.Cu cei din GP am blocat sediul securitatii iar cu militarii am patruns in incinta.Nu am avut de lucru.Au fost pisoiasi.Pisoiasi au fost si ulterior.Excelau in ispite.Am avut ruda prin alianta ofiter de securitate.Isi facea veacul prin bodegi cu toti borfasii si betivii ceeace i-a adus si decesul. Am avut coleg de facultate militian,pompier,multi graniceri,de la trupele de securitate,ceisti.Am stat impreuna la o bere,la aceeasi masa la popota,in acelasi anfiteatru.Nici unul nu a emis aprecieri pozitive la adresa securistilor.Noi eram militari profesionisti si intre militari indiferent de arma exista la greu un adeziv nevazut.

Huhu Rezea spunea...

Nu te-ai invrednicit bătrâne să asculți nici începutul interviului în care generalul povesteste cum si cât a studiat pentru a ajunge ofiter de informații, începând din 1965.
Nu ti-ai dat seama că, în cele 3 luni cât ai fost paznic la Secția Securitații din Buzău, erai doar un instrument al dictaturii militare instaurate de Stanculescu și Militaru, dictatura din care s-a iesit prin abilitățile politice ale lui Iliescu, Coposu, Rațiu și Câmpeanu, care au creat CPUN, organ legislativ provizoriu, până la alegerile din luna mai 1990.

Iulian Mareș spunea...

Aha, mai aveau putin si spalau si budele din autogara Rahova, nu doar ca stateau ca tantalii cu marul pe cap, ca tot se supara un "Godina" pe lingutita popilor!

Iulian Mareș spunea...

GP,
deraiezi complet!..."pe cand securistii proveneau din randul civililor specializati in ochiul si timpanul timp de 3 luni la Baneasa"..."Fiindca nu prea ii duceau capul"?

Iulian Mareș spunea...

Sa nu uitam ce s-a intamplat acum cateva zile! Turcia "revine" 100% in NATO?

"Ambasadorii la NATO ai statelor membre ai organizaţiei s-au reunit azi de urgență după ce Turcia a invocat Articolul 4 al Tratatului.

Conform Articolului 4 din Tratat, orice stat aliat poate solicita ţinerea de consultări în situaţia în care consideră că îi sunt ameninţate integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea.

NATO s-a reunit azi, în baza acestui articol, la solicitarea Turciei, după ce 33 de soldaţi turci au fost ucişi joi într-un atac aerian sirian în regiunea Idlib. în urma ofensivei trupelor lui Bashar al-Assad, susținute de aliatul rus.
La finalul întrevederii, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei să stopeze imediat ofensiva Armatei siriene în Idlib. NATO și-a reiterat spirjinul pentru Turcia.

Rusia refuză să stopeze ofensiva trupelor lui Assad în Siria

Într-un răspuns la solicitarea NATO, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, transmite că Rusia nu poate împiedica ofensiva trupelor siriene.

Potrivit agenției de presă Tass, Lavrov a afirmat că Moscova nu poate „să interzică Armatei siriene să își îndeplinească obiectivele consemnate în rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU cu privire la lupta împotriva terorismului”, iar Damascul nu va face niciun compromis.

Lavrov a mai afirmat că Rusia se angajează să respecte acordurile cu Turcia cu privire la situația din regiune și a făcut apel către Ankara să facă același lucru.

Înaltul oficial rus a mai completat, precizând că „Armata siriană are tot dreptul să răspundă și să acționeze pentru a suprima teroriștii”, făcând referire la forțele rebele susținute de Turcia care luptă împotriva lui Bashar al-Assad din 2011 încoace."

Huhu Rezea spunea...

@Mareș
TE-am rugat să respecți tematica topicelor. E păcat să se piardă unele informații doar pentru că sunt prost plasate.

Iulian Mareș spunea...

Este vorba de securitatea flancului de sud!

Monteoru spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

V,
Este un fel de aritmogrif! 😂🤣

Huhu Rezea spunea...

@Ilie
😂🤣
Si.. acum, tu de ce ești cătrănit pe un securist care, după cum vezi, a avut preocupări intelectua.
Fiecare își laudă sculele sale!

Gigi spunea...

Nu am avut,nu am şi nu voi avea nimic cu nimeni cu cei care s-au acupat prin prisma meseriei de securitatea ţãrii.Nu-i agreez pe cei care s-au ocupat,se ocupã şi se vor ocupa de poliţie politicã şi distrug destine.Sa fie clar.
Toatã admiraţia pentru cei care au muncit,muncesc,sacrificându-se pt.ţarã şi poporul român!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ducandu-ma Spitalul Militar Central la neurologie in legatura cu accidentul avut am vazut mari medici ca disparusera subit din peisaj... Intreb ici colo, si ce sa vezi: Toti erau implicati in meditatia transcedentala, informandu-ma un Plt maj de securitate internat, dar si de faptul ca de epurari se ocupa madam Ceasca, pentru ca ea a aflat prima, imi zicea ala. Tot el mi-a povestit cum au fost implicati cu impuscatul revoltatilor din Suraia, Vrancea si alte revolte ale taranilor, care refuzau colectivizarea. Si altele mi-a mai spus si ma miram de ce mi se destanuie... Intr-un tarziu am aflat si taina: Se internase la brodeala, mai bine zis isi aranja iesirea pe caz de ,,boala,'' sucarit ca nu-l mai avansase sau ca facuse o boacana, avand sticle cu rașpinca intr-o servieta sub pat, band pe furis si de aia si dezlegarea la limba. M-am facut apoi ca dorm sa nu-i mai aud trancanelile, pline de ura la adresa taranilor si palmasilor care nu se supuneau regimului, fiind un tigan tuciuriu din Tecuci, semi analfabet, mare cat baliga de elefant si musculos, astea fiindu-i ,,calitatile'' la inrolarea in Secu, direct din serviciul militar, asa cum erau in vremurile anilor 1950-60. Deci meditatia transcedentala i-a vutut pe multi, cred ca si pe Gen Liviu Ciubancan, Cdt Div. 67 Mec-Braila, si public spunandu-se ca facuse specula cu prajituri de la stat! La timpul ala ii stiam pe toti smardoitii, a trecut timpul si i-am uitat naibii!

Monteoru spunea...

Nici ministrul lor nu avea incredere in ei.Cand au vrut sa-i asigure telefon in dormitor i-a dat afara .In cele mai inalte foruri ale PCR ei erau detestati.Noi am fost in slujba statului nu ei.Sper ca SRI sa fie altfel decat fosta securitate.

Huhu Rezea spunea...

@Ilie
Adevăr grăiești, ca un păcătos!
Ar trebui să-ți mulțumească securiștii pentru că ai constatat că nu erau agreați la PCR. Nici acum nu știi de ce. Nu?
Bine că erați voi gărzile patriotice brațul înarmat al PCR!

Iulian Mareș spunea...

Nea Ilie, nea Ilie, Tac-Pac!

Securitatea este că un armăsar nărăvaș, dacă nu pui șaua pe el! Vorbele îi aparțin ciuruitului....
Și că să pună șaua a înființat Consiliul Politic in DSS! De aici încolo membrii PCR nu mai puteau fi lucrați operativ fara aprobare specială de la partid și nici racolați!
Ăsta este adevărul istoric....
Astfel informarea de partid/statuară a trecut în fața informării operative!
Am explicat bine? Mai bine nu pot, pt că nu există!

Iulian Mareș spunea...

Da, la statia "Nr. 34"!
Vă vizitati? Mergeati și la Drumețul? 👍😂🤣

Iulian Mareș spunea...

Vrei sa spui că nu-i agreezi pe cei ce se țineau de șușe, pe delatori?
Dar crezi că Pacea a fost singur? S-a promovat singur? Nu a girat nimeni pt el?

Iulian Mareș spunea...

Ai mai fost pe acolo?
Ciuvancan al tău nu avea treabă cu Transcendentali. Aia credeau că se vor revigora mental...asemănător cu ayahuasca! Vezi, tot de la un britanic a venit deranjul....👍😂🤣😇

marvas66@yahoo.com spunea...

Pe cand un articol cu zeciuala perceputa de partide de la firme pentru a-si ingrasa amantele, amantii si rudele? Cand o sa spuneti si despre comandantii de unitati urmariti penal?

Monteoru spunea...

Mares ori m-am exprimat eu gresit ori nu ai inteles tu.Am afirmat ca au fost dusi cu capul fiindca li s-a livrat ca ceisti ofiteri de la MApN .GP ,bratul inarmat al partidului o lozinca falsa.Din formatiuni faceau parte muncitori si tarani care il injurau pe Ceausescu si PCR in gura mare.
Ifrim@numai pentru tine.Nu crede toate povestile privind Ciubancan.Mi-a fost sef nemijlocit si am fost cu el prin poligoane,in comisii de controale cu calificativ etc.Am stat cu el la popote la aceeasi masa Eu ca ofiter ,subofiterul ca sofer.Si eu si subofiterul am mancat aceleasi bucate ca si el.Am condus cadre pe linia de tragere ,el pe o directie ,eu pe alta directie.Cu toate ca nu i-am fost un subordonat comod nu mi-a purtat pica.Nu spun ca era perfect dar per general se putea lucra cu el.Mi-a parut rau ca in 1986 a fost dat la gunoi.In 1990 a fost reactivat si am vorbit cu el la telefon.
Unii il vorbesc de rau pe Stanculescu uitand ca ne-a scos din rahat.Am avut onoarea sa particip la convocari conduse de el cand era sef la DPAIA.Ni se adresa numai cu"mai baieti".
Securistii afirma si acum ca dupa 1990 a fost dictatura militara .Pentru ei poate da,pentru militari nu.Daca se implicau mai mult militarii poate economic statea mult mai bine Romania astazi.
PS.Mi-am propus sa urmaresc pe acest blog numai subiecte privind pensiile militare.Daca am gresit fata de cineva imi cer scuze.

marvas66@yahoo.com spunea...

Domnule administrator, chiar sunteti corect. Am crezut ca sunteti partinitor si- mi cer scuze.

Iulian Mareș spunea...

Nu ai și se vede...
Spațiul este mic pentru un ABC!
Afla pe cine sprijineau turcii și US și de ce! Dar rușii?

Nu crezi că Puțin i-a dat țeapă lui Erdogan?

Iulian Mareș spunea...

Adică?

BatistaPeTambal spunea...

Cand juri credinta in slujba patriei juri ca-i vei servi pe guvernanti, oricat de corupti ar fi, sau nu? Am facut si eu asta acum 25 de ani si inca imi e rusine.

M spunea...

Ce spuneți despre șef de cabinet la MAI cu dosar penal?

Iulian Mareș spunea...

Parcă altfel suna jurământul militar....
A fost modificat cumva? Jur credință PSD sau lui Or_Ban/Cîțu?

BatistaPeTambal spunea...

Dumneavoastra primeati ordine de la Romania, Cuza sau Mihai Viteazu?

Iulian Mareș spunea...

"“Eu.... jur credinţă patriei mele, România.
Jur să-mi apăr ţara, chiar cu preţul vieţii.
Jur să respect constituţia, legile ţării şi regulamentele militare.
Aşa să-mi ajute Dumnezeu.”
Sa-ti mai spun ce prevede Constitutia pt situatii grave cand este pusa in pericol democratia si faptul ca militarii nu sunt obligati sa execute ordine pe care le considera nelegale?
Conteaza cine semneaza, transmite sau primeste?
Desigur, imi pare rau ca, legiuitorul a uitat sa-l nominalizee pe Dragnia, Citzu...etc
Probabil nu s-a avut in vedere ca unii militari pot fi si atei!