Un produs Blogger.

luni, aprilie 13, 2020

LADPM ne anunță că organul de control financiar al banului public, Curtea de Conturi, ar fi recomandat CPS a MApN să revizuiască deciziile de actualizare a pensiilor militare

95 comments
De data aceasta îl felicităm pe domnul general Gropan. Totuși, era vorba de aplicarea Legii 152/2017. nu a Legii nr. 153/2017.


Comunicatul Ligii pentru apărarea drepturilor pensionarilor militari

13 04 2020

Liga pentru apararea drepturilor pensionarilor militari consecventa principiilor sale de asi informa toti membrii in legatura cu evolutia subiectelor de interes va reaminteste ca in urma audientei desfasurata la secretarul de stat Marius Balu acesta a promis delegatiei Ligii ca va intreprinde demersuri la Curtea de conturi pentru a afla daca Ministerul Apararii sau Ministerul de Interne au actionat gresit in aplicarea prevederilor Legii 153/2017 in domeniul pensiilor militare - ne referim la deja celebrul procent de 5% pe care MI la acordat cu plus iar MApN-ul nu l-a acordat.

Suntem in masura sa va aducem la cunostinta ca dl. Balu a efectuat acest demers - lucru pentru care ii multumim - si ca in raspunsul primit Curtea de conturi "recomanda" ca Ministerul Apararii sa i-a masuri de acordare a acestui drept in acelasi mod in care s-a procedat si la MI.
Asteptam cu nerabdare decizia domnului Ciuca si informarea Casei de pensii referiotare la acest subiect.
Va aducem la cunostinta ca indiferent de rapiditatea cu care va actiona Casa de pensii in acordarea acestui drept Liga va initia demersuri catre ministrul apararii pentru identificarea persoanelor care se fac vinovate de neacordarea unui drept legal cuvenit pensionarilor militari timp de aproape trei ani de zile precum si de solicitarea comunicarii publice a celor vinovati si a masurilor care se vor lua.
Reamintim ca urmare a neaplicarii corespunzatoare a legii forte multi dintre camarazii nostrii pensionari militari au actionat in instanta, fiind plimbati de nenumarate ori prin tribunale pentru asi obtine acest drept iar pentru aceasta cine se face vinovat trebuie sa plateasca in mod deosebit in contextul in care Liga a atentionat si a demonstrat in nenumarate randuri asupra greselii produse.
Speram ca in ciuda situatiei pe care o parcurgem sau poate ca tocmai pentru ca ne aflam in aceasta situatie domnul ministru Ciuca sa nu ne lase prea mult timp sa mai asteptam repararea situatiei creata de incompetentii ministerului pe care il conduce si asupra carora noi l-am avertizat de nenumarate ori.
Presedinte - Nicolae Gropan



UPDATE

NOTA

Din august 2018 scriu articole pe acest blog prin care arat că 2 case sectoriale, cele ale MApN și SRI, aplică greșit actualizarea pensiilor militare, prin eliminarea indexării de 5% din anul 2016 din cuantumul actualizat la 30 06 2017.

A se citi aici.
Toate articolele le puteți găsi sub eticheta Actualizare
Mai bine de jumătate din actualii pensionari MApN și SRI sunt păgubiți lunar cu sumele care în deciziile de recalculare sunt evidențiate a reprezenta majorarea de 5% acordată prin OUG nr. 57/2017. De ce nu sunt păgubiți toți pensionarii celor 2 case sectoriale aflați în comentarii.
Dreptul de a mai cere instanțelor judecătorești obligarea celor 2 case sectoriale să revizuiască greșeala comisă se prescrie, conform art. 65 din Legea 223/2015, la data de 30 06 2020, mai puțin pentru cei care au solicitat oficial revizuirea, pentru care termenul de 3 ani curge de la data înregistrării cererii de revizuire.

95 de comentarii:

M spunea...

Chiar era nevoie de o veste bună zilele astea!!!!

cjipa spunea...

Felicitări LADPM!
Trebuie să-i mulțumim dlui Bălu pentru demersul făcut la Curtea de Conturi.
Așteptăm metodologia ce se pregătește în cadrul CPS, precum și reacția ministrului apărării naționale.
Cum a fost posibil elaborarea răspunsului dat deputatului Lupescu?

Leon spunea...

https://www.stiripesursge.ro/mahnit-de-decizia-ccr-partidul-condus-de-dan-barna-critica-guvernul-orban-incaseaza-in-continuare-pensii-de-mii-de-euro_1452655.html

ION spunea...

Eu zic sa mai amani entuziasmul.E mai sanatos sa fii sceptic.Da-te pe langa Brenda .Broasca mica face gura mare.

Leon spunea...

@Huhu Rezea, ar insemna o Revizuire a aprox.70 000 de pensii la MApN si emiterea de noi Decizii, cu acordarea sumelor restante din iulie 2017 cam pentru 30-40% din acest numar; oricum cuantumul cuvenit majorarii cu 5% se aduna la cuantumul din ultima decizie NU la cel aflat in plata..!

Leon spunea...

Dan Barna spune ca CCR va discuta (probabil..) pe 6 Mai contestatia la Pl x 292, privind eliminarea pensiilor speciale..!

vasile iosif spunea...

Nu conteaza unde se adună.
Câștigi, pierzi, nu conteaza.
Important este ca cineva a gresit.
Cu intentie directă..., din culpă...
Cu stima,

Ein Stein spunea...

Domnul Gropan a fost si este singurul reprezentant al pensionarilor militari pe care il respect si-l voi respecta. E singurul care a inteles ca nu te poti lupta cu clanurile mafiote prin tribunale si petitii, trebuie armament greu, poate cei care se pricep in chestiunile astea cu legi gasesc si o modalitate prin care cei care se fac vinovati sa raspunda penal. Asa cum a fost sesizata Curtea de Conturi poate exista posibilitatea de sesizare a parchetului sau a DNA. Ideea e ca nu tin mortis sa intre vreun mafiot la puscarie insa cei care le vor urma se vor gandi de mai multe ori pana sa ia o decizie a bunului plac ba chiar vor fi fortati sa puna mana pe carte.

Huhu Rezea spunea...

Revizuirea se va aplica doar pensiilor militarilor, nu și polițiștilor, aflate în plată la data de 30 iunie 2017, data intrării în vigoare a Legii 152/2017, și numai pensiilor care au căzut sub incidența majorarii de 5% acordate de OUG nr. 57/2015.
Vor redobândi integral majorarea de 5% din 2016 doar militarii care prin recalcularea conform L 223/2015 au primit un cuantum recalculat mai mare decât cel în plată la 30 12 2015.
Cei care prin recalculare, majoritatea, au primit un cuantum mult mai mic, au rămas în plată cu cuanumul contributiv și după actualizarea din 30 06 2017, astfel că ei au primit în continuare majorarea de 5% din 2016. Adăugarea prin revizuire la cuantumul actualizat cuvenit, potrivit L 223/2017, a majorării de 5% nu influentează cu nimc cuantumul în plată al acestei categorii de pensionari.
Altfel spus, de o eventuală revizuire ar putea beneficia doar cei pensionați în anul 2016, dar și cei pensionați anterior, dar care prin recalcularea de la 01 01 2016, potrivit legii 223/2017, au obținut un cuantum mai mare decât cel în plată pe Legea 263/2010. Aceste două categorii au fost afectate de măsura abuzivă a CPS a MApN și CPS a SRI.
Câ privește data de la care se va face restituirea diferențelor, articolul 65 din L 223 spune că se acordă în termenul general de prescripție, 3 ani, de la data constatării diferențelor.
Dacă termenul a început să curgă de la 30 06 2017, iată că după 30 06 2020 se prescrie dreptul de a mai solicita restituirea majorării de 5%.
Sunt avantajați doar cei care au cereri de revizuire a deciziilor de actualizare sau actiuni în instanță.




Neacsu spunea...

Aveti grija, ca nu multumiti cui trebuie. Nu Ciuca intarzie emiterea ordinului, ci cei de la Casa de pensii si DGFC care de o luna se tot fac ca lucreaza la ... metodologie, asteptand sa vina luna Iunie, cand nu se vor mai putea da restantele.Balu si LADPM nu au nici un merit aici, ei decat au facut anuntul. Dupa ce o sa apara ordinul o sa dau mai multe detalii. Deocamdata astept sa vad ordinul aparut pentru ca tare imi e teama ca binomul RoJi va invinge tergiversand si pretinzand ca lucreaza cu cei de la Curtea de Conturi.

Neacsu spunea...

Raspunsul a fost elaborat de " pecialistii"care au raspuns si la toate contestatiile. Daca va uitati si cititi mai atent ceti vedea ca unele fraze sunt la copy-paste dupa raspunsurile date de CPS, comisia de contestatii sau in instante, inca inainte de a fi Ciuca ministru. Deci cine a intocmit raspunsul si l-a dat ministrului sa si-l insuseasca, ministrului- desi inca de atunci de lucra la acest proiect-este cel care practic incearca sa amane emiterea ordinului.

Neacsu spunea...

Domnul Gropan doar a primit informatia.

Calinmihaib12 spunea...

..eu ,scepticul de "serviciu" ..va spun: :..sa aveti"puțintică răbdare..!!..caci....DRUMUL E LUNG SI ANEVOIOS...!

Leon spunea...

Deciziile de revizuire ar trebui emise din OFICIU, fara o alta solicitare din partea noastra si chiar daca se vor intinde pe o perioada mai mare, stabilirea noului cuantum va fi tot din data de 30.06.2017 !
Vor avea ceva cresteri si cei care dupa recalcularea cf.L.223, au avut diferente mici fata de cuantumul ramas in plata..!
Dar sa asteptam masurile dispuse de ministrul Ciuca !

Mihai spunea...

@ Huhurez
Toti cei care dupa actualizarea cu majorare SF cu 15% din 06.2017 au obținut un cuantum mult mai mic decât cuantumul avantajos in plata in 2017,indiferent dupa care lege a rezultat acel cuantum avantajos ,nu va castiga nimic din această majorare prin aceasta metodologie de actualizare aplicata la 06.2017.
Unii vor iesi chiar in minus fata de actualele cuantumuri in plata.
Vor castiga ceva doar cei care la aceasta actualizare au obținut un cuantum in urma actualizarii cu majorarea sf cu 15% mai mare decât cel in plata in 2017 sau foarte apropiat de acest cuantum,adică diferențe f mici.
In rest ......
Aici pe lângă aplicarea indexării cu 5% la cuantumul din 2017 actualizat cu majorarea de 15% a SF trebuia aplicata mot-a-mot metodologia din M25 in asa fel ca majorarea cu 15% a SF sa se reflecte în toate elementele componente ale soldelor brute din cele 6 luni ale care se calculează ca procente din sf respectiv in media soldelor brute din care urmează calculul procentului de 65%-85%.
Asta ar fi procedura corecta .
Dupa aceasta procedura si prin adaugarea celor 5% " castig" la cuantum exact = - 7 lei.
Cuantum in plata avantajos in 2016 si 2017 obtinut dupa prev L223.

Iulian Mareș spunea...

Din platitudinea suficienței și neștiinței!

Calinmihaib12 spunea...

D-le HUHUREZ: in ian.2016 pensia nea din dec. 2010,tăiată in ian. 2012 si
re-plătită în oct.2013 = în baza legii 241/2013 până in dec.2015, în ian. 2016 si respectiv in ian.2017 a fost indexată cu 5 % si,respectiv 5,25 %, INAINTE DE PRIMIREA DECIZIEI DE RECALCULARE - ( decizie primită prin vara lui 2017.) După cate stiu TOATE PENSIILE -anterioare lg.223/2015 AU FOST RECALCULATE si apoi INDEXATE, ca si in cazul meu, adică si PENSIILE MILITARE CONTRIBUTIVE stabilite pe lg. 263/2010... In urma recalcularii si indexării din 2016: S-A PLATIT CUANTUMUL AVANTAJOS PENSIONARULUI.

Iulian Mareș spunea...

Poate își cer scuze...?
Eu știu că uneori putem greși mai grav sau mai puțin, însă persistând in greșeală, argumentând kiar, demonstrezi cât de prost ești, iar cel care îți este șef și îți dă credit este și mai dobitoc!
Daca pune mâna și citește înțelege singur, numai dacă este mobilat la cap!

Neacsu spunea...

De acord.

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Ca sa se revizuiasca din oficiu actualizarea nu este nevoie de modificarea niciunui act normativ public existent, decât a eventualelor norme interne secrete prin care s-au aplicat greșit dispozițiile articolului 60 din L 223, în vigoare la 30 06 2017.
Revizuirea dispusă altfel, printr-un act normativ, ar insemna aplicarea ei doar de la data respectivului act.

Calinmihaib12 spunea...

Domnule HUHUREZ:..in raspunsul pe care il dati lui LEON ,ati pomenit de "prescripție.. Va intreb:(poate puneti in dezbatere mai amplă.. )),, de ce intr-un stat de drept:..in situatia in care STATUL= ATOTPUTERNIC = IN RAPORT CU CETATEANUL =PERSOANA FIZICA/ eventual JURIDICA/ ARE STATUT PRIVILEGIAT si INVOCA "PRESCRIPȚIA= OBLIGATIEI SALE DE A ONORA O DATORIE catre acea PERSOANA FIZICA , datorie REZULTATA din diferite activități si relatii contractuale, cum ,de ex. sunt datoriile statului către pensionari rezultate din diferite "ERORI DE CALCUL".., SI/SAU IN SPECIAL in situatia cand aceste DATORII = SUNT REZULTATUL UNOR INFRACTIUNI SAVARSITE DELIBERAT de INSTITUTII STATALE..?(in general: INVOCAREA PRESCRIPTIEI DE CATRE "VINOVAT"..!!..= mi se pare O NEDREPTATE ABSOLUTA...! CAM in ORICE SITUATIE..!= DACA "PAGUBITUL" RAMANE asa...!

Huhu Rezea spunea...

@Neacșu
Parcă spuneai că îi acorzi un moratoriu domnului Ciucă doar până la 01 04 2020.
După umila mea părere, gulerele albe din serviciile finaciare și juridice din MApN nu dau nici doi bani pe influența prezentă a domnului Ciuca, așa cum nu au dat nici cât dânsul a fost seful MStM, poziție din care a tolerat inechități în domeniul pensiilor militare.

Viorel spunea...

Păi atunci să dăm comandă la o societate care lucrează cu fier forjat să le facă domnilor RoJi câte o stea (adică două) și 2 (adică 4) pentru propunere / avansare pe care să le batem în cap poate le vine mintea la loc și aplică legea cum trebuie. La nevoie găsim și frânghie că ne-am săturat de afoni cu grade și funcții ca activi și “pasivi”. Chiar noi pensionarii trebuie să stăm cu mâna întinsă la ciurucuri de genul celor doi ?

Leo spunea...

Totí sunt in cardasie si totodata slugi ale sistemului de partid al politrucilor

ION spunea...

Ce tot o invartim dupa pom.Nu e clar?Nu s-a vrut.Nu se vrea.Refuz sa cred ca cei care se ocupa de manevrarea banilor au fost si sunt de capul lor.Cu atat mai mult acum cand e o foame de bani acuta nu vom primi un sfant.Sa zicem multumesc daca nu ni se ia.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Cand colegul era seful SMG/SMAp nu avea in subordine (contrar armatelor NATO) DGFC si DLAJ, insa acum acestea i se subordoneaza direct si sunt in coordonarea unor secretari de stat! Daca atunci vina era mai mica cu 5%, acum este mai mare cu 105%! Despre ce vorbim?
La atatea nemultumiri nu putea cere kiar el un pdv autorizat de la Curtea de Conturi? ...adica sergentii inteleg textul si el nu?

brenda spunea...

cel putin celor cu pensia ca a lui dlIFRIM adica pensiile sub salariu minim ?

Calinmihaib12 spunea...

.Rămân "UIMIT"(ca sa citez un "clasic" in viață:Voican VOICULESCU,inarmatul din 1989) când vad in cateva comentarii ca autorii INCA isi mai închipuie că d- l CIUCA ar fi un fel de..mesia si așteaptă.. de la el ceva ce NU VREA si PROBABIL =NICI NU POATE REZOLVA = pentru PENSIONARII ....MILITARI...!

Neacsu spunea...

Eumereu am sustinut ca binomul respectiv incearca pe toate caile sa il faulteze si sa il discrediteze. Faptele o dovedesc. Se 3 luni se tot incearca "gasirea unei solutii" "se lucreaza la metodologie" probabil baietii asteapta o noua moriune de cenzura, caderea guvernului.

brenda spunea...

cum adica ,aplicarea unei legii se face prin recomandare? ce tampene mai este si asta? alooooooooooooo in ce tara traim?

Huhu Rezea spunea...

@brenda
Ce e greu de înțeles, după eplicațiile date, că @Ifrim nu primește nimic în plus prin eventuala revizuire, deoarece el a rămas cu cuantumul avut în plată înainte de recalculare, cuantum care poartă în el și acum indexarea de 5% din 2016?

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Nu există asemenea creșteri mai mici.
Dacă pensia recalculată a fost mai mică cu un singur leu decât pensia în plată la 31 12 2015, întreaga indexare de 5% a mers la cuantumul în plată. Asta din cauză că au decis ca indexările să se aplice la cuantumul în plată, nu la cuantumul calculat/recalculat/actualizat.
Cum spui d-ta a fost valabil până în anul 2011.

Leon spunea...

@Huhule, si eu sunt printre cei care am cuantumul recalculat mai mic (cu 19 lei) si cuantumul actualizat( cu 114 lei) fata de cel aflat in plata.
In urma revizuirii as avea un castig pentru 36 luni o suma bruta de aprox.2500 de lei !
Aceasta suma as fi dispus sa-i propun dlui ministru Ciuca(daca este de acord si T3..:))) s-o donez Directiei medicale a MApN pentru dotarea spitalelor militare cu echipament de protectie a personalului medical!

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Tocmai astă mă străduiesc să te fac să înțelegi că d-ta, având cuantumul la 31 12 2015 mai mare cu 19 lei decât cel recalculat prin L 223/2015, nu mai primești nimic la cuantumul în plata, pentru că acest cuantum în plată, pe care îl ai în prezent, poartă în el deja și indexarea de 5% din 2016.
Ti-au eliminat-o doar din cuantumul cuvenit, fie el recalculat sau actualizat.
Până în anul 2011, indexările se aplicau la cuantumul cuvenit.

vasile iosif spunea...

Ce influenta va avea in instante in procesele aflate pe rol prezentarea acestei poziții a Curtii de Conturi ?
Cu multumiri,

Huhu Rezea spunea...

Instanțele vor obliga CPS-urile în culpă să revizuiască deciziile de actualizare de la data în care s-a solicitat revizuirea la cerere, nu din oficiu.

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea, ce se întâmplă cu mine (afonul) care am luat de bună (poate ca mulți alții) formula de recalculare a pensiilor militare și în urma răspunsului primit nu am mai făcut contestație. După 4 luni, un coleg de la ISU mi-a dat în xerocopie prima decizie (de pensionare) și a doua (cu recalcularea), abia atunci am sesizat diferențele. Am scris la CPS a MApN, am trimis xerocopie de pe cele două decizii ale mele și cele două decizii ale colegului arătând diferența privind modul de calcul și diferența de bani. El a primit 86 lei în plus la pensie, mie mi-au spus că sunt pe minus cu 77 lei (amândoi am ieșit la pensie în 2016). Se mai ia în calcul recalcularea pensiei mele dacă din neștiință nu am făcut contestație în timpul legal ?

Leon spunea...

@Huhu Rezea, logic asa pare, dar...v-am trimis poze pe email cu cele doua decizii, de recalculare si actualizare..!

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Tocmai ce îți spuneam!
Cuantumul recalculat. majorat cu 5%, este mai mic decât cuantumul avut atunci în plată, care și el era și este în continuare majorat cu 5%.
In acest simplu raționament și-au scrântit mintea cei de la cele 2 case sectoriale și au emis enormitatea că indexarea din 2016 s-ar acorda de 2 ori.

Sorina spunea...

Dar celor pensionati in 2016 pana in iunie? Si au pensie 1110? Astia ce fac?

Huhu Rezea spunea...

Poate ai vrut să întrebi de cei care și-au deschis drepturile de pensie în perioada 01 01 -30 06 2017?
Acestia nu au intrat sub incidența majorării de 5% din 2016.

Huhu Rezea spunea...

Astăzi am cerut puncte de vedere, despre Comunicatul LADPM și despre acest articol, Caselor sectoriale în culp, MApn și SRI.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Inseamna ca pensiile mici si foarte mici raman in vecie asa, precum i-ati raspuns Brendei, caruia ii multumesc pentru intrebare?! Cand se va gandi cineva si la noi, ca nu mai este de trait?

Mihai spunea...

@ Leon
Huhurez zice bine ce zice insa raportarea trebuie sa o faca intre cuantumul recalculat-actualizat la 01.01 2016 cand toate contumurile pensiilor militare la 31.12. 2015 se transforma in pensii militare de stat.
Prin aceasta recalculare-actualizaqre situatie pensiilor s-a schimbat ,dupa cum urmeaza;
- parte pensii au realizat un cuantum pe L223 mai mare decat cuantumul la 31.12.2015
-parte pensii au realizat un cuantum mai mic decat cuantumul la 31.12.2015.
- posibil si ca unele pensii recaalculate sa fi cazut pe acelesi cuantum avut la 31 12.2015.

Ca atare la 01.06 2017 pensiile militare se gaseau in plata functie de cuantumul avantajos rezultat in urma recalcularii le 01.01 2016.
Acest cuantum avantajos contine la 01.06 2017 si indexarea cu 5%.
Prin actualizarea cu majorarea sf cu 15% la 01.06 2017 s-au obtinut pe decizie doua cuantumuri din care a ramas in plata in multe cazuri ( in lipsa aplicarii indexarii cu 5% pe ultima decizie) cuantumul avantajos indexat deja cu 5%.
Majoritatea pensiilor dupa actualizarea cu majorarea de 15% sunt mult mai mici decat cuantumulm in plata la 31.05 2017 indexat cu 5%.
Daca cuantumul avantajos in plata la 01.007 2017 este mai mare sau egal cu 5% decat cuantumul majorat cu 15% respectivul beneficiar prin indexarea cu 5% nu castiga nimic (marea majoritate a pensionarilor).
Vor castiga doar cei care intre cuantumul rezultat prin actualizarea cu majorarea sf cu 15% si cuantumul avantajos au o diferenta mai mica decat 5%. Cu cat diferenta este mai mica (de la 5% spre 0% ) castigul fata de cuantumul avantajos in plata va fi mai mare.
Te gasesti in aceasta situatie. Vei avea o crestere in lei peste cuantumul avantajos ,-19 lei care deja sunt cuprinsi deja in cuantumul avantajos in plata.
Eu raportat la cuantumul avantajos din 2020 obtinut pe L223 care contine toate indexarile trebuie sa le dau eu 7 lei.
La 01 .07.2017 cuantumul avantajos era mai mare cu 200 si ceva ca si cel actualizat cu acel 15% al Sf.

Aici spun inca odata ,pe langa aplicarea acestei indexari legale cu 5% CSP trebuie sa schimbe si metodologia de actualizare astfel incat cresterea SF cu 15% sa se reflecte in toate elementele soldelor brute care se calculeaza prin raportare la %SF. Pe asta trebuia insistat ,la fel ca si pentru indexarea cu 5%.
Deci indexarea cu 5% la mine nu depaseste cuantumul in plata in 2020 obtinut pe L223.

Leon spunea...

@Huhu Rezea, la Recalculare asa este, dar la Actualizare daca adaug 180 lei( majorarea de 5% din anul 2016), depasesc cu 66 de lei cuantumul aflat in plata(indexat cu 5%+5,25%)..!

Huhu Rezea spunea...

@Avia
Nu ai înțeles mai nimic din ce s-a scris pe acest blog în ultimii ani despre eliminarea indexarii de 5% de către 2 case sectoriale.
Se putea să nu complici d-ta lucrurile.
Amintește-ți ca indexarea de 5% din 2016 s-a aplicat la toată lumea la cuantumul avut la 31 12 2015, din simplul motiv că la acea dată nu era nicio pensie recalculată.
Cuantumul recalculat, stabilit pe la sfârsitul anului 2016 sau în 2017, a fost comparat în deciziile de recalculare cu cuantumul de la 31 12 2015, si cel mai mare dintre ele a fost majorat cu 5%.
Un cuantum recalculat mai mic cu 19 lei decât cuantumul în plată la 31 12 2015 nu poate fi mai mare nici prin majorarea cu 5% decât cuantumul de la 31 12 2015 deja majorat cu 5% și în plată la data emiterii deciziilor de recalculare.
Pe de altă parte, actualizarea din 2017 se compară doar cu indexarea de 5,25% din 2017.
Iată de ce Leon nu ma primește nimic la cuantumul în plată prezent, care deja conține majorarea de 5% din 2016. Adăugarea majorării de 5% la cuantumul actualizat cuvenit nu depășește cuantumul actual în plată.
Ai dreptate, majorarea de 15% a soldei de fucție trebuia să se propage în toate elementele salariale care compun solda brută, nu numai în cele care intră în cuantumul compus al soldei de funcție. dar asta este o altă provocare.

Viorel spunea...

Prima Decizie / trecere rezervă, a doua Decizie de actualizare pensie (identic Decizie).
Ex. I . DECIZIE DE PENSIE LA TRECEREA ÎN REZERVĂ I.S.U. la data de 30.04.2016
Decizia nr. 1962 / 31.05.2016.
Pensie militară de stat = 2869 lei
Suma corespunzătoare ordinului / semnului onorific = 574 lei
Indexare art. 59 alin. (1) și (5) = 173
TOTAL pensie militară de stat = 3616 lei
Cap. V. Detaliere calcul pensie Legea 223/2015 = Procent / Sumă
1. Procent vechime cf. art. 29 = 82 %
2. Procent contribuție P.S. = 9 %
3. Total procent (1+2) = 91 %
4. Baza de calcul conf. art. 28 = 3.375 lei
5. Pensie (3*4) = 3.072 lei
6. Pensie plafonată cf. art. 30 (4*85%) = 2869 lei
7. Majorare pensie cf. art. 11 Legea 80/1995 = 574 lei
8. Majorare pensie cf. O.U.G. 57/2015 (5%) = 173 lei
PENSIE militară de stat cf. Legii 223/2015 (6+7+8) = 3616 lei
Ex. II. DECIZIE PRIVIND ACTUALIZAREA PENSIEI MILITARE DE STAT
Decizia nr. 1962 / 30.05.2018
Pensie militară de stat = 3.098 lei
Suma corespunzătoare ordinului / semnului onorific = 620 lei
Sumă majorare cf. O.U.G. 57/2015 și art. 59 alin. (1) și (5) – 2016 / Legea 223 / 2015 = 173 lei
TOTAL pensie militară de stat actualizată = 3.891 lei
Cap. V. Detaliere calcul pensie Legea 223/2015 = Procent / Sumă
1. Procent vechime cf. art. 29 = 82 %
2. Procent contribuție P.S. = 9 %
3. Total procent (1+2) = 91 %
4. Baza de calcul conf. art. 28 = 3.645 lei
5. Pensie (3*4) = 3.317 lei
6. Pensie plafonată cf. art. 30 (4*85%) = 3.098 lei
7. Majorare pensie cf. art. 11 Legea 80/1995 = 620 lei
8. Majorare pensie cf. O.U.G. 57/2015 (5%) = 173 lei
PENSIE militară de stat actualizată cf. Legii 223/2015 (6+7+8) = 3.891 lei
Pensie militară în plată la 29.06.2017 = 3.806 lei
PENSIE militară de stat începând cu data de 30.06.2017 = 3.891 lei
UN PLUS LA PENSIE DE 85 LEI PLĂTIȚI ȘI RETROACTIV.



Iulian Mareș spunea...

Neacșu,
Crezi că pt un ministru constituie o problema grea skimbarea din funcție a unui șef de direcție sau serviciu?
Cel mai ușor: mutarea pe orizontală!

Iulian Mareș spunea...

Nici nu vrea, nici nu înțelege dpv juridic și Fi!
Platitudine....

Iulian Mareș spunea...

Vezi și tu în ce tip de relație este Curtea de Conturi cu un minister și îți vei răspunde singura!

Iulian Mareș spunea...

Ufff!
.....ce sa zic, mai Corneliunsson? Contează părerea mea? Să te decepționez? Să-ți dau speranțe deșarte?
Nu pot face nici una, nici alta!
Bafta la proces!

Mihai spunea...

@ Huhurez
Da ,aveti dreptate.
Numai ca pe decizia mea de recalculare din 2016 indexarea de 5% din 2016 s-a aplicat direct la cuantumul rezultat din M25 la L223 ,cuantum aproape dublu fata de cel din 31.12.2015(contributivitate). Ca atare in 2017 nu am mai avut nicio relationare cu cuantumul de la 31.12 2015 si in aceasta situatie m-am raportat doar la cuantumul rezultat in 2016.
Este adevarat ca pe decizia la 01.01 2016 se compara cu cuantumul la 31.12.2015 ,numai ca la 01.06 2017 eu aveam cuantum avantajos indexat cu 5% + 5,25% calculat pe L223.
Cuantumul recalculat in urma majorarii cu 15% aSF -5,25% este mai mare cu 20 lei fata de cuantumul calculat la 01.2016 indexat cu 5%. Ca atare am castigat 20 lei fata de cuantumul recalculat la 01.01 2016 si am pierdut 200 si ceva de lei fata de cuantumul avantajos in plata calculat pe L223 indexat cu 5% + 5,25%.
Recunosc ca avand aceasta situatie nu m-a interesat acest fenomen si nu stiu daca ai observat nici nu am comentat pana acum pe acest subiect. Doar am spus ca am discutat cu cineva mare de pe acolo si mi-a zis ca indexarea cu 5% este inclusa !!!!!!.Evident pe decizia mea. Si am mai spus ca aplicarea cuantumului avantajos scoate in mare masura CSP din culpa producerii vreunui prejudiciu major. Sa fie primit celor care le foloseste acestea indexare.
M-a interesat mai mult actualizarea prin propagarea cresterii SF in toate elementele soldei brute calculate ca % din SF.
Da este corect rationamentul d-voastra si corespunde realitatii din decizii.

Nea Nicu spunea...

Ce inseamnă si uitarea asta, care până la urmă e o chestie cât se poate de normală! Nici nu mai interesează cine a dispus să se facă incorect actualizarea, acum ne interesează să se corecteze , dacă e posibil cât mai repede! Păi in principiu, se lucrează cam cu aceleasi personaje, ca să stim de la inceput care sunt datele problemei. Actualizare automată nu se poate, că s-ar fi făcut de prima oară ! Cu vreo 90 - 100 de oameni din necesarul de 120 ( datele sunt preluate de pe pagina casei ), eu am serioase rețineri că la acest moment poate rezolva ceva Casa de Pensii Sectorială a MApN. Să faci iar structură temporară, să aduni oameni ( eventual care să si aibă habar ce trebuie să facă ), ne apucă cel puțin 23 August... Ori după viteza cu care s-a acționat să fie desființat fostul serviciu de recalculări si actualizări pensii, eu am serioase semne de indoială că există voință pentru repararea lucrurilor stricate de la inceput , cu bună stiință. Adică e bine să nu ne entuziasmăm prea tare, ca să nu plângem la urmă. Probabil ar mai fi vorba de incă vreo mie de persoane care ar avea cresteri prin corectarea metodologiei de actualizare . Credeți că ii interesează pe mai marii zilei - din cei deja amintiți - acest lucru ? Dacă Luca a făcut macheta veche cu un specialist de la informatică cam in două săptămâni, nu vă intrebați de ce acum dureză asa de mult ? Cu siguranță, există o explicație !

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Ai dreptate, la actualizare.
La data de 01 01 2017 aveai o pensie in plată de 3801 lei, compusă din cuantumul contributiv de la 31 12 2015 plus majorarea de 5% din 2016.
La aceeași data aveai o pensie cuvenită de 3782 lei, compusă din pensia recalculată(cuOMM) plus 180 de lei, indexarea din 2016
Prin actualizarea cu 15% a soldei de funcție în cuantum compus aceasta a crescut cu 3887- 3602= 285 lei
La actualizarea din 2017, la cuantumul cuvenit la 01 01 2017, cuantum care conține deja suma de 180 lei aferentă majorării de 5%, adăugăm 285 lei si obținem pensia actualizată cuvenită.
3782 +285=4067 lei

Sorina spunea...

Atunci sa faca bine acest Ciuca sau e măciucă? Sa faca ceva a promis că va da o.ordonanta de urgenta pentru a rezolva inechitatile cand nu o sa mai fie ministru sa il.cautatibsi sa vedeti cum va va privi in ochi eu an pensie MAI acolo pana acum s_a lucrat core ct dar tot nu au făcut cr trebuia pentru povestea cu actualizarea aici e povestea

Huhu Rezea spunea...

@Nicu
Ca om care ai lucrat acolo, vezi bine că nu se modifică niciun termen al calculului., ci doar rezultatul final. Nici nu trebuie să mai umble să culeagă date din dosarele de pensie.
Se modifică doar algoritmul de calcul, conceput greșit. Adică, la cuantumul cuvenit la data de 01 01 2017, valoare deja existentă în program, se adaugă creșterea de 15% a soldei de fucție în cuantum compus, deja calculată, Se elimină indexarea de 5,25% aferenta anului 2017.
De ce crezi că este nevoie de atâta timp?

Negritoiu spunea...

Leon,
Asteptam! Dar care sunt acele masuri?

vasile iosif spunea...

Problema nu e daca vor sau nu să o facă.
Problema e ca TREBUIE sa o faca.
Cei care sunt vinovati nu pot avea ca scuza decat existența unui ordin SCRIS.
Dacă nu, atunci sunt vinovati in fata legii.
Guvernele trec, protectorii politici dispar, răspunderea în fața Legii ramane.
Cu stima,

Mihai spunea...

Un act de control ,chiar si al Curții de Conturi poate fi contestat.
Asta chiar dacă nu este cazul in cauza. Depinde de credinta dirijorului !!!!

Leon spunea...

Ne asteptam ca Sesizarea ICCJ si Avocatul poporului la Pl x nr.292/2019 sa fie admisa de CCR si sa nu se schimbe nimic, adica "pensiile speciale" sa ramana in continuare !

Leo spunea...

Nici art. 11 din legea nr. 80/1995 nu este aplicat corect la multe stabiliri de pensii militare recente.

Huhu Rezea spunea...

Fiecare greșeală, la rândul său.
Aici sunt în culpă toate cele 3 case sectoriale.
Sunt afectați numai cei calculați după 15 09 2017.
Orice ar zice unii și alții, interpelarea domnului deputat Lupescu, conjugată cu demolarea răspunsului total neprofesionist și în afara cadrului legal dat de Ministerul Apărării Naționale, a mișcat tăcerea complice a structurilor financiaro- juridice din minister.
Am adus în centrul scandalului și Casa Sectorială a SRI care, de asemenea, a excelat prin întâmpinări lipsite de temei juridic în fata instanțelor.

cjipa spunea...

Dle H,
Cred că e mai simplu ca la așa zisa pensia actualizată de CPS la 30.06.2017, înscrisă în decizia de actualizare, să se adauge suma reprezentând majorarea de 5%, care se regăsește în decizia de stabilire/recalculare a pensiei, după care să se compare cu pensia aflată în plată și să se acorde cuantumul cel mai mare.
O seară bună, tuturor!

Huhu Rezea spunea...

Desigur că este același lucru și mai simplu, dar varianta introducerii creșterii soldei de funcție în cuantumul cuvenit la data de 01 01 2017, are rolul de a desfunda mințile care nu știu să facă o simplă regularizare de sume.
Ca să vezi care sumă este mai aventajoasă, majorarea sau indexarea de 5,25%, le adaugi, pe rând ,la aceași valoare, respectiv la cuantumul cuvenit după recalcularea din 2016 și indexarea din același an.

Nea Nicu spunea...

* Admin; Eu prezentam mai multe aspecte, v-ați oprit la unul singur. Așa " din avion" pare simplu, deși nu avem în Drumul Taberei vreun punct de lucru al ălora deștepți din Silicon Valley. Ar fi super, apăsăm tasta "Enter" și vin pe țeavă vreo 60-65.000 de decizii de actualizare, eventual ordonate alfabetic sau vechime. Și cu buletinele de calcul pentru cei cu creșteri... Dar acum vă întreb și eu ceva : ce tot insistați domnule , anexa 2, cea privind actualizarea, zice că nu se emit decizii în cazul actualizării, așa- i ? Nu tot ce zboară se mănâncă, vă poate confirma un tehnocrat, intr- un moment de luciditate, printre jigniri fără temei și invective nedemne de un militar. In principiu, ce spune colegul cjipa este varianta cea mai ușor aplicabilă. Deși nu singura.

Mihai spunea...

Nea Nicu
Cu scuzele de rigoare.
Nu cred ca pentru o asa operațiune trebuie sa se faca o tragedie sau sa mai angajăm contabili de rezervă.
Daca contabilii nu sunt in stare sa reglementeze din trei mișcări o simpla indexare nevalorificata la momentul ei, atunci sa angajeze ingineri.
Sigur urmatoarele decizii vin cu cuantumul reglat cu indexarea in cauza.
Nici sistemul bugetar super îndesat cu personal si posturi nu a putut lucra online pana cand a venit Covid si i-a băgat în online pentru orice confidenta cu contribuabilul.
Si ce bine va merge treaba cu juma din ei in somaj tehnic.

Huhu Rezea spunea...

@Nicu
Domnule tehnocrat, o dispoziție din Anexa 2 a M25/2016 nu face nici cât o ceapă degerată dacă este contrară dispoziției din lege, art. 74
"Art. 74
(2) Nu constituie modificare a drepturilor de pensie măsurile de indexare și actualizare a pensiilor generate de evoluția estimată a indicelui prețurilor de consum corelată cu creșterile medii salariale, acordate prin hotărâri ale Guvernului, cu excepția primei actualizări reglementate de art. 60 alin. (1)."

Actualizarea din 30 06 2017 a fost prima actualizare de după recalculare.
Pe Legea 164/2001 s-au făcut o mulțime de actualizări și pe vremea aceea, când tehnologia nu era dezvoltată, operațiunea se efectua chiar in luna în care se majorau soldele activilor, rareori întârziind o lună.
Ce spune domnul @jipa am anaalizat pe larg în articolele în care am corectat decizii de actualizare emise de MApN si SRI.
Cred că tonul criticilor pe acest blog la adresa unor funcționari ai instituțiilor de apărare este prea blând față de nesimțirea și nepăsarea de a nu indrepta , timp de trei ani, greșeli evidente de aplicarea a legii, greșeli prin care au păgubit zeci de mii de pensionari militari.


Iulian Mareș spunea...

Acum 2 zile a murit la Sarata-Monteoru gl(R) Marin Oana!
Fie-i tarana usoara si drumul lin!

Iulian Mareș spunea...

Tibi,
in zilele astea nu se mai foloseste pentru unii expresia prosti, ci destepti asimptomatici!

Nea Nicu spunea...

* Admin.: Probabil datorită traficului mare, la multe postări, citiți "in diagonală" si dați răspunsuri ca atare. Când ziceam "tehnocrat", aveam in vedere reacția unui distins domn autointitulat astfel, care pe 12.04, intr-un comentariu suburban la articolul despre kit-ul pentru Covid 19, calcă totul in picioare. Unde domnia voastră nu ați catadicsit să spuneți nimic la atenționarea discretă pe care mi-am permis să o fac... dar mă rog, să admitem că nu ați văzut, nu ați auzit... Desi cazul nu e unul izolat, chiar la articolul respectiv sunt referințe la animale dealtfel blajine, nu mai vorbim despre "aprecierea" gradului de inteligență, asadar invectivele sunt tolerate fără nicio problemă. Dar e blogul dumneavoastră, gusturile nu se discută... In anexa 2 de care vorbim, se prevede că in cazul actualizării nu se emit decizii, asta voiam să spun. Eu am vrut să subliniez că sunt condiții obiective ( si cu siguranță si subiective ) să se lungească mult demararea procesului de corectare a actualizării, argumentând cu câteva elemente. Dumneavoastră ințelegeți ce doriți dar nu răstălmăciți ! Altfel, prezumata "agora" devine rapid "Piața Ferentari ". Sau Pucheni,dacă doriți. * Avia : Voiam să sugerez că dacă prima actualizare s-a finalizat după vreo doi ani ( cu prelungirea de câteva luni aprobată , exact pentru că mai devreme nu s-a putut ) , cu personal dedicat pentru asa ceva, acum suntem intr-o altă etapă. Oameni mai puțini, problemele curente - care sunt destule, vă asigur !-si nu in ultimul rând ( după părerea mea, poate gresesc !)- lipsa de voință la nivelul decidenților. Deci nu e nevoie de ingineri dar câțiva "contabili" ar fi necesari !

Huhu Rezea spunea...

Așa se întâmplă oricui, când nu este riguros în exprimare.
Revenind la chestiune, nu este greu nici pentru cel mai slăbuț IT-st să facă un mic progrămuleț de adunare a cuantumului actualizat din deciziile de actualizare cu valoarea majorării e 5% din 2016, gata evidențiată în deciziile de recalculare, pentru a calcula cuantumul actualizat real al pensiei militare, la data de 30 06 2017.
Se pare că nu este voință. Ori... este orgoliul prostesc de a nu recunoaște greșeala.

Iulian Mareș spunea...

Faptul ca se asteapta data de 30.06.2020, pt prescriere nu inseamna decat un viciu de fond si o vinovatie a lui Ciuca, in fapt nu poate conduce 2 directii, dar un minister!

Misu spunea...

La 30 iunie 2020 trec cei 3 ani și se prescrie. Nu o să se întâmple nimic

Calinmihaib12 spunea...

DOMNULE Cjipa: daca pensia ACTUALIZATA in 2017 : ar fi fost : corect indexată- cu 5 % = pensia ar fi crescut cu cel putin vreo 110 lei/ luna (= in cazul meu..) = ceea ce IMPLICA - din partea C.P.S./M.Ap.N. = PLATA DIFERENTELOR CUVENITE..!! in vara lui 2018, cand s-a platit actualizarea =fapt ce "NU CONVENEA" ...celor din... minister...!..asa incat..AU RAMAS .. la plata PENSIEI recalculate și indexate în 2016-7..,în cuantum mai mare decât pensia ACTUALIZATA, dar NE-INDEXATA ..!

cjipa spunea...

Pensia actualizată de CPS, înscrisă în sumă totală (nedefalcată pe elemente!?) în decizia de actualizare, nu trebuie indexată cu 5%. La acea sumă trebuie adunată suma reprezentând majorarea de 5% din decizia de stabilire/recalculare, iar rezultatul trebuie comparat cu pensia aflată în plată la 30.06.2017, urmând ca pensionarul să primească, de la această dată, cuantumul mai mare.
Nu înțeleg de ce "să nu convină celor din ... minister", dacă așa prevede legea!
O zi binecuvântată, tuturor!

Huhu Rezea spunea...

@jipa
Mulți, inclusiv iluștrii juristi care au motivat întâmpinările în instanțe, nu înțeleg că în anul 2016 avem 2 valori ale indexării de 5%, din simplul motiv că la 01 01 2016 s-a majorat cu 5% cuantumul în plată existent la 31 12 2015, neexistând pensii recalculate, iar ulterior, prin deciziile de recalculare potrivit L223/2015 s-a stabilit un cuantum recalculat diferit de cel în plată, care la rândul său a fost majorat cu 5%, valori care sunt evidențiate pe toate deciziile de recalculare sau de calculare în anul 2016.
De aici au tras unii concluzia că majorarea s-ar aplica de 2 ori, așa cum susține SRI prin unele Intâmpinări în instanțe. Mulți judecători știau că instituțiile militare sunt serioase și nu pot să-și permită să aducă în instanțe apărări ridicole.
Fiecare poate face, pe cupoanele de pensie, diferența dintre cuantumul primit în ianuarie 2016 și cuantumul primirt în decembrie 2015, pentru a stabili valoarea majorării de 5% din 2016, valoare care este diferită față de majorarea de 5% consemnată în deciziile ulterioare de recalculare. Este normal să fie diferite pentru că și cuantumul în plată este diferit fată de cuantumul recalculat cuvenit.
Domnii IT-isti au în program ambele valori.
Nu trebuie decât să stabilească o relație de adunare între cuantumul actualizat conform art. 60 ali.(1) și valoarea indexării de 5% din decizia de recalculare sau calculare pe anul 2016, pentru a se încadra în dispozițiile art. 60 ali.(3).
Mai simplu ar fi să ceară programul de actualizare de la MAI.

Viorel spunea...

Revenire la întrebarea adresată domnului Huhu Rezea marți 14 aprilie 2020, dacă nu, cu toate mulțumirile și respectul pentru cine poate să-mi dea un răspun / sfat în acest sens.
Domnule Huhu Rezea, ce se întâmplă cu mine (afonul) care am luat de bună (poate ca mulți alții) formula de recalculare a pensiilor militare și în urma răspunsului primit nu am mai făcut contestație. După 4 luni, un coleg de la ISU mi-a dat în xerocopie prima decizie (de pensionare) și a doua (cu recalcularea), abia atunci am sesizat diferențele. Am scris la CPS a MApN, am trimis xerocopie de pe cele două decizii ale mele și cele două decizii ale colegului arătând diferența privind modul de calcul și diferența de bani. El a primit 85 lei în plus la pensie, mie mi-au spus că sunt pe minus cu 77 lei (amândoi am ieșit la pensie în 2016). Se mai ia în calcul recalcularea pensiei mele dacă din neștiință nu am făcut contestație în timpul legal ?
Pentru doamna / domnii de la CPS a MApN, dacă citesc aceste comentarii, poate au dânșii un răspuns căutând la CDC:
- petiția mea înregistrată la nr. RP 4169 / 12.11.2018 și răspunsul dat înregistrat la nr. RP 4169 / 21.11.2018;
- petiția mea înregistrată la nr. RP 2545 / 20.06.2019 și răspunsul dat înregistrat la nr. RP RP 2545 / 25.06.2019. Redau un mic fragment:
“Așadar, având în vedere că, începând cu data de 30.06.2017, cuantumul brut al soldelor de funcție al cadrelor militare în activitate și SGP s-a majorat cu 15%, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 152/2017, și cuantumul pensiilor militare de serviciu ale pensionarilor aflați în plată la data de 30.06.2017 a fost actualizat în baza art. menționat anterior, prin emiterea deciziilor de actualizare.
Astfel, dacă s-ar fi aplicat majorarea de 5% (aferentă anului 2016) la cuantumul brut al pensiei actualizate, majorarea deja aplicată la cuantumul pensiei aflate în plată la data de 30.06.2017, ar rezulta faptul că, pentru anul 2017, majorarea de 5% s-ar fi aplicat de două ori.
Drept urmare, așa cum s-a arătat mai sus, cuantumul pensiei rezultat în urma actualizării este independent de cuantumul aflat deja în plată la data de 30.06.2017, neputându-se face corelarea între majorarea cu 5% aferentă anului 2016 cu cuantumul rezultat în urma actualizării.
Mai mult, majorarea prevăzută de actul normative în materie, anterior anului 2017, a fost aplicată la cuantumul pensiei aflată în plată, acordarea acestor drepturi având o aplicabilitate limitată în timp, respective strict pentru anul reglementat de ipoteza respectivelor norme juridice.
Astfel, având în vedere data acordării drepturilor de pensie actualizate, respective 30.06.2017, raportat la disp. art. 14 alin. (2) din OUG nr. 57/2015, cu modificările și completările ulterioare, CARE FAC REFERIRE STRICT LA ANUL 2016, se observă faptul că această majorare nu poate fi efectuată.”

cjipa spunea...

Din păcate, ambele case de pensii, MApN și SRI, din neștiință!, să nu utilizez un cuvânt mai urât, că suntem în Vinerea mare, sau intenționat, au păcălit unele instanțe de judecată, care au dat decizii favorabile acestor case de pensii.
Alte instanțe au dat câștig de cauză caselor de pensii pentru a nu se complica cu eventuale controale pentru soluții date împotriva statului!!!
Evident că soluția informatică e destul de simplă și nu cred că trebuie apelat la CPS a MAI. Cred că MApN are destui informaticieni să facă un program pentru a aduna două sume dintr-o bază de date, dacă există această bază de date!

Calinmihaib12 spunea...

Pun o intrebare si astept un raspuns de la cunoscatori(..cu mulțumirile anticipate): ce procente=% sunt la solda/indemnizația de comanda la gradul de:colonel =corecta ( pe legea 138/1999 modificată =in 2006-7) crescută de la 38 % la....cat=....?

Huhu Rezea spunea...

Sunteți un cititor mai vechi al acestui blog și nu mă așteptam ca tocmai dvs. să nu luati în seamă ce se scrie pe acest blog.
Am făcut demonstrații pe decizii de actualizare emise de MApN și SRI și am arătat unde greșesc acestea și cu cât au păgubit pe respectivii pensionari.
Am publicat decizii și documente ale CPS a MAI pentru a înțelege de ce nu se elimină majoararea de 5% din anul 2016 din actualizarea din 2017.
Sunt atâtea articole pe blog în care am arătata că rezerviștii care au pierdut termenul de contestare a deciziilor au la indemâna procedura revizuirii la cerere a deciziilor de calculare/recalculare/actualizare reglementată de art. 65 din Lege. Am invocat o decizie a îCCJ. Dacă CPS refuză revizuirea la cerere, introduceți actiune de revizuire la Tribunal pentru a obliga Casa să revizuiască.
Vezi aici

https://www.huhurez.com/2019/01/despre-dreptul-pensionarului-de.html

Am publicat Motivarea Tribunalului Sibiu pentru a învăța cum se formulează o acțiune în revizuire.
Vezi aici
https://www.huhurez.com/2019/12/tribunalul-sibiu-ne-invata-procedura.html
Răspunsul Casei este stass și complet greșit pe ambele argumente, pe care le-am demontat de atâtea ori.
Nimic nu s-a prins de dvs!
Cum să credeți că majorarea de 5% s-ar acorda de două ori , dacă ar rămâne în cuantumul actualizat din 2017, câtă vreme cuantumul actualizat potrivit art. 60 alin 1 nu include majorarea de 5%, iar beneficiarul rămâne în plată, după aplicarea alin (3) din același articol, cu cuantumul mai favorabil, în care majorarea din 2016 se regăsește o singură dată.
Vă recomand să nu mai pierdeți timpul pe acest blog.

Viorel spunea...

Vă mulțumesc pentru răspuns domnule Huhu Rezea, aveți perfectă dreptate „Nimic nu s-a prins de mine”, am specificat că sunt (afon), tocmai ăsta era și motivul pentru care v-am solicitat ajutorul / sfatul, când voi avea și eu „cunoștințele” celor specificați de dumneavoastră „Mulți, inclusiv iluștri juriști care au motivat întâmpinările în instanțe, nu înțeleg că în anul 2016 avem 2 valori ale indexării de 5 %, din simplul motiv că la 01.01.2016 s-a majorat cu 5% cuantumul în plată existent la 31.12.2015, neexistând pensii recalculate, iar ulterior, prin deciziile de recalculare potrivit L.223/2015 s-a stabilit un cuantum recalculat diferit de cel în plată, care la rândul său a fost majorat cu 5%, valori care sunt evidențiate pe toate deciziile de recalculare sau de calculare în anul 2016.”, atunci poate „voi ști” exact ce am de făcut.
Am insistat cu întrebarea crezînd că în urma inițiativei dumneavoastră adresată CPS a MApN și SRI ați fost informat (s-au din auzite, având mai multe surse de informare) precum că, domnul ministru Ciucă va da un ordin (ca ordonator principal de credite) prin care toate pensiile militare să fie recalculate și actualizate cu indexarea de 5% din 2016 fără a mai fi nevoie să trimitem Cereri de revizuire, etc. sau să-i dăm în judecată.
„Vă recomand să nu mai pierdeți vremea pe acest blog”, o să vă urmez sfatul, totuși pe blog sunt postate subiecte care necesită întrebări, răspunsuri și comentarii. Marea majoritate au păreri pro și contra care pot sau nu pot exprima adevărul conform legii ci un adevăr așa cum îl înțeleg ei sau cum ar vrea să fie, cu ei ce faceți, le dați același sfat în cazul în care vă pun întrebări dv. sau comentatorilor ?
Înainte de a intra pe blogul dumneavoastră după ce mi-am plimbat cățelul am citit comentariul de pe blogul SCMD. „LA MULTI ANI CU SANATATE TUTUROR MEMBRILOR SI PARTENERILOR SCMD! ” ....... din partea Biroului Operativ Central al SCMD. În afară de membrii și partenerii SCMD, alte categorii sociale (pensionari militari, civili, medici, profesori, muncitori, etc.) pentru dumnealor nu există (întrebare pentru SCMD) ?

Huhu Rezea spunea...

@Viorel
Si acum ce te reține să nu formulezi actiune de revizuire la Tribunal, dacă ai raspunsul negativ de la CPS?
Aici nu mai ai nevoie de răaspunsul Comisiei de contestații, nu mai eti constrâns de termenul de 30 de zile ci doar de termenul de prescripție de 3 ani de la data la care ți-a fost comunicată decizia de actualizare.

Viorel spunea...

Se vede că sunteți un bun creștin, ăsta este sfatul de care aveam nevoie și pe care nu-l știam. Încă o dată vă mulțumesc. Sărbători fericite.

Huhu Rezea spunea...

@Viorel
Nu uita argumentația!
Cum să crezi că majorarea de 5% s-ar acorda de două ori , dacă ar rămâne în cuantumul actualizat din 2017, câtă vreme cuantumul actualizat potrivit art. 60 alin (1) nu include majorarea de 5%, iar beneficiarul rămâne în plată, după aplicarea alin (3) din același articol, cu cuantumul mai favorabil, în care majorarea din 2016 se regăsește o singură dată.

Iulian Mareș spunea...

Daca nu mă înșel 40-45%, însă depinde de coeficientul funcției de col (4,9-5,5) și eșalon!

Iulian Mareș spunea...

Este in cauza Garda Națională a US!
Toate operațiile marilor comandamente sunt planificate și conduse din buncăr! In toate armatele NATO! ...una din cauze ar fi că aerul inspirat in buncăr este filtrat și acolo au acces ekipe care mai ies la final sau niciodată! In toate armatele NATO!

Ein Stein spunea...

Saracii. Intotdeauna cei din buncare au dus greul oricarui razboi fata de rasfatatii de la suprafata care sunt intr-un huzur continuu. Parerea mea e ca masura e una de-a dreptul imbecila si iresponsabila. Ajunge unul singur cu coronavirus sa treaca de filtru si tot comandamentul e scos din uz, complet. Nu exista niciun motiv sa cred ca nu va intra macar un individ purtator de virus cu toate masurile lor de verificare si testare. Niciunul. O asemenea prostie ar trebui trecuta in Cartea Recordurilor. Eu daca as fi in conflict cu SUA asta e primul lucru pe care mi l-as dori.

Negritoiu spunea...

Va inchipuiti ca reprezentantii CPS-MApN vor tine seama de o recomandare,in conditiile in care ei nu respecta prevederile legilor interpretandu-le dupa cum le cere interesul?
Daca era vorba despre o masura stabilita in urma unui control efectuat de catre Curtea de conturi,poate luau masuri de rezolvare. Dar asa,ii doare in basca!
O intrebare: doamna Andritoiu,specialista in dezastre ,nu a fost detasata sa lupte cu coronavirusul? Poate era mai bine pentru toata lumea!

Huhu Rezea spunea...

Recomandarea s-a dat la cererea unui secretar de stat din MApN, nu ca urmare a unui control instituțional al Curții de Conturi.
Aceste controale care descarcărinstituțiile publice privind modul de cheltuire a banului public se desfășoară periodic și nu cred că MApN și SRI vaor risca să intre în litigiu cu această instituție, mai ales cu instanțele specializate să judece asemenea litigii.

Calinmihaib12 spunea...

D-le IULIAN: am intrebat de procentul soldei de comanda = care avea valoare fixa : in functie de GRADUL FUNCTIEI:
lt. col=35 % -a crescut la= 40 %
Col. =38 % -a crescut la=.??..?
As dori sa aflu raspunsul de la un militar care a avut functie de comanda de colonel pe legea 138/ 1999, cu modificarea din 2006- 2007. intreb: pt. că : in pensia mea plătită până în dec.2015 ,S.C-da era 40 % din= S.F.+ S.R.A.M.(spor responsabilitatea actului medical), spor care era egal cu 0,1 din coef.S.F.,adica:0,1=10 % din coef.S.F.minim = 4,20+0,42= 4,62 (=coef.total = S.F. MINIMA = LT.COL.NEDIC )= platita- asa cum am arătat în pensie până în dec. 2015. In ian. 2016 = in pensia recalculata ,S.C-da= 35 %..= adică a fost TAIATA la 35 %..!,gradul de colonel =1,80 a fost tăiat la 1,70= de lt.col. ,iar S.F. de 4,62 a fost tăiată la 4,40..=??=cred ca = 4,30 + coef.=0,1..!!?=FRAUDULOS (0,1 este un coeficient = care In contabilitate =MULTIPLICA=INMULTESTE ALT COEFICIENT==S.F...! si NU ADUNA SIMPLU, CUM A PROCEDAT ILEGAL =C.P.S/M.Ap.N...!!..

Iulian Mareș spunea...

Eu v-am răspuns cum m-am priceput...coeficienții de funcție și de IC sunt stabiliți în funcție de eșalon și titulatura funcției: un colonel șef birou la un comandament nu este egal cu cum șef serviciu la același comandament! La SMAp avea CF 5,5 și 40%/IC!

Calinmihaib12 spunea...

..DOMNULE IULIAN:..multumesc pentru bunele intenții..!...S.F.= COLONEL = 4,70 -5,50 ,..la colonneii MEDICI :S.F.+0,10=10 %= coeficienți =5,17-6,05 (...pe legea 138/ 1999...); S.M. si I-/S.C-da..:procentele acestora se calculează din coeficienții amintiti; S.C-da la colonelul medic DEPASESTE - cel putin =41 % ,cât timp la lt.col. medic este 40 %..!. Pot afirmă că TOȚI MEDICII MILITARI..- din "zona "...mea :..SUNT :PUR SI SIMPLU..=FURATI ..! din PENSIILE lor :stabilite... ,recalculate..,. actualizate..și.. indexate..!!..DE MULT TIMP...! (..sa NU MA INTREBATI DE CE NU- SI PRETIND...DREPTURILE.., ..=pt. că ..ar fi ..o poveste ..prea lungă..!

Calinmihaib12 spunea...

DOMNULE IULIAN:...in "Fi. 3" /1999= NORME METODOLOGICE de aplicare a Lg.138/1999...era un tabel cu procentele de INDENN. DE C-DA: 11, ..in ordine descrescătoare: incepand cu 50 % la coef. de functie= 6,00...pana la minim 10 %= la coefic.de functie -in limita:2,00-2.10 ; la coeficientii.de functie următori, procentele INDEMN. DE C-DA sunt:
3,50-4,30 = 38 %= COLONEL,
2,90-3,30 = 35 %= LT.COL
2,40-2,70 =30 % = MR.
..................S.a.m.d...!
Aceste cifre erau valabile pana in 2006 = cand ..prin O.U.G. nr.56/2006 :coeficienții de functie si procentele corespunzătoare au fost MAJORATE la NIVELUL = PLATIT= IN PENSIILE MILITARE ,inclusiv la cele stabilite - anterior anului 2007(..de fapt -retroactiv- din luna dec. 2006..) până în dec. 2015..! (..dupa care =A RE-INCEPUT ="NEBUNIA TAIERILOR "..DIN PENSII...!!?..!.Exemplul pe care mi-l dati: ..e un of.= cu gradul functiei din statul de org. =col. la minim, cu Solda de comanda de 40 % = de lt. Col...!!( semnul exclamații arata faptul ca..a fost :..FURAT..! ; ..si daca era in functie o lună, două..,adica ținea locul cuiva plecat,...LEGAL: TREBUIA , indiferent de gradul său, sa fie PLATIT cu: S.F. din st.de org.,S.C-da corespunzatoare functiei din statul de org. ,si ..eventuale diferente- de grad(..50 % din diferite de grad,..daca nu gresesc..!)

Calinmihaib12 spunea...

P.S.:.. IULIAN: COLONELUL din exemplul dat:.. avea coef.de functie la MAXIM, ..si nu la minim.. cum am scris eu ,..din greșeală..!

Iulian Mareș spunea...

OK!
Din 2000 pana la noua lege a salarizarii, nu a existat functie de col. mai mare ca 5,5, iar prima functie de gl.bg. era de 5,6!