Un produs Blogger.

duminică, aprilie 26, 2020

Militarii au avut ajutoare sociale, nu pensii de asigurări sociale, un fake news vechi de 10 ani

33 comments
Din lipsa de înțelegere  a textului inițial al art. 6, alin.(1), punctul V al Legii nr. 263/2010, SCMD, în special domnul președinte Mircea Dogaru, a adus multe deservicii pensionarilor militari prin asimilarea tuturor militarilor pensionari cu o categorie redusă numeric de militari, trecuți în rezervă fără drept de pensie, care, temporar, primeau ajutoare lunare de la bugetul de stat, pentru că nu îndeplineau condițiile acordării  vreunui fel de pensie, potrivit Legii nr. 263/2010. 
Ei bine, punctul V din alin (1) al art. 6 din Legea 263/2010 nu spune nimic altceva decât că și această categorie de militari era asigurată obligatoriu, prin efectul legii, pe perioada cât primea ajutorul lunar, astfel încât și această perioadă să fie cuprinsă în vechimea efectivă la data când îndeplinea condițiile de pensionare.
Oricare jurist înțelege din articolul 6 al Legii nr. 263/2010 că militarii și polițiștii erau asigurați și primeau pensii de asigurări sociale în baza art. 6, alin.(1), punctul I, litera c),  iar cei care treceau în rezervă și primeau ajutoare sociale erau asigurați în baza punctului V.
Sunt sute de materiale pe site-ul  SCMD, sunt zeci de emisiuni televizate, sunt o mulțime de discursuri și participari la discuții oficiale în care SCMD a promovat această confuzie, transmițând semnalul că la nivelul acestui sindicat legea pensiilor era înțeleasă greșit, acesta fiind și unul din motivele pentru care credibilitatea sindicatului a scăzut în mass media și în fața autorităților.  Nu vorbesc de credibilitatea în fața multor sindicaliști care, din anul 2012,  nu au mai plătit cotizație, după ce și-au realizat interesul, primind prin revizuire, potrivit OUG nr. 1/2011,un cuantum mai mare decât cel avut potrivit L 164/2001. 
Este supărator să constat că și în materialul publicat astăzi despre un  comunicat fake-news, într-adevăr grosolan, domnul presedinte al SCMD  reia clișeul cu ajutoarele sociale pentru militari din L 263/2010. 
Eu am primit pensie de asigurări sociale în baza Legii nr. 263/2010, nu ajutor social.
Cuantumul acelei pensii nu a fost depășit nici după cinci ani de cuantumul stabilit pe legea pensiilor militare din 2015. 

Trebuie, de asemenea, clarificat care a fost contribuția reală a SCMD în anularea parțială a HG nr. 735/2010, de aplicare a Legii nr. 119/2010. Acțiune în contencios administrativ a fost introdusă și câstigată la Curtea de Apel Cluj de cinci rezerviști. 
Să nu le uităm numele din Dispozitivul Sentinței CA.CLUJ.

Nu apare numele SCMD  in dispozitivul sentinței de suspendare  a HG Nr. 735/2010. Abia în recurs, la ICCJ, SCMD este intervenientă in numele reclamanților.


Legea nr. 263/2010
Articolul 6(1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:I. a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldaţii şi gradaţii voluntari;b) funcţionarii publici;c) cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
V. cadrele militare trecute în rezervă, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare ale căror raporturi de serviciu au încetat, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, care beneficiază de ajutoare lunare ce se asigură din bugetul de stat, în condiţiile legii;

33 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ce naiba pazesc juristii Col Dogaru sa nu-l mai lase sa se faca de ras? Daca stau si ma gandesc, nu cred ca a castigat vreodata un proces macar pe drepturi de pensii, si de asta a si scazut semnificativ numarul membrilor de sindicat...

M spunea...

Da, Huhurez are dreptate!

Este evident o interpretare gresita. Face rau? Hmmmm.... Nu prea! Schimba in rau ceva? Nu prea! E cea mai gresita interpretare? cea mai nociva? Cu siguranta ca nu!

Raman la ideea mea: un sindicat este bun atata timp cat gaseste metode si mijloace de a isi atinge interesele care sunt de fapt interesele membrilor sai de sindicat! Ineficienta SCMD mi se pare mai grava decat interpretarea eronata a unui articol.

Leon spunea...

Mircea Dogaru poate n-a aflat de punctul de vedere al Consiliului Fiscal, care propune cresterea salariilor si pensiilo NUMAI cu Rata inflatiei, iar din cei 2 % alocati MApN o parte sa ajunga la Ministerul Sanatatii :
"Trebuie să recântărim toate cheltuielile, să amânăm din ele, inclusiv cheltuieli militare. În opinia mea, cheltuiala pentru sănătate echivalează cu cheltuiala pentru arsenal militar. Războiul este de altă natură, dar tot război este. Să amânăm din unele investiţii care nu sunt urgente. Trebuie să ne gândim şi la acele cheltuieli rigide, sub nicio formă creşterea pensiilor cu 40%… Nu ştiu, se poate contempla o creştere cu rata inflaţiei şi m-aş adresa numai celor mai mici pensii, nu tuturor pensiilor, între care unele sunt foarte mari”, a declarat la începutul acestei luni, Daniel Dăianu, Președintele Consiliului Fiscal, într-o intervenție telefonică la Digi 24"

Huhu Rezea spunea...

A mai propus și reintroducerea CASS pentru pensiile mari...contribuție înlăturată de Dragnia coruptul în 2018, măsură care nu a fost deloc apreciată de pensionarii care anul trecut au votat pe rupte ...Ioha și penedeliștii.

Leon spunea...

Pai Da, PAS cu PAS, revenim la NORMALITATEA anilor 2009-2011 ...!

M spunea...

Cum? Nu o sa mai treaca dascalii pe grila din 2022 direct de anul asta? Dascalii stau acasa si sunt platiti ca si cum ar preda (da, cativa o fac online. Ma refer la imensa lor majoritate)

Personalul medical primeste insa o prima de 2500 de lei prin "Lege speciala". Nu spun ca nu merita, spun numai sa o lase mai usor cu zbieretele cand e vorba de altii!

Basescu, rusinea nationala, a venit iar cu ideile lui fixe: sa se taie pensii si salarii, sa se dea afara oameni. Omul asta e bolnav! Nu a vazut ca data trecuta a bagat, el si PNL-ul lui, tara in gard? Bai bolnavule, daca reduci fraierii care pot cumpara atunci ai blocat si pe fraierii care produc!!! Daca nu sunt clienti degeaba produce ala ca nu are cui sa vanda!

avianyc spunea...

M-am delimitat de la momentul balacaririi lui Oprea de sustinerile d-nului Dogaru,atotștiutor, care nu a acceptat sfatul nimănui.
Inteleg lupta sindicală pentru susținerea a 15% din pensionari ,il felicit pentru susținerea L223 finalizată de sindicatele din politie si as fi foarte multumit daca ar reuși să mai strângă doagele celor de pe aici care posteaza sub index alfabetic "M"((((((☠

ifrim spunea...

Da,dar știe istorie militară cât noi toți după'acilea fără a se inspira din Goagăl!

BONIFATIE spunea...


Am onoarea!
Păi a luat „exemplu” de la fake-news - ile din mass-media noastră care de 30 de ani manipulează la ordinul, plătit bine, al politrucilor și guvernelor postdecembriste. Vorba aia, dacă este să apărăm o cauză nobilă să croșetăm și pe jumătăți de adevăr.
Sigur că interpretarea textelor de lege este cea expusă de d-l HUHU dar apărarea unor interese de grup se face și prin intrarea în ceață. De exemplu, dacă un tanc este atacat, pentru a scăpa cu bine are în dotare și grenade fumigene.
Oricum, în prezent lit.c) este abrogată, așa că ar fi bine să nu mai facem recurs la istoria juridică și să folosim alte pârghii pentru apărarea drepturilor militarilor pensionari.
D-l Tehno a „atins” o idee în genul celor expuse.
Extras din Legea nr.263/2010, actualizată în luna martie 2020:
„c) abrogată;  
(la 01-01-2018 Litera c), punctul I din Alineatul (1), Articolul 6, Capitolul I a fost abrogată de Punctul 11, Articolul I din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr.103 din 14 decembrie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr.1010 din 20 decembrie 2017)”.
Revin după pauza de cafea.

Huhu Rezea spunea...

@ifrim
L-am lăudat de multe ori pe istoricul Mircea Dogaru pe acest blog...dar și pe liderul sindical.
Nu îi facem un bine dacă-l lăsăm să persiste în interpretarea greșită a statutului nostru de pensionar.

vasile iosif spunea...

Oricum, interpretarea textului juridic in cauza nu se compara prin consecinte cu interpretarea juridică de catre "expertii"CSP a MAPN a textelor privind indexarea de 5% prevazuta de OUG 57.

Leon spunea...

https://m.jurnalul.antena3.ro/stiri/observator/numarul-celor-care-primesc-pensii-speciale-a-crescut-in-martie-fata-de-anul-trecut-843317.html

avianyc spunea...

@ Leon
Ca să nu ai bănuieli !
Știi care sunt singurele fiinte din Ro care se inmultesc fără să facă sex ?
Răspuns corect : Pensionarii !!!!

M spunea...

Cu 175 de persoane.

Puțin! Cum legea care le desființează pensiile este "in coacere" cei care îndeplineau condițiile au ieșit.

Mare descoperire la Antena 3!!!! 😂

Leon spunea...

Cine spunea ca Adrian Solomon nu tine cu militarii ?
In sedinta de maine a Comisiei de Munca sunt programate 3 proiecte de modificare a Legii 223/2015, pentru Raport comun cu Comisia de Aparare:
1. PL x 90/2020
2. PL x 253/2019
3. PL x 386/2019,...!

BONIFATIE spunea...


D-le AVIA, nu fiți rău! Mai sunt și pensionari care fac sex, chiar dacă nu se înmulțesc.😂
D-le LEON! Cine a spus că nu ține cu noi (eu nu) o să-l reevalueze, dacă va fi cazul, dar să mai așteptăm, cel puțin până poimâine.

Teo spunea...

O să vă postez o frântură dintr-un comunicat al SCMD către membrii săi din care rezultă al cui este grupul de la Cluj. In privinta anularii HG 735 - avem, in mai multe locuri, introduse actiuni in contencios administrativ cu acest obiect. La Curtea de Apel Bucuresti avem termen in luna februarie 2011. Grupul de la Cluj au termen (al doilea) mai repede. In situatia unei solutii nefavorabile la Cluj, noi ne continuam actiunea. In situatia unei solutii favorabile, este posibil sa procedam ca si cu cererea de suspendare.
Rog faceti deosebirea intre RENUNTAREA LA O CERERE DE CHEMARE IN JUDECATA si RENUNTAREA LA UN DREPT. NOI NU VOM RENUNTA NICIODATA LA DREPT.

Elena Cobuz
VICEPRESEDINTE SCMD
RECLAMANȚI: Hexan Viorel, Stănescu Gheorghe, Trif Ștefan,Patca Iulian, Bob Ioan, Șerban Mircea-Matei și Vanea Vasile, membrii SCMD, au fost reprezentați de avocat Iepure Viorel cu care aveam contract de colaborare.



ifrim spunea...

Un lucru cert Leon.Nu ești cobe,ne porți noroc!Le-a dat alte numere de inregistrare nu ?

Leon spunea...

Multi au fost tentati si de Indicele de corectie de 1,41 acordat la stabilirea pensiei in acest an, chiar daca este influentat numai cuantumul pe contributivitate ; daca se elimina pensiile de serviciu, tot raman cu ceva in plus..!

Huhu Rezea spunea...

Proictele L38 și L120 nu au plecat nici astăzi de la Senat. Proiectele care se discută mâine se refera la aplicarea art. 21 si pentru sgp-iști precum și lla trrecerea CSP în subordinea ministrilor.

Leon spunea...

@Huhu Rezea, intentionat n-am dat alte relatii, speram sa caute pe siteul CD fiecare Pl x, si se lamureau singuri..:)).

Huhu Rezea spunea...

Nu prea urmăream problema prin anul 2010, mă ghidez din arhiva blogului aflat atunci în altă administrare.
Oricum, avocatul Epure de la Cluj v-a luat-o înainte în privința atacării HG 735/2010, Sindicatul fiind în acel an focusat pe Legea 329/2009 cu cumulul pensiei cu salariul.
In actiune de la Cluj, Sindicatul nu a fost parte în proces nici când s-a judecat suspendarea provizorie a aplicării HG, în septembrie 2010, și nici când s-a judecat anularea parțială a aceleiași HG.
Curios că vicepreședintele de atunci al SCMD a fost trimis de dl Mircea Dogaru în misiune la Cotroceni.

CEZAR spunea...

OF TOPIC
MAI PICA UN MIT - CANADA !!

https://www.facebook.com/Padinapetre?__tn__=%2CdC-R-R&eid=ARBTDAXDOoTkM_BEeB90YoTZDVX5EgjCUzW6bj03twLLVAxti8dvELgbIjbWvNZjxrS5WC8yMqJ3047-&hc_ref=ARQSV9ehWJZsXbOHAN5auvNj_aSVqSxZWIQXUTo9W-TXUBzTiBf5m4Kw61vhshNHoR8&fref=nf

avianyc spunea...

Mărturisesc că m-am îndrăgostit iremediabil de poezia lui Viorel K -alias motanul "tigri2 ".

Ce zice "motanul" in ultima poezie publicată în foaia "Prăzaria" lui Huhurez;Postez doar un rezumat plin de semnificații, simboluri,modele de apreciat !!!!

tehnocrat
luni, aprilie 27, 2020
Balamuc
Sunt bolnav , de o boală nebună
Prins ca în laț , îmi vine să latru !
Ca un câine vânat de hingheri
Am nevoie de psihiatru !

Doi zbanghii de pe aci "litera M "din alfabet ,lipsiti de discernamant ,apreciaza si raspund cu promtitudine comentariilor lui T2 cu comentarii la fel de lucide si continut ,entuziasmati si fermecati de elucubratiile tigrului - motan.

Asta-i, Balamuc +Balamuc + Balamuc

M spunea...

Eu si pe Olguta si pe Solomon am sa ii reevaluez in functie de ce vor face in continuare. Pe salarizare Solomon si Olguta isi dadeau coate si chicoteau complici (in timp ce bietul Coarna cu "situatia de fapt si de drept" si "sa nu ramanem in logica asta" se sufoca in scaunul lui de indignare)

Iulian Mareș spunea...

🤣😂😀
Ne plătești să accesăm pagina ta?
Vrei IBN? Sau cum?

Leon spunea...

@Catalin, am zis eu ca L 120 si L 38, au fost inregistrate la CD si au numar cu PL x..? Din contra, am zis ca POATE le vine randul in sedinta de maine a Biroului permanent din CD !
Pentru cei care nu au timp sa citeasca cele 3 PL xuri, ele se refera la:
1. PL x 90/2020, propune completarea Legii nr.346/2006 si Legii nr.223/2015, in sensul iesirii la pensie si pentru o vechime in SERVICIU mai mica de 15 ani(initiator Senatorul Tit Brailoiu). Senatul este camera decitionala !
2.Pl x nr.253/2019(initiator senatorul Mihai Fifor) si PL x 386/2019 (initiator deputatul Florin Roman), propun acelasi lucru: modificarea Art.21 din L 223/2015, in sensul ca pot beneficia de REDUCEREA VARSTEI DE PENSIONARE datorita grupelor de munca avute in activitate si pentru SGPisti dar si alte categorii de militari.
Probabil un proiect va fi resins si celalalt va fi adoptat in sedinta Comisiei de munca de astazi.

Cezar spunea...

🤣🤣🤣🤣😜😛😜😛😎😎😎

ifrim spunea...

@Leon.Din fragedă pruncie iubeam profesorii ce-mi dădeau teme pentru acasă!

Iulian Mareș spunea...

Cezar,
Nu râde, că nu-i de ras: sclavilor născuți sclavi le place să moară sclavi!
...după drept a făcut și filologia și supraspecializare la critici literari!
O moleculă de guvid...un ipocrit sadea!

M spunea...

@avia

Iti raspund uneori si tie.... iar domnia ta nu se ridica nici la genunchiul celui mentionat.

Faptul ca esti inca in faza de negare a bolii nu inseamna ca trebuie sa te ignor. Sunt plin de dragoste crestineasca fata de aproapele meu aflat la vreme de nevoie!
Astept faza a doua a acceptarii ca ti-ai pierdut mintile, respectiv FURIA, cand ai sa te intrebi: "De ce eu?" si "De ce mie?"

Vad ca si bietul Cezar a inceput sa rada de tine.....

Cezar spunea...

Este de asteptat ca EXPATI INFECTATI DIN CANADA..SA DEA NAVALA LA GRANITA ROMANIEI
ACUM SA VEDETI..NENOROCIRE
DE AIA E FESTELIT KLAUSS

Leon spunea...

"Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii din cadrul Academiei Române propune înfiinţarea unei taxe de solidaritate pe care ar urma să o plătească toţi românii care au venituri nete mai mari de 3.200 de lei pe lună.

Taxa ar urma să fie plătită şi de pensionari, sub forma unei contribuţii de asigurări de sănătate, care ar spori astfel fondurile destinate luptei împotriva pandemiei. „Recomandăm reintroducerea plăţii contribuţiei de asigurări de sănătate de către pensionarii cu venituri (din pensie şi orice alte surse) mai mari de 3.200 lei net lunar, valoarea salariului mediu net din februarie 2020”, se arată în raportul institutului.

În România, la nivelul anului 2019, peste 1,5 milioane de angajaţi (peste 25% din total) aveau venituri nete mai mari de 3.200 de lei, potrivit datelor Ministerului Muncii.
O astfel de propunere a mai fost făcută în urmă cu o lună de Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal."(stiripesurse)